namazda secdede gözler nasıl olmalı / Secde sırasında gözler açık mı olmalı? >

Namazda Secdede Gözler Nasıl Olmalı

namazda secdede gözler nasıl olmalı

Secdede gözler kapanmalı mıdır?

Namaz kılarken özellikle secdede gözleri kapatmak caiz mi?Secdede gözleri kapatmak gerekir mi?Gözler kapalı namaz kılınır mı?

Namaz kılarken gözünü semaya dikip bakmak ve gözlerini kapatmak mekruhtur.Secde halinde de kapatmak aynı şekilde mekruh görülmüştür.Secde ederken gözler açık ve burnun iki yanına bakıyor olmalıdır.

Zira namaz kılmanın da bir kısım adabı (edebleri) vardır ki bunlar : Namaz kılan kimsenin kıyam hâlinde secde yerine bakmasıdır. Rükûda, iki ayağının üst yüzüne bakmasıdır. Secde hâlinde burnunun iki yanlarına bakmasıdır. Kuûd'da (oturuşta)kucağına bakmasıdır. Sağ tarafına selâmda, sağ omuzuna ve sol tarafına selâm­da, sol omuzuna bakmasıdır. Çünkü bunlardan maksad huşû'dur.Huşu ise ancak bu şekilde olur.

SEcdede gözlerini kapatmak, namaz kılarken gözleri kapatmak, namazda gözleri kapatmanın sakıncası varmı, secdede gözler kapatılır mı, namazda gözleri kapatmak günah mı,



Son eklenen ruyalar

Üye girişi

Fetvalar.COM

Guncel

Günün Sözü

"Günün Sözü."

- fetvalar.com

Namaz kilarken gözleri kapatmak günah mi?

İçindekiler:

  1. Namaz kilarken gözleri kapatmak günah mi?
  2. Secdede iken gözler nereye bakmalı?
  3. Secdede ayaklar birleştirilir mi?
  4. Namaz kilarken neden gözleri kapatmak?
  5. Rükuya eğilirken gözler nereye bakmalı?
  6. Kıyamda ayaklar nasıl olmalı?
  7. Secdede gözleri kapatmak namazı bozar mı?
  8. Namaz kılarken ayaklar nasıl olmalı?
  9. Sehiv secdesi ne zaman ve nasıl yapılır?
  10. Namazi yanlis Kilindiginda ne yapilir?
  11. Namaz kılarken ayaklar nasıl olmalıdır?

Namaz kilarken gözleri kapatmak günah mi?

Namazkılan kişinin gözlerinikapatması mekruhtur. ... “Sizden biriniz namazakalktığı zaman gözlerinikapamasın” buyurmuşlardır. Namaz kılarkensecdeye bakmak sünnettir. Ancak namazkılan kişi caiz olmayan bir şey görmemek için ya da dikkatini dağıtmamak için huşu içerisinde namaz kılmakadına gözleriniyumabilir.

Secdede iken gözler nereye bakmalı?

Secdede ikenayaklar kaldırılmaz. Secdedeburun kenarlarına bakılır.

Secdede ayaklar birleştirilir mi?

Cevap: Hanefî mezhebine göre namazda iki ayağın arasının 4 el parmağı genişliğinde açık tutulması ve (erkekler için) rükü'ya eğilirken sol ayağı sağ ayağın yanına getirip topuk kemikleri bitiştirmek, secdeden kalkarken de açmak sünnettir. ... Şâfiî mezhebinde namazda ayakların arası bir karış açık tutulur.

Namaz kilarken neden gözleri kapatmak?

Namazdakonsantreyi bozacak bir şey göze ilişirse gözü kapatmak, namazdahuşudan çıkmamak için göz yumulabilir.

Rükuya eğilirken gözler nereye bakmalı?

Namazda rukuyaeğilirken ayak uçlarına bakılması gerektiği bilinmektedir. Ancak rükudaayak uçları yerine kıbleye bakmanın da mümkün olabileceği bilinmektedir. Parmak uçlarına bakmayıp da secdeye bakıldığı zaman kaza ya da sehiv secdesi yapmak gerekmez.

Kıyamda ayaklar nasıl olmalı?

Hanefi Mezhebine göre kıyamdaiki ayağın arası, dört parmak kadar açık bulundurulmalıdır (Şürünbülâlî, Merakı'l-Felâh, İstanbul, 1985, s. 100). Şafii mezhebine göre iki ayakarası bir karış kadar açık tutulmalıdır (Zekeriyya el-Ensârî, Esna'l-Metâlib, Beyrut, 1422/2000, I, 162).

Secdede gözleri kapatmak namazı bozar mı?

Mekruh davranışlardan birisi olan namazdagöz yumma durumu ile ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuşlardır: "Sizden biriniz namazakalktığı zaman gözlerinikapamasın." Çünkü namazda secdeyerine bakmak sünnettir; gözlerikapatınca da sünnetin sevabından mahrum olunur. ...

Namaz kılarken ayaklar nasıl olmalı?

Namazdaerkekler otururken ayakları nasıl olmalıdır? Erkeklerin sol ayaklarını yatırıp sağ ayaklarını dikmeleri ve sağ ayağın parmaklarını kıbleye doğru yönelterek, iki ellerini parmakların uçları ile aynı hizada olacak şekilde uyluklar üzerinde koyarak oturması sünnettir.

Sehiv secdesi ne zaman ve nasıl yapılır?

Farz ve vacip namazları kılarken, namaz esnasında unutulan, dikkatten kaçan ve ihmal edilen kurallar aynı namaz içerisinde telafi edilmesi durumuna sehiv secdesidenir. Farz namazın son rekatında sehiv secdesiyaparak namaz içinde unutulan vacipleri yerine getirerek namaz tamamlanmış sayılır.

Namazi yanlis Kilindiginda ne yapilir?

Sehiv secdesi, yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazınvâciplerinden birini terk veya tehir etme durumunda, namazınsonunda yapılan secdelere denilir. Sehiv secdeleri sayesinde namazdameydana gelen kusur ıslah edilmiş, eksiklik telâfi edilmiş olur.

Namaz kılarken ayaklar nasıl olmalıdır?

Namazdaerkekler otururken ayakları nasıl olmalıdır? Erkeklerin sol ayaklarını yatırıp sağ ayaklarını dikmeleri ve sağ ayağın parmaklarını kıbleye doğru yönelterek, iki ellerini parmakların uçları ile aynı hizada olacak şekilde uyluklar üzerinde koyarak oturması sünnettir.

Namazın müstehabları


Sual: Namazın müstehabları nelerdir?
CEVAP
Namazın müstehablarını yapana çok sevab verilir, yapmamak mekruh olmaz. Yani namazın sevabı azalmaz. Müstehab sevabından mahrum kalır. Bazıları şunlardır:
1- Tekbir alırken baş parmağı kulaklarının yumuşağına dokundurmak. (Erkekler için)

2- Namaz kılarken secde yerine bakmak.

3- Rükuda ayaklarına bakmak.

4- Başını, boyun ile birlikte rükuda düz tutmak.

5- Rüku ve secdede, tesbihleri 5-11 kere söylemek.

6- Kıyamda, ellerini bağlayınca, bileğini sıkıca tutmak.

7- Secdeye varırken önce sağ, sonra sol dizlerini yere koymak.

8- Secdeyi, iki eli arasında yapmak.

9- Secdeye, alnından önce, burnunu koymak.

10- Secdede burnunun iki yanına bakmak.

11- Namazda esnerken elin arkası ile ağzını kapamak.

12- Namaz içinde terini silmemek.

13- Öksürüğü ve esnemeyi terk etmek.

14- Secdeden başını kaldırdıktan sonra, ellerini yerden kaldırmak.

15- Ellerini kaldırdıktan sonra, dizlerini kaldırmak.

16- Tehıyyatta dizlerinin üzerine bakmak.

17- Sağına, soluna selam verirken başını çevirmek ve omuz başlarına bakmak.

18- Selam verirken, imam, hafaza meleklerine ve cemaate niyet etmek.

Müstehab sevabı
Sual:
Müstehaba da riayet etmek sevab olur mu?
CEVAP
İmam-ı Rabbani
hazretleri buyuruyor ki:
Müstehabları hafif görmemeli. Bunlar, Allahü teâlânın sevdiği şeylerdir. Eğer, bütün dünyayı vermekle, beğendiği bir işin yapılabileceği bilinmiş olsa ve dünyayı verip o iş yapılabilse, çok kâr edilmiş olur ve birkaç saksı parçası verip kıymetli bir elması ele geçirmek gibi veya çakıl parçası verip, ölmüş bir sevdiğimizi diriltmek gibidir. (1/266)

Müstehabı terk etmek
Sual:
Namazın bir müstehabı terk edilince mekruh olur mu?
CEVAP
Müstehab terk edilince, namaz mekruh olmaz, yani namazın sevabı azalmaz; fakat müstehabın sevabından mahrum kalınmış olur.

Secdeye inip kalkarken
Sual: Secdeye gidince, önce alnı mı, yoksa burnu mu koymak gerekiyor?
CEVAP
Alından önce burnu yere koymak müstehabdır. Kalkarken de tersi yapılır, yani önce alın, sonra burun kalkar. Diğer uzuvlar da böyledir. Secdeye inerken, önce sağ, sonra sol diz, sonra sağ, sonra sol el, sonra burun ve alın yere konur. Secdeden kalkarken bunun tersi yapılır. Yani önce alın, sonra burun, sonra sol el ve sağ el, sonra sol diz ve sağ diz yerden kaldırılır. Böyle yapılmasa da namaz yine sahihtir, mekruh da olmaz, fakat müstehab sevabından mahrum kalınır. Bunları, dikkati çekecek kadar yavaş yapmamalıdır.

Şahitleri çoğaltmak
Sual:
Bir namazın ilk sünnetini, farzını ve son sünnetini aynı yerde kılmakla farklı yerlerde kılmak arasında fark var mıdır?
CEVAP
Evet, fark vardır. Kılınan her yer ayrı şahitlik yapar. Çok az, mesela 3-5 cm yer değiştirmek yeterlidir, ama başkasını yer değiştirmeye zorlamamalıdır.

Son sünneti, imamın farz kıldığı yerde kılması mekruhtur. Cemaatin kılması mekruh değilse de, başka yerde kılmaları müstehabdır. (Tahtavi)

Resulullah efendimiz, farz namazdan sonra sünneti, farzı kıldığı yerde kılmazdı. (Dâre Kutnî)

Evimizde yalnızken de, akşam, yatsı, sabah gibi açıktan okunabilen farz ve nafile namazları kılarken, okunması caiz olan yerlerde cehri yani açıktan okuyarak kılmak daha sevabdır. Sesimizi duyan duvarlar şahit olur, yerler şahit olur, eşyalar, halılar, koltuklar, odada ne varsa hepsi şahit olur.

Evinde kaza kılan, şahitleri çoğaltmak için, ezan ve ikameti, odada işitilecek kadar yüksek sesle okumalı. Bir hadis-i şerifte, (Kırda da olsa ezan okurken sesini yükselt! Ezan sesini işiten cin, insan, taş, ağaç ve her şey Kıyamette ezan okuyana şahitlik edecektir) buyuruluyor. (Buhari)

 
 
 

Secde sırasında gözler açık mı olmalı?

Secdede topuklar bitişik mi olmalıdır?

Değerli kardeşimiz,

Namaz kılarken gözleri yummak mekruhtur. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır:

“Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın.”

Çünkü namaz kılarken secde yerine bakmak sünnettir; gözleri yummak da bu sünneti terk sayılır. Yalnız buradaki mekruhluk tenzihîdir, büyük bir vebali yoktur.

Ancak, namazda bakılması caiz olmayan bir şeyi görmemek için veya dikkati dağıtacak bir şey gözüne ilişirse yahut görülen şeylerden ilgisini kesmek düşüncesiyle, namazın mânevî hazzı olan huşûu temin maksadıyla göz yumulabilir. Bunda kerahet olmaz.

Secdede topukları birleştirmek müstehaptır.

Namazda gözlerini yummak:
Biriniz namaza durdu mu gözlerini yummasın!» Hadisiyle yasak edilmiştir. Bu hadisi ibn Abdîy rivâyet etmiştir. Ancak senedinde zaiflik vardır.Bedâyi’de bunun sebebi şöyle gösterilmiştir:
Sünnet olan vecih secde yerine bakmaktır Gözlerini yummakta bu sünneti terk etmek vardır.
Sonra burada ki kerahet tenzihiyedir, Hılye ile Bahır’da böyle denilmiştir. Gâliba bu söz, yasağın sebebi Bedayi’in söylediği olduğu içindir Nehyi haram mânâsına almaktan değiştiren de odur.

Namazda gözleri yummak, gözleri semaya dogru kaldirmak veya saga-sola bakmak veya boynunu çevirerek saga-sola bakmak mekruhtur. Bakilmasi caiz olmayan bir şeyi görmemek için veya tam bir saygi ile Yüce Allah’ın huzurunda bulunmaktan dolayi gözleri yummakta kerahet
yoktur.1

Huşûu için acaba göz yummak olur mu derseniz ?
zihni dağıtacak bir şey görmekten endişe etmekle olur.
bu takdirde gözlerini yummak mekruh değildir. Hatta bazı ulema bunun evlâ olduğunu söylemişlerdir.Hılye ile bahır’da bunun uzak bir ihtimal olmadığı bildirilmiştir.

peki secdeye vardıgımızda gözler açık mı olmalı yoksa kapalı mı?

Namaz, iftitah tekbiri dediğimiz Allahü Ekber cümlesiyle başlayan ve sonunda selamla biten bir ibadettir. Bu ikisi arasındaki bütün yerlerde gözleri yummak doğru değildir. Bu nedenle secde, rüku gibi durumlarda da gözler açık olmalıdır.
Ancak yukarıda da belirtildiği gibi “namazda bakılması caiz olmayan bir şey görmemek için veya dikkati dağıtacak bir şey gözüne ilişirse yahut görülen şeylerden ilgisini kesmek düşüncesiyle namazın mânevî hazzı olan huşûu temin maksadıyla göz yumulabilir. Bunda kerahet olmaz.”
bunun yanında sahsımızın fikri gözleri kapatmamaktır.
konu hakkında bir başka hdisi şerifte de buyuruluyor ki:
(Secdede gözleri yummak Yahudi âdetidir.) [Deylemi]
sırf bu hale muhalefet için gözleri yummamak gerekir.

Namazını edâ eden kimse sağa-sola bakmaz.
Zira Resûl-i Ekrem (sav) buyurdu ki: “Şayet namaz kılan kimse; bununla (namazla) münacaatta bulunduğunu (Allahû Teâla (cc)’yı) bilse, elbette başka tarafa bakmaz”(339) hükmünü zikretmektedir.

Namaz esnasında gözleri kapamak.
İbnu’l-Kayyım şöyle demektedir: Namaz esnasında gözleri kapatmak Peygamberin (sallallahu aleyhi ve sellem) adeti olan bir davranış değildi. Daha önce geçen bir hadiste, Peygamberin (sallallahu aleyhi ve sellem) teşehhüd esnasında dua ederken gözünü işaret parmağına diktiği ifade edilmiş ve gözünü oradan ayırmadığı nakledilmiştir.

İbn-i Abidin; Namazda bakınmayı yasak eden delil Tirmizi’nin Hz. Enes (ra)’den rivayet ederek sahihlediği şu hadistir:
“Sakın namazda bakınma!..
Çünkü namazda bakınmak helâk olmaktır. Mutlaka bakınmak lazımsa farzda değil de, hiç olmazsa nafilede olsun.”

Buharinin rivayetine göre Peygamber (sav): “Namazda bakınmak bir hırsızlamadır. Şeytan onu kulun namazından çalar” buyurmuştur. Gayede bakınma özürsüz olursa diye kayıtlanmıştır. Buradaki kerahatin kerahat-i tahrimiyye olması gerekir. Nitekim hadislerin zahiri de bunu göstermektedir. Bahır. Zeylei ile Bakani’nin Mülteka Şerhinde bildirdiğine göre göz ucuyla bakmak yüzü hiç yerinden çevirmemek sûretiyle olursa mübahtır. Çünkü Peygamber (sav) namazında gözünün ucuyla ashabına bakardı”(340) buyurmaktadır.

Gözleri yukarı doğru veya secde mahallinin dışındaki bir noktaya çevirmek.
Gözleri yukarı doğru dikmek veya imama ya da sağa sola bakmak namazda dikkati dağıtan davranışlar olduğu için kusurdur. Gözleri aşağı indirmek ve secde mahalline bakmaya dair emir vaki olmuştur. Ancak teşehhüdde gözler şehadet parmağı üzerinde olur ve oradan ayrılmaz. Nitekim bu, Peygamber’in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazdaki devam ettiği bir sünneti olmuştur. Hadisi şerifte şöyle söylenmiştir.
« (Teşehhüdde) gözü, işaret parmağından ayrılmazdı. »

Aişe’den (r.anha) şöyle der:
Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve sellem) namazda etrafa bakınma konusuyla ilgili olarak sordum, O da şöyle cevap verdi:
« Namazda etrafa bakınma Şeytanın, kulun eda etmekte olduğu namazdan sevabından yaptığı bir hırsızlıktır. »

Enes (r.a)’dan rivayete göre Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
« Şu insanlar, namaz esnasında gözlerini niçin göğe doğru dikerler ki?! »

Peygamberin (sallallahu aleyhi ve sellem) bu husustaki sözü biraz daha sertleşmiş ve şöyle demiştir:
« Ya bundan vazgeçecekler ya da gözleri kör olacak!! »

Bu hadislerde, namazda gözleri gökyüzüne çevirme konusunda mutlak bir yasaklama ve şiddetli bir tehdit bulunup, hatta icma dahi söz konusu olmuştur.
Birinci hadise göre namaz kılan kişinin, lüzumsuz yere sağa sola bakınması mekruhtur. Etrafa bakınma ile namaz bozulmaz, ancak yönünü kıbleden tamamen çevirecek olursa bu taktirde namaz bozulur.
İbn-i Abdilberr şöyle demiştir: Fukahanın büyük bir kısmına göre, namaz kılan kişinin etrafa bakınmaları az ise namazı bozulmaz.

secde de gözlersecdede gözler açık mı olmalı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası