sirkülasyon pompası ne işe yarar / Sirkülasyon Pompası Nedir?

Sirkülasyon Pompası Ne Işe Yarar

sirkülasyon pompası ne işe yarar

Sirkülasyon Pompası Nedir?

Sirkülasyon PompasıIsıtma sisteminiz nasıl çalışıyor hiç düşündünüz mü? Kazan yada kombi yanarken radyatör ve borulara su nasıl dağıtılıyor? Evinizin sıcak kalmasını sağlayan cihazlar nelerdir?

Kombi yâda kazanda üretilen sıcak suyun ısıtma sistemi boyunca devir daim yapmasını sağlayan pompalara sirkülasyon pompası denir.

Su kazandan çıkarken sıcaktır ama borulardan radyatörlere geçerken ısı kaybeder. Soğuyan su tekrar kazana geri döner. Sirkülasyon pompasının amacı, bu devir daim işlemini daha verimli kılmaktır.

Sirkülasyon Pompalarının Özellikleri

Borularınızda tutarlı bir basınç sağlayacak şekilde özel olarak tasarlanmış ıslak rotorlu bir pompadır. Bu tür bir pompanın en büyük avantajı, sistemin taleplerine göre merkezi ısıtma pompalarının performansını otomatik olarak ayarlayabilmesi ve merkezi ısıtmanızın işletme maliyetini büyük ölçüde azaltabilmesidir.

Sirkülasyon Pompası Nasıl Çalışır?

Sirkülasyon pompası, ısıtma sisteminizin kalbi gibidir. Isıtma sisteminizin etrafındaki suyu daha yüksek bir hızda pompalamadan önce, pompaya su alarak, çarklarla suyu basınçlandırarak çalışırlar.

Bu, sıcak suyun evinize verimli bir şekilde pompalanmasını sağlamaya yardımcı olur. Sirkülasyon pompalarında bir su girişi ve bir çıkışı olacaktır. Giriş, sıcak suyun basınçlı hale geldiği ve çıkış, suyun evinizin etrafından akması için çıktığı yerdir. Giriş ve çıkış çapı, suyun akış hızını belirleyecektir.

#1 : Su Girişi

Su kombi yada kazan tarafından ısıtıldıktan kısa bir süre sonra sirkülasyon pompasına girer.

#2 : Çarklar

Pompanın içindeki çarklar santrifüj tasarımlıdır. Sirkülasyon pompasının içine giren sıcak su kısımda basınçlandırılır.

#3 : Su Çıkışı

Pompanın içine giren su daha yüksek bir hızla itilir.

Sirkülasyon Pompa Basınç Ayarı

Sürkülasyon pompasının türüne bağlı olarak, merkezi ısıtma sisteminizde suyun basıncını artırabilmeniz veya azaltabilmeniz için bir basınç kadranı vardır. Bu ayarı sürekli oynama yapmanız önerilmez.

Sabit bir ayar bulmak ve buna bağlı kalmak daha iyidir. Basınç ayar kadranı, merkezi ısıtma sisteminizdeki suyun basıncını arttırmanıza izin veren merkezi bir ısıtma pompasının elektronik bir bileşenidir.

Belirli radyatörlerin gerekli ısıyı alamadığını tespit ediyorsanız, ayar kadranını kullanarak basıncı arttırın.

Pompanız çok yüksek bir basınca ayarlanmışsa, elektrik faturanızın çok yüksek olduğunu veya pompadan çok fazla ses geldiğini fark edebilirsiniz. Pompa basıncı çok düşükse, radyatörünüzün doğru şekilde ısınmadığını veya kazanınızın sık sık aşırı ısındığını görebilirsiniz.

Çoğu pompa üç ayarlıdır. Böylece hangi basıncın sizin için en uygun olduğunu belirleyebilirsiniz. Pompanızı en yüksek basınca ayarlamanın radyatörlerinizi daha hızlı bir şekilde ısı katmayacağını unutmayınız.

Islak Rotorlu Sirkülasyon Pompası Nedir?

Sirkülasyon pompası sıcak suyu iterken oldukça ısınmaya başlayabilir. Bunun nedeni suyu basınçlandırmak için kullanılan rotorun çok çalışmasından kaynaklanır. Islak rotorlu sirkülasyon pompasında rotor su ile çevrilidir.

Su, motor çalışırken motorun yağlanması ve soğuk kalmasını sağlar. Islak ratorlu sirkülasyon pompasıları, oldukça sessiz çalışır, borularda ve radyatörlerde daha tutarlı bir basınç sağlar.

Sirkülasyon Pompası Elektrik Tüketir Mi?

Sirkülasyon pompalarının en güzel yanlarından biri, yanlızca sistemi çalıştırdığınızda elektrik kullanmasıdır. Buda elektrikten tasarruf etmenizi sağlar. Küçük rekorlular monofaze yani ev elektriği kullanırken, flanşlı yüksek seriler trifaze sanayi elektriği ile çalışır.

Sirkülasyon pompası

Kazanımın Sirkülasyon Pompasına ihtiacı Var Mı?

Sirkülasyon pompalarının 10 ila 20 yıl çalışma ömrü vardır, bu nedenle çok fazla ses çıkardığını veya radyatörünüzün doğru şekilde ısıtılmadığını fark etmeden değiştirmenize gerek yoktur. Bunlardan herhangi birini fark ederseniz, pompaya bakmak için teknik servis ile iletişime geçiniz.

Sirkülasyon pompasının ömrünü uzatmak için kış ayları başlamadan uygun bir tesisat ustası ile iletişime geçip bakım ve kazan temizliği yaptırınız.

Bir sirkülasyon pompası satın almaya karar vermişseniz, ancak neye ihtiyacınız olduğunundan emin değilseniz, size yardım etmeye hazırız.

5 den bizlere ulaşabilir, funduszeue.info’den sipariş verebilirsiniz.

Bu makalemde sizlere "sirkülasyon pompası nedir?"anlatmata çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak bize iletebilirsiniz.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

YORUM YAZ

Kombi Devirdaim Pompası Nedir

Kombi Devirdaim Pompası Nedir

Sirkülasyon pompası ısıtma sistemleri içerisinde en önemli rolü oynamaktadır. Sirkülasyon pompası olmadan bir kombinin çalışması ya da merkezi sistemin çalışması mümkün değildir. Sirkülasyon pompası katı yakıtlı sistemlerde bile mutlaka bulunması gereken bir parçadır. Sirkülasyon pompası çoğu zaman devirdaim pompası olarak ta geçmektedir.

Kombi Devirdaim Pompası Nedir 

Sirkülasyon motoru, sıcak suyu ısıtma sisteminizin içerisinde hareket ettiren bir su pompasıdır. Su, kombinizden peteklerinizi besleyen borulara, havlupanlara ve sıcak su ile çalışan tüm ısıtma sistemlerine sirkülasyon motoru sayesinde basılır. Daha sonra su, evinizin etrafında sabit bir ısıtılmış su akışını sağlamak için tekrar kombiye döner Sirkülasyon pompaları kombilerinizin içerisinde bulunur. Belirli zamanlarda, büyük ev ve iş yerlerinde harici devirdaim pompaları da takılabilmektedir. Devirdaim pompalarının devirli ve devirsiz modelleri de bulunabilmektedir. Günümüzde wilo ve Grundfos başta olmak üzere bir çok kombi sirkülasyon pompa motoru üreticisi bulunmaktadır. Büyük kombi firmaları genellikle bu 2 markaya sahip sirkülasyon motorlarını kullanırlar.

 Kombi Sirkülasyon Pompası Nerede Bulunur

Her kombide sirkülasyon pompası farklı yerlerde bulunabilmektedir. Genellikle sirkülasyon pompaları kombinin kapağı açıldığı zaman sağ tarafta bulunmaktadır. (Her kombide farklılık gösterebilir.) Yoğuşmalı kombilerde devirdaim motoru her modelde farklılık göstermektedir.

 

Hermetik Kombi Sirkülasyon Pompası Yeri

Yoğuşmalı Kombilerde Devirdaim Pompasının Yeri

Belirli Pompa Motoru Arızaları

Kombilerdeki sürkülasyon pompaları genellikle aşağıdaki arızaları verebilmektedir.

  • Kombide su dönmüyor.
  • Sürkülasyon pompası sesli çalışıyor.
  • Sürkülasyon pompası bloke olmuş ya da kilitlenmiş olabilir.
  • Kombi devirdaim pompası su akıtıyor
  • Devirdaim pompası yanlış hız ayarında.
  • Devirdaim pompası güç kaybı yaşıyor.
  • Devirdaim pompası sürekli çalışıyor.

yukarıda da listelendiği gibi devirdaim pompaları genellikle yukarıdaki gibi hatalar verebilmektedir.

Tesisata Bağlanan Harici Devirdaim Pompası

Kombi Tesisatında Su Dolaşmıyor

Kombinizde su dolaşmıyor (dönmüyor) ise sirkülasyon pompanız arızalı ya da sıkışık olabilir. Kombinin tek görevi tesisatınız içerisindeki suyu döndürmektedir.

Sürkülasyon Pompası Sesli Çalışıyor

Kombinizin devirdaim motoru sesli çalışıyor ise, sirkülasyon pompanızdaki mekanik parçalar arızalanmış ya da içerisinde hava bulunuyor olabilmektedir. Devirdaim pompası volt ile çalıştığı için kombinizin ana kartına gelecek olan voltaj ve akımın belirli bir oranda gelmesi gerekmektedir (Max v). Bu değerler altında ya da üstünde akım gelirse elektronik kart ya da sirkülasyon pompasında problemler oluşabilmektedir.

Kombi Devirdaim Pompası Su Kaçırıyor

 

Kombinizin devirdaim pompası zamana bağlı olarak belirli yerlerinden su kaçırabilir. Su akıtma problemi sirkülasyon pompasının vidalarından olabileceği gibi sirkülasyon pompanızın içerisindeki sargı bölümünden de kombinizin devirdaim pompası su akıtıyor olabilir. devirdaim pompasından su gelmesinin başlıca sebepleri kombinizin devirdaim pompasının contasının aşınması, kombinizin içerisine fazla su basıncı bulunması ya da kombinizde bilinçsiz bir şekilde petek temizliği yapılması olabilmektedir.

Kombi Sirkülasyon Pompası Sürekli Çalışıyor

 

Sirkülasyon pompasına kombinizin anakartı gerektiği zamanlarda voltaj göndermektedir. Kombiniz kalorifer konumunda çalışırken sirkülasyon pompası sürekli olarak devrededir. Kalorifer konumundan sıcak su konumuna geçildiğinde sirkülasyon pompası bir süre daha çalışmaya devam eder ve daha sonra kendiliğinden devreden çıkar.

Kombi Sirkülasyon Pompası

Sirkülasyon Pompası Sıkışık

Sirkülasyon pompaları sürekli olarak sıkışabilmekte ve müdahele sonrasında tekrar çalışabilmektedir. Fakat bu müdahele mutlaka kombi servisleri tarafından yapılmalıdır. Sıkışık sirkülasyon pompası belirli yöntemler ile açılabileceği gibi aynı zamanda sıkışan parçaların değişebilmesi ile de mümkündür. Sirkülasyon pompasının sıkışmış olması kombinizin hararet yapmasına yani kombinizin sıkışmasına sebep olacaktır.

Kombi Pompası Neden Sıkışır ?

  • Kombiler uzun süre kullanılmaz ise kombi sirkülasyon pompası sıkışabilir.
  • Kombinizin içerisinde oluşan pislik ve taş parçaları kombinizin sirkülasyon motoruna ulaşarak kombi devirdaim motorunuza zarar verebilir.
  • Tesisatınızın içinde hava olması da kombinizin sirkülasyon motoruna zarar verebilir.

Kombi Sirkülasyon Pompası Fiyatları

Sirkülasyon pompaları düşük fiyatlı parçalar değildir. Genellikle bu parçalar 80$’ın üzerindedir. Ve fiyatları kombinizin marka ve modeline göre değişebilmektedir.

Kombi Sirkülasyon Motoru Tamiri

Sirkülasyon pompaları belirli modellerde tamir edilip eskisi gibi fonksiyonel çalışabilirken, belirli modellerde tamiri mümkün olmayıp doğrudan yenisiyle değişmesi gerekmektedir. Yeni devirdaim motoru takılması her zaman kombiniz için daha güvenilir bir yol olarak tercih edilebilir.

 

Yaygın Kullanılan Devirdaim Motoru Modelleri

Wilo Devirdaim Pompası

Grundfos Devirdaim Pompası

Sirkülasyon pompası kapalı devre çalışan ısıtma ve soğutma sistemlerinde sıvının sirkülasyonu için kullanılan pompa. Kombi, boyler, kazan vb. yerlerde sıvının devirdaimini yapar.

V ve V motor seçenekleri mevcuttur. Sirkülatörler rekorlu ve flanşlı olduğu gibi ıslak rotorlu, kuru ve yeni nesil frekans kontrollü sirkülasyon pompası olarak gruplara ayrılabilir.

Sirkülasyon Pompası

Sabahın en kötü anlarından biri ayılmak için duşa adım attığınızda üzerinize buz gibi soğuk suyun püskürtüldüğü zamandır. Şansınız varsa ayılmak için yarım saat erken uykunuzu almış bir şekilde kalkabilir böyle bir tablo ile karşılaşmak zorunda kalmazsınız.

Bu durumdan kurtulmak için sirkülasyon pompası adı verilen bir ekipman yardımıyla ılık bir duş alabilirsiniz.

Sirkülasyon pompası ısıtma sistemlerinde adından da anlaşılacağı üzere sıcak su sirkülasyonunda kullanılır. İnsanlığın var olduğundan bu yana ısınma ihtiyacı da hep var olmuştur.

Bugün günümüzde kullanılan modern ısıtma sistemlerinin bu teknolojiye ulaşması sirkülasyon pompalarının icadıyla hızlanmıştır.

Daha önceleri kazanda ısınan suyun genleşmesi prensibiyle doğal sirkülasyon yaptırılmak taydı. Sirkülasyon pompasının icadıyla boru çapları küçüldü daha düşük ısılarda daha fazla verimle ısınma sağlanmaya başlandı.

Günümüzde konfor açısından en çok tercih edilen ısınma sistemi olan sıcak sulu ısınmanın kalbini oluşturan ürün sirkülasyon pompasıdır.

Sirkülasyon pompası çalışma gösterimi

Pompa, borularda az miktarda sıcak akışkan tutar, böylece akışkan asla soğumaz. Borularınız da her zaman dolaşan sıcak akışkan bulundurduğunuzda, akışkanın ısınma süresi önemli ölçüde kısalır.

Sirkülasyon Pompasının Faydaları Nelerdir?

Her an sıcak sıvı bulundurduğundan sıvı israfı yaşamazsınız.

Daha gelişmiş bir pompa sisteminde, pompa sıvı  ısıtıcısında oturur, bir kontrol valfi ise ağır kullanımla karşılaşan ancak sıcak sıvı  ısıtıcısından çok uzakta bulunan bir armatürde bulunur.

Böyle bir valf sadece belirli bir sıcaklığa ulaşmak için ve belirli bir zaman dilimi sırasında çalışacak şekilde programlanabilir, çünkü çoğu mekan ihtiyaç duyduğu sıcak sıvıya 7/24 ihtiyaç duymaz.

Bu tür bir sistem, enerji ve para tasarrufu sağlamanıza yardımcı olur, çünkü insanların ihtiyaç duymadığı zamanlarda borularınız da sıvı biriktirmezsiniz.

Sirkülasyon Pompası Seçimi Nasıl Yapılır?

Sistemdeki ısı transferini gerçekleştiren akışkanlar farklılık gösterebilir. Örneğin; kaynar su, buhar, kızgın yağ gibi&#;

Kullanım amacı ve akışkan göz önüne alındığında sirkülasyon pompaların seçim ve montajı da değişik özellikler gösterebilir.

Islak Rotorlu Sirkülasyon Pompaları; salmastra kullanılmayan, ıslak rotorlu pompalar çok sessiz çalışma, düşük enerji tüketimi, konforlu kullanım gibi özellikleri ile binaların ısıtma-soğutma tesisatlarında, kapalı devre sirkülasyon sistemlerinde yaygın olarak güvenle kullanılmaktadır.

Frekans Konvertörlü Sirkülasyon Pompası ise kapalı devre sıcak su ısıtma sistemlerinde, fan coil soğutma sistemlerinde, hastane, okul, akıllı bina, seralar, çiftlikler, iş hanları gibi merkesi sistem ısıtma ve soğutmanın olduğu her yerde güvenle kullanılır.

funduszeue.info üzerinden Sumak, DAB, Master, Regen, SBT, Welko, Wilo sirkülasyon pompası gibi markalara ait sirkülasyon motorlarına ulaşabilir, çağrı merkezimizden destek alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Sirkülasyon Pompası Nedir, Nasıl Çalışır?

SİRKÜLASYON POMPASI NEDİR ?

Kombi yâda kazanda üretilen sıcak suyun ısıtma sistemi boyunca devir daim yapmasını sağlayan pompalara sirkülasyon pompası denir.

NASIL ÇALIŞIR?

Sirkülasyon pompası, ısıtma sisteminizin kalbi gibidir. Isıtma sisteminizin etrafındaki suyu daha yüksek bir hızda pompalamadan önce, pompaya su alarak, çarklarla suyu basınçlandırarak çalışırlar. Bu, sıcak suyun evinize verimli bir şekilde pompalanmasını sağlamaya yardımcı olur. Sirkülasyon pompalarında bir su girişi ve bir çıkışı olacaktır. Giriş, sıcak suyun basınçlı hale geldiği ve çıkış, suyun evinizin etrafından akması için çıktığı yerdir. Giriş ve çıkış çapı, suyun akış hızını belirleyecektir.

Islak Rotorlu Sirkülasyon Pompaları; salmastra kullanılmayan, ıslak rotorlu pompalar çok sessiz çalışma, düşük enerji tüketimi, konforlu kullanım gibi özellikleri ile binaların ısıtma-soğutma tesisatlarında, kapalı devre sirkülasyon sistemlerinde yaygın olarak güvenle kullanılmaktadır.

Kuru Rotorlu Sirkülasyon Pompaları

Kuru rotorlu sirkülasyon pompaları standart bir fan soğutmalı elektrik motorunun tahrik ettiği, mekanik veya yumuşak bir salmastra ile sızdırmazlığı sağlanmış, motor ile pompa çarkı arasında direkt veya kaplinli bağlantı yapılmış, genelde yüksek debi ihtiyacının olduğu binalarda kullanılan sirkülasyon pompalarıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası