memede iğne batma hissi neden olur / Meme Ağrısı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Prof. Dr. Gürkan Yetkin

Memede Iğne Batma Hissi Neden Olur

memede iğne batma hissi neden olur

Emzirirken Memede Karıncalanma Hissi Normal mi?

Emzirirken memede karıncalanma çok sık karşılaşılan bir durumdur. Hatta bazı anneler bu durumu emzirirken memede iğne batması hissi olarak tanımlar. Bunun nedeni ise genellikle süt atma refleksidir. Gelin şimdi, emzirirken göğüste karıncalanma neden olur, daha detaylı inceleyelim.

Emzirirken Memede Karıncalanma Hissi Normal mi?

Emzirirken göğüste karıncalanma hissi, emziren pek çok annenin yaşadığı bir durumdur. Hatta çoğu anne bu durumu emzirirken memede iğne batması hissi olarak tanımlar. Bunun nedeni ise süt atma refleksidir. Hamileliğin son aylarında süt üretimine hazır olan göğüsler, doğumdan sonra prolaktin ve oksitosin hormonunun etkisiyle süt salgılamaya başlar. Hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu süt üretimini tetiklerken, oksitosin hormonu süt kanallarının kasılıp sütü bırakmasına yardımcı olur. Göğüslerde meydana gelen bu fizyolojik değişiklikler ise karıncalanma hissi gibi çeşitli durumlara yol açabilir. Farklı bir ifadeyle, emziren annelerin göğsünde karıncalanma hissi olması sürecin doğal bir parçasıdır ve gayet normaldir. Zira bu durum süt salınımından kaynaklanır. Ancak nadir de olsa mastit veya pamukçuk enfeksiyonları da başka belirtilerle birlikte memede karıncalanma hissine sebep olabilir. Burada ayırıcı belirtileri bilmek, gerekli tedbirleri ve tedaviyi almak adına oldukça önemlidir.

Başka Hangi Durumlar Göğüslerde Karıncalanmaya Neden Olur?

Emziren annelerde gelişebilen mastit veya pamukçuk gibi enfeksiyonlar da ağrı ve yanmanın dışında karıncalanmaya sebep olabilir. Ayrıca oldukça nadir karşılaşılan paget hastalığı da karıncalanma ile belirti verebilir. Bununla birlikte, altta yatan bir sağlık sorununun neden olduğu karıncalanma hissi ile karşılaştırıldığında, süt akışına bağlı olarak hissedilen karıncalanmanın daha az rahatsız edici olduğu söylenebilir. Çok rahatsız edici bir karıncalanma varsa ve karıncalanma hissine ağrı, kızarıklık, acı gibi semptomlar da eşlik ediyorsa mutlaka muayene olunmalıdır.

Emzirirken Memede Karıncalanma Hissi Normal mi?

Emzirirken Göğüste Karıncalanma Hissi Olduğunda Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Emzirirken rahatsız eden karıncalanma hissine ek olarak aşağıda durumlardan bir veya birkaçı da görülüyorsa muayene olunmalıdır:

  • Yanma hissi,
  • Ağrı,
  • Meme ucunda şekil değişikliği,
  • Meme ucunun kızarması,
  • Kahverengi alan veya çevresinde pul pul dökülme,
  • Göğüste yumru oluşması,
  • Süte benzemeyen akıntı,
  • Koku.

Emzirirken Memede Karıncalanmayı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Evde uygulayacağınız bazı basit yöntemler, emzirirken memede karıncalanma hissiyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir:

1. Kompres Uygulayın

Temiz bir havluyu ılık suya batırdıktan sonra etkilenen göğsünüzün üzerine koyabilir ya da ılık duş alabilirsiniz. Ilık kompres uygulamak göğsün yatışmasına ve batma hissinin azalmasına yardımcı olur.

2. Göğsünüze Masaj Yapın

Göğsün üstünden meme ucuna doğru yumuşak hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Bu sayede sütün kanallardan akışı kolaylaşacak ve memedeki karıncalanma hissi azalacaktır.

Emziren Anneler İçin Meme Masajı Nasıl Yapılır?

3. Bebeğinizi Sık Sık Emzirin

Özellikle yenidoğan bebeğinizi 2 – 2,5 saatte bir emzirmeye dikkat edin. Bu, hem bebeğin kan şekerinin düşmesini önler hem de göğüslerdeki tıkanıklığı engeller. Böylece karıncalanma hissi emziren anneyi rahatsız edecek seviyeye gelmeden önlenmiş olur.

Kaynak: 1

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Vücutta İğne Batması Hissi Neden Olur

Vücutta İğne Batması Hissi Neden Olur insanların sık sık cevabını aradığı sorulardan biridir.Vücutta iğne batması hissi, birçok kişi tarafından sıklıkla yaşanabilen bir durumdur. İğne batması hissi, genellikle kısa süreli ve hafif bir rahatsızlık olarak hissedilir. Ancak bazı durumlarda, bu hissin nedeni daha ciddi bir durumun işareti olabilir.

İğne batması hissi, genellikle sinir sistemi veya ciltle ilgili bir sorundan kaynaklanır. Sinir sistemi, vücudun farklı bölgelerine sinyaller gönderir ve alır. Bu sinyaller, beyne ulaşarak hissiyatı oluştururlar. İğne batması hissi, genellikle sinirlerin uyarılması sonucu oluşur. Özellikle sinirlerin sıkışması veya zedelenmesi durumunda, bu hissiyat ortaya çıkabilir.

Sinir sistemi sorunlarına bağlı olarak oluşan iğne batması hissi, genellikle birkaç saniye veya dakika sürer. Sinirlerin sıkışması veya zedelenmesine neden olan durumlardan bazıları şunlardır:

  1. Uzun süreli oturuş veya ayakta duruş: Uzun süre aynı pozisyonda kalmak, bacaklardaki sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Bu durumda, bacaklarda iğne batması hissi yaşanabilir.
  2. Karpal tünel sendromu: El bileğinde bulunan karpal tünel adı verilen dar kanalda sinirler sıkışabilir. Bu durumda, ellerde, özellikle de parmaklarda iğne batması hissi yaşanabilir.
  3. Boyun fıtığı: Boyun bölgesinde bulunan sinirlerin sıkışması, kollarda ve ellerde iğne batması hissiyatına neden olabilir.
  4. Sinir zedelenmesi: Kaza veya yaralanma sonucu sinirler zedelenirse, bu bölgede iğne batması hissi yaşanabilir.

Ciltle ilgili sorunlardan kaynaklanan iğne batması hissi ise, genellikle ciltte hassasiyet veya tahriş nedeniyle ortaya çıkar. Ciltteki nedenlerden bazıları şunlardır:

  1. Deri tahrişi: Deri üzerindeki tahriş, özellikle de yanık veya kesik sonrası, ciltte iğne batması hissi yaşanmasına neden olabilir.
  2. Dermatit: Dermatit adı verilen cilt hastalıkları, ciltte hassasiyet ve iğne batması hissiyatına neden olabilir.
  3. Egzama: Egzama, ciltte kaşıntı ve tahrişe neden olan bir cilt hastalığıdır. Bu durumda, ciltte iğne batması hissi yaşanabilir.
  4. Böcek ısırıkları: Böcek ısırıkları, ciltte hassasiyet ve iğne batması hissiyatına neden olabilir. Özellikle arı veya yaban arısı ısırığı sonrası iğne batması hissi yaygın olarak yaşanır.Bazı durumlarda iğne batması hissi, ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bu durumlardan bazıları şunlardır:
    1. Şeker hastalığı: Şeker hastalığı, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu durumda, özellikle ayaklarda ve bacaklarda iğne batması hissi yaşanabilir.
    2. Multiple skleroz: Multiple skleroz, sinir sistemi üzerinde ciddi etkilere neden olan bir hastalıktır. Bu durumda, vücudun farklı bölgelerinde iğne batması hissi yaşanabilir.
    3. Guillian-Barre sendromu: Guillian-Barre sendromu, sinir sistemi üzerinde ciddi etkilere neden olan bir hastalıktır. Bu durumda, ellerde, ayaklarda ve kollarda iğne batması hissi yaygın olarak görülür.
    4. Vitamin eksikliği: Bazı vitamin eksiklikleri, özellikle B12 vitamini eksikliği, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu durumda, özellikle ellerde ve ayaklarda iğne batması hissi yaşanabilir.

    İğne batması hissi genellikle geçici bir durumdur ve tedavi gerektirmez. Ancak, sürekli olarak devam eden veya şiddetli iğne batması hissi yaşayan kişilerin doktora danışmaları önerilir. Doktor, nedenin belirlenmesi için çeşitli testler yapabilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerir.

Kalp Batması Neden Olur? Kalbe İğne Batma Hissi Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Vücuttaki pek çok organ ve sistemle ilgili hastalık şiddetli göğüs ağrısına neden olabilir. Bu nedenle kalp ağrısı çoğu zaman dikkate alınması gereken ve en kısa süre içinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gereken ciddi bir hastalıktır.

Kalbe İğne Batma Hissi Nasıl Geçer?

 Göğüs boşluğunda ağrı hisseden kişilerin pek çoğu kalp ağrısı merak eder. Kalp ağrısı, kalp dışı nedenlerden kaynaklandığı zaman göğüs ağrılarından farklı olarak göğüs boşluğunda hissedilen keskin ve bıçak saplanması şeklinde ortaya çıkan acı ya da donuk tarzdaki ağrılardır. Ağrı hissedildiği süre, ağrının hissedildiği bölge ve ağrının yoğunluğu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Göğüs ağrısı yaşayan pek çok kişi ilk anda kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. 

 Göğüste ağrı şikayeti olan hastalar vakit kaybetmeden hastanelerin acil servislerine başvurması gerekir. Hekimler tarafından yapılacak fiziksel muayene sırasında ağrıya neden olan tıbbi hastanın öyküsü ve kullandığı ilaçlar, kronik hastalıkları gibi bilgileri alındıktan sonra tanıyı destekleyici çeşitli tetkikler istenebilir. Bunun sonucunda da genellikle ilaç tedavisi uygulanır.

Kalbe İğne Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kalp ağrısına neden olan iğne batması ve kalp ağrısının tedavisi buna neden olan hastalık, hastanın yaşı ve sağlık durumu gibi durumlar birlikte değerlendirilerek hekim tarafından yapılacak tedaviye karar verilir. Kalp ağrısı tedavisi için ilaçlar ve cerrahi operasyonlardan herhangi biri ya da birkaçının kullanılması tavsiye edilebilir.

 Damar tıkanıklığı nedeni ile kalp ağrısı yaşayan hastalarda kolesterol düşürücü ilaçlar ve kan sulandırıcılar önerilebilir. Aynı zamanda buna ek olarak gereken durumlarda balon ya da stent uygulamaları ile tıkanan damarların açılması amaçlanır. Daha ilerlemiş olan durumlarda ise, koroner arter, bypass operasyonu yapılarak hasar gören arterlerin cerrahi yöntemlerle onarılması sağlanır. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir