yemek yesem bile midem kazınıyor / Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? Mide yanması neden olur? - Sağlık Haberleri

Yemek Yesem Bile Midem Kazınıyor

yemek yesem bile midem kazınıyor

Mide Kazınmasının Acıkmakla İlgisi Var mı?

Mide Kazınmasının Acıkmakla İlgisi Var mı?Mide acıkmanın belirtisi olarak kazınabileceği gibi farklı sebeplerden dolayı da kazınır. Bu durum hastalıklardan ve beslenmeden kaynaklı olabilir.
Mide kazınmasının sebepleri:
1- Yeterince sıvı almamak: Günlük alınması gereken bir sıvı miktarı vardır. En sağlıklı sıvı sudur. Bunun yanında taze sıkılmış meyve suları, soda ya da bitki çayları olabilir. Ama bunlar tatlandırıcılı olmamalıdır. Yoksa faydalı olmaz. Bitki çaylarına bal, sodanın sade olanı tercih edilmelidir. Ama asıl önemlisi günde ortalama 2 litre su tüketilmelidir. Eğer vücuda yeteri kadar sıvı girmiyorsa midede boşluk oluşur. Bu durumda da mide kazınır ve kişi kendini aç hisseder. Aslında karın aç değil sadece midedeki boşluktan dolayı böyle bir his ortaya çıkmıştır. Bu durum gereksiz yemeye ve kilo almaya sebep olur.
2- Tiroitlerin az çalışması: Tiroit bezleri boynun iki yanında bulunur. Tiroitlerin bir çalışma düzeni vardır. Eğer gerektiğinden az ya da çok çalışıyorsa vücut bundan etkilenir. Tiroitler çok çalıştığında kişi kilo alamaz, tiroitler az çalıştığında kişi kilo veremez. Eğer normal bir beslenme düzenine rağmen kilo alıp vermede bir anormallik var ise mutlaka tiroit bezlerine baktırmak gerekir. Bu kan testi ile ortaya çıkar. Eğe gerektiğinden az çalışırsa açlık hissi hissedilir ve mide kazınır.
Mide Kazınmasının Acıkmakla İlgisi Var mı?3- Safranın az olması: Hangi besinden ne kadar tüketildiği önemli bir unsurdur. Eğer hep aynı gıdalar tüketiliyorsa bu tek yönlü bir beslenme olur. Genellikle sıkı diyet yapanlarda bu durum gözlenebilir. Çünkü diyet yapanlar belli besinleri hayatlarından çıkarır bazen de birkaç besin maddesi tüketerek zayıflamaya çalışırlar. Özellikle lifli besinler beslenme düzeninden çıkarılırsa midedeki boşluk dolmaz ve midede açlık hissi olur.

4- Kullanılan ilaçlar: Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların herkes üzerinde etkisi farklıdır. Çünkü her bünye birbirinden farklıdır. Bu yüzden ilaçların yan etkileri de ortaya çıkar. Kimi ilaçların yan etkileri içinde mide kazınması vardır. Normalde mide kazınması sorunu yaşamayan bir kişi ilacı kullandıktan sonra midede kazınma hissi yaşıyorsa bu kullandığı ilacın yan etkisidir. Bu durumda doktora başvurmakta fayda vardır.
5- Stres: Mide stresten en çok etkilenen organlardandır. Birçok insanın stresli zamanlarında kendilerini sürekli yemeye vermeleri de bununla ilişkili olabilir. Bunun için stresli zamanlarda kişi kendini kontrol altına almalıdır.
6- Şeker tüketimi: Şeker tüketimi açlık hissini tetikler. Kısa süreli olarak iştahı keser ama bir müddet sonra midede kazınma hissi ortaya çıkar.
7- Atıştırmalıklar: Sağlıklı bir yaşam için doğru ve düzenli beslenmek gerekir. Sabah kahvaltısı başta olmak üzere öğünlerde düzenli bir şekilde beslenmek gerekir. Eğer düzenli bir şekilde beslenilmiyor, ayaküstü mideyi geçici şekilde oyalayan yiyecekler tercih ediliyorsa mide de sık sık sinyal verir. Ana öğünler kadar ara öğünlerde de 1 meyve, 1 bardak süt, 1 kase yoğurt tüketmek gerekir. Besinleri sık sık ama az az tüketmek vücut için çok faydalıdır.

Mide Kazınmasının Acıkmakla İlgisi Var mı?8- Gün ışığının az alınması: Az güneş ışığı yüzünden insanlar mutsuz olur ve yiyecek ve içecekler ile mutlu olmaya çalışırlar. Midede kazınma hissi ortaya çıktıkça kişi kendini yiyeceklere verir. Sağlıklı bir yaşam için güneş ışığından faydalanmak çok önemlidir. Eğer kişi uzun süre güneş ışığı almaz ise kendini yağlı ve şekerli yiyeceklere verir. Bu durum aslında vücudun kendini savunmasıdır.
9- Alkollü içecekler: Mide kazınması problemi yaşayanlar alkol kullanıyorsa bu alkolden kaynaklı bir sorun olabilir ve alkolü bırakmaları gerekir.
Soğan: Soğanı gerektiğinden fazla tüketmek mide için zararlı olabilir. Soğanda asit vardır ve bu mide kazınmasına sebep olur.
Kahveli içecekler: Günümüzde en yaygın içeceklerin başında kahve gelir. Çeşit çeşit kahveler vardır ve bunlar gün içinde sıkılıkla tüketilir. Günde 2 fincan şekersiz Türk kahvesi tüketmek vücut için yararlı gerisi ise zararlıdır.
Tuz: Aşırı tuz tüketimi tüm vücut için zararlıdır ama midedeki kazınma hissini de tetikler.

Yazar: Serpil Altunyay

Yemek yediniz, üzerinden iki saat bile geçmedi ve siz kendinizi tekrar acıkmış hissediyorsunuz. Zamansız öfkeleniyor, nedensiz melankoliye kapılıyorsunuz. Kilo vermek neredeyse imkânsızlaştı

O da ne?.. Sanki göbek bölgenizde de her zamankinden fazla yağlanma var!.. Bütün bunların sebebi henüz farkına varmadığınız hastalığınız ‘reaktif hipoglisemi’ olmasın?..

Prof. Dr. Mustafa Sait GÖNEN
TC İstanbul Bilim Üniversitesi
Öğretim Görevlisi

Hemen herkesin verecek bir beş kilosu var. Yediklerimize kendimizi fit hissetmek ve daha sağlıklı olmak adına dikkat ediyoruz. Hangi besinlerin yenmesi gerektiğine, azaltıldığında hangilerinin kilo verdireceğine dair bilgiler yeni değil artık. Kalori hesapları, diyet listeleri, spor salonları… Ama bir gün geliyor ve ne yaparsanız yapın kilo veremediğinizi, hatta diyet uygulamaya çalışırken fazla bile yediğinizi fark ediyorsunuz. Bu durumu önce yaşadığınız strese, yemeyi sevmenize verebilirsiniz. Ama şiddetli bir açlık hissi duyuyorsanız, sinirlilik ve huzursuzluk buna eşlik ediyorsa, her hastada görülmemekle birlikte çarpıntı ve baygınlık hissi de yaşıyorsanız sorunun kaynağı sizin iradeniz ya da yemek yemeyi sevmeniz değil, reaktif hipoglisemi hastalığınız olabilir. Bu durumda yapmanız gereken ise bir endokrinoloji doktoruna gitmek ve yaşadıklarınızı anlatmak. Biz bu sayımızda sözü, Florence Nightangale Hastanesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen’e verdik ve reaktif hipoglisemiyle ilgili bilgileri kendisinden dinledik. Bakalım size ya da yakınlarınıza tanıdık gelecek belirtilere rastlayacak mısınız?..

Reaktif hipoglisemi kendini hangi belirtilerle hissettiriyor? 

Baygınlık hissi, şiddetli acıkma, çarpıntı, terleme, sinirlilik, huzursuzluk… Daha ağır olan durumlarda baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görme, konuşma bozukluğu da görülebilir. Anlamsız öfke patlamaları ve tartışmaya meyil sıklıkla vardır.

Doyduğunu hissetmeyen, yemekten kısa süre sonra acıkan herkeste bu veya buna benzer bir rahatsızlık vardır diyebilir miyiz?

Kabaca evet. insanın yemek yedikten sonra acıkması için beş-altı saatlik bir sindirim döneminin geçmesi gerekir. Bir-iki saat sonra acıkma hissi normal değildir. Aslında bu gerçek bir acıkma da değildir, özellikle insülin direnci olanlarda erken evrede insülinin fazla salınmasına bağlı olarak ortaya bir acıkma hissi çıkar. Kanda artan insülin, iki-üç saat sonra kan şekerini normalin de altına indirdiği için, şiddetli bir yeme isteği, titreme, terleme, mide kazınması olur.

Teşhisi için hangi birime gitmek gerekiyor? Burada doktorlar hastaya yapılan hangi testler sonucunda  “reaktif hipoglisemi” teşhisini koyuyorlar?

Bu hastaların bir endokrinoloğa başvurması gerekir. Tanısı spesifik bir testten çok, klinik özellikleri ile konulur. Açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, açlık insülin düzeyi ve şikâyetleri için anında kan şekerine bakmak yol gösterebilir. Sadece açlık kan şekerine bakarak “Benim bir şeyim yok” demek yetmez; bu yüzden endokrinoloğa başvurulması önemlidir. Eskiden bu hastalarda uzamış yükleme testi kullanılırdı, günümüzde sadece kliniği belirgin olmayanlarda bu teste başvuruyoruz.

Hastalık daha çok kimlerde ve ne zaman görülüyor?

Diyabet riski olan bireylerde daha çok görülüyor. Obez veya fazla kilolu kişilerde, ailede diyabet öyküsü olanlarda, sağlıksız beslenenlerde ve düzenli egzersiz yapmayanlarda reaktif hipoglisemi riski daha fazladır. Genellikle karbonhidrattan zengin öğünlerden sonra görülür. Dengeli beslenmeyenler, kahvaltı yapmayanlar ve düzensiz yemek yiyenlerde kan şekeri gün içinde düştüğü için sık sık atıştırma krizleri görülür.

Bu hastalık neden önemli? Gerekli önlemler alınmazsa ilerleyen dönemlerde nasıl bir seyir izliyor?
Reaktif hipoglisemi erken tanı konulmazsa yıllar içinde  önce ‘Bozulmuş Glikoz Toleransı’na, sonrasında da diyabet hastalığına ilerler.

Reaktif hipoglisemisi olanlar, şeker düşüklüğü belirtilerini yaşamamak için sık sık atıştırır, bu da sadece yaşam kalitesini bozmakla kalmaz, kilo almaya ve sonunda şeker hastalığına yol açar.

Reaktif hipoglisemi teşhisi konulmuş bir hasta, hayatında neleri değiştirerek gelecek sürecini değiştirebilir?
Reaktif hipoglisemi tanısı alan kişi, ‘Tıbbi Beslenme Tedavisi’ olarak adlandırdığımız sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeli ve düzenli spor yapmalıdır. Öğünlerinde basit karbonhidratlı rafine besinler yerine, glisemik indeksi düşük gıdalara yer vermelidir. Egzersiz olarak da haftada dört-beş gün dakika tempolu yürüyüş ya da  asgari toplamda dakika tempolu yürüyüş önerilebilir. Biz buna “yaşam tarzı değişikliği” diyoruz. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, 10 yıl içerisinde çıkabilecek bir şeker hastalığı, hiçbir ilaç kullanmadan, sadece yaşam tarzı değişikliği ile yüzde 58 oranında engellenmektedir.

Yenmemesi gereken gıdalar nelerdir?

Şeker, bal, reçel, dondurma, çay şekeri içeren pasta, tatlı ve kekler, çikolata, patates, pirinç, beyaz unla yapılmış yiyecekler yenmemelidir. Alkolden, özellikle de açken alkol almaktan kaçınılmalıdır.

‘Glisemik indeks’ sık sık duyduğumuz ama tam olarak anlamını bilmediğimiz bir terim. Bu terim doğrultusunda ne tür beslenme önerilerinde bulunabilirsiniz?

Karbon, oksijen ve hidrojen molekülünden oluşan karbonhidratlar;  rafine  beyaz şekerdeki gibi basit ya da patateste olduğu gibi kompleks karbonhidratlar olarak ikiye ayrılır. insan bedenine enerji sağlayan  çeşitli besinlerdeki bu karbonhidrat yapıları kan şekerini farklı derecelerde yükseltir. Besinlerin kan şekerini yükselten etkileri “glisemik indeksi”ni gösterir. Hızla emilip kana geçen besinlere, ‘glisemik indeksi yüksek besinler’ denir. Kan şekerini hızla yükselten besinler, bu hastalarda pankreası aşırı uyararak abartılı insülin salınmasına neden olur. Bu durum daha sonra tokluk olduğu halde kan şekerinin düşmesine ve şikâyetlere yol açar. Glisemik indeksi düşük besinler yavaş yavaş emilip kana geçerek, abartılı insülin yanıtına neden olmaz. Bunun için glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Ancak glisemik indeksi düşük diye fazla da tüketilmemelidir.

Sürekli aç hissediyor, yemek yemek istiyor ve asla doymuyorsanız doğru yerdesiniz! Çoğu insan bu durumu &#;Fazla iştahlıyım, yapım böyle!&#; olarak açıklasa da sürekli olarak aç hissetmenizin ve asla doymamanızın altında birçok farklı sebep yatıyor olabilir. Sağlıklı beslenmemekten tutun da çeşitli hastalıklara kadar işte sürekli aç hissetmenizin altında yatabilecek 14 neden!

1. Çok fazla rafine karbonhidrat tüketiyor olabilirsiniz


&#;Rafine&#; olarak adlandırdığımız bu karbonhidrat türü; makarna, hamur işi ve abur cubur gibi birçok hazır gıdada bulunur. Bu gıdaları tükettiğinizde fazlasıyla tok hissetseniz de kısa bir süre sonra tekrar acıkırsınız. Çünkü bu tarz gıdaların içerisinde lif bulunmaz, dolayısıyla hızlı bir biçimde sindirilirler. Yani uzun süre tok kalmak istiyorsanız sindirimi daha uzun süren lifli gıdaları tercih etmelisiniz. Örneğin sebzeler ve tam tahıllı gıdalar iyi bir seçenek olabilir.

2. Diyabet rahatsızlığınız olabilir


Diyabet, özellikle tip-2 diyabet, sürekli aç hissetmenize neden olabilir. Çünkü diyabet hastalarında vücudumuzun enerji kaynağı olan glikoz, hücrelere yayılamaz ve kanda kalır. Dolayısıyla diyabet hastaları sürekli olarak aç hisseder. Ancak açlık hissi, diyabet rahatsızlığının belirtilerinden sadece birisidir. Diyabet hastası olup olmadığınızı anlamak için bir doktorla görüşüp kan testi yaptırmanızın şart olduğunu hatırlatalım!

3. Fazla egzersiz yapıyor olabilirsiniz


Eğer düzenli olarak spor yapıyorsanız ya da hareketli bir yaşantınız varsa normalden daha fazla kalori harcıyor olabilirsiniz. Dolayısıyla vücudunuz, normal bir insanın vücudundan çok daha fazla kaloriye ihtiyaç duyuyor olabilir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak spor yapan insanların zamanla daha hızlı bir metabolizmaya sahip olduğunu gösteriyor. Yani kısacası, düzenli olarak spor yapıyorsanız bol bol yemek yemenizde hiçbir sıkıntı yok. Tabii siz yine de yemek seçimlerinizin sağlıklı ve besleyici olmasına özen gösterin.

4. Düzenli kullandığınız ilaçlar iştahınızı etkiliyor olabilir


Sürekli aç hissetmenizin sebeplerinden biri de düzenli kullandığınız ilaçlar olabilir. Özellikle diyabet rahatsızlığı için kullanılan ilaçlar, antidepresanlar ya da duygudurum düzenliyiciler; içerdikleri kortizol, insülin, klozapin ya da olanzapin gibi maddelerden dolayı sürekli olarak aç hissetmenize neden olabilir. Eğer yeni başladığınız bir ilaçtan sonra düzenli bir şekilde kilo aldığınızı fark ettiyseniz ve sürekli aç hissediyorsanız doktorunuzla iletişime geçmeyi unutmayın.

5. Stresli olduğunuz için yemek yemek istiyor olabilirsiniz


Endişe ve kaygı bozukluğunun vücudumuz üzerinde birçok etkisi olduğunu biliyoruz. Bu etkilerden biri de sürekli olarak yemek yeme isteği! Duygusal yeme bozukluğu olarak adlandırdığımız bu rahatsızlık, düşündüğünüzden çok daha yaygın. Kendimizi stres altında hissettiğimizde vücudumuz kortizol hormonu salgılar, bu durum da aç hissetmemize neden olur. Dolasıyla stresli anlarımızda yemek yemek zorunda hissedebiliriz. Stres, obezitenin en büyük nedenlerinden biridir. Hayatınızdaki stresi; yoga, meditasyon ya da yeni hobilerle kontrol altına almaya çalışın!

6. Yemeğinizi çok hızlı yiyor olabilirsiniz


Günleriniz oldukça yoğun geçiyor olabilir. Dolayısıyla hızlıca bir şeyler atıştırıp işlerinizi halletmek istiyor olabilirsiniz. Ancak &#;hızlıca bir şeyler atıştırmak&#; size zaman kazandırıyor gibi gözükse de oldukça sağlıksız bir alışkanlık. Yemeklerinizi hızlı bir şekilde tüketmek; iştahınızı arttırır, kilo almanıza ve hızlı bir şekilde acıkmanıza neden olur. Yemeğinize hak ettiği zamanı ayırın. Öğlen yemeğinizi alın, bir sandalyeye oturun ve yavaşça yiyin. Yemeğinizin keyfini çıkarmaya çalışın.

7. Hipertiroidizm rahatsızlığınız olabilir


Hipertiroidi olarak adlandırılan bu rahatsızlık, kandaki tiroid hormonu seviyesinin normalden fazla olmasıdır. Eğer sürekli olarak aç hissediyorsanız hipertiroidi rahatsızlığınız olabilir. Kolaylıkla teşhis edilebilen ve düzenli ilaç kullanımıyla kontrol altına alınan bu rahatsızlık, sürekli aç hissetmenize neden olduğu gibi kilo vermenize de neden olabilir.

8. Uykunuzu alamıyor olabilirsiniz


Kaliteli bir gece uykusunu asla küçümsemeyin! Ghrelin yani bir diğer adıyla iştah hormonu, beynimiz tarafından kontrol edilir. Eğer yeterince uyumuyorsanız beyninizin de düzgün bir şekilde çalışmasını bekleyemessiniz! Yapılan araştırmalar gösteriyor ki 8 saatten az uyuyan insanların vücudundaki ghrelin seviyesi, kaliteli bir uyku çekenlerden çok daha yüksek.

9. Menopozda ya da PMS döneminde olabilirsiniz


Dürtüsel yeme olarak adlandırılan bu yeme bozukluğu, premenstrüel sendrom yaşayan kadınlarda oldukça sık görülüyor. Yani regl dönemlerinizden önce ve regl döneminiz boyunca kontrol edemediğiniz açlık krizleri yaşamanız oldukça normal. Aynı şekilde menopoz dönemindeki kadınların da hormon seviyelerinde büyük değişiklikler olur, dolayısıyla iştahları artabilir.

Hamile olabilirsiniz


Sürekli aç hissetmenizin sebeplerinden biri de hamilelik olabilir. Eğer böyle bir durum varsa normalden daha fazla yemek yemeniz oldukça doğal. Araştırmalar gösteriyor ki hamile kadınların %%90&#;ı hamileliği boyunca daha iştahlı oluyor.

Çok fazla alkol tüketiyor olabilirsiniz


Alkol, iştahınızı düşündüğünüzden çok daha fazla etkiler. Araştırmalar gösteriyor ki alkol tükettiğinizde vücudunuzdaki leptin hormonunun seviyesi düşer. Leptin hormonu; tokluk hissetmemizi sağlayan hormondur, dolayısıyla alkol içtikçe iştahınız artmaya başlar. Ayrıca fazla alkol tüketimi, obezitenin başlıca nedenlerinden biridir. Eğer açlık krizlerinin önüne geçmek istiyorsanız alkolü kontrollü bir şekilde tüketmeye özen gösterin.

Yeterli miktarda su içmiyor olabilirsiniz


Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmek, sağlığınız için çok önemli. Dolayısıyla sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını istiyorsanız gün içerisinde 2 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yemeklerden önce bir bardak su tüketen insanlar daha az yemek yiyor ve daha çabuk doyuyor. Ayrıca her ne kadar tuhaf olsa da beynimiz, açlık ve susuzluk hissini zaman zaman karıştırabiliyor. Özetle iştahınızı kontrol etmek için yeterli miktarda su tüketmeyi unutmayın!

Yeterli miktarda sağlıklı yağ tüketmiyor olabilirsiniz


Fazla miktarda yağ tüketmek sağlığınız için bir problem yaratabileceği gibi az miktarda yağ tüketmek de vücudunuzdaki dengeleri bozabilir. Sağlıklı yağlar tükettiğinizde yiyeceklerin sindirim süresini uzatırsınız yani yiyecekler daha uzun süre midenizde kalır ve daha uzun süre tok hissedersiniz. Araştırmalar yağsız ürünler tüketen insanların çok daha çabuk acıktığını gösteriyor.

Yeterli miktarda protein tüketmiyor olabilirsiniz


Eğer yemeklerinizde yeterince proteine yer vermiyorsanız sürekli olarak aç hissetmeniz oldukça normal! Proteinli yiyecekler açlık hissinizi bastırır ve iştahınızı kapatır. Bu yüzden sporcular, metabolizmalarını düzene sokabilmek için protein ağırlıklı diyetler tercih eder. Tabağınızda et, balık ve yumurta gibi protein ağırlıklı yiyeceklere daha fazla yer verirseniz açlık hissinizin azaldığını fark edeceksiniz.

Sürekli Açlık Hissi Çekenler Dikkat!

Facebook0Tweet0Pin0LinkedIn0

surekli aclik hissi

Sürekli Açlık Hissi, 11 Farklı Neden

Sürekli açlık hissi, vücudun fizyolojik olarak kalori, su, tuz, protein gibi maddelere ihtiyacını ileten doğal bir histir. Beslenme şekli, iştah hormonları, stress gibi faktörlerle etkilenebilir. Ağır egzersiz veya duygusal stressle kimi zaman normal olarak değişebilse de, sürekli açlık hissetmek fiziksel veya mental bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu güdünün sürekli yiyerek desteklenmesi de obezite sorununa yol açabilir. Bu nedenle, normal sınırlar dışında sürekli açlık hissetmenize neden olabilecek, belki de farkında olmadığınız 11 nedeni inceledik.

binge eating

1-Dehidrate olabilirsiniz:

Bunun anlamı yeterince su tüketmediğiniz ve vücudun susuz kaldığıdır. Orta dereceli dehidrasyon, gerçekte vücudunuzun suya ihtiyacı olduğu halde açlık hissiyle maskelenebilir. Bunun sebebi, beynin açlık ve susuzluğu dengeleyen parçası olan hipotalamusun şaşkınlığıdır. Böylece, aslında bir şişe suya ihtiyacınız varken, kendinizi bir paket cipsi elinize almış olarak bulabilirsiniz. Bu nedenle, sabahları ilk iş olarak bir bardak su içmeyi ve gün içinde de su içmeyi ihmal etmemeyi alışkanlık edinmelisiniz. Eğer aç hissediyorsanız ve gün boyu yeterli su da içmediyseniz, önce bir bardak su içip, dakika beklemeyi deneyin. Açlık hissinizin azaldığını göreceksiniz.

2-Uyku kaliteniz bozuk olabilir:

İyi uyuyamadığınız gecenin sabahında iştahla bağlantılı iki hormon canınıza okuyacaktır. Yetersiz uyku iştahı uyaran hormon olan Ghrelin seviyelerini yükseltir. Aksine tokluk hissi sağlayan leptin düzeyleri ise düşer. Düzensiz bir uyku ciddi halsizlik ve mental bulanıklığa da neden olur. Vücut çaresizce ve enerji açlığı içinde sizi aslında aç olmasanız da şeker ve karbonhidrat tüketimine zorlar. Günde düzenli olarak saat uyuduğunuzda enerji seviyeleri ve açlık hormonları yoluna girecektir.

3-Aşırı karbonhidrat tüketiyorsunuzdur:

Hemen herkes, aşırı kalorili bir tatlı veya kurabiye tükettikten sonra, ikincisine direnmenin ve son kırıntı kalana kadar durmanın ne kadar zor olduğunu deneyimlemiştir.  Bunun sebebi, unlu mamüller gibi bol kalorili besinlerin kan şekeri seviyelerinizi zıplatması, bunun da insülini tetikleyerek rebound açlık hissine yol açmasıdır. Kan şekerinizin roller koster benzeri iniş çıkışlarından kaçınmak için basit karbonhidratlardan olabildiğince uzak durmalısınız. Karbonhidrat alınacaksa mutlaka bol lif içeren, kompleks gıdalarla alınmalıdır.

4-Yoğun stress altında olabilirsiniz:

Yoğun bir iş günü, ilişkilerdeki gerilimler gibi stres nedenleri adrenalin ve kortizol gibi hormonlarınızı yükseltir. Stress hormonları olarak bilinen bu hormonların yükselmesi vücudun bir saldırıya uğradığını ve enerjiye ihtiyacı olduğunu düşünmesine yol açar.  Stress ayrıca beynin serotonin seviyelerini de düşürür. Tüm bunlar aslında aç olunmadığı halde açlık hissedilmesine yol açar. Bu nedenle, yoga benzeri egzersizler, müzik gibi stres azaltıcı yöntemler geliştirmek konusunda kafa patlatmak, buzdolabına koşmaktan daha iyi bir çözüm olacaktır.

5-Çok fazla alkol tüketiyor olabilirsiniz:

Akşam yemeğinden önce içilen bir kokteyl ya da bir kadeh şarap, mideniz dolu olsa bile açlık hissetmenize yol açabilir. Appetite dergisinde yeni yayınlanan bir çalışmada, insanların alkol alımından sonra daha yüksek kalorili gıdalar tüketmeye eğilimli olduğunu göstermiştir. Bunun açıklaması alkolün dehidrasyona yol açması, vücudun aslında suya ihtiyacı varken gıdaya ihtiyacı olduğunu düşünmesi olabilir. Bu nedenle, yemeklerden önce kokteyl yerine su içilmesi kalori alımını azaltacaktır.

6-Daha fazla protein tüketmeniz gerekiyor olabilir:

Proteinli gıdalar hem midede daha uzun süre kalır ve tokluk hissini uyarırlar, hem de iştahı baskılayan bir etkileri vardır. Bu nedenle, amaç günde en az 46 gram (kadınlarda , erkeklerde 56) protein almak olmalıdır. En iyi protein kaynakları yoğurt, yumurta, yağsız et ve baklagillerdir.

7-Yeterince yağ yemiyor olabilirsiniz:

Proteinler gibi, doymamış yağlar da tokluk hissi oluştururlar. Bir öğünden sonra tatmin olunduysa, gerçekten aç hissedene kadar yeme davranışı baskılanmaktadır. Kalbe yararlı, beyin için de gerekli olan faydalı yağların tüketilmesi iştah ve kilo kontrolünde de önemlidir. Yetişkinler günlük kalori alımlarının % ’ini yağlardan karşılamalıdır.

8-Öğün atlıyorsunuzdur:

Kontrolsüz açlık hissinin en sık gördüğümüz sebebi öğün atlamaktır. Özellikle kahvaltının atlanması, diğer öğünlerde sürekli bir açlık hissini tetiklemektedir. Mide uzun süre aç kaldığında açlık hormonu ghrelin pik yapar ve sonunda tıkınırcasına yeme davranışına yol açar. Genel kural olarak öğünleriniz arasında saatten fazla olmasına izin vermemelisiniz. Kahvaltıdan nefret ediyor olsanız da, uyandığınızda veya bir saat içinde yoğurt, soya sütü, elma gibi bir şeyler tüketmelisiniz.

9-Gıda pornosuna maruz kalıyor olabilirsiniz:

İnternetin hayatımıza anormal yoğunlukta girmesiyle, hemen her gün maruz kalınan gıda görsel uyaranları giderek artmaktadır. Pinterestteki güzel tabaklar, Facebook’ta paylaşılan güzel masalar, öğünler, geceyarısı TV programlarına denk getirilen pizza veya hamburger reklamları, 7/24 bir gıda pornosuna maruz kalmamıza yol açmaktadır. Bilimsel olarak gördüğümüzle arzuladığımız arasındaki ilişki yılında Obesity dergisinde yayınlanan bir çalışmayla kanıtlanmıştır. Bu görseller en az güzel bir yemeğin kokusu kadar ghrelini uyararak açlık hissetmenizi sağlamaktadır.  Elbette güzel kokuyu almamak için burnumuzu tıkayamayız, ama TV’deki reklamları zaplayarak, Instagramda gıda markalarını engelleyerek bunlara maruz kalmayı azaltabiliriz.

Çok hızlı yiyor olabilirsiniz:

Midenizi aç bir kurt gibi hızla doldurursanız, mide dolmasına rağmen, beyine doyduğu mesajını göndermeye zaman bulamaz. Bu nedenle yemeklerinizi bir ritüel gibi, tadını çıkararak ve çok iyi çiğneyerek tüketin. Daha fazla yemeye karar vermeden en az 20 dakika bekleyin. Bu süre, midenizin beyne tokluk sinyallerini göndermesi için zorunludur.

Kullandığınız ilaçlar suçlu olabilir:

Antidepresanların çoğu, kortikosteroidler ve ağrı kesiciler iştah üzerinde etkili olabilirler. Bir ilacın iştahınızı arttırdığını düşünüyorsanız doktorunuzla ilacı değiştirmek üzere görüşmelisiniz.

Size uygun çözüm önerileri için bize hemen ulaşmak için nolu telefonu arayabilir veya BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

blank

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası