bu sene sıralamalar düşer mi / 2022 YKS sıralamaları değişir mi - Üniversite Puanları Düşer mi | Sorumatik

Bu Sene Sıralamalar Düşer Mi

bu sene sıralamalar düşer mi

2022 YKS: Puanlar yükselecek, başarı sıraları düşecek

3 milyondan fazla adayın katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tamamlandı. 20 Temmuz’da ise puanlar ve başarı sıraları açıklanacak. Ardından da tercih süreci başlayacak Ancak hem ilk oturum Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) hem de ikinci oturum Alan Yeterlilik Testleri’nin (AYT) geçen yıla göre kolay olduğu hem öğrenciler hem de eğitimciler tarafından dile getirildi. Bu yıl ise ilginç bir yıl olacak. Bir yandan barajların olmadığı bir tercih süreci yaşanacak, bir yandan da kolay sorularla oluşan puanlar ve başarı sıralarıyla tercih yapılacak.

KOLAY SORULAR PUANLAR

Bu kadar kolay sorularla elbette puanlar yükselir, buna karşın da başarı sıraları düşer. YKS sonuçları açıklandığında öğrenciler hayal kırıklığına uğrar mı? Nasıl tercih süreci geçirilir. Hangi yıla daha fazla benzer? Tüm bunları pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Fen Bilimler Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ile konuştuk. İşte Yeşilyurt’ın anlattıkları:

ÖĞRENCİLER HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAYACAK

Çünkü sınav kolay olduğu için puanlar yüksek gelecek, ama başarı sıraları düşük olacak.

HANGİ YILA BENZEYECEK?

20221 YKS zordu, bu sınav daha çok 2020 YKS’ye benziyor. Bazı puanları ve başarı sıralarını şöyle karşılaştırabiliriz.

TYT PUANI

2020’de TYT puanı 377.051 olan adayın başarı sırası 71.140 iken, 2021’de TYT puanı 375.792 olan adayın başarı sırası 30.085 oldu. Yine 2020’de 289.078 puanı olanın başarı sırası 286.366 iken, 289.771 puanlı adayın 2021’deki başarı sırası 194.263 oldu.

SAY PUANI

2020’de 464.528 puanın başarı sırası 42.175 iken, 2021’de 465.112 puanın başarı sırası karşılığı 6930 oldu. Yine 2020’de 347.403 puan 162.701 başarı sırasında, 2021’de 347.469 puanının başarı sırası 94.866.

SÖZ PUANI

2020’de 260.122 puanının başarı sırası 196.396 iken, 2021’de 259.183 puanın başarı sırası 98.279. Yine 2020’de 205.014 puanın başarı sırası 527.971 iken, 2021’de 205.356 puanının başarı sırası 351.942.

PUAN YIĞILMALARINA NEDEN OLUR

Belli puan gruplarında yığılmaya neden olabilir soruların kolaylığı. Özellikle üst puan grubundaki öğrencilerde bunu görebiliriz.

 

 

19-06-2022

YKS Taban Puanları ya da Sıralamaları Değişir Mi?

Başarı Sırası ve Taban Puan Nedir?

YKS taban puanlarının veya başarı sıralamalarının değişip değişmediğini anlayabilmek için öncelikli olarak puanların etkisi ve başarı sıralamalarının etkisini iyice bilmek gerekir. YKS puanları sınava giren adayları sıralamak için, başarı sıralamaları da bu adayları yerleştirmek içindir. Kısacası sınavdan alınan puan adayların başarı sıralamalarını belirlemektedir. Başarı sırası, ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türünde başarı sıralamasıdır. Tercih yaparken asıl kullanılan veri de aslında başarı sıralamasıdır. 

Terimleri Öğrenin:YKS Tercih Döneminde Sıkça Karşılaşılan Terimler ve Konular

Puan ile Başarı Sırası Arasındaki İlişki

YKS sisteminde puan hesaplaması yapılırken sınavın zorluğunun etkilediği ortalamalar ve standart sapmalar kullanılır. Her sene sınavın zorluğu yani Türkiye geneli ortalaması ve standart sapmaları değiştiği için her test türündeki netlerin getirdiği puanlarda ufak oynamalar olur. Bu yüzden YKS puanları ve bu puanlara göre oluşan sıralamalar yıldan yıla değişebilmektedir.

Bu durumun sonucunda da, bazı seneler belirli bir puana karşılık gelen başarı sıralamaları yükselirken; bazı seneler bu başarı sıralamaları düşmektedir.

Yukarıdaki durumun pekişmesi için örnek ile açıklamak gerekirse;

  • 2018’te TYT’de 380 puan alan bir öğrencinin başarı sıralaması 27 bin iken; 2019 de 420 puan alan bir öğrencinin başarı sıralaması 27 bindir. Buradan çıkarılacak sonuç; 2018 TYT sınavının 2019 TYT sınavına göre zor olduğudur.

Üniversitelerin Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Yerleştirme döneminde araştırma yapmak için kullanılan tablolarda görülen taban puan ve başarı sıralaması bölümü arasındaki ilişki ise sınavın zorluğuyla pek ilişkili değildir.

Bir üniversite bölümünün sıralamasını belirleyen en önemli etken, ilgili bölümün kontenjanı ve bölümün tercih edilme arasındaki ilişkidir. Yani ilgili bölüme öğrenciler arasında geçen yıla göre daha yoğun bir ilgi varsa ve geçen yıla göre daha çok tercih edilmiş bir bölüm olursa ayrıca kontenjanı da değişmiyorsa bu bölümün taban puanı ya da başarı sıralaması yükselecektir.

Yazı Önerisi:Üniversitelere yerleştirme sistemi nasıl çalışır ve bir programın başarı sırasını neler etkiler?

Örnek Senaryo Üzerinden Anlatım

Örnek olarak hayali bir bölümün yerleştirme istatistikleri için oluşturduğumuz senaryoları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz

Tercih Yılı – #Senaryo NumarasıDurumKontenjanYerleşenTaban PuanBaşarı Sırası
2020Gerçekleşen5050400.00055.000
2021 – #1Öğrenciler Arasında İlgi Sabit Kaldı5050390.00054.500
2021 – #2Öğrenciler Arasında İlgi Arttı5050415.00048.000
2021 – #3Öğrenciler Arasında İlgi Arttı – Kontenjan da Arttı6060390.00056.000
2021 – #4Öğrenciler Artık Eskisi Kadar İlgi Göstermedi5050380.00065.000
2021 – #5Yeterli Sayıda Öğrenci Yerleşmedi5040380.000

Yukarıda örnek olarak verdiğimiz tabloyu açıklamak gerekirse;

  • (2021- #1) Bölümü tercih eden adayların sayısı (yani bölümün popülerliği) sabit kaldığı durumda başarı sıralaması geçen seneye benzer olacaktır.
  • (2021- #2) Bölümü tercih edenlerin adayların sayısı arttığı durumda başarı sıralaması geçen seneden yüksek olacaktır.
  • (2021- #3) Bölüme olan ilginin artmasıyla birlikte bölümün kontenjan sayısı da ilgi artışına paralel olarak artırılırsa başarı sıralaması geçen seneye benzer olacaktır.
  • (2021- #4) Adaylar arasından bölüme olan ilginin azalmasıyla kontenjanı sabit bir bölümün başarı sıralaması geçen seneye göre düşecektir.
  • (2021- #5) Adaylar arasından bölüme olan ilginin ciddi şekilde azalmasıyla kontenjan kadar öğrenci yerleşmeyecektir.
    • Böyle bir senaryoda ilginin düşmesiyle birlikte açıkta kalan kontenjana bölümün taban başarı sıralaması şartını sağlayan herhangi bir aday (tercih etmesi durumunda) yerleşebilmekteydi.

Unutmamak gerekir ki; yerleştirme yapılırken öncelikli olarak tercih eden adaylar en yüksek yerleştirme puanından en düşük yerleştirme puanına göre sıralanır, sonrasında ise bölüm kontenjanı kadar aday yerleşir. Yüksek bir puan alan, yani başarı sıralaması yüksek olan, bir aday da ilgili bölümü tercih ettiği zaman kontenjan da yetiyorsa ilgili bölümün başarı sıralaması ve taban puanı yükselmiş olacaktır. Çünkü son adayın puanı ve sıralaması; o bölümün taban puanını ve en düşük sıralamasını belirlemektedir.

Yazı Önerisi:5 Adımda İdeal Bir Tercih Listesi Nasıl Yapılır?

Başarı Sıralamasına Göre Bölümleri Bulmak

Başarı sıralamasına göre bölümleri Okul Seçim’in web sitesinden ve mobil uygulamasından erişebilirsiniz.

Üniversite Taban Puanları Düşer Mi 2022? Bu Sene YKS Taban Puanları Düşecek Mi?

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler, tercih dönemine büyük bir heyecanla girdi. ÖSYM’nin YKS tercih kılavuzunu yayınlamasının ardından üniversite taban puanları ile ilgili fikir sahibi olan adaylar, bu yıl taban puanlarının ve başarı sıralamalarının düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. YKS’de kaldırılan baraj puan uygulaması bu konudaki beklentileri yükseltirken, konuya ilişkin açıklama YÖK Başkanı Erol Özvar’dan geldi. Peki bu sene üniversite puanları düşecek mi? YKS başarı sıralaması düşer mi? Tercih yapmak OBP puanını etkiler mi? İşte detaylar…

BU SENE ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI DÜŞER Mİ?

YKS Tercih Kılavuzu’nun yayınlanmasıyla birlikte tüm dikkatler tercih sürecine çevrildi. Üniversite taban puanları ile ilgili fikir sahibi olan adaylar, YKS’de kaldırılan baraj puan uygulamasının, taban puanlarını etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor. Konuya ilişkin detaylı açıklama ise YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan geldi. Özvar yapmış olduğu açıklamada, “Barajların kalkması, üniversite puanlarının düşürülmesi veya dileyen, tercih yapma hakkı elde eden herkesin bir programa kaydolması anlamına gelmiyor. Aralarında hiçbir ilişki yok. Üniversite kontenjan sayılarının öğrenci adaylarının beklentilerini karşılayamayacak ölçüde kıt olduğu konjonktürde sınavların büyük oranda elemeye dayalı olması anlaşılabilirdir. Bugün itibarıyla ülkemizde üniversitelerimizin sayısı memnuniyet verici bir şekilde artmıştır, program sayılarımız çoğalmıştır. Sistem en yüksek sınav başarısı gösterecek adaylar için hiçbir dezavantaj vermemektedir.” ifadelerini kullandı.

Üniversite Taban Puanları Düşer Mi 2022? Bu Sene YKS Taban Puanları Düşecek Mi?

2022 YKS BAŞARI SIRALAMALARI DÜŞECEK Mİ?

Üniversite taban puanları gibi başarı sıralamaları da adayların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Taban puanlarının düşürülüp düşürülmeyeceğini merak eden adaylar, üniversite başarı sıralamaları üzerine yoğun bir araştırma yapıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yapmış olduğu açıklama ise konuya dair tüm soru işaretlerini giderecek kıvamda. Özvar yapmış olduğu açıklamada, YKS baraj puanlarının kaldırılmasının, ne üniversite taban puanlarını ne de başarı sıralamasını olumlu ya da olumsuz etkilemeyeceğini ifade etti.

TERCİH YAPARSAM OBP PUANIM KIRILIR MI?

YKS sonuçlarına göre tercih yapacak olan adaylar, tercih yapmaları durumunda Ortaöğretim Başarı Puanlarının (OBP) kırılıp kırılmayacağına dair sorgulamalarda bulunuyor. Konuya ilişkin net bilgi ise şu şekilde: YKS puanıyla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen ve kayıt yapan ya da özel yetenek sınavı sonucunda kayıt yaptıran öğrencilerin ortaöğretim başarı puanlarında katsayıları yarıya düşürülüyor. Aynı şekilde merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen fakat kayıt yapmayan adayların da OBP puanının katsayısı yarıya düşülüyor.

Üniversite Taban Puanları Düşer Mi 2022? Bu Sene YKS Taban Puanları Düşecek Mi?

YKS PUANI NASIL HESAPLANIR?

YKS yerleştirmelerinde bu yıl itibariyle ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanmakta olan tüm adaylar için yerleştirme puanları, ortaöğretim başarı puanı eklenerek yapılacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanı eklenerek oluşan yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde etmiş olacak.

 YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN, NASIL YAPILACAK?

2022 YKS sonuçlarının geçtiğimiz günlerde açıklanmasıyla birlikte gözler tercih dönemine çevrildi. ÖSYM tarafından yayınlanan YKS Tercih Kılavuzu’na göre tercih yapacak olan adaylar, tercih yapmak için ÖSYM’nin internet sitesine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yapmaları gerekecek. 2022 YKS tercihleri 27 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Adaylar başvurularını bireysek olarak elektronik ortamda yapacak.

2022 YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ!

YKS ADAY YERLEŞTİRMELERİ NASIL YAPILACAK?

YKS aday yerleştirmeleri, tercih kılavuzunda yer alan Tablo-3’teki ön lisans ve Tablo-4’teki lisans programlarına, TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları, Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde bulundurularak yapılacak. Yerleştirme işlemlerinde 2022-YKS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacak.

YKS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2022 YKS tercih sonuçlarının hangi tarihte açıklanacağına dair henüz net bir bilgi paylaşılmadı. Fakat sonuçlar, belirlenecek tarihlerde ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden sonuç sorgulama sayfasında erişime açılacak.

Puanlar düşer mi? Sıralamalar geriler mi gibi sorular kafanızda dönüp duruyor. Bu yıl sistem değişti. Maalesef elimizde yeni sisteme göre belirlenmiş puan ve sıralama yok! Yani neye göre düşüş ya da yükseliş olabilir bu belli değil.

En başta şu farkı belirtelim puanlar sınavın zorluk düzeyine göre değişiklik gösterir; sınav zor olursa puan yüksek olur, sınav kolay olursa aynı netle daha düşük bir puan alınır. Öte yandan sıralamayı belirleyen ilgili bölümün kontenjanı ve bu bölümün tercih edilme sayısı arasındaki orandır. Bir örnek düşünelim;

Diyelim Ankara Hukuk 5 bin sıralamadaki öğrenciyi alıyor. Bu sıralama için sınavın zor olduğu bir sene 135 net yapmanız gerekiyorsa; kolay olduğu bir sene 145 net yapmanız gerekebilir. Ancak her durumda genel olarak Hukuk Fakültesi ve özel olarak Ankara Hukuk Fakültesinin kontenjanlarında bir değişiklik olmamışsa sıralama aynı kalacaktır.

Yerleştirmede önemli olan aldığınız puanla tercih ettiğiniz bölümün kontenjanına girebilmeniz. Kaçıncı sırada tercih ettiğinizin bir önemi yok. Mesela aynı bölümü 20. Sırada tercih eden kişinin puanı 1. Sırada tercih edenden fazla ise 20. Sıradaki yerleşir. İşlem şöyle yapılır:

  • Aynı bölümü tercih eden adaylar en yüksek puandan düşük puana doğru sıralanır.
  • Bölümün kontenjan sayısı kadar aday yerleştirilir.
  • Son adayın puanı ve sıralaması o bölümün taban puanı ve en düşük başarı sıralaması olarak açıklanır.

Bu sene problem şu; Sistem değiştiği için bu şekilde oluşan geçen yılın verileri bir şey ifade etmiyor. Şu an yeni sisteme göre hiçbir okulun puanı ve sıralaması belli değil.

VE BOŞUNA BEKLEMEYİN! BÖYLE BİR PUAN YA DA SIRALAMA AÇIKLANMAYACAK!

Açıklanan sonuçlara göre sayısal alanlarda özellikle 90-100 bin sıralamalara kadar 2019 Başarı sıralamalarını dikkate alarak tercihlerinizi yapabilirsiniz. Ancak Eşit Ağırlık puan türünde sıralamanızı % 20 kadar yükselterek değerlendirebilirsiniz. Yani diyelim Eşit Ağırlık sıralamanız 40 binse 30-32 bin olarak düşünün ve 2019 başarı sıralamalarını buna göre baz alın.

Sözel puan türü için de geçen yıla göre çok fazla değişim olacağını düşünmüyoruz. 2020 başarı sıralamalarını dikkate alabilirsiniz.

 

Bizim önerimiz; YKS’de Kaç Netle Hangi Bölüm Kazanılır yazımızı okuyun ve istediğiniz bölümü kazanmak için en az kaç net yapmanız gerektiğini öğrenin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası