fatih projesi makale / Türk Kütüphaneciliği » Makale » FATİH Projesi Üzerine Bir Değerlendirme

Fatih Projesi Makale

fatih projesi makale

Özet:

FATİH Projesi okullara teknolojiyi entegre etme noktasında bugüne kadarkapsamlı hareketlerden bir tanesidir. FATİH Projesi’nin başarılı olabilmesi için önemli olan faktörlerden bir tanesi projenin birinci derecede uygulayıcıları olan öğretmenlerdir. Geleceğin öğretmenleri olan öğretmen adaylarının bu noktada bu projenin gereksinimlerini bilmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla lisans eğitimi sırasında FATİH Projesi’ne yönelik eğitimin gerekliliği tartışma konusudur. Ayrıca alana özgü eğitim (bu çalışmada matematik alanına özgü) verilmesi de tartışılan noktalar arasındadır. Bu noktadan hareketle çalışmanın amacı, FATİH Projesine hazırlık eğitimi almış matematik öğretmen adaylarının, eğitim öncesi ve sonrası teknoloji kullanımı ve FATİH projesine yönelik görüşlerinin incelemektir. Nitel paradigmaya dayanan bu çalışmanın katılımcılarını bir devlet üniversitesinde dördüncü sınıfta öğrenim görmekte olan 15 ilköğretim matematik öğretmen adayı oluşturmaktadır. Katılımcılara, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere hizmet-içi eğitim olarak verdiği FATİH Projesi hazırlayıcı eğitiminin matematik dersine yönelik özelleştirilmiş hali, 10 haftalık süreyle uygulamalı olarak verilmiştir. Eğitim öncesi ve sonrası öğretmen adaylarına görüş anketi uygulanmıştır. Ayrıca her katılımcı ile görüşme yapılmıştır. Eğitim öncesi ve sonrası elde edilen bulgular karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının FATİH Projesini tanımlamalarını projenin amacına uygun detaylandırdıkları ve bu tanımlamalarda matematik dersine özel kavramları kullanıldıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca, katılımcılar projenin olumlu, olumsuz yönleri ile uygulanabilirliğine yönelik görüşler bildirmişlerdir. Son olarak, öğretmen adaylarının yazılım, donanım ve eğitim portalları gibi teknolojileri matematik derslerinde matematiğe özel olarak kullanabilmelerine yönelik farkındalıklarının arttığı gözlemlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

FATİH PROJESİ’NİN PERDE ARKASI

Kısa adı Fatih Projesi olan “Fırsatları Araştırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” kapsamında 17 ildeki 52 okula, 13 bin tablet bilgisayar ve 500 akıllı tahta dağıtıldı.

CHP Parti Meclis Üyesi, 22. Ve 23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, Cumhuriyet gazetesinde bu konuya ilişkin bir makale yazdı.

Coşkunoğlu yazısında Fatih Projesi’nin yararlı olup olmadığını sorguladı.

İşte “Fatih Projesi(!)” başlıklı o yazı:

Başbakan bir okulda ilk tabletleri dağıtarak Fatih Projesi’ni (!) başlattı. Çağımıza damga vuran teknolojiler ve eğitim yan yana olunca akan sular duruyor. Oysa, gerçekler çok farklı:

1. Ortada öğretmenleri, öğrencileri ve müfredatı da ele alan bir proje yok. 2010’da yayımlanan “MEB Stratejisi 2011-2014” belgesinde, konuyla yakında uzaktan ilgili tek bir kelime bile yok. Kullanılacak teknolojinin pedagojik değer ve katkısı üzerine tek bir belge veya araştırma yok.

Ortada sadece Başbakan’ın 2010 Kasımı’nda ve seçim öncesinde ortaya attığı bir slogan var. Bunun içini aceleyle doldurmak için MEB bürokratları, harcanacak 8-9 milyar TL için iştahı kabarmış birkaç şirketin de yardımıyla, genel ve sığ bazı açıklamalar yapmanın ötesine gidememiştir.

2. Konu üzerindeki tartışma, sadece satın alınacak donanımlar üzerine odaklanmıştır. Öğretmenlere verilen bir haftalık, toplam 15 saatlik dersin ne kadar yetersiz ve sığ olduğunu, pilot illerden birisi olan eski seçim bölgem Uşak’ta gözlemledim.

3. Eylül 2011’de New York Times gazetesinin yayımlamaya başladığı, ABD’deki okullarda uygulamaları inceleyen bir yazı dizisinde (www.nytimes.com/2011/09/04/technology/technology-in-schools-faces-questions-on-value.html?ref=technology), yoğun teknoloji kullanılan okullarda öğrencilerin öğrenme düzeylerinin iyileşmediği, hatta kötüleşebildiği açıkça gösteriliyor. 4 Şubat 2012 tarihli Los Angeles Times gazetesi, konunun saygın uzmanlarına ve bilim insanlarına sordukları “Bu gösterişli teknolojilerin eğitime gerçek katkısı nedir” sorusunun yanıtlarını içeren bir makale yayımladı (www.latimes.com/business/la-fi-hiltzik-20120205,0,639053.column). Yanıtlar aşağı yukarı aynıydı: Okullarda bu yeni teknolojilerin kullanılmasından yararlananlar sadece satıcı firmalar ve yaldızlı ama sığ laflar eden politikacılardır! Nitekim, derslerini internetten herkese açmış olan, dünyanın önde gelen bazı üniversitelerinde en kompleks konuların bile kara tahtada işlendiğini görüyoruz.

4. Ülkemizde hiç de saydam olmayan bir şekilde yapılan ihaleyle tablet ve etkileşimli tahta (buna da “akıllı tahta” diyenler var!) satın alınıyor. Baştan, bu donanımların en az yüzde 60 yerli olmasından bol bol söz edilerek ulusal teknoloji üretimimizin destekleneceği gibi parlak izlenimler yaratıldıysa da, bu koşuldan da sessizce vazgeçildiği anlaşılıyor.

5. Pedagojik değer ve katkısını kimsenin açıklayamadığı, projesi yapılmadan, öğretmen ve okul yöneticileri gibi paydaşlarla ve konunun uzmanlarıyla danışılmadan, dünyadaki uygulamalardan habersiz olarak alelacele başlayan bu girişimin eğitime bir yararı olması bir yana, neden olabileceği tehlikeler de vardır:

a. İyi düşünülmemiş ve hızlı değiştiği için kısa sürede demode olacak teknoloji kullanarak 8-10 milyarlık harcama israf edilmiş olabilecektir.

b. Zaten ortalama başarı düzeyinin çok düşük olduğunu hem ÖSS hem de PISA sınav sonuçlarında gördüğümüz eğitim sistemimiz daha da olumsuz etkilenebilecektir.

c. Tabletlerle etkileşimli tahta arasındaki iletişim kablosuz olarak (Wi Fi) sağlanacağı için, her sınıfta adeta orta boy bir baz istasyonu varmış gibi bir ışınım (emisyon) olacaktır.

Evinin yakınında kurulacak baz istasyonundan rahatsız olan insanımız, çocuklarını ortasında bir baz istasyonu olan sınıfa her gün yolluyor olacaktır.

d. Engelli öğrencilerin düşünülmediği, sayısal uçurumun daha da artabileceği gibi başka sakıncalar da vardır.

Yeni teknolojiler ve eğitimin bir yerde etkin bir şekilde buluşması sağlanabilir.

Nitekim Güney Kore ve İngiltere gibi bazı ülkelerde bir yandan pilot uygulamalar diğer yandan teknoloji ile pedagoji arasında sinerji arayışındaki araştırmalar süregidiyor.

Ülkemizde de, paydaşlar ve konunun uzmanları ile beraber iyi düşünülmüş bir proje ile yol haritasının hazırlanması gerekiyor. Bunların hiçbiri olmadan, sadece donanım satan firmaların ve yaldızlı laf eden politikacıların yararlanacağı bir girişim, eğitim sistemimizi daha da olumsuz etkileme pahasına başlıyor.

Oysa, eğitim sistemimizi iyileştirmenin yolu, donanım satın almaya harcanacak 8-10 milyar TL’nin okullarımızdaki koşulların iyileştirilmesi ve öğretmenlerin desteklenmesi için harcanması gerekirdi. Dolayısıyla, çocukları okullarda olan ailelerin ve öğretmenlerin bu girişim karşısında direnmesi gerekir.” (07.02.2012/ Cumhuriyet)

Odatv.com

FATİH Projesi ile Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Kullanımı: Ne Kadar Yol Alındı?

Telif Hakkı (c) 2019 Yaşadıkça Eğitim

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Sisteme yüklemiş olunan makalenin kapsamı, sunduğu bulgular ve sonucu ve yorumları konusunda Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisi Sahibi, Editör, Editör Yardımcısı, Hakemler ve Editör Kurulu'nun hiçbir sorumluluk taşımadığını kabul ederim.

Makalenin özgün olduğunu, herhangi bir başka dergiye yayımlanmak üzere gönderilmediği, daha önce yayımlanmadığını Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisi Editörlüğü'ne beyan ederim.

Başlığı belirtilen makalenin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasının 22. maddesi gereğince çoğaltma, 23. maddesi gereğince yayma ve 25. maddesi gereğince her türlü taşıyıcı materyal üzerinde veya elektronik ortamda kamuya iletim haklarını Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisine karşılıksız, koşulsuz ve süresiz olarak devredildiği, makale ile ilgili devredilen hakların dilediği zaman, mekan ve koşullarda kullanmaya Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisinin yayıncısı olarak İstanbul Kültür Üniversitesi'nin yetkili kılınacağını onaylarım.

İçerik Geliştirme ve Yazılım Destek Uzmanı – Yunus YALIN



ÖZET

Öğretmenlerin meslekleri ile ilgili gelişmeleri takip etme durumlarını belirlemeyi amaçlayan bu araştırma, öğretmenlerin projeye hazır bulunuşluklarını, projeden beklentilerini ve projenin durumunu kapsamaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla anket formu hazırlanmıştır. Ankette öğretmenlerden “Fatih Projesi” hakkında sahip oldukları bilgiler, görüşleri, beklentileri, ortaya çıkabilecek olumsuzluklar ve öneriler alınmıştır.
İçindekilere Git

GİRİŞ

Günümüzde hızla gelişen ve değişen teknolojilerin, eğitime de yansımaları olmaktadır. Yeni tanımlar ve yeni kavramlar sisteme katılırken üretilen bilgi miktarında hızlı bir artış olmaktadır. Bu gelişmelerin ışığında eğitim istemleri de kendilerini yenilemektedir.

Eğitimde yeni yaklaşımlar sayesinde okulun işlevi de değişmiştir. Bu süreçte etkin öğrenme, yapılandırmacı yaklaşım, öğrenmeyi öğrenme, yaşam boyu öğrenme gibi kavramların etkisi olmuştur. Bireylerin yetiştirilmesi için önemli bir kaynak olarak kabul edilen okullar, bu gelişmelerin etkisiyle artık tek kaynak olarak görülmemekte; öğrenmenin hayat boyu devam etmesi amacıyla okulların toplumla bütünleşmesi gereken kurumlar olması beklenmektedir. Okulların toplumla bütünleşmesinde en etkili kişiler de öğretmenlerdir. Sürekli değişen dünyada öğretmenlerin de kendilerini değiştirmesi ve yenilemesi gerekmektedir (Karacaoğlu 2008).

Günümüz gelişmelerine ayak uydurabilmek amacıyla eğitimin kalitesi de artmak zorundadır. Bu yapısıyla dinamik bir özelliği olan eğitim öğretim sürecinde öğretmenlerin rolü yüksektir. Öğretmenlerin gelişmeleri yakından takip etmeleri ve yeniliklere ayak uydurmaları gerekmektedir. Öğrencilerini de bu gelişmelere ayak uydurabilecek şekilde yetiştirmeleri gerekmektedir.

Fatih projesi hakkında yapılmış çalışmalarda daha çok öğretmen yeterlilikleri incelenmiştir (Kayaduman, Sırakaya ve Seferoğlu 2011; Tekerek, Ercan, Udum ve Saman 2012). Bunun yanında özellikle sınıf öğretmenlerinin proje hakkında görüşlerinin alındığı çalışmalar da yapılmıştır (Çiftçi, Taşkaya, ve Alemdar 2013; Gürol, Donmuş ve Arslan 2012).

Bu araştırmada ise; öğretmenlerin kendi meslekleri ile ilgili gelişmeleri takip edip etmedikleri sorusu sorulmuş olup bu soruya bağlı olarak Fatih Projesi örneğinde aşağıdaki sorular araştırmanın alt problemlerini oluşturmuştur:

İçindekilere Git

YÖNTEM

Araştırma; tarama modeline göre düzenlenmiştir. Araştırma öğretmenlerin görüşlerine dayalı olması nedeniyle betimsel bir özellik taşımaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemlerinden anket yöntemi kullanılmıştır.
İçindekilere Git



ÖRNEKLEM

Araştırmanın örneklem grubunu öğretmenler oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla yaklaşık 20 öğretmene ulaşılmış, bu öğretmenlerden 11 tanesinden anketler geri gelmiştir.
İçindekilere Git

VERİ TOPLAMA ARACI

Araştırmada öğretmenlere Millî Eğitim Bakanlığının uygulamaya koyduğu Fatih Projesi ile ilgili soruların bulunduğu Anket kullanılmıştır. Anket; ‘Öğretmen ve Öğrenci Bakış Açısıyla Tablet PC ve Etkileşimli Tahta Kullanımı: FATİH Projesi Değerlendirmesi’, ‘Öğretmenlerin Mesleki Gelişmeleri Takip Etme Durumları: Fatih Projesi Örneği’, ‘FATİH Projesi Üzerine Bir Değerlendirme’ ve ‘FATİH Projesinin Uygulama Sürecinde Ortaya Çıkan Sorunların İdareciler, Öğretmenler ve Öğrenciler Tarafından Değerlendirilmesi’ akademik makalelerinde verilen bilgilerden uygun görülen düşüncelerden anket soruları oluşturulmuştur.

Ankette öğretmenlerin proje hakkında bilgi, görüşleri ve FATİH Projesi hakkında öğretmenlerin düşüncelerine yönelik açık uçlu sorulara yanıt alınmıştır.


Tablo 1. Çalışmaya Katılan Öğretmenlerin Öğrenim Durumları

Araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük çoğunluğunun lisans mezunu (Tablo 1) olduğu ve 4 ile 25 yıl aralığında görev yaptığı görülmektedir. (Tablo 2).


Tablo 2. Çalışmaya Katılan Öğretmenlerin Görevde Bulunma Dağılımları

Araştırmaya katılmak isteyen öğretmenlerin çoğunluğu erkek öğretmelerden oluşmaktadır. (Tablo 3)


Tablo 3. Çalışmaya Katılan Öğretmenlerin Cinsiyetleri

Araştırmaya katılan öğretmenlerin mezun oldukları bölümleri aşağıda verilmiştir. (Tablo 4)


Tablo 4. Çalışmaya Katılan Öğretmenlerin Branşları

Fatih projesinin kullanışlılık bakımından öğretmenler projeye olumlu bakmakta ve hem öğretmenler hem de öğrencilerin proje kapsamında kullanıma sunulan proje materyallerinin rahatlıkla kullanılabildiğini söylemişlerdir. (Tablo 5)


Tablo 5. Öğretmenler ve öğrenciler proje materyallerini zorlanmadan kullanabiliyorlar

Tablo 5’te de görüldüğü gibi öğretmenlerin çoğunluğu proje materyallerinin rahatlıkla kullanıldığını düşünmekteler. Proje kapsamında sunulan teknolojik aletlerin öğretmenlere kullanım sırasında dersi engelleyecek şekilde sorunlar çıkartabilmesi ölçülmüş ve öğretmenler teknolojik aletlerin bozulduğunu düşünmekteler. (Tablo 6)


Tablo 6. FATİH Projesinin sağladığı teknolojik aletler sürekli bozuluyor

Tablo 6’da da görüldüğü gibi öğretmenlerin FATİH Projesi kapsamında kullanılan teknolojik aletlerin sıklıkla bozulduğunu göstermiştir. Bunun ile beraber öğretmenler FATİH Projesi ile gelen yeniliklerin derse olan ilgiyi arttırdığını belirtmişlerdir. (Tablo 7)


Tablo 7. FATİH projesi derse ilgiyi arttırıyor

Tablo 7’de de görüldüğü gibi öğretmenler FATİH Projesinin derse olan ilgiyi arttırdığını düşünmektedir.


Tablo 8. FATİH Projesinin akıllı tahtalarını kullanışlı buluyorum

Akıllı tahtaların öğretmenler açısından kullanımının kolay olup olmadığı sorgulanmış ve öğretmenler akıllı tahtaları rahatlıkla kullanabildikleri görülmektedir. (Tablo 8)


Tablo 9. FATİH Projesinin elektronik içeriklerini yeterli buluyorum

Neredeyse bütün öğretmenler FATİH Projesinin elektronik içeriklerinin yeterli olduğunu düşünüyor. Fakat bu konuda öğretmelerin düşündükleri ile benim sormak istediğim soru farklı olması lazım ki açık uçlu sorularda Eğitim Bilişim Ağı platformu ile ilgili sorularda bilgi verilmediği görülmekte makalenin devamında açık uçlu sorulara değinilecektir. (Tablo 9)


Tablo 10. FATİH Projesi derslerin yavaş işlenmesine yol açıyor

FATİH Projesinin dersleri olumlu etkilediğini ölçmeyi amaçlayan bu maddede öğretmenler FATİH Projesinin dersleri olumlu yönde etkilediğini herhangi bir yavaşlama söz konusu olmadığını düşünmekteler. (Tablo 10)


Tablo 11. Ders içerisinde tablet bilgisayar ile etkileşim öğrencilerin derse olan ilgilerini azaltıyor

FATİH Projesinde dağıtılacak olan tabletlerin öğrenciler üzerinde olumsuz bir etki yapıp yapmadığının ölçülmesi gereken bu maddede öğretmenler, tabletlerin öğrencilerin derse olan ilgilerini azaltmadığını söylüyorlar fakat öğrencilere henüz tablet dağıtılmamıştır. (Tablo 10)


Tablo 12. E-İçerikleri görsel ve işitsel açıdan yetersiz buluyorum

EBA platformunda sunulan içeriklerin öğretmenler açısından olumlu ve yeterli olduğu görülmektedir. (Tablo 12) Fakat bu konu yine açık uçlu sorularda verilen cevaplar ile çelişmektedir.


Tablo 13. Akıllı tahtaların dokunmatik özelliği bana zorluk çıkarıyor

Akıllı tahtaların hassasiyetleri açısından normal bir televizyona entegre edilen bir aparat yardımıyla sağlandığı için kimi zaman sistemsel sorunlar, kimi zaman bağlantı problemleri ve kimi zaman takılmalar yüzünden sorunlar çıkarttığını fark ettiğim için bu maddeyi ekledim. Maddeye gelen cevaplar da öğretmenlerinde bu durumdan sıkıntı çektikleri görülmektedir. (Tablo 13)


Tablo 14. FATİH Projesi işbirlikçi öğrenmeyi destekliyor

Bu madde FATİH Projesinin grup çalışmasına ne kadar elverişli olup olmadığı öğretmenlerin gözünde nasıl göründüğü öğrenilmek için sorulmuş ve verilen cevapları göz önünde bulunduracak olursak öğretmenler bu konuda kararsız durumdalar. (Tablo 14)


Tablo 15. FATİH Projesinin okul alt yapısını yeterli buluyorum

Kendimin de gözlemlediğim bir durum olarak henüz okulda FATİH Projesine uyumlu bir alt yapı bulunmamakta öğretmenlerde benimle hem fikirde alt yapının olmaması FATİH Projesinin verimini olumsuz yönde etkileyen bir faktördür. (Tablo 15)


Tablo 16. FATİH Projesinde dağıtılan tablet özelliklerini yeterli buluyorum

Bu maddede öğretmenlere tahsis edilen tablet bilgisayarlardan ne kadar memnun oldukları öğrenilmek istenmiş ve öğretmenlerin genel olarak memnun olduğu görülmüştür. (Tablo 16)


Tablo 17. FATİH Projesini ilk olarak nereden duydunuz?

Öğretmenler genel olarak FATİH Projesini okulda ki sohbetlerinden öğrenmişler ve büyük bir çoğunluğu da medya araçlarını kullanarak öğrenmiş olduğu görülmektedir. (Tablo 17)
İçindekilere Git

FATİH Projesi Hakkında Düşünceler

Ankete verilen yanıtlar göz önünde bulundurulduğumuzda öğretmenler FATİH Projesini faydalı bulduklarını belirtiyor ve görsel ve işitsel materyaller bilgisayar ve diğer teknolojileri ile desteklendiğinde daha yararlı olacağına inanılıyor. Kurulum olarak sürecin zayıf kalmış olsa da eğitim-öğretimin kalitesini arttıracağı düşünülmektedir.

Etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarların öğretmene ve öğrenciye öğrenmeyi destekler durumda olduğu düşünülüyor. Akıllı tahta, Tablet ve EBA projeleri öğrencilerin öğrenimini destekliyor. Uygulama ve içeriklerin daha çok arttırılması temenni ediliyor.

İçindekilere Git


FATİH Projesini Faydaları Hakkında Düşünceler

Öğrencilerin uygulamalar ve çoklu zekâya yönelik eğitim anlayışı eğitim ve öğretimi canlandıracaktır. Öğrencilerin derslere karşı olan ilgilerini arttıracağı ve bilgiye ulaşımın daha kolaylaşacaktır. Zenginleşen ders içerikleri öğrencilerin anlamadığı konuları daha kolay anlayacağı düşünülmektedir.

Yapılandırmacı yaklaşım ile öğrencilerin kendi kendilerine öğrenmelerini destekleyecek uygulamalar oluşturulabilir ve öğrencilere daha yarlı proje ödevleri verilebilecektir. Öğrenciler bir öğretmenin dersi anlatarak öğretiminde öğrenecekleri örnek vermek gerekirse fen deneylerini görsel ve işitsel materyaller ile sanal ortamda gerçekleştirebileceklerdir.
İçindekilere Git

FATİH Projesinden Beklentiler

Kullanılacak materyal ve yazılımların daha kullanışlı olmalıdır. Uygulamalarda anlatılan derslerin olduğundan daha açık olması gerekiyor. Zengin ders içerikleri öğrencilerin ve öğretmenlerin fikirlerini beyan edebileceği açık bir forum ile desteklenmelidir.

Öğrencilerin ders motivasyonunu desteklemek amacıyla oyunlaştırılmış eğitim materyalleri geliştirilmesi gerekir. Ölçme değerlendirme bölümünde öğrencilerin özel yeteneklerinin keşfedilmesini sağlayan bir yapı oluşturulmalıdır.
İçindekilere Git

FATİH Projesinin Eksiklikleri

Kullanım olanakları, alt yapı ve içeriğin eksik olduğu rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Tahsis edilen malzeme, tablet ve akıllı ekranların dokunmatiklerinin kalitesinin arttırılması gerekiyor. Eğitim Bilişim Ağı platformundaki uygulamaların güncel tutulması gerekmektedir.
İçindekilere Git

FATİH Projesinin Geliştirilmesi İçin Öğretmen Önerileri

İçindekilere Git

FATİH Projesinin Potansiyel Sorunları

İçindekilere Git

Okulda Yaşanabilecek Olası Sorunlar

İçindekilere Git

FATİH Projesinin Verimliliği

FATİH Projesi gelecekte daha da gelişip daha düzenli hale gelebilir. Proje kapsamında her öğretmenin projedeki teknolojik aletleri ve kendi konularını kapsayan eğitsel yazılım ve eğitsel oyunlar hakkında eğitim verilerek öğretmenlerin proje verimliliği sağlanmalıdır.

Öğretmenlerin eğitilmesinin yanında proje kapsamında öğrencilere de projenin gereklilikleri ve amaçları güzel bir seminer ile anlatılmalı böylelikle öğrenci ve öğretmen verimliliği sağlanmış olur.
İçindekilere Git

Eğitim Bilişim Ağı Hakkında Öğretmen Düşünceleri

Öğretmenlerin genelinin EBA hakkında fazla bilgisi olmadığı saptanmıştır. EBA hakkında öğretmenler bilinçlendirilmeli ve onlara uygun uygulamalar ve eğitimler verilmelidir. Eğitim Bilişim Ağı Platformunda Kullanılan ve Yazılımlar Öğretmenler EBA platformunda hiçbir uygulama ile ilgili bir çalışmada bulunmamışlardır. Bunun genel olarak bakacak olursak okuldaki alt yapının henüz yapılmaması, öğrencilere ve öğretmenlere tablet dağıtılmaması ve öğretmenlere EBA ile ilgili eğitimler verilmesi gerekmektedir.
İçindekilere Git

Sonuç ve Öneriler

Eğitimde meydana gelen hızlı değişimler öğretmenlerin de kendilerini hızlı bir şekilde geliştirmelerini zorunlu kılmıştır. Bu gelişmelere göre kendilerini yenilemeyen öğretmenlerin yetiştireceği öğrencilerin de gelişmelere uyum sağlamakta zorluk çekmesi beklenmektedir. Bu araştırma sonuçlarına göre; öğretmenler yakın zamanda uygulamaya geçecek olan bir projenin içeriğini önceden merak edip araştırmamaktadırlar. Mevcut duruma göre kendilerinden kaynaklanabilecek aksaklıklar için önceden tedbir alıp kendilerini geliştirme eğiliminde değildirler.

Öğretmenlerin aslında projenin içeriği hakkında çok fazla bilgileri olmamalarına rağmen teknolojik bir hareket olduğunu düşünüp beklentilerini de bu yönde belirtmektedirler. Verilen cevaplardan dikkat çeken bir diğer nokta ise kendi okul şartlarının projeye uygun olmadığını savunan öğretmenler genellikle bunun alt yapı ile ilgisi olduğundan bahsederken eğitimde kullanılacak yöntem ve tekniklerin içeriğine sahip olmadıklarından bahsetmemişlerdir. Bu projenin sadece teknolojik bir gelişme olduğunun düşünülmesi eğitim öğretim basamaklarında bir farklılık olmayacağı düşüncesi projenin başarısı için tehlikelidir.

Elde edilen bulgular ışığında öğretmenlerin önemli değişimler içeren projeyi uygulama aşamasında çeşitli desteklere ihtiyacı olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin ve öğretmen adayların bilişim teknolojilerinin eğitime entegrasyonu konusunda eğitim almaları önerilmektedir (Çiftçi, Taşkaya ve Alemdar 2013; Gürol, Donmuş ve Arslan 2012; Kayaduman, Sırakaya ve Seferoğlu 2011). Benzer şekilde okulların ve sınıfların alt yapılarının çevre şartlarına göre gözden geçirilmeleri ve projeye uygun şekilde iyileştirilmesi gerekmektedir (Tekerek, Ercan, Udum ve Saman 2012; Genç 2012).

İçindekilere Git

KAYNAKÇA

Genç, M. & Genç, T. (2013). Öğretmenlerin Mesleki Gelişmeleri Takip Etme Durumları: Fatih Projesi Örneği. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD). 14 (2). 61-78

Pamuk, S., Çakır, R., Ergun, M., Yılmaz, H.B. & Ayas, C. (2012). Öğretmen ve Öğrenci Bakış Açısıyla Tablet PC ve Etkileşimli Tahta Kullanımı: FATİH Projesi Değerlendirmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 1800 – 1822

Ekici, S., & Yılmaz, B. (2013). FATİH Projesi Üzerine Bir Değerlendirme. Türk Kütüphaneciliği 27, 2 (2013), 317-339

Ayvacı, H.Ş., Bakırcı, H. & Başak, M.H. (2014). FATİH Projesinin Uygulama Sürecinde Ortaya Çıkan Sorunların İdareciler, Öğretmenler ve Öğrenciler Tarafından Değerlendirilmesi. YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi. 11(1). 120 - 146

İçindekilere Git

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası