hamilelikte beyaz kremsi akıntı / Hamilelikte farklı renkteki akıntılar ne anlama geliyor?

Hamilelikte Beyaz Kremsi Akıntı

hamilelikte beyaz kremsi akıntı

Hamilelikte beyaz akıntı

Genç kızlar ergenliğe girdikten sonra yumurtlama ve adet dönemleri başlar. Bu şekilde de üreme çağı başlamış olur, hormon salınımları yaşanır. Ergenlikten menopoza kadar olan dönem “üreme çağı” olarak adlandırılır ve bu süreçte zaman zaman artan ya da azalan dokusu, kokusu, yoğunluğu, rengi değişen akıntılar olur. Bu akıntılar genellikle doğal hormonsal değişimin bir sonucudur ve çoğunlukla zararsızdır. Ancak vajinal akıntıların kokusunun çok kötü olması, miktarının normale göre artması gibi normal dışı durumlar bir sorunun varlığına işaret edebileceğinden doktora gitmek gerekir.

Vajinal akıntıların arttığı ya da farklılaştığı dönemler bulunmaktadır. Bu bağlamda yumurtlama döneminde, adet dönemi yaklaştığında, gebelik ve emzirme dönemlerinde vajinal akıntıda farklılıklar olur. Hamilelik döneminde vajinal akıntıları takip etmek, farklılık olduğunda gebeliği takip eden doktora bilgi vermek önemlidir.

Hamilelikte akıntı nasıl olur?

Gebelikte genellikle vajinal akıntının rengi beyaz, sarı ya da koyu renkli olur. Akıntının miktarı, görüntüsü ve yapısı dönem dönem farklılık gösterebilmekle birlikte, yine akıntının çok kötü kokulu olması, yoğun olması durumunda doktora başvurmak önerilir.

Hamilelikte vajinal akıntı olması normal mi?

Hamilelik dönemi hormonların hızlı değişim gösterdiği, zaman zaman artıp azaldığı bir dönemdir. Bu bakımdan da vajinal akıntılar olması, bunların arada farklılaşması da normal sayılabilir. Vajinal akıntının hafif kokulu olması durumu da, tıp dilinde “lökore” olarak adlandırılır. Hamilelik döneminde bu akıntının miktarında hamilelik öncesine göre artış olması da normaldir, endişelenmeye gerek yoktur.

Hamilelikte vajinal akıntı ne zaman başlar?

Her kadın zaman zaman iç çamaşırında vajinal akıntı görür. Hamilelikte ise akıntı genellikle gebeliğin ilk 6 -8 haftalarında fark edilir düzeyde olur. Çünkü gebeliğin ilk 2 ayında anne adayının vücudundaki hormonlar ciddi oranda değişim yaşar.

Hamilelikte akıntı ne zaman biter?

Kadınların yaşamı boyunca zaman zaman artan ve azalan vajinal akıntı olur. Hamilelikte ise akıntı artıp azalarak devam eder, hatta hamilelik sonrasında emzirme döneminde de akıntı olur. Bu durum ise hormonlarla ilgilidir. Bir kadın doğum yaptıktan sonra, lohusalık akıntısı (löşi) adı verilen akıntı olur. Bu akıntı başlangıçta koyu kıvamlı iken 3 -4 gün sonra rengi açılır ve kahverengimsi bir renk alır. Aradan zaman geçtikçe, yaklaşık 10 gün sonra da sarımsı bir renge bürünür ve bu şekilde doğum sonrası akıntı 2 &#; 8 hafta kadar sürebilir. Bu süreçte zaman zaman pıhtı da gelerek, doğumdan sonraki 2 ay içinde akıntılar devam eder. çünkü doğumdan sonra annenin vücudunun gebelik ve doğum olaylarının yarattığı hormonal durumların etkisinden kurtulması için 2 aylık bir zaman gerekir.

Hamilelikte akıntı neden olur?

Kadınların yaşamları boyunca dönem dönem yaşadıkları akıntıların temel sebebi hormonlardır. Bu bağlamda hamilelikte akıntı sebepleri de şu şekilde sıralanabilir:

  • Gebelik sırasında genişleyen vajina duvarına hormonların yaptığı etki akıntıya sebep olur.
  • Deri ve kaslara giden kan akışının artması akıntılara yol açar.
  • Doğum sonrasında yaşanan hormonsal değişimler lohusalık akıntısına neden olur.

Hamilelikte vajinal akıntıların renkleri ne anlama gelir?

  • Hamilelikte kahverengi akıntı

Hamilelikte kahverengi akıntının iç çamaşırında lekelenme şeklinde olması normaldir. Ancak kahverengi akıntının kötü kokulu, fazla miktarda ve yoğun kıvamlı olması durumunda doktora başvurmak gerekir

  • Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı

Vajina, hamilelik süresince rahim ağzını ıslak tutmak ve onu enfeksiyonlara karşı korumak için daha fazla akıntı üretir ve bu da sağlıklı olandır. Bu bakımdan hamilelikte beyaz sümüksü akıntı da normaldir ve gereklidir. Özellikle gebeliğinin son dönemlerine doğru beyaz renkli sümük benzeri akıntı daha fazla olur. Ancak bu süreçte akıntının açık beyaz olduğundan ve akıntının kötü kokulu olmadığından emin olmak gerekir.

Hamilelikte vajinal akıntının yeşil renkli olması normal değildir ve genellikle bakteriyel enfeksiyonun habercisidir. Bu tür bir durumda vakit kaybetmeden doktora gitmek önerilir.

Hamilelikte tıpkı yeşil renkli akıntı gibi sarı renkli akıntı da genellikle enfeksiyon olduğunu gösterir. Sarı renkli akıntı çoğunlukla kötü kokuludur ve acilen doktora gitmeyi gerektirir.

Hamilelikte pembemsi renkte bir vajinal akıntı lekelenme şeklinde olur, iç çamaşırında birkaç damla pembe, kahverengi arası leke oluşur. Bu tür akıntılar hamilelikte normaldir ve genellikle hamileliğin başlarında embriyonun rahme tutunma veya yerleşme kanamaları olarak değerlendirilir. Bunlar anne adayının biraz dinlenmesi ve bol su içmesiyle kendiliğinden geçer ve müdahaleye gerek kalmaz. Ancak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde olan pembe akıntı anne adayının; kabızlık, idrar yolları enfeksiyonu, yalancı doğum sancıları gibi sorunlar yaşadığına işaret olabilir. Bu tür bir durumda ve de akıntının rengi kırımıza döndüğünde mutlaka doktora haber verilmelidir.

Hamilelikte akıntı gerekli mi, normal mi, faydalı mı?

Hamilelikte beyaz, şeffaf renklerde olan, iç çamaşırında hafif ıslaklık yaratan akıntının bir zararı yoktur, hatta yararlıdır. Ancak akıntının renginin koyu, kokusunun kötü, miktarının fazla olması ise bir sağlık sorununa işaret olduğundan doktora başvurmayı gerektirir. Hamilelikte açık renkli, hafif akıntının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğum kanalını enfeksiyonlardan korur.
  • Vajinada sağlıklı bakteri dengesinin oluşmasını sağlar.
  • Akının içerdiği yüksek asit oranı, zararlı bakterilerin üremesini engeller.

Hamilelik akıntılarından rahatsız olmamak için öneriler

  • Günlük ped kullanılabilir (bunların gün içinde sık sık değiştirilmesi gerekir).
  • Vajinaya mikropların girmesine neden olabileceği için tampon kullanılmamalıdır.
  • Vajinanın ve vücudun hava almasına engel olduğu için külotlu çoraplar ya da naylon çoraplar giyilmemelidir. Hamilelikte daha çok pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.
  • Vajinanın içini temizlemek amacıyla vajinaya su tutulmamalıdır, sabunlarla temizlenmemelidir. Aksi halde vajinadaki normal mikroorganizma dengesi bozulabilir. Bu da birtakım sorunlara yol açabilir.
  • Vajina sadece dıştan su ile temizlenmeli ve her defasında iyice kurulanmalıdır.

Hamilelikte akıntı enfeksiyona yol açar mı?

Genel olarak hamilelikte akıntının enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için kötü kokulu olup olmadığına ve çok yoğun olup olmadığına bakmak önerilir. hamilelikte vajinal akıntının vajinal enfeksiyon belirtisi olduğunun göstergeleri akıntının; renginin sarı veya yeşil olması, kötü kokulu olması, vajinada kızarıklık olması, kaşıma isteği yaratması ve tahriş olması şeklindedir.

Hamilelikte vajinal akıntı ile ilişkili enfeksiyonlardan birisi “bakteriyal vajinit” adlı yaygın bir enfeksiyon türüdür. Bu durumda vajinal akıntı pis kokulu gri ve yeşil renklidir ve de erken doğuma yol açabilir.

Hamilelikte sık görülen enfeksiyonlar

  • Bakteriyel vajinit,
  • Kandidiyazis (pamukçuk),
  • Trikomoniyaz şeklinde sıralanabilir. Bu enfeksiyonlar erken dönemde teşhis edilirse bebeğe zarar vermez ve tedavi edilebilir.

Hamilelikte enfeksiyon riskini azaltmak için gerekli önlemler

  • Vajina su tutarak yıkanmamalı, bu sayede mikroorganizma dengesi korunabilir.
  • Rahat ve bol kıyafetler tercih edilmeli, dar pantolonlardan, taytlardan uzak durmalı.
  • Hava almayan naylon iç çamaşırları yerine pamuk olanlar tercih edilmeli.
  • Vajinal akıntı olduğunda günlük ped kullanılmalı ve sık sık değiştirilmeli.

Hamilelikte vajinal akıntıda hangi durumlarda doktora başvurulması gerekir?

  • Vajinal akıntıyla birlikte karın ağrısı ve yüksek ateş varsa,
  • Peynir kıvamında, yeşilimsi ve kötü kokulu akıntı varsa,
  • Akıntı ile birlikte acı, kızarıklık, kaşınma varsa,
  • Akıntı sürekli, yoğun bir şekilde devam ediyorsa,
  • Yakın zamanda amniyosentez yapıldıysa ve vajinal akıntında artış olduysa,
  • Baş dönmesi varsa,
  • Kanama şeklinde akıntı olursa,
  • Kan pıhtısı varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Prof. Dr. Bülent Tıraş

Beyaz Akıntı: Hamilelik belirtisi mi, adet belirtisi mi?

Kad&#;nlarda yumurtlama zaman&#;nda ak&#;nt&#; miktar&#;n&#;n artt&#;&#;&#;n&#; söyleyen Kad&#;n Hastal&#;klar&#; ve Do&#;um, Tüp Bebek Uzman&#; Doç. Dr. Nermin Kö&#;ü&#;, vajinal ak&#;nt&#;yla ilgili merak edilen sorular&#; yan&#;tlad&#;. Bu makalede beyaz ak&#;nt&#; hamilelik belirtisi mi? Beyaz ak&#;nt&#; adet belirtisi mi? Beyaz ak&#;nt&#; neden olur? sorular&#;na yan&#;t arad&#;k. &#;&#;te Dr. Nermin Kö&#;ü&#;'ün yan&#;tlar&#;: ( Hamilelikte kar&#;n a&#;r&#;s&#; neden olur? yaz&#;m&#;z da ilginizi çekebilir)

beyaz ak&#;nt&#;

VAJ&#;NAL AKINTI DO&#;AL B&#;R DURUMDUR

Üreme ça&#;&#;ndaki bir kad&#;nda görülen vajinal ak&#;nt&#; fizyolojik yani do&#;al bir durumdur. Adet döngüsüne ba&#;l&#; olarak ak&#;nt&#; miktar&#; ve k&#;vam&#; de&#;i&#;iklik gösterebilir. Özellikle yumurtlama zaman&#;nda ak&#;nt&#; miktar&#; artar, daha saydam, daha elastik ve &#;effaf bir hal al&#;r. Bu ak&#;nt&#;lar ki&#;iye rahats&#;zl&#;k hissi vermez. Renksiz, kokusuz ak&#;nt&#;lar genelde tehlikeli olmayan sa&#;l&#;kl&#; kabul edilen ak&#;nt&#;lard&#;r.

Her kad&#;nda ak&#;nt&#; miktar&#; birbirinden farkl&#;d&#;r, hatta ayn&#; kad&#;nda bile baz&#; aylarda ak&#;nt&#; miktar&#; ve yo&#;unlu&#;u de&#;i&#;iklik gösterebilir ama genelde ayn&#; kad&#;n için kendi içinde belli bir düzeni vard&#;r. Bunu ki&#;inin kendisi bilir.

Vajinal ak&#;nt&#; miktar&#;n&#; ve özelliklerini etkileyen baz&#; do&#;al nedenler olabilir. Genellikle hamilelik, adet döngüsünde ya&#;anan hormonal de&#;i&#;iklikler, do&#;um kontrol haplar&#; gibi ilaçlar ve antibiyotikler ak&#;nt&#; miktar&#;n&#; ve &#;eklini de&#;i&#;tirirler.

VAJ&#;NAL AKINTILAR ZARARLI MIDIR?

Hay&#;r, her ak&#;nt&#; zararl&#; de&#;ildir. Bunlar&#;n ço&#;u fizyolojik yani do&#;al ak&#;nt&#;lard&#;r. Ancak baz&#; ak&#;nt&#;lar patolojikdir, yani normal de&#;ildir. Patolojik ak&#;nt&#;lar&#;n de&#;erlendirmesinde ak&#;nt&#;n&#;n rengine, kokusuna, miktar&#;na ve beraberinde a&#;r&#; olup olmad&#;&#;&#;na bak&#;l&#;r. Sar&#; ve ye&#;il ak&#;nt&#;lar, koku, ka&#;&#;nt&#; ve a&#;r&#; gibi bulgularla beraberse baz&#; hastal&#;klar&#;n habercisi olabilir. Bunlar genelde genital enfeksiyonlar ve genital sistemden kaynaklanan iyi ve kötü huylu tümörler olabilir. Bu &#;ikayeti olanlar&#;n bir jinekolo&#;a ba&#;vurarak detayl&#; bir muayene olmas&#; gerekir.

BEYAZ AKINTI HAM&#;LEL&#;K BEL&#;RT&#;S&#; M&#;D&#;R?

Peki, beyaz ak&#;nt&#; hamilelik belirtisi midir? Dr. Kö&#;ü&#; bu soruya &#;u yan&#;t&#; veriyor: "Kad&#;nlarda gebeli&#;in ilk aylar&#;ndan itibaren vajinadan gelen beyaz ak&#;nt&#; art&#;&#; gösterir. Döllenmi&#; yumurtan&#;n rahim için yerle&#;mesiyle beraber ba&#;layan hormonal de&#;i&#;iklikler ak&#;nt&#;da baz&#; de&#;i&#;iklikleri beraberinde getirir. Bu nedenle beyaz ak&#;nt&#;lar hamilelik belirtisi olabilmektedir. Fakat bu durum ki&#;inin hamile oldu&#;unu kesin kan&#;tlamaz. Çünkü hormonal de&#;i&#;ikliklerden, ilaçlardan, enfeksiyonlardan dolay&#; hamile olmayan ki&#;ilerde de adet öncesi beyaz bir ak&#;nt&#; görülebilir. Bu yüzden beyaz ak&#;nt&#;ya göre hamilelik tan&#;s&#; konulmaz.

Hamileli&#;in erken dönemde görülen daha önemli belirtileri vard&#;r. Bunlardan en önemlisi adet döneminin gecikmesidir. Ek olarak ba&#; dönmesi, bulant&#;, halsizlik, kokulara hassasiyet, s&#;k idrara ç&#;kma gibi semptomlar da olabilir. Ancak bunlar&#;n hiç birine bak&#;larak kesin tan&#; konulmaz. Çünkü bu gibi semptomlar gebelik d&#;&#;&#;nda pek çok &#;eyden de kaynaklanabilir. Bu yüzden adet gecikmesi olan veya hamilelik belirtilerinin ço&#;unu ta&#;&#;yan kad&#;nlar, özellikle korunmas&#;z ili&#;ki ya&#;am&#;&#;larsa test yapt&#;rarak emin olma yoluna gitmelidirler.

BEYAZ AKINTI ADET BEL&#;RT&#;S&#; M&#;D&#;R?

Yumurtlama döneminde vücutta olu&#;an de&#;i&#;iklikler nedeniyle ak&#;nt&#; &#;ekli, rengi ve miktar&#; de&#;i&#;ir. Bundan dolay&#; adet öncesi beyaz ak&#;nt&#; görülebilir. Yani beyaz ak&#;nt&#;lar adetin yakla&#;t&#;&#;&#;n&#;n haberini verebilir. Öte yandan, ak&#;nt&#;lar vajinal enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. E&#;er ki&#;ide her zamankinden farkl&#; bir ak&#;nt&#; varsa, beraberinde koku, ka&#;&#;nt&#;, kas&#;klarda a&#;r&#;, idrarda yanma gibi sorunlar varsa enfeksiyon dü&#;ünülür. Böyle durumlarda en do&#;ru kan&#;ya varmak için bir doktora ba&#;vurmakta fayda vard&#;r.

ADET OLMAYA YAKIN AKINTI NASIL OLUR?

Vajinal ak&#;nt&#; her kad&#;nda farkl&#; miktarda ve &#;ekilde olabilir. Genellikle vajinan&#;n do&#;al floras&#;na, hormonal duruma, cinsel aktiflik durumuna ve nem dengesine ba&#;l&#; olarak ak&#;nt&#;n&#;n özellikleri de&#;i&#;ir. Adet dönemine yak&#;n görülen ak&#;nt&#; genellikle beyaz renktedir. Bu ak&#;nt&#; bazen &#;slakl&#;k &#;eklinde bazen de lekelenme olarak kendini gösterir. Ak&#;nt&#;n&#;n k&#;vam&#; ki&#;iden ki&#;iye farkl&#;l&#;k gösterebilir. Adet öncesi ve sonras&#; koyu k&#;vamda da ak&#;nt&#;lar görülebilir. Kokulu, ka&#;&#;nt&#;l&#; ve farkl&#; renkte olan ak&#;nt&#;lar genelde normal kar&#;&#;lanmaz. Sar&#; ve ye&#;il ak&#;nt&#; durumlar&#; genital enfeksiyonun habercisidir.

VAJ&#;NADAN GELEN BEYAZ PEYN&#;R&#;MS&#; AKINTININ NEDEN&#; NED&#;R?

Genellikle normal olan vajinal ak&#;nt&#;lar renksiz ve kokusuzdur. Adet öncesi ve sonras&#; dönemde beyaz bir ak&#;nt&#; gayet normaldir. Ancak ak&#;nt&#;n&#;n beyaz peynirimsi ya da süt kesi&#;i gibi olmas&#; normal de&#;ildir. Yine ak&#;nt&#;da koku mevcut ise, köpüklüyse ve rengi sar&#;-ye&#;il ise bu normal bir ak&#;nt&#; de&#;ildir. A&#;&#;r&#; yo&#;un süt kesi&#;i ak&#;nt&#;ya ka&#;&#;nt&#; da e&#;lik ediyorsa vajinal mantar enfeksiyonlar&#;ndan &#;üphelenilir. Mantar enfeksiyonun tedavisi genellikle kolayd&#;r. Tabi ki do&#;rusunu ö&#;renmek ve tedavisini gerçekle&#;tirmek için doktora ba&#;vurman&#;z gerekir.

&#;LG&#;L&#; &#;ÇER&#;KLER

             


             

Etiketler:#Adet (Regl)

Hamilelik dönemi, anne adaylarının vücutlarında peş peşe birçok değişim yaşadıkları bir süreçtir. Çünkü embriyonun anne rahmine yerleştiği ilk günden itibaren normalin dışında birtakım belirtiler oluşmaya başlar. Göğüsler hassaslaşır, kilo alımı başlar, saçlar ve cilt güzelleşir, hatta kadınların günlük vajinal salgılarında artış dahi yaşanır.

Ancak bu vajinal salgılar, bazı durumlarda kendini farklı renklerde gösterebilmektedir ve bu renkler, önemli durumların habercisi niteliğindedir. Bu nedenle gebelikte akıntı renkleri, takip edilmesi gereken bir konudur. Anne adayı, kıvamından rengine ve kokusuna kadar akıntısını gözlemlemelidir.

Gebelikte yaşanan akıntıların renkleri neyi ifade ediyor, hangi renkler tehlike habercisi, birlikte inceleyelim.

Gebelikte Akıntı Neden Olur?

Bir kadının, normal zamanlarında olduğu gibi hamilelik zamanlarında da akıntı sorunu olabilmektedir. Bu, genç kızlık döneminden başlayan oldukça normal bir durumdur. Vajinayı bakteri ve mikroplardan koruyucu özelliktedir. Fakat “Gebelikte akıntı neden olur?” sorusu, anne adayları tarafından çok daha merak konusudur. Bunun altında yatan asıl neden, değişik renkteki salgıların farklı biyolojik sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelebilme ihtimalidir.

Peki akıntıya ne sebep olur?

Vajinal akıntının rengine göre sebebi de farklılık gösterir. Bazı akıntılar hamilelikte gayet doğal bir durum iken, bazı akıntılar bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Genellikle aşağıdaki durumlar vajinal salgı miktarını artıran ve yapısını değiştiren faktörlerdir:

  • Bakteriyel enfeksiyon
  • Mantar enfeksiyonu
  • Östrojen hormon seviyelerinde artış
  • Düşük belirtisi
  • Dış gebelik durumu
  • Erken doğum hâli
  • Doğum zamanının gelmesi
  • Embriyonun rahme yerleşmesi gibi nedenler akıntıya yol açabilir.

Gebelikte Akıntı Renkleri

Hamileyseniz ve akıntı probleminiz varsa, salgının rengine göre ne anlam ifade ettiğini öğrenmek isteyeceksiniz. Bazı durumları normal karşılamanız, bazı durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu sebeple renk ve kıvam konusunda dikkatli olmalısınız.

  • Beyaz ve Sümüklü:

    Sadece hamilelikte değil, her kadının normal günlerinde de yaşadığı akıntı türü, beyaz ve sümüksü yapılı salgılardır. Hamilelikte bu salgının miktarında ciddi artış yaşanabilir. Östrojen hormonunun etkisi ile genişleyen vajina duvarının kan akışı hızlanır ve daha çok akıntı salgılanmaya başlar. Normaldir.

 

  • Şeffaf ve Süt Beyazı:

    Normal bir salgı türüdür. Renginde değişiklik yaşanmadığı sürece olağan kabul edilir. Şeffaf olması, su gibi bir görüntü oluşturabileceği için doğum belirtisi olarak su gelmesi ile karıştırılmamalıdır.

 

  • Beyaz ve Pütürlü:

    Süt kesiği benzeri görüntüsü ile lor peynirini andıran bu salgı, beraberinde kaşıntı, yanma, idrar yaparken acı gibi şikâyetlere de sebep olabilir. Beyaz pütürlü akıntı, çoğu zaman bir mantar enfeksiyonu Hamilelikte enfeksiyon riskinde artış görülür. Vajinal mantar, çoğunlukla anneyi rahatsız eden, bebeğe bulaşmayan bir enfeksiyon türüdür. Ancak doğum sırasında bebekte pamukçuk oluşmasına neden olabilir.

 

  • Yeşil:

    Akıntınızın rengi yeşilse, vajinal enfeksiyon varlığından şüphelenilmelidir. Yeşil, kokulu, yoğun akıntı, iltihabik bir durumun habercisidir. Cinsel yolla bulaşmış bir enfeksiyon durumu olabilir. Bu enfeksiyonlar, anne ve bebek sağlığı için risklidir. Mutlaka tedavi edilmelidir.

 

  • Sarı:

    Gebelikte sarı akıntı, salgının yeşile dönmeden önceki hali olabilir. Aynı yeşil renkli akıntılar gibi bakteri enfeksiyonuna işaret eder. Yoğun kıvamlı ve kokuludur. Genelde beraberinde kaşıntı ve yanma belirtisi vardır.

 

  • Kahverengi ve Lekeli:

    Kahverengi akıntının lekelenme şeklinde görüldüğü durumlar gebelikte normaldir. Özellikle hamileliğin belli olduğu ilk günlerde meydana gelebilir ve yerleşme kanamasının belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ancak kötü koku ve yoğun kıvam eşlik ediyorsa, bir uzmana danışılmalıdır.

  • Açık Pembe veya Pembe:

    Bu renkteki salgılar, meydana geldikleri döneme göre yorumlanmalıdır. Hamileliğinizin ilk başlarında pembemsi akıntı ile karşılaşmanız; yerleşme kanaması, dış gebelik veya düşük belirtisi olabilir. Gebeliğin son günlerinde ortaya çıkmışsa vücudun doğuma hazır olduğunun habercisi olarak yakın zamanda doğumun başlayabileceğini ifade eder.

  • Kırmızı ve Parlak:

    Alışık olduğunuz kanama benzeri görüntüsü ile en çok endişe uyandıran akıntı türü, kırmızı parlak ve yoğun akıntılardır. Beraberinde kramp, kasılma, sancı gibi şikâyetler de mevcutsa mutlaka en yakın sağlık birimine başvurulmalıdır. Düşük veya erken doğum belirtisi olabilir.

  • Gri:

    ‘Bakteriyel Vajinozis’ adı verilen bir enfeksiyonun belirtisi olarak gri akıntı görülebilmektedir. Eğer akıntınız gri ve yoğun kıvamlıysa, ağır balık kokusuna benzer bir koku eşlik ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

gebelikte-akinti-renkleri

Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Tehlikeli Olabilir?

Bir anne adayı için gebelik sürecinde yaşayacağı her olağan dışı durum endişe vericidir. Bir sağlık sorununa veya bebeğinizle ilgili bir duruma işaret edebileceği düşüncesi ile yaşadığınız vajinal salgının ne gibi sonuçları olacağını, sebebini, taşıdığı riskleri bilmelisiniz.

  • Eğer ağır kokulu, iltihabımsı, yapışkan ve sarı, yeşil, gri benzeri renkli bir akıntınız varsa vajinal bir enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Bu enfeksiyonlar, anne ve bebek sağlığı açısından tedavi edilmediğinde daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

  • Eğer kırmızı, pıhtılı ve yoğun kıvamlı veya açık kırmızı ve parlak renkli kanama şeklinde bir akıntınız varsa, gebeliğinizle ilgili dış gebelik, düşük, erken doğum gibi bir olay yaşıyor olabilirsiniz. Vakit kaybetmeden doktorunuza müracaat etmelisiniz.

Hamilelik Akıntılarının Faydası Var mı?

Bir kadının normal günlerinde salgılanan akıntısının ne gibi faydaları varsa gebelik döneminde salgılanan vajinal sıvılar da aynı şekilde vajinayı dış etkenlere karşı koruyucu bir kalkan görevi görür. Beyaz renkli, çoğu zaman açık beyaza kaçan, hafif sümüksü yapılı akıntı hamilelikte normaldir ve anne/bebek açısından birtakım yararları vardır.

  • Bu salgı, rahim ağzı girişini zararlı mikroorganizma ve bakterilerden koruyarak doğum kanalında vajinal enfeksiyon oluşma riskini azaltır. Böylelikle hem anne hem de bebek enfeksiyonlardan korunmuş olur.

 

  • Normal bir gebelik salgısı, vajinanın pH dengesini dengede tutarak zararlı bakteri üretimini azaltır ve yararlı bakterilerin yaşayabilmesi için sağlıklı bir ortam oluşturur.

Hamilelik Döneminde Akıntı ile Nasıl Baş Edilir?

Hamilelik dönemi boyunca farklı renk ve kıvamlarda görülen akıntı şikâyetlerinizi en aza indirebilirsiniz. Gündelik hayatınızda uygulayacağınız bazı basit yöntemler sayesinde akıntı sorunu ile kolaylıkla baş etme şansınız olacaktır.

Vajinal akıntısı olan anne adayları,

  • Pamuklu iç çamaşırı kullanmaya özen göstermelidir.
  • İç çamaşırları, yıkadıktan sonra mutlaka ütüleyerek kullanmalıdır. Böylelikle çamaşırda bakteri üremesine engel olabilirsiniz.
  • Genital bölgeyi uzun süre ıslak tutmamalıdır. Özellikle banyo yaptıktan ve havuz ya da denizden çıktıktan sonra bu bölge iyice kurulanmalıdır. Bakteri ve mantarlar, ıslak ve sıcak bölgede çok daha hızlı üremektedir, bu nokta unutulmamalıdır.
  • Deniz veya havuz sonrası ıslak mayo ve bikiniler çok bekletilmeden değiştirilmelidir.
  • Günlük ped kullanımına dikkat edilmeli, akıntının yoğun olduğu günler saatte bir ped değişimi yapılmalıdır.
  • Vajinal duştan kaçınmalıdır. Vajina içinin yıkanması durumunda bölgenin pH dengesi
  • Tampon kullanımına bu dönemde ara vermelidir. Tamponlar genital bölgede bakteri üremesini hızlandırır.
  • Naylon çamaşır ve çorap kullanmamalıdır.
  • Genital temizliği önden arkaya doğru yapmaya özen göstermelidir.
  • Vajinal bölgede kimyasal içerikler ürünler kullanmamalıdır. Örneğin; parfümlü tuvalet kâğıdı, koku giderici sprey, sabun vb.

Bu püf noktalar, vajinal akıntı problemleri açısından daha rahat bir süreç geçirmenizde size yardımcı olabilir.

Gebelikte akıntı renkleri, anne adaylarını panikletmemelidir. Kendinizi takip ederek ve akıntıyla beraber diğer belirtileri gözlemleyerek olağan dışı bir durum olup olmadığını anlayabilir, aklınıza takılan durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz. Ancak her akıntının riskli olduğu da düşünülmemeli; bazı salgıların yararlı, bazılarının da olağan olduğu unutulmamalıdır.

Gebelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey! : funduszeue.info

Bahçeci Sağlık Grubu

Hamilelikte Akıntı Nedir? Ne Zaman Başlar?

Hamilelik, kadın bedeninde birçok değişikliği de beraberinde getiren hem zorlu hem de heyecan verici bir süreçtir. Annede gebeliğin başlangıcından itibaren hormonal dengelerde meydana gelen değişimlerden kaynaklanan ve ilerleyen aylarda büyüyen bebeğe ve anne karnına adaptasyon sürecinden kaynaklı olarak ortaya çıkan pek çok değişiklik söz konusudur. Gebelikle birlikte anne adaylarında ortak olarak görülen bu durumlardan bir tanesi de vajinal akıntıdır. Kadınlarda vajina içerisindeki nemliliğin sağlanması ve genital bölgenin enfeksiyonlardan korunması, kayganlığın arttırılması gibi amaçlarla salgılanan fizyolojik akıntı normal bir durumdur ve üreme çağındaki tüm sağlıklı kadınlarda görülür. Saydam veya beyazımsı bir renge ve hafif, rahatsız edici olmayan bir kokuya sahip olan bu akıntının gebelik döneminde bir miktar artması normaldir. Dolayısıyla anne adayları hamilelikte akıntı olur mu, hamilelikte akıntı normal mi, hamilelikte beyaz sümüksü akıntı bir sorunu işaret eder mi gibi endişelere kapılmamalıdır. Fakat akıntının rengi ve kıvamında görülen değişimler bazı sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır. İşte hamilelikte görülen akıntıya ilişkin bilinmesi gerekenler&#;

Hamilelikte Akıntı Nedir? Neden Olur?

Kadınlarda ergenlik dönemi ile birlikte başlayan vajinal akıntı, kadın sağlığında önemli bir yeri olan normal bir durumdur. Fizyolojik akıntı olarak adlandırılan bu sıvı cinsel birlikteliğin sağlanabilmesi için vajinanın nemli ve kaygan olmasını sağlar, aynı zamanda sperm hücrelerinin ilerleyebilmesine yardımcı olur. Gebelik döneminde birçok anne adayının merak ettiği konular arasında hamilelikte akıntı olur mu, gebelikte su gibi akıntı nedir, hamilelikte beyaz akıntı neden olur gibi soruların yanıtlarını arar. Bu gibi soru işaretleri olan anne adaylarının bilmesi gereken konu, gebelikte akıntının artmasının normal bir durum oluşudur. Akıntının gebelik dönemindeki artışının birden fazla nedeni vardır. Değişen hormon düzeyleri, genişleyen vajina duvarı üzerinde gösterdiği etkiyle birlikte akıntı sıvısının artışına neden olur. Vajina yüzeyi ve içerdiği kaslara giden kan akımının artması da akıntıyı artıran bir diğer neden olarak belirtilebilir. Dolayısıyla artan vajinal akıntı gebelik sürecinin olağan bir parçasıdır. Bununla birlikte bazı hamilelerde akıntı miktarında belirgin bir artış gözlenmezken bazılarında ise gebelik öncesindeki döneme oranla kat daha fazla akıntı söz konusu olabilir. Bu kişiden kişiye değişebilen bir durumdur ve hamileler akıntılarının normal dışı olduğunu düşünmeleri halinde hekimlerine danışmalıdır.

Hamilelikte Akıntı Normal Midir?

Hamilelikte beyaz veya şeffaf renkte rahatsız etmeyen hafif bir kokuya sahip vajinal akıntı normal olarak değerlendirilir. Hatta bu akıntı halk arasında hamilelik akıntısı olarak da adlandırılır. Gebelik öncesi dönemde de görülen fizyolojik akıntının gebelikle birlikte önemli ölçüde artması normal olsa da daha farklı görünüm, renk ve kokuya sahip akıntılar bazı sorunların veya hastalıkların habercisi olabilmektedir. Özellikle de gebelik döneminde genital organlar enfeksiyona oldukça yatkındır. Bazen pembe, sarı, kahverengi renkte akıntılar da herhangi bir sorunu işaret etmeyebilir fakat bundan emin olabilmek adına hamileler mutlaka hekimlerine başvurmalı, yaşadıkları sorundan detaylı bir şekilde bahsederek gerekli muayene ve tanı testlerini yaptırmalıdır.

Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte görülen akıntı artışı genellikle gebeliğin başlangıcı ile birlikte, ilk 6 ve 8. haftalar arasında başlar. Bunun nedeni bu dönemde hormonal dengelerde önemli değişikliklerin meydana gelmesidir. Bu akıntı genellikle gebelik boyunca devam eder ve doğumun ardından da bir süre devam ettikten sonra yavaş yavaş azalır. Doğumun ardından lohusalık döneminde başlangıçta koyu renkli bir akıntı söz konusudur. Yavaş yavaş rengi açılarak önce kahverengiye, sonra sarı renge döner. Lohusalık döneminde görülen akıntının içerisinde pıhtıların bulunması da normaldir. 6 hafta ile 2 ay arası bir süreç boyunca devam eden bu süreç doğumun üzerinden 2 ay geçtikten sonra yavaş yavaş azalır ve gebelik öncesi dönemdeki düzenine döner.

Hamilelikte Akıntı Renkleri ve Anlamları

Hamilelikte kokulu akıntı, farklı renklerde akıntı gibi durumlar normal olabileceği gibi bazı sorunları ve hastalıkları da işaret ediyor olabilir. Hamilelikte akıntı renginin neyi belirtebileceğini şu şekilde sıralayabiliriz:

Hamilelikte Kahverengi Akıntı: Gebelik dönemi içerisinde normal vajinal akıntının lekelenme türünde kahverengi renge yaklaşması normal olarak kabul edilebilir. Fakat anne adayları tarafından hamilelikte çamur gibi kahverengi akıntı, gebelikte kahverengi akıntı olarak da adlandırılan bu akıntının kıvamının koyulaşması veya rahatsız edici, kötü bir kokuya sahip olması olağan dışıdır ve hekime başvurmayı gerektirir.
Hamilelikte Sarı Akıntı: Gebelik öncesi ve sonrası dönemlerde de olduğu gibi gebelikte sarı akıntı olması genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Vajinal enfeksiyonlar tedavi edilmediklerinde ilerleyerek daha ciddi sorunlara yol açabildiğinden hekimlere başvurulmalıdır.
Hamilelikte Beyaz Akıntı: Vajinal akıntının beyaz veya şeffafa yakın bir renge sahip olması, sümüksü kıvamda olması ve rahatsız edici bir kokusunun olmaması normal olduğunun bir göstergesidir. Gebelik döneminin sonlarına doğru miktarı artan bu akıntı genellikle herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelir.
Hamilelikte Yeşil Akıntı: Tıpkı sarı akıntı gibi yeşil renkte bir vajinal akıntı da enfeksiyon göstergesidir. Gebelikte yeşil akıntı sorunu yaşayan anne adaylarının hekimlerine başvurması gerekmektedir.
Hamilelikte Pembe Leke: Gebeliğin başlangıç döneminde (ilk trimesterde) lekelenme türünde görülen kanamalar genellikle hamilelikte pembe leke gelmesi veya hamilelikte kahverengi leke gibi görülen akıntılara neden olur. Normal olarak değerlendirilen bu akıntılar genellikle implamantasyon (tutunma) kanaması olarak da adlandırılır. Fakat gebeliğin daha ileri dönemlerinde görüldüğü takdirde hamilelikte pembe akıntı bazı hastalıkların veya erken doğumun habercisi olabileceğinden ciddiye alınmalı ve derhal hekime başvurulmalıdır.

Hamilelikte Akıntı Enfeksiyona Dönüşebilir mi?

Gebelikte görülen akıntıların enfeksiyon kaynaklı mı yoksa olağan akıntılar mı olduğu yukarıdaki başlıkta belirtilen renklere göre bir ölçüde belirlenebilir. Fakat bunun net bir şekilde tespit edilebilmesi için mutlaka hekime danışılmalıdır. Genellikle sarı veya yeşil renkte olan kötü kokulu akıntılar enfeksiyon kaynaklı akıntılardır. Genital bölgede kızarıklık, kaşıntı ve tahriş gibi olumsuzlukların görülmesi enfeksiyon ihtimalini güçlendirir. Enfeksiyonlar bakteriyel veya mantar kaynaklı olabilir ve kadınlar arasında oldukça yaygın olarak görülür. Akıntı şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuran bireylerde akıntıdan örnek alınarak incelenmek üzere laboratuvarlara gönderilmesi sonucunda kolaylıkla teşhis edilebilir. Ardından enfeksiyona yol açan etkenin belirlenmesiyle antibiyotik veya antifungal tedavisine başlanır ve kolaylıkla tedavi edilebilir. Enfeksiyon anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermez fakat annenin genital sağlığı açısından mutlaka tedavi edilmelidir.

Gebelikte kahverengi leke veya akıntı sorunundan dolayı rahatsızlık duyan anne adayları özellikle de akıntının yoğun olduğu günlerde ped kullanmayı tercih edebilir. Fakat günlük pedlerin sürekli olarak kullanımı enfeksiyona hazır bir ortam oluşturması nedeniyle önerilmez. Gebelik süresince görülen bu doğal vajinal akıntı genital organları enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olur. Fakat akıntıya ek olarak gebelikte kasık ağrısı ile akıntı birlikte görüldüğünde veya ateş, baş dönmesi peynir kesiği benzeri akıntı, kötü koku, sarı ve yeşil renk, kaşıntı, kızarıklık gibi durumların gözlenmesi halinde bu durum akıntının gebelikte görülen doğal akıntı olmadığını işaret eder ve bu hastalar derhal sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Eğer sizin de gebelikte akıntı şikayetiniz söz konusu ise genel bir muayeneden geçmek ve akıntınızın olağan bir fizyolojik akıntı olup olmadığını öğrenmek için hekiminize başvurabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası