bulunmayan icatlar / Kategori:Amerika Birleşik Devletleri icatları - Vikipedi

Bulunmayan Icatlar

bulunmayan icatlar

Sakız: Kim, Ne Zaman İcat Etti?

TomFreeze/iStock

Bu sesli yayına Bilim Genç Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts ve YouTube kanalları üzerinden de ulaşabilirsiniz.

Çilekli, limonlu, karpuzlu, naneli, böğürtlenli… Çeşit çeşit renkleri ve aromalarıyla ağzımızı hatta bazen de gözlerimizi sulandıran sakızları sevmeyen var mı? Bugün yediden yetmişe çoğu insanın bazen tadından hoşlandığı bazen de balon gibi şişirip patlatmaktan zevk aldığı için çiğnediği sakızlar ilk defa nerede ve nasıl ortaya çıktı? Gelin şimdi geçmişe dönelim ve bu soruların cevaplarını bulmaya çalışalım.

Sakız Nedir? Sakız Neden Yapılır?

Sakız, geleneksel olarak ağaçlardan elde edilen reçinenin kimyasal yöntemlerle temizlendikten sonra farklı maddelerle karıştırılması ve tatlandırılması sonucu üretilen bir gıdadır. Ancak günümüzde reçine yerine sentetik olarak üretilen kauçuklar kullanılıyor.

Johny87/iStock

Çam ağacının reçinesi

Reçine Nedir?

Reçine bazı ağaçların, kabuklarında oluşan yaraları iyileştirmek ve kendilerini dış etkenlere karşı korumak amacıyla salgıladıkları katı veya yarı akışkan bir maddedir.

Sakızı Kim Buldu?

Sakız çiğnemek dünyanın en eski alışkanlıklarından biri. Antik Yunanlar dişlerini temizlemek ve nefeslerini tazelemek için sakız ağacının (Pistacia lentiscus) reçinesi olan ve mastika olarak adlandırılan maddeyi çiğnerdi. Mayalar ve Aztekler ise Manilkara zapota ya da Sapodilla olarak bilinen ağaçtan elde ettikleri reçineyi pişirip kurutarak “chicle” adını verdikleri bir tür sakız yaparlardı. Türkçede sakız anlamında kullanılan “ciklet” kelimesinin kökeni de “chicle”a dayanır. Kızılderililerin ise ladin ağacının reçinesini çiğnedikleri biliniyor. Diğer taraftan arkeolojik araştırmalar İskandinavya’da yıl önce huş ağacından elde edilen reçinenin çiğnendiğini gösteriyor. Ancak günümüzde çiğnediğimiz, hemen hemen her yerde satılan endüstriyel sakızların üretimi ’lü yıllara dayanıyor.

Md Sojibul Islam/iStock

Manilkara zapota ağacı

yılında ABD’li iş adamı John B. Curtis ladin ağacının reçinesini ve parafin mumunu kullanarak bir tür sakız yaptı ancak çok popüler olmadı. 

’lı yılların sonunda ABD’de sürgünde olan Meksikalı General Santa Ana, ülkesine geri dönebilmek ve kaybettiği gücü tekrar elde edebilmek için ekonomik olarak bir çıkar yol arıyordu. Mayaların ve Azteklerin çiğnediği “chicle”ın -doku ve kıvam olarak benzerlikleri nedeniyle- o dönemlerde hayli pahalı bir malzeme olan kauçuğun yerine kullanılabileceğini ve bu işten kazanç elde edebileceğini düşündü. 

Smith Collection/Gado/Getty Images

Meksikalı General Santa Ana

Santa Ana bu amaçla Thomas Adams adlı bir mucitle anlaştı ve ondan “chicle”ı kullanarak otomobil lastiği üretmesini talep etti. Adams, Meksika’dan bir ton “chicle” siparişi verdi ve bu maddeyi kauçuk yerine kullanmak için çalışmalarına başladı. Ancak aradan birkaç ay geçmesine rağmen Adams başarılı olamıyordu. Bu durumdan memnun olmayan Santa Ana, Thomas Adams ile yollarını ayırdı. Santa Ana bu kararı alırken büyük bir fırsatı teptiğinin farkında değildi.

Thomas Adams bir yandan çalışmalarına devam ederken bir yandan da elindeki bir ton “chicle” ile ne yapacağını düşünüyordu. Bir gün eczaneye uğradığında John B. Curtis’in ürettiği ama çok da rağbet görmeyen sakızı fark etti ve o an elindeki “chicle”ların endüstriyel sakız üretimi için kullanılabileceği fikri aklına geldi. Adams yatırımını kurtarmak amacıyla Curtis’in sakızına alternatif olarak “chicle” bazlı sakız üretmeye ve bunları eczanelere satmaya başladı. Adams, karışımının patentini 'de aldı ve formül çeşitli tatların eklenmesiyle popüler hâle geldi. 'lerin sonunda Adams talebi karşılamak için günlük beş ton sakız üretiyordu. William Wrigley adlı tüccarla ortak olan Adams işlerini daha da büyüttü. yılında Adams ailesinin serveti 2 milyon dolara yani günümüzdeki değeriyle 30 milyon dolara ulaştı.

Winai_Tepsuttinun/iStock

“Chicle”, İkinci Dünya Savaşı sonrasına kadar sakız üretiminin ham maddesi olarak kullanılmaya devam edildi. Ardından yaşanan ham madde sıkıntısı bilim insanlarını “chicle” yerine kullanılabilecek farklı maddeler üretmeye itti. ’lerden sonra sentetik olarak üretilen kauçuklar kullanılmaya başlandı.

Sergii Gnatiuk/iStock

Neden Sakız Çiğniyoruz?

Sakızın tarihine kısaca göz attık. Peki neden sakız çiğniyoruz? Bazılarımız tadını bazılarımız ise kokusunu sevdiği için sakız çiğniyor olabilir. Ama sakız çiğneme motivasyonumuzun ardında bunlardan farklı nedenler bulunabilir. Sakız çiğnediğimizde çene kaslarımız sürekli hareket eder. Bu da beyne daha fazla kan pompalanması ve dolayısıyla oksijen iletilmesi anlamına gelir. Bilim insanları bu nedenle sakız çiğnemenin stresi azaltmanın yanı sıra hafızayı güçlendiren bir etkiye sahip olduğunu düşünüyor. Ayrıca sakız çiğnemek açlık hissini bastırarak yemek yeme isteğini azaltıyor, diş ve ağız sağlığının korunmasına da yardımcı oluyor. Ancak çok fazla şekerli sakız çiğnemek diş ve ağız sağlığı için olumsuz etkilere yol açabiliyor. Bu nedenle şeker oranı az olan ya da içeriğinde şeker bulunmayan sakızların çiğnenmesi öneriliyor.

Kaynaklar:


paylaş

etiket Pek Bilinmeyen Ancak Çok Kullanışlı 17 İcat

Haberler

Goygoy

Pek Bilinmeyen Ancak Çok Kullanışlı 17 İcat

Günümüzde pek yaygın olmasalar da, zamanla yaygınlaşacağını ümit ettiğimiz 17 icat.

1. Duvarın İçine Gömülü Uzatma

1. Duvarın İçine Gömülü Uzatma

2. Her Renk Yazabilen Kalem

2. Her Renk Yazabilen Kalem

3. Katlanabilir Bisiklet Kaskı

4. USB Şarjı İçin Priz

4. USB Şarjı İçin Priz

5. Pizza Otomatı

5. Pizza Otomatı

6. İhtiyaca Göre Şekil Alan / Ayrılan Prizler.

6. İhtiyaca Göre Şekil Alan / Ayrılan Prizler.

7. Damla Tutucu

7. Damla Tutucu

8. Boş Park Yerlerini Gösteren Lambalar

8. Boş Park Yerlerini Gösteren Lambalar

9. Kaydıraklı Merdiven

9. Kaydıraklı Merdiven

Yaratıcı Çöp Kovası

 Yaratıcı Çöp Kovası

Isı Enerjisiyle Telefon Şarj Etme

 Isı Enerjisiyle Telefon Şarj Etme

Solar Şarj Cihazı

 Solar Şarj Cihazı

Pringles Kaldırıcı

 Pringles Kaldırıcı

Cincır'lı Süpürge

 Cincır'lı Süpürge

Fermuar Kulaklık

 Fermuar Kulaklık

Kolay Çıkan Bant

 Kolay Çıkan Bant

Ve Son Olarak, Bizim Favorimiz : Pizza Taşıyıcı

İşe Yarar Dedirten 15 Yaratıcı Buluş Fikri

1Teknoloji geliştikçe insan hayatını kolaylaştıran alet edavatlar da gelişiyor, geliştiriliyor. İçeriğimiz, istenmeyen nedenlerden dolayı oluşan unutkanlıklar, zaten basit olan bir işi daha da basite indirmek, vay canına bu ya da bunlardan gerçekten her yerde olmalı dedirten ürünlere adandı.İşte mükemmel bir fikir daha. Taraktan saçları toplayan aparat.

Teknoloji geliştikçe insan hayatını kolaylaştıran alet edavatlar da gelişiyor, geliştiriliyor. İçeriğimiz, istenmeyen nedenlerden dolayı oluşan unutkanlıklar, zaten basit olan bir işi daha da basite indirmek, vay canına bu ya da bunlardan gerçekten her yerde olmalı dedirten ürünlere adandı.İşte mükemmel bir fikir daha. Taraktan saçları toplayan aparat.

Böyle bir şeye dünyanın özellikle de kadınların çok ihtiyacı var. Saç taramak zaten büyük bir dertken, bir de tarakta toplanan saçları toplamak tam bir işkenceye dönüşüyor. Böyle bir buluşa kimse hayır demez.

2Sıçramaları önleyen ara boşluk.

Sıçramaları önleyen ara boşluk.

Evet çoğumuz çay, kahve içerken sakarız. Bu durumun önüne geçmek için abiler böyle bir şey icat etmişler. Ancak bu kupaya sahip olmak yerine kendi kendinize de yapabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen açıklayalım. Muhtemelen evde yoktur. En yakındaki marangoz, mermer taşı üretimi yapan bir dükkana gidiyorsunuz ve taş motoru ile çepeçevre bir yuvarlak açtırıyorsunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası