homojen karışım ayırma yöntemleri / KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ by simru gürbüz

Homojen Karışım Ayırma Yöntemleri

homojen karışım ayırma yöntemleri

Karışımları Ayırma Yöntemleri Nelerdir? Homojen ve Heterojen Karışım Ayırma Yöntemleri Kaça Ayrılır, Örnekleri Neler?

Karışımları ayırma yöntemleri neler ve karışımları ayırmada ne kullanılır, daha çok karışımın türüne ve kimyasal yapısına bağlıdır. Karışım ayırma yöntemleri, homojen ve heterojen karışımları ayıma yöntemlerinde kullanılıp daha çok bu karışımların özelliklerine göre belirlenmektedir. Gerektiğinde kimyasal ayırma yöntemleri yanında fiziksel ayırma yöntemleri de kullanılmaktadır. Ayırma işlemi karışımın özelliğine göre olduğu için karışımları ayırma yöntemleri kaça ayrılır sorusu ve cevapları bu durumda oldukça önemlidir.

Karışımları Ayırma Yöntemleri Nelerdir?

Karışımlar ayrılırken, bileşenlerin özellikleri incelenir ve bu özelliklere göre ayırma metotları kullanılır. Yani maddelerin özelliklerine göre karışım ayırma yöntemleri vardır.

Mıknatıs ile ayırma: Mıknatıs; demir(Fe), nikel(Ni) ve kobalt(Co) metallerini çeker. Bu elementlerden oluşan karışımlar da mıknatısla ayrılır.

Söz gelimi, Demir tozu ve bakır tozu mıknatıs kullanılarak ayrılabilir. Mıknatıs karışıma yaklaştırıldığında demir tozlarını çeker. Böylece demir ile bakır birbirinden ayrılır. Kâğıt geri dönüşüm için toplanan kâğıtlardan metallerin ayrışımı için de bu yöntem kullanılır.

Erime noktası farkıyla ayırma (hâl değiştirme): Alaşımlar ve homojen katı- katı karışımlara örnek verilebilir.

Söz gelimi, kalay (Sn) ve çinko (Zn) katılarından oluşan homojen karışım ısıtıldığında erime noktası küçük olan çinko metali karışımdan ayrılır. Altın –bakır alaşımında da bu yöntem kullanılır.

Tanecik boyutuyla ayırma: tanecik boyurları farklı olan maddeleri süzme,eleme ve diyaliz yöntemiyle bileşenlerine ayrılır.

Süzme: birbiri içinde çözümeyen katı- sını ve katı-gaz heterojen karışımlar bu yöntemle ayrılır.

Söz gelimi, makarnanın sudan ayrılması, bardağa dökülen çayın süzgeçle ayrılması ve arabalardaki hava filtresi gibi günlük yaşamdan pek çok örneği vardır.

Eleme: Tanecik boyutları farklı olan katı- katı karışımları ayırmada kullanılır. Kum-çakıl taşı, un-kepek gibi heterojen karışımlar bu yöntemle ayrıştırılır. Bu yöntem, tanecik boyutuna uygun gözenekli elek aracıyla yapılır.

Diyaliz: Sıvı-katı kolloit karışımların gözenekli zarlardan geçebilmesi için çözümleme ve arıtmada bu yöntem kullanılır. Küçük kollaitlerin geçebilmesi için büyük kolloitler geçebilmeli öncelikle.

Söz gelimi, diyaliz makinesiyle kanın metabolik atıklardan temizlenmesi ve serumla besleme örnek verilebilir.

Kaynama Noktası Farkı ile Ayırma: Sıvı-sıvı homojen karışımları, kaynama noktası farkından yararlanılarak ayrıştırılır. Bu işleme de ayrımsal damıtma denir. Birden fazla sıvı içeren homojen karışımlar için kullanılır. Kaynama noktası düşük olan önce buharlaşır ve gaz aşamasına geçen sıvı soğutma kabında soğutulur, yoğunlaştırılır ve toplama kabında birikir.

Söz gelimi, etil alkol-su, su-ham petrol, tuzlu su gibi örnekleri vardır.

Çözünürlük farkı ile ayırma: Maddelerin katı, sıvı ve gaz hallerinde çözünürlük ayırt edici özelliktir. Bu özellik kullanılarak karışımdaki maddeler bileşenlerine ayrışabilir.

Özütleme (Ekstraksiyon): Karışımdaki bileşenlerden birini, uygun bir çözücüde seçimli olarak çözüp ayırma işlemidir.

Kristallindirme: Çözünmüş maddenin kristal yapılı katı hâle geçişine kristalleştirme denir. Sıvı- katı homojen çözeltide çözeltinin ısıtılarak buharlaştırılması ya da çözeltinin soğutulması ile çözünen katının çökmesine de kristallendirme denir.

Ayrımsal Kristallendirme: Aynı çözücüde çözünebilen iki katı maddeyle çözünürlüklerinin sıcaklık değişimleriyle farklı olmasından yararlanılarak ve sıcaklıkta çözünürlükleri farklı miktarlarda değişen iki katının ayrılması için yapılan ayrıştırmadır.

Yoğunluk farkı ile ayırma: heterojen karışımlar yoğunluk farkı ile ayrıştırılabilir.

Ayırma hunisi ile ayırma: Birbiri içinde çözünmeyen ve öz kütleleri farklı olan karışımların ayrıştırılmasında kullanılır. Daha çok sıvı-sıvı heterojen karışımları ayırmada kullanılır.

Homojen ve Heterojen Karışım Ayırma Yöntemleri Kaça Ayrılır?

Bu karışımlar da yukarıda belirttiğimiz gibi maddenin yapısına ve özelliğine göre ayrıştırılır. Bu açıdan baktığımızda homojen ve heterojen karışımlarda da ayırma yöntemleri maddelerin tanecik yapılarına göre değişmektedir. Bu durumda:

Homojen karışımlarda (çözeltilerde), maddeler birbiri içinde çözünür. Bu yüzden çözeltileri bileşenlerine ayırmak amacıyla heterojen karışımlardan farklı yöntemler kullanılır. Heterojen karışımları ayırmada ise maddelerin hâl değişim sıcaklıkları ile çözünürlük gibi farklı fiziksel özellikleri kullanılır.

Heterojen karışımları ayırma yöntemleri üçe ana başlığa ayrılır. Bu yöntemler de alt başlıklara ayrılmaktadır:

  1. Tanecik Boyutunu Ve Görünür Özellikleri Farkını Kullanarak Ayırma: ayıklama, eleme ve süzme yöntemiyle ayırma
  2. Yoğunluk Farkını Kullanarak Ayırma: aktarma, yüzdürme ve pıhtılaşma yöntemiyle ayırma
  3. Diğer Yöntemler: elektriklenme, mıknatıs, katı-katı karışımlarının erime sıcaklıkları farkıyla ayırma

Homojen karışımları ayırma yöntemleri iki ana başlığa ayrılır:

  1. Kaynama Sıcaklıkları Farkını Kullanarak Ayırma: basit damıtma, ayrımsal damıtma ve yoğunlaştırma
  2. Çözünürlük Farkını Kullanarak Ayırma: kristallendirme, ayrımsal kristallendirme, çökertme ve özütleme

Homojen Nedir? Homojen Karışım &#;rnekleri Ve Ayırma Y&#;ntemleri Hakkında Bilgi

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalara göre son yıllarda pek çok defa farklı görüntüye sarsıp olana homojen yapılar bulunmaktadır. Heterojen tanımı ise homojenliğin öğrenilesi için oldukça önemli olmamaktadır. Heterojen görüntünün ve daha çok içeriğinin her noktada eşit olmaması olmaktadır. Bugün insan “eli yapılan birçok şeyin homojen dolmadığı bilinmektedir. Fakat geneli fizik ve biyoloji kuralarında göre genel manada bir netlik olan madde oldukça homojen olarak kabul edilebilmektedir.

Homojen Karışım Örnekleri Ve Ayırma Yöntemleri Hakkında Bilgi Nedir?

Doğada saf bir şekilde homojen olan birçok yağı onulmamaktadır. Bu yapıların daha önemli yapan özelliklerinin insan eli ile homojen olmamasıdır. Genellikle ilk homojen madde için birçok kişi tarafında su örnek verilmektedir. Genel manada bakıldığı zaman birçok ek homojen madde bulunmaktadır. Doğadan alınana ve dünya üzerinde bulanan tüm suların hemen hemen her yerinde eşit miktarda homojen su mineralleri bulunmaktadır.

Homojen maddeler konusu sadece sıvı ve püre tarzı yiyekal değil katı maddeler de olabilmektedir. Bu maddelerin başında ise en çok bilinene ve tercih edilin kum olmaktadır. Kumun hemen hemen her yerinde eşit olarak kum taneciği bulunmaktadır. Bu maddeye genel bakan biri görüntüsü net bir şekilde tek parça olduğu için homojen diyebilir. Bu kanı ne doğru ne de yanlış olmaktadır bu durumun temel sebebi ise sağlıklı bir görüntü oluşmasında rağmen iç minerallerinin oldukça çeşitli olmasından kaynaklanmaktadır.

Haberin Devamı

İnsan eli ile yapılmış homojen gıdalar dairen verilmesi gerekir ise en mantıklısı gazoz olmaktadır. Dıştan bakıldığı zaman pek çok açıdan tek görüntüsü olan bir yapı olarak görülmektedir. Bu nedenle homojen bir yapı elde edilmektedir. Doğada bulunan ve insan eli ile gazoz gibi irilebilin bir gıda ise ayran olarak bilinmektedir. Ayran genellikle peke çok kişinin ortak olarak sevdiği ve tükettiği bir yiyecek olmaktadır.

Ayranın içinde olan yoğurt gıdası zaman içinde çökmeler ile karşılaşabilmektedir. Bu nedenle pek çok kişi ilk bakışta ayrana homojen diyebilir. Fakat ayran çalkalanınca homojen olmaktadır. Aksi halde genel olarak ayran homojen değil daha çok heterojen bir madde olarak bilinmektedir. Bu durumun temle nedeni ayran içinde olan bileşenlerin zamma içinde çökmekler uğraması olmaktadır.

Homojen karışımları ayırma y&#;ntemleri

Homojen ve Heterojen Karışımlar - Lise ve Ortaokul Deneyleri - Kurtuluş ATLI

İçerik

homojen karışımları ayırma y&#;ntemleri Kimyasal reaksiyonlardan yararlanmadan, aynı fazı oluşturan bileşenlerin veya &#;&#;z&#;nen maddelerin elde edilmesine izin verenlerin t&#;m&#;; yani sıvı, katı veya gazdan.

Bu t&#;r homojen karışımlar, &#;&#;z&#;nen partik&#;llerin &#;ıplak g&#;zle ayırt edilemeyecek kadar k&#;&#;&#;k olduğu sol&#;syonlardan oluşur. O kadar k&#;&#;&#;kt&#;rler ki, &#;&#;z&#;m i&#;lerinden ge&#;erken onları tutacak kadar dar veya se&#;ici filtreler yoktur. Santrif&#;j veya manyetizasyon gibi ayırma tekniklerine de yardımcı olmuyor.

Yukarıda, &#;&#;z&#;mlerin bileşenlerine nasıl ayrıldığına dair bir &#;rnek var. İlk karışım (kahverengi) eşit derecede homojen (turuncu ve mor) olmak &#;zere iki bileşene ayrılır. Son olarak, ortaya &#;ıkan iki karışımdan &#;&#;z&#;c&#; (beyaz) ve d&#;rt ayrı &#;&#;z&#;nen madde &#;ifti (kırmızı-sarı ve kırmızı-mavi) elde edilir.


&#;&#;zeltileri ayırmak i&#;in y&#;ntemler veya teknikler arasında buharlaştırma, damıtma, kromatografi ve fraksiyonel kristalizasyon var. Karışımın karmaşıklığına bağlı olarak, homojenlik bozulana kadar bu y&#;ntemlerden birden fazlasının kullanılması gerekebilir.

Karışımların ana ayırma y&#;ntemleri

- Buharlaşma

En basit homojen karışımlar, tek bir &#;&#;z&#;nen maddenin &#;&#;z&#;nd&#;ğ&#; &#;&#;zeltilerdir. &#;rneğin, yukarıdaki resimde, g&#;r&#;n&#;r ışığın &#;&#;z&#;nen maddenin par&#;acıkları ile soğurulması ve yansıması nedeniyle renkli bir &#;&#;z&#;me sahipsiniz.

Hazırlanırken iyice &#;alkalanmışsa, diğerlerinden daha a&#;ık veya daha koyu b&#;lgeler olmayacaktır; hepsi eşit, tekd&#;ze. Bu renkli par&#;acıklar herhangi bir mekanik y&#;ntemle &#;&#;z&#;c&#;den ayrılamaz, bu nedenle bunu başarmak i&#;in ısı (kırmızı &#;&#;gen) şeklinde enerjiye ihtiyacınız olacaktır.


B&#;ylece, renkli &#;&#;zelti hızlanmak ve &#;&#;z&#;c&#;n&#;n kabından buharlaşmasını sağlamak i&#;in a&#;ık havada ısıtılır. Bu olurken, &#;&#;z&#;nen partik&#;lleri ayıran hacim azalır ve bu nedenle etkileşimleri artar ve yavaş yavaş &#;&#;keltiler.

Nihai sonu&#;, renkli &#;&#;z&#;nen maddenin kabın dibinde kalması ve &#;&#;z&#;c&#;n&#;n tamamen buharlaşmasıdır.

Buharlaşmanın dezavantajı, &#;&#;z&#;nen maddeleri ayırmak yerine, &#;&#;z&#;c&#;y&#; kaynama noktasına kadar ısıtarak ortadan kaldırmaktır. Kalan katı, birden fazla &#;&#;z&#;nen maddeden oluşabilir ve bu nedenle, onu izole edilmiş bileşenlerinde tanımlamak i&#;in başka ayırma y&#;ntemleri gerekir.

- Damıtma

Damıtma, homojen &#;&#;zeltileri veya karışımları ayırmak i&#;in belki de en yaygın kullanılan y&#;ntemdir. Kullanımı tuzlar veya erimiş metaller, yoğunlaştırılmış gazlar, &#;&#;z&#;c&#; karışımları veya organik &#;z&#;tleri kapsar. &#;&#;z&#;nen madde &#;oğu zaman bir sıvıdır ve kaynama noktası &#;&#;z&#;c&#;n&#;nkinden birka&#; derece farklıdır.


Bu t&#;r kaynama noktaları arasındaki fark y&#;ksek olduğunda (70 C'den fazla), basit damıtma kullanılır; ve değilse, fraksiyonel bir damıtma yapılır. Her iki damıtma da birden fazla d&#;zene veya tasarıma ve farklı kimyasal yapıdaki (u&#;ucu, reaktif, polar, apolar, vb.) Karışımlar i&#;in farklı bir metodolojiye sahiptir.

Damıtma işleminde, hem &#;&#;z&#;c&#; hem de &#;&#;z&#;nen maddeler korunur ve bu, buharlaşma ile ilgili temel farklılıklarından biridir.

Bununla birlikte, d&#;ner buharlaştırma bu iki y&#;n&#; birleştirir: &#;&#;z&#;nm&#;ş ve karışabilir bir yağınki gibi bir sıvı-katı veya sıvı-sıvı karışımı, &#;&#;z&#;c&#; elimine edilene kadar ısıtılır, ancak bu, katı veya yağ kalırken başka bir kapta toplanır. ilk kapta.

Hava damıtma

Yoğunlaştırılmış hava, oksijen, nitrojen, argon, neon vb. Uzaklaştırmak i&#;in kriyojenik fraksiyonel damıtmaya tabi tutulur. Homojen bir gaz karışımı olan hava, ana bileşen olan nitrojenin teorik olarak &#;&#;z&#;c&#; g&#;revi g&#;rd&#;ğ&#; bir sıvıya d&#;n&#;ş&#;r; ve diğer gazlar da sıvı &#;&#;z&#;nen maddeler olarak yoğunlaştırılır.

- Kromatografi

Kromatografi, diğer tekniklerin aksine, uzaktan bile benzer performanslar sağlayamaz; yani, t&#;m bir karışımı işlemek i&#;in yararlı değil, &#;nemsiz bir kısmını işlemek i&#;in yararlıdır. Bununla birlikte, sağladığı bilgiler, karışımları bileşimlerine g&#;re tanımladığı ve sınıflandırdığı i&#;in analitik olarak son derece değerlidir.

Farklı kromatografi t&#;rleri vardır, ancak en basit olanı, kolejlerde veya &#;niversite &#;ncesi kurslarda a&#;ıklanan, ilkesi ince bir emici malzeme tabakası (genellikle silika jel) &#;zerinde geliştirilen ile aynı olan kağıttır.

Yukarıdaki g&#;r&#;nt&#;, su veya belirli bir &#;&#;z&#;c&#; ile doldurulmuş bir beherin, bir referans &#;izgisinin se&#;ilen &#;&#; pigmentin (turuncu, mor ve yeşil) damlalarıyla veya noktalarıyla işaretlendiği bir kağıt &#;zerine yerleştirildiğini g&#;stermektedir. Beher, basıncın sabit olması ve &#;&#;z&#;c&#; buharları ile doyurulması i&#;in kapalı tutulur.

Daha sonra sıvı, kağıdı yukarı kaldırmaya ve pigmentleri taşımaya başlar. Pigment-kağıt etkileşimleri aynı değildir: bazıları daha g&#;&#;l&#; ve bazıları daha zayıftır. Pigmentin kağıt i&#;in ne kadar yakınlığı varsa, başlangı&#;ta işaretlenen &#;izgiye g&#;re kağıt boyunca o kadar az y&#;kselecektir.

&#;rneğin: kırmızı pigment, &#;&#;z&#;c&#; i&#;in daha az afinite hisseden pigmenttir, ancak kağıt onu daha fazla tuttuğu i&#;in sarı neredeyse hi&#; y&#;kselmez. &#;&#;z&#;c&#;n&#;n daha sonra hareketli faz olduğu ve kağıdın sabit faz olduğu s&#;ylenir.

- Fraksiyonel kristalleşme

Ve bitirmek i&#;in fraksiyonel kristalleşme var. Bu y&#;ntem, homojen bir karışımdan başlayıp heterojen bir karışımla sonu&#;landığı i&#;in belki bir hibrit olarak sınıflandırılabilir. &#;rneğin, yeşil bir katının &#;&#;z&#;nd&#;ğ&#; bir &#;&#;z&#;m&#;n&#;z olduğunu varsayalım (&#;stteki resim).

Yeşil par&#;acıklar elle veya mekanik olarak ayrılamayacak kadar k&#;&#;&#;k. Yeşil katının iki bileşenin bir karışımı olduğu ve bu rengin tek bir bileşiği olmadığı da bulunmuştur.

Daha sonra sol&#;syonu ısıtılır ve soğurken dinlenmeye bırakılır. İki bileşenin birbiriyle yakından ilişkili olmalarına rağmen, belirli bir &#;&#;z&#;c&#; i&#;indeki &#;&#;z&#;n&#;rl&#;klerinin biraz farklı olduğu ortaya &#;ıktı; bu nedenle, ikisinden biri &#;nce, sonra diğeri kristalleşmeye başlayacaktır.

Mavi-yeşil bileşen (g&#;r&#;nt&#;n&#;n ortasında) ilk kristalleşirken, sarı bileşen &#;&#;z&#;lm&#;ş olarak kalır. Mavimsi yeşil kristaller olduğu i&#;in, sarı kristaller g&#;r&#;nmeden &#;nce sıcak olarak filtrelenir. Daha sonra &#;&#;z&#;c&#; biraz daha soğuduk&#;a sarı bileşen kristalleşir ve başka bir filtreleme yapılır.

İlgi alanları

Karışımları ayırma y&#;ntemleri.

Heterojen karışımları ayırma y&#;ntemleri.

Karışımlar: bileşenler ve t&#;rleri.

Homojen karışımlar.

Heterojen karışımlar.

Referanslar

  1. Whitten, Davis, Peck ve Stanley. (). Kimya. (8. baskı). CENGAGE &#;ğrenme.
  2. Chelsea Schuyler. (). Kromatografi, Distilasyon ve Filtreleme: Karışımları Ayırma Y&#;ntemleri. Ders &#;alışma. funduszeue.info'dan kurtarıldı
  3. CK Vakfı. (16 Ekim ). Karışımları Ayırma Y&#;ntemleri. Kimya LibreTexts. funduszeue.info adresinden kurtarıldı
  4. İyi Bilim. (). Karışımların Ayrılması. Kurtarılan: funduszeue.info
  5. Clark Jim. (). İnce tabaka kromatografisi. Kurtarıldı: funduszeue.info

Homojen Karışımları Ayırma Yöntemleri

Homojen Karışımları Ayırma Yöntemleri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

1. Basit Damıtma

Homojen Karışımları Ayırma Yöntemleri

Homojen Karışımları Ayırma Yöntemleri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Homojen karışımlarda (çözeltilerde) maddeler birbiri içinde çözünmüştür. Bu nedenle çözeltileri bileşenlerine ayırmak için heterojen karışımlardakilerden farklı yöntemler kullanılır. Heterojen karışımları ayırmada maddelerin hâl değişim sıcaklıkları ve çözünürlük gibi farklı fiziksel özellikleri kullanılır.

Kimya alanına ait Homojen Karışımları Ayırma Yöntemleri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Saf maddelerin erime ve kaynama noktaları birbirinden farklıdır ve bunlar maddelerin ayırt edici özellikleridir. Hâl değiştirme sıcaklıklarının farklı olmasından yararlanarak erime noktaları farklı olan katı karışımları, kaynama noktaları farklı olan sıvı karışımları ve kaynama noktaları farklı olan gaz karışımları bileşenlerine ayrılabilir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın&#;

Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar

Göktürk

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası