eyalet askerleri kimlerdir / Deliler kimdir? Osmanlı'da deliler taburu hakkında bilgiler

Eyalet Askerleri Kimlerdir

eyalet askerleri kimlerdir

Wagner Grubu: Rusya'nın Ukrayna savaşında da kullandığı iddia edilen paralı askerler

Wagner Grubu askerleri, Orta Afrika Cumhuriyeti

Kaynak, Getty Images

İngiliz askeri istihbaratına göre, Rus paralı askerlik şirketi Wagner Grubu'ndan paralı asker Ukrayna'nın doğusuna gönderildi.

Wagner Grubu, sekiz yılı aşkın bir süredir Ukrayna, Suriye ve bazı Afrika ülkelerinde faaliyet gösteriyor.

Grup, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor.

Wagner Grubu nasıl kuruldu?

BBC'nin yaptığı bir araştırma, Wagner Grubu'nun, 51 yaşındaki Rus eski ordu subayı Dmitri Utkin tarafından kurulduğuna işaret ediyor. Wagner'i kurduğu ve ona adını - kendi eski çağrı işareti - verdiği düşünülüyor.

Eski bir özel kuvvetler mensubu olan Utkin, Çeçen savaşına katılmış ve Rusya'nın askeri istihbarat servisi GRU'da Yarbay.

Londra'daki King's College'da çatışma ve güvenlik alanında öğretim üyesi Profesör Tracey German, Wagner Grubu'nun ilk olarak Rusya'nın yılında Kırım'ı ilhakı sırasında harekete geçtiğini söylüyor.

German, "Paralı askerlerinin bölgeyi işgal eden 'küçük yeşil adamlardan' bazıları olduğu düşünülüyor" diyor ve ekliyor:

"Yaklaşık paralı askeri daha sonra Luhansk ve Donetsk bölgelerinin kontrolü için savaşan Rus yanlısı milislere destek oldu."

Savunma ve güvenlik alanında çalışma yürüten İngiltere merkezli düşünce kuruluşu RUSI'den Samuel Ramani ise "Wagner esas olarak borçları olan eski ordu gazilerini işe alıyor. Bunlar para kazanmak olanağı pek olmayan kırsal alanlardan geliyorlar."

King's College'dan Profesör Tracey German, "Paralı askerlerden oluşan bir ordu Rus anayasasına aykırıdır" diyor:

"Ancak Wagner hükümete inkâr edilebilir bir güç sağlıyor. Wagner yurtdışında görevlendirilebilir ve Kremlin ' bizimle hiçbir ilgisi yok' diyebilir."

Wagner Grubunu kim finanse ediyor?

Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun Wagner Grubu'nu gizlice finanse ettiği ve denetlediği öne sürülüyor.

Paralı askerlikle ilgili kaynaklar BBC'ye, Wagner'in Rusya'nın güneyindeki Molkino'daki eğitim merkezinin, bir Rus ordusu üssüyle yan yana olduğunu söyledi.

Rusya, Wagner'in devletle bağlantısını daima reddetti.

Wagner Grubu'nu Utkin'in kurduğunu belirleyen BBC araştırması, "Putin'in şefi" olarak bilinen oligark Yevgeni Prigojin'in de grupla bağlantılı olduğunu tespit etti. Prigojin, restoran işletmeciliği ve Kremlin'in yiyecek içecek tedarikçiliğinden oligarklığa yükseldiği için bu adla anılıyor.

ABD, "dünya çapındaki kötü siyasi ve ekonomik etkisi" nedeniyle Prigojin'in şirketlerinin çoğuna şu anda yaptırım uyguluyor. Kendisi ise Wagner Grubu ile herhangi bir bağlantıyı hep reddetti.

Wagner Grubu nerede faaliyet gösterdi?

yılında Wagner Grubu, Suriye'de hükümet yanlısı güçlerle birlikte savaşmaya ve aynı zamanda petrol sahalarını korumaya başladı.

'dan bu yana ise Libya'da aktif olarak General Halife Hafter'e bağlı güçleri destekliyor. Hafter'in 'da Trablus'taki resmi hükümete karşı ilerleyişine kadar Wagner paralı askerinin destek olduğu düşünülüyor.

Wagner Grubu yılında, elmas madenlerini korumak için Orta Afrika Cumhuriyeti'ne çağrıldı. Ayrıca Sudan'da altın madenlerini koruduğu bildiriliyor.

'de ABD Hazinesi, Prighojin'in M Invest ve Lobaye Invest gibi madencilik şirketleri için Wagner'in bu ülkelerde "bir örtü işlevi gördüğünü" ve onları yaptırımlara tabi tuttuğunu açıklamıştı.

Son zamanlarda, Wagner Grubu, Batı Afrika'da Mali hükümeti tarafından cihatçı militan gruplara karşı güvenlik sağlamak için davet edildi. 'de Wagner'in bölgeye gelişi, Fransa'nın birliklerini ülkeden çekme kararı almasına neden oldu.

RUSI'den Samuel Ramani, Wagner Grubu'nun dünya çapında faaliyet gösteren toplamda yaklaşık 5 bin paralı askeri olduğunu söylüyor.

Wagner'in işlediği iddia edilen suçlar neler?

Birleşmiş Milletler ve Fransız hükümeti, Wagner paralı askerlerini Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki sivillere karşı tecavüz ve soygun yapmakla suçladı ve Avrupa Birliği bu nedenle Wagner'a yaptırım uyguladı.

'de ABD ordusu, Wagner paralı askerlerini Libya'nın başkenti Trablus'a ve çevresine kara mayınları ve diğer el yapımı patlayıcılar yerleştirmekle suçladı.

ABD Ordusu Afrika Komutanlığı istihbarat direktörü Tuğamiral Heidi Berg, "Wagner Grubu'nun kara mayınları ve bubi tuzaklarını pervasızca kullanması masum sivillere zarar veriyor" dedi.

Wagner Grubu, Ukrayna savaşında ne yapıyor?

Tracey German, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önceki haftalarda, Wagner Grubu paralı askerlerinin doğu Ukrayna'da Rusya'ya saldırı bahanesi yaratmak için "düzmece" saldırılar düzenlediğinin düşünüldüğünü söylüyor.

Rus sosyal medyasında, paralı asker almak için "Ukrayna'da piknik" davetleri kullanan mesajlar beliriyor. Ancak, bu paralı asker grupları "Şahinler" gibi başka adlarla anılıyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nde Rus, Avrasya ve Doğu Avrupa çalışmaları profesörü Candace Rondeaux, Wagner ismi " lekeli" olduğu için başka adlar kullanılmış olabileceğini söylüyor.

Eyalet askerleri nedir?

Osmanlı merkez teşkilatının dışında, taşrada bulunan ve beylerbeyi tarafından yönetilen en büyük idari bölgeye "Eyalet" denir.

Yeniçeriler sadece devletin bürokratik güç mercilerine karşı konumlandırılmamışlardı. Tımar sahibi sipahilerin karşınında, güçlerinin artmasına mani olacak şekilde örgütlenmişlerdi. Kapıkulu olmayan süvarilerin tamamı Eyalet Askeri teşkilatındandır. Osmanlı’nın eyalet kuvvetleri başlarda tımarlı sipahiler, azaplar, ve akıncılardan ibaretti. yüzyıl ortalarından itibaren bu kuvvetlere yaya, müsellem, cerahor, canbaz, tatar akıncılar, Yörükler, deliler, azablar, gönüllüler, ve beşliler bölükleri eklenmiştir. En geniş eyalet askeri gücü her dönemde sipahiler olmuştur. Para ekonomisi yeterince gelişmediğinden, mahsül olarak toplanan vergilerin yeniden dağıtımı ile beslenen, senelik gelirleri/bütçeleri 20 bin akçeyi aşmayan süvari birliklerine tımarlı sipahi denir

Eyaletlerin en büyük yöneticisi beylerbeyi olup, sancakların başında ise sancakbeyleri bulunmaktaydı. Kazaları ise kadılarla beraber subaşı yönetmekte, köylerde ise tımarlı sipahiler bulunmaktaydı. Osmanlı taşra teşkilatında “idari hiyerarşi askeri hiyerarşinin bir kopyası olup, sultanın otoritesi beylerbeyinden geçerek sancakbeyine oradan da subaşına ve tımarlı sipahilere geçerdi.”

Osmanlı kara kuvvetlerinin en büyük bölümünü Tımarlı Sipahiler oluşturuyordu. Osmanlı Devletinden önce Selçuklularda ve diğer Türk İslam devletlerinde bu sistem İkta adıyla işletilmekteydi. Ancak bunu en çok geliştiren vemükemmel hale getiren Osmanlı Devleti’nin Tımar sistemidir.

Tımarlı Sipahi yaptığı hizmet karşılığında reayadan almış olduğu vergiye Dirlik ve sipahinin kendisine de “Sahib-i Arz” denirdi.

Dirlikler üç kısma ayrılırdı:

1. Tımar: Yıllık geliri 3 bin ile 20 bin akçe arası,

2. Zeamet: Yıllık geliri 20 bin ile bin akçe arası,

3. Has: Yıllık geliri bin akçe ve fazlası

Böylece devlet reaya denilen köylü halktan alacağı vergileri Tımarlı Sipahiye aldırır ve karşılığında asker besletirdi. Tımarlı Sipahi gelirine göre savaş zamanındayalnız kendisi veya beslediği Cebelü denilen, tam teçhizatlı ve zırhlı süvari askeriylebirlikte savaşa katılırdı. Cebelünün tüm masrafı Tımarlı Sipahiye aitti. Mazeretsiz olarak savaşa katılmayan sipahinin Tımarı elinden alınırdı. Savaşlarda yararlılık gösterenlere ise mükafat verilirdi.

Tımar sahipleri 3 bin akçeden sonraki her 3 bin akçe için bir Cebelü, zeametve has sahipleri de her 5 bin akçe için bir Cebelü beslemek zorundaydı. Tımarlı Sipahiler hafif süvari birlikleriydi. Savaş düzeninde ordunun iki kanadında yer alırlar, düşmanı hızla çevirmek için yarım ay şeklini alırlardı. Bu birlikler, hem merkezden herhangi bir aylık almadıklarından hem de atları yaz sonunda yorgun olduğundan sonbaharda yurtlarına dönmek isterlerdi. Böylece sefer mevsimi Marttan Ekime kadar sürerdi. Ancak kış aylarında sefer devam ederse Tımarlı Sipahi’nin ihtiyaçları bölgesindeki tımardan sağlanırdı. Bu iş için her sancağın Sipahileri kişiyi bölgelerine gönderirler ve para getirtirlerdi. Bunlara “harçlıkçı”denirdi. yy.ın ilk yarısında Tımarlı Sipahilerin sayısı idi. Ömer LütfiBarkan’ın Ayni Ali Efendi, Evliya Çelebi, Sofyalı Ali Çavuş gibi Osmanlımüelliflerinin eserlerine dayanarak yaptığı incelemelere göre yy.ın sonlarında Tımarlı Sipahi ordusunun bini aşması gerkiyordu. Ancak sistemin bozulmayabaşlaması sebebiyle yy. yazarları Koçi Bey başta olmak üzere Tımarlı Sipahi sayısının bine düştüğünden bahsetmektedirler.

Azap’ın kelime anlamı bekar demektir. Bunlar bekardırlar vearalarında evli bulunmazdı. Anadolu’dan toplanan dinç, kuvvetli hafif yaya funduszeue.infoın masrafları toplandıkları yerlerin halkına aitti. Azaplar, Azap Ağası vasıtasıyla Beylerbeyinin emri altında bulunurlardı. Savaşta beylerbeyine bağlı olarak savaşırlardı.

Tamamı Türklerden oluşan hafif süvari kuvvetleridir. Akıncılar sınır boylarında veya sınıra yakın yerlerde yaşarlardı. Akıncı Ocağı, Türk Devletinin sınır güvenliğini sağlamak için kurdukları teşkilatın Osmanlı Devletindeki adıdıfunduszeue.infoçuklular zamanında bunlara uç beyleri denirdi. Osmanlıda, Anadolu SelçukluDevleti’nin uç beylerinden biri idi. Akıncılar savaş zamanlarında Osmanlı ordusunun keşif görevini yaparlar,orduya yol açarlar ve ordunun güvenliğini sağlarlardı. Ordu için gerekli her şeyakıncılar tarafından hazırlanırdı. Akıncılar hafif süvari birlikleri oldukları ve çok hızlı hareket ettikleri için halk üzerinde ve düşman üzerinde güçlü bir etkiye funduszeue.infoıncılar devletten maaş almazlardı. Atlarını ve silahlarını kendileri temin funduszeue.infoıncılar yaptıkları akınlarla geçimlerini sağlarlardı. Akıncılar toplu olarak bir arada bulunmazlar ve Rumeli’nin belli yerlerinde hazır beklerlerdi. Her bölgenin komutanı ayrı olup mensup olduğu ailenin ismiyle anılırlardı. Turhanlı Akıncıları Mora’da, Malkoçoğlu Akıncıları Silistre taraflarında ve Mihallı Akıncıları ise Sofya veSemendere taraflarında bulunurlardı.

Deli adı verilen süvariler savaşlardaki üstün cesaretleri ve farklı giyinme şekilleri nedeniyle böyle anılmıştır. Bu askerlerde Serhadkulu denilen askerler arasında yer alırlar. Çoğunluğu Türk olup Rumeli’de yaşayan haklar arasından seçfunduszeue.infor funduszeue.info Rumeli Beylerbeyi ile Semendere ve Bosna sancak beylerininemirleri altında bulunurken yy.ın sonlarından itibaren Anadolu’daki vezir ve beylerbeylerine bağlı olmuşlardır. Bayrak adı altında 60’ar kişilik ocaklara ayrılan Deliler, sefere Delibaşı denilen komutanlarının emri altında katılırlardı. funduszeue.info bozulmuşlar, bağlı oldukları Beylerbeyinin görevden alınmasıyla işsiz kalmışlar ve köylere saldırmaya başlamışlardır. Eşkıyalık yaptıkları için ’da II. Mahmud tarafından kaldırılmıştır.

Osmanlı Devleti’nin ilk düzenli askerini oluşturan Yayalarla Müsellemler, Yeniçeri Ocağının yaya askeri yetiştirmesinden bir süre sonra yy.ın ortalarına doğru geri hizmetlerde kullanılmaya başlamışladır. Yayalar Anadolu eyaletinin belli sancaklarında bulunup her bir ocağın bir Yaya Beyi vardı.Yayalar altı aydan altı aya nöbetle hizmete gelirlerdi. Yayalar harp zamanlarında yolaçmak, hendek veya siper kazmak, top çekmek, gülle ve ağırlık taşımak, askere yiyecek götürmek gibi görevleri vardı. Barış zamanlarında ise kale tamiri, madende çalışma, tersane hizmetleri gibi işler yaparlardı. Rumeli’de aynı hizmeti görenlere ise Yörük denirdi.

Bunlarda yayalar gibi Osmanlı Devletinin ilk düzenli birliklerindendi. Ancak bu birlikler süvari idiler. Yaya ve Yörükler gibi sonradan gerihizmete alınmışlardır. Müsellemler Anadolu’daki Müslüman ve Rumeli’deki bir kısım Müslüman ve daha sonraları da bir kısmı, Hristiyan halktan oluşuyordu. Atlı olan bu askerler savaş zamanlarında bir iki gün önceden ordudan ileri sevk edilerek yol, köprüve ormanlıkları açarlardı. Barış zamanlarında ise kale inşaatı, maden işletmesi ulaştırma gibi işlere bakarlardı. En büyük amirleri müsellem sancakbeyleri olupbunlarında otuz neferi bir ocak idi ve beste biri nöbetle sefere giderdi. Yaya ve müsellemler bütün devleti saran büyük bir askeri kuvvetti. Anadolu’daki müsellemler yılında kaldırıldı. Müsellemler funduszeue.info itibaren askeri değerlerini tamamen kaybettiler.

Sınır halkından olup, sınırlarda Osmanlı kuvvetlerinin işçi ve inşaat erlerine “Cerahur (Cerahor)” veya “Serahur (Serahor)” denilirdi. Cerahurlar amele taburları gibi olup Hristiyan halktan alınırdı. Cerahurların yaptıkları işler bir yükümlülük olduğundan ücretleri kendi köylerinden ödenirdi. Sadece ekmekleri devlet tarafından karşılanırdı.

Osmanlı Devleti fethettiği yerlerden ordularını geri çekerkenönce o memleketteki kaleleri gözden geçirirdi. Önemli gördüğü kalelere askeri birlikler yerleştirirler, geri kalanını ise yıktırırlardı. Osmanlı Devleti kalelerde merkez ordusundan küçük bir grup bırakırdı ki bunlara “Hisar Eri” veya “Kale Eri” funduszeue.infoın yanında da diğer askeri birlikler çevredeki ahaliden temin edilirdi. Kale savunmasında hafif piyade askeri olan Azaplar, düşmana ani baskınlar yapmak için “Farisan” denilen süvari askerler bulunurdu. Ayrıca kaleye yapılacak ani saldırılardan korunmak için yerli halktan “Serhadkulu” adı verilen hafif süvari birlikleri vardı. Maaşları bulundukları sancağın maliyesinden ödenirdi.

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Kapıkulu Askerleri Kimlerdir? Kapıkulu Süvarileri Bölümleri ve Görevleri Neler, Ne İş Yapar?

Kapıkulu askerleri kimlerdir sorusu, pek çok tarihsever tarafından yanıtı araştırılan bir sorudur. Kapıkulu askerleri özellikle Osmanlı Devleti'nin ordu sistemini araştıran kişilerin karşısına çıkarlar. Bu askerlerin yaya ve atlı olarak alt grupları bulunur. Atlı gruplarına "kapıkulu süvarileri" ismi verilir. Özellikle öğrenciler ve tarihçiler "Kapıkulu askerleri kimlerdir? Kapıkulu süvarileri özellikleri ve görevleri neler, ne iş yapar?" gibi soruların yanıtlarını doğru bilmek amacı ile araştırma yaparlar.

Kapıkulu Askerleri Kimlerdir?

Kapıkulu askerleri, Osmanlı Devletinde sürekli orduyu oluşturan ve doğrudan padişaha bağlı olan yaya, atlı ve teknik sınıf askerlerine verilen isimdir. Kapıkulu askerleri, Osmanlı ordusunun üç ana askeri birliklerinden birisidir. Kapıkulu askerleri 9 birlikten oluşur. Bunlar

  1. Acemi ocağı: 8 ila 18 yaş arasında çocuk ve gençlerin devşirilmesi ile kaynak sağlanan Acemi Ocağı'nda genellikle asker ve bazen de saray için bürokrat yetiştirilirdi.
  2. Yeniçeri ocağı: Askeri bir sınıf olan Yeniçeriler padişaha bağlı Kapıkulu Ocaklarının piyade kısmıdır.
  3. Cebeci ocağı: Ordunun ihtiyacı olan silahları hazırlayan ve savaş alanına taşıyan sınıf olarak karşımıza çıkar. Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulmuştur.
  4. Topçu ocağı: Savaş için kullanılacak olan topları döken, topçuluk ile ilgili malzemeleri hazırlayan ve savaşlarda topları kullanan sınıftır.
  5. Top arabacılar ocağı: Kapıkulu ocağının yaya kısmından büyük olan topları cepheye taşımak için kurulan birliktir.
  6. Humbaracılar ocağı: Humbara demir ya da tunçtan yapılmış olan el bombasıdır. Bunu yapan ve kullanan birliğe humbaracılar denir.
  7. Lağımcılar: Kuşatma altında olunan surların altından tünel kazarak surları yıkan ocaktır.
  8. Sakalar: Yardımcı olan birliktir. Savaşta askerlere içecek dağıtır.
  9. Kapıkulu Süvarileri: Kapıkulu askerlerinin atlı birliklerine verilen isimdir.

Kapıkulu Süvarileri Özellikleri

  • Kapıkulu süvarileri devletten üç ayda bir maaş alırdı. Bu maaşa "ulufe" adı verilirdi.
  • Kapıkulu süvarileri, atlı birlikti ve Kapıkulu askerlerinin alt birimiydi.
  • İstanbul'da ya da sınır boylarında bulunan kalelerde yaşamlarını idame ettiriyorlardı.
  • Padişaha bağlı olarak maaşlı ve sürekli olarak görev yapan Kapıkulu süvarileri Osmanlı ordusu için oldukça önemli bir birlikti.
  • Kapıkulu süvarileri devşirme sistemi ile seçilir ve uygun şekilde yetiştirilirlerdi.
  • Şehrin güvenliğinden sorumlulardı. Silah olarak genellikle kılıç, ok ve mızrak kullanmışlardı.
  • Osmanlı devletinin sınırlarının korunmasını ve savaşlarda galip gelmesini sağlamışlardır.
  • Katı ve ödün verilemeyecek kuralları bulunurdu. Bu katı kurallara "Kavanin-i yeniçeriyan" kuralları ismi verilirdi.
  • Kapıkulu süvarilerinin 6 adet alt birimi bulunurdu. Bu birimler Sipahi, silahtar, sağ ulufeciler, sol ulufeciler, sağ garipler ve sol garipler şeklindeydi.
  • Savaşta hükümdarın çadırını, sancakları ve hazineleri korumakla görevlilerdi.

Kapıkulu Süvarileri Görevleri Neler?

Kapıkulu Süvarileri, Kapıkulu askerlerinin atlı birliklerine verilen isimdir. 6 gruptan oluşurlar.

  1. Silahtar: Padişahın yanında durup onu korurlardı.
  2. Sipahi: Osmanlı ordusunda, tımar ismi ile aldıkları vergiye karşılık sefere katılmak zorunda olan bir sınıf.
  3. Sağ Ulufeciler: Ordunun ağırlıklarını ve hazineyi koruyan grup.
  4. Sol Ulufeciler: Sefer sırasında padişahın sağında yürüyen sipahilerin solunda yürürler, savaş meydanında solda dururlardı. Hazineyi korurlardı.
  5. Sağ Garipler: Ordunun ağırlıklarını ve hazineyi koruyan grup.
  6. Sol Garipler: Savaşta saltanat sancağını koruyan grup.

ARKADAŞINA GÖNDER

Kapıkulu Askerleri Kimlerdir? Kapıkulu Süvarileri Bölümleri ve Görevleri Neler, Ne İş Yapar?

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası