prima hafta hesaplama / Gebelik Hesaplama - Kaç haftalık hamileyim? - Op. Dr. Gönül Çimen

Prima Hafta Hesaplama

prima hafta hesaplama

Ultrason taraması

Gebe kaldığınız tarihi kesin olarak belirleyemeseniz bile, son adet döneminizin gününü unutun veya yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğinden de emin değilseniz, diğer ipuçları size ve doktorunuza ilk doğum öncesi randevunuzda bitiş tarihinizi belirlemenize yardımcı olabilir:

Hamileliği daha doğru bir şekilde tarihlendirebilen erken bir ultrason. Bazı doktorlar erken dönemde ultrasonu rutin olarak gerçekleştirir, ancak çoğu zaman sadece adetleriniz düzensizse, 35 yaş ve üzerindeyseniz, düşük veya hamilelik komplikasyonları öykünüz varsa veya bitiş tarihi fizik muayenenize ve SAT'a göre belirlenemiyorsa erken ultrason gerçekleştirmektedir.

Bebeğin kalp atışının ilk kez duyulduğu (değişse de 7 veya 8 hafta civarında) ve ilk fetaş hareketi hissettiğinizde (ortalama 18 ila 22 hafta arasında, ancak daha erken veya daha sonra olabilir) gebelik kilometre taşları, doğum yapacağınız gebelik bitiş tarihinizin doğru olup olmadığı konusunda ipuçları verir.

Kasık kemiğinizden rahminizin üst kısmına kadar olan ölçüm olan fundal yüksekliğiniz, her doğum öncesi ziyaretinizde doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir ve bitiş tarihinizi doğrulanmasına yardımcı olur.

İlk dahili gebelik muayeneniz yapıldığında not edilecek rahim boyutu da doğum yapacağınız tarihi saptamak için bir faktör olabilir.

Gebelik Hesaplama

Tahmini doğum tarihinizi hesapladıktan sonra, bebeğinizle ne zaman karşılaşacağınız konusunda daha iyi bir fikir edinerek bu tarihe göre plan yapmaya başlayabilirsiniz.

Henüz yapmadıysanız, atmanız gereken ilk adımlardan biri, hamile olduğunuzu kesin olarak belirleyebileceğiniz kan testi, fizik muayene ve doğum tarihinizi daha hassas bir şekilde hesaplayabilmeniz için bir doktor randevusu almaktır.

Her doğum öncesi kontrol randevusunda uterusunuzun boyutunu belirlemek ve bebeğinizin gelişimini izlemek için doktorunuz sizi incelenecektir. Bebeğinizin ilk kalp atışını duymak ve onu ultrasonla görmek gibi hamilelik kilometre taşları bu muayenelerin heyecan verici bir parçası olacaktır. Süreç boyunca, gözlenen duruma bağlı olarak, hamileliğinizin son tarihi belirlenecektir.

Doktorunuz size en iyi şekilde tavsiyede bulunacaktır fakat hamile olduğunuzu fark ettiğiniz anda kendi kendinize de yapabileceğiniz birçok şey vardır. Daha fazla bilgi edinmek için sitemizin geri kalanını keşfedin.

PRIMA Programı Yılı Çağrısı Açıldı

Akdeniz bölgesinde su yönetimi, gıda sistemleri ve tarım-gıda değer zinciri temalarında çok ortaklı uluslararası projelerin destekleneceği Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon için Ortaklık (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area - PRIMA) Programı’nın yılı çağrısı başvurulara açıldı. 

  27 Ocak

Akdeniz bölgesinde su yönetimi, gıda sistemleri ve tarım-gıda değer zinciri temalarında çok ortaklı uluslararası projelerin destekleneceği Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon için Ortaklık (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area - PRIMA) Programı’nın yılı çağrısı başvurulara açıldı. 


PRIMA tarafından yapılan yeni bir değişiklik sonucunda, PRIMA kapsamında açılacak olan uluslararası proje çağrılarında yer alacak konsorsiyumun en az 3 farklı katılımcı ülkeden en az 4 farklı tüzel kişilikten katılan araştırmacılardan oluşması şartı bulunmaktadır. Bu çerçevede;

1.    En az 1 tüzel kişilik, AB üyesi veya Akdeniz’e sınırı olmayan Ufuk asosiye ülkesinden: Almanya, Fransa, Portekiz, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İspanya, İtalya, Lüksemburg, Malta, Slovenya
2.    En az 2 farklı tüzel kişilik*, PRIMA katılımcısı üçüncü ülke veya Akdeniz’e sınırı olan üçüncü ülkeden: Türkiye, Cezayir, Ürdün, İsrail, Tunus, Fas, Lübnan, Mısır
3.    En az 1 tüzel kişilik, herhangi bir PRIMA katılımcı ülkesinden (AB üyesi olan veya olmayan) olmalıdır.

*Söz konusu 2 farklı tüzel kişilik aynı ya da farklı PRIMA katılımcısı üçüncü ülke / Akdeniz’e sınırı olan üçüncü ülkeden (Türkiye, Cezayir, Ürdün, İsrail, Tunus, Fas, Lübnan, Mısır) olabilecektir.

PRIMA Programı kapsamında desteklenecek projeler 2 bölüme ayrılmaktadır. 


•    1. Bölüm kapsamında alınan proje önerileri, UFUK Programı’ndan PRIMA Programı’na tahsis edilmiş fon ile desteklenecektir. PRIMA Programı 1. Bölüm kapsamında başvurular sadece PRIMA’ya yapılmalıdır. Detaylı bilgi ve uluslararası başvurular için seafoodplus.info adresi ziyaret edilmelidir.


•    2. Bölüm kapsamında alınan proje önerileri ise ulusal fonlayıcı kuruluşların PRIMA Programı’na taahhüt etmiş oldukları fonlar ile desteklenecektir. 2. Bölüm kapsamında, PRIMA’ya yapılacak ortak başvuruya ek olarak, proje konsorsiyumlarında yer alan araştırma ekiplerinin kendi ulusal fonlayıcı kuruluşlarına da başvuru yapmaları gerekmektedir. Uluslararası başvuru koşulları ve detaylı bilgi için seafoodplus.info adresi ziyaret edilmelidir. Konsorsiyumlarda Türkiye’den yer alacak ekipler, ulusal başvurularını seafoodplus.info adresi üzerinden TÜBİTAK’a yapacaklardır. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz. 

Çağrı Takvimi

1.BÖLÜM (SECTION 1)

1.Aşama Son Başvuru Tarihi (PRIMA)

22 Mart

2.Aşama Son Başvuru Tarihi (PRIMA)

6 Eylül

2.BÖLÜM (SECTION 2)

1.Aşama Son Başvuru Tarihi (PRIMA)

29 Mart

2.Aşama Son Başvuru Tarihi (PRIMA)

13 Eylül

1.Aşama Ulusal Son Başvuru Tarihi (TÜBİTAK)

6 Nisan

1.Aşama E-imza Son Tarih (TÜBİTAK)

12 Nisan

İlgili Kişiler:

TÜBİTAK iletişim

Ayşe SAYIN ÜKE
Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı - İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü
E-posta: [email protected] 

Ebru İMAMOĞLU
Araştırma Destek Programları Başkanlığı – Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
E-posta: [email protected] 

PRIMA İletişim
seafoodplus.info 

Bitkisel Ürün Sigortası

SİGORTA KAPSAMI VE SİGORTALANAN TEHLİKELER

Tüm bitkisel ürünler için;

o   Dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, taşıt çarpması, sel ve su baskınının ürünlerde neden olduğu miktar kaybı,

o   Dolunun yaş meyve, yaş sebze ve kesme çiçeklerde neden olduğu kalite kaybı,

o   Yaban domuzunun tarla ürünlerinde, sebzelerde, fidanlarda ve çilekte neden olduğu miktar kaybı,

o   Kuşların, ayçiçeği (yağlık), ayçiçeği (çerezlik) ürünleri ile ayçiçeği (sertifikalı tohumluk) ürününün olgunlaşma ve hasat döneminde tabla üzerindeki tohumları yemesi suretiyle ortaya çıkan miktar kaybı,

o   Yağmur riskinin, pamuk ve pamuk (sertifikalı tohumluk) ürününde kozaların açılmasından itibaren hasada kadar olan dönemde, açılmış kozalarda neden olduğu miktar kaybı,

o   Don riskinin, meyve ve bağ fidanlarında neden olduğu miktar kaybı zararı

dolu paketi olarak teminat kapsamına alınmaktadır.

Bu sayılan risklere ilave ve ek prim ile isteğe bağlı olarak,

o   Don riskinin yaş meyvelerde, yağgülünde ve enginarda neden olduğu miktar kaybı,

o   Dolu ağı ve örtü ile destek (telli terbiye) sistemleri ve bu sistemlerin altında bulunan ürünlerde; dolu, dolu ağırlığı, kar ağırlığı, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması risklerinin neden olduğu zararlar,

o   Yağmur riskinin; kiraz ve üzüm ürünlerinde olgunlaşma ve hasat dönemlerinde neden olduğu miktar kaybı ile taze tüketime yönelik olarak üretilen incirlerde olgunlaşma ve hasat dönemlerinde yol açtığı kalite kaybı, kurutmalık amaçlı üretilen incirlerde olgunlaşma ve buruklaşma dönemlerinden hasada kadar olan dönemde neden olduğu miktar ve kalite kaybı,

o   Dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, taşıt çarpması, sel ve su baskını, yaban domuzu zararı risklerinin, arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve kaplıca buğday ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının sap kısmında neden olduğu miktar kaybı,

o   Dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, taşıt çarpması, sel ve su baskını risklerinin, salamuralık yaprak üretimi yapılan asmaların yapraklarında neden olduğu miktar kaybı,

o   Sıcak havanın, altıntop, limon, mandalina, portakal ürünlerinde çiçeklenme, meyve tutumu ve küçük meyve dönemlerinde kuruma, dökülme; üzümlerde ise çiçeklenme ve tane bağlama dönemlerinde salkımlarda tane tutumunun gerçekleşmemesi ve tanede büyümenin durması, kuruması ve dökülmesi şeklinde neden olduğu miktar kaybı,

o   Don riskinin, şekerpancarı, kabak (çerezlik), domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz ürünlerinde fide ve yapraklanma döneminde yeniden ekim dikime neden olacak şekilde meydana getirdiği zararlar.

teminat kapsamına alınabilmektedir.

İsteğe bağlı ek teminatlar tek başına alınamaz.

Ayrıca, ekonomik olarak verime yatmış meyve ağaçları, çay ve asmaların kendileri ile fidanlarında, süs bitkisi fidanlarında; dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması ve kar ağırlığı riskleri ile fidanlarda yaban domuzu zararı riski ile meyve ve bağ fidanlarında don riskinin neden olduğu tam hasarlar (*) üründen bağımsız olarak sigorta ettirilebilir. Ekonomik olarak verime yatmış meyve ağaçları, çay ve asmaların kendilerinin sigortalanmasından önce, döneminin uygun olması koşulu ile öncelikle ürünün sigortalanması şartı aranır. Ürünün sigortalanma döneminin uygun olmaması halinde bu şart aranmaz.

 (*) Tam hasar; teminat altındaki riskler nedeniyle meyve ağaçları, çay ve asmaların kendilerinde 3 yıllık verimin tamamen kaybına; meyve ağaçlarının, çayın, asmaların ve süs bitkilerinin fidanlarında ise fidan özelliklerini kaybetmelerine yol açan zararları ifade eder.

POLİÇELEŞME SÜRECİ

Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlarını güncellemiş olması gerekmektedir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM'e) üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM’ in) sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlar doğrultusunda acente sistemde poliçeyi tanzim eder. Tanzim edilen poliçe için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamındaki Aydınlatma Metni, Poliçe Bilgilendirme Formu, Poliçe çıktıları TARSİM tarafından sigortalı üreticilerimize tercihine göre SMS veya e-posta olarak gönderilir. Sigortalı üreticimiz poliçesini çıktı olarak almayı tercih ederse, acente öncelikle; Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamındaki Aydınlatma Metni, Poliçe Bilgilendirme Formunu iki nüsha olarak sistemden alır ve birer nüshasını sigortalıya imza karşılığı verir. Sonrasında tanzim edilen poliçeden iki nüsha düzenleyerek bir nüshasını sigorta ettiren/sigortalıya verir.

PRİMLERİN ÖDENMESİ

Bitkisel Ürün Sigortasında, dolu paket poliçelerinde yazılı primin %50' si Devlet tarafından karşılanır. Bununla birlikte, meyve ürünlerinde, ek olarak alınan don riski, meyve ve bağ fidanlarında don riski ile şekerpancarı, kabak (çerezlik), domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide ve yapraklanma döneminde yeniden ekim dikime neden olacak don riski için; don priminin 2/3’ü Devlet tarafından karşılanır.

Sigortalı tarafından ödenecek olan primin % 15' i peşin alınır; kalan prim tutarı da en geç poliçe bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsil edilir.

Ağaç/Fidan Sigortaları poliçelerinde ise sigortalı tarafından ödenecek olan primin %15' i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir.

HASAR İHBAR / EKSPERTİZ / ÖDEME SÜRECİ

Bitkisel Ürün Sigortasında, teminat kapsamında olan bir riskin gerçekleşmesi halinde; sigorta ettiren/sigortalı, rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren, don hasarlarında 10 günü, diğer hasarlarda 15 günü aşmamak üzere Sesli Yanıt Sistemi uygulamasının yanı sıra, TARSİM Mobil Uygulama, seafoodplus.info üzerinde yer alan Poliçe sorgulama/hasar ihbarı ekranı veya acenteler aracılığıyla da Bitkisel Ürün Sigortası branşındaki poliçeleri için Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM’ e) hasar ihbarında bulunabilir.

Hasar tespitleri Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından görevlendirilen eksperler tarafından yapılır. Hasar dosyasının tamamlanmasından sonra, kesinleşmiş tazminat miktarları, en geç 30 gün içinde yine Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalıya, banka kanalıyla ödenir. Tazminat, hasat tarihinden önce ödenmez. Ancak, ürünün tamamen hasarlanması halinde tazminat sigortacılık ilkeleri dahilinde poliçe bitiş tarihinden önce ödenir.

Erken bir gelişme devresinde sigortalı ürünün hasara uğraması durumunda; Tarım Sigortaları Havuzu eksperi tarafından, aynı ürünün veya farklı bir ürünün yeniden ekim/dikimine karar verilmesi halinde, sigortalının, hasar tarihine kadar, mevcut ürüne yapmış olduğu ekim/dikim ve bakım masrafları karşılığı olarak, Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlarında belirtildiği şekilde ödeme yapılır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir