köy sütü kaç dakika kaynatılır / 'Çiğ Süt' hakkında bilmeniz gereken her şey! - ShowTürk TV

Köy Sütü Kaç Dakika Kaynatılır

köy sütü kaç dakika kaynatılır

Faydalar&#;
&#;nek sütü minik gurmeniz için iyi bir protein ve folik asit kayna&#;&#;. A, B ve D vitamini aç&#;s&#;ndan da çok zengin.  &#;nek sütü bebek sahibi evlerin vazgeçilmezi. Sa&#;l&#;kl&#; kemik geli&#;imi ve güçlü di&#;ler için kalsiyum &#;art. Süt de bir kalsiyum deposu, e&#;er çocu&#;unuz süt veya süt ürünü tüketmiyorsa ihtiyac&#; olan kalsiyumu di&#;er besinlerden almas&#; güç olabilir. Kalsiyum belki brokolide de var ama bir bardak sütteki kalsiyumu almas&#; için çocu&#;unuzun bir hayli fazla brokoli tüketmesi gerekiyor. Ve unutmay&#;n, genç ya&#;larda kemiklerde depolanan kalsiyum tüm ya&#;am boyu kullan&#;l&#;yor. Fakat çocu&#;unuza süt içiremiyorsan&#;z hemen büyük bir endi&#;eye kap&#;lmay&#;n peynir, yo&#;urt, kefir gibi süt ürünleri de sütün yerini tutabiliyor. 

&#;nek sütü bebe&#;e ne zaman verilir?

Bebeklerde inek sütü
art&#;k bir ya&#;&#;na kadar önerilmiyor, çünkü inek sütü alerjisi olu&#;abiliyor.  Bu konuda annelerin kafas&#;nda çok say&#;da soru var. Sütün özellikle demir eksikli&#;i ve kans&#;zl&#;&#;a neden olabilece&#;i söyleniyor. Neden süte bir ya&#;&#;ndan sonra ba&#;land&#;&#;&#;n&#; ve süt tüketiminde nelere dikkat etmek gerekti&#;ini ö&#;renmek için t&#;klay&#;n.
 
Akl&#;n&#;zda bulunsun
 
Son y&#;llarda anneler günlük sütü tercih ediyor. Gurme Bebek de size günlük süt kullanman&#;z&#; tavsiye ediyor. Günlük sütler de t&#;pk&#; uzun ömürlü sütler gibi belli bir s&#;cakl&#;&#;a kadar &#;s&#;t&#;larak pastörize ediliyor. Ancak kullan&#;lan &#;s&#; uzun ömürlü sütlerdeki  pastörizasyonda kullan&#;lan &#;s&#;ndan daha dü&#;ük.  Bu i&#;lem s&#;ras&#;nda uzun ömürlü sütlerde baz&#; yararl&#; bakteriler de yok oluyor. Özetle günlük sütlerin daha besleyici oldu&#;u dü&#;ünülüyor.

Çi&#; sütte brucella  riski yüksek. Brucella hayli zor bir hastal&#;k. &#;yile&#;me sonras&#;nda bile eklem hastal&#;klar&#; miras b&#;rakabiliyor. 

Türkiye’de artan do&#;al ya&#;am trendleri nedeniyle art&#;k aç&#;k süt çokça ra&#;bet görüyor. Ancak çi&#; süt tüketmeye karar verirseniz mutlaka kayna&#;&#; belli süt almal&#;s&#;n&#;z. Uzmanlar sütün, hava, &#;&#;&#;k ya da bakterilerle temas etti&#;i zaman bozuldu&#;unu ve kayna&#;&#; bilinmeyen sütlerin, zararl&#; mikroorganizmalar&#;n yan&#; s&#;ra çama&#;&#;r sodas&#;, antibiyotik ve karbonat gibi zararl&#; kimyasallar içerebilece&#;ine dikkat çekiyor.

Bir di&#;er nokta da sütün sa&#;&#;ld&#;ktan sonra size ne kadar sürede ula&#;t&#;&#;&#; ve size gelene kadar nas&#;l muhafaza edildi&#;i ve ta&#;&#;nd&#;&#;&#;d&#;r. Normalde sa&#;&#;ld&#;ktan 24 saat içinde i&#;lenmi&#; olmas&#; ve bu 24 saatlik sürede de uygun ko&#;ularda saklanm&#;&#; olmas&#; gerekti&#;i söyleniyor.

Sonras&#;nda da çi&#; sütü evde nas&#;l kaynatman&#;z gerekti&#;i ile ilgili de detayl&#; bilgi almal&#;s&#;n&#;z. Bu konuda çok fazla kaynak ve bilgi bulabilirsiniz ve kafan&#;z allak bullak olabilir :)

Sokak sütleri &#;C’de 15 dakika kaynat&#;ld&#;&#;&#;nda içindeki mikroplar&#;n ço&#;u yok olurken yararl&#; vitamin ve mineraller de yok olur. Sokak sütünün içinde bulunma riski olan kimyasallar ise kaynat&#;larak yok edilemezler. Dolay&#;s&#;yla biz çi&#; süt tavsiye etme riskine hiç girmek istemeyiz. Sadece genel geçer bilgi olarak en yayg&#;n önerilen süt kaynatma yöntemini verelim ve çi&#; süt kullanma konusunda karar&#; tamamen size b&#;rakal&#;m :)

Çi&#; süt kaynat&#;rken önce temiz bir çelik tencereye su konur iyice çalkalan&#;r ve dökülür. Böylece sütün dibi tutmaz. 70 derece &#;s&#;y&#; geçmeyecek &#;ekilde süt kaynamaya ba&#;lad&#;ktan sonra 5 - 10 dakikay&#; geçmeyecek &#;ekilde kaynat&#;lmas&#; gerekir. Alt&#; kapat&#;lan sütün ise h&#;zl&#;ca so&#;utulmas&#; da önemlidir. So&#;uma süresi uzad&#;kça tekrar bakteri üreme ve bozulma riski artar. Yani yemekler için bir &#;s&#; termometreniz yok ise edinmeniz gerekecek.

Annelere not : Kleopatra’n&#;n Güzellik S&#;rr&#;: Süt :) Süt banyosu yap&#;n demiyoruz ama kaymak gibi bir cilt, parlak, gür ve h&#;zl&#; uzayan saçlar, k&#;r&#;lmayan t&#;rnaklar için hem için hem sürün. Cilt güzelli&#;inden saçlara, t&#;rnaklardan kemik ve beyin sa&#;l&#;&#;&#;na kadar say&#;s&#;z faydas&#; var. Bizden söylemesi :)

Uyar&#;
 
Pastörize olmayan peynirden ve her türlü inek sütü ürününden uzak durun. Özellike tatillerde kayna&#;&#;n&#; bilmedi&#;iniz süt ürünlerini çocu&#;unuza vermemeye özen gösterin.
 
Bir çay barda&#;&#; ( ml.) sütte;
 
61 kcal enerji
gr protein
4,7 gr karbonhidrat
gr ya&#;
 
Vitaminler
 
60 mg A vitamini
mg D vitamini
1,56 mg C vitamini
mg B1 vitamini (tiamin)
mg B2 vitamini Riboflavin
6 mg Folik asit
mg B12 vitamini
 
Mineraller
 
mg Kalsiyum
95 mg Fosfor
mg Demir
11 mg Magnezyum
mg Çinko

Yoğurt Hataları

Yoğurt Hataları

Yoğurt Hataları

Gevşek Kıvam

Nedenler:

  • 1-Sütün kuru maddesinin az olması
  • 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması.
  • 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması.
  • 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
  • 5-Yoğurt yapımı sırasında, karıştırma, sallama, kapların sarsılması

Önlemler:

1- Sütün kuru madde miktarını artırmak için dakika sütü daha fazla kaynatın. Sütte bulunan suyun bir miktarı buharlaşacak ve sütün kuru maddesi artacaktır.

Sütün yapısı inekten sağıldığı an itibari ile ortalama olarak % 87 si sudur. % 13 ü kuru maddedir.( yağ,protein,minaraller,vitaminler vs.). İneklerin beslenme kalitesine göre kuru madde azalır veya çoğalır.

2- Günlük sütü güvendiğiniz firma veya şahıslardan alınız.

Antibiyotikli süt:

İnsanlar gibi hayvanlarda da hasta olunduğunda en sık başvurulan tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Profesyonel yönetilen çiftliklerde antibiyotik verilen inekler gün diğer hayvanlardan ayrı sağılır ve sağılan çiğ süt imha edilir. Ancak köylü veya küçük çiftliklerde dikkatsizlik veya bilinçsizlik nedeni ile antibiyotik verilen ineklerin çiğ sütü diğer sütler ile karışarak tüketiciye ulaşabilir. Antibiyotikli süt karışmış olan günlük süt yoğurt olmaz veya 1 gün bekletilirse yoğurt olabilir.

Günlük süte Kostik, Hidrojen Peroksit vb katılması

Kostik ve hidrojen Peroksit ( Oksijenli su ) kimya ve temizlik sektöründe daha çok hijyen amaçlı kullanılan ürüfunduszeue.infoen Peroksiti ( Oksijenli Su ) günlük hayatımızda da pek çok alanda kullanmaktayız. ( % 3 lük solüsyonu yaraları dezenfekte etmekte, diş temizliği,,ev eşyaları temizliği vb alanlarda kullanıyoruz.) Bu ürünlerin mikropları dezenfekte etme ve bakterileri deaktive etme özelliği olduğu için temiz olmayan ve soğuk ( 0,+4 °C ) muhafaza edilmeyen sütleri satan bazı günlük süt satan sütçüler, sütün kesilmesini önlemek için bu maddeleri kullanabilir. Bu maddelerin kullanılması ülkemizde yasaktır. Bu maddelerin katıldığı sütlerden yoğurt olması zordur. Olan yoğurt da kalitesiz, gözenekli yapı, gevşek yapı vb hatalar görülecektir.

2- Süte uygulanan ısı işleminin uygun yapılması.

  • Almış olduğunuz günlük sütü °C ye kadar kaynatmalısınız.
  • 45 - 50 °C ye kadar soğutup maya ilave edin.
  • 43 - 45 °C de ortalama sıcaklıkta 3, saat fırın vb ortamda muhafaza edin.

3- Maya olarak kullandığınız yoğurdu sürekli kullanmayın, değiştirin.

Sütçünüzden, komşunuzdan veya güvendiğiniz bir markadan alacağınız yoğurdu kullanabilirsiniz

4- Çiğ sütü kaynattığınız kapların ve yoğurt mayaladığınız kapların temiz olmasına, deterjan kalıntısı olmadığından emin olunuz.

Su Salma

Nedenler:

  • 1- Çiğ süte uygulanan ısı işleminin düşük olması
  • 2- Yapım sırasında, karıştırma, sallama, kapların sarsılması
  • 3- Yüksek asitlik oluşumu.
  • 4- Uzun süreli mayalama.
  • 5- Yetersiz soğutma yapılması

Önlemler:

1- Günlük sütü °C de dakika kaynatınız

2- Yoğurt mayalama sırasında sütü karıştırmayın,kapları sarsmayın.

3- Güvendiğiniz firma veya sütçüden günlük süt alın.

Hiyenik sağım yapılmamış veya soğuk ( 0 ,+4 °C ) olarak muhafaza edilmemiş günlük süt daha hızlı asitlik oluşturur. ( PH ı düşer.)

4- İdeal mayalama süresi °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb )   3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir.

5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.

Granüllü Yapı

Nedenler:

  • 1-Düşük ısı uygulanması
  • 2-Kültürün süte tam karıştırılmaması
  • 3-İnkübasyon ısısının yüksek olması
  • 4-Starter miktarının fazla olması
  • 5- Yüksek asitlikte (topaklanma) olması

Önlemler:

1-Isı işleminin yükseltin

°C de dakika kaynatın
°C de mayalayın
Mümkün ise parmağınız yerine derece kullanın. Parmağınız sizi yanıltabilir.    
( Havanın soğuk veya sıcak olması, elinizi soğuk veya sıcak su ile yıkamanız vs. )

2-Yoğurt mayasının süte homojen karışımını sağlayın.

Yoğurt mayasını önce ılık süt ile karıştırıp, mümkün ise enjektör ( şırınga ) ile sütün içine enjekte etmek, yoksa mayanın sütün her yerine eşit ( homojen ) dağılması için kaşıkla karıştırın.

3-İnkübasyon ( mayalama ) ısısını azaltın

Günlük sütü 50 °C üzerinde mayalamış olabilirsiniz. Mayalama ortam sıcaklığı ortalama °C olmalıdıfunduszeue.infode mayalama kabının üzerine örttüğünüz bez,battaniye vb örtülerin sayısını,kalınlığını yaz ve kış hava şartlarına göre uygun mayalama sıcaklığına ayarlamak zordur. En iyi mayalama sıcaklığını fırınınızda sağlayabilirsiniz. Fırınınızı 50 °C ye kadar ısıtın ve kapatıfunduszeue.infodığınız kabın üzerine kağıt havlu ile örtün ve fırına yerleştirin. Kapağı kapatıp 4 -5 saat bekleyin.

4-Maya miktarı fazla olabilir. Maya miktarını azaltın.

Kaynatılmış günlük süte katacağınız maya miktarı  % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt yeterlidir.
5- PH  düşük olmayan hijyenik ve soğuk muhafaza edilmiş çiğ süt alın.
Çiğ inek sütünde PH 6,60 altında olmamalıdır. 6,60 -6,70 arası normal olması gereken aralıktır. PH 6,50 ve altında süt kesilir. PH 6,80 üzerinde gelen sütlere kostik veya Hidrojen peroksit vb kesilmeyi önleyici maddeler katılmış olma ihtimali yüksektir.

Gaz Oluşumu, Kabarma ve Acı Lezzet

Nedenler:

  • 1-Koliform bakteri ve maya-küf kontaminasyonu
  • 2-Antibiyotik ve inhibitör kalıntılarının varlığı
  • 3-Yoğurt mayasında bulunan funduszeue.infoicus’un bakterisinin aşırı üremesi
  • 4-Soğutmanın yavaş yapılması
  • 5-Yoğurt muhafaza ısısının yüksek tutulması sonucu

Önlemler:

1-Kötü bakteri,maya ve küf bulaşmması için günlük sütün hijyenik ortamda üretilmesi kadar ,yoğurt yaparken de hijyenik kurallara uyulması gerekmektedir.

Yoğurt veya sütünüzü buzdolabında dahi açık şekilde muhafaza etmeyin. Kötü bakteriler sadece dışarda değil buzdolabında bulunan diğer gıdalardan da bulaşır. Bu sadece günlük süt ve yoğurt için değil diğer tüm gıdalar için de geçerli bir kuraldır.

2-Antibiyotik ve inhibitör bulunmayan günlük süt satan güvenilir, Tarım Bakanlığınca denetlenen, satıcılardan süt temin edin.

3-Mayalama ve muhafaza sıcaklıklarına dikkat edin.

Asitlik ve Lezzetinin Oluşmaması

Nedenler:

  • 1-Sütte antibiyotik, deterjan kalıntıları ve bakteriyofaj bulunması
  • 2-Yoğurt mayasında bulunan funduszeue.infoicus’ adlı bakterinin iyi üreyememesi
  • 3-Mayanın asit aktivitesinin düşük olması
  • 4-Soğutmanın pH ’nın üzerinde yapılması
  • 5-Düşük ısı veya kısa süreli inkübasyon ( mayalanma dönemi ) yapılması

Önlemler:

  • 1-Kaliteli süt kullanın
  • 2-Taze yoğurt mayası kullanın. Ara sıra mayanızı değiştirin
  • 3-Mayalama sıcaklığını ve inkübasyon ( mayalanma dönemi ) derecelerinin doğru ayarlayın
  • 4-Yoğurt mayalanmadan buzdolabına koymayın.

Ekşi Lezzette Olması

Nedenler:

  • 1-Yüksek ısıda uzun süreli İnkübasyon ( mayalanma dönemi ) veya sonrasında buzdolabına geç konularak geç soğutulması.
  • 2-Buzdolabı ısısının yüksek olması (  10°C üzerinde olması )
  • 3-Yoğurt mayasının sıcakta beklemesi sonucu aktivitesinin çok yüksek olması
  • 4-Eski kültür kullanılması

Önlemler:

1-İnkübasyon ( Mayalama dönemi ) ısı ve süresine dikkat edin.

Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( °C ) tutmayıfunduszeue.info şartlarda yoğurt saatte tutar. Tutmuş yoğurdu kısa bir süre sonra buzdolabına koyun ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletin.

2-Buzdolabınızın sıcaklığını kontrol edin 10 °C altında olmasına dikkat edin.

3- Yoğurt mayanızı soğukta muhafaza edin. Mayanızı yenileyin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası