hamilelikte bacak arası pişik nasıl geçer / Pisik sorunu | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Hamilelikte Bacak Arası Pişik Nasıl Geçer

hamilelikte bacak arası pişik nasıl geçer

Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Geçer?

Pişik nedir, pişik genelde bebeklerde ve çocuklarda bezlenme kaynaklı oluşabilen, zaman zaman da yetişkinlerde meydana gelebilen; bacağın iç kısımları, boyun, koltukaltı, göğüs altı ve eklem bölgelerinde oluşan kızarıklıklar ve döküntüler olarak açıklanabilir. Emzirme döneminde olan bebeklerde günlük bakım kaynaklı ya da birtakım sağlık problemlerinden kaynaklı rahatsızlıklar söz konusu olabilmektedir. Pişik, bu gibi rahatsızlıkların başında yer alır. Pişiğin neden oluştuğuna dair bilgi sahibi olmak bebeklerin bakımı ve sağlığı açısından önem teşkil etmektedir.

Bununla beraber, yetişkinlerde de karşılaşılabilen pişik kişilere oldukça rahatsızlık verebilir. Kaşıntı, yanma hissi eşliğinde döküntülerle meydana gelen pişik, tedavisi mümkün olan ve birkaç gün içerisinde geçebilecek bir rahatsızlıktır.

Pişik Nedir?

Pişik, vücutta özellikle eklem bölgeleri gibi hava almayan, katlanan kıvrım bölgelerinin ıslak ve nemli kalmasından dolayı sürtünme sebebiyle cildin tahriş olması olarak tanımlanabilir. Terleme gibi cildin uzun süre nemli kaldığı durumlar eşliğinde cilt sağlıklı ve esnek yapısını kaybederek iltihaplanır ve cilt üzerinde döküntüler oluşur. Genelde bezlenen çocuklarda idrar kaçırma sebebiyle bebek bezi ile ilişkili dermatit olarak bilinir.

Ayrıca yetişkinlerde de uzun süre nemli ve ıslak kalan bölgelerde görülebilen bir durumdur. Cildin uzun süre ıslak kalması eşliğinde ikincil enfeksiyonlar sebebiyle oluşan idrar, ter gibi vücuttan atılan sıvılar sebebiyle, yüzdükten sonra kurulanmayan bölgenin uzun süre ıslak kalarak hava almaması ya da sürtünme sebebiyle cildin tahriş olması ile karakterize bir durumdur. Bebek bezi ve kıyafet ile sık temas eden ciltte de pişik meydana gelmesi olasıdır.

Pişik Neden Olur?

Genellikle bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir sorun olan pişik, kirli bezin uzun süre ıslak kalması ve değiştirilmemesi kaynaklı cildin tahriş olması durumudur. Aynı zamanda cildin ıslak mendil ve bebek bezine alerji geliştirmesi durumunda, bebeğin vücudunun iyi kurutulmaması durumunda, ishal ya da katı gıdaya geçiş döneminde meydana gelebilmektedir. Pişik olan bebekler, bezi değiştirilirken normalden fazla rahatsız olabilirler ve pişik bölgeler yıkandığında ağlayabilirler. Bu durumda bebeğin tepkilerinin iyi gözlemlenmesi önemlidir. Cilt bütünlüğünün ıslaklık sebebiyle bozulması sonucunda, cilt iltihaplanır, ödem oluşur, kızarır ve yanmalar meydana gelebilir.

Bununla beraber, mantar ve bakteri oluşumu da pişiğin oluşmasına zemin hazırlar niteliktedir. Antibiyotik kullanan bebeklerde pişik oluşma ihtimali yüksektir ve ebeveynlerin bu durumda dikkatli olmaları ve önlem almaları gerekmektedir.

Yetişkinlerde de hasta bezleri, dar kıyafetler giyilmesi, bazı aktiviteler sonucu pişik oluşabilmektedir. 

Pişik oluşumunda cilt yüzeyinin kurutulmaması ve temizlenmemesi, cilt bakımında birtakım hatalar yapılması pişik döküntüleri ilerleyebilir ya da geniş bir alana yayılabilir. Özellikle bölgeye yapılan kimyasal madde teması, cilt yüzeyinde tahribata sebep olarak döküntülerin alevlenmesine yol açabilir.

pisik nasil gecer

Pişik Nasıl Geçer?

Pişik sebebiyle oluşan döküntüler ve kızarıklıkların tedavisinde ve oluşumunun önlenmesinde ebeveynlerin bebek sağlığına yönelik daha dikkatli davranmasını ve hassas olmasını gerektirmektedir. Bebek bakımında özellikle doğru bilgiye ve yetkinliğe sahip olmak önemlidir. Pişik oluşumuna yönelik alınabilecek tedbirler ya da uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekilde belirtilebilir:

  • Bebek bezinin ıslak olması durumunda bezin değiştirilmesi gerekir.
  • Bez ile cildin temas halinde olduğu bölgeler nemli tutulmamalı, kurulanmalı ve temizlenmelidir.
  • Temizlik sırasında alkol bazlı ürünler (ıslak mendil gibi) kullanılmamalı ve tahriş olmuş bölge bol su ile yıkanmalıdır. Ayrıca ıslanmış bölge bir havlu veya mendille nazikçe tampon hareketlerle kurutulmalıdır. 
  • Bebek bezi bağlanırken sıkı bağlanmamasına özen gösterilmeli, cildin olabildiğince hava alması sağlanmalıdır.
  • Pişik gelişen bölgelerde hekim tavsiyesiyle çinko bazlı kremler veya jellerden, vazelinli ve alkol içermeyen kremlerden nemlendiriciler kullanılabilir. 
  • Pişik tedavisinde, önlem amaçlı da kullanılabilen bebek pudraları cildi kurutabileceği ve tahriş edebileceği gibi bebeğin solunum yoluyla akciğerlerine de olumsuz yönde etki edebileceğinden kullanılması tavsiye edilmez.
  • Yine nişasta kullanımı da bölgede mantar üremesine sebep olabildiğinden pişik tedavisinde uygulanmaması gereken bir yöntemdir.
  • Pişik bölgenin temizlenmesi sırasında alkollü ürünlerin kullanılmamasıyla beraber, parfümlü, yoğun kokulu kimyasal ürünler de tercih edilmemelidir.
  • Sabun kullanımı da tahrişi artırabileceği için az miktarda kullanılmalı ve ardından bölge bol su ile durulanmalıdır.
  • Bebeğe giydirilen kıyafet dar olmamalı; cildin hava almasını sağlayacak, sıkmayacak ve terletmeyecek şekilde olmalıdır.
  • Pişik oluşan bölgedeki döküntülerin uzun süre geçmemesi, ciltte kabarık ve ağrılı lezyonlar meydana gelmesi, bebekte ateş çıkması, pişik bölgesinde iltihaplı akıntıların oluşması durumlarında pediatri hekimine başvurmanız önem arz etmektedir.

Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Pişikler genelde tıbbi bir tedavi gerektirmez. Pişiğin oluşmaması için alınabilecek önlemler ve ebeveynlerin uygulayabileceği bazı yöntemler ile pişik tedavi edilebilir. Eczanelerden çocuklar için pişik kremleri temin edilebilir. Eğer pişik uzun süredir geçmiyorsa; bölgede ağrılı, akıntılı, kabarık lezyonlar mevcutsa ve vücut sıcaklığında yükselme varsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

 

Yetişkinlerde Pişik Neden Olur?

Kasık, iç bacak ya da vajinal bölgede oluşan viral enfeksiyonlar bu bölgelerde pişik oluşmasına sebep olur. Bazı cerrahi işlemler, bölgede bakteri oluşumu, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, fazla kilolar sebebiyle katlanan eklem bölgelerinin terlemesi ve hava almaması, uzun süre nemli ve ıslak kalan bölgenin kurutulmaması ve tahriş olması gibi durumlar yetişkinlerde pişik oluşumuna sebebiyet verir.

Pişiği En Çabuk Ne Geçirir?

Zeytinyağı gibi doğal, parfümsüz ve cilde uygulanması sorun teşkil etmeyecek yağlar ile bölgenin nazikçe ovulması ve masaj yapılması ile hızlı sonuç elde edilebilir.

Göğüs Altı Pişik Nasıl Geçer?

Göğüs altında pişik oluşması mantarlar kaynaklı oluşmaktadır. Kızarıklık, yanma, ağrı, kötü koku gibi belirtilerle oluşabilen göğüs altı pişiğinin krem ve merhem ile tedavi etmek mümkündür. Mantarın türü tespit edildikten sonra, mantara göre ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bu gibi pişikler, sık sık tekrarlayabilmektedir.

Pişiğe Vazelin Sürülür Mü?

Pişik tedavisinde olduğu gibi; yanık, çatlak, kuruluk ve morarmaların tedavisinde de vazelin kullanılabilmektedir. Bölge temizlendikten sonra nazik hareketlerle vazelin uygulanabilir.

Mantar ve Pişik Birbirinden Nasıl Ayırt Edilir?

Mantarı ve pişiği birbirinden ayırt edebilmek için klinik bulgular eşliğinde tanı konulması gerekir. Gözleme dayalı olarak açıklamak gerekirse; mantar olan bölgede pul şeklinde döküntüler oluşur. Pişiği olan bebeklerde antibiyotik kullanımı da varsa mantar oluşma ihtimali yüksektir.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2022

Yayınlama Tarihi: 22 Mart 2022

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yetişkinlerde Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Geçer, Ne Kadar Sürer?

Pişik durumu hayat kalitesini etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu durum günlük akışın bozulmasında önemli bir etkendir ve önemli sorunlara neden olabilir. Pişik durumunun geçmesi oldukça kolay yöntemlerle sağlanabilir. 

Yetişkinlerde Pişik Neden Olur?

 Pişik durumunun temel nedenleri arasında bağışıklık sisteminin zayıf olması gelmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması durumunda genital ve vajinal bölgelerde mantar oluşumu sık görülen bir durumdur. Mantar oluşmasının ardından da pişikler oluşmaya başlar. Bunların yanı sıra sıcaklık ve terleme de pişik nedenleri arasında gelmektedir.

 Özellikle ter durumunun oluşturduğu mantar ve benzeri lifler pişiklerin oluşmasında en önemli etkendir. Kimyasal mendil (yüksek alkollü), dar giyinme, saten ve sentetik iç çamaşırı kullanımı da pişiğe neden olabilir. Aşırı kilolu insanlarda da koltuk altı, genital ve vajinal bölgelerde pişik durumu sık görülür. İshal, cilt hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları, idrar yolu enfeksiyonları, genital ve vajinal bölgelerde görülen hijyen eksikliği de pişiklerin başlıca nedenidir. 

Pişik Nasıl Geçer?

 Pişik neden olur sorusunun yanı sıra pişik nasıl geçer sorusu da halk arasında oldukça merak edilmektedir. Öncelikle pişik oluşumunu engellemek için vücudun katlanan yerlerini (kasık, koltuk altı, bacak arası) deri temasından kesmek gerekir. Bu bölgeleri kumaş ile muhafaza etmek pişik oluşumunu engellemektedir. Pişik olunduğu takdirde profesyonel bir yardım almadan da kremler ile kişisel tedavi mümkündür. Ancak pişik bölgesinde görülen morarma ve kızarmaların artması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 Krem tedavisinin yanı sıra pudra kullanımı da pişik olan bölgede yanma hissini dindiren en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Bunların yanı sıra pişik olan yerleri sabun kullanmadan soğuk su ile bolca yıkamalı ve iyice kurulanması gerekmektedir. Pişik olan bölgelere buz konması da etkili olsa da direk olarak bölgeye uygulanması çatlakların görülmesine sebep olabilir. 

Pişik Ne Kadar Sürer?

 Pişik durumunun geçme süresi tam olarak hesaplanamaması ile birlikte tamamen uygulanacak olan önlemler ile paralel bir durumdur. Hemen müdahale edilen pişikler 2 - 3 saat içerisinde geçerken geç müdahale durumunda bu süre daha fazla uzayabilir. Öte yandan mantar ve cilt hastalıkları nedeniyle oluşan pişiklerin geçme süresi tedavi sürecine bağlıdır. 

Hamilelikte oluşan cilt sorunları hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelik hem fiziksel hem de ruhsal değişimlerin görüldüğü bir dönemdir. Bu dönemde hormonal değişimlerin yanı sıra anne adayları bedeniyle ilgili pek çok fiziksel değişimle karşılaşır. Bunlardan biri de estetik kaygıyla kadınları en çok rahatsız eden çatlaklar ve cilt lekeleridir.


Hamilelik çatlakları nasıl olur?

Hamilelikte çatlakların oluşmasının en önemli nedeni kilo alımıdır. Hızlı kilo alımı ile deri aniden genişler. Deri altı bağ dokusunun bu duruma uyum sağlayamaması ve bağ dokusunda kopmalar oluşması sonucu da çatlaklar meydana gelir. Kilo alımının en fazla olduğu karın, göğüs, kalça, bacak ve kolların üst kısmında belirgin çatlak oluşumları gelişebilir. Önce pembemsi-mor renkte çizgiler şeklinde görülür. Zaman içerisinde ise bu renk beyaza döner. Uzun, ince düzensiz çizgiler şeklinde olabildiği gibi genişliği parmak kalınlığında olan çatlaklar da görülebilir. Bu bölgede deri gevşer ve esnekliği bozulur. Görüntü olarak kişiyi rahatsız etse de sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmaz. Genellikle hamileliğin son aylarında oluşmaya başlar. Ancak sadece hamilelikte değil hızlı kilo alınan her dönemde vücutta çatlak ortaya çıkabilir. Ayrıca çatlakların oluşmasında genetik faktörler yani ailesel eğilim de büyük önem taşır.

Hamilelik çatlak kremi

Çatlaklarına, hamileyken herhangi bir tedavi uygulanamaz. Hamilelik bittikten sonra ise erken dönemde müdahale etmek, tedavideki başarı şansını artırır. Son yıllarda bazı lazer yöntemleri tedavide kullanılmaya başlandı. Fraksiyonel karbondioksit lazer tedavisi ile düzelme sağlanabilir. Lazerin etkinliği doğum sonrası erken dönemde uygulandığında daha fazla sonuç alınabilir. Bunun yanı sıra bazı özel kremlerin uzun süre kullanılması da daha iyi bir görünüm verebilir. Doğumdan sonra da çatlakların oluşmaması için kilo alımına dikkat etmek gerekir. Spor yapmak, ani kilo alıp vermekten kaçınmak ve kilo dengesini sağlamak gerekir. Bazen hamileyken çatlak oluşmaz, ancak doğumdan sonra kilo verme ile deri gevşer. Bu nedenle de bu bölgelere sıkılaştırıcı krem sürmek faydalıdır. Kremlerin özellikle karına ve gevşeyen diğer bölgelere masaj yaparak her gün sürülmesi önerilir.

Hamilelik çatlaklarına bu yağları kullanabilirsiniz

Çatlak oluşumunu tümüyle önlemek her zaman mümkün olmayabilir. Ancak oluşma ihtimali ve miktarı azaltılabilir. Bunun için öneriler şöyle sıralanabilir:

  • Hamile de olsanız kilo alımınız kontrollü olmalı. Çünkü karın cildinin ani olarak yoğun bir şekilde gerilmesi çatlak açısından risk faktörü oluşturur.
  • Yeterli miktarda su için. Bol su içenlerde derinin yapısı daha iyi olur. Bu da cildi dayanıklı hale getirir.
  • Cildinizi nemli tutun. Hamileliğinizin başından itibaren çatlak kremlerini kullanabilirsiniz. Kremler, deriye elastikiyet kazandırdığından oluşumları engellemeye yardımcıdır. Ancak bu tür kremler alınamıyorsa vitamin ve mineral içeren yağlarla, badem, shea ve kakao yağı gibi losyonları kullanabilirsiniz.
  • Cildinize masaj yapın. Nemlendiriciler ve losyonlarla yapılacak hafif masajlar cilt içindeki kan dolaşımını da artırarak çatlak oluşumunu engeller.

Meme çatlağında kreme gerek yok

Gebelik dönemi boyunca annenin memeleri, doğacak bebek için dünyadaki en uygun sütü üretecek hale gelir. Meme başının etrafındaki deriden yağlı bir madde salgılanmaya başlar. Bu doğal madde, emziren annenin meme ucunu çatlaklardan korur. Bu nedenle meme başını korumak ya da temizlemek için meme başına karbonatlı su, sabunlu su, krem sürmeye gerek yoktur. Hatta bunları sürerken yağlı madde de silinecek ve meme başında çatlaklar daha kolay oluşacaktır. Memelerde büyüme olacağı için daha büyük beden sütyen kullanmak yararlı olacaktır.

Güneş ışını alın ama…

Cilt lekeleri hemen hemen tüm gebelerin yakındığı ortak noktalardan biridir. Bu lekelerin oluşmasında ve yoğunluğunda kişinin genetik yapısı, beslenmesi, ne kadar sıklıkta güneşlendiği etkili olur. Daha önce uzun dönem doğum kontrol hapı alınması, güneşte çok kalınması sonucu gebelik döneminde yoğun lekelenmeler oluşabilir. İlk aylarda bile olsa güneşin zararlı ışınlarından korunmak gerektiği gibi, yeteri kadar da faydalanmak gerekir. Bu da günde 20 dakika ile 30 dakikayı geçmemelidir. Vücudun D vitaminini sentezleyebilmesi için güneş ışınlarına ihtiyacı vardır, ancak aşırıya kaçılmamalıdır.

Hamilelikte cilt lekeleri nasıl olur?

Bebeğin rahme yerleşmesiyle birlikte salgılanan hormonlar, anne adayının cilt yapısını değiştirir. Ciltte koltuk altı, kasık ve karın orta bölgesinde renk değişimleri görülebilir. Bu gebelik lekeleri (melazma) daha çok alın bölgesi, dudak üstü ve yanaklarda ortaya çıkar. Bunun nedeni de cilde rengini veren renk hücrelerinin daha fazla çalışmasıdır. Bu lekeler sıklıkla buğday tenli kişilerde görülse de, açık tenli kişilerde de ortaya çıkabilir. Gebelik esnasında salgılanan büyüme hormonu, östrojen ve progesteron, bu lekelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Gebe kadınların çok fazla güneşlenmesi de bu lekelenmelerin iyice artmasına yol açar. Güneş koruyucu kullanılması da bu lekeleri ortadan kaldıramayabilir. Güneş koruyucuyu krem kullanılacaksa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Cildinizi kimyasaldan koruyun

Gebelikte cilt sağlığını korumak için önlem alırken, hormonların artışı nedeniyle cilt salgılarının da arttığını unutmamak gerekir. Bu dönemde aşırı terlemeye karşı her gün düzenli olarak ılık bir duş almak terlemenin azalmasında faydalıdır. Terlemenin sonucunda vücutta isilik, pişik artabilir. Kilo artışı ve hormonlar da bunu tetikler. Kimyasal içerikli bir ilaç kullanmak yerine, duş aldıktan sonra bir miktar pudra sürmek rahatlatıcı olabilir. Gebelik döneminde, banyo sonrası losyonlar kullanılırken de dikkatli olunmalıdır. Cilt bakımında doktorların önerdiği doğal ürünler tercih edilmelidir. Bunlar arasında badem yağı, ayçiçek yağı, zeytinyağı sayılabilir. Makyaj ürünleri, özellikle de tüm yüzü kapatan, yoğun kimyasal içerikli ürünleri kullanmamaya dikkat etmek gerekir.

Hamilelikte saç bakımı

Saç sorunları da kadınların gebelik döneminde en çok yakındıkları konular arasında yer alır. Bu dönemde vücutta kan akımı arttığından, saç köklerinden girecek kimyasal maddeler bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle doktora danışmadan saç bakım ürünlerini kullanmayın. Saçlarda doğal bakım için bademyağı, susam yağı, ceviz yağı gibi doğal yağlar kullanılabilir. Tüm bakımlara rağmen saçlarda cansızlık, matlaşma, dökülme devam ederse doktora danışılmalıdır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bir bebeğin günlük bakımı her zaman fazla özen gerektiren bir konudur. Bakımı için ihtiyaç duyduğunuz her ürünün seçimine de ayrıca dikkat edilmesi gerekir.

Özellikle 1 yaş altında ve yeni doğan bebeklerin ciltleri oldukça hassastır. Bu nedenle de kullanılan alt bezi, kıyafeti veya günlük rutin kişisel bakım ve temizliğinde tercih ettiğiniz malzemeleri onun narin teni ile uyumlu olmalıdır.

Aksi hâlde miniğiniz bazı alerjik reaksiyonlar ve pişik gibi cilt rahatsızlıkları yaşayabilir. Bu sıkıntılar arasında en sık görülen bebeklerde pişik, dönem dönem her bebekte yaşanabilen ve hem miniklerin hem de ebeveynlerin hayatını fazlasıyla zorlaştıran bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki bebekler neden pişik olur, pişik nasıl geçer ve önlemenin yolları nelerdir?

Pişik Nedir?

Pişik, diğer adı ile ‘Diaper Dermatit’, bebeklerde genelde popo, popo çevresi, bacak arası ve genital bölgede meydana gelen bir çeşit deri tahrişi durumudur.

Hafif kabartılı, kaşıntıya sebep olan kızarıklık ve lezyonlardan oluşur. Bu kabarcıklar, acıya ve kaşıntıya neden olarak minikleri rahatsız edip uyku ve beslenme düzenlerinin bozulmasına dahi yol açabilir.

Önlem alınmadığı takdirde, tüm gün bez içerisinde kapalı kalan bölgelerin tahriş olması kaçınılmazdır.

Bebeklerde Pişik Belirtileri

Pek çok kişi pişiği diğer deri rahatsızlıklarından ayırmada sorun yaşamaktadır. Basit bir cilt kızarıklığı bu döküntülerle karıştırılabilmekte veya bebeğinde pişik olan bir anne farklı bir hastalığın şüphesiyle endişeye kapılabilmektedir.

Bebeğinizin pişik olup olmadığını ayırt etmenize yardımcı olacak bazı belirtiler ise şu şekildedir:

  • Deride döküntü; pişik olan bölgede döküntü şeklinde irili ufaklı lekelenmeler bulunur.
  • Şiş ve kabarık görünüm; deri pütür pütür, yer yer şiş ve kabarık bir görüntüye sahiptir.
  • Yoğun kızarıklık; hafif tahrişin olduğu yerler pembemsi, daha yoğun tahriş olmuş yerler ise yoğun kırmızı renge sahip olur.
  • Sulu kabarcıklar; döküntüler kimi zaman içi su dolu kabarcıklar şeklinde olabilir.

Bebeklerde Pişik Nedenleri Nelerdir?

Bebekler doğarken ciltlerinde verniks tabakası ile dünyaya gelir. Bu tabaka, yenidoğanı dış etkenlere karşı koruyucu bir kalkan görevi gören ve tüm cildin üst dokusunu kaplayan bir yapıdır.

Aynı zamanda vücut sıcaklığını korumayı da sağlar. Ancak bazı durumlarda bu tabakanın doğumdan hemen sonra yıkanması veya temizlenmesi, minikleri çok daha savunmasız bir hâle getirerek tahriş oluşumunu hızlandırır.

Pekibebeklerde pişik neden olur?

Cilt üzerinde döküntü şeklinde oluşan pişik, bebeğin teninin ıslak ve nemli kaldığı, yeterli şekilde hava alamadığı durumlarda gerçekleşir.

Özellikle alt bezinin bağlandığı popo, kasık ve genital organ çevresinde oluşmasının ana nedeni ise bebeğin cildinin alt bezi içerisinde tüm gün kapalı kalması ve cilt ile dışkının uzun süre temas hâlinde bulunmasıdır.

Pişik oluşumunun nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Popo bölgesinin dışkı ile uzun süre temas halinde kalması; kaka ve idrar içerisinde bulunan amonyak, cilde uzun süre temas ettiğinde yanıklara ve tahrişe sebep olmaktadır.
  • Alt bezinin seyrek değiştirilmesi; bezin sık kirlendiği dönemlerde seyrek bez değişimi tenin uzun süre havasız kalmasına,  aşırı nem ve sıcağa maruz kalmasına yol açarak pişik oluşumuna yol açar.
  • Genital bölgede oluşan çeşitli mantar ve bakteri enfeksiyonları; mantar ve bakterilerin üremesi için sıcak bir ortam gerekir. Uzun süre kapalı kalan alt bezi içerisinde bu canlılar hızla üreyerek tahrişe neden olur.
  • Uzun süreli antibiyotik kullanımı; bazı antibiyotik ilaçların kullanımı, vücuttaki yararlı bakterilerin de ölmesine yol açabilir. Bu durum enfeksiyon oluşumunu ve buna bağlı olarak deride tahrişi hızlandırır.
  • Ek gıdaya geçiş evresinde bebeğin bünyesinin yeni besinlerle tanışması; yeni besin demek, yeni dışkılama alışkanlığı demektir. Yavrunuzun beslenme şekli dışkılamasını da doğrudan etkiler ve sık kaka yapması pişik ihtimâlini artırır.
  • Bebeğin cildinin kimyasal maddeye maruz kalması; kumaş bez kullanımında bezleri yıkarken tercih edilen sabun ve deterjanlar ile popo temizliği için kullanılan ıslak mendiller, formüllerinde bulunan bazı kimyasallar nedeniyle kızarıklık oluşumuna neden olabilir.

Bebeklerde Pişiği Önlemenin Yolları

Bebeklerde pişiği tedavi etmeden önce önemli olan derideki bu döküntülerin oluşumunu engellemektir.

  • Alt temizliği sırasında sert ve tahriş etmeye müsait hareketlerden kaçınmak
  • Genital bölge temizliğinde sadece ılık su ve pamuk kullanmak
  • Kimyasal içerikli bakım ürünlerini kullanmamak
  • Bebeğin poposunu devamlı temiz ve kuru tutmak
  • Her bez değişiminde cilde pişik önleyici krem veya vazelin uygulamak
  • Alt bezini sık sık değiştirmek
  • Çok sıkı bez ve külotları kullanmamak pişik önlemede etkili yöntemlerdir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Bebeğinizin poposunda meydana gelen kabarcıkları ve döküntüleri giderebilmek için farklı tedavi yöntemleri vardır.

Peki bebeklerde pişik nasıl geçer?

Derideki tahriş bakteri kaynaklı ise antibiyotik içeren ilaç ve kremler, mantar kaynaklı ise antifungal ürünlerin kullanımı ile tedavi sağlanmaktadır.

Tedavide ana amaç, şikayetleri ve lezyonları gidermek ve tekrar oluşmasını önlemektir.

Pişik tedavisinde doktorun önerdiği ilaçların düzenli kullanımı ve hijyen, en önemli noktalardır. İlaç ve kremleri kullanırken bebeğinizin poposunu mümkün olduğu kadar temiz tutmanız, bezini sık sık değiştirmeniz ve cildini ara ara havalandırmanız tedavi süresini kısaltacaktır.

Bebeğinizin sağlığını düşünülerek özel olarak tasarlanmış pişik kremini incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.e-bebek.com/baby-me-pisik-kremi-100-ml-p-bae-20074/

Pişik Kremi Nasıl Seçilir?

Miniklerin cildini olası bir pişik sorunundan korumanın en basit çözümü pişik kremleridir.

Her bez değişiminde, temizlenmiş tene ince bir tabaka hâlinde krem sürerek bebeğinizin cildini tahriş olmaktan koruyabilirsiniz. Ancak bu kremleri seçerken içeriklerine dikkat etmek gerekir.

Pişik kreminin;

  • Ph 5.5 olması,
  • Formülünde mutlaka onarıcı etkisi yüksek ve alerjik reaksiyon oluşturmayan çinko oksit bulunması,
  • Zararlı kimyevi maddeler içermemesi,
  • Boyar madde, parfüm gibi gereksiz koruyucu ve katkı maddelerinden uzak olması gerekir.

Bebeğinde Pişik Olan Annelerin Yapması Gerekenler

Küçük yavrunuzun narin teninde oluşan kızarıklıklar ve lezyonlar, bir anne olarak sizi çaresiz bırakabilir. Bu gibi zamanlarda ‘bebeklerde pişiğe ne iyi gelir?’ sorusuna cevap ararsınız.

  • Bebeğinizin cildini sık sık havalandırmanız, cildinin nefes almasını ve rahatlamasını sağlar. Bu nedenle gün içinde fırsat buldukça bezi olmadan vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
  • Ilık su, derisindeki yanma ve kaşıntı hissini azaltacaktır. Banyo esnasında poposunu suyun içinde bir süre tutarak bekletmeyi deneyebilirsiniz.
  • Pişik önleyici kremler, tedavi ederken şikayetleri azaltarak rahatlamayı da sağlayacaktır.
  • Bezi tamamen kirlenmese dahi alt bezini değiştirme sıklığını arttırarak, teninin bezle temasının mümkün olduğu kadar az olmasını sağlayın.
  • Geceleri bezini daha sık değiştirmeye çalışın.

Bebeklerde Görülen Pişiğe Bitkisel Çözümler

Bebeğinin cildini rahatlatmak isteyen, kremlerden fayda göremeyen ve bitkisel çözümler denemek isteyen ebeveynler için pişikte uygulanabilecek farklı bitkisel yöntemler de vardır:

  • Demlenmiş ve soğutulmuş ada çayını bir pamuk yardımıyla cilde soğuk pres yapmak
  • Saf zeytinyağı sürmek
  • Hindistan cevizi yağı sürmek
  • İnce bir tabaka hâlinde yumurta akı uygulamak
  • Papatya çayı sürmek
  • Badem yağı ve E vitamini yağından oluşan karışımla bakım yapmak
  • Vazelin sürmek
  • Yaralarda iyileştirici etkisi bulunan sarı kantaron yağı kullanmak
  • Ceviz yapraklarının kaynatıldığı soğutulmuş su ile bölgeyi yıkamak

Bu yöntemlerin bebekleri hem rahatlattığı hem de iyileşmeyi hızlandırdığı düşünülmektedir. Ancak bebeklerde pişik sorununu önlemek ve iyileştirmek amacıyla kullanılabilecek olan bu bitkisel çözümler, uygulanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Onay almadan yavrunuzun tenine herhangi bir madde sürmeniz doğru değildir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir