evlatlıkla evlenilir mi / Diyanet: Evlatlıkla evlilik günah değil - Yaşam Haberleri

Evlatlıkla Evlenilir Mi

evlatlıkla evlenilir mi

Diyanet: Evlatlıkla evlilik g&#;nah değil

axyasjpg Komisyon, 'Kimsesiz çocuklar evlat edinilebilir mi?' sorusuna, "Sevgi, şefkat ve korumaya muhtaç kimsesiz çocuklar, yardım eli uzatılarak, ailelerin yanında veya çocuk yuvalarında himaye edilmeli; eğitilip sanat ve meslek sahibi yapılarak topluma kazandırılmalıdır" yanıtını verdi. Son dönemde sıkça gündeme gelen, kimsesiz çocukların evlat edinilebilmesi konusunu ele alan Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu, ilginç bir açıklamada bulundu. Devamında, 'Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz" diyen komisyon, bu görüşünü de şöyle gerekçelendirdi:"Nitekim Kuran'da, 'Allah evlatlıklarınızı öz çocuklarınız gibi kılmamıştır' buyurulmaktadır. Ancak bakımı üstlenilen çocuk, süt emme çağında ( yaş arasında) emzirilirse, emziren kadının ve kocasının süt çocuğu olur. Evlat edinilen çocuk ile evlat edinen aile arasında bir kan bağı veya süt hısımlığı yoksa, buluğ çağına erişmesinden sonra ilişkileri mahremiyet kurallarına uygun olmalıdır. Evlat edinenler hayattayken diledikleri kadar malı evlatlık çocuğa hibe edebilecekleri gibi, mallarının üçte birini vasiyet yoluyla da bırakabilirler."İslam dininin sosyal dayanışmaya önem verdiğini belirten komisyon, Hz. Peygamber'in "Ben ve yetime bakan kimse, cennette beraberiz" buyurduğunu da anımsattı. 'Buluğ çağına erişmeli' Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu, 'Çocuklara isim verilirken nelere dikkat edilmeli?' sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Anne babanın evladına karşı vazifelerinden biri de güzel isim vermeleridir. İslami örfte yeri olan isim ve kelimelerden seçilmesi güzel ve tavsiye edilen bir şey ise de, bunun mutlaka Arapça olması, Kuranıkerim'de geçmesi gerekmez. İsim koyarken dikkat edilecek husus, yadırganmayacak anlamlı bir isim olması." 'Güzel isim koyun'

Evlatlıkla evlenmek caiz mi tartışması

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Ayda KAYAR

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Diyanetİşleri Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu’nun ‘Evlat edinenle, evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz’ kararı, tartışmalara neden oldu. İlahiyatçılar, dinen ve hukuken yasak olmasa da ahlaken evlatlıkla evlenmenin onaylanamayacağını söylediler.

EVLATLIK ile evlilik, dinen yasak olmasa da ahlaken toplum genelinde kabul görmeyen bir davranış biçimi. Evlatlık ile evlilik, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önceki günkü açıklamasıyla yine gündeme geldi. İslam dininde evlatlık müessesesi olmadığı için yasak da bulunmayan bu tür evliliklere ‘ensest’ gözüyle bakanlar da var. Ancak çok sık rastlanmasa da dünyada evlatlığıyla evlenenler de yok değil. ABD’li sinema sanatçısı Woody Allen eşi Mia Farrow’u terk ettikten sonra birlikte büyüttükleri evlatlığı Soon-Yi Previn’le evlenmişti. Düğün sırasında gelin 27, damat ise 62 yaşındaydı. Çiftin Bechet Dumaine adında bir kızları ve Manzie Tio adında bir evlatlıkları var.

Türkiye’de en bilinen örnek ise gazeteci-yazar Refik Erduran. Erduran 74 yaşındayken, üçüncü eşinin kızı Pınar Duygu’yla evlenmişti. Erduran ve 37 yaş genç eşinin ikizleri oldu.

Ensest olur

PROF. DR. SALİH AKDEMİR
(AÜ İlahiyat Fak. Tefsir Anabilim Dalı Başkanı):

Kuran’a göre evlatlık müessesesi diye bir müessese yok. Dolayısıyla evlatlık yabancı bir kişi olarak değerlendiriliyor. Yani bir kişiye bakıp, büyütüp yetiştirirsiniz, ama gerçek anne ve babası kimse, odur. Dışarıdakiler aynı görevi üstlenemez. Ama bir de ahlaki yönü var. Bizim geleneğimizde evlatlık var. Evlatlıkla ilişki, anne oğul, baba kız ilişkisi gibidir. Bu durumda evlenmek de ensest dediğimiz ahlaksızlığı oluşturur. Böyle bir şey olamaz.

Ahlaken yanlış

PROF. seafoodplus.info BİLGİN
(Emekli öğretim üyesi):

Bu konunun, ahlaki açıdan ayrı, hukuki açıdan ayrı bir yanı var. Hukuki açıdan -ki dinin bir kısmı hukuktur- bir sorun yok. Böyle bir evlilik yapılabilir. Arap ádetlerinde evlat edinince hukuka, kendi çocuğu gibi ortak oluyordu. Ancak İslam bunu kaldırdı, ‘evlat, kardeş gibi sayabilirsiniz, ama ırsi bağlantınız olmaz’ dedi. Bu nedenle evlatlıkla ilgili yasakların çoğu kalktı. Dinen sadece sütkardeş olanlar ile kadın ve emzirdiği çocuk evlenemez. Ahlaki açıdan bakarsak, insanlar, evlat edindikleriyle evlenmezler. Bu bazen romanlarda olur.

*Görsel: TBB

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun depremden 6 gün sonra internet sitesinden yayınladığı “evlat edilen çocukla, evlat edenin evlenebileceği” yönündeki ifadesine ilişkin açıklama yaptı.

TBB, Türk Medeni Kanunu’nun Maddesini hatırlattı ve “Evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır” dedi.

TBB'nin açıklaması şöyle:

“17 Şubat Cuma günü, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nca yapılan, gelen tepkiler üzerine internet sitesinden kaldırılan; ‘Deprem Bölgesinden Sıkça Sorulan Sorular’ başlıklı açıklamada, depremzede çocukların kendisini evlat edinen kişilerle evlenebileceğine ve bu çocukların evlat edinenin nüfusuna kaydının mümkün olmadığına dair açıklamalar yapıldığı görülmüştür.

"Evlatlık, tıpkı öz çocuklar gibi  mirasçı olur"

"Açıklamanın Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün yıl dönümde yapılmasını ayrıca talihsiz buluyor, demokratik ve laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin yürürlükteki kanunlarını tüm ilgililere bir kez daha hatırlatmayı görev addediyoruz:

"Türk Medeni Kanunu’nun maddesi uyarınca evlat edinme yoluyla soybağı kurulur; yani evlatlık, evlat edinenin nüfusuna kaydolur. Türk Medeni Kanunu’nun maddesi uyarınca evlatlık, tıpkı öz çocukları gibi, evlat edinenin mirasçısı olur.

"Çocukları arasında da evlenmek yasaktır"

"Ayrıca evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlat edinen ve akrabaları evlatlığa mirasçı olamazlar. Türk Medeni Kanunu’nun maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır.

"Ayrıca yine bir süredir çeşitli medya mecralarına yansıyan, depremzede çocukların Çocuk Koruma Kanunu ve ilgili mevzuata aykırı olarak bir takım kurum ve kuruluşlara teslim edildiğine yönelik haberler de Birliğimiz tarafından kaygıyla takip edilmektedir.

"Çocuklar sosyal hizmetler dışında tutulamaz"

"Gerek ulusal gerekse uluslararası hukuk çerçevesinde, bilhassa refakatsiz kalan ya da ailesinden ayrı düşmüş çocuklarla ilgili tüm iş ve işlemlerde çocukların üstün yararlarının gözetilmesi ve en yüksek koruma hizmetlerinden yararlandırılmaları devletin temel görevleri arasındadır.

"Refakatsiz kalan çocuğun korunmasına ilişkin hizmetler devlet tarafından ve yargı kararına dayalı olarak yapılabilir. Bu hizmetin protokol adı altında yapılan düzenlemeler ile özel kişilere, vakıf ya da derneklere verilmesi mümkün değildir. Bu durumdaki çocukların sosyal hizmet kuruluşları dışında tutulması ilgililerin hukuki ve cezai sorumluluğunu doğuracaktır.

"Konuya yönelik olarak bazı barolarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının hassasiyeti ve suç duyuruları çerçevesinde soruşturma başlatıldığı bilgisi de tarafımıza iletilmiş olup, bu konunun da takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.”

Ne olmuştu? 

Diyanet Başkanlığı fetva sitesinde "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusu yöneltilmiş.

Yanıtta "Dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukukî birtakım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesi kabul edilmiş değildir. Buna göre, evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir" denilmişti.

Sosyal medyadaki tepkiler üzerine bir süre sonra Din İşleri Yüksek Kurulu'nun sitesindeki ilgili sayfa silinmişti. Depreme dair tüm soru ve yanıtların yer aldığı sayfada da "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusu ve yanıtı çıkarılmıştı.

Diyanetin sitesinden çıkarttığı soru ve yanıt şöyle:

(RT)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir