flagyl şurup kedi / Kediler için metronidazol ne zaman verilir?

Flagyl Şurup Kedi

flagyl şurup kedi

Bakımınıza ihtiyaç duyan evcil hayvanlarınız zaman zaman hastalanabilir ve size daha fazla ihtiyacı olduğu dönemler yaşayabilirler. Kedilerde görebileceğiniz en sık hastalıklardan biri kedi nezlesidir. Özellikle yavru kedilerin doğumundan sonraki birkaç ayda bağışıklık sistemleri yeterince güçlü olmadığı için hastalanmaları daha olasıdır. Kedinizin bakım vereni olarak bu durumu önceden fark etmeniz ve gerekli adımları uygulamanız hem kedinizin konforunu artıracak hem de nezle ilerlemeden kontrol etmek sizin için daha iyi olacaktır. Kedi nezlesinin belirtilerini ve sizin neler yapabileceğinizi bu yazı ile öğrenebilirsiniz.

Kedi nezlesinin en büyük nedeninin bağışıklık sistemindeki zayıflık olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle yavru kedilerdeki bakıma daha dikkat etmek gerekir. Kedinizde aşağıdaki belirtiler başlamışsa ve bir süredir devam ediyorsa zaman geçmeden doğru yöntemleri uygulamak, gerekirse hemen veteriner hekime götürmeniz önemlidir:

  • Hapşırık
  • Burun akıntısı (zamanla sarımsı renkte olur ve koyu kıvama gelir.)
  • Ağız yaraları/ kızarıklıkları
  • Gözde çapaklanma/ akıntı
  • Öksürük nöbetleri
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • İshal
  • Halsizlik

Yukarıdaki belirtilerle başlayan ve tedavinin geciktiği durumlarda ilerleme gösteren kedi nezlesi kısa sürede müdahale gerektirir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonu kedilerde göz ve burun akıntısı, hapşırık ile kendini gösterir. Bu enfeksiyona neden olan parazitler ilerleyen süreçlerde ilaç tedavisini kaçınılmaz kılar. Özellikle bakteriler, mantarlar ve bazı virüsler kedi nezlesine sebep olabilecek etkenlerdir. Kedi nezlesi her hayvan için ortak bir antiviral ilaç olmadığından kendi kedinize göre tedavi protokolü için veteriner hekime danışmak önemlidir.

Kedi nezlesine sebep olabilecek etkenler ne yazık ki kolay bir bulaş yoluna sahiptir, aynı kaptan mama yeme, su tüketme, aynı kum kabını kullanma gibi basit yollarla bile bulaşabilir. Kedinizde bu belirtileri görürseniz öncelikle onu izole etmeniz gerekir. Sokak kedilerindeki nezle, diğer kedilerle bir arada olmaları nedeniyle bulaş ihtimalini arttırır. Bu durumda yapmanız gereken en önemli yardım, belirti gösteren bir kediyi sevdikten sonra diğer kedileri sevmeden önce hasta kediye temas ettiğiniz bölgelerinizi temizlemenizdir. Evinizde beslediğiniz kedi sayısı birden fazla ise ve aralarında bu şekilde kedi nezlesi belirtisi gösteren kediler varsa yine hasta olan kedinizi izole etmelisiniz. Kedilerinizin mama ve su kabını ayırmalısınız.

Kedinizin, kedi nezlesini en kısa sürede atlatmasına yardımcı olmak ya da hiç yaşanmaması için önlem almak amacıyla çeşitli takviyelerden yararlanabilirsiniz. Örneğin kediler için önemli bir aminoasit olan lizin, hem viral etmenlere karşı kedinizin bağışıklığını sağlamlaştıracak hem de hastalığı daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır. Ya da multivitamin takviyeleriyle beslenmesini daha sağlam hale getirerek yine kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmiş olacaksınız. Hayvanın yaşlı olması, kronik bir başka rahatsızlığı olması, yavru olması gibi nedenler kedi nezlesi için farklı tedavi gerekliliklerini doğurur. Bu nedenle her kedi nezleyi farklı şiddette geçirebileceği gibi doğru teşhis ve tedavi veteriner hekimlerince yapılabilir.

FacebookTwitterLinkedIn

Kediler İçin Metronidazol Ne Zaman Uygulanır?

5 dakika

Metronidazol, veteriner kliniğinde, çeşitli parazit istilaları da dahil olmak üzere belirli kedi hastalıklarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılır.

Kediler İçin Metronidazol Ne Zaman Uygulanır?

Metronidazol, daha sonra açıklayacağımız farklı faydaları olduğu için merak uyandıran bir ilaçtır. Bu ilaç, kedi hastasında bakteri ve parazitlerin varlığı ile ilişkili belirli rahatsızlıkların tedavisinde mükemmel olduğu için veteriner kliniğinde sıklıkla kullanılır.

Bu yazıda metronidazolün kediler üzerindeki kullanımları ve etkilerine odaklanacağız. Ayrıca, onu etkili bir şekilde nasıl yöneteceğinizi bilmeniz gereken her şeyi tartışacağız. Aşağıdaki satırları kaçırmayın, ancak bu ilacın her zaman bir veteriner hekimliği uzmanı tarafından reçete edilmesi gerektiğini unutmayın.

Metronidazol nedir?

Metronidazol, metronidazol ailesindekinitroimidazollerden bir ilaçtır. Hızlı ve basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, etki mekanizması bakterilerdeki nükleik asitlerin (DNA) sentezini engellemeye dayanır, bu da onların çoğalmalarını engeller ve ölümlerine neden olur. Beşeri tıp dünyasında, ticari müstahzarlarda (Flagyl® gibi) görünmesine rağmen, jenerik formda satılmaktadır.

Girişte bahsedildiği gibi ve farmakokinetik özelliklerinden dolayı metronidazol, antibiyotik ve antiparaziter aktiviteye sahip bir ilaçtır. Bu, bakterilere karşı – özellikle anaerobik bakterilere karşı – etki ettiği ve aynı zamanda aktif bileşene duyarlı belirli parazit gruplarıyla savaşabileceği anlamına gelir.

Bu ikili aktivite, metronidazolü çok faydalı bir ilaç yapar, bu yüzden daha sonra açıklayacağımız rahatsızlıkları tedavi etmek için oldukça sık kullanılır. Ek olarak, tatbik edildikten sonra hayvanda belirli bir derecede immünosupresyona bağlı olabilen gastrointestinal sistemde anti-inflamatuar aktiviteye sahiptir. Bu nedenle kullanımı her zaman bir veteriner tarafından izlenmelidir.

Metronidazol tabletleri.

Metronidazolün antiparaziter aktivitesi

Metronidazol özellikle Giardia spp.’ninneden olduğu bağırsak enfeksiyonlarında önerilir. Bu protozoan, genellikle evcil kedigilleri etkileyen bir gastrointestinal parazittir. Muhtemel konakçıları arasında insanlar da dahil olmak üzere birçok memeliyi etkileyen bir patojendir.

Bu noktada, metronidazolün yalnızca bu özel parazit türüne karşı etkili olduğunu vurgulamak önemlidir, bu nedenle asla klasik yassı solucanlara ve yuvarlak solucanlara karşı olağan antiparaziter tedavi olarak kullanılmamalıdır. Hiçbir faydası olmadığı için hiçbir koşulda viral veya mantar kaynaklı hastalıklarla mücadele etmek için kullanılmamalıdır.

Sahiplerin, bu ilacın antiparaziter aktivitesini karıştırması ve aslında durum böyle olmadığı halde, kediyi doğru bir şekilde tedavi ettiklerine inanmaları yaygındır.

Giardia’nın zoonotik aktiviteye sahip olduğu yani insanları etkileyebileceği unutulmamalıdır. Çeşitli çalışmaların enfekte kedilerin toplam yüzdesini yaklaşık %12’ye koyduğu göz önüne alındığında, bu ilacın kullanımı gerektiğinde haklı olmaktan daha fazlasıdır. Söylemeye gerek yok, eğer evdeki kediye bulaşırsa aşırı kullanım önlemleri alınmalıdır.

Antiparaziter olarak dozajı

Bu parazitin neden olduğu birçok enfeksiyon vakasında, kediler herhangi bir semptom göstermezler. Ancak bazı kedilerde akut ince bağırsak ishali oluşturabilir. Bu ishal atakları genellikle oldukça sinsidir ve normal dışkılama dönemleri ile dönüşümlüdür.

Birçok ilaç bu paraziti hedef alabilir, ancak metronidazol etkinliği ve düşük toksisitesi ile öne çıkar. Etkili doz, 5 ila 7 gün boyunca günde bir kez vücut ağırlığının kilogramı başına 50 miligramdır. Ayrıca günde iki doza bölünebilir, yani günde iki kez 25 mg/kg vücut ağırlığı.

Antibakteriyel tedavi

Bu noktada ilginç bir gerçeği belirtmekte fayda var. Metronidazol bir ön ilaçtır, yani etkili olabilmesi için kedinin organizmasında metabolize edilmesi gerekir. Bununla birlikte, metabolizasyonu yalnızca çok düşük oksijen konsantrasyonlarında gerçekleşir. Bu nedenle, bu ilaç sadece anaerobik mikroorganizmalara karşı etkilidir.

Kedilerde, Clostridium spp ve Clostridioides cinsinin mikroorganizmaları gibi anaerobik bakterilerin neden olduğu gastrointestinal sistem enfeksiyonlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Bu ilaç ayrıca Bacteroides, Fusobacterium, Clostridium ve Peptostreptococcus gibi patojenik türlere karşı da etkilidir.

Bu ilaç, spiramisin ile birlikte ağız boşluğuna bağlı enfeksiyonların tedavisinde de çok etkilidir. Bu kombinasyon tedavisi aşağıdaki durumlarda çok faydalıdır:

  • Periodontal hastalık: Stomatit, gingivitis, glossit veya pyorrhea. Yaşlı kedilerde sıklıkla görülen bu tür bir işlem için kombine tedavi çok etkilidir.
  • Faringeal hastalıklar: Tükürük bezi enfeksiyonları, bademcik iltihabı ve farenjit. Bu solunum yolu hastalıkları özellikle dışarıda dolaşan kedilerde yaygındır.

Bir antibakteriyel olarak dozajı

Bu patolojik süreçlerin tedavisinin bir parçası olarak metronidazol dozu, kilogram ağırlık başına miligram üründür. Tedavi genellikle her zaman veteriner endikasyonu altında 5 ila 10 gün arasında sürer. Fiziksel olarak daha iyi göründüğü için evcil hayvanınızı ilaçlamayı asla bırakmayın, çünkü bu, enfeksiyonun gelecekte yeniden ortaya çıkmasını teşvik edecektir (ve daha güçlü bir şekilde geri dönecektir).

Kontrendikasyonlar

Metronidazol çok faydalı bir ilaç olmasına rağmen, uygulamasının tamamen tavsiye edilmediği zamanlar vardır. Aşağıdakileri alıntılıyoruz:

  1. Bu ilaç, etken maddeye veya bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı (alerjisi) olan kedilerde kullanılmamalıdır.
  2. Hamile ve emziren kedilerde önerilmez.
  3. Çok zayıf kediler için reçete edilmemelidir.
  4. Yavru kedilerde, karaciğer problemi olan kedilerde ve antikoagülan kullananlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Metronidazolün, diğerleri arasında fenobarbital, varfarin veya siklosporin gibi ilaçlarla birlikte uygulandığında eşlik eden etkiler bildirebileceği de unutulmamalıdır. Kediniz zaten ilaç alıyorsa veterinerinize danışın.

Yan etkiler

Metronidazol kedilerde kan-beyin bariyerini geçer yani sinir sistemine ulaşır. Bu nedenle, kedi ile tedaviye başlamadan önce bilinmesi gereken bazı yan etkileri bildirir. İşte en yaygın olanları:

  • Genelleştirilmiş depresyon ve ilgisizlik
  • Hareketleri yaparken zorluk ve sallanma
  • Olağandışı göz hareketleri
  • Başın bir eğimi
  • Titremeler ve konvülsiyonlar
  • Vücut sertliği
  • Aşırı tükürük salgısı, bulantı, kusma ve iştahsızlık

Öte yandan, aşırı dozda metronidazol kedinizde oldukça ciddi etkilere neden olabilir. Bunlara bradikardi, ataksi (ciddi koordinasyon eksikliği) ve çok şiddetli gastrointestinal belirtiler dahildir. Vakanın ciddiyetine bağlı olarak hayvanda nörotoksikoz gelişebilir ve bu da nöronal fonksiyonda kalıcı bir azalmaya neden olabilir.

Bu semptomlar genellikle tedavinin uygulanmasından 7 ila 12 gün sonra veya kilo başına 58 miligramı geçtiğinde başlar. Ne olursa olsun, yukarıdaki belirtiler ortaya çıkar çıkmaz ilacı vermeyi bırakmalısınız.

sahibinin hap şeklinde ilaç verdiği kedi

Birkaç çekinceyle mükemmel bir ilaç

Okuyabildiğiniz gibi, metronidazol belirli süreçlerin tedavisi için çok etkili ve faydalı bir ilaçtır. Bu büyük etkinliğin nedenlerinden biri özgüllüğüdür, ancak bu özelliğin olumsuz karşılığı da vardır.

Bir ilacın belirli mikroorganizma türlerine karşı çok etkili olması, dikkatli ve her zaman söz konusu mikroorganizmaya karşı bir tedavi olarak kullanılması gerektiği anlamına gelir.

Ne yazık ki, bu tür ilaçların gelişigüzel kullanımı sadece direnç gelişimine yol açar. Bu nedenle kedilerde metronidazol kullanmadan önce mutlaka bir veterinere gidilmesi önerilir. Hayvanı muayene ettikten sonra, onu reçete edip etmemeye karar verecekler. Evcil hayvanınızı asla kendi kendinize ilaçlamayın. İlginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası