vites kutusu değişimi ne kadar / Vites Kutusu Arızası

Vites Kutusu Değişimi Ne Kadar

vites kutusu değişimi ne kadar

Otomatik Şanzıman Yağı Ne Zaman Değiştirilir?

Otomatik şanzımanlı araçlar, genel olarak lüks segment kategorisinde yer alır. Bu araçları tercih sebebi yapan en büyük özellik ise sürücüyü vites değiştirme ve debriyaj pedalı gibi kavramlardan kurtararak özgür ve rahat bir sürüş sağlamaları. Özellikle yoğun trafikte, vites küçültmek ve yükseltmek için enerji harcamanızı gerektirmeyen otomatik şanzımanlı otomobiller, varış rotanızda sizi bekleyen sevdikleriniz için ayıracağınız kaliteli zamanlar yaratıyor. Yeni nesil otomatik şanzımanlar aynı zamanda yokuş kalkış desteği gibi ekstra özelliklerle de sürücüye daha keyifli ve güvenli bir sürüş sağlıyor. Bu araçların otomatik şanzıman yağı değişimlerini ve diğer bakımlarını yaptırmanız ise konforun uzun süre sizinle birlikte olması anlamına geliyor.

Otomatik şanzıman yağı değiştirilir mi?

Otomatik şanzıman yağının belirli periyotlarda değiştirilmesi gerektiği pek çok sürücü tarafından bilinmiyor. Elbette otomatik şanzıman yağı da araçta yer alan diğer sıvılar gibi belirli dönemlerde değiştirilmeli. Aracınızın vites sistemini oluşturan parçaların uzun süre yüksek performans göstermesi için aracınıza uygun bir yağ seçimi yapmalı ve değişim zamanlarını düzenli olarak takip etmelisiniz. Bu düzenli bakımlar yapılmadığı takdirde, sistem içinde yer alan yağ, bir süre sonra bozulmaya uğrar, akışkan yapısını kaybeder ve katranlaşmaya başlar. Otomatik şanzıman yağı bu durumda, sistemi korumak yerine zarar verecektir.

Otomatik şanzıman yağı ne zaman değiştirilir?

Otomatik şanzıman yağı için değişim zamanı, her araç tipine ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle, otomatik şanzıman yağı için değişim zamanınızı belirlerken aracınızın kullanım kılavuzunda önerilen zaman çizelgesine göre hareket etmeniz doğru olacaktır. Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, bin ve bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder. Aracınızın vites değişiminde zorluk yaşamaması, vites geçişlerinde gürültüye neden olmaması ve sert vites değişimleri nedeniyle sisteme zarar vermemesi için otomatik şanzıman yağı değişimlerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Aksi halde bu olumsuzluklar sürüş konforunuzu bozacağı gibi aracınızın sisteminde kalıcı hasarlara neden olabilir.

Araç Vitese Geçmiyor veya Araç Vitese Zor Geçiyor

*Aracın vitese zor geçmesine, vites geçişlerinde metalik sürtünme sesi gelmesi, birkaç denemede vitese geçmesi, geçirilen vitesten çıkmaması ( o viteste takılı kalması); kavramanın (debriyajın) tam olarak ayırmaması sebep olabilmektedir. Bu sebeple ilk önce yapılması gereken işlem, aracın debriyaj sisteminin düzgün çalıştığından emin olmaktır. Belki de şanzıman sağlamdır, sorun debriyajdan kaynaklanıyordur. Debriyaj (kavrama) sistemi sağlamsa, artık vites kutusundan şüphelenebiliriz.



*Vites geçişlerinde zorluk olması, vitese takarken ses gelmesi veya vitese hiç takılamaması arızalarının en yaygın sebebi senkromeç arızasıdır. Senkromeç arızası nasıl anlaşılır? Eğer sadece belirli bir vitese geçişte ses geliyor &#; zorluk yaşanıyorsa (örneğin sadece  funduszeue.infoen-2&#;ye  veya veya gibi), diğer viteslere takarken bir problem olmuyorsa, bu büyük olasılıkla bir senkromeç arızasıdır. 

Senkromeçler, vites değiştirmeyi sağlayan parçalardır. 5 vitesli bir şanzımanda

vitesleri bir senkromeç,

vitesleri bir senkromeç

5. vites için bir senkromeç

Ve geri vites için bir senkromeç kullanılır (genelde geri vites için senkromeç kullanılmaz).  (şanzıman tasarımına göre küçük değişiklikler olabilir)

Senkromeç arızalanırsa, ilgili viteslere geçişte zorluk, mekanik dişli sürtünme sesi veya vitese hiç geçmeme gibi sorunlar meydana gelir. Senkromeçlerde en çok bozulan parça, senkromeç bilezikleridir (sarı renkli), senkromeç bilezikleri aşınabilir, kırılabilir veya yamulabilir, senkromeçin diğer kısımları sağlamsa sadece bileziğin değiştirilmesiyle arıza giderilebilir. Bunun dışında manşonun iç dişlileri, ilgili vites dişlisinin kurt dişleri, senkromeçin içindeki kilit pimleri, çeşitli yay-segmanlar sağlam mı diye kontrol edilmelidir.

senkromeç vites dişlisi

*Vites kutusunun içerisinde, vites dişlileri arasındaki senkromeç  manşonlarını  kaydırarak vites geçişlerini sağlayan, değiştirme çubukları vardır. Bu değiştirme çubukları, bir çatalla, senkromeç manşonunu kavramış durumdadırlar. Bu durumda; değiştirme çubuğun eğilmiş olabilir, üzerindeki segmanlardan biri çıkmış olabilir. Değiştirme çatalı eğilmiş olabilir, çatal-manşon bağlantısında bir sorun olabilir. Manşon, senkromeç üzerinde sıkışmış olabilir, rahatça eksenel hareket yapamıyor olabilir.

*Vites dişlileri veya senkromeçlerde aşınma kırılma varsa, o parçalar değiştirilmelidir. Bu parçalarda sadece kirlenme vb. durumlar oluşmuşsa, temizlenip yağlanmaları sorunu çözebilir.

*Vites kolu ile şanzımanın vites değiştirme mekanizması, birbirine iki şekilde bağlanır, yani vites kolunun hareketinin şanzımana iletmek için iki tip bağlantı vardır;

-Vites kolu ile şanzıman arasında metal çubuk , kol ve levyelerle bağlantı kurulması, (genelde eski tip araçlarda) (vites kolu titrer ve oynar araç kalkış yaparken)

-Vites kolu ile şanzıman arasında çelik tellerle (çelik halat), (2 tane) bağlantı kurulması, (yeni nesil araçlarda) (vites kolunda titreme ve oynama olmaz).

Vites kolunu şanzımana bağlayan elemanlarda bir tutukluk, gevşeklik gibi sorunlar olduğunda, vitese geçişlerde zorluklar yaşanacaktır. Vites kolu, şanzımana kol-çubuk-levyelerle bağlıysa, bu elemanların düzgün çalışıp çalışmadığı; eğiklik, boy uzaması-kısalması, pim-cıvata vb. parçaların çıkması &#; gevşemesi, yağsız kalması, varsa burç vb. parçaların sağlamlığı vb. kontrol edilmelidir.

Eğer vites koluyla şanzımanı bir birine çelik halatlar bağlıyorsa, yine bu halat bağlantılarının boşluksuz, sürtünmesiz rahatça çalıştığından emin olmak gerekir, halat uçları vites kolunda ve şanzımanda bir çeşit levye bağlantısına sahiptir, bu bağlantıların sağlamlığı kontrol edilmelidir.

*Şanzımanın üzerinde, vites kolundan gelen bağlantı çubuklarının veya halatların bağlandığı, üzerinde bir ağırlık topuzu da olan bir &#;değiştirme mekanizması&#; vardır. Vites kutusu (şanzıman) gövdesinde bulunan bu değiştirme mekanizması, vites kutusu içerisinde bulunan ve senkromeç tertibatını ileri-geri hareket ettirerek vites geçişlerini sağlayan, değiştirme çubuklarına hareket verir. Yani sürücünün vites kolunda yaptığı hareket, şanzımandaki değiştirme mekanizmasına iletilir. Değiştirme mekanizmasında bir değiştirme kolu bulunur, değiştirme kolunda tırnaklar vardır, bu tırnaklar değiştirme çubuklarını iter-çeker. Değiştirme mekanizması sağlam mı, değiştirme kolundaki tırnaklar sağlam mı, değiştirme kolundaki yaylı mekanizma sağlam mı, değiştirme mekanizması bağlantıları sağlam mı diye kontrol edilmesi gerekir.

Vites Değiştirirken Ses Gelmesi (Vites Değiştirirken Zorlanmak)

Vites değiştirirken vites kutusundan ses geliyorsa sebebi şunlar olabilir;

*Öncelikle debriyaj pedalına tam olarak bastığınızdan emin olun.

Debriyaj pedalına tam basılıyorsa, debriyaj sisteminin kavramayı tam ayırdığından emin olun.

Debriyajda bir sorun yoksa;

*Senkromeç arızası olabilir (özellikle sadece belirli bir vitese takarken ses geliyorsa, büyük ihtimalle senkromeç arızasıdır). Senkromeç bileziği aşınmış olabilir, kilit pimleri-yayları bozulmuş olabilir, manşon-çatal tertibatı yamulmuş olabilir, manşon-kurt dişli dişleri aşınmış veya eğilmiş olabilir.

*Giriş veya çıkış millerinde bulunan yataklı (serbest dönen) vites dişlileri sıkışmış olabilir.

*Mil yatakları boşluk yapmış, eksenel gezinti artmış olabilir.

*Şanzıman yağı azalmış-bitmiş olabilir veya şanzıman yağının özelliği kaybolmuş bozulmuş olabilir, şanzımana kalitesiz uygun olmayan yağ konulmuş olabilir.

* Ani ve büyük hız farkları varken vites değiştirmeye çalışmak, araç durmamışken ileriden geriye veya geriden ileri vitese takmak, şanzımandan ses gelmesine, dişlilerin zorlanmasına sebep olur. Bundan kaçınmak gerekir.

*Priz direkt milinin rulman yatağının bozulması veya uç kısmının volan göbeğindeki yatakta serbest dönememesi, vites geçişleri zorlaştırıp sese neden olabilir.
senkromeç bileziği


Vites Kutusundan Ses Gelmesi Nedenleri (Vites Kutusundan Neden Ses Gelir - Şanzımandan Ses Gelmesi)

Öncelikle sesin nereden geldiğinin tespit edilmesi gerekir. Bunu belirlemek için yapılması gerekenler:

*Vites boşta, araç çalışıyor, ses geliyor. Debriyaja basın; ses kesilirse bu ses şanzımandan geliyordur. Ses kesilmezse bu ses baskı-balata (kavrama sisteminden) veya motordan geliyordur.

*Şanzımandaki mil yataklarının (rulmanların) bozulması durumunda ötme sesi gelecektir, yataklar ve rulmanlar kontrol edilmelidir.

*Araç viteste yolda giderken metalik (meta öğütme ses) gelirse, vites dişlileri aşınmış demektir.

*Özellikle vites değiştirirken gelen darbe-çarpma sesleri, vites kutusu &#; vites kolu bağlantısındaki boşluklardan &#; ayarsızlıklardan, vites kutusu değiştirme mekanizmasındaki arızalardan meydana gelir. Tüm çubuk-kol-levye-burç bağlantıları kontrol edilmeli, boşluklar giderilmeli, yağsızsa yağlanmalıdır.

*Debriyaja basınca ötme sesi geliyorsa, debriyaj bilyası yağsız kalmış veya bozulmuştur.

*Vites boşta, araç duruyorken ve debriyaja basılıyken sürtünme sesi geliyorsa, bu ses volan göbeğindeki burçlu yatağın yağsız kalmasından kaynaklanabilir (bu yatağa, priz direk milinin ucu girer).

*Kilometre dişlisinin aşınmış olmasından ötme sesi oluşabilir.

Sesin kaynağını bulabilmek için, sesin oluştuğu sırada; debriyaj durumu, hangi vitesteyken oluştuğu gibi durumlara bakılır, böylece o sırada hangi parçaların hareket ettiği bilinir, böylece hangi parçalardan kaynaklandığı tahmin edilebilir.

Şanzımandan gelen sesler yukarıdaki sebeplerle olabilir, arızanın giderilmesi için şanzımanın indirilip tamamen sökülmesi, tüm hareketli parçaların (dişliler, senkromeçler, mil yatakları, değiştirme çubukları vb) kontrol edilmesi gerekir.


Şanzıman Yağ Kaçağı Nedenleri (Vites Kutusu Yağ Kaçağı Nasıl Anlaşılır)

Şanzıman yağ kaçağı, araç lifte alındığında gözle kontrolle anlaşılabilir. Yağ kaçağı belirtileri ve sebepleri şunlardır:

*Şanzıman giriş ve çıkış millerinin yatakları, keçeleri bozulmuşsa buradan yağ sızıntısı meydana gelebilir.

*Kalitesiz yağ kullanılması sonucu şanzıman yağı köpüklenme yapabilir, bu da yağ kaçaklarına sebep olur.

*Şanzıman gövdesinde (genelde alüminyumdur) çatlak meydana gelmesi durumunda, yağ kaçakları olacaktır.

*Önden çekişli araçlarda şanzıman ve diferansiyel tek bir gövde içerisindedir (buna transaks denir). Şanzımanın yağı hem şanzımanı hem de diferansiyeli yağlar. Diferansiyelin aks çıkışlarında keçeler bulunur, bu keçelerin aşınması-ezilmesi-yıpranması sonucu yağ kaçakları olabilir.

*Şanzımana(vites kutusuna) gereğinden fazla yağ doldurulması, yağ sızıntılarına sebep olur.

*Şanzımanda iki adet tapa bulunur, biri doldurma tapası (üstte), biri boşaltma tapası (altta), bu tapaların gevşek olması veya contalarının bozulması (belki sıvı conta veya teflon bant) buralardan yağ kaçağına sebep olabilir.

Şanzıman yağsız kalırsa, dişliler ve senkromeçler, mil yatakları büyük zarar görür, aşınır. Vites geçişleri zorlaşır, sesler gelir. Yağ kaçağı zamanında önlenip değiştirilmezse, büyük masraflar açabilir.


Araç Vitesten Çıkmıyor - Vites Kilitlenmesi 

Aracın vitese geçmesini zorlaştıran ve yukarıda detaylı anlatılan bazı arızalar, takılı vitesten çıkmama sorununa da sebep olabilir. Bunlar;

*Vites kolu-şanzıman bağlantısında; kırık-gevşeklik-eğiklik-çarpıklık-sıkışma-tutukluk vb. problemler.

*Debriyaj sisteminin kavramayı tam olarak ayıramaması (debriyaj pedalına basılmasına rağmen, motordan şanzımana dönüş hareketinin iletilmeye devam etmesi), vitese geçişlerde zorluk oluşturacağı gibi, vitesten çıkarmada da zorluk oluşturabilir. İlk önce debriyaj sisteminin arızasız olduğundan emin olmak gerekir.

*Şanzıman yağı bitmiştir-çok az kalmıştır. Yağsız çalışan hareketli parçalar; ısınır-aşınır hatta birbirine kaynayabilir  (yapışabilir).

*Şanzımanın içerisinde senkromeç manşonlarını hareket ettiren, değiştirme çubuklarının üzerinde (gövde kanalında yuvalı) yaylı kilit bilyaları vardır, normalde bu kilit bilyaları; yolda giderken vitesin kendiliğinden boşa atmasını engeller. Eğer bu kilit bilyaları sıkışırsa, vitesten çıkmama &#; zor çıkma arızası görülür.

*Vites kutusu değiştirme mekanizması, değiştirme kolu, değiştirme mili (çatallara takılı olan) arızalı olabilir.

*Senkromeç mekanizmasının arızalı olması, senkromeçteki frezeli göbek-manşon arasında sıkışıklık-eğiklik-kırık vb olması sonucu, araç viteste kilitli kalabilir.

Araç Vitesten Neden Atar? (Şanzıman Vitesten Atıyor - Vites Boşa Atıyor) 

*Vites değiştirme çubuklarının eğilmesi, kasılması vb. sebepler. Vites kolu-şanzıman bağlantısındaki kasılmalar, tutukluklar vitesin kendiliğinden (bazen gaz verip araç yüke binince) atmasına sebep olabilir.

*Şanzımandaki vites dişlilerinde bulunan kurt dişlilerin, manşon dişlilerinin aşınmış olması.

*Senkromeç veya parçalarının aşınması, senkromeç kilit pimlerinin bozulması, segman-yayların bozulması-gevşemesi. Özellikle sadece belirli bir vitesten atma söz konusuysa, ilgili  senkromeç arızası olma olasılığı artar.

*Vitesin kendiliğinden atmasını engelleyen, değiştirme çubuklarının gövdeye geçtikleri yuvalarında bulunan ve değiştirme çubuklarındaki oyuklara oturan yaylı kilit bilyalarının tutukluk yapması, yayların zayıflaması - gerginlikleri kaybetmesi.

*Vites kutusu giriş ve çıkış millerinin yataklarının (rulmanlarının) bozulması-gevşemesi, millerin eksenel gezintilerinin artması (boşluk yapması)

*Miller üzerindeki (giriş-çıkış milleri) frezeli kısımların aşınması-gevşemesi, bu miller üzerinde çalışan vites dişlilerinin ve senkromeç göbeklerinin gevşemesi- eksenel boşluk yapması.

*Motor ve şanzıman bağlantısının gevşek olması, eksenden kaçık olması gibi durumlar, (debriyaj pedalında titremeler şeklinde kendini gösterir).

Araç Vitesteyken Gitmiyor (Araç Vitesteyken Hareket İletmiyor)

Araç viteste olmasına rağmen, hiç hareket etmiyorsa ilk önce debriyaj sistemini kontrol etmek gerekir, debriyaj sistemindeki bir arıza, hareketin motordan şanzımana geçişine izin vermiyor olabilir.

Eğer debriyaj sistemi sağlamsa, vites kutusu içerisinde ciddi bir arıza var demektir. Vites kutusu içerisindeki millerden biri kırılmış olabilir, dişliler kırılmış olabilir, değiştirme çatalı çıkmış olabilir, değiştirme çubuğu kırılmış olabilir, değiştirme mekanizması bozulmuş olabilir (vites değiştirme hareketi belki de şanzımana-değiştirme çubuklarına iletilmiyordur, vitese taktığımız sanırız fakat aslında vites boştadır).

(Bkz: Vites Kutusu Yapısı-Paraları) (Bkz: Debriyaj Kavrama Arızaları) (Bkz: Tüm Oto Arızaları)

Vites Kutusu Arızaları Nelerdir?

Vites Kutusu Arızaları Nelerdir?

Araç vitese geçmiyorvitesten ç&#;km&#;yor ya da vitese geçerken ses geliyor Bu sorunlar tan&#;d&#;k geldiyse okumaya devam edin. &#;anz&#;man ar&#;zas&#; çe&#;itleri ya da vites kutusu ar&#;zas&#; çe&#;itleri konusunda merak edilenleri yan&#;tlad&#;k. 

Vitesle &#;lgili Ar&#;zalar Nelerdir?

Vites kutusu önemli bir parça. Vites kutusu ar&#;zas&#; da araç sahiplerinin korktuklar&#; sorunlardan biri. Çünkü vites kutusu de&#;i&#;imi gibi tablolar söz konusu oldu&#;unda çok da maliyetli olabiliyor. Ayr&#;ca vites kutusu de&#;i&#;mi&#; olan arac&#;n ikinci el pazar&#;nda de&#;eri de dü&#;ebiliyor. Bu nedenle öncelikle vitesle ilgili ar&#;zalar nelerdir onlara bakal&#;m…

Vites kutusu ar&#;zalar&#; be&#; farkl&#; ba&#;l&#;k alt&#;nda ele al&#;n&#;r. Araç, vitese zor geçer, vitesten ses ç&#;kar, vitesten ç&#;kamaz, vites atar veya vitesteyken gitmez. Bu sorunlar&#; tek tek ele alal&#;m

Araç Vitese Zor Geçiyor!

Araç Vitese Zor Geçiyor!

Arac&#;n vitese zor geçmesi, vitese geçirmek için bir kaç deneme yap&#;lmas&#; gibi sorunlar s&#;kl&#;kla ya&#;an&#;r. Vitese zor geçme probleminin nedenleri &#;öyle listelenebilir:

  • Burada genellikle kavramay&#; debriyaj&#;n ay&#;rmamas&#; yani debriyaj kaynakl&#; bir sorun söz konusudur. Önce debriyaja sonra vites kutusuna bak&#;l&#;r. 
  • Vites kolunu &#;anz&#;mana ba&#;layan parçalarda sorun varsa yine vites geçi&#;i zorla&#;&#;r.
  • &#;anz&#;mandaki de&#;i&#;tirme çubu&#;una ilk hareket, sürücünün vites kolunu uygulad&#;&#;&#; güçle ba&#;lar. Ancak de&#;i&#;tirme mekanizmas&#;ndaki de&#;i&#;tirme kolunda bulunan t&#;rnaklarda sorun varsa yine vites geçirmek zorla&#;&#;r. 

Vitese Geçerken Ses Geliyor!

Vites atarken ses gelmesinin nedenleri k&#;sm&#;n&#; aç&#;klamadan önce böyle bir durumda ne yapmak gerekir, sorusuna yan&#;t verelim:

Sesin kayna&#;&#;n&#; bulabilmek için, sesin olu&#;tu&#;u s&#;rada; debriyaj durumu, hangi vitesteyken ses geldi&#;i gibi durumlara bak&#;lmal&#;d&#;r. Böylece o s&#;rada hangi parçalar&#;n hareket etti&#;i bilgisi ile hangi parçalardan kaynakl&#; vites sorunu oldu&#;u anla&#;&#;labilir. 

Vitese Geçerken Ses Geliyor!

Vitese geçerken “cartlama” sesi gelmesi, vitese geçi&#;in çok zorlanarak olmas&#; da s&#;kl&#;kla görülür. Manuel &#;anz&#;manl&#; araçlarda görülen bu sorunun nedeni farkl&#; parçalarla ilgili olabilir. Bunlardan baz&#;lar&#;n&#; listeleyelim:

  • Senkromeç kaynakl&#; olabilir. Senkromeç di&#;lilerinde, ba&#;lant&#; noktalar&#;nda mekanik bir ar&#;za ya da a&#;&#;nma varsa vites de&#;i&#;tirirken ses gelebilir. E&#;er baz&#; viteslerde sorun yokken baz&#; vites geçi&#;lerinde sorun varsa mutlaka senkromeç ar&#;zas&#; akla gelir. 
  • Sorun, senkromeçe ba&#;l&#; de&#;i&#;tirme çubuklar&#;nda da olabilir. 
  • Vites atarken ses gelmesinin nedeni debriyaj kaynakl&#; da olabilir. Debriyaj&#;n kavramas&#; ile ilgili sorunlar da vites geçi&#;lerinde zorlanma ve ses ç&#;kmas&#; ile kendini belli eder. 
  • Giri&#; veya ç&#;k&#;&#; millerinde bulunan yatakl&#; (serbest dönen) vites di&#;lileri s&#;k&#;&#;m&#;&#; olabilir.
  • Mil yataklar&#; bo&#;luk yapm&#;&#;, eksenel gezinti artm&#;&#; olabilir.
  • &#;anz&#;man ya&#;&#; azalm&#;&#;-bitmi&#; olabilir 
  • Priz direkt milinin rulman yata&#;&#;n&#;n bozulmas&#; veya uç k&#;sm&#;n&#;n volan göbe&#;indeki yatakta serbest dönememesi, vites geçi&#;lerini zorla&#;t&#;r&#;p sese neden olabilir.

Araç Vitesten Ç&#;km&#;yor! 

Arac&#;n vitese geçi&#;te zorlanmas&#; durumu çözülmezse zamanla vitese hiç geçmemeye de ba&#;lar. Çünkü buradaki mekanik sorun ilerlemi&#; olur. Ancak temel sebepleri &#;öyle listelemek mümkün:

  • Vites kolu-&#;anz&#;man ba&#;lant&#;s&#;ndaki problemler
  • Debriyaj&#;n kavrama sorunlar&#; 
  • &#;anz&#;man ya&#;&#;n&#;n kötü durumda olmas&#; veya bitmi&#; olmas&#;
  • Senkromeç sorunlar&#;
  • Vites kutusunun içindeki de&#;i&#;tirme mekanizmas&#;ndaki sorunlar

Vitesten At&#;yor!

Bazen yoku&#; ç&#;karken gaza yüklenince bazen de seyir halindeyken vites kendili&#;inden bo&#;a atar. Bunun farkl&#; nedenleri olabilir. Bir kaç&#;n&#; listeleyelim:

  • Vites de&#;i&#;tirme çubuklar&#;n&#;n e&#;ilmi&#; olmas&#;.
  • &#;anz&#;mandaki vites di&#;lilerinde bulunan kurt di&#;lilerin, man&#;on di&#;lilerinin a&#;&#;nm&#;&#; olmas&#;
  • Sadece belirli bir vitesten atma varsa senkromeç sorunlar&#;
  • Vites kutusu giri&#; ve ç&#;k&#;&#; millerinin yataklar&#;ndaki sorunlar
  • Motor ve &#;anz&#;man ba&#;lant&#;s&#;n&#;n gev&#;ek olmas&#;

Araç Vitesteyken Gitmiyor!

Bazen vites geçi&#;ini yapars&#;n&#;z ama asl&#;nda araç bo&#;ta çal&#;&#;&#;yordur. Bu durumun nedenlerini &#;öyle listelemek mümkün:

  • Debriyaj sisteminde sorun olabilir. 

Araç viteste olmas&#;na ra&#;men, hiç hareket etmiyorsa ilk önce debriyaj sistemini kontrol etmek gerekir, debriyaj sistemindeki bir ar&#;za, hareketin motordan &#;anz&#;mana geçi&#;ine izin vermiyor olabilir.

  • Vites kutusu içinde ar&#;za olabilir.

E&#;er debriyaj sistemi sa&#;lamsa, vites kutusu içerisinde ciddi bir ar&#;za var demektir. Vites kutusu içindeki sorunlar da &#;öyle listelenebilir:

  • Vites kutusu içerisindeki millerden biri k&#;r&#;lm&#;&#; olabilir, 
  • Di&#;liler a&#;&#;nm&#;&#; olabilir, 
  • De&#;i&#;tirme çatal&#; ç&#;km&#;&#; olabilir, 
  • De&#;i&#;tirme çubu&#;u k&#;r&#;lm&#;&#; olabilir, 
  • De&#;i&#;tirme mekanizmas&#; bozulmu&#; olabilir 

Vites kutusunun uzun ömürlü olmas&#; için nelere dikkat etmeli?

Aniden h&#;zlanmak, motora ve arac&#;n yürüyen aksam&#;ndaki pek çok parçaya aniden yüklenmek anlam&#;na gelir. Bu da parçalar&#;n a&#;&#;nmas&#; - kopmas&#;- yer de&#;i&#;tirmesi ve zorlanmas&#; sonucuna yol açar. Ani ve büyük h&#;z farklar&#; vites kutusu ar&#;zas&#;na da yol açar. H&#;zl&#;yken birden vites de&#;i&#;tirmek, araç durmam&#;&#;ken ileriden geriye veya geriden ileri vitese takmak vites kutusu ve onun ba&#;lant&#;l&#; parçalar&#;n zarar görmesine, ömürlerinin k&#;salmas&#;na neden olur. 

Vites Kutusu Ar&#;zalar&#;nda Güvenilir Servis Hizmeti

Vites kutusu ar&#;zalar&#;nda güvenilir servis hizmeti için Otopratik Ma&#;azalar&#;n&#; tercih edebilirsiniz. Sabanc&#; güvencesiyle Otopratik hizmet noktalar&#;, ülke genelinde e&#;itimli teknik ekiplerle servis sunuyor. Vites kutusu de&#;i&#;imi fiyatlar&#;vites kutusu tamiri fiyatlar&#; gibi aramalar için de funduszeue.info üzerinden fiyat teklifi alabilirsiniz. Online araç bak&#;m fiyat teklifi alarak ödeyece&#;iniz rakam konusunda önceden bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunlara ek olarak WhatsApp üzerinden de randevu ve fiyat teklifi alabilirsiniz. 

Şanzıman otomotiv dünyasına Fransızcadan geçen, kelime anlamı “hız değiştirme kutusu” olan ve işlev olarak motordan aldığı hareket gücünü tekerleklere aktaran organ olarak tanımlanabilir. Aracın en önemli parçalarından biri olan şanzıman, vitesleri küçültüp ve büyütmeye yarayan ve böylece aracın hızına etki eden yapıdır. Basitçe açıklanacak olursa şanzıman sistemi; otomatik, yarı otomatik ve manuel olmak üzere üçe ayrılır. İçlerinden en yaygın kullanılanı manuel şanzımandır.
Vites çatalları, miller ve dişlilerden oluşan şanzıman; belirli bir düzenle çalışarak duran aracın hareket haline geçmesini, hareket halinde olan aracın durmasını, ileri ve geri hareket etmeyi sağlar.
Sıklıkla karşılaşılan şanzıman arızalarının genel nedeni vites değişiminin doğru şekilde yapılmamasıdır. Vitesin tam olarak değiştirilmemesi şanzımanın kısa sürede arızalanmasına sebebiyet verir. Şanzıman arızaları daha çok otomatik vites yapısında görülür.
Eğer arıza, şanzıman kutusuna bağlı balata dişlileriyle alakalıysa bu sorun düzeltilerek hallolabilir. Fakat aşınmalar ve yıpranmalar çok fazlaysa şanzıman kutusunun yenilenmesi gerekir. Otomatik vitesli şanzımanların değişimi manuel vitesli şanzımanlarla kıyaslanacak olursa daha pahalıdır. Bu tarz değişim ihtiyaçları duyulmaması için şanzıman bakımı doğru zaman aralıklarında yaptırılmalı ve ihmal edilmemelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası