ontolojik kanıtlama nedir / Ontolojik Kanıt - Türkçe Bilgi

Ontolojik Kanıtlama Nedir

ontolojik kanıtlama nedir

Kozmolojik kanıt nedir? Ne anlama gelir? Felsefede kozmolojik delil ile ilgili &#;rnekler

Haberin Devamı

Kozmolojik Kanıt Ne Anlama Gelir?

Kozmolojik kanıta göre mevcut olan her şeyin bir yaratıcısı ve yaratılma nedeni vardır. Latince bir deyiş olan ''Ex nihilo nihil fit'' (hiçten ancak hiç çıkar) deyişi de buna işaret eder.

Kozmolojik kanıtta her şey devasa bir neden - sonuç ilişkisine dayandırılır. Bu nedenlerin bazıları birer vasıtadır. Örneğin bir çocuğun dünyaya gelmesinde annesi ve babası bir vasıtadır. Buna felsefede kısaca ''nedenler zinciri'' denir. Ancak nedenler zinciri sonsuza kadar gitmez. Belli bir noktadan sonra evrenin neden ve nasıl yaratıldığı sonucuna ulaşmak imkansız hale gelir.

Çünkü diğer tüm varlıklar gibi evrenin de kendi kendine oluşması mümkün değildir. Evrenin her şeye kadir olan bir Tanrı tarafından yaratılmış olması gerekir. Bu gerekliliğe de kozmolojik kanıt denir.

İslam filozofları kozmolojik kanıtta Mümkün Varlık ve Zorunlu Varlık kavramlarını kullanır. Muhyiddin İbn-i Arabi ise bunu ''her icadın bir mucidi vardır'' şeklinde özetlemiştir.

Evrendeki kusursuz düzen de Kozmolojik Kanıt olarak sunulur. Bu düzenin kendi kendine oluşması hem ontolojik hem de kozmolojik açıdan imkansızdır. Dolayısıyla evren her şeye gücü yeten bir varlık tarafından yaratılmıştır.

Haberin Devamı

Felsefede Kozmolojik Delil İle İlgili Örnekler

Sudur teorisi kozmolojik kanıta örnek olarak gösterilebilir. Sudur teorisinde Allah, İlk Akıl ya da İlk Neden olarak adlandırılır. Evren onun varlığından taşmıştır. Onuncu Akıl, Allah'a en uzak akıldır. Buna kısaca faal akıl da denir. Tasavvufta da önemli bir yer tutan sudur teorisinde amaç, varlıkların Allah'a ulaşmasıdır.

İlk Neden, tüm varlıkların hem nedeni hem de yaratıcıdır. İnsanın varlığı, kendisine bağlı olmadığı için o zorunlu değil mümkün varlıktır.

Ontolojik Kanıt

Ontolojik kanıt, ya da ``ontolojik veri`` teoloji de ve Tanrı`nın felsefe alanında kanıtlanma girişimlerinde öne sürülen bir kanıtlama biçimidir. Ortaçağda tanrının varlığı kanıtlamaya yönelik tartışmalarda ve temellendirmelerde önemli bir mantıksal dizge olarak rol oynamıştır. Ontolojik kanıtın önemli bir biçimini kavram realizminde bulmak mümkündür. Anselmus`un felsefesinde bu yönde bir girişim görülür. Tümeller tartışmasında Platoncu kavramsal realizm ekseninde önemli bir taraf olmuştur. Ontolojik ya da varlıkbilimsel kanıt, diğer kosmoljik, teleolojik ve ahlaki kanıtlar gibi, tanrı`nın varlığını belirli bir mantıksallıkla öne sürmeye ve geçerli kılmaya çalışır. Buna göre, tanrının varlığının kanıtı, bizzat tanrı kavramının kendisinde mevcuttur, başka bir açıdan tanrı`nın varlığı bizzat tanrı kavramının kendi içerimleri aracılığıyla kanıtlanabilirdir. Ontolojik kanıtı öne sürenler, Tanrı`nın kavramsal bir zorunlulukla ``en yetkin varlığı`` belirttiğinden hareket ederler; böylece, eğer tanrı varolmasaydı, en yetkin varlık olmasının sözkonusu olamayacağını belirtirler. Varlık yüklemine sahip olmakasızın, tanrının en yetkin iyi olması sözkonusu olamaz. Buradan çıkan sonuç, eğer tanımı gereği tanrı en yetkin varlıksa, varolduğunun kanıtı bizzat burada ortaya çıkmaktadır.

Kaynaklar

Vikipedi

Ontolojik kanıt

Ontolojik kanıt, ontolojik argüman ya da ontolojik veri; tanrınınvar olmasını, yetkin ve kusursuz olması ile açıklamaya çalışan teistsavdır. Bu sava göre, tanrı tanımı itibarıyla var olmak zorundadır.[1]

Argüman[değiştir kaynağı değiştir]

Orta Çağda tanrının varlığı kanıtlamaya yönelik tartışmalarda ve temellendirmelerde önemli bir mantıksal dizge olarak rol oynamıştır. Ontolojik kanıtın önemli bir biçimini kavram realizminde bulmak mümkündür. Anselmus'un felsefesinde bu yönde bir girişim görülür.[1] Anselmus, tümeller tartışmasındaPlatoncu kavramsal realizm ekseninde önemli bir taraf olmuştur.

Bu argümanı batı felsefesinde ilk dile getiren Anselmusken, doğuda İbn-i Sina tarafından daha erken bir tarihte kullanılmıştır.[2]Descartes da tanrının varlığının ispatı için bu argümanı kullanmıştır.

Eleştiriler[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası