burun ameliyatı sonrası darbe aldım / Burun ameliyatı sonrası, burnuma darbe aldım. Burnumun şekli bozulur mu? | By Tamer Haliloğlu

Burun Ameliyatı Sonrası Darbe Aldım

burun ameliyatı sonrası darbe aldım

BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ)

Rinoplasti (burun estetiği) burun şeklinin, düzeltilmesi,  kalıcı olarak değiştirilmesi, estetik olarak daha güzel ve çekici bir hale getirilmesidir. Burnumuz, yüzümüzün ortasında ve en önde oluşuyla, fark edilen ve öncelikli dikkat çeken yapılardan biridir. Yapılan araştırmalarda, insanların yüz yüze konuşurken en çok baktıkları yerler sırasıyla gözler, ağız ve burundur. Burnun güzelliği ne kadar dikkat çekici ise, burundaki belirgin şekil bozuklukları da aynı oranda dikkat çekmektedir. Burundaki şekil bozuklukları genetik olabileceği gibi doğduktan sonra geçirilen travmalara da bağlı olabilir ve bu şekil bozukluklarına çoğu zaman beraberinde nefes alma problemleri de eşlik etmektedir. Kişinin burun şeklinden memnun olmaması veya burunda göze batan şekil bozuklukları sosyalizasyon sorunlarına, özgüven eksikliğine, aynada sürekli buruna bakmaya veya aynalardan kaçınmaya, belli açılardan fotoğraf çektirmekten kaçınmaya neden olabilmektedir.  Bu noktada burun şeklinin düzeltilmesi için rinoplasti “burun estetiği” ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

Rinoplasti, ülkemizde ve dünyada en sık yapılan estetik ameliyatlardan biridir ve estetik ameliyatlar içinde en zor ve hassas ameliyatlardan biri olduğu gerek kbb gerekse plastik cerrahlar tarafından kabul edilmektedir. Rinoplasti burun konusunda uzmanlaşmış ve deneyim kazanmış Kulak Burun Boğaz Uzmanı veya Plastik Cerrahlar tarafından yapılabilir. Eğer burun şeklinde bozuklukla beraber, burun içinde nefes almayı engelleyen (deviasyon, burun eti büymesi, polip, burun valfi darlığı, koanal atrezi vb. ) gibi fonksiyonel sorunlar da varsa ameliyatı kbb doktorunun yapması, eğer ameliyatı  plastik cerrah yapacaksa kbb doktorundan destek alması önerilir. Ameliyatta cerrahın becerisinin yanında tecrübe, sabır, estetik ve sanatsal bir bakış açısı gerekir. Bunların dışında, cerrahın yeniliklere açık olması ve gelişmeleri takip etmesi gerekir.

Rinoplasti süreci; ameliyat olma hakkında düşünme, ameliyat olmaya karar verme, ameliyatla ilgili araştırmalar, doktor araştırmaları, doktor görüşmeleri, ameliyat, ameliyat sonrası, devamında kontrol ve takip dönemi bir bütün olarak düşünüldüğünde aslında uzun bir süreçtir. Bu süreç ameliyat adayının ve doktorun karşılıklı güven ve sabırla tam bir uyum içinde çalışmasını gerektirir. Böyle bir işbirliği, rinoplasti sürecini gerek hasta gerekse doktor için kolaylaştırırken istenilen sonucun yakalanması için de en önemli unsurlardan biridir.

 

Kimler Rinoplasti (Burun Estetiği) Olabilir?

Gerçekçi beklentilere sahip, ne istediğini bilen, psikolojik açıdan normal, rinoplasti sürecini anlayan, motivasyonu yüksek, ameliyata engel ciddi sağlık sorunu olmayan, kemik ve kıkırdak oluşumu için gerekli yaşı doldurmuş kişiler rinoplasti için uygun adaylardır.

 

Burun Estetiğinde Yaş? Kaç Yaşında Burun Estetiği Yapılabilir?

Kıkırdak ve kemik gelişiminin büyük oranda tamamlandığı, kızlarda , erkeklerde yaşından sonra ameliyat olunabilir. Ancak şunu da belirtmeliyim ki kıkırdak ve kemikteki gelişim az da olsa 22 yaşına kadar devam etmektedir. Bu nedenle çok belirgin bir şekil bozukluğu olmadıkça 18 yaşından sonra ameliyat planlanmalıdır. Eğer tıbbi sorunlar yoksa ve kişinin anestezi alması sakıncalı değilse rinoplasti için üst yaş sınırı yoktur. 70 yaşında da ameliyat olunabilir. Ancak ileri yaşta rinoplasti düşünen kişilerin beklentilerini tekrar gözden geçirmesi gerekir.

 

Burun Estetiği Olacak Kişinin Başka Sağlık Sorunu Varsa? Rinoplasti ve Genel Sağlık Durumu Hakkında?

Rinoplasti adaylarının çoğunlukta önemli sağlık problemleri yoktur. Ancak kronik hastalıkları (hipertansiyon, diyabet, kanama pıhtılaşma bozuklukları, akciğer hastalıkları vb) olan rinoplasti adaylarının, bu hastalıkların kontrol altında olduğundan emin olmadan ve ilgili doktorun onayı alınmadan ameliyat olmaması gerekir. Aktif psikolojik sorunları olanlar bu süreçte daha da zorlanabilir. Bu nedenle ameliyat kararını psikolojik olarak stabil oldukları bir dönemde almaları gerekir.

 

Burun Estetiğinden Beklentiler ?

Rinoplasti ameliyatı her ne kadar kişinin yüz algısını-güzelliğini iyileştirse de bu durum kişinin iş başarısını, sosyal ilişkilerini, arkadaşlıklarını, ilişkisini- evlilik hayatını doğrudan değiştirmez. Bu beklentileri doğrudan ve sadece bir ameliyatın sağlaması gerçekçi ve mümkün değildir. Esasında kişi tam olarak kendisi için ameliyat olmayı düşünmelidir.

 

RİNOPLASTİ (BURUN ESTETİĞİ) SÜRECİ

Burun Estetiğinde Ameliyat Öncesi Görüşme Süreci

Ameliyat öncesi görüşme,  rinoplastinin en önemli aşamasıdır. Doktorun ve hastanın birbirini tanıması ve iyi anlaması rinoplasti süreci boyunca sağlıklı bir işbirliği için çok önemlidir. Rinoplasti adayları çoğu zaman iki veya üç doktorla görüşür ve deneyimine güvendiği, pozitif elektrik aldığı doktorla devam eder. Doktorsa bu süreçte, pozitif motivasyonlu, neyi isteyip neyi istemediğini bilen ve doktoruna güvenen hastalarla devam etmek ister. Bunlar doğal ve haklı isteklerdir. Görüşmede, her iki tarafta birbirine karşı açık ve dürüst davranmalıdır. Rinoplasti adayı, ameliyatla burnunda ne gibi değişiklikler istediğini detaylı anlatmalıdır. Benzer şekilde istemediği değişiklikleri de açıkça belirtmelidir. Tabi ki bu süreçte doktorun da öneri ve tespitleri olacaktır, hastanın bunları da değerlendirmesi gerekir. Rinoplasti her ne kadar sadece burun görüntüsünü değiştirse de yüz algısını da önemli ölçüde değiştirmektedir. Burnu tek başına düşünmemek yüz ile olan harmonisini-uyumunu da hesaba katmak gerekir. Hastanın isteklerinin ne oranda gerçekleşebileceği, ameliyat süreci, riskleri, ameliyat sonrası süreç ve takiplerle ilgili hasta detaylı ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmelidir. Doktorun anlattıklarının bir kısmının unutulabileceği veya atlanan konular olabileceği hesaba katılarak, gerekirse görüşme tekrarlanmalıdır.

 

Burun Estetiği Öncesi Muayene

Estetik ve Fonksiyonel Değerlendirme

Estetik muayenede, burnun kıkırdak- kemik yapıları ve cilt değerlendirilir. Deformiteler belirlenir. Hasta aynaya bakarak burnunda yapılmasını istediği değişiklikleri gösterir. Bu esnada hastanın farketmediği veya önemsemediği deformiteler doktor tarafından hatırlatılır. Fonksiyonel muayenede burun septumu, valf bölgesi, burun etleri, burun içi boşluklar değerlendirilir. Burun içi muayenesinde mutlaka endoskopik muayene yapılmalıdır, aksi halde burnun gerisindeki problemler gözden kaçar. Rinoplasti adaylarının çoğunda aslında fonksiyonel (nefes alma) problemleri de vardır. Rinoplastiye odaklı hastalarda bu problemler çoğunlukla göz ardı edilir veya hasta mevcut durumunu normal zannettiği için aslında normal olan ile karşılaştırma şansı olmadığından farkında olmaz. Rinoplasti sonrası estetik görünümden memnun olan hastalar bir süre sonra fonksiyonel problemleri daha çok önemsemeye başlarlar. Bu nedenlerle estetik ve fonksiyonel değerlendirme bir bütündür ve burun içinde de problemler varsa mutlaka ameliyat esnasında düzeltilmelidir. Dahası burundan nefes almada herhangi bir sorunu olmayan ve septumu düzgün olan rinoplasti hastalarında ortalama %20 sinde ameliyat sonrasında nefes alma problemleri görülmektedir. Bunun en önemli nedeni burun valfinin korunmaması ve burun etlerinin şişmesidir. Bunların hesaba katılması ve gerekirse ameliyatta burun valfinin desteklenmesi, burun etlerinin de küçültülmesi gerekir. 

 

Burun Estetiği Öncesi Fotoğraf Çekimi ve Tasarım

Muayeneden sonra fotoğraf çekimine geçilir. Ön, sağ ve sol yan, sağ ve sol oblik, alttan ve üstten fotoğraflar çekilir. Fotoğraflar üzerinde, hasta ile beraber, problemler ve düzeltilmesi istenen noktalar değerlendirilir. Daha sonra özel bir program ile ameliyatta nasıl bir burun yapılacağı tasarlanır. Burnun büyüklüğü, burun ucunun kalkıklığı-şekli, burun sırtının kavsi, burun delikleri vb. programla çizilir. Genellikle çizim yeterli olur. Daha sonra bu tasarımlar yan yana konularak hangi çizimin daha güzel göründüğü, hangi çizimdeki burnun yüzün bütünüyle daha dengeli ve uyumlu olduğuna beraber karar verilir. Bu çizimler hastanın yeni burnuna alışmasına da yardımcı olacaktır (burundaki değişikliğe önce göz sonra zihin alışır, alışma süreci ameliyat sonrası erken dönemi de kapsar). Bizim de ameliyat planını yapmamıza yardımcı olur. Yapılan çizimler ameliyat sonucunu garanti etmez, ameliyatta neyi hedefleyeceğimizi belirler. Genelde %90 oranında, belirlediğimiz çizim veya ona çok yakın bir sonucu elde ederiz.

 

Rinoplasti (Burun Estetiği) Öncesi Hazırlık

Ameliyat öncesinde rutin kan tetkikleri yapılarak ameliyat için riskli bir durum olup olmadığı araştırılır. Tetkik sonuçları ile beraber anestezi doktor muayenesi yapılarak, anestezi için risk olup olmadığı belirlenir. Bu esnada tanı konmuş herhangi bir hastalık, geçirilmiş ameliyat, sürekli kullandığınız bir ilaç, alerjinizin (ilaç, gıda vb.) olup olmadığını mutlaka belirtmeniz gerekir.

Ameliyattan en geç 1 hafta öncesi ve ameliyattan 1 hafta sonrası için; kan sulandırıcı ilaçlar, vitaminler ve bitkisel takviyelerin bırakılması, sigara içenlerin sigarayı bırakması önerilir.

Ameliyattan önce en az 8 saat aç ve susuz olmak gerekir. Ameliyat sabah olacaksa, önceki gece 12 den sonra bir şey yiyip içilmemesi (su dahil ) gerekir.  Eğer ameliyat öğleden sonra olacaksa, sabah erken saatte hafif bir kahvaltı yapılabilir.

Ameliyat öncesi ılık bir duş alıp yatmak ve ertesi gün için her şeyin çok güzel geçeceğine dair pozitif olmaya çalışmak rahatlatıcı olacaktır.

Ameliyat sonrasında kolay giyilebilir, önden düğmeli giysiler gerekir. Ameliyat olacak bayan hastaların makyajsız ve ojesiz halde hastaneye gitmeleri gerekir.

 

Burun Estetiği AmeliyatI

Rinoplasti (burun estetiği) genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Genel anestezi alınmasına engel bir durum yoksa genel anestezi tercih edilir. Genel anestezide hasta hiçbir şey duymaz, hem hasta hem de doktor için daha konforludur. Genel anestezide dolaşım ve solunum tamamen kontrol altında olduğu için gerektiğinde her türlü müdahale yapılabilir ve güvenlidir. Genel anestezi alamayan ve 1, saati geçmeyeceği düşünülen ameliyatlar sedasyonla beraber lokal anestezi ile yapılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki lokal anestezi sadece ağrı duymayı önler, dokunma hissi çoğunlukla devam eder. Bu durum hasta için konforlu olmayabilir. 

 

Burun Estetiğinde Temel Olarak İki Teknik Vardır. Kapalı Yaklaşım ve Açık Yaklaşım 

Rinoplasti kapalı teknik veya açık teknik yapılır. Kapalı yaklaşımda tüm kesiler burun içerisinden yapılır ve dışardan herhangi bir kesi izi gözükmez. İyileşme burun ucu bölgesinde daha hızlı olur. Açık yaklaşımda ise burun deliklerinin arasındaki cilde (kolumella) ters V veya W şeklinde kesi yapılarak cilt kaldırılır. Ameliyat bitince cilt aynı yere tekrar dikilir. Açık yaklaşımda iyileşme sonrası belirgin bir kesi izi olmaz. Ancak çok yakından ve dikkatli bakınca görülebilir.    Kapalı yada açık yaklaşımlardan biri diğerinden daha iyidir diye bir kural yoktur. Kapalı ya da açık teknik ameliyat; burundaki problemlerin zorluğuna, planlanan işlemlerin kapsamına, cerrahın alışkanlıklarına göre belirlenir. Ben burnun durumuna ve ihtiyaçlarına  göre, her iki teknikle de hem kapalı hem de açık ameliyat yapıyorum. Yani hangi tekniğin kullanılacağı burnun durumuna ve ihtiyaçlarına göre değişir ve belirlenir aslında.

Ameliyat esnasında burun kemiklerini şekillendirirken farklı aletler kullanılabilir. Osteotom(keski), motorlu testere, piezo, mikrotestere gibi aletler kullanılabilir. Bu enstrümanlar medya dilinde anlatılanın aksine, birer ameliyat tekniği değildir. Ultrasonik rinoplasti, piezorinoplasti vb. gibi isimlendirmeler sadece kemiği kesmek için kullandığımız aletlerden adını almıştır. Mesela kullandığımız piezo aleti düzgün ve kontrollü kesiler için avantaj sağlayabilirken,  kapalı teknikte kullanılamaması ise aletin dezavantajdır. Aynı kesiler daha ince kalınlıkta mikrotestere ile de hem açık hem de kapalı teknikte yapılabilmektedir. Cerrahların ve cerrahinin konusu olması gereken bu ayrıntıların birer ameliyat tekniği gibi anlaşılması, doğru ve faydalı bir düzlem değildir.

 

Rinoplasti (Burun Estetiği) Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyattan sonra 1 gece hastanede kalmanız önerilir. Hastanede kalmanız hem takip açısından hem de kendinizi güvende hissetmeniz açısından tercih edilir. Ancak sabah ameliyat olan hastalar ameliyattan saat sonra herhangi bir sorun yoksa taburcu edilebilir.

Ameliyat sonrasında şişlik ve morluk ihtimalini en aza indirmek için 45 derece dik yatmak ve saatte bir dakika buz tatbiki önerilir. Bu uygulama ilk 3 gün boyunca devam etmelidir. 3. Günden sonra daha alçak yatabilirsiniz, buz koymaya da gerek yoktur. Önerilenden daha fazla buz tatbiki yapmak dokuların beslenmesini azaltır ve cilt ödemini artırır.

Ameliyat sonrasında hafif-orta derece ağrı olabilir. Hastalar ağrı seviyesini çoğunlukla 10 üzerinden arası değerlendirir. Bu ağrılar normal ağrı kesicilerle (örneğin parasetamol) kolaylıkla giderilebilir.

Ameliyattan gün sonra silikon splintler (eskiden tampon) çıkarılır. Splintleri çıkarma işlemi saniye sürer, bu esnada hafif bir ağrı olabilir. Silikon splintler çıktıktan sonra birkaç hafta süreyle burun içinde kabuklanma ve ödem olur. Yara iyileşme süreci olan bu dönemde burunda zaman zaman tıkanıklık, zaman zaman açılma olacaktır. Rinoplasti ile beraber deviasyon ameliyatı ve burun eti küçültme yapılanlarda kabuklanma daha uzun sürer. Bu dönemde kabukları yumuşatmak ve ödemi azaltmak için tuzlu su (serum fizyolojik, deniz suyu, okyanus suyu) kullanılır.

Ameliyattan gün sonra burun dışındaki plastik atel/splint (eskiden alçı) çıkarılır. Bu işlem ağrısızdır. Atel/ dış splint  çıkarıldıktan sonra gerekli kontroller yapılıp bant yapıştırılır. Bantlar 1 hafta sonra çıkarılır. Bantların ıslanmasında bir sakınca yoktur, bantlar ıslanacak şekilde duş alınabilir. Bantlar görsel açıdan rahatsız etmezse ameliyattan gün sonra işe veya okula gidilebilir. Alçı veya bantlar çıktıktan sonra burnunuz hala şiş görünecektir. Bu sizi endişelendirmesin. İlk ay içinde hızlı bir iyileşme olacaktır. Şişlikler bazen simetrik olmayabilir, inerken de aynı hızda inmeyebilir. Bu durumda hastalar, henüz iyileşme dönemindeyken burun şeklinde asimetri varmış algısına kapılabilir. Şişlikler geçtikçe, burun, ameliyatın bitimindeki görüntüsüne dönecektir.

Ameliyattan 1 gün sonra ılık duş alınabilir. Burundaki plastik ateli ıslatmadan saçlar yıkatılabilir. Yeme içme ile ilgili bir kısıtlama yoktur. Ameliyat öncesi beslenmenize dönebilirsiniz (ilk gün kabızlığı önleyici, yumuşak, kolay sindirilebilir gıdalar önerilir). Ameliyattan 1 gün sonra yumuşak uçlu bir fırçayla diş fırçalama yapılabilir. Burun içindeki splintlerin çıkarıldığı günden sonra araç kullanılabilir, seyahat edilebilir.

Ameliyattan sonra, enfeksiyondan korunmak için 1 ay denize-havuza girmemeniz önerilir. 2 ay gözlük kullanılmaz (güneş gözlüğü dahil), 2 ay güneşten korunmak gerekir. Bunun için şapka takmak veya doğrudan güneşe çıkılacağı zaman yüksek faktörlü güneş koruyucu (50+ faktör) kullanmak gerekir. Aksi halde burun ve çevresindeki ciltte kalıcı renk değişikliği, lekelenmeler oluşabilir. Ameliyattan sonra burnu 2 ay süreyle travmalardan korumak gerekir. Ameliyattan 1 ay sonra hafif sporlar yapılabilir. Buruna darbe gelme ihtimali yüksek olan sporlar (basketbol, futbol vb) 3. Aydan sonra yapılabilir. Burun kemikleri tam iyileşmeden gelebilecek bir darbe burun yapısında bozulmaya neden olabilir.

Ameliyattan sonra normalde buruna masaj gerekmez. Masaj gerektiğinde doktorunuz nasıl ve ne sıklıkta yapılacağını gösterecektir.

 

Rinoplasti (Burun Estetiği ) Sonrası Takipler

Pansumanlar (splint, atel, bant) bittikten sonra 1., 3., 6. ay ve 1 yıl sonra kontrol gerekir. Her şeyin yolunda olup olmadığı, masaj veya dışardan basit müdahale gerekip gerekmediği kontroller ve takiplerle anlaşılır. Başka şehirde veya ülkede olan hastaların da fotoğraf göndererek takiplerini yaptırması önerilir.

 

Komplikasyonlar

Her ameliyatta olduğu gibi rinoplasti ameliyatınında komplikasyonları vardır. Bu konuda yapılan araştırmalar ve incelenen makalelerin sonuçlarında % oranında komplikasyon ve hasta memnuniyetsizliği bildirilmiştir. Bu oranlar cerrahın deneyimine, ilk ameliyattaki burnun zorluğuna veya cerrahın zor burunları da ameliyat edip etmemesine bağlı olarak değişebilir.

 

Standart bir rinoplasti yoktur. Herkesin yüzü ve burnu kendine özeldir ve kendine has oranları vardır. O nedenle herkese aynı burnu yapmak estetikten uzak bir yaklaşımdır. Her ameliyat kişiye özeldir ve ona göre planlama yapılmalıdır.

 

Rinoplasti ile ilgili daha detaylı bilgiye  funduszeue.info sayfasından ulaşabilirsiniz.

Sorularınız için  46 46 veya   76 00 numaralı telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.

Burun Estetiği Sonrası Darbe

Burun Estetiği sonrası darbe alınsa burun şekli bozulur mu? Burun Estetiği sonrası buruna dokunma sakıncalı mı? Burun Estetiği sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Burun Estetiği sonrasında hastalarımıza darbe almamaları konusunda mutlaka uyarıyoruz. Darbenin şiddeti konusunda da mutlaka açıklama yapmak gerekir bazen hastalar ameliyatın üstünden aylar geçmesine rağmen şekli bozulabilir diye buruna dokunmaktan bile çekinebilirler.

Burun estetiği sonrası ilk hafta darbeler açısından çok önemlidir hafif bir darbe bile burun yapısında sorun yaratabilir bu nedenle korumak için termoplastik burun ateli yerleştirerek kişiyi korumaya çalışırız.

funduszeue.infoan sonra atel çıkartılır artık burun daha savunmasız bir durumdadır. Özellikle ilk ay burun üzerine yatmamak, dar yakalı giysiler giymemek, ağır isimler taşımamak gerekir. Ayrıca cilt bakımı, maske, peeling gibi burun derisine travma yaratacak işlemler uygulanmamalıdır.

Buruna sert su çekmek, kuvvetli sümkürmek, burnu elle veya mendille sıkarak temizlemek ilk 2 ay yapılmaması önerilen davranışlardır.

Gözlük mümkünse ilk 6 ay takılmamalı , ilk 3 aydan sonra zorunlu durumlarda hafif çerçeveli gözlükler kullanılabilir. Lens kullanımına ise eğer göz çevresinde çok fazla ödem yoksa günden itibaren başlanabilir.

Burun estetiği sonrası gülmek, kahkaha atmak, sakız çiğnemek, yüzü yıkamak, duş yapmak, sert birşeyler yemek burun şekline zarar vermez. Elbette ameliyattan sonra burnunuzu korumalısınız ama bu takıntı haline getirerek normal yaşantınızı zorlaştırmamalısınız.

Burun estetiği sonrası normal bir burunda deformasyona yol açabilecek travmalar ameliyatın hangi ayında ya da yılında olursa olsun burun şeklinde etkilenmeye yol açar. Yani ameliyat olmamış birinde yumruk darbesi, kapı çarpması kırık çatlak ,kıkırdak ezilmesi gibi nasıl bir travma oluşturabilirse ameliyatlı burunda da benzer şekilde oluşturacaktır.

Burun estetiği uygulandıktan sonra burun kırılmayacak veya iyileşme dönemi bittikten sonra buruna sert bir darbe alsam da artık birşey olmaz düşüncesi yanlıştır. Yüksek enerjili travmalar her zaman burunda zorun yaratabilir. Mümkün olduğunca kendinizi korumanız önerilir.

BURUN ESTETİĞİ SONRASI MERAK EDİLENLER

Burun Estetiği sonrası hangi ilaçlar kullanılır?

Burun Estetiği sonrası duş ne zaman alınır?

Burun Estetiği sonrası spora ne zaman başlanır?

Burun Estetiği sonrasında burun temizliği nasıl yapılır?

funduszeue.infoül ALTUNTAŞ

Kocaeli Estetik Cerrah

#burunestetiği#kocaeliburunestetiği#burundoktoru#eniyiburundoktoru#burunameliyatı#kocaeliestetikcerrah

Burun estetiği sonrası darbelerden korunma

Burun estetiği de denilen rinoplasti ile burun şekli, boyutları ve yapısının kalıcı olarak iyileşmesi hedef alınmaktadır. Burun estetiği öncesi ve sonrası, maddi ve manevi olarak planlamanız gereken bir dönemdir. Burun estetiği operasyonuna bu kadar yatırım yaptıktan sonra etkilerinin de kalıcı olmasını beklersiniz. Fakat burnunuzda kalıcı etkileri yakalayabilmek için iyileşme sürecinizi çok kontrollü geçirmeniz gerekmektedir. Burun estetiği operasyonundan sonra burnunuzu gerektiği şekilde korumaya dikkat etmelisiniz.

Rinoplastide operasyon kadar ameliyat sonrası bakım da oldukça önemlidir ve ihmal edilmemesi gerekir. Burun, yüzdeki konumu dolayısı ile dışardan gelecek darbelere karşı oldukça korunaksızdır. Küçük bir ihmal ve bir kaza burnunuzun hasar almasına ve dramatik yaralanmalara neden olabilir. Burna gelebilecek bir darbe; burun çevresindeki dokular, kıkırdak ve kemiklerin de zarar görmesine yol açabilecektir. Doğal yapısı değiştirilen bir burun, operasyon sonrasında darbelere karşı daha hassas olacaktır. Burun operasyondan ancak sekiz hafta sonra kendini toparlayarak eski direncinin yüzde seksen beşine kavuşmaktadır. Operasyondan sonraki bir yıl boyunca burnunuzdaki kıkırdak, kemik ve çevre dokularının iyileşmesi sürecektir ama bu süreç boyunca burnun korunması gerekmektedir.

Burun estetiği operasyonundan sonra ilaçla kontrol edilebilen hafif ve orta dereceli ağrılarınızın olması normaldir: bu ağrı ve rahatsızlıkların üç gün içinde geçmesi beklenmektedir. Operasyondan sonra en sık görülen komplikasyonlardan biri de ödem ve morarmaların oluşmasıdır. İlk gün daha az belirginken ikinci gün daha çok arttığı görülebilir. Bu kişinin komplikasyonların derecesi kişiden kişiye değişebilmektedir. Göz çevresinde ödemlerde artış görülürken, yanak çevresinde de morarmalar izlenebilir. Burnunuzdan bir süre kanlı burun akıntısının da gelmesi oldukça normaldir. Zamanla bu semptomların hepsinin geçtiği görülecektir.

Rinoplastiden sonraki bir ay boyunca gözlük kullanmamanız önerilmektedir. Gözlük burun köprüsüne baskı yapacağından burun şeklinde bir değişiklik meydana getirebilir. Kontakt lens kullanabilir ya da gözlüğünüzü anınızdan bir bantla burun kemiğine oturtmadan aşağıya doğru sarkıtabilirsiniz.

Operasyondan sonra ağır egzersizler yapılmamalı, 3 hafta boyunca kaldırma, gerinme gibi sizi zorlayacak hareketlerden uzak durmalısınız. Yaralarınızın iyileşmesi için kendinize zaman tanımalı ve bu süreci dinlenerek geçirmelisiniz. Ağır aktiviteler yaralarınızın yeniden açılmasına ya da iyileşmenizin gecikmesine ve kanamalara neden olabilir. Siz egzersiz yaparken burnunuzda mevcut bir sızı hissetmeseniz de hala hassas durumda olduğu için hasar almaya açık olduğunu kabul etmelisiniz Özellikle burnunuzu çarpmamaya ve sıkmamaya dikkat etmelisiniz. Rinoplasti sonrası görülen yaralanmaların en sık nedeninin çocuklar ve evcil hayvanlar olduğunu da göz önünde bulundurarak, bu gibi yanlışlıkla çarpma risklerine karşı kendinizi koruma yöntemleri geliştirmeniz oldukça önemlidir. Burun estetiği operasyonundan birkaç ay sonra darbelere karşı hassas olsanız da bu çarpmaların ciddi sonuçlar doğurması genelde nadir olarak gözlenmektedir. Fakat ciddi bir darbe alınırsa bu operasyon sonucunu etkileyebilecektir.

Burnunuzun darbe alması muhtemel bir spor dalı ile uğraşıyorsanız özel koruyucu maske kullanmanız, burnunuzu korumanız açısından gerekli olabilir. Rinoplasti sonrası burnunuzun bakım ve koruması ile ilgili cerrahınızdan bilgilendirme almanız önemlidir. Riskler konusunda önceden uyarılmanız ve bir süre kendinizi bu yeni şartlara göre korumaya almanız gereklidir.

İyileşme sürecinde, operasyon sonucunuza zarar verecek gereksiz risklerden uzak durmalı ve burnunuza darbe almanıza neden olabilecek faaliyetlerden bir süre kaçınmalısınız. Tüm korumalara rağmen burnunuzdan darbe alırsanız hemen soğuk kompres uygulayın. Buruna alınan ciddi darbeler bazen morarmalara, ödemlere ve kırıklara neden olabilecektir. Rinoplasti sonrasında burnunuzdan ciddi bir darbe alırsanız, hasarın sonucunu düzeltebilmek için revizyon rinoplasti gerekebilir. Darbe sonucunda kalıcı bir hasar oluşup olmadığını ve revizyon rinoplasti gerekip gerekmediğini cerrahınıza danışarak öğrenebilirsiniz.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı

KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı

Site : funduszeue.info

Instagram : funduszeue.info

Facebook : funduszeue.info

Prof. Dr. Sel&#;uk İnanlı

Prof. Dr. Sel&#;uk İnanlı
[email protected]

funduszeue.info Aydın

Başarılı bir burun ameliyatı geçirmek kadar sorunsuz bir ameliyat sonrası dönem geçirilmesi de son derece önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk hafta burun deliklerinden gelebilecek açık kırmızı renkli sıvılar her şeyin yolunda olduğunu bir göstergesi olacaktır. Bu durumda endişelenmenize gerek yoktur. Yine ameliyattan sonraki ilk hafta yüzde şişlikler ve göz çevresinde morluklar olması son derece doğaldır. Başınızı yukarı alarak yatmak tedavi ve iyileşme sürecinin en önemli kısımlarından birini oluşturmaktadır. Gün içinde yatabilir veya oturur pozisyonda dinlenebilirsiniz. Televizyon izlenmesi ve bilgisayar ile çalışılması çok önerilmemekle birlikte saat kısıtlamasına gidilerek uygulanabilir. Kendini iyi hisseden hastaların dışarı çıkmasında da bir sakınca görülmemektedir.

Yüze buz uygulaması yapılması doktorunuz tavsiye etmediği sürece burun ameliyatları sonrasında önerilmemektedir. Ameliyattan 48 saat sonrasında ılık bir duş yapmak sizi rahatlatacak ve normal hayata dönmenin sinyallerini verecektir. Buruna takılan atele su değmesinde herhangi bir sakınca olmadığı gibi, duş sonrasında yumuşak hareketler ile bölgenin kurutulması da önerilmektedir. Burun temizliği ve tedavisi için verilen sprey, solüsyon ve ilaçların doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanılması son derece önemlidir. Hapşırmak burnunuza hiçbir zarar vermeyecektir. Bu tür bir durumda başınızı hafif şekilde öne eğerek ağzınızdan hapşırmayı denemelisiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise ameliyat sonrasındaki ilk 3 ay boyunca burun bölgenize sert darbeler almaktan kaçınmak olacaktır. Bu süre zarfında kendinizi çocuklardan korumalı ve içinde top olan aktivitelerden kesinlikle kaçınmalısınız. Merdivenlerden inerken ve çıkarken son derece yavaş ve dikkatli olmalı ve mutlaka rahat spor ayakkabı giymeyi tercih etmelisiniz.

Ameliyattan sonraki 6 haftalık süre boyunca burnunuzdan kanlı sümük tarzı parçalar gelebilir. Bunların temizlenmesi için özel bir çaba içine girmeyin. Gece uyumadan önce iç bölgenin tedavisi ve yumuşaması için doktorunuzun önerdiği kremlerden kullanmayı ihmal etmeyin. Sabah kalktığınızda ise şiddetli olmamak kaydıyla hınkırarak parçaların dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ameliyattan sonraki dönemde yaklaşık olarak 3 ay koku alma duygunuzun eskisi kadar hassas olamayacağını aklınızdan çıkartmayın.

  • Burun deliklerinizde asimetri,
  • Burnun uç bölgesinde hissizlik ve
  • Belli bölgelerde deri fazlalığı görüyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Bu süreçte en çok danışacağınız kişinin doktorunuz olduğunu bilmelisiniz. Çevrenizden gelen önerileri ve uygulama tavsiyelerini kulak ardı edin ve doktorunuz ne diyorsa ona göre davranın.

Burnunuzda zaman zaman tıkanıklık hissi ve nefes alma sorunları yaşanabilir. Şikâyetlerinizin zaman içinde geçeceğinden emin olabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesi dâhilinde ameliyattan 2 hafta sonra denize girebilir ve en yoğun saatlerde olmamak kaydıyla güneşlenebilirsiniz. Güneş gözlüğü de dâhil olmak üzere ilk 3 ay içinde hiçbir şekilde gözlük takmanıza izin verilmeyebilir. Süreyi kendiniz değil mutlaka doktorunuz belirlemelidir. Burnunuza dokunmaktan çekinmeyin. İyileşme sürecinde tam burun bölgenizde sivilcelenme sorunu yaşayabilirsiniz. Bu tür bir durumda ph seviyesi yüksek sabunlar ile düzenli temizlik yapmanız sorunun ortadan kalkmasını sağlayacaktır. 3 aydan önce cilt bakımı yaptırmayı asla düşünmeyin. Dilediğiniz zaman ılık bir duş yapmanıza sakınca olmamasına karşılık belli bir süre hamam, sauna ve solaryumdan uzak durmanız tavsiye edilmektedir. 

Ameliyattan sonraki ilk 6 ay boyunca burnunuz olması gereken şekli alacaktır. Şişlikler inecek ve yapılan operasyon gözle görülür bir hal alacaktır. Bu süreden önce çevrenizde söylenenlerden etkilenmeyin ve etkili bir iyileşme süreci geçirmeye odaklanın. İyileşme süreci dışarıdan yapılacak müdahaleler eşliğinde hızlandırılamaz ve geliştirilemez. Zaman sizin için en iyi tedavi şekli olacaktır. Aynanın karşısına geçtiğinizde yeni halinizden memnunsanız yaşam kaliteniz ve kendinize olan özgüveninizde her geçen gün artacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası