dünyanın en yoğun havalimanları / Dünyanın en yoğun havalimanları açıklandı (Türkiye de listede) | N-Life

Dünyanın En Yoğun Havalimanları

dünyanın en yoğun havalimanları

Listede İstanbul Havalimanı da var! İşte d&#;nyanın en işlek 10 havalimanı

Dünya havalimanları ticaret birliği olan Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI), dünyanın en işlek havalimanlarının yıllık sıralamasını yayınladı.

ACI raporunda, yolcu sayısındaki artışa rağmen ′de seyahat eden kişi sayısının ′daki Covid pandemisi öncesi rakamların hâlâ altında olduğuna dikkat çekildi.

KÜRESEL MERKEZLER ÜST SIRALARA

ACI World Genel Müdürü Luis Felipe de Oliveira şunları söyledi:

"Yolcu trafiği açısından en işlek ilk 10 yeni havalimanı, havalimanı ve havacılık endüstrisinin dayanıklılığını ve yolcuların hava yoluyla seyahat etme isteklerini yansıtıyor. ABD havalimanları, güçlü iç pazarları sayesinde daha hızlı toparlanırken, şimdi Dubai, İstanbul ve Londra Heathrow havalimanı dahil olmak üzere küresel merkezlerin üst sıralara katıldığına tanık oluyoruz."Listede İstanbul Havalimanı da var İşte dünyanın en işlek 10 havalimanı

Atlanta’nın Hartsfield-Jackson uluslararası havalimanı, üst üste ikinci yıl dünyanın en işlek havalimanı olarak listenin başında yer aldı. Havalimanı, yılında yüzde 23,8 artışla yolcuya ulaştı. ACI’ya göre havalimanı en işlek sırada yer almasına rağmen ′deki yolcu sayısı ′a göre hala yüzde 15 daha azdı.

Atlanta’nın son dört yılın en işlek havalimanı olmadığı tek yıl, ATL’nin Çin’in güneyindeki Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı’nın ardından ikinci geldiği yılıydı.

Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı (DFW) ′de 73,4 milyon yolcu ile listede ikinci sırada yer aldı. Teksas havalimanı ′e göre yüzde 17,5 artış, ′a göre ise yüzde 2,3 düşüş gördü.

Havaalanı, American Airlines için en büyük merkez ve ABD Ulaştırma Bakanlığı’na göre DFW, Denver Uluslararası Havaalanı’ndan sonra ülkede kara alanına göre ikinci en büyük havaalanı.

DFW, NASA’ya göre, New York’taki Manhattan adasının tamamından daha fazla yüzey alanı kaplıyor.

Denver’ın uluslararası havaalanı DEN, listedeki ilk üçü tamamladı. Colorado tesisi ′de ′e kıyasla yüzde 17,8 artışla yolcuya sahip oldu.

İlk iki havalimanının aksine DEN, ′da pandemi öncesi zamana kıyasla yolcu sayısında yüzde 0,4′lük bir artış gördü. Havalimanı, hem United Airlines hem de Frontier Airlines için önemli bir merkez konumunda .

New York ve New Jersey Liman İdaresi’ne göre, Denver Uluslararası Havalimanı da yılından bu yana her yıl dünyanın en yoğun 20 havalimanı arasında yer alıyor.

ACI verilerine göre, üst sıralara yerleşen havalimanları arasında 5. sıraya ulaşan Dubai Havalimanı (DXB) yüzde kapasite artışıyla 66,1 milyon yolcuya ulaştı. 7. sıraya ulaşan İstanbul Havalimanı (IST) yüzde 73,8 artışla, 64,3 milyon yolcuyu transfer ederken Londra Heathrow Havalimanı, Delhi Havalimanı ve Paris Charles de Gaulle Havalimanı sırasıyla 8. , 9. ve sıralarda geldi.

İŞTE DÜNYANIN EN İŞLEK 10 HAVALİMANI

  1. Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı (ATL)
  2. Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı (DFW)
  3. Denver Uluslararası Havalimanı (DEN)
  4. Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı (ORD)
  5. Dubai Uluslararası Havalimanı (DXB)
  6. Los Angeles Uluslararası Havalimanı (LAX)
  7. İstanbul Havalimanı (IST)
  8. Heathrow Havalimanı (LHR)
  9. İndira Gandhi Uluslararası Havalimanı (DEL)
  10. Paris Charles de Gaulle Havalimanı (CDG)

Kaynak: CNBC

Dünyanın En Büyük 10 Havalimanı (Yüzölçümü ve Yolcu Sayısına Göre)

Havalimanları arasında her yıl çok çeşitli kriterlere göre sıralamalar yapılır. Yolcu trafiği, rötar oranı, terminaller arası mesafe ve ulaşım kolaylığı, güvenlik geçişinin hızlı olması, yemek ve alışveriş olanakları gibi kriterler baz alınarak çeşitli listeler hazırlanır. 

En çok merak edilen konulardan biriyse, dünyanın en büyük havalimanlarının hangileri olduğudur. İşte, yüzölçümüne göre en büyük havalimanları:

1- Kral Fahd Uluslararası Havalimanı ( km2)

kral fahd havalimanı

Suudi Arabistan’ın Dammam kentinde bulunan Kral Fahd Uluslararası Havalimanı (DMM), kilometrekare ile dünyanın en büyük havalimanıdır. Öyle ki, dünyanın ikinci en büyük havalimanın altı katına yayılan bir yüzölçümüne sahip. Suudi Arabistan’ın küçük komşusu Bahreyn’in yanı sıra Amsterdam, Birmingham ve Marsilya gibi kentlerden de daha büyük.

Bununla birlikte, sadece iki pisti ve biri kraliyet ailesi üyelerine ayrılan iki terminali bulunan alanın ancak yüzde 5’i yolcu trafiği için kullanılıyor. Kral Fahd Uluslararası Havalimanı 27 havayolu firmasına hizmet verse de, yıllık sadece 9 milyon yolcu ile dünyanın en işlek havalimanları arasında yer almıyor.

28 Kasım ’da ticari uçuşlara açılan havalimanı, Suudi Arabistan’ı arasında yöneten Kral Fahd bin Abdülaziz al Suud’un adını taşımaktadır.

2- Denver Uluslararası Havalimanı ( km2)

denver havalimanı

Denver Uluslararası Havalimanı (DIA) yaklaşık kilometrekarelik yüzölçümüyle, dünyanın ikinci, ABD’nin de en büyük havalimanı. Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa ve Asya’da ’den fazla noktaya uçuş yapan 23 havayolu firması tarafından kullanılıyor. Yolcu trafiği açısından dünyanın en yoğun havalimanları listesinde 20’inci, ABD içinde de beşinci sırada yer alıyor.

’te hizmet vermeye başlayan havalimanında altı pist var. Bunlardan biri, kilometre uzunluğuyla Kuzey Amerika’da ticari uçuşlar için kullanılan en uzun pistlerinden biri. Denver Uluslararası Havalimanı, 35 bini aşkın çalışanıyla ABD’nin Colorado eyaletinin en büyük işvereni sayılıyor. yılında, Skytrax tarafından ‘Dünyanın En İyi Havalimanı’ seçildi. 

3- Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı ( km2)

dallas havalimanı

Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı (DFW), dünyanın en büyükleri listesinde üçüncü olsa da ilk sıradaki Kral Fahd Uluslararası Havalimanı’ndan 11, ikinci sıradaki Denver Uluslararası Havalimanı’ndan da iki kat küçük. Bununla birlikte, kendine özel posta koduna sahip olacak derecede devasa bir boyutta.

Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı’nda operasyonel olan yedi pist bulunuyor. İstatistiklere göre, pistlerin her birini yılda 10 milyon yolcunun kullanıyor, alanda her bir kilometrekareye yılda 1 milyon yolcu düşüyor. Havalimanında şu an kapı, 5 terminal var. 

Dallas-Fort Worth, dünyanın en büyük filosuna sahip olan Amerikan Havayolları’nın (American Airlines) en büyük aktarma noktası. Amerikan Havayolları uçuşlarının yaklaşık yüzde 70’i Dallas-Fort Worth’ten kalkıyor ya da buraya iniyor.

4- Orlando Uluslararası Havalimanı ( km2)

orlando havalimanı

Vietnam Savaşı’nın ’te son bulmasına dek bir Amerikan Hava Kuvvetleri üssü olarak kullanılan Orlando Uluslararası Havalimanı (MCO), ABD’nin Florida eyaletinin ana havalimanı. Yaklaşık 54 kilometrekareye yayılan liman, dört pistiyle yılda 47 milyonu aşkın yolcuya hizmet veriyor. Orlando Havalimanı’nda günlük olarak, 44 havayolu firması ’den fazla uçuş yapıyor.

5- Washington Dulles Uluslararası Havalimanı ( km2)

washington havalimanı

ABD’nin başkenti Washington D.C.’ye 45 dakika mesafede bulunan Washington Dulles Uluslararası Havalimanı (IAD), yılda 24 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyor. Günde 60 bin yolcunun kullandığı havalimanından dünya çapında noktaya uçuş yapılıyor.

6- Şangay Pudong Uluslararası Havalimanı ( km2)

şangay havalimanı

Dünyanın en kalabalık kentlerinden biri olan ve gelişmiş ulaşım sistemiyle tanınan Şangay, dünyanın en büyük havalimanlarından birinin de ev sahibi. Şangay Pudong Uluslararası Havalimanı (PVG), iki terminali ve beş pistiyle, yılda 70 milyonu aşkın yolcuya hizmet veriyor. China Eastern ve Shanghai havayollarının ana üslerinden biri.

7- Kahire Uluslararası Havalimanı  ( km2)


Afrika’nın en büyük, Johannesburg’daki O.R. Tambo Uluslararası Havalimanı’ndan sonra da ikinci en işlek havalimanı. 2. Dünya Savaşı’nda Müttefikler tarafından kullanılan Kahire Uluslararası Havalimanı (CAI), savaş sonrasında sivil bir havalimanına dönüştürüldü. Bugün üç terminale ve üç asfalt piste sahip. Mısır’ın en büyük iki havayolu firması olan EgyptAir ve Nile Air tarafından ana üs olarak kullanılan Kahire Uluslararası Havalimanı, yılda yaklaşık 15 milyon yolcuya hizmet veriyor. 

8- Suvarnabhumi Havalimanı ( km2)

Suvarnabhumi havaalanı

Bangkok Havalimanı olarak da bilinen Suvarnabhumi Havalimanı (BKK), dünyanın en yüksek kontrol kulelerinden birine de ev sahipliği yapıyor. 18 milyon dolara mal olan metre yüksekliğindeki kontrol kulesi, saatte 76 uçağı yönlendiriyor. Altı yıllık bir inşaat sürecinden sonra ’da açılan Suvarnabhumi, farklı mimari tasarımıyla dünya çapında en çok fotoğraflanan yerlerden de biri. Yılda yaklaşık 60 milyon yolcuya hizmet veren Suvarnabhumi, Bangkok Airways ve Jet Asia Airways gibi Asya’nın önde gelen havayolu firmaları tarafından ana üs olarak kullanılmaktadır. ‘Suvarnabhumi’ sözcüğü, Sanskritçe’de efsanevi bir yere atıfla ‘Altın Toprak’ anlamına geliyor.

9- Charles De Gaulle Havalimanı ( km2)

paris havalimanı

İsmini Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’den alan Paris Charles de Gaulle Uluslararası Havalimanı (CDG), yıllık 70 milyonluk yolcu trafiği ile Avrupa’nın en yoğun havalimanlarından biri. Kıtanın en büyük havayolu firmalarından Air France’ın ana üssü olan CDG, yılda 70 milyon yolcuya hizmet vermektedir. Paris’in 23 kilometre kuzeydoğusundaki Roissy-en-France bölgesinde bulunması nedeniyle, Fransa’da Roissy Havalimanı olarak da bilinir. 

Madrid-Barajas Adolfo Suárez Uluslararası Havalimanı ( km2)

madrid havalimanı

İspanya’nın başkenti Madrid’in merkezine 13 kilometre mesafedeki Adolfo Suarez Madrid-Barajas Uluslararası Havalimanı (MAD), adını ülkenin eski başbakanlarından Adolfo Suárez’den almaktadır. ’de açılan havalimanı, Avrupa’nın en önemli ulaşım merkezlerinden biri sayılıyor. Iberia’nın ana üssü olarak, yılda yaklaşık 60 milyon yolcuya hizmet veriyor. Madrid-Barajas Uluslararası Havalimanı’nda beş terminal ve dört pist bulunmaktadır. 

Yolcu Sayısına Göre En İşlek Havalimanları

Havalimanları arasındaki karşılaştırmalarda, güncel yolcu trafiği de en çok önemsenen kriterlerden biridir. Yolcu trafiği, bir havalimanına o yıl inen, o havalimanından kalkış yapan veya transit olarak geçen yolcuların hesaplanmasıyla belirlenir. ABD’deki Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı, yılından bu yana bu listede başı çeker.

Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (Airports Council International) yarıyıl istatistiklerine göre, dünyanın en işlek havalimanları ve yarıyıl yolcu sayısı şöyle:

1- Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı (54 milyon bin)

2- Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı (49 milyon bin)

3- Los Angeles Uluslararası Havalimanı (43 milyon 49 bin)

4- Tokyo Haneda Havalimanı (41 milyon bin)

5- Dubai Uluslararası Havalimanı (41 milyon bin)

6- O'Hare Uluslararası Havalimanı (39 milyon bin)

7- Heathrow Havalimanı (38 milyon bin)

8- Şangay Pudong Uluslararası Havalimanı (38 milyon bin)

9- Hong Kong Uluslararası Havalimanı (37 milyon bin)

Charles de Gaulle Havalimanı (36 milyon bin)

İstanbul Havalimanı Listenin Neresinde?

istanbul havalimanı

İstanbul’da 29 Ekim ’de açılan İstanbul Havalimanı’nın, tam kapasiteye ulaştığında dünyanın en büyük havalimanları listesine üst sıralardan girmesi bekleniyor. Tüm aşamalarının tamamlanması sonrasında, İstanbul Havalimanı’nın km2 bir alana yayılması ve yıllık milyon yolcu kapasitesine ulaşması planlanıyor.

FacebookTwitter

Dünyanın en yoğun 10 havalimanı -

Havalimanlarını her zaman insanlar kullanmıyor. Bazen hayvanların da uğrayıp, istila ettiği oluyor. Çok geniş alanlar üzerine kurulan havalimanları bir yönüyle hayvanların mekanlarını işgal ettiğinden çeşitli şekillerde hayvanlarla mücadele etmekte gerekiyor. Bazen de taşınanlar hayvanlar olunca havalimanı seyirlik hale gelebiliyor. Hatta bazı zamanlar havalimanlarında kontrol hayvanlara bile geçebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Osaka Havalimanı’ndaki enteresan karınca istilası yaşandı. Ama daha önce de çeşitli istila hadiseleri olmuştu. Türkiye’de herhangi bir havalimanında Türk Hava Yolları veya başka bir havayolunun uçuşunu aksatacak cinsten hayvan istilası olduğun hatırlamıyorum. Ama çeşitli ülkelerde havalimanlarını istila eden hayvanlar ve yaşanmış ilginç hadiseler var. Birazcık araştırdım. Yolcuları eğlendirenler de var yolcuların dikkatini çekerek seyahati ilginç hale getirenler de söz konusu. Ama asıl önemlisi uçuş operasyonlarını aksatanlarda olduğunu söylersem bu defa merak etmeye başlarsınız. Havalimanı ve havayolu personelinin yolcular yerine havalimanını işgal eden hayvanlarla mücadele ettiğini gözlerinizin önüne getirin. Kendinizi daha fazla yormayın en taze hadiseden başlayarak ilginç olayları ben aktaracağım.

1-Osaka Havalimanı’nda karınca istilası

Geçtiğimiz hafta Japonya Osaka Havalimanı’nı istila eden yabancı bir karınca türü haber oldu. Yetkililer karınca türünün Güney Amerika’ya has 2,5 milimetre uzunluğunda olduğunu ve çoğaldıklarını tespit etti. Osaka Havalimanı’nın batı cephesini çevreleyen 10 hektarlık araziyi tarayan kent belediyesi yetkilileri türün “Arjantin karıncası” olduğunu saptadı. Japonya Çevre Bakanlığı, “istilacı ve ülkeye yabancı” olarak nitelediği türün ülke genelindeki havalimanlarında ilk kez görüldüğünü açıkladı. Bu karınca türünün elektronik cihaz ve kablolar etrafında toplanmaya meyilli olduğu tespit edilmiş. Hava kontrol ekipmanlarında kısa devre dahil bazı sorunlar oluşmasına da sebep olma ihtimali olduğu anlaşılmış. Kolonilerin aynı zamanda bölge havalimanlarına da yayılmış olabileceği endişesi de paylaşılmış durumda. Osaka Havalimanı yetkilileri, karınca türünü imha etmek üzere kapsamlı tarama başlattığını duyurdular. Ancak bu süre zarfında uçuşlar aksadı ve bazı uçuşlar da iptal edildi. İmha operasyonun ise ne kadar başarılı olduğunu zaman gösterecek.

2-Durban’da arılar uçuşu aksattı

Ekim ’de Durban Havalimanı’nı basan yaklaşık 20 bin arı Mango Havayolları'na ait Boeing uçağının motoruna girmişti. Durumu fark eden apron yetkilileri bu acil durumu havalimanı yetkilerine haber verdi. Dışardan profesyonel arı ekibi gelip arıların uçak motorundan uzaklaştırmasını sağlamak istedi. Ancak aprona girme yetkileri olmadığı için uçağa yanaşamadılar. İzin süreci yaklaşık 2 saat sürünce diğer hatlarda da gecikmeler yaşandı. Dışardan gelen görevli arı ekibi başarılı bir operasyonla arı sürüsünü uçak motorundan uzaklaştırdı. Böylece bekleyen yolcularla birlikte uçak seferine çıkabildi. Arı istilasının aynısı ’te Moskova’da da yaşandı. Moskova’dan funduszeue.infoburg’a gidecek olan Rossiya Havayolları’na ait A tipi uçağın motorunu dinlenme alanı olarak seçen arılar gündem olmuştu.

3- ABD’de çıngıraklı yılan ve akrep istilası

Covid sürecinde havayolları kullanmadıkları uçaklarını yerde yatırmıştı. O dönemler ABD’nin Mojova Çölü’nde ise Qantas Havayolları'nın 12 adet A model uçağı bulunuyordu. Haziran ’de Avustralyalı Qantas personeli Mojova Çölü’nde yerde yatan A’lerinin kontrolü esnasında çıngıraklı yılanlarla ve akreplerle mücadele etmek zorunda kaldı.

Yılanlarla ve akreplerle mücadele için ilginç teknikler uyguladılar. Qantas mühendisleri her hafta karşılaştıkları bu hadiseden dolayı kontrole giderken ellerindeki süpürge sapı veya sopalarla önlem almaya başlamışlardı. Ancak istilacılar kısa sürede kontrol altına alındı ve uçaklar sorun yaşamadı.

4-Kanguru havalimanına girdi

Ocak ’te Avustralya Melbourne Havalimanı’nda bulunan bir eczanenin içinde vahşi bir kanguru görülmüştü. Kanguru ilk olarak terminal içinde zıplayarak dolaşmış ve bir eczanenin içine girmişti. Uçuş için sefer bekleyen yolcular kanguruyu terminalde görünce ilginç anlara tanık oldu. Kanguruyu gören yolcular kısa bir süre şok yaşadı. Avustralya polisi ve vahşi yaşam uzmanları kangurunun yaralı olduğunu fark etmiş, ekipler gri kanguruyu yakalayarak, havalimanındaki operasyonun aksamamasına engel olmuşlardı. Yapılan araştırmalar neticesinde kanguruya havalimanı etrafında bir arabanın çarptığını tespit edilmişti. O dönem ülkede gündem olan bu olayı Avustralyalı komedyen Julia Morris’de Twitter hesabından paylaşmıştı.

5- Washington’da fare istilası

ABD’nin Washington eyaletinde bulunan dünyanın da en önemli havacılık şirketlerinden Boeing’e de ev sahipliği yapan Seattle’daki Tacoma Havalimanı Temmuz ’de farelerin istilasına uğramıştı. ABD’nin önde gelen gazeteleri; “Seattle-Tacoma Havalimanı’nın beklenmedik misafirleri: Fareler” başlığıyla haber yapmıştı.

Havalimanı son yıllarda yolcu sayısı açısından yükselişe geçmişti, ancak beklenmedik misafirlerin de olacağı bu yükselişin bir parçası olarak düşünülmemişti. O dönemlerde havalimanında adet inşaat projesi vardı. Yapılan bu projeler için açılan deliklerden fareler havalimanına gelip yiyecek-içecek alanlarındaki yolcuların bıraktıkları yemek artıklarından beslenmişti. Havalimanı ve yiyecek-içecek şirketleri beraber hareket etmiş, ortalıkta yemek artığı bırakmamak için uzun süre çalışmışlardı. Havalimanı işletmecisi farelerden kurtulmak için bin dolar harcama yapmıştı. Gece-gündüz çalışacak ve fareleri tespit edecek yeni görevliler işe alınmış, özel sensör sistemiyle bu tarz kemirgenlerin yakalanması için yeni bir sistem kurulmuştu.

İstanbul Havalimanı dünyanın en yoğun 7’nci havalimanı oldu

&#;stanbul Havaliman&#;, Uluslararas&#; Havalimanlar&#; Konseyinin (ACI World) yay&#;mlad&#;&#;&#; '' Dünyan&#;n En Yo&#;un 10 Havaliman&#;'' listesinde 7'nci s&#;rada yer ald&#;.

&#;stanbul Havaliman&#; i&#;letmecisi &#;GA'n&#;n sosyal medya hesaplar&#;ndan yap&#;lan payla&#;&#;mda, "Uluslararas&#; Havalimanlar&#; Konseyinin yay&#;mlad&#;&#;&#; Dünyan&#;n En Yo&#;un 10 Havaliman&#; listesinde, y&#;l&#;nda 64 milyondan fazla yolcu a&#;&#;rlayarak 7. s&#;rada yer ald&#;k. Bizi tercih eden tüm yolcular&#;m&#;za te&#;ekkür ederiz." ifadeleri kullan&#;ld&#;.

&#;stanbul Havaliman&#; listede, Atlanta, Dallas, Denver, Chicago, Dubai ve Los Angeles havalimanlar&#;n&#;n ard&#;ndan 7'nci s&#;rada yer ald&#;.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası