2001 bağkur girişli ne zaman emekli olur / T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu

2001 Bağkur Girişli Ne Zaman Emekli Olur

2001 bağkur girişli ne zaman emekli olur

EYT sonrasını kapsayacak mı? EYT yıllarını kapsayacak mı?

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Duman, ''Vatandaşlar olarak mutluluktan ne söyleyeceğimizi şaşırıyoruz, önemli bir gelişme. 23 yıllık bekleyen bir mağduriyet, 2 milyon bin insanın hakkına kavuşabilmesi büyük bir mesele. Sayın Cumhurbaşkanı da az önce hepimizi açıkça çok mutlu etti. Dedi ki, yıl ve günü dolduranlar hemen emekli olacak, herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Bu şu demek; 18 yaş meselesi, 99 öncesi kanunda da yürürlükte de var. 18 yaş + kadınlar için 20 yıl zorunlu hizmet. Erkekler için, 18 yaş + 25 yıl zorunlu hizmet; 38 ve 43 yaş demek. Yani 'te gününü doldurmuş, yılını doldurmuş 38 yaşındaki kadın; yine gününü, yılını doldurmuş 43 yaşındaki erkek emekli olmaya hak kazanacak demek. Bu gerçekten cidden önemli bir gelişme oldu, sayın Cumhurbaşkanının çok büyük bir müjdesi oldu.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

Elbette her reform, düzenleme beraberinde yeni tartışmaları da getirmiştir. Bunlardan biri de düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın talepleridir.

Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürebilir olmadığına inanıyoruz.

Geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermeden ülke ekonomisi üzerine kaldıramayacak yükler bindireceği için uzun yıllar böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık.

85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi taahhüt altına girmek istemedik.

Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan sabit gelirli vatandaşlarımızın yanlarında olduğumuzu yüksek oranlı asgari ücret, memur ve emekli maaşı artışıyla gösterdik, gösteriyoruz.

Asgari ücret rakamı da bu iradenin bir tezahürüdür. öncesi işe başlayan çalışanlarımızın emeklilik yaşı ile beklentilerini karşılayan adımın müjdesi ile kendilerine desteğimizi sergileme yoluna gidiyoruz.

Devlet için fedakarlık anlamına gelen düzenlemeyle birlikte sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum.

Her konuda her zaman olduğu gibi bu düzenlemeyi milletimiz için yapıyor ve adıyoruz.

Hatırlayacak olursak ülkemizde emekli olabilmek için üç şartı, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor.

Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor.

Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz.

Bu düzenleme ilk çıktığında milyon emekli varken bugün milyon emekliye hizmet veren Türkiye'ye ulaştık.

Sosyal güvenlik sistemimizin aktif, pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içinde yaptığımız yüksek oranlı artışlarla reel olarak bu k esimi kendi geliri ile geçinebilmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık.

Bugün 2 milyon bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi yaş sınırı uygulanmayacaktır.

Bir kısmı hizmet birleştirme, borçlandırma işlemlerini zaten başlatmıştır. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları yaptık. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayacaklar için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz.

Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz.

Emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır amacımız.

EYT'nin ülkemize, milletimize, hak sahiplerine ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.

Hepinize sevgi, saygıyla kalbi selamlarımı sunarken artık geride kalıyor. Şimdiden 'ün sizler, bizler için, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum. Kalın sağlıcakla.

BAĞKUR Erkek / Kadın Emeklilik Şartları Hesaplama Tablosu

BAĞKUR erkek / kadın emekli olmak için gerekli olan şartlar işe giriş tarihine göre değişiklik göstermektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen primleri kendi adlarına ödeyen bunun sonucunda ise devletin sağladığı sağlık ve emeklilik imkanlarından yararlanabilen BAĞ-KUR’lu kişiler herhangi bir iş yerine veya devlet kurumuna bağlı olmadan kendi adlarına bağımsız olarak çalışan serbest meslek sahibi kişilerdir.

Yeni adı 4/B’li olarak geçen BAĞ-KUR hizmet statüsünde bulunan kişilere köy ve mahalle muhtarları dahil olmaktadır. BAĞ-KUR’lular kanununda köy ve mahalle muhtarları kendi adına bağımsız çalışanlar hizmet akdine dahil olmakta ve bağımsız çalışanlar statüsüne girmektedirler.

BAĞKUR Nedir? Kimler BAĞKUR Yaptırır?

İş yeri sahiplerinin geleceğini güvence altına almaları için sunulan sigorta hizmeti, devlete ödenen primlerle birikime dönüşür.

Sigortalılarının;

  • Sağlık ihtiyaçlarını
  • Yaşlılık masraflarını ve
  • Ölüm halinde geride kalan ailesinin geleceğini koruma altına alan BAĞ-KUR, yılında hizmet vermeye başlamış ve yılın SSK ile birleşerek Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanmıştır.

Prim ödemelerini işverenlerin yaptığı BAĞ-KUR; çiftçiler, bir şirkete ortak olanlar ve 18 yaşını doldurmuş şirket sahibi TC vatandaşları için yaptırılması zorunlu bir sigorta türüdür.

BAĞKUR Emeklilik Şartları Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanan;

  • 4A SSK
  • 4B BAĞ-KUR
  • 4C Emekli Sandığı çalışanları için emeklilik şartları farklılık gösterebilir.

Herhangi bir iş yerinde veya kamu kurumunda çalışmayan serbest meslek sahipleri, BAĞ-KUR emeklilik şartlarını yerine getirdikleri zaman emekli maaşı almaya hak kazanırlar. BAĞ-KUR’lu çalışanların emeklilik tarihi işe başlama tarihine göre 3 farklı şekilde hesaplanır. Bunlar;

  1. 1 Ekim tarihinden önce işe başlayanlar
  2. 1 Ekim ve 30 Nisan tarih aralığında işe başlayanlar
  3. 1 Mayıs tarihinden sonra işe başlayanlardır.

4B yani BAĞ-KUR kapsamındaki kadınlar için emeklilik hesabı erkeklere göre farklılıklar gösterir.

BAĞKUR Emeklilik Hesap Tablosu

BAĞKUR emeklilik şartları belirlemelerinde geçerli olan üç kritik tarih bulunmaktadır. BAĞ-KUR emekliliğini belirleyen bu tarihler emeklilik şartlarındaki farklılıkların belirlendiği tarihler olmaktadır.

BAĞKUR sigortalılarının işe giriş tarihlerine göre şartlarının belirlendiği bu tabloya göre;

Prim ödenen ilk tarihŞartlarYaş şartı
öncesi gün(25 yıl)Yok
gün ( 25 yıl)60
sonrası gün ( 25 yıl)60

Bu tarihlere göre belirlenen emeklilik kriterleri ayrıca emekli olacak kadın ve erkekler içinde farklılıklar göstermektedir. Kadın sigortalı ve erkek sigortalıların aynı tarihte olan emeklilikleri arasında farklılıklar bulunmaktadır.

Öncesi İşe Girmiş Olan 4/B Kapsamında Erkeklerin Tablosu

BAĞ-KUR emeklilik hesaplama tablosuna göre;

  • 1 Ekim öncesinde sigortalı olan ve bu tarih itibarı ile prim ödeme yıl sayıları 23 yıldan fazla olan erkek çalışanlar yaş şartı bulunmadan 25 yıl gün prim ödemesi yapmaları durumunda emekliye ayrılabilirler.
  • Bu şartı sağlayamayan kişilerin emekliye ayrılabilmeleri için emeklilik tablosundaki şartları sağlayarak yerine getirmeleri gerekmektedir. 25 yılı tamamlamaları yanı sıra belirtilen yaş kriterini de beklemeleri gerekmektedir. tarihi itibariyle 25 yıl tamamlamaya kalan süreye göre hangi yaş kriteri şu şekildedir;
  • 25 yılın tamamlanmasına 2 yıl veya daha az süre varsa emeklilik yaşı 44
  • 25 yılın tamamlanmasına 2 yıldan fazla veya 3 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 45
  • 25 yılın tamamlanmasına 3 yıl 6 aydan fazla veya 5 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 46
  • 25 yılın tamamlanmasına 5 yıldan fazla veya 6 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 46
  • 25 yılın tamamlanmasına 6 yıl 6 aydan fazla veya 8 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 47
  • 25 yılın tamamlanmasına 8 yıldan fazla veya 9 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 48
  • 25 yılın tamamlanmasına 9 yıl 6 aydan fazla veya 11 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 49
  • 25 yılın tamamlanmasına 11 yıldan fazla veya 12 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 50
  • 25 yılın tamamlanmasına 12 yıl 6 aydan fazla veya 14 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 51
  • 25 yılın tamamlanmasına 14 yıldan fazla veya 15 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 52
  • 25 yılın tamamlanmasına 15 yıl 6 aydan fazla veya 17 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 53

Öncesi İşe Girmiş Olan 4/B Kapsamında Kadınların Tablosu

BAĞ-KUR emeklilik hesaplama tablosuna göre;

  • 1 Ekim öncesinde sigortalı olan ve bu tarih itibarı ile prim ödeme yıl sayıları 18 yıldan fazla olan kadın sigortalılarda yaş şartı bulunmadan 20 yıl ve gün prim ödemesi yapmaları durumunda emekliye ayrılabilirler.
  • Yukarıdaki maddede belirtilen şartı yerine getiremeyen sigortalı kadınların 20 yılı tamamlamaları yanı sıra emeklilik tablosunda belirtilen yaşı tamamlamaları gerekmektedir. 20 yılı tamamlamaya kalan süreye göre emeklilik yaş kriteri şu şekildedir;
  • 20 yılın tamamlanmasına 2 yıl ya da daha az süre varsa emeklilik yaşı 40
  • 20 yılın tamamlanmasına 2 yıldan fazla ya da 3 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 41
  • 20 yılın tamamlanmasına 3 yıldan fazla ya da 4 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 42
  • 20 yılın tamamlanmasına 4 yıldan fazla ya da 5 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 43
  • 20 yılın tamamlanmasına 5 yıldan fazla ya da 6 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 44
  • 20 yılın tamamlanmasına 6 yıldan fazla ya da 7 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 45
  • 20 yılın tamamlanmasına 7 yıldan fazla ya da 8 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 46
  • 20 yılın tamamlanmasına 8 yıldan fazla ya da 9 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 47
  • 20 yılın tamamlanmasına 9 yıldan fazla ya da 10 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 48
  • 20 yılın tamamlanmasına 10 yıldan fazla ya da 11 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 49
  • 20 yılın tamamlanmasına 11 yıldan fazla ya da 12 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 50
  • 20 yılın tamamlanmasına 12 yıldan fazla ya da 13 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 51
  • 20 yılın tamamlanmasına 13 yıldan fazla ya da 14 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 52
  • 20 yılın tamamlanmasına 14 yıldan fazla ya da 15 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 53
  • 20 yılın tamamlanmasına 15 yıldan fazla ya da 16 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 54
  • 20 yılın tamamlanmasına 16 yıldan fazla ya da 17 yıldan daha az süre varsa emeklilik yaşı 55
  • 17 yıldan fazla süre olanlar için emeklilik yaşı 58

BAĞKUR Kapsamında Yaş Haddinden Emekli Olacak Erkekler İçin Emeklilik Şartları

Yaş haddinden emekli olarak kısmı aylık almak isteyen erkekler için emeklilik tablosu şartlarına göre;

  • 1 Ekim tarihinden itibaren emekliliğine tam iki yıl ve iki yıldan daha az kalan erkek çalışanların 15 yıl ve gün prim ödemesi yapmaları durumunda 55 yaşını doldurmuş erkekler emekliye ayrılabilirler.
  • 1 Ekim tarihinde 15 tam yıl ve 55 yaş için 2 yıldan fazla süresi olan erkek sigortalılara kademeli emeklilik uygulanmaktadır.

BAĞKUR Kadınlar İçin Emeklilik Yaşı Hesaplama Tablosu

1 Ekim tarihinden önce sigortalı olan ve prim ödeme yıl sayısı 18’i geçen kadınlar yaş şartı aranmaksızın 20 yıl ve gün prim ödemesiyle emekli olmaya hak kazanırlar. Bu şartları yerine getiremeyen sigortalı kadınlarsa 20 yılı tamamlamaları halinde yaş kriterini yerine getirmek zorundadır.

20 yılını tamamlayamayanlar için kalan yıla göre emeklilik kriterleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • 20 yılın dolmasına 2 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 40’tır.
  • 20 yılın dolmasına 3 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 41’dir.
  • 20 yılın dolmasına 4 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 42’dir.
  • 20 yılın dolmasına 6 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 44’tür.
  • 20 yılın dolmasına 10 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 48’dir.
  • 20 yılın dolmasına 15 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 54’tür.
  • 20 yılın dolmasına 17 yıldan fazla kalan kadınlar için emeklilik yaşı 58’dir.

BAĞKUR Kapsamında Yaş Haddinden Emeklilik Nasıl Hesaplanır?

Yaş haddinden emeklilik hak eden kadınlara özel kurallar şu şekilde belirlenmiştir.

  1. 1 Ekim önce sigortalı olan ve emekliliğine 2 yıldan az kalan çalışan kadınlar 15 yıl ve prim ödeme gün sayısına ulaşmalıdır. Bu durumda 50 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.
  2. 1 Ekim ve 30 Nisan tarih aralığında işe başlayanlar emekli olabilmek için 60 yaşını doldurmuş olmalıdır. Ödenmesi gereken prim gün sayısı ise 15 yıl olarak belirlenmiştir.

Kimler Yaş Haddinden Emekli Olabilir?

1 Ekim tarihinde sigorta girişi olan işyeri sahipleri veya serbest çalışan kadınlar, sigortalılık süresinin dolmasına kalan süreye göre yaş haddinden emekli olabilirler. Buna göre;

  • 15 yılın tamamlanmasına 2 yıldan çok ve 4 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 51’dir.
  • 15 yılın tamamlanmasına 4 yıldan çok ve 6 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 52’dir.
  • 15 yılın tamamlanmasına 6 yıldan çok ve 8 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 53’tür.
  • 15 yılın tamamlanmasına 8 yıldan çok ve 10 yıldan az kalan kadınlar için emeklilik yaşı 54’tür.
  • 15 yılın tamamlanmasına 10 yıldan çok kalan kadınlar için emeklilik yaşı 56’dır. Bu durumda prim ödeme günü gerekir.

Erkekler İçin Prim Günlü Bağ- Kur Emeklilik Tablosu

15 yıllık sigortalılık süresini dolduran erkek çalışanlar, prim gününe bağlı olarak kısmi emeklilik hakkı kazanabilirler. Bu vatandaşların, emekli olmak için prim gününü doldurmayı beklemesine gerek yoktur.

Bu haktan yararlanmak isteyen vatandaşlar için belirlenen Bağ Kur günden emeklilik şartları şunlardır:

  • tarihi itibariyle 15 yıllık sigortalılığı tamamlamasına 2 yıl ve daha az kalan erkekler 55 yaşında,
  • tarihi itibariyle 15 yıllık sigortalılığı tamamlamasına 2 yıldan fazla ve 6 yıldan az kalan erkekler 56 yaşında,
  • tarihi itibariyle 15 yıllık sigortalılığı tamamlamasına 6 yıldan fazla ve 10 yıldan az kalan erkekler 57 yaşında,
  • tarihi itibariyle 15 yıllık sigortalılığı tamamlamasına 10 yıldan fazla kalan erkekler 58 yaşında emekli olabilir.

SSK ve BAĞ-KUR Arasında Emeklilik Hakkı Açısından Fark Var mı?

Çalışanın hangi kurumdan emekli olacağı önemlidir. Her ne kadar SSK ve BAĞ-KUR SGK adı altında toplanarak birleşse de her iki kurum arasında emeklilik hakkı için belirlenen kriterler değişiklik gösterir.

  • yılına kadar BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçerek emekli olmaya hak kazananların maaşları prim ödeme tutarına göre değişmekle birlikte %10 ila %15 arasında daha yüksek olurdu.
  • Erken emeklilik şartları SSK’da daha fazla seçeneğe sahiptir.
  • Kadınlar BAĞ-KUR’da , SSK’da gün çalışarak emekliliğe hak kazanırlar.

Vergi mükellefi olan bir şirket sahibi ya da ortağı olan kadınlar BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olmalıdır.

BAĞ-KUR Eksik Primle Emekli Olunur mu?

Prim günü borçlanma uygulaması sayesinde dileyen sigortalılar eksik primle emekli olabilirler. Kadınlar için sigortalı oldukları tarihten sonra dünyaya getirdikleri her çocuk için 2 yıl borçlanma yapılabilir. Bu ayrıcalık 3 çocuğa kadar geçerlidir. Bu da kadınların maksimum güne kadar borçlanmalarına olanak sağlar. Ayrıca staj yaparken sigortalı olan kadınlar için de borçlanma fırsatı tanınmıştır. 

SGK Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmetleri Nelerdir?

Kurum çalışanlar, işverenler ve emekliler için çeşitli hizmetler verir. Toplumun değişen sosyal güvenlik ihtiyacını karşılamak, riskleri güvence altına almak, kaliteli ve yenilikçi bir anlayışla sürdürülebilir hizmetler vermek için çalışan SGK, isteğe bağlı sigortalılıkla da çalışmayanların geleceğine umut olur.

Emekli Aylığı ve İkramiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

funduszeue.info üzerinden emekli aylığı ve ikramiye sorgulama işlemi yapılabilir.

  • T.C. kimlik numarası
  • SGK sicil numarası ve
  • Nüfus bilgileri eşliğinde sorgulama işlemi kısa sürede tamamlanabilir.

Hem çalışıp hem de emeklilik maaşı almak isteyenler tarafından sık sık yapılan ne zaman emekli olurum sorgulamaları, kadın ve erkekler için farklı kriterler göz önünde tutularak hesaplanır.

BağKur Emeklilik Sorgulama

4B hizmet dökümü sorgulama işlemlerini e-devlet sisteminden online olarak kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. E-devlet sitesine şifre ve T.C. kimlik numaraları ile giriş yapan kişiler BAĞ-KUR sorgulamalarını BAĞ-KUR panelinden gerçekleştirir. Ne zaman emekli olabilirim hizmet dökümü, BAĞ-KUR emeklilik maaş hesaplamaları ve sorgulama işlemleri hakkında bilgilerine E-devlet sisteminden yararlanarak ulaşmak mümkün olmaktadır.

4/B BAĞ-KUR Hizmet Dökümü Nasıl Alınır ? 4B Sorgulama

Bağ-Kur Erken Emeklilik Şartları Nelerdir ?

BAĞ-KUR En Düşük ve En Yüksek Emekli Maaşı Ne Kadar?

, , , , sigorta girişli ne zaman emekli olur? Sigorta giriş yılına göre emeklilik tarihi hesaplama nasıl yapılır?

Emeklilik için gerekli olan ya&#; ve çal&#;&#;ma süresi cinsiyet, çal&#;&#;ma türü, prim ödeme süresi gibi faktörlere göre de&#;i&#;ebilir. Erkekler için emeklilik ya&#;&#; 65 iken, kad&#;nlar için emeklilik ya&#;&#; 60't&#;r. Ancak, say&#;l&#; Kanunun geçici 2. maddesi uyar&#;nca, 31/12/ tarihinden önce sigorta ba&#;lang&#;c&#; olan sigortal&#;lar için emeklilik ya&#; s&#;n&#;r&#;, kad&#;nlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirlenmi&#;tir. Emeklilik ya&#;&#;n&#;n hesaplanmas&#;nda sigortal&#; çal&#;&#;maya ba&#;lan&#;lan tarih ve yasal de&#;i&#;ikliklerin oldu&#;u dönemlerdeki sigortal&#; çal&#;&#;ma süresi önemlidir. Yeni yap&#;lan yasal düzenlemeler sonucunda ya&#; hesaplamas&#;nda 1 gün, 1 y&#;l fark etmesine sebep olabilmektedir. Sosyal güvenlik reformu ile ’dan bu yana emeklilik ya&#; ve &#;artlar&#; oldukça de&#;i&#;mi&#; ve kademeli olarak &#;artlar a&#;&#;rla&#;t&#;r&#;lm&#;&#;t&#;r.

Emeklilik tarihi hesaplama i&#;lemi nas&#;l yap&#;l&#;r?

Ülkemizde milyonlarca devlet personeli emeklilik ya&#;&#; ve dönemiyle alakal&#; ara&#;t&#;rmalar yap&#;p do&#;ru bir hesaplama ile emeklilik dönemini ö&#;renmekte. Yasal kanunlar y&#;l&#;n&#;n Eylül ay&#;na kadar kad&#;n çal&#;&#;anlar&#;n 38, erkeklerin ise 43 ya&#;&#;nda emekli olmas&#;na olanak tan&#;rken o tarihten sonra &#;artlar de&#;i&#;mi&#;tir. Emeklilik ya&#; ve süresi artt&#;r&#;lm&#;&#;t&#;r. Sigorta giri&#; tarihiniz ve prim &#;artlar&#; gibi etmenler emeklilik ya&#;&#;n&#;z&#; belirlemede etkili kriterler aras&#;nda yer al&#;r.

Emekli olabilmek için genellikle prim günü ödeme &#;art&#; aranmaktad&#;r. Ancak, erken emeklilik veya di&#;er &#;artlar&#; sa&#;layanlar için bu süre daha az olabilir. Baz&#; meslek gruplar&#; için özel emeklilik &#;artlar&#; da mevcuttur. Emeklilik için di&#;er bir önemli faktör de prim ödeme süresidir. En az 10 y&#;l prim ödemi&#; olanlar emekli olabilirler. Ayr&#;ca, baz&#; durumlarda prim ödeme süresinin tamam&#;n&#; doldurmayanlar da emekli olabilirler, ancak emekli maa&#;lar&#; daha dü&#;ük olabilir. y&#;l&#;nda sigorta giri&#;i yap&#;lan ki&#;inin emeklilik ya&#;&#; &#;u &#;ekilde hesaplanabilir:

  • Ki&#;i e&#;er ila aras&#; i&#;e ba&#;lam&#;&#; ise gün prim yat&#;rmas&#; gerekir ve 55 ya&#;&#;nda emekliye ayr&#;labilir.
  • &#;&#;e ba&#;lama tarihi ila aras&#;nda ise gün prim yat&#;r&#;l&#;r ve 56 ya&#;&#;nda emekliye ayr&#;labilir.
  • Emeklilik ya&#; faktörünü etkileyen cinsiyete göre ise y&#;l&#;nda sigorta giri&#;i yap&#;lm&#;&#; olan erkeklerde çal&#;&#;ma hayat&#;nda 25 y&#;l&#; tamamlam&#;&#; olmalar&#; &#;art&#; ile gün prim yat&#;rmalar&#; gerekir. Bu durumda 55 ya&#;&#;nda emekli olabilirler.
  • Kad&#;nlarda ise meslek hayat&#;nda 20 y&#;l&#; tamamlam&#;&#; olmak ve gün prim yat&#;rmak gerekir. Böylece 52 ya&#;&#;nda emekli olabilirler.

sigorta giri&#;li ne zaman emekli olur?

Sigorta giri&#;i y&#;l&#; olan ki&#;ilerin emekli olaca&#;&#; zamanla cinsiyete de ba&#;l&#; olmak üzere 2 farkl&#; tarih bulunur:

Erkekler için sigorta giri&#;linin emeklilik &#;artlar&#;:

  • 25 May&#;s tarihiyle 23 Kas&#;m aras&#;nda olan çal&#;&#;anlar 25 y&#;l&#; tamamlay&#;p gün prim öderlerse 55 ya&#;&#;nda emekli olabilirler.

Kad&#;nlar için sigorta giri&#;linin emeklilik &#;artlar&#;:

  • Kad&#;n çal&#;&#;anlar ise ilk sigorta tarihi 24 May&#;s tarihiyle 23 May&#;s tarihi aras&#;nda olanlar 20 y&#;l&#; tamamlay&#;p gün prim ödemeleri sonucunda 52 ya&#;&#;nda emekli olabilirler.

sigorta giri&#;li ne zaman emekli olur?

&#;lk sigorta giri&#;i 9 Eylül ile 30 Nisan aras&#;nda olan ki&#;iler gün prim ödeyerek 60 ya&#;&#;n&#; doldurduklar&#;nda emekli olmaya hak kazan&#;rlar. Ayr&#;ca tarihinden önce ki&#;i günü ve 15 y&#;ll&#;k sigortal&#;l&#;k süresini tamamlam&#;&#; olursa 50 ya&#;&#;nda emekli olmaya hak kazan&#;r. ile y&#;llar&#; aras&#;nda bu &#;artlar&#; yerine getiren ki&#;i 52 ya&#;&#;nda emekli olabilirler.

sigorta giri&#;li ne zaman emekli olur?

Çal&#;&#;ma hayat&#;n&#; sonland&#;rarak emekli olacak ki&#;ilerin emeklilik dönemi yakla&#;t&#;&#;&#;nda yapt&#;&#;&#; ilk i&#;lemlerden biri emeklilik ya&#;&#; hesaplamas&#;d&#;r. Kad&#;n ve erkek devlet personelinin sigorta ba&#;lang&#;ç gün, ay ve y&#;l&#; belirtilerek ödeme yap&#;lacak prim miktar&#; ve çal&#;&#;ma hayat&#; sürecini doldurmalar&#; da göz önüne al&#;narak en do&#;ru hesaplama sonucuna ula&#;&#;labilir. Buna göre 24 May&#;s ile 23 May&#;s tarihleri aras&#;nda ilk sigorta giri&#;i yap&#;lm&#;&#; olan ve 15 y&#;ll&#;k sigortal&#; çal&#;&#;ma süresini dolduran ki&#;iler gün prim ödemi&#; olma &#;art&#; ile 56 ya&#;&#;nda emeklili&#;e hak kazan&#;r.

sigorta giri&#;li ne zaman emekli olur?

Sigortal&#;l&#;k tarihinin ba&#;lang&#;c&#; 9 Eylül y&#;l&#;yla 30 Nisan aras&#;nda ba&#;lam&#;&#; ki&#;iler, gün prim öder ve 60 ya&#;&#;n&#; tamamlarsa emekli olabilirler. Bu tarihler aras&#;nda sigorta giri&#;i ba&#;lam&#;&#; olan kad&#;nlar gün prim ödeyip 58 ya&#;&#;n&#; tamamlad&#;klar&#;nda ve 25 y&#;ll&#;k bir sigorta giri&#;ine sahipse emekli olabilirler. Erkeklerde ise ya&#; &#;art&#; 60't&#;r.

sigorta giri&#;li ne zaman emekli olur?

y&#;l&#;ndan bu yana geçerli olan yasalar sonras&#;nda de&#;i&#;iklik göstermi&#; olup 1 May&#;s ile 31 Aral&#;k tarihleri aras&#;nda sigorta giri&#;i yap&#;lm&#;&#; olan ki&#;ilerin emeklilik &#;artlar&#; da farkl&#; olacakt&#;r. 1 May&#;s den önce i&#;e girenler prim ödeme ve gün say&#;s&#;n&#; tamamlad&#;klar&#;nda 60 ya&#;&#;nda emekli olmaya hak kazan&#;r. Ancak 1 May&#;s ile 31 Aral&#;k aras&#;nda ise prim ödeme süresini tamamlayan ki&#;iler 60 ya&#;&#;nda emeklili&#;e hak kazan&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası