yeni doğan bebek ne kadar uyur uzman tv / Bebeğim Geceleri Sürekli Uyanıyor! Ne Yapmalıyım? – EvdekiBakicim Blog

Yeni Doğan Bebek Ne Kadar Uyur Uzman Tv

yeni doğan bebek ne kadar uyur uzman tv

EvdekiBakicim Blog

Anne-babaların karşılaştığı en büyük problemlerden biri de bebeklerin geceleri sürekli uyanmasıdır. Hatta çocuk doğmadan önce “Bu son uykuların, sonra uyuyamacaksın” gibi tepkiler birçok çift tarafından işitilmiştir. Peki, “Bebeğim geceleri sürekli uyanıyor” diyen bir anne-babanın yapması gereken şeyler nelerdir? Bebekler geceleri neden sürekli uyanır?

bebeğim sürekli uyanıyor

Bebeklerde Gece Uyanması Neden Olur?

  • Bunun en sık görülen sebebi bebeklerin beslenme ihtiyacıdır. İlk altı ayda bebeklerin gece beslenme için uyanması gayet doğaldır. Altı aydan sonra ise anne sütüne devam eden bebekler, beslenmek için gece uyanırlar ve emme süreci boyunca bu devam eder.  
  • Bebeklerin geceleri uyanmasının bir diğer sebebi ise bezlerinin ıslak olmasıdır. Bazı bebekler bu durumda uykuya devam edebilirken, diğerleri bundan rahatsız olur ve uykusundan uyanır. Böyle durumlarda bebeğinizin altını değiştirdikten hemen sonra yatağı yatırmalı ve uykusuna devam etmesini sağlamalısınız.
  • Gündüz uykuları da bebeğin gece uykusunu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Eğer bebeğiniz gündüz çok uyumuş ise gece uyumakta zorlanır veya uyumak istemez. Bu yüzden, anne-babaların gündüz ve gece uykusu dengesini iyi tutması gerekir. 
  • Bilişsel gelişim bebeklerin gece uykusunu bölmesine sebep olan faktörlerdendir. Özellikle ilk 1 yıl beyin hücre yapısı olarak çok büyüdüğünden gece uyanma durumu meydana gelir.
  • Anne sütü, bebeklerde gaz oluşumunu tetikler. Anne sütünün gaz yapmasına neden olan yiyeceklere buradan ulaşabilirsiniz. Bebeklerin gündüz vakitlerinde beslenmesi, gece vakitlerinde gaz oluşumuna neden olur. Çoğu bebek metabolizmaları nedeniyle bu gazı çıkaramaz ve gece vakitlerinde sıklıkla uyanırlar. Bunun yanında, ek gıdaya geçiş döneminde de gece uyanması sıklıklı görülür. Bebeğin yeni besinlerle tanışması ve onu sindirmesine alışkın olmadığından gece husursuz olabilir. 
  • Diş çıkarma dönemleri bebekler için sancılıdır. Ateşlenme ve uyuyama gibi sorunlar bu dönemlerde sıklıkla görülebilir. Bebeklerin gece vakitlerinde sıklıkla uyanmalarının nedenlerinden bir tanesi de diş çıkarma durumudur.
  • Ateşli hastalık durumlarında da bebeklerin uyku düzeni bozulabilir. Özellikle şiddetli öksürük nöbetlerinde sıklıkla uyanırlar ve uyumaları bir hayli zaman alabilir.

Gece Terörü Nedeni ile Bebeklerin Sıklıkla Uyanması

Gece terörü (Parasomnia), bebeklerin sıklıkla uyanmasının bir diğer nedenidir. Yapısal farklılıktan kaynaklanan bu durum bazı bebeklerde gözlemlenebilir. Ancak çoğu bebek, duyu algılarının birçoğu gelişmese de gece terörü adı verilen ve karanlıktan kaynaklanan bir kaygıya sahiptir. Bu kaygıdan dolayı anne veya babanın yanında olmalarını isterler. İlk aylarda anneyi kokularından tanıdıkları ve alışkın oldukları kokuyu duymak istedikleri için özellikle anneyi yanlarında isterler.

bebeğim gece sürekli uyanıyor

Büyüme Sıçraması Nedeniyle Bebeklerin Sıklıkla Uyanması

Zaman geçtikte bebeklerin vücudunda gelişmeler gözlemlenir. Bebekler bu duyguyu ilk defa hissettikleri için gece vakitlerinde uykularından uyanırlar, yani bebeklerin vücutlarında meydana gelen değişiklikleri hissetmeleri ve buna tepki vermeleri doğal bir durumdur. Ancak bu durum gece vakitlerinde sıklıkla uyanmalarını da beraberinde getirir.

Büyüme sıçraması, bebeklerin daha çok acıkması ve annelerinden daha fazla süt emmek istemeleri nedenidir ve daha fazla beslenme isteği gece vakitlerinde daha sıklıkla meydana gelebilir. Genellikle ay gibi bir zaman diliminden sonra bu durum görülebilir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, her bebeğin yapısı farklıdır ve büyüme sıçraması durumu, her bebekte farklı zamanlarda ve özelliklerde görülebilir. Değişmeyen tek durum ise ilk aylarda anne ve babanın sabırlı olması ve belirli bir rutini yakalamaları gerektiğidir.

Gece Sık Uyanan Bebekler için Ne Yapılmalı?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi gece sık uyanan bebekler için ne yapmalı sorusunun nedenlerini çok iyi tespit etmek gerekiyor. Genelde anneler bu konuda uzman oluyorlar. Sürekli bebekleri ile ilgilendikleri için bebeklerindeki en ufak değişimleri bile hissedebiliyorlar ya da gözlemleyebiliyorlar.

Anne sütünün bir sonucu olarak bebeklerde gaz oluşumunun, gece uykusuzluğunu tetiklediğinden bahsetmiştik. Bebeklerin kürek kemiği arasında bulunan bölgeye masaj yaparak, bebeğin gaz çıkarmasına yardımcı olmak gerekir. Sırt bölgesine hafif vuruşlar da gaz çıkmasına yardımcı olur. Gaz sancısını bu şekilde sona erdirmek, bebeğin uyumasına da yardımcı olacaktır.

Bebeğin beslenmesinden temizliğine kadar bir rutin oluşturmak gerekir. Annelerin birçoğu bebeklerinin yapısal durumlarına göre bu rutini yakalar. Yani bebeklerin emzirilme, temizlenme ve diğer ihtiyaçları için belli bir saat belirlemek gerekir. Bu işlemler, belirli bir rutine bindiği zaman, geceleri sıklıkla bebekler uyansa bile kısa sürede sorun giderildikten sonra uyumaya devam edeceklerdir.

Bebeğim geceleri sürekli uyanıyor sorununun genel olarak cevapları yukarıda saydıklarımızdır. Ayrıca aşağıda bebeklerin gece vakitlerinde sıklıkla uyanmaması için ne gibi önlemler alınmalı, bunlardan biraz bahsedeceğiz.

Bebeklerin Gece Uyanmaması için Ne Yapmalı?

Eğer bebeğin ihtiyaçlarına yönelik belirli bir rutin oluşturulmamışsa, bu rutinin oluşturulması gerekir. Bebeklerin gece uyanmaması için ne yapmalı sorusunun cevaplarından bir tanesi de bebek bezlerinin düzenli olarak kontrol edilmesidir. Bebeklere uykuyu sevdirmekle ilgili makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Bebeğim gece sürekli uyanıyor durumundan şikayet eden annelerin birçoğu bebek bezlerini kontrol etmeyi unutanlardır diyebiliriz. Bebeklerin altına pislemeleri bazı durumlarda rutin olmayabilir. Her ne kadar beslenme düzenine göre rutin olarak gerçekleşen bu durum, düzensiz olarak gerçekleştiğinde ve bu durum gece yarısı olduğunda, bebek sıklıkla uyanır.

Her emzirmeden ya da beslenmeden bir süre sonra, bebeğin gazı çıkarılmaya çalışılmalıdır. Öncelikle bu konuda doktorlardan yardım alınabilir. Doktor onayının alınması şartıyla bazı bitkisel ürünler de bebeklerdeki gazı gidermek için kullanılabilir.

Gece lambası çoğumuzun bildiğinin aksine, yararlı değildir. Göz en iyi hiç ışığın olmadığı karanlık bir ortamda dinlenir. Bu durum yetişkinler ve bebekler için de böyledir. Eğer bebeğiniz sıklıkla uyanıyorsa, göz kapaklarından içeri sızan ışığın da bu duruma etkisi olduğu içindir.

Bebeğim gece çok uyanıyor ve ne yapacağımı bilmiyorum diyen ailelere tavsiyemiz, öncelikle bebeğinize ne gibi bir ortam hazırlayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Bebeklerin gürültüden etkilenmemesi için gece kapısının kapatılması gerekiyor. Birçok kişi “İyi ama bebeğin durumunu nasıl anlayacağız?” diye sorabilir. Bu soruya yanıt vermek oldukça kolay. Piyasada satılan bebek telsizlerini sürekli olarak açık bırakarak, bebeğin durumunu kontrol edebilirsiniz. Bazı aileler odaya kamera yerleştirmek suretiyle, sürekli olarak bebeklerini kontrol ederler. Burada amaç, bebek için sağlanan ortamın yalıtılmış olması ve aynı zamanda bebeğin durumunun kontrol edilmesidir.

bebeğim gece sürekli uyanıyor

Hemen Uyanan Bebekler

Bebeklerin metabolizması, birçok kişinin sandığından farklıdır. Hemen uyanan bebekler, en ufak bir gürültüden ya da ten kokusundan bile rahatsız olur ve uyanabilirler. Tüm bunların bilinmesi ve genellikle ilk aylarda uyku düzensizliği yaşayan bebeklere karşı ne gibi önlemler alınması gerektiğinin de anlaşılması gerekir.

Öncelikle yeni doğan bebekler nasıl uykuya dalacaklarını bilmezler. Yabancı oldukları bir dünyada neyi nasıl yapacaklarını bilmezler. Uyku da aslında bunlardan bir tanesidir. En ufak sesten rahatsız olurlar. Çok çabuk uyanabilirler, küçük bir ışık kaynağı bile bebeğin uyumaması için yeterli bir nedendir. Bu yüzden tüm bu bilgiler ışığında bebeklerin hangi ortamda rahat uyuyacaklarının bilinmesi gerekir.

Eğer Sorun Çözülmüyorsa…

Tüm tedbirleri almanıza ve yöntemleri uygulamanıza rağmen bebeğiniz hala geceleri sık sık uyanıyor ve huzursuz oluyorsa bir uyku eğitim danışmanızdan yardım almanız ve sorunu öyle çözmenizi öneririz.

Bebeğinizin Uyku Düzeni İçin Öneriler

Bebeğinizin uyku düzeni varsa şanslısınız demektir. Ancak bebeğiniz uykuya geçişte zorlanıyorsa, uykusu sık sık bölünüyorsa kısacası uyku problemi yaşıyorsa, aile olarak uykusuz ve yorgun günler, geceler sizi bekliyor demektir. Hem bebeğinizin sağlıklı gelişimi için, hem de sizin kaliteli bir şekilde dinlenebilmeniz için bebeğinizin uyku düzenini oluşturabilmeniz gerekir.

Uyku Rutini Nedir?

Çocuklar, bebeklikten itibaren sanılanın aksine belli bir düzenden hoşlanırlar. Belirsiz durumlar onları korkutur ve kaygı duymalarına neden olur. Beslenme, uyku, oyun zamanlarını tahmin etmeleri onları rahatlatır. Bu nedenle uyku öncesinde her gün aynı şeyleri, aynı sırayla yapmak, bebeğinizin uyku zamanının geldiğini anlamasını sağlar ve uykuya geçişi daha kolay olur.

Uyku rutini hem sizin hem de bebeğinizin hayatını kolaylaştırır. Bebeğiniz uyku rutini sayesinde, uyku saatlerini daha sakin karşılar. Kendini sınırlar belli olduğu için güvende ve huzurlu hisseder. Siz de bebeğiniz daha kolay uykuya geçtiği için, daha az yorulursunuz. Aynı zamanda kaygı düzeyiniz de, öfke patlamalarınız da azalır. Çocuğunuz daha derin ve deliksiz bir uyku çektiği için gelişimsel ve psikolojik olarak da daha iyi bir ilerleme görülür.

bebeğim gece sürekli uyanıyor

Bebeğinizde Uyku Rutini Nasıl Oluşturabilirsiniz?

  • Banyo
  • Masaj
  • Müzik dinleme
  • Kitap okuma
  • Sohbet etme
  • Masal anlatma
  • Ninni söyleme gibi etkinliklerden en az iki tanesini her akşam uyku öncesi düzenli yapmanız bebeğinizin uykuya geçişini hızlandıracaktır. Böylelikle bebeğinizde uyku düzenini sağlayabilirsiniz.

EvdekiBakıcım ile Tecrübeli Bebek Bakıcısı Bulun

Anne-babalığın ilk zamanları birçok insan için zorlu ve alışması zor bir süreç olabiliyor. Herkes bu sürede, yorgun düşüyor ya da ne yapması gerektiğini tam olarak bilemiyor. Böyle bir durumda, tecrübeli bir bebek bakıcısı ile tanışmanız hem sizi rahatlatacak hem de bebeğinizin gelişimi açısından yararlı olacaktır. ’den fazla referanslı bakıcı adayımız ile bu gibi durumlarda yanınızda olmaktan mutluluk duyarız. Siz de EvdekiBakıcım’a gelerek aradığınız nitelikteki bakıcıya kolayca ulaşabilir ve çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bebeklerde Hafta Hafta Gelisim Yas

Hafta hafta bebek gelişimi yaş arasında dramatik değişimler yaşar. Yaklaşık 9 aylık hamilelik süresinin artık sonuna gelinmiştir. Artık bebeğiniz ile kavuştunuz. Peki şimdi ne olacak? Bebeğin vücudunda aylık ne gibi gelişmeler oluyor?

Yenidoğan ( Hafta)

Hoşgeldin bebek 

Kolları bacakları çekik durumdadır. 

Başını dik tutamaz. 

Işıga reaksiyon verir ama henüz görme tam değildir. 

Anne ile bol ten teması sağlamalı bebek her istediğinde emzirilmelidir.  

Bebek yeni doğduğunda bir günde ortalama 4 5 kere kaka yapar. 

Bazen bu miktar daha fazla bile olabilir. Bu dönemde bebeğinizin altını sık sık değiştirirseniz şaşırmayın. 

Bebek uyku saatini henüz bilmediğinden gece gündüz uyur. İlk günlerde bebeklerin günde 20 saate kadar uyuyabildikleri bilinmektedir.  

Avuç içine parmak konulursa sıkıca kavrar (yakalama refleksi). Yanağına dokunan her cisme döner ve emmek ister ( emme refleksi).

1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebek;

Bu dönemde insan seslerine çok duyarlı olur. 

Bol bol bebeğinizle konuşabilirsiniz.

Yanına  yaklaşılıp yumuşak sesle konuşulunca sakinleşir. 

Kendisine özgü sesler çıkarabilir. 

Yüz üstü pozisyonda başını hafifçe kaldırabilir. 

Eller hala yumruk şeklindedir.  

Koltuk altından tutulunca emekleme hareketi yapabilir. 

Kol ve bacak hareketleri düzenli değildir. 

Yüksek ışıklı cisimleri kısa süre izler. 

Seslere tepki verir.

2 Aylık Bebek Gelişimi

2 aylık bebek;

Tam bir dinleyici olur. 

Bebeğinizin hareketleri artık koordine olmaya başlar. 

Düzensiz kol ve bacak hareketleri yerini daha düzenli hareketlere bırakacaktır. 

Başını dik tutmaya başseafoodplus.info pozisyondan sırt üstü pozisyona döner. 

Eşyaları daha uzun süreli izlemeye başlar.

Ellerdeki yumruk açılmaya başlamıştır.

Kendisi ile konuşulmasından memnun olur gülümser.

Sizin çıkarttığınız sesleri taklit edebilir. 

Anneyi tanımaya başlar etrafı ilgiyle seyder.

Bebeğinize bir şeyler okuyabilirsiniz veya çocuk şarkıları söyleyebilirsiniz. 

Bebeğinizin gelişimine destek olabilirsiniz.

3 Aylık Bebek Gelişimi

3 aylık bebek;

Artık annesini babasın iyice tanır. 

Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. 

Yabancılara  gülümseyebilir. 

Bu dönemde bebeğinizin gözleri sürekli üzerinizde olacaktır. 

Siz onunla konuştukça o da size tepki verir. 

Bu dönemde bebeğinizle bol bol konuşun ve ona tepki verin. 

Bebeğiniz 3 aylık olduğu zaman agu gibi sesler çıkarmaya başlayabilir. 

Kendi kendine konuşur keyif alır. 

Tekmeleme hareketleri yapabilir. 

Bulunduğu yerde yuvarlanabilme yetisine sahip olacağından dikkatli olmanızda fayda var. Başını rahatlıkla dik tutabilir.  

Beslenme hazırlığını anlar heyecanlanır. 

Eşyalara uzanır ama yakalayamaz,hizalayamaz. 

Elleri  ile ilgilenmekten keyif alır. 

İleri geri eşyaları çekip bırakabilir. 

Kendini korumaya yönelik hareketleri yapabilir.

4 Aylık Bebek Gelişimi

4 aylık bebek;

Temel sesleri algılayabilir ve çevresi ile iletişim kurma yolunda ilerler. 

Hafif destekle oturtulursa başını tutabilir. 

Etrafındaki eşyalara bakar, yakalar ve ağzına götürmek ister; yemek masasında masaya vurmaktan gürültü yapmaktan keyif alır. 

Kollarından tutulup ayakları üzerinde tutulunca basmaya çalışır. 

Sese döner, sesi arar sesin geldiği kişi ile ilgilenir. 

Anneyi tanır görünce heyecanlanır. 

Yan dönebilir, ellerini birleştirebilir.

Bebeklere bu dönemde kitap okumak çok faydalı olur. 

Anne bu dönemde egzersiz yapmaya başlamalıdır. 

Anne eğer çalışma hayatına döndüyse süt pompası kullanılabilir. 

Bu sayede bebeğe bakacak olan bakıcı anne olmadığı zaman bebeğe süt verebilir. 

Süt pompası kullanacaksanız ilk denemeleri evde yapmanızı tavsiye ediyoruz. 

Bebeğiniz için bu dönemde banyo ve uyku öncesi rutini oluşturabilirsiniz. 

Bu rutin onun uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.

5 Aylık Bebek Gelişimi

5 aylık bebek;

Artık duyguların ifade etmeye başlar. 

Mutlu ve mutsuz olduğunu anlamak mümkün olur. 

Siz odadan çıktığınız zaman buna üzülerek ağlamaya başlayabilir. Siz döndüğünüzde ise sevinç gösterileri ile karşılaşabilirsiniz. 

Tüm ev halkını tanır. 

Sesleri  ayırt eder. 

İsimine tepki verir. 

Destek  alırsa zıplama hareketi yapar. 

Destekli  oturabilir.

Şakalarınızı da anlamaya başlar. 

Elindeki cismi düşürünce arar ve ağzına götürür.

Bebeğinizin eli bu dönemde sürekli ağzında olacağından onu virüslere karşı korumanız gerekir. 

Hijyen kurallarına dikkat etmeniz onu hastalıklardan  koruyacaktır. 

Eğer bebeğinizde nefes alma zorluğu ortaya çıkarsa bebeğinizin burnunu açarak burundan nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Gelişimi

6 aylık bebek;

Artık aktif olarak hareket etmeye başlar. 

Sırt  üstü pozisyondan yüzükoyun dönebilir. Bu nedenle rahat kıyafetlerden hoşlanır. 

Yumuşak kumaşları tercih edebilirsiniz. Esnek ve nefes alan giysiler bebeğinizin konforu için önemlidir. 

Bebeğinizin bu süreçte hangi elini kullanacağı ortaya çıkar. 

Bebeğiniz sağlak ya da solak olabilir. 

Her ne kadar yaşına gelene kadar bu tam olarak belli olmasa da, bu dönemde el koordinasyon becerilerinin temellerinin atıldığı bilinmektedir. 

Bebeğiniz bu dönemde elleri ile yemek yemeye başlar. 

Cisimleri biryerlere vurup gürültü çıkarmaktan keyif alır. 

Desteksiz oturabilir. 

Eşyaları bir elinden diğerine geçirebilir. 

Ayakta  tutulunca basmaya çalışır.

7 Aylık Bebek Gelişimi

7 aylık bebek;

Artık desteksiz oturmaya başlar. 

Yuvarlanarak yer değiştirebilir. 

Ters konmuş bardakları kulpundan tutup çevirmeye çalışabilir. 

Kaşık verilince yemek yemeye çalışır. 

Sesleri taklit etmeye çalışıp,değişik sesler çıkarabilir. 

Cee-ee oyununa yüksek sesle gülüp sizi arama hareketleri yapabilir. 

Babıldama dönemi ba-ba  de-de biliçsiz olarak söyleyebilir. 

Ayna da kendini izemekten keyif alır. 

Dişler çıkmaya başlar. 

Genellikle bebekler 4 ile 7. Ay arasında ilk dişlerini çıkarmaktadır. 

Eğer dişleri arasında boşluk olursa endişe etmenize gerek yok. 

Bebeğiniz 3 yaşına kadar yani bütün dişleri çıkana kadar o boşlukları dolduracaktır. 

İlk dişlerle beraber diş temizliğine başlayabilirsiniz. 

Diş çıkarma döneminde ateş (38 derece üzeri olmayan) kakada yumuşama , huzursuzluk,huysuzluk olabilir. Diğer  hastalık belirtileri olması halinde çocuk hekimine muayene ettirmenizde fayda vardır.

8 Aylık Bebek Gelişimi

8 aylık bebek;

Artık amaca yönelik hareketler yapmaya başlar. 

Ağlamanın dışında derdini hareketleri ile de anlatmaya başlar. 

Oturabilir. 

Ayağa kalkmaya çalışır, emekleme başlayabilir, ellerinde tuttuğu cisimleri birbirine vurmaktan zevk alır. 

Kucağa alınmaktan hoşlanır kollarını açarak kucağa alınmayı ister. 

Sevgiden, ilgiden çok memnun olur ve sesli gülme ile yanıt verir. 

Kim kendisine daha çok ilgi gösterirse onunla ilişki kurmayı sever; adda ,anne  kelimeleri eklenir. 

Saklanmalı oyunları sever. 

Ortalama 8 kg olur. 

Bu dönemde büyüme hızında düşüş olabilir. 

İşitme yeteneği son derece gelişmiş olur. Artık kelimelerin ve hareketlerin ne anlam ifade ettiğini iyice anlar.

9 Aylık Bebek Gelişimi

9 aylık bebek;

Beslenmesi ve sağlığı için çok dikkatli olmak gerekir.

Bebek artık oyuncakları, kaşığı, bardağı tutabilir. 

Sıcak ve soğuk arasında his farkını hissedebilir. 

Bebeğinizin bu dönemde bağımsızlık duygusu gelişmeye başlar. 

Koltuklardan  tutunup ayağa kalkabilir. 

Ayakta kalmak hoşuna gider. 

Emekler. 

Kolarından tutulunca amaca yönelik adımlama yapar.

Siz ona oyuncağını vermeseniz de o kendisi alabilir. 

Oyuncakları kutu içine atmak ve çıkardığı sesler hoşuna gider. 

Oyuncakları sevdikleri ve sevmedikleri olarak ayırmaya başlayabilir. 

Yeni oyunlar denemeye başlayabilir. 

Dil gelişimi bu dönemde ciddi oranda artar. 

Mama-meme-dede kelimeleride eklenir.  

Bu dönemde bebek kendini iyice ifade edebilir örneğin hayal kırıklığına uğradığında bunu size belli eder. 

Hareketli oyunlar oynamaya çok meraklıdır.

10 Aylık Bebek Gelişimi

10 aylık bebek;

Yaklaşık 9 kg ile 10 kg arasında olur. 

Bebeğiniz artık insanları uzaktan bile tanımaya başlar. 

Etrafında konuşmaları dinler. 

Hem zihinsel hem de motor becerileri gelişmeye başlar. 

Baş ve işaret parmakları arasında cisim tutabilir,istediği cismi işaret parmağı ile gösterebilir. 

İsmine  tepki verir. 

Verilen komutları anlayabilir hayır kelimesini anlayabilir. 

Bu dönemde ev içi kazalara karşı önlem almakta fayda vardır çünkü emekleyerek veya tutunarak istediği yere ulaşır ondan saklanan eşyaları bulmaya bayılır ve parmaklarını deliklere sokmaktan çok keyif alır.

El becerileri bu dönemde gelişmiş olduğundan kendi kendini besleyebilir. 

Etrafı dağıtsa bile ona yemek yemesi için izin vermeniz gerekir. 

Bebeğiniz ilk sözcüklerini söylemeye başlar. 

Bebeğinizde ayrılık kaygısı meydana gelebilir. Bu durum duygusal gerilimlerin yaşanmasına neden olabilir.

11 Aylık Bebek Gelişimi

11 aylık bebek;

Anlamlı kelimeler söylemeye başlar. 

Bebeğiniz bu dönemde yürümek ister. 

Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir.  

Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar. 

Dokunsal faaliyetlere karşı ilgisi en üst seviyede olur. 

Islak ve yapışkan şeylere dokunmaya karşı büyük bir merak duyar. Bırakın dokunsun ve çevresini keşfetsin. 

Bebeğin bu dönemde kelime anlama yetisi diğer dönemlere kıyasla en üst seviyededir. 

Al, götür gibi komutları anlar ve uygular. 

Benzer kelimeleri ve sesleri çıkarmak ister ve bunun için çabalar. 

Henüz konuşması için erken olsa da ilk denemelerini bu zamanda yapar. 

Bebeğinizde artık benlik bilinci var. 

Aynaya baktığı zaman önceden kendisi olduğunu bilmiyordu ancak şu a biliyor. 

Vücut kısımları sorulunca gösterebilir.

Kendisini ayna karşısında uzun uzun incelemek isteyebilir.özellikle çorap ve patik çıkarmaktan keyif alır.

12 Aylık Bebek Gelişimi

12 aylık bebek;

Beynin toplam hacmi ilk sene itibariyle yüzde artmıştır. 

Bebeğini sebep sonuç ilişkisi kurmaya başlar, tek aşamalı komutları yerine getirebilir, anne ve baba gibi sözcükleri söyleyebilir. 

Bebeğiniz eşyalara tutunarak yürüyebilir. 

Siz ondan ayrıldığınız zaman üzgünlüğünü ve öfkesini ağlayarak dile getirebilir. 

Bu dönemde bebeğiniz yabancıların kucağına gitmek istemeyecektir. 

Yabancılar onu kucağına aldığında ağlamaya başlayabilir. 

Oldukça oyuncu olan bebekler bu dönemde topa bayılırlar. 

Siz ona top attığınız zaman topu size geri atar ve sizinle uzun uzun oynamak ister. 

Bu dönemde kendi bulduğu garip bir dilde iletişim kurmaya çalışabilir. 

Her yeri karıştırmak ister. 

Kitap sayfası çevirir ve resimli kitaplara baktan keyif alır.

yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri

Uyku bozukluğunun nedenleri çevresel veya bebeğe ait faktörler olabilir. Odanın ısısı ( derece olmalı), nemi (yüzde aralığında olmalı), ışık (karanlık veya loş ışık olmalı), çarşafın katlanması, uykudan önce çocuğun aşırı beslenmesi, bazı ilaçlar (antihistaminikler, soğuk algınlığı ilaçları gibi), bebeğe bakan kişilerin uyku uygulamalarındaki tutarsızlığı, annedeki stres düzeyi ve gebelik dönemi depresyonu gibi nedenler çevresel faktörlerdir. Bebeğe ait faktörler ise; kuru cilt (gerilir ve kaşınır), reflü, alerjik rinit, kolik, diş çıkarma, geniz eti büyümesi, uyku apnesi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, astım, otizm, obezite ve demir eksikliği anemisi olabilir. 

Bebeklerde günlük uyku düzeni ay ve yaşa göre değişir

Bir bebeğin günlük uyuma süresi ay ve yaş aralığına göre değişir. Yenidoğan döneminde, eğer bebeğin fiziksel bir sorunu yoksa uykularının da düzenli olması beklenir. ay aralığında bebekler genellikle 3 gündüz uykusu yapar ve toplamda saat uyurlar. Gece uykuları saattir. ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda saat uyur. Geceleri saat kesintisiz uyuyabilirler. ay aralığı, bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir. Ortalama saat uyuyabilirler. Eğer gece uykuları da saat olursa ideal bir uyku düzeni oluşmuş demektir. 24 aydan sonra gündüz uykuları ortalama 2 saat olur. yaştaki uyku süresi gündüz saat, gece kesintisiz saattir. 

Uyku eğitimine akşam başlanmalı

İlk 4 ay boyunca bebekle bol temas halinde olmak çok değerli. Ancak 4. aydan sonra bebeği destekli uyutmak doğru değil. Bu durum, bebeğin kendi kendine uykuya geçmesini ve kesintisiz uyumasını güçleştirir. Bebekler dakikada bir uyanabiliyor. Destekle yani sallayarak, emzirerek, beraber yatarak, pışpışlayarak ve benzeri yöntemlerle uyutulmaya alışmış bir bebek her uyku döngüsünde aynı desteğe ihtiyaç duyacaktır. Tabii bir odada tek başına ağlamaya bırakılan ya da kendi kendine uyumaya zorlanan bebeklerde oluşan stres de uykuya geçmeyi güçleştirir. Şu çok önemli ki; bebek bir an bile annesinin onu terk ettiğini hissetmemeli. Uyku eğitimini en erken aydan sonra anne vermelidir. İlk gün atlatıldıktan sonra ise baba ya da bebeğin bakımına yardım edecek diğer kişiler devam edebilir. Eğitime mutlaka akşam başlanmalı ve uygun bir yatış- kalkış saati belirlenmelidir. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Kutlu, sağlıklı bir uyku düzeni kurmak için önerilerde bulundu:

  • Saat ’den sonra heyecanlı, hareketli oyunlar, parlak ışıklar yerine; banyo, masaj, kremleme, pijama giydirme ve kitap okuma gibi uyku ritüeli oluşturmaya çalışın. Ancak gece erken yatmasını kolaylaştırmak için sabah en geç ’de perdeleri açıp uyanmasını sağlayın. Bebeğin yatağında yastık dahil hiçbir şey olmamalıdır. Yastığı yaştan sonra kullanabilir, yorgan veya battaniye örtmek yerine uyku tulumu tercih edebilirsiniz. Gün içinde odasını 1 saat havalandırmak önemli. Yenidoğan için sert yaylı yatak bulamazsanız lateks yatak kullanabilirsiniz. Çarşafını gererek örtün ya da hareketle toplanmasını engellemek için lastikli çarşaflar kullanın. 
  • Bebeğinizi uyuttuğunuz ortamın, gece zifiri karanlığa yakın, gündüz loş olmasına dikkat edin. 
  • Gündüz uykularından dakika, gece uykularındansa dakika önce bebeğinizi odasına geçirin. Bebeğiniz gündüz ve gece uykusunu her zaman aynı ortamda uyumalıdır. Odasını 5. aydan sonra ayırabilirsiniz. Tam bu dönemde bir uyku arkadaşı edinmesini de unutmayın. Uyku arkadaşı, bebekler uykuya geçerken ellerine vermeye çalıştığımız, uykuyla özdeşleştirmesini istediğimiz yumuşak, üzerinde burun, göz, düğme gibi küçük parçaları olmayan, yıkanabilir, tüysüz, çok büyük olmayan bir oyuncaktır. 
  • 1 yaş sonrasında katı gıda beslenmesini, bebeğinizi yatırmadan 1 saat önce bitirmelisiniz. 
  • Çocuğunuzu uykuya, konuşarak hazırlayın. Onlar bizi anlıyor. 
  • Ortalama dakika bekleyin. Kararlılıkla gün tutarlı bir tavır sonuç verecektir. 
  • Bebeğinizin çıkardığı en küçük seste yanına koşmayın, çünkü bebeğinizin kendi kendine uykuya dalabilme yeteneğini öğrenme şansını elinden almış olursunuz. 
  • Uyku döngülerini atlatırken bebeklerde minik sesler, küçük ağlamalar, sağa sola hızlı dönmeler olağandır. Eğer bebeğiniz gündüz uykularından ağlayarak uyanıyorsa, halen uykusu var demektir, hemen yataktan almayın. Gündüz uykuları yerleştikten sonra, gece uykusu için son gündüz uykusunun ardından 3 saat beklemelisiniz. 
  • Uykuya dalmadan önce yatağın içinde sürekli dönüp duran, birisine temas etme ihtiyacı olan bebeklere uykudan önce masaj yapılması, yatağına temas edebileceği yastıklar konması, uyku arkadaşı edinmesine teşvik edilmesi ve ağır battaniye kullanılması faydalı olabilir. Ancak dokunsal hassasiyeti olan bebekler yorgan ve battaniyeden rahatsız olurlar. Onlar için de bacaklarını rahat hareket ettirebilecekleri uyku tulumu kullanabilirsiniz. 
  • Prematürelerde uyku eğitimi verilirken tek dikkat edilmesi gereken nokta, düzeltilmiş yaşına göre planlama yapmak olmalıdır. 
  • Uyku eğitiminden verimli sonuç alamadığınızda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Yapılmaması gerekenler

  • Bebeklerin kendi kendilerine uykuya dalmasına fırsat vermeyen tensel dokunmalar 
  • Sallayarak uyutmak 
  • Uykuya geçerken emzirmek veya biberonla besleyerek uyutmak 
  • Kucakta, bebek arabasında uyutmak 
  • Sıcak bir ortamda uyutmak 
  • Bebeği aşırı giydirip uyutmak 
  • Bebeği uyku öncesi yorarak uykuya kolay geçeceğini düşünmek 
  • Bebeği gündüz çok yormak 
  • TV karşısında uyutmak (Televizyon karşısında uyuyan çocuklar sese alışırlar ve uykuya farkına varmadan geçerler).

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir