kıtalar haritası / Dünya Haritası (Siyasi): Yüksek Çözününürlüklü (Büyük), Renkli Dünya Siyasi Haritası

Kıtalar Haritası

kıtalar haritası

Kıta Haritaları

Bu bölümde yer verdiğimiz haritaların bir kısmı resmi kurumlardan alınmıştır. Bunların internet adreslerini harita sayfalarında bulabilirsiniz. Genel olarak büyük boyutlu haritalara yer verilmiştir. Yüklemede kolaylık olması açısından ZIP dosyası olarak kaydedilmiştir. Hatalar için iletişim formunu kullanabilirsiniz.

Afrika Siyasi Haritası

Afrika Siyasi Haritası

Boyut: 80 KB


Asya Siyasi Haritası

Asya Siyasi Haritası

Boyut: 75 KB


Avrupa Siyasi Haritası

Avrupa Siyasi Haritası

Boyut: 82 KB


Avustralya Siyasi Haritası

Avustralya Siyasi Haritası

Boyut: 57 KB


Güney Amerika Siyasi

Güney Amerika Siyasi

Boyut: 64 KB


Kuzey Amerika Siyasi

Kuzey Amerika Siyasi

Boyut: 72 KB


Dünya Kıtalar Haritası - Kıta Sınırlarını Gösteren Dünya Kıta Haritası, Ülkeler ve Yerleri

Dünyadaki ülkelerin sınırlarını, kıtaları, şehirleri, denizleri gösteren haritalar siyasi haritalardır. Siyasi haritalar ülkelerin, şehirlerin ya da kıtaların coğrafi konumları hakkında bilgi verir. Dünya siyasi haritasındaki kıtalar ile ilgili bilgiler için yazımızın devamına bakabilirsiniz.

Dünya Siyasi Haritası

Dünya siyasi haritası, buzulları, kıtaları, şehirleri, önemli okyanus ve denizleri aynı anda ya da ayrı olarak göstermektedir. Ayrı olarak hazırlanmış siyasi haritalar yalnızca kıtaları, yalnızca bir ülkeyi ve sınırlarını ya da yalnızca bir kıtayı ve o kıta içerisinde yer alan ülkeleri gösterebilir. Dünya kıtalar haritası ise dünyadaki kıtaların coğrafi konumlarını belirtir ve gösterir. Kıtalar haritasında deniz ve okyanusları da görmek mümkündür.

Kıtalar, dünya üzerindeki kara parçalarına denir. Bu kara parçalar birbirlerinden okyanuslar ya da denizlerle ayrılırlar. Fakat dünya üzerindeki bazı kıtalar birbirinden su kaynaklarıyla ayrılmamıştır. Birbirlerine bağlandıkları alanlar çok ince ve küçük olduğu için bazı kıtalar birbirinden ayrı sayılır. Kuzey Amerika ve Güney Amerika örneği, Dünya kıtalar haritasında görülebilmektedir. Yine Avrupa ve Asya kıtalarında da aynı durum söz konusudur. Bir kara parçasının kıta olarak adlandırılabilmesi için büyük alanlara sahip olması ve su kütlesinin üzerinde konumlanmış olması gerekmektedir. Dünya üzerinde 7 kıta vardır. Bunlar, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Asya, Okyanusya, Avustralya ve Antarktika'dır.

Dünya kıtalar haritası, içinde yaşadığımız dünyadaki kıtaların coğrafi konumlarını görmemize olanak tanırken, eğitim alanında da yarar sağlamaktadır. Dünya Coğrafi bölgeler haritası olarak da adlandırılan kıtalar haritasında yalnızca kıtalar ve okyanuslarla denizler görülmektedir. Kıtaların barındırdığı ülkeler ve bu ülkelerin sınırları ise Dünya siyasi haritasında belirtilir. Dünya kıtalar haritasında ülke isimleri yer almaz. Bu harita, yalnızca dünya üzerinde bulunan kıtaları ve onların konumlanmış oldukları bölgeleri gösterir.

Dünyadaki kıtaları gösteren siyasi haritaların bazılarında kıtaların ismi yer alırken bazıları da yalnızca kıta sınırlarını farklı renklerle göstermektedir. Kıtaları yalnızca çizgilerle ayıran ve başka hiçbir bilgi vermeyen beyaz haritalara ise dilsiz harita denir.

Dünya Dilsiz Harita

Dünya dilsiz haritası dünya üzerinde yer alan kıtaların sınırlarını gösterir. Kıtalarla ilgili başka hiçbir bilginin yer almadığı bu haritalar beyaz renklidir. Yalnızca sınırlar siyah çizgilerle belirlenmiştir. Bu harita çeşidi genellikle eğitim alanında kullanılır. Öğrencilerin kıtaların isimlerini, kapsadıkları ülkeleri öğrenebilmeleri için hiçbir bilgi içermeyen bu haritalar kullanılır. Öğrenciler bu bilgileri kendileri dilsiz harita üzerine yerleştirdiklerinde öğrendikleri bilgileri pekiştirebilirler. Bu açıdan dilsiz haritalar eğitim ve öğretim alanı için oldukça önemli ve merak edilen harita çeşitlerindendir. Sınavlarda da sıklıkla öğrencilerin karşısına da sıklıkla soru olarak çıkmakta ve öğrencilerden haritada belirtilen belirli bir alanın neresi olduğu bilgisi istenmektedir. Bu haritalarda hiçbir kıtanın, denizin, okyanusun ya da buzulun adı gösterilmemektedir. Bu açıdan kıta isimlerini, ülkelerin hangi kıtalarda yer aldıkları, okyanusların bölgeleri ile ilgileri pekiştirmek için iyi bir egzersiz aracıdır.

Yüksek Çözünürlüklü Türkiye Siyasi Haritası

Dünya Siyasi Haritası: Ülkeler, Bölgeler

Dünya Haritası

Dünya siyasi haritası yüzyıllar içerisinde birçok değişim geçirmiş, yaşanan savaşlarla ülke sınırlarında farklılıklar ortaya çıkmıştır. Birçok yeni ülke kurulmuş, pek çok ülke yıkılmıştır. Tarih boyunca dünyanın tamamını veya bir kısmını gösteren birçok harita çizilmiştir. İlk dünya haritasının Osmanlı’nın ünlü denizcilerinden Piri Reis’in çizdiği bilinir. Piri Reis’in çizdiği dünya haritası döneme göre oldukça isabetli olmasıyla öne çıkar. Kanuni Sultan Süleyman’a sunulan Piri Reis’in dünya haritası bugünküne oldukça yakındır. Özellikle kıta sınırlarının oldukça detaylı verildiği ve haritanın doğruluk oranının yüksek olduğu görülür.

En Eski Haritalar

Dünyanın bilinen ilk haritası ise Klaudyos Batlamyus tarafından çizilmiştir. İskenderiyeli Yunan gökbilimci, coğrafyacı, astronom ve matematikçi olan Batlamyus ilk coğrafya kitabını yazmıştır. Çizdiği haritada okyanus ve kıtalara da yer vermiştir. Dünyada bilinen en eski harita örnekleri; Batlamyus haritası, Çatalhöyük kent planı, Babil dünya haritası, Tabula peutingeriana, Waldseemüller haritasıdır. Ayrıca Piri Reis’in çizdiği dünya haritasıdır.

Yeni Dünya Haritası: Kıtalar, Bölgeler, Ülkeler

Dünya haritası temel olarak kıtalar, okyanuslar ve denizlerden oluşur. Kıtalar üzerinde kurulan ülkeleri taşıyan anakaralardır. Okyanuslar ve denizler ise kıtalar arasında yer alan sulak alanlardır. Dünya üzerinde 7 kıta bulunur. Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Asya, Afrika, Avustralya ve Antarktika dünyanın 7 kıtasını oluşturur. Dünyadaki büyük okyanuslar ise Hint Okyanusu, Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus olarak sıralanabilir. Antarktika kıtası haricinde dünyanın 6 anakarasının hepsinde birçok ülke yer alır. Son yüzyılda oluşan ve günümüzü gösteren yeni dünya haritası ise 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki yıllarda değişime uğramıştır. Kıtalar belli olmasına rağmen ülke sınırları hala değişiklik gösterir.

Asya Kıtası ve Ülkeler

Asya Kıtası ve Ülkeler

Asya kıtası Okyanusya’nın kuzeyinde, Kuzey Buz Denizi’nin güneyinde ve Avrupa kıtasının doğusunda bulunur. Asya kıtası yüz ölçüm olarak dünyanın en büyük anakarasıdır. Ayrıca nüfus yoğunluğu açısından da en kalabalık kıtadır. Asya kıtası, dünyada ilk yerleşmelerin yapıldığı, en eski uygarlıkların yaşadığı anakara olarak tanımlanabilir. Asya kıtası üzerinde birçok ülke yer alır. Asya kıtası, Uzak Doğu, Orta Doğu, Batı Asya, Kuzey Asya olarak çeşitli bölgelerden oluşur. Uzak Doğu, Asya’nın doğusu ve güneydoğusundaki ülkeleri kapsar. Çin, Hindistan, Japonya, Endonezya, Filipinler, Malezya, Singapur, Tayland, Tayvan, Myanmar, Vietnam, Kamboçya, Pakistan, Sri Lanka, Güney Kore, Kuzey Kore, Bangladeş, Moğolistan, Laos, Doğu Timur, Brunei, Bhutan Uzak Doğu’da yer alan ülkelerdir. Orta Doğu, Uzak Doğu’ya göre Avrupa kıtasına daha yakın konumdadır. Orta Doğu’da Irak, İran, Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin, Suudi Arabistan, Umman, Yemen, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ülkeleri yer alır. Kuzey Asya ise Kuzey Buz Denizi ile oldukça yakındır. Asya kıtasının kuzeyinde kalan bölge batıda Ural Dağları, doğuda Bering Boğazı ile sınırlanır. Kuzey Asya’da bulunan ülkeler Rusya Federasyonu, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan olarak sıralanabilir. Asya kıtasının batısında ise Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Nahcivan yer alır. Türkiye jeopolitik olarak Asya ve Avrupa kıtasını birbirine bağlayan coğrafi konumda yer alır.

Avrupa Kıtası ve Ülkeler

Avrupa Kıtası ve Ülkeler

Avrupa kıtasının doğusunda Asya kıtası, batısında Atlas Okyanusu, kuzeyinde Kuzey Buz Denizi, güneyinde ise Akdeniz bulunur.  Avrupa kıtası, Asya anakarasından Ural Dağları, Kafkaslar, Karadeniz, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ve Hazar Denizi ile ayrılır. Avrupa kıtası dünya anakaraları içinde en küçük yüz ölçüme sahip ikinci kıtadır. Sanayi açısından ise en gelişmiş kıtadır. Avrupa kıtasında küçük, büyük yüz ölçüme sahip birçok ülke vardır. Ayrıca toprakları hem Asya hem Avrupa kıtası arasında bulunan, iki kıta arasında geçiş konumunda yer alan ülkeler de mevcuttur. Türkiye’nin ve Rusya’nın hem Asya hem de Avrupa kıtasında toprağı bulunur. Bu nedenle konum olarak Asya’nın batısında, Avrupa’nın doğusunda kabul edilen ülkelerdir. Avrupa kıtası; kuzey, güney, doğu, orta ve batı olmak üzere beş bölge halinde incelenir. Doğu Avrupa ülkeleri; Rusya, Türkiye, Ukrayna, Belarus, Bulgaristan, Romanya, Moldova olarak sıralanabilir. Orta Avrupa, doğu ve batı bölgelerinin arasında kalır. Çekya, Macaristan, Slovakya, Slovenya, Polonya, Avusturya Orta Avrupa ülkeleridir. Avrupa kıtasının kuzeyinde ise İsveç, Norveç, Finlandiya, Litvanya, Estonya, Letonya, Danimarka gibi ülkeler yer alır. Bu ülkeler aynı zamanda Baltık Denizi çevresinde yer aldığı için Baltık ülkeleri olarak da anılır. Batı Avrupa ise Atlas Okyanusu’na komşudur. Batı Avrupa’da Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, Birleşik Krallık, İrlanda, İsviçre, Lüksemburg ülkeleri bulunur. Avrupa’nın güneyinde ise Akdeniz’e komşu ülkeler vardır. Kuzey Makedonya, Yunanistan, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Bosna Hersek, İtalya, İspanya, Portekiz, Andorra, Malta, Kosova, KKTC, San Marino, Hırvatistan ülkeleri Güney Avrupa’da yer alır.

Afrika Kıtası ve Ülkeleri

Afrika Kıtası ve Ülkeleri

Afrika kıtası, kuzeyde Akdeniz, batıda Atlas Okyanusu, güneyde Hint Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz arasındaki bölgede yer alır. Yüz ölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünya anakaraları içinde ikinci sıradadır. Afrika kıtası, doğu, batı, orta, kuzey ve güney Afrika olarak 5 bölge halinde incelenir. Doğu Afrika, Hint Okyanusu ile sınırdır. Doğu Afrika’da, Zimbabve, Zambiya, Burundi, Komorlar, Mozambik, Seyşeller, Tanzanya, Kenya, Somali, Etiyopya, Cibuti, Malawi, Eritre, Madagaskar, Mayotte, Reunion, Ruanda, Uganda ülkeleri vardır. Kuzey Afrika ise Akdeniz’e sınırdır. Cezayir, Mısır, Fas, Libya, Tunus, Sudan, Batı Sahra Kuzey Afrika ülkeleridir. Angola, Gabon, Kamerun, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi Orta Afrika bölgesindedir.  Güney Afrika’da Estavini, Botsvana, Lesotho, Namibya ülkeleri vardır. Batı Afrika ise Atlas Okyanusu ile sınırlanır. Kanarya Adaları, Ceuta, Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Yeşil Burun Adaları, Gambiya, Gine, Gana, Moritanya, Mali, Nijerya, Senegal, Togo, Sierra Leone, Saint Helena, Nijer, Liberya Batı Afrika ülkeleridir.

Kuzey Amerika Kıtası ve Ülkeleri

Kuzey Amerika Kıtası ve Ülkeleri

Kuzey Amerika’nın doğusunda Atlas Okyanusu, güneyinde Karayip Denizi, kuzeyinde Kuzey Buz Denizi, kuzeybatısında ise Büyük Okyanus vardır. Asya ve Afrika’dan sonra en büyük üçüncü kıtadır. Kuzey Amerika’da yer alan ülkeler; ABD, Kosta Rika, Küba, Meksika, Trinidad ve Tobago, Bahamalar, Barbados, Dominik,  Guatemala,  Saint  Vincent, Grenadinler, Belize, El Salvador, Antigua, Barbuda, Grenada,  Haiti, Honduras, Jamaika, Kanada, Panama, Saint Lucia, Saint Kitts, Nikaragua olarak sıralanabilir.

Güney Amerika Kıtası ve Ülkeleri

Güney Amerika Kıtası ve Ülkeleri

Güney Amerika’nın batısında Büyük Okyanus, kuzeyinde ve doğusunda Atlas Okyanusu, kuzeybatısında ise Karayip Denizi ve Kuzey Amerika yer alır. Arjantin, Peru, Brezilya, Bolivya, Guyana, Ekvador, Paraguay, Kolombiya, Uruguay, Şili, Surinam, Venezuela, Fransız Guyanası, Falkland Adaları Güney Amerika kıtasında bulunan ülkelerdir. Yüz ölçüm olarak dünyanın en büyük dördüncü kıtasıdır. Nüfus bakımında ise kıtalar arasında beşinci sırada yer alır. 

Avustralya Kıtası ve Ülkeleri

Avustralya Kıtası ve Ülkeleri

Avustralya kıtası Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu açıklarında yer alan en küçük anakaradır. Kıtada Avustralya ülkesi, Tazmanya, Yeni Gine’nin bir bölümü yer alır. Kıtanın güneydoğu açıklarında Tasman Denizi bulunur. Denizin doğusunda Güney Pasifik Okyanusu’nun üzerinde ise Yeni Zelanda vardır. 

Antarktika Kıtası ve Ülkeler

Antarktika Kıtası ve Ülkeler

Antarktika kıtası güney yarım kürede yer alır. Kıta üzerinde ülke bulunmayan tek anakaradır. Afrika kıtası ve Büyük Okyanus’un güneyinde bulunur. Aynı zamanda güney kutbunu içerir. Kıta bir kutup bölgesidir. Bu nedenle oldukça soğuktur. Buzullar, su ve adalardan kaplı olan kıtanın yaşam koşulları yerleşmeye pek elverişli değildir.

Hem eğitim hem de genel kültür açısından ülke sınırlarını, jeopolitik konumlarını merak ediyorsanız büyük dünya siyasi haritasını inceleyebilirsiniz. Son yüzyılda ülkeler arasında yaşanan siyasi manevraları ve ülkelerin politikalarını anlamak için de haritalar geleceğe dair birçok ipucu verir. Küresel olarak yaşanan savaşlar ve olaylarla hala şekillenen, değişen dünya siyasi haritası eğitimde en çok kullanılan güncel kaynaklar arasındadır. Dünya siyasi haritasından kıtaları, okyanusları, ülkelerin hangi kıtalarda yer aldığını ve yüz ölçümleri gibi bilgileri inceleyerek öğrenebilirsiniz. Ayrıca Türkiye siyasi haritası da ülkemizdeki iller ve siyasi sınırlar hakkında bilgi edinmenize yardımcı olur. Detaylı bir şekilde inceleyerek hem sınavlar için bilgilerinizi tazeleyebilir hem de genel kültürünüzü geliştirebilirsiniz.

Benzer İçerikler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası