bursa şehzade mustafa türbesi / ŞEHZADE MUSTAFA TÜRBESİ | Bursa Alan Başkanlığı – UNESCO DÜNYA DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİ

Bursa Şehzade Mustafa Türbesi

bursa şehzade mustafa türbesi

Şehzade Mustafa Mezarı Neden Bursa’da?

Şehzade Mustafa Mezarı Neden Bursa’da?

Osmanlı zamanında Bursa’da yer alan Muradiye Külliyesi; Osmanlı Hanedanı’na göre “gözden düşmüş” kişilerin mezar yeri olarak anılır. Şehzade Mustafa da babası Kanuni Sultan Süleyman’a ihanetle suçlanıp öldürüldüğü için mezarı Muradiye Külliyesine gömülmüştür. Daha sonra yine aynı külliye içine yaptırılan Şehzade Mustafa türbesine nakledilmiştir.

Şehzade Mustafa Mezarı Bursa’nın Neresinde? >

Şehzade Mustafa Mezarı Neden Bursa’da?Şehzade Mustafa Mezarı Bursa’nın Neresinde?Şehzade Mustafa Türbesini Kim Yaptırdı?Şehzade Mustafa Gerçekte Neden Öldürüldü?

Şehzade Mustafa Mezarı Nerede?

Kanuni’nin en büyük oğlu Şehzade Mustafa’nın mezarı nerede sorusu, birçok kişi tarafından merak ediliyor. Çok ünlü tarihi bir yer olan Şehzade Mustafa Türbesi’nin yeri, kimin yaptırdığı, Şehzade Mustafa’nın ölümünün detayları hakkında tüm bildiklerimizi bir araya getirdik. Şehzade Mustafa mezarı nerede, Bursa'nın neresinde, Şehzade Mustafa türbesini kim yaptırdı, Şehzade Mustafa gerçekte neden öldürüldü konularını sizler için araştırdık.

Osmanlı döneminde şehzadelerin en az padişahlar kadar önemi vardı. Çünkü onlar, geleceğin padişahlarıydı. Fakat Osmanlı şehzadeleri arasında öyle bir isim var ki, birçok padişahtan daha çok tanınıyor. O da Kanuni Sultan Süleyman’ın en büyük oğlu Şehzade Mustafa… Onun bu kadar çok tanınmasının sebebi, halk tarafından birçok kesimin favori şehzadesi olmasına rağmen babası tarafından boğularak öldürülmesi… Hakkında bu zamana kadar edebiyat çalışmalarına bile yansıyan eserler bırakan Şehzade Mustafa’nın mezarı ise, ziyaret edip görmek isteyen birçok insanın merak konusu. Şehzade Mustafa’nın mezarı, Bursa ilimizdedir. Bursa’da Şehzade Mustafa Türbesinde yatmaktadır.

Şehzade Mustafa Mezarı Neden Bursa’da?

Osmanlı zamanında Bursa’da yer alan Muradiye Külliyesi; Osmanlı Hanedanı’na göre “gözden düşmüş” kişilerin mezar yeri olarak anılır. Şehzade Mustafa da babası Kanuni Sultan Süleyman’a ihanetle suçlanıp öldürüldüğü için mezarı Muradiye Külliyesine gömülmüştür. Daha sonra yine aynı külliye içine yaptırılan Şehzade Mustafa türbesine nakledilmiştir.

Şehzade Mustafa Mezarı Bursa’nın Neresinde?

Bursa merkezinde yer alan Muradiye Külliyesi’ne giderseniz, orada Şehzade Mustafa Türbesi’ni görüp ziyaret edebilirsiniz. Bunun için Bursa’daki D yolunu kullanıp, Merinos Kavşağı’nı kullanarak Stadyum Caddesine gidin. Daha sonra Çekirge Caddesindeki tabelaları takip ederek Muradiye Külliyesini bulabilirsiniz.

Şehzade Mustafa Türbesini Kim Yaptırdı?

Babasına ihanetle suçlanıp Kanuni tarafından öldürülen Şehzade Mustafa’nın mezarı; babası Sultan Süleyman ölene kadar alelade bir şekilde gömülüydü. Şehzade Mustafa’nın annesi Mahidevran Sultan ve ailesi de Bursa’ya sürgüne yollanmıştı. Daha sonra Sultan Süleyman’ın diğer oğlu olan Sultan funduszeue.info tahta geçince; abisi Şehzade Mustafa’nın mezarı için Şehzade Mustafa Türbesi yapılmasını emretti. Yani Şehzade Mustafa Türbesinin yapılmasını emreden, Kanuni’nin tahta geçen oğlu; Hürrem Sultan’ın evladı Sarı Selim’dir.

Şehzade Mustafa Gerçekte Neden Öldürüldü?

Bir dönemin çok konuşulan dizisi Muhteşem Yüzyıl’da Şehzade Mustafa’nın ölüm sahnesi, çok büyük sükse yaratmıştı. O nedenle diziden bağımsız olarak Şehzade Mustafa’nın gerçekten nasıl öldüğü merak edildi. Dizide masum yere babası tarafından öldürülen Şehzade Mustafa, gerçekte de masum muydu?

Bu konu hakkında birçok tarihçinin değişik söylemleri var. Belirli bir kesim tarihçilere göre, Şehzade Mustafa gerçekten de suçsuzdu. Hürrem Sultan ve damadı Rüstem Paşa’nın oyunlarına kurban gittiği için öldürüldü. Fakat belli bir kesim tarihçilere göre de, Şehzade Mustafa babasına karşı bir isyanın eşiğindeydi ve Kanuni’nin onu öldürmesi haklıydı. Günümüzde hala bu tartışmalar devam etse de, daha ağır basan taraf; Şehzade Mustafa’nın masum olduğu yönünde…

Yorumlar

Şehzade Mustafa Türbesi

Türbe, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa adına, kardeşi II. Selim tarafından yılında inşa ettirilmiştir. yılında Konya Ereğlisi’nde vefat eden Şehzade Mustafa’nın naaşı Bursa’ya getirilerek önce başka bir yere defnedilmiş, yaklaşık yirmi sene başka bir yerde gömülü kaldıktan sonra adına yaptırılan türbesine defnedilmiştir.

Türbenin mimarı Dergâh-ı Âlî çavuşlarından Mehmet Çavuş olup Hassa Başmimarı Sinan’ın tavsiyesiyle bu işin ona verildiği bilinmektedir.

Yapının inşaatında Bursa Sarayı’ndan alınma mermer levha ve sütun gibi Bizans dönemine ait bazı yapı malzemeleri kullanılmıştır.

İç mekan duvarları yüzyılın natüralist üslûplu İznik çinileri ile kaplı olup, kalem işi süslemeler dikat çekicidir.   yüzyılın sonlarında sıvanarak Barok süslemelerle kaplanan yüzyıla ait özgün kalem işleri yılı restorasyonunda sıva raspası yapılarak  yeniden  ihya edilmiştir.

Türbenin içinde bulunan dört sanduka Şehzade Mustafa, Şehzade Mustafa’nın annesi Mâhidevran Hatun ve Şehzade Bayezid’in oğlu Osman’a ait olduğu bilinmektedir. Diğer sandukanın kime ait olduğu bilinmemektedir.

yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geniş kapsamlı restorasyona tabi tutulan türbe; yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen  alan içerisinde yer almaktadır.

Şehzade Mustafa T&#;rbesi Nerede Ve Hangi İldedir? Şehzade Mustafa T&#;rbesi T&#;rbesi Ziyaret G&#;nleri Ve Saatleri

Osmanlı geleneği olarak ölen ünlü kişilere türbe adında özel odalar yapılırmış. Bu geleneğe uyarak Şehzade Mustafa’ya da Bursa’da bir türbe yapıldı. Türbe, Osmanlı mimari ve sanatının en güzel örneklerindedir.

Şehzade Mustafa Türbesi Nerede ve Hangi İldedir?

Türbe, Marmara Bölgesinde, Bursa ilinde bulunuyor. Bursa’nın merkezinde Muradiye Külliyesi içinde yer alıyor.

Türbeye, gitmek isterseniz şehir içinden geçen D yolunu kullanıyorsunuz. Merinos Kavşağından, Stadyum Caddesine geçiyorsunuz. Stadyum Caddesinden, Çekirge Caddesine geçip, oradan da Muradiye Külliyesi tabelasını takip edip, türbeye ulaşıyorsunuz.

Otobüsle türbeye gitmek isterseniz 29A, 48A, 43A, 6A ve B42A numaralı otobüslere biniyorsunuz. Metro ile gitmek isterseniz Şehreküstü istasyonunda iniyorsunuz. Çekirge Caddesinden kuzey yönünü takip edip yaklaşık 15 dakika yürümenin sonunda türbeye ulaşıyorsunuz.

Şehzade Mustafa Türbesi Hakkında Bilgi

yılında ölen Şehzade Mustafa’nın naaşı, 20 yıl Bursa’da başka bir mezarda bekletilmiştir. ’de Muradiye Külliyesi içinde türbe tamamlanınca naaşı buraya nakledilmiştir.

Türbe, taş ve tuğla malzemeler kullanılarak sekizgen gövdeli olarak inşa edilmiştir. Türbenin inşasında, Bursa sarayından mermer levhalar ve Bizans dönemine ait sütunlar kullanılmıştır. Bina, sekizgen kasnağa oturan ve dıştan kurşunla kaplı bir kubbeyle örtülüdür. Türbenin kapısı mermer söveli olup, tabanı da kare tuğlalarla döşenmiştir. Türbenin kapısının üstündeki mermer kitabede Sultan II. Selim’in, kardeşi için sarf ettiği şu sözler yazıyor;

"Şah Selim bin ilan Süleyman emr edüp oldı hoş bu ravzâ-i cennet-nümâ /Dedi tarihin Edâyî bendesi merkad-i gülzâr-ı Sultan Mustafa"

Türbenin iç duvarları İznik çinileriyle bezelidir. 3 metre yükseklikteki duvarlar, beyaz zemin üzerine karanfil ve zambak motifleriyle süslüdür. İç kaplama kıvrık dallardan oluşan bir şeritle çevrilidir.

Türbe, yüzyılda restorasyondan geçmiş ve ince kalem işlemeleri beyaz badanayla kapanmıştır. yılında yapılan yeni bir restorasyonla ince kalem süslemeleri tekrar gün ışığına çıkarılmıştır. yılında da türbenin bulunduğu alan, yani Muradiye Külliyesi UNESCO Dünya Mirası listesine kabul edilmiştir.

Bursa türbelerinde bulunan “mihrap” Şehzade Mustafa Türbesinde bulunmuyor. Bunun yerine giriş her iki yanındaki duvarların köşelerine birer niş ve dolap yerleştirilmiş. Böylece iç mekanda on iki köşeli bir kurgu oluşturulmuş. İç mekanda muhteşem İznik çinileriyle süslü duvarlardan birinde yılında çiniler çalınınca o bölge beyaza boyanmıştır.

Türbenin içinde dört adet sanduka bulunuyor. Bunların üçü, Şehzade Mustafa, Şehzade Mustafa’nın annesi Mahidevran Hatun, Şehzade Beyazıt’ın oğlu Osman ve Şehzade Mustafa’nın oğlu Mehmet’e aittir.

Şehzade Mustafa Türbesi Kim Tarafından Yapıldı/Yaptırıldı?

Bursa’daki Muradiye Külliyesi, Osmanlı hanedanlığınca gözden düşmüş kişilerin mezar yeri olarak kabul ediliyor. Şehzade Mustafa da, saraya ihanet suçundan suçlanıp, katledildiği için babası Kanuni döneminde herhangi bir türbe veya mezar yapılmamıştır.

Şehzade Mustafa’nın annesi ve ailesi Bursa’ya sürgün olarak gönderilmişlerdir. Şehzade Mustafa’nın kardeşi II. Selim, tahta geçene kadar Şehzade Mustafa’nın naaşı alelade bir mezarda yatmıştır. II. Selim tahta geçince kardeşi için bir türbe yapılmasını emretmiştir. Dönemin Hassa Baş Mimarı Sinan, türbenin inşasını Dergah Ali çavuşlarından mimar Mehmet Çavuş’un yapmasını istemiştir.

Şehzade Mustafa Türbesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

türbe haftanın her günü ziyarete açıktır. Sabah ile akşam saatleri arasında türbeyi Ziyaret edebilirsiniz. Muradiye Külliyesi’ne girişler ücretsiz olduğu için, Şehzade Mustafa Türbesini de ücretsiz gezebiliyorsunuz.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası