kei açılımı / KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ (KEİ) - ÖRGÜTÜNÜN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİ / T.C. Dışişleri Bakanlığı

Kei Açılımı

kei açılımı

Yirminci Yılında KEİÖ

Büyükelçi Leonidas CHRYSANTHOPOULOS
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ)
Daimi Uluslararası Sekretaryası Genel Sekreteri

Sayın Başkan, Değerli Katılımcılar, Bayanlar ve Baylar,KaradenizEkonomik İşbirliği Örgütü adına, ‘Asya Birliği’nin Siyasi, Güvenlik, Ekonomi ve Kültürel parametreleri’ adı altında düzenlenen Altıncı Uluslararası TürkAsya Kongresi’nde bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Ayrıca, çok değerli ev sahibimiz Türk-AsyaStratejik Araştırma Merkezi’ne (TASAM) böylesine bir kongreyi organize etmesi sebebiyle teşekkürlerimi sunuyorum.

Bugün burada, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün değeri ve Avrasya bölgesi için rolü hakkındaki görüşlerimi sizlerle paylaşmak isterim.

26 Haziran tarihinde, Türkiye ve Sırbistan’ın eş başkanlığında ve Türkiye’nin ev sahipliğinde bu yıl İstanbul’da düzenlenecek zirvede, KEİ 20. Yıldönümünü kutlayacaktır. Bu zirvede bir zirve deklarasyonu kabul edilecektir.

Örgüt, Karadeniz ülkeleri arasında, bölgedeki barış ve istikrarı güçlendirebilecek daha güçlü ekonomik işbirliği düşüncesiyle 1992 yılında kurulmuştur. Bu girişimin temel ilkelerikapsayıcılık,şeffalık ve bölgesel aidiyet olmuştur. Bu ilkeler, Karadeniz bölgesinde geçmişte tecrübe ettiğimiz bölünmelerin yeniden oluşmasını engelledikleri için oldukça önemlidir. KEİ, bugün, Karadeniz bölgesindeki en kapsayıcı ve kurumsallaşmış forumdur.

KEİ’nin başarısı, ortak projelerin somut ve etkili bir biçimde uygulanmasına dayanmaktadır. KEİ’nin oldukça önemli iki projesi vardır. Bu projeler, Karadeniz Çevre Otoyol projesi ve KEİ Bölgesinde Deniz Otoyollarının Geliştirilmesi projesidir. Bahsettiğimiz projeler, bölgedeki ulaşım ağlarının geliştirilmesiyle ilgilidir. Bu projelerin, Karadeniz ülkeleri arasındaki turizm, altyapı yatırımları ve ekonomik refahın yanı sıra, KEİ içindekiticareti artırması beklenmektedir. Daha da önemlisi, bütün bunlar, hem bölge insanının yaşamında somut değişiklikler oluşturacak hem de birbirlerine yakınlaştıracaktır.

Karadeniz Çevre Otoyol Projesi, KEİ üye ülkelerinin hem birbiri arasında hem de Avrupa ve Asya ile bağlantılarının sağlanması için yaklaşık 7700km uzunluğundadört şeritli bir çevre otoyol sistemini planlamaktadır. Diğer taraftan, KEİ bölgesinde Deniz Otoyollarının geliştirilmesi projesi KEİ üye ülkelerinin limanları arasındaki deniz ulaşımını güçlendirmeye yöneliktir.

Taşımacılığın yanı sıra,Karadeniz ekonomik işbirliği potansiyelinin en görülebilir olduğu alanlardan biri ticarettir. Son zamanlarda, KEİ içindeki yatırım ve ticaretistenen düzeyde değildir. Bu yüzden, KEİ içindeki mevcut ticari durumu geliştirme adına çok sayıda girişim de bulunulmuştur.

Örneğin, KEİ bu konuda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (BMKP) ile işbirliği oluşturmuştur. Bu çerçevede, iki örgüt arasında ilk ortak proje olan Karadeniz Ticaret ve Yatırım Teşvik Programı (BSTIP) başlatılmıştır. Yunanistan, Türkiye, BMKP ve KEİ’nin ortak finansmanlığındaki bu proje, KEİ ülkeleri arasında ve bu ülkelerle doğrudan bağlantılı iş çevreleri ile ticari ve yatırım bağlarını geliştirmeyi amaçlamaktadır.

KEİ bölgesinde Karayolu Eşya Taşımacılığı’nın Kolaylaştırılmasına Yönelik Anlayış Muhtırası (2002 yılında imzalanmış ve 2006 yılında yürürlüğe girmiş) KEİ ülkeleri tarafından bölgesel ticareti güçlendirme adına atılmış bir diğer somut adımdır.

kaynağı değiştir]

Tarihçe ve İşbirliği'nin yapısı[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır