diş çürüyünce ne yapılır / Diş çürüğü nedir? Diş çürüğü belirtileri ve tedavisi… - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Diş Çürüyünce Ne Yapılır

diş çürüyünce ne yapılır

&#;ocuklarda diş &#;&#;r&#;ğ&#;n&#;n 4 nedeni: Diş &#;&#;r&#;ğ&#; nasıl ge&#;er? Tedavisi nedir?

Beykent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Özge Bektaş, çocuklarda diş çürüğü ve tedavi yöntemlerini anlattı. Dr. Bektaş, diş çürüğünün, karyojenik (çürük yapıcı) plak bakterilerinin karbonhidratları fermente etmesiyle oluşan organik asitlerin, dişin mineralize olan mine ve dentin dokularını parçalamasıyla ortaya çıkan enfeksiyöz bir hastalık olduğunu belirterek, ''Dünya genelinde görülen en yaygın enfeksiyöz hastalıklardandır.

İlerleyici doğası nedeniyle tedavi edilmediği durumlarda diş ve çevre dokuların enfeksiyonuna yol açtığı gibi genel vücut sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle öncelikle diş çürüğünün başlamadan önceki aşamalarına yönelik ağız hijyen alışkanlıklarının kazandırılması, uygun koruyucu ve önleyici uygulamaların geliştirilmesi; çürük belirtisinin ilk görüldüğü aşamada ise çocuğa ve hastalığın şiddetine uygun bireysel tedavi yöntemleri uygulanmalıdır'' dedi.

Diş çürüğüne neden olan 4 faktör

Çocuklarda diş çürüğünün sebeplerine değinen Özge Bektaş, ''Diş çürüğüne neden olan faktörler çocuklarda hem çürüğün başlamasından hem de çürüğün gelişiminden sorumludur. Genetik faktörlerin etkisi olmasına rağmen diş çürüğü esas olarak çevre koşullarından etkilenen kazanılmış bir hastalıktır. Çürük lezyonunun oluşabilmesi için aynı anda karşılıklı olarak birbirini etkileyen 4 ana faktörün bulunması gerekir'' diye konuştu.

Pedodonti Uzmanı Özge Bektaş, birbirini etkileyen bu dört ana faktörü açıkladı:

1-Dişin çürük oluşumuna yatkın olması

Çürüğün oluşması için öncelikle, ağız içinde çürüğe yatkın bir dişin bulunması gerekir. Dişlerin çürüğe karşı yatkınlığını artıran faktörler kısaca; dişin yapısal özelliği, dişlerdeki çapraşıklığa yol açan anormal sıralanmalar, dişin gelişimsel bozuklukları ve dişin yeni sürmüş olması şeklindedir.

2-Plak
Çürüğün oluşumunda ve ilerlemesinde diş yüzeyinde bulunan mikroorganizmaların oluşturduğu plak önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle özellikle gıda birikiminin yoğun olduğu arka dişlerin birbirleri ile temas ettikleri bölgelerde plak birikimi ve çürük gelişiminin önlenmesi için etkin plak kontrolü(düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile) sağlanmalıdır.

3-Karyojenik gıdalar

Diş çürüğünün oluşumunda karbonhidratların çürük yapıcı bakteriler tarafından parçalanarak asit ortaya çıkarması etkilidir. Bu nedenle özellikle ara öğünlerde şekerli ve asitli gıdaların tüketilmemesi gerekir. Proteinler ise hem dişin gelişimi sırasında hem de dişler çıktıktan sonra mutlaka tüketilmelidir. Peynir özellikle şekerli gıda tüketimi sonrası dişleri çürüğe karşı korumaktadır.

4-Gıdaların ağızda kalma süresi
Yumuşak ve diş yüzeyindeki temizlenemeyen girintili çıkıntılı bölgelere kolayca yapışabilen besin türleri ağız ortamında uzun süre kalmaktadır. Özellikle öğün aralarında atıştırma şeklinde tekrarlanan karbonhidrat içerikli gıda alımı ve bebeklerde gece uykusundan önce/uyku arasında yapılan beslenme bakterilerin diş yüzeyinde çoğalmasına ve çürüğe neden olmaktadır.

Çocuklarda diş çürüğü tedavisi

Dr. Bektaş, çocuk diş hekimliğinde öncelikli konunun; düzenli ağız bakımı ve plak birikiminin önlenmesi ile hastalığın oluşmadan engellenmesi olduğuna vurgu yaparak, ''Tedavinin geciktiği ve çürüğün ilerlediği durumlarda ise genel olarak ağızda dişin sağlıklı olarak tutulması amacıyla çürüğün temizlenerek uygun materyallerle tedavisinin yapılması, aşırı düzeyde ilerlemiş çürüklerin tedavisi için ise enfeksiyona neden olma riski nedeniyle çekim işlemi yapılması gerekmektedir'' dedi.

Pedodonti Uzmanı Diş Hekimi Dr. Özge Bektaş, koruyucu ve tedaviye yönelik uygulamaları tüm ayrıntılarıyla anlattı:

Ağız hijyen eğitimi, diş çürüğüne neden olan plağın mekanik olarak kaldırılmasında; fırçalama ve ara yüz temizliği(diş ipi kullanımı) önemli ölçüde yer almaktadır.
Plak kontrolüne ilk süt dişinin sürmesiyle başlanmalıdır. Bebeklerin dişleri suyla ıslatılmış bir gazlı bez ile ya da parmak fırçaları ile her beslenmeden sonra mutlaka temizlenmelidir.

Çocukların diş fırçası nasıl olmalı?

Çocukların kullanacağı diş fırçalarının boyutları yaşlarına uygun, kılları orta sertlikte ve kıl demetlerinin uçları yuvarlatılmış olmalıdır. Çocukların el becerileri sınırlı olduğundan diş fırçasının sapının çocuğun rahatça kavrayabilmesi için geniş olması önemlidir. Elektrikli diş fırçaları daha kısa sürede etkili bir temizlik sağladığı ve çocuğun ağız hijyenine yönelik motivasyonunu artırdığı için önerilmektedir. Ayrıca diş fırçaları düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.

Dişler ne zaman fırçalanmalı?

Genel olarak sabah ve akşam günde en az iki kez dişler fırçalanmalıdır. Çürük yapıcı besinlerin alınmasından 10 dk. sonra plak pH’ı en düşük düzeye inmektedir. Bu nedenle diş temizliğinin yemeklerden sonra ilk 10 dk. içerisinde yapılması ile çürüğün önemli oranda azaldığı bilinmektedir. Ancak asitli gıdalar (portakal, limon gibi) yenildiği/içildiği durumlarda mine yüzeyini aşındırmamak için dişler 30 dakika sonra fırçalanmalıdır.

Yatmadan önce de dişler mutlaka fırçalanmalı ve ağız çalkalanmamalıdır. Çünkü tükürüğün azaldığı uyku durumunda çürük daha kolay oluşmaktadır. Buna ek olarak florür içerikli diş macununun dişler üzerinde kalması dişin çürük oluşumuna karşı direncini artırmaktadır.

Çocuklar hangi diş macununu ne kadar kullanmalı?

Küçük çocuklarda florürlü diş macunu kullanımında çocuğun yutma riski vardır. Ayrıca ilk 3 sene florozis açısından en kritik dönemdir. Bu nedenle ebeveynler küçük çocuklarda sadece önerilen miktarda diş macunu kullanımı ve 7 yaşına kadar çocukların mutlaka ebeveyn gözetiminde diş fırçalamaları konusunda uyarılmalıdır.

Minenin olgunlaşması tamamlandıktan sonra ( yaş) florozis riski yoktur. 6 yaşından sonra yutma refleksi geliştiğinden bu yaştan sonra macunu yutma riski de kalmayacaktır. Florozis riskini önlemek için 3 yaşına kadar sürüntü ( gram diş macunu) şeklinde, yaş arası bezelye tanesi kadar( gram diş macunu) diş macunu kullanımı önerilmektedir.

Eğer çocuğun ağzında çürük yoksa florozis riskini önlemek için ppm florür içeren diş macunu kullanılması önerilir. Ancak çocuk 6 yaşından küçük ve ağzında çok sayıda çürük varsa koruyucu amaçla ppm florür içeren bir diş macunu önerilir.

Çocuklarda diş çürüğü tedavisinde kullanılan yöntemler

1-Flor uygulaması
Diş yüzeylerine flor içeren preparatların uygulanması ile diş çürüğünün önlenmesi ve hassasiyet problemi olan hastalarda hassasiyetin giderilmesi amaçlanmaktadır.

2-Fissür örtücü uygulaması
Dişlerin çiğneyici yüzeylerinde bulunan derin oluklar, temizlenmesi zor ve çürüğe yatkın bölgelere fissür örtücü uygulanarak çürük oluşumu engellenmeye çalışılır.

3-Kompomer ve kompozit dolgu uygulamaları
Dişlerde bulunan ilerlemiş çürükler, gerekli ise lokal anestezi altında frezler ve/veya el aletleri kullanılarak temizlenir, gereken pulpa koruyucu maddeler uygulanarak diş renginde kompomer/kompozit dolgular yapılabilir.

4-Amalgam dolgu uygulaması

Dişlerin çürük ve zayıflamış kısımları, gerekli ise lokal anestezi ile uzaklaştırılarak kalan diş dokusu amalgam dolgu maddesi ile tedavi edilebilir.

5-Cam iyonomer siman dolgu uygulaması
Koruyucu diş hekimliğinde önemli yeri olan cam iyonomer içerikli dolgu maddeleri diş dokusuna bağlanarak uzun süre flor salınımı ile çürüğü önlemektedir.

6-Kron uygulaması
Çürük lokal anestezi altında uzaklaştırıldıktan sonra kalan diş yapısı dolgu yapabilmek açısından yetersizse piyasada uygun boyutlarda hazır olarak bulunan kronlar yapıştırılarak diş tedavi edilebilir.

7-Amputasyon uygulaması

Derin çürüklü ya da travma nedeniyle kırılmış dişler, çürük ve zayıflamış dokuların lokal anestezi altında uzaklaştırılmasının ardından enfekte kron pulpası (dişin damar ve sinir içeren kısmı) kısmen/tamamen çıkarılarak kalan diş dokusu özel dolgu materyalleri ile örtülenerek tedavi edilebilir.

8-Süt dişi kanal tedavisi uygulaması
İlerlemiş diş çürüğü pulpanın iltihaplanmasına ve aniden başlayan, şiddetli zonklayıcı ağrılara neden olmaktadır. Bu durumda enfeksiyonun şiddetine, çocuğun yaşına ve uyumuna göre kanal tedavisi yapılabilir.

9-Süt dişi çekimi
Diş çürüğü tedavi edilemeyecek şekilde ilerlemişse ve ciddi düzeyde enfeksiyon gelişimine neden olmuşsa gerekli durumlarda antibiyotik kullanılarak enfeksiyon kontrolü sağlanıp ilgili dişin çekimi gerekebilir.

Yer tutucu uygulamaları

Süt dişlerinin genelde ilerlemiş çürük nedeniyle erken kaybedildiği durumlarda bu dişe komşu dişler boşluğa kayabilir. Bu durumda yapılan sabit/hareketli yer tutucular ile dişlerin kayması engellenir ve alttan gelecek daimi dişlerin düzgün sürmesi ile ileri dönemde ortodontik tedavi ihtiyacı azalır.

Daimi diş kanal tedavisi uygulaması
İlerlemiş diş çürüğü nedeniyle pulpanın iltihaplandığı ve aniden başlayan şiddetli ağrı şeklinde bulgu verdiği durumlarda enfekte pulpa dokusu uzaklaştırılarak kök kanalları uygun dolgu maddesi ile tedavi edilebilir.

Diş çürüğü nedir? Diş çürüğü belirtileri ve tedavisi…

Diş çürükleri çoğu sanayileşmiş ülkelerde önemli bir ağız sağlığı problemidir ve okul çağındaki çocukların % 'ını ve yetişkinlerin büyük çoğunluğunu etkilemektedir. Peki, diş çürüğü nedir? Diş çürüğü nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

Yayınlanma: - 14 Aralık Güncellenme:

Diş çürüğü nedir? Diş çürüğü belirtileri ve tedavisi…

Diş çürükleri (diş çürümesi), büyük ölçüde önlenebilir olmasına rağmen, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygın olarak görülen bir sorundur. Şimdi, diş çürüğü nedir? Diş çürüğü belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım…

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDİR?

Diş çürüğü daha çok dişin sert dokusu olarak kabul edilen mine, onun altında bulunan dentin ve bazen kök yüzeyini örten sert dokunun yıkılması olarak tanımlanabilir. Daha çok karbonhidrat içerikli olan yiyeceklerin(şeker, nişasta vb.), kola ve kola gibi şekerli gazlı içecekler, kek, çikolata vb. özellikle yapışkan gıdaların diş yüzeyinde uzun bir müddet temas etmesi ile meydana gelmektedir.

Diş çürüklerinde çürümenin dört aşaması vardır. Bunlar;

1. Aşama: Diş yüzeyinde değişik renklerde görülen noktalar çürük olabilir. Dişleri florür içerikli diş macunu ile fırçalama veya diş ipi kullanımı bu noktanın kaviteye dönüşmesine engel olabilir.

2. Aşama: Bu aşamada çürük kavite (oyuk) haline gelmiştir. Dişin sert yüzey tabakasını geçmiştir.

3. Aşama: Kavite dişin daha yumuşak tabakasına ulaşmış olduğu için, daha hızlı bir şekilde büyüyecektir.

4. Aşama: Kavitenin doldurulmaması halinde, dişte daha derinlerde daha büyük problemlerin meydana gelmesine sebep olabilir. Diş doktorunun düzenli olark ziyaret edilmesi önemlidir.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ BELİRTİLERİ

Diş çürümesinin farklı aşamaları vardır ve her biri farklı belirtiler ve riskler arz eder. Çürüme ilk ortaya çıktığında, çok az semptom görülür. Boyutları ilerledikçe ve çürük büyüdükçe, şekerin yanı sıra sıcak ve soğuk gıdalara karşı duyarlılığa neden olur. Bazen de diş çürükleri sürekli bir ağrıya sebebiyet verir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, çürüme sinirlere ulaştığı için diş enfekte olur. Dişteki enfeksiyon, şiddetli ağrıya, yüz şişmesine ve ateşe neden olabilen bir apseye sebebiyet verebilir. İlerleyen evrelerde hala müdahale edilmemişse, bu durum kanal tedavisini veya dişin çekilmesini gerektirebilir.

çürük diş sözcü ile ilgili görsel sonucu

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Diş çürüğünün kendiliğinden iyileşmediğini ve çürüyen yapının tamir olmadığını biliriz. Çürük tedavi edilmezse ilerler. Öyleyse, mutlaka çürük dişi doldurmak gerekir. Henüz diş özüne kadar ilerlememiş çürükler şöyle tedavi edilir:

Mine ve dentin çok sert yapılardır. Çürüğü temizlerken bu yapıların kaldırılması gerekir. Çürük, “frez” dediğimiz özel uçlarla temizlenir. Günümüzde çürük, elmas uçlu veya tungsten çeliğinden yapılmış frezlerle temizlenir. Bu frezler yüksek dönülü, hassas motorlara takılır. Dönme esnasında hiç titreşim yoktur. Biraz ağrı olabilir. Çünkü, dentin yüzeyi biraz hassastır ve kişiden kişiye değişen şiddette ağrı duyulur. Bunun çaresi lokal anestezidir. Lokal anestezi ile hiç ağrı duymadan diş dolgusu yapılabilir.

Diş doldurulurken sadece çürük temizlenmez çürük etrafında bazı düzeltmeler de yapılır. Çürük boşluğunun genişletilmesi “kavite hazırlama” belirli kurallara göre biyomekanik ve yapısal (morfolojik) zorunluluktan dolayı yapılmaktadır.

DİŞ ÇÜRÜKLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN

Çok fazla şekerli yiyecekler tüketmemeye özen gösterin. Yemek öğünleri aralarındaki atıştırmaları azaltmakta fayda vardır. Bu diş plağının asit üretmesini önlemeye destek olacak ve dişlerin asit saldırılarına maruz kalma sıklığını azaltacaktır.

Özellikle ilaç kullanımı mevcut olduğu zaman, daha fazla su içmeye dikkat edin. Bazı ilaçlar, vücut tarafından salgılanan tükürük oranını azaltabilir. Bu durum da, diş çürüğünün meydana gelmesi açısından daha fazla tehlike arz eder.

Florür içerikli bir diş macunu veya ağız gargarası kullanın. Florür, diş yüzeyinin daha sert ve güçlü olmasına yardımcı olur.
Diş hekiminizi 6 ayda bir ziyaret etmeniz çok önemlidir.

Diş hekiminiz dişlerinizi temizleyerek, kavite bulunup bulunmadığını inceler.

Dişlerinizde çürük olması halinde dolgu uygulaması, florür veya diğer tedavi seçeneklerinden birini tavsiye edebilir.

Diş eti kanaması: Diş eti kanamasının nedenleri ve tedavisiİlginizi ÇekebilirDiş eti kanaması: Diş eti kanamasının nedenleri ve tedavisi

AğrıDiş çürüğüdiş ipidiş macunuokulSağlıkşeker

Günümüzde dişhekimliği denince artık herkesin aklına estetik gelmektedir. Hasta beklentisi, fonksiyonel eksikliğin giderilmesiyle karşılanamamaktadır. Fonksiyona ek olarak mükemmel bir estetik de sağlamak gerekmektedir. Bu gereksinimin sonucu olarak da doğala en yakın ve estetik işler ortaya koyabilmek için bir çok yeni tedavi yöntemi ve materyal ortaya konmuştur.

Estetik dişhekimliğinin bir çok alt dalı mevcuttur. Sonuç olarak bir tane çürüğü olan hasta da estetik bir sonuç elde etmek istemektedir, ağzında hiç dişi kalmamış olan da.

Estetik Dolgular Nelerdir?

Eskiden bir diş çürüyünce genelde hemen çekim düşünülürdü, fakat günümüzde herkes ağzındaki tek bir dişin bile ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Bu nedenle çok derin çürüğü olan dişler bile kanal tedavisi ve ek restorasyonlarla ağızda tutulmaya çalışılmaktadır. Dişin ağızda tutulması tabii ki yeterli olmayacaktır. Eskiden kullanılan amalgam (gümüş renkli) dolgular sağlık açısından yeterli sonucu verse de günümüzde hiçbir hastayı tatmin etmemektedir. Bunun sonucu olarak Adeziv sistemler geliştirilmiştir. Bu gelişmeyle birlikte hem ön bölge hem de arka bölge dişlerde minimum girişim yapılarak doğala en yakın görünümde dolgular yapılabilmektedir.

Çürük miktarının daha fazla olduğu durumlarda, hem fonksiyonel hem de estetik başarı için İndirekt yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerde restorasyonu direkt ağız içinde uygulamak yerine, hastadan alınan ölçü üzerinde ya hekimin kendisi tarafından, ya da laboratuarda teknisyenler tarafından kompozit veya seramik materyalden ihtiyaca göre İnlay, Onlay, Overlay dediğimiz indirekt restorasyonlar hazırlanmakta ve ağız içine transfer edilmektedir.

Laminate Nedir?

Laminate Veneer’ler de estetik ihtiyacının artması ve aynı zamanda minimum girişimle bu ihtiyacı karşılayabilmek için ortaya konmuştur. Genelde ön bölge dişlerde uygulanır. Günümüz teknolojisiyle duruma göre ya Prepless (yani dişe hiçbir girişim yapmadan direkt dişin ön yüzeyine yapılarak), ya da Prep less (yani dişin sadece ön yüzeyine ve 0,3mm civarı minimum girişim yapılarak) uygulanır. Kompozit materyalden ağız içinde direkt olarak uygulanabildiği gibi, kompozit veya seramik materyalden laboratuarda hazırlanarak indirekt de uygulanabilir. Dişlerde çapraşıklık varsa, hafif seviye farklılıklarında, renkleşmelerde, dişlerin ön yüzeylerindeki estetiği bozucu herhangi bir durumda endikedir. İşlem sadece dişin ön yüzeyini kapsadığı için ve girişim ya hiç yapılmadığı, ya da mininmum yapıldığı için, günümüzde estetik gereksinimi olan hastalarda revaçtadır. Laminate Veneer’lerin yaklaşık 1 hafta içinde tamamlanabilmesi de işlemi gözde bir hale getirmektedir.

Ön Bölgede Başka Ne Yapılabilir?

Laminate Veneer’lerin uygun olmadığı, bruksizm (diş sıkma ve gıcırdatma) hastaları, hastanın alt ve üst dişleri tam üst üste kapandığı, dişler arası çok fazla seviye farkı mevcut olan , dişlerin arayüzlerinde çürükler olan durumlarda da tam porselen kuronlar en estetik sonucu elde etmede tercih edilir.

Tam porselen Kuronlarda metal bir altyapı olmadığı için, hem dişten aşındırılan madde miktarı minimuma indirilmiş, hem de ışık geçirgenliğinin maksimuma çıkarılması ve alttaki metalin yansımasının ortadan kaldırılması ile sonuç en estetik hale getirilmiştir.

Diş Eksikliği Durumunda Neler Yapılabilir?

Diş eksikliğinde ya eksik dişin yerine bir dental implant uygulanıp üzerine estetik parçalar takılarak (gerekirse kişiye özel üretilerek) tam seramik kuronlar veya zirkonyum kuronlar uygulanabilir. Veya komşu dişler ufaltılarak zirkonyum alt yapılı köprü protezleri yapılabilir.

Zirkonyum Nedir?

Zirkonyum Kuron köprü protezlerinde direnci artırmak için alt yapıda kullanılan metal malzemenin yerine geliştirilmiş bir altyapı malzemesidir. Zirkonyum altyapı üzerine uygun renklerde porselen kata kat tabaka halinde işlenerek estetik olarak çok iyi sonuçlar ortaya koymak mümkündür. Diş eksikliklerinde estetik köprü protezleri uygulamak istediğimizde zirkonyum alt yapılı köprü protezleri tercih etmekteyiz. Zirkonyum isteğe göre seçilebilen rengi ve dişten metal alt yapılı köprülerde kaldırılandan daha az madde kaldırılabilmesine izin vermesi sayesinde günümüzde çok tercih edilir bir hale gelmiştir.

Zirkonyum Her Durumda Uygulanabilir Mi?

Zirkonyum ön ve arka bölge tek diş kuronlarda, implant üstü kuronlarda, ön ve arka bölge köprülerde rahatça kullanılabilir. Hem estetik hem de direnç ve fonksiyon açısından çok iyi sonuç vermektedir. Fakat ne kadar direnç seviyesi yüksek olsa da metal alt yapı kadar dirençli değildir. Bu nedenle diş eksikliğinin fazla olduğu durumlarda, yani uzun köprülerin yapılması gereken durumlarda metal altyapılı porselen köprüler tercih edilir.

Metal Alt Yapılı Köprüler Estetik Değil Midir?

Metal alt yapı; zirkonyum alt yapı, tam seramik kuronlar, laminate veneer’ler vs. gibi estetik malzemeler ortaya konmadan yıllar öncesinden beri hem ön hem de arka bölgede kullanılmaktadır. Ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanılan metal cinsi, kullanım ve uygulama şekli, üzerine işlenen porselenin cinsi gibi faktörlerde bir çok gelişme katedilmiştir. Diğer yeni ve daha estetik seçeneklerin kontrendike olduğu durumlarda rahatlıkla kullanılabilir.

Gelişmeler sayesinde laboratuar aşamaları değişmiş ve işin büyük kısmı bilgisayar destekli makinalar ile yapılmaktadır. Bu da her zaman aynı kalitede ve estetik açıdan diğer yöntemlerden çok fazla aşağıda kalmayan sonuçların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Ayrıca güncel estetik uygulamalardan maliyet olarak daha aşağıda oldukları için de tercih sebebi olabilirler. Hastalarımız metal alt yapılı porselen kuron ve köprüleri de sağlık açısından ve estetik açıdan gönül rahatlığıyla tercih edebilirler.

Metal Alt Yapılı Köprüde Dişlerim Aşındırılınca Zarar Görecek Mi?

Köprü Protezlerinde, protez yan dişlerden destek aldığı için, destek dişlerden bir miktar madde kaldırılması gerekmektedir. Doğru bir planlamayla, minimum miktarda aşındırmayla ve iyi bir şekilde yapılmış protezlerle, hastalar bu uygulama sonucunda hiçbir şekilde sıkıntı yaşamamaktadırlar.

Köprünün Altına Yiyecek Kaçar Mı? Nasıl Temizlerim?

Köprü protezinde, eksik dişlerin olduğu kısımlarda “Gövde” adı verdiğimiz bölümler vardır. Bu bölümler ile dişeti arasına yiyecekler girebilmektedirr. Ama günümüzde uygulanan “Hijyenik Gövde” diye tanımladığımız yöntem ile bu minimuma indirilmiş ve hastaların diş ipi veya arayüz fırçası ile kolayca gövdelerin altını temizleyebilmeleri sağlanmıştır.

Hareketli Protez Kullanmam Gerekirse Estetik Bir Sonuç Alabilir Miyim? 

Hareketli protezler diş eksikliği miktarının çok olduğu veya total dişsizlik olan durumlarda endikedir. Günümüzde dental implant alternatifinin ortaya konması ile kullanımları minimuma inmiştir, fakat yine de kullanılması mecburi olan durumlar vardır. Bu durumlarda da maksimum estetik sonuca ulaşabilmek için eskiden uygulanan kroşeli (kancalı) protezler yerine hassa tutuculu protezler geliştirilmiştir. Bu sayede protezin mevcut dişlerden destek almasını sağlayan, fakat estetiği bir o kadar olumsuz etkileyen kroşeler (kancalar) kullanım dışı kalmıştır.

Total dişsizlik vakalarında da kullanılan yapay dişler de gelişmelerden nasibini almıştır. Kompozit, akrilik gibi materyallerden hem estetik açıdan çok başarılı hem de fonksiyonel olarak dezavantajı olmayan dişler üretilmektedir. Bu sayede yine doğala en yakın sonuçlar elde edilebilmektedir.

Yaptıracağım Protezi Nasıl Seçmeliyim?

Uygulanacak protezin seçiminde hem hekim hem de hasta ortak bir şekilde karar vermelidir. Hekim hastaya uygun tedavi seçeneklerini sunmalı, hasta da bunlar arasından hem bütçesine uygun olanı, hem de aklına daha çok yatan seçeneği belirlemelidir. Ayrıca estetik açıdan başarıya ulaşabilmek için her hastaya uygun renk, form, büyüklükte tercihler yapıp, bunları provalarla hastaya da göstererek sonuca ulaşmak hekimin görevidir.

Protez İşlemi Ne Kadar Sürecek ve Maliyeti Ne Olacaktır?

Tedavi seçenekleri birden fazla olduğu ve her hastanın tedavi gereksinimi farklı olduğu için süre ve maliyet konusunda ortalama bir şey söylemek mümkün değildir. Bunun için alanında uzman bir hekime muayene olup, bilgi almak en doğrusudur.

Dişlerinizi sıktığınızda veya bir şey yemeye çalıştığınızda keskin bir ağrı hissediyorsunuz. Bunun sebebinin diş çürüğü olduğunu düşünüyorsunuz ancak tam olarak da emin değilsiniz. Diş hekiminiz sizi muayene edecek, fakat hekiminizi birkaç gün beklemeniz gerekiyor. Bu esnada da bir rahatlama ve çözüm arıyorsunuz. Aslında aklınızdaki büyük soru şu: diş hekiminizin yardımı olmadan evde diş çürüğü ağrısını iyileştirebilir misiniz?

Dişinizin minesini remineralize etmek ve diş çürüğü sürecini evde durdurmak için atacağınız adımlar olsa da, ağzınızda çürük olduğundan kuşkulanıyorsanız en iyisi diş hekiminizden bir randevu almaktır. Erken dönemlerinde diş çürüğünü tersine çevirmek mümkündür Ancak, National Institute of Dental and Craniofacial Research, diş minesi tamamen zayıflayıp tahrip olduysa sadece bir diş hekiminin çürüğün yarattığı tahribatı giderebileceğini belirtiyor.

Erken Aşamadaki Çürükleri Tersine Çevirme

Diş çürüğü tanısını sadece bir diş hekimi koysa da aynada dişlerinize bakarak erken aşamadaki diş çürüğü belirtilerini kendiniz de görebilirsiniz. Diş üzerindeki beyaz nokta genellikle minenin zayıf olduğunun ve çürük oluşma ihtimali bulunduğunun bir işaretidir.

Bu aşamada, dişin mine yapısını güçlendirmek ve çürüğü düzeltmek için dişi remineralize edebilirsiniz. American Dental Association, dişi tedavi etmek için antibakteriyel ağız gargaralarının veya florür ve kalsiyum içeren diş macunlarının kullanılmasını tavsiye ediyor. Daha önceden aldığınız randevuyu beklerken diş hekiminize, size hangi uygulamayı tavsiye edeceğini sorabilirsiniz.

Çürüğünüz Konusunda Yardım Alma

Çürük gerçekten oluşmuşsa, çürük ağrısını giderecek tek etkin yöntem, çürüğü bir diş hekimine tedavi ettirmektir. Diş hekiminin diş çürüğünü nasıl onaracağı, çürüğün boyutuna bağlıdır. Şayet çürük, dişin minesinde bir çukur oluşturduysa fakat dişin sinirlerine henüz yayılmadıysa, diş hekiminiz dişe muhtemelen bir dolgu yapacaktır. Çürük bölge temizlendikten sonra dişteki boşluğu kapatmak ve başka çürüklerin oluşmasını önlemek amacıyla buraya dolgu yapılır.

Daha şiddetli durumlarda, diş hekiminizin dişi onarmak için kök kanal tedavisi yapması 

 veya diş fazla çürümüşse dişin tamamen çekilmesi ve yerine bir implant ya da köprü yapılması gerekebilir. Bunlar zorlayıcı seçenekler gibi görünse de uzun vadede genel ağız sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

İleride Oluşabilecek Diş Çürüklerini Önleme

Diş çürüğü stresi yaşamamak ya da yeniden bir çürüğü en iyi şekilde nasıl tedavi edip iyileştiririm sorusunu sormamak isteyişiniz kuvvetle muhtemel. İyi haberimiz ise, daha fazla çürük oluşmasını önlemek amacıyla alabileceğiniz önleyici tedbirlerin varlığıdır.

İlk adım, beslenme alışkanlığınızı yeniden gözden geçirmektir. Ağzınızda çürüklerin oluşmasını sağlayan bakteriler, şeker ve nişasta ile beslenmeye bayılırlar. Bu süreç, bakterilerin dişlere zarar verecek ve mineyi aşındıracak asitler oluşturmalarına neden olur. Dişlerinizi koruyabilmeniz için şekerli veya nişastalı yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın. Süt ürünleri ve çiğ sebzeler gibi çürükle savaşmaya yardımcı olacak yiyecekler tüketmeye de odaklanabilirsiniz.

Dişlerinize ve diş etlerinize evde özen göstermeniz de ileride oluşabilecek çürükleri önlemeye yardımcı olacaktır. Günde iki kez dişlerinizi fırçalamayı unutmayın. Diş macunları erken aşamadaki diş ve diş eti hasarlarını onarır ve zayıflamış mine yapısını remineralize ederek dişleri güçlendirir.

Ayrıca, dolguya veya daha kapsamlı tedavilere gereksinim duyulmadan, erken aşamada diş çürüğü belirtilerini tespit edip ve hasarı tersine çevirmeye yardımcı olabilmesi amacıyla diş hekiminize düzenli olarak görünmeye devam etmeniz de oldukça önemlidir. Genellikle yılda iki kez diş kontrolü tavsiye edilse de diş hekiminiz çürük geçmişinizin olması durumunda daha sık aralıklarla kontrole gelmenizi önerebilir. Çürüğü erken aşamada fark etmek, onları rahatsızlık verici bir tedaviye başvurmadan iyileştirmek için kilit öneme sahiptir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir