göz sağlığı için hangi vitamin gerekir / Mutlaka alın: Gözlere iyi gelen vitaminler bunlarmış! - Sağlıklı Beslenme

Göz Sağlığı Için Hangi Vitamin Gerekir

göz sağlığı için hangi vitamin gerekir

Göz sağlığını korumak için hangi vitaminler ve mineraller tüketilmeli?

Göz sağlığı da tabağımızdaki yiyeceklerle başlar… Gözümüz için sağlıklı besinleri tüketmek hem gözün genel gelişimi hem de bazı hastalıkların oluşumunu engellemek için gereklidir. İşte göz sağlığını korumak için tüketilmesi gereken vitaminler ve mineraller...

Yayınlanma:

Göz sağlığını korumak için hangi vitaminler ve mineraller tüketilmeli?

Bol miktarda balık meyve ve sebze tüketimi ve bununla beraber belirli miktarlarda hayvansal gıdalar (et, süt yumurta vb) ve kavrulmamış kuruyemiş tüketimi birçok hastalık için koruyucu faktör olmakta. Bu beslenme şekli de Akdeniz tarzı beslenme olarak biliniyor. Sağlıklı bir yaşam için tüm besinlerden yeterli miktarda tüketerek, vitamin ve mineralleri ihmal etmemek gerektiğini belirten  Op. Dr. Özgür Gözpınar, “Akdeniz tarzı beslenme 2010 yılında Birleşmiş Milletler tarafından insanlığın manevi kültür mirası olarak kabul edildi. Akdeniz diyetinin temel özelliği temel yağ olarak zeytinyağı tercih edilmesi, sebze, meyve, tam buğdaydan yapılmış ekmek ve diğer tahıllar ile kuru baklagiller. Ayda iki kez kırmızı et, haftada en az iki kez ise balık ve kümes hayvanlarının tüketilmesidir. Ancak tabii ki tek faktör beslenme değil. Bunun yanında değiştirilebilir faktörler olan alışkanlıklardan spor, sigaradan uzak durma, stresten kaçınma gibi özellikler de çok önemli.” diyor.

Op. Dr. Özgür Gözpınar, “göz sağlığı açısında gerekli temel besinler; lutein, zeaksantin, beta karoten, vitamin A, vitamin C, vitamin E, Omega 3, yağ asitleri, çinko ve bakır olarak sıralayabiliriz.” diyor ve göz sağlığı için alınması gereken besinler ve faydalarını sıralıyor.

VİTAMİNLERİ EKSİK ETMEYİN

– A vitamini eksikliği gece körlüğü ve göz kuruluğuna sebep oluyor. Vücutta sentezlenmeyen ve daha çok hayvansal kökenli olan A vitaminini yumurta sarısı ve süt yoluyla ediniyor. Eksikliğinden daha çok çocuklar ve gebeler etkileniyor. Dünyada çocukluk çağı körlüklerinin en sık sebebi A vitamini eksikliği olarak görülüyor. Diyetle alınan bazı A vitaminleri, öncülü karotenlerde sarı nokta hastalığı ve katarakta karşı koruyucu rol oynuyor.

– B vitamini, kompleksi kronik inflamasyonu azaltıyor ve retinayı etkileyen damarsal problemleri önlemede yardımcı oluyor.

– C vitamini, güçlü bir antioksidan olarak katarakt oluşumunu azaltıyor. Taze sebze ve meyvelerde özellikle narenciye, çilek, kivi, biber, brüksel lahanası, koyu yapraklı yeşillikler, brokoli ve domateste bolca bulunuyor. C vitamini gözde kornea tabakasının iyileşmesinde, güneşin zararlı etkilerine ve katarakta karşı koruyucu rol oynuyor.

– D vitamini güneş ışığıyla vücudumuzda sentezleniyor; gözün birçok metabolik aktivitesinde ve maküla dejenerasyonu önlemede faydalı oluyor.

– E vitamini antioksidan olarak, retina dejenerasyonun önlenmesinde fayda sağlıyor. Fındık, badem, ay çekirdeği, keten tohumu ve avakadonun içinde bolca bulunuyor.

LUTEİN VE ZEAKSANTİN GÖZLER İÇİN OLMAZSA OLMAZ MİNERALLER 

– Lutein ve zeaksantin yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarlarda bulunan karotenoidlerdir. Fakat beta karotenlerden farklı olarak A vitamini aktivitesi yoktur. Retinada oluşan serbest radikaller gözümüze zarar verirken oluşan antioksidanlar bunların harabiyetini önler. Bu pigmentler doğal bir göz kremi gibi gözümüzü zararlı ışınlardan özellikle yüksek enerjili kısa dalga boyu mavi ışınlardan korurlar ve renkli görmeyi sağlayan hücreleri korurlar. Lutein ve zeaksantin vücutta sentez edilemez, mutlaka besinlerle alınması gerekir. Lutein özellikle ıspanak, pazı, maydanoz, yer fıstığı, yumurtanın sarısı ve kırmızı üzümde bol olarak bulunur. Zeaksantin ise sadece biber mısır ve yumurtanın sarısında bulunur. Özellikle yemekte alınmalıdır. Çünkü bir miktar yağla emilimleri kuvvetli olmaktadır. Yani yeterli lutein ve zeaksantin için mutlaka yeşil yapraklı sebzeler alınmalıdır ve bunlar yumurta ve antep fıstığı gibi diğer besinlerle beraber alınarak emilimi kuvvetlendirilmelidir.

– Selenyum antioksidatif olarak gereklidir. Kabuklu deniz hayvanları ve fındıkta bol miktarda bulunur.

– Çinko ise antioksidatif özelliktedir. Kaynağı istiridye ve sığır eti yine ayrıca kuruyemiş, baklagiller ve süt ürünleridir. Çinko eksikliği yaşa bağlı makula dejenerasyonuna, katarakta, gece körlüğüne ve optik sinir hastalıklarına sebep olabilir.

BalıkBirleşmiş MilletlerD vitaminiGüneşMısırsütyumurtazeytinyağı

Göz Sağlığı İçin En Önemli 9 Vitamin ve Faydaları

Birçok vitamin ve besin, göz işlevinizi desteklemeye yardımcı olur. Ancak bazı vitamin eksiklikleri, görüşünüzde bozukluklara ve göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin, düzgün çalışması için birçok vitamin ve besine ihtiyacı vardır. Diyabetik retinopati, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), glokom ve katarakt gibi yaygın durumlar gözlerinizi etkileyebilir. Bu yüzden beslenmenize, bazı vitaminleri dahil ederek göz sağlığınızı korumak ve göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için bir adım atabilirsiniz.

Göz Sağlığı İçin En İyi Vitaminler

  1. A vitamini

a vitamini

A vitamini, gözünüzün dış kaplaması olan berrak bir korneayı koruyarak görmede çok önemli bir rol oynar. Bu vitamin aynı zamanda gözlerinizdeki düşük ışık koşullarında görmenizi sağlayan bir protein olan rhodopsin'in bir bileşenidir. A vitamini eksikliği, gece körlüğü ile başlayan ve ilerleyici bir göz hastalığı olan kseroftalmiye neden olabilir. A vitamini eksikliği devam ederse gözyaşı kanallarınız ve gözleriniz kuruyabilir. Genel göz sağlığı için, takviye yerine A vitamini açısından zengin besinler önerilir. Tatlı patatesler, yeşil yapraklı sebzeler, kabaklar ve dolmalık biberler gibi mükemmel bir kaynaktır.

  1. E vitamini

e vitamini

Birçok göz rahatsızlığının, vücudunuzdaki antioksidanlar ve serbest radikaller arasındaki dengesizlik olan oksidatif stres ile ilişkili olduğuna inanılmaktadır. E Vitamini, hücrelerinizi - göz hücreleriniz dahil - zararlı, kararsız moleküller olan serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. E vitamini açısından yüksek diyetlerin yaşa bağlı kataraktları önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Fındık, tohumlar, somon, avokado ve yemeklik yağlar, E vitamini bakımından zengindir.

  1. C vitamini

c vitamini

C vitamini, gözlerinizi zararlı serbest radikallere karşı koruyabilecek güçlü bir antioksidandır. Özellikle kornea ve sklerada gözünüze yapı sağlayan bir protein olan kollajen yapmak için C vitamini gereklidir. Bir çalışma, düzenli C vitamini takviyelerinin katarakt riskini %45 azaltabileceğini buldu. Narenciye, portakal, mandalina, dolmalık biber, limon, brokoli ve lahana, C vitamini bakımından zengindir.

  1. B6, B9 ve B12 vitamini

b vitaminleri

Araştırmacılar, özellikle B6, B9 ve B12 vitaminleri olmak üzere, göz sağlığı üzerindeki etkileri açısından çeşitli B vitaminlerini incelediler. Yapılan araştırmalarda, B vitaminlerinin göz sağlığını koruma konusunda etkili olduğu gözlemlendi.

  1. Riboflavin

b2 vitamini

Göz sağlığı ile ilgili olarak incelenen bir diğer B vitamini riboflavindir (B2 vitamini). Bir antioksidan olarak riboflavin, gözleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltma potansiyeline sahiptir. Bir çalışma, araştırmaya katılanların diyetlerine 1,6-2,2 mg riboflavin eklendiğinde katarakt gelişme riskinin %31-51 oranında azaldığını buldu.

  1. Niasin

niasin

Niasinin (B3 vitamini) vücudunuzdaki ana işlevi, yiyeceği enerjiye dönüştürmeye yardımcı olmaktır. Ayrıca bir antioksidan görevi görebilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, niasinin, gözünüzün optik sinirinin hasar gördüğü bir durum olan glokomun önlenmesinde rol oynayabileceğini öne sürdü. Ek olarak, bir hayvan çalışması, yüksek dozda niasin takviyesinin glokomu önlemede etkili olduğunu göstermiştir. Sığır eti, kümes hayvanları, balık, mantar, yer fıstığı ve baklagiller niasin bakımından zengindir.

  1. Lutein ve Zeaksantin

lutein

Lutein ve zeaksantin, bitkiler tarafından sentezlenen bir grup faydalı bileşik olan karotenoid ailesinin bir parçasıdır. Bu karotenoidlerin her ikisi de gözlerinizin makulasında ve retinasında bulunur ve burada potansiyel olarak zararlı mavi ışığı filtrelemeye yardımcı olarak gözlerinizi hasardan korur. Ispanak ve lahana yeşillikleri lutein bakımından zengindir.

  1. Omega 3

omega 3

Omega-3 yağ asitleri bir çoklu doymamış yağ türüdür. Retinanızın hücre zarları, bir omega 3 türü olan DHA içerir. Omega-3 yağları, gözünüzün hücrelerini oluşturmaya yardımcı olmanın yanı sıra, diyabetik retinopatinin önlenmesinde rol oynayabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. 31 çalışmanın gözden geçirilmesi, geleneksel Akdeniz diyeti gibi yağlı balıklar açısından zengin diyetlerin diyabetik retinopatiye karşı koruma sağlayabileceğini öne sürdü.

  1. Tiamin

b1 vitamini

Tiamin veya B1 vitamini, uygun hücre işlevinde ve gıdayı enerjiye dönüştürmede rol oynar. Katarakt riskini azaltmada muhtemelen etkilidir. Tiamin, diyabetik retinopatinin erken evreleri için potansiyel bir tedavi olarak önerilmiştir. Et, balık ve tahıllar, tiamin bakımından zengindir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Göz sağlığı için neler yapmalıyız?
  2. Gözleri mavi ışıktan korumak için ne yapmalıyız?
  3. Unutkanlığa iyi gelen vitaminler
  4. Kasları iyileştiren vitaminler
  5. Ne kadar C vitamini almalısınız?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası