coğrafya nem ve yağış / Nem ve Yağış 9.sınıf coğrafya konu anlatımı ders notu tyt ayt

Coğrafya Nem Ve Yağış

coğrafya nem ve yağış

Atmosfer içerisindeki su buharı tutarını veya kütlesini tanımlayan kavrama nem denir. Nem ya da su buharı atmosferin sadece troposfer katmanında bulunur. Troposferdeki nemin kaynağını, yer yüzeyindeki suyun buharlaşması (evaporasyon) ve bitkilerin bünyesindeki suyu atmosfere salma süreci olarak tanımlanan terleme (transpirasyon) oluşturur.

Nem higrometre adı verilen aletle ölçülür. Havanın nemi gram (gr) olarak ifade edilmektedir. 

Atmosferdeki nemi üç şekilde sınıflandırabiliriz:

1. Mutlak (Gerçek) Nem: 1m3 hava hacmindeki havanın içerdiği su buharı kütlesinin ağırlığına (gr/m3 veya kg/m3 ) mutlak nem denir. Mutlak nem, sıcaklık ve buharlaşmanın fazla olduğu Ekvatoral bölgelerde çok, soğuk kutup bölgeleri, çöl alanları ile yüksek dağlarda azdır. Buna göre gerçek nem; sıcaklık, yükselti, basınç, yoğunluk ve havanın hacmine göre değişebilir.

2. Maksimum Nem: 1m3 havanın belli sıcaklıkta taşıyabileceği en fazla nem miktarına maksimum nem denir. Maksimum nem sıcaklığa bağlı olarak değişir. Sıcaklık arttıkça hava genleşeceğinden taşıyabileceği nem miktarı artar. Sıcaklık azaldıkça hava daralır ve böylece taşıyabileceği nem miktarı azalır. Sıcaklıkla maksimum nem doğru orantılıdır. Bu yüzden subtropikal çöllerde, havanın nem taşıma kapasitesi ve havanın neme doyma oranı çok yüksektir, yağış azdır.

3. Bağıl Nem (Nisbi Nem): Ders kitaplarında, mutlak nemin maksimum neme oranı ya da havanın neme doyma oranı şeklinde ifade edilir. Akademik kitaplar bağıl nem, hava parselinin içerdiği gerçek su buharı tutarının, o hava parselinin aynı sıcaklıkta doymuşken içerebileceği (başka bir deyişle hava parselinin tümüyle doyması için gerekli olan) su buharı tutarına oranı olarak tanımlanır (Türkeş,M./Genel Klimatoloji Kitabı). Bağıl nem, havanın doymaya ya da doygunluğa ulaşmaya ne kadar yakın ya da uzak olduğunu gösterir. Yüzde (%) olarak ifade edilir ve aşağıdaki formülle hesaplanabilir:

Bağıl nem ile sıcaklıkters orantılıdır. Sıcaklık düşüp maksimum nem azalırsa, bağıl nem yükselir. Bir hava parselinde sıcaklığı yükseldikçe hava doyma noktasından uzaklaşacağından bağıl nem oranı düşer. Bağıl nem çöl bölgelerinde ve kara içlerinde az, Ekvatoral bölge gibi yağışlı bölgelerde ve okyanus kıyılarında fazladır. Ülkemizde yıl boyunca Karadeniz kıyılarında bağıl nem oranı yüksek olurken, yaz döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi&#;nde bağıl nem oranı çok düşük olur. Gün içinde de havanın en sıcak olduğu öğle sonrasında bağıl nem en düşük olur.

Yoğuşma (Yoğunlaşma)

Havadaki su buharının, tekrar sıvı ya da katı haldeki suya dönüşmesine yoğunlaşma denir. Yoğunlaşmanın meydana gelmesi havanın nem bakımından doyma noktasını aşmasına bağlıdır. Havadaki bağıl nemin yüzde yüze ulaştığı noktaya doyma noktası denir. Doyma noktası aşıldığı takdirde hava su buharının fazlasını taşıyamaz. Fazla olan su buharı sıvı ya da katı hale dönüşür. Yoğunlaşma sonucunda çok küçük su taneciklerinin veya buz kristallerinin bir araya gelmesi bulutları oluşturur. Bulutların içindeki yoğunlaşma çekirdeklerinin (sülfat ve nitrat, toz zerreleri&#;) yağış oluşumunda önemli etkileri vardır.

Bulutlar oluştukları yükseklikler dikkate alınarak üç gruba ayrılır:

Yüksek bulutlar (Sirüs’ler)Saçak, tüy, ya da ince iplikler biçimindeki bulutlardır. Buz kristallerinden oluşurlar. Yüksek bulutlar genelde yağış getirmezler. Bunlar, bir siklonun yaklaştığının ve havanın bozacağının habercisidirler. 

Orta yükseklikteki bulutlar (Kümülüs’ler ve Stratüs&#;ler): Kümeler biçimindeki bulutlardır. Genelde alt kısımları düz ve siyah olur. Sıvı haldeki su ve yer yer buz kristalleri içerebilirler. Alt kısımlarının düz olmasının nedeni yoğunlaşmanın aynı seviyeden başlamasıdır. Siyah olmasının nedeni ise iri su taneciklerinden oluşmasıdır. Bu gruptaki bazı bulutlar yükseklere doğru büyür ve sağanak şeklinde şiddetli yağmurlar getirir. 

Alçak bulutlar (Stratüs’ler): Yer’in üstünde, asılı gri bir tabaka gibi duran koyu renkli bulutlardır. Su damlacıklarından oluşurlar. Orta enlem siklonlarında buz kristalleri ve kar içerebilirler. Genelde yağışlara yol açarlar.

Belirli bir anda gökyüzünün bulutlarla kaplı kısmının tüm gökyüzüne olan oranına bulutluluk denir. Bulutluluk oranı çeşitli aynalardan oluşan ve nefometre adı verilen bir aletle ölçülür. Buna göre, gökyüzünün oranı 10 kabul edilerek;

• 0 – 2 oranı Açık hava

• 2 – 8 oranı Bulutlu hava

• 8 – 10 oranı Kapalı havayı ifade eder. 

Karadeniz kıyıları boyunca, bulutluluk oranı fazla olduğundan güneşten yararlanma oranı düşüktür.

Sis, ise yeryüzüne çok yakın oluşur. Sis oluşumunda temel şart havanın doyma noktasına ulaşacak kadar nem içermesi veya hava parselinin sıcaklığının düşmesidir. Sıcak ve nemli bir havanın daha soğuk bir yerle teması sonucu sis oluşur. Sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşması da sislere yol açar. Farklı karakterdeki okyanus akıntılarının karşılaşma alanlarında denizler üzerinde tehlikeli sisler oluşabilir. Denizden gelen nemli ve serin havanın yükseldiği yamaçlar boyunca da sis oluşabilir.

Bahar aylarında sabaha karşı ve gece saatlerinde yoğun sisler oluşabilir ve öğle saatlerinde sis ortadan kalkabilir. Bu durum, sıcaklık ile yoğuşmanın ters orantılı olduğunu kanıtlar.

Başlıca yoğuşma ürünleri şunlardır:

1. Çiy: Havadaki su buharının soğuk zeminler üzerinde, su (damlası) tanecikleri şeklinde yoğunlaşmasıyla oluşur. Özellikle bahar aylarında görülür. 

2. Kırağı: Havadaki su buharının soğuk cisimler üzerinde, 0°C den düşük sıcaklıklarda kristaller şeklinde yoğunlaşmasıyla oluşur. Sonbahar aylarında ya da kış başlarında görülür. 

3. Kırç: Havadaki su buharının çok soğumuş ağaç dalları, tel, saçak, vb. cisimler üzerinde yoğunlaşarak buz tabakası haline gelmesidir. Kırağıdan ayrılan yönü, kristallerin üst üste yığılarak buz tabakası haline gelmesidir. 

4. Yağmur: Bulutu oluşturan su taneciklerinin büyümesiyle oluşan su damlalarıdır. Yoğunlaşmanın devam etmesi ile ağırlığı artan su damlaları yağış şeklinde yere düşer. Bir bölge yıl boyu yağmur şeklinde yağış alıyorsa o bölgede sıcaklık değerleri sıfır derecenin altına düşmez diyebiliriz.

5. Kar: Su buharının, yükseklerde 0°C nin altında yavaş yavaş yoğunlaşmasıyla oluşan buz kristalleri yere düşer. Bu tür yağışlara kar denir. Genellikle karasal iklim bölgelerinde kış yağışları kar şeklinde olur.

6. Dolu: Hava sıcaklığının birden bire ve büyük ölçüde azalması sonucu yağmur damlaları donarak buz parçacıkları halinde yere düşer. Bu yağışlara da dolu denir. İlkbahar veya yaz başlarında oluşan dolu şeklindeki yağışlar tarım ürünlerine büyük zarar verir.

Yağış Oluşumu

Atmosferdeki su buharının yoğunlaşarak sıvı ya da katı biçimde yeryüzüne düşmesine yağış denir. Yağışın oluşumunda temel şartlar; havanın yükselip soğuması veya doyma noktasına ulaşmasıdır. (Bağıl nem oranı %&#;ü aşmalı) Ancak bağıl nem oranı yüzde yüzü geçse bile bazı durumlarda yağış oluşmayabilir. Bu durumun nedeni yoğunlaşma çekirdeklerinin yetersiz olması veya şehirlerin ısı adası oluşturmasıdır.

Oluşum Biçimlerine Göre Yağış Türleri

1. Yamaç Yağışları (Orografik Yağışlar): Nemli hava kütlelerinin, yatay yönde hareket ederken dağ yamaçlarına çarparak yükselmesi ve soğuması sonucu oluşan yağışlardır. Dünya’da en çok, Güneydoğu Asya’da, Orta kuşaktaki karaların batı kıyılarında ve sıcak kuşaktaki karaların doğu kıyılarında görülür. Ülkemizde Karadeniz ve Kuzey Marmara kıyıları boyunca uzanan Kuzey Anadolu Dağları&#;nın kuzey yamaçlarında görülür.

2. Konveksiyonel Yağışlar (Yükselim Yağışları): Güneşli ve rüzgârsız günlerde ısınan hava yükselerek soğur. Belli bir yükseltiden sonra nemin yoğunlaşması ile yağış meydana gelir. Genelde, gökgürültülü sağanak yağışlar oluşur. Dünya’da yıl boyu, Ekvatoral bölgede rastlanır. Türkiye’de ise, İç Anadolu Bölgesi’nde İlkbahar’da görülen yağışlar konveksiyonel yağışlardır. Bu yağışlar halk arasında kırkikindi yağışları veya nisan yağmurları olarak bilinir. Ayrıca, sert karasal iklim, savan ve tundra iklimindeki yaz yağışları konveksiyoneldir.

3. Cephe Yağışları (Frontal Yağışlar): Sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşma alanlarında meydana gelen yağışlardır. 60 derece dinamik alçak basınç kuşağında, Akdeniz iklim bölgelerinde, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı kuşağında kışın cephe yağışları görülebilir. Bu yağışlar karşılaşma veya depresyon yağışları olarak da bilinir.

Yağışların Yeryüzüne Dağılışı 

Genel hava dolaşımı, kara ve deniz dağılışı, yer şekilleri, yükselti gibi nedenlerden dolayı yeryüzünün her tarafı aynı oranda yağış almaz. Dünya üzerinde;

  • En yağışlı bölgeler; Muson iklim bölgesi, Ekvatoral iklim bölgeleri ve Orta kuşak karalarının batı kıyılarıdır.
  • En kurak bölgeler ise; Orta kuşak karalarının dağlarla çevrili iç kısımları, dönenceler civarı, çevresine göre alçakta kalmış yerler ve kutup çevreleridir.

FacebookTwitterPinterestWhatsAppTelegramE-Posta ile paylaşYazdır

Nem ve Yağış

Su, canlı yaşamının temeli ve onun vazgeçilmez bir parçasıdır. Katı, sıvı ve gaz olarak bulunabilen su, belirli sıcaklıklarda buharlaşarak neme dönüşebilmektedir. Atmosferdeki su buharına nem denir. Su moleküllerinin doğrudan atmosfere karışmasına &#;süblimasyon&#; adı verilmektedir. Süblimasyon sayesinde her sıcaklıkta ve iklim bölgesinde atmosfer içinde su buharı bulunabilmektedir.

su Döngüsü

A- MUTLAK NEM

1 m3 havanın içinde bulunan nemin gram cinsinden ağırlığına mutlak nem denilmektedir. Sıcaklık ve basınç koşulları farklı olsa da hava içindeki mutlak nem oranı % 4&#;ü geçemez.

Nem Miktarını Etkileyen Faktörler
Sıcaklık: Sıcaklık su moleküllerinin hareketliliğini arttırdığından sıcaklık arttıkça nem artar. Sıcaklık ilk nem arasında doğru orantı vardır.
Ortamdaki su miktarı: Ortamdaki su miktarı mutlak nem oranını etkilemektedir.
Buharlaşma yüzeyinin genişliği: Buharlaşma yüzeyi genişledikçe, mutlak nem miktarı artar. Örneğin deniz ve göl yüzeylerinde buharlaşma fazladır.

B- MAKSİMUM NEM

Belirli bir sıcaklıkta 1 m3 havanın içinde bulundurabileceği toplam su miktarına maksimum nem denir. Sıcaklık ile maksimum nem arasında doğru orantı vardır. Yani sıcaklık arttıkça havanın tutabileceği nem oranı da artar.

Maksimum Nem

C- BAĞIL NEM

Havada bulunan nem oranının yüzde cinsinden değerine bağıl nem denilmektedir. Ya da diğer bir ifade ile hava içinde bulunan mutlak nemin, havanın tutabileceği en yüksek su miktarına oranı bağıl nemi ifade eder. Bağıl nem &#;higrometre&#; isimli araçla ölçülür. Bağıl nem şu formülle bulunur.

Bağıl Nem

Sıcaklık ile bağıl nem arasında ters orantı vardır. Yani sıcaklık arttıkça bağıl nem azalır.
Havayı bir bardak ve içinde bir miktar su gibi düşünelim. Bardağın alabileceği en yüksek su miktarı maksimum nem, bardakta bulunan su mutlak nem, bardağın içindeki suyun alınabilecek toplam su miktarına oranına bağıl nem denilmektedir.

bagil-nemm

Havanın su tutabilme kapasitesi sıcaklığa bağlı olarak artar. Bu kapasiteye doyma miktarı veya doyma noktası da denilmektedir. Aşağıdaki tabloda 1 m3 havanın belirli sıcaklıklarda tutabileceği su miktarları verilmiştir. Gerçekte havadaki bağıl nem üzerinde bulunduğu toprak veya suyun sıcaklığına bağlıdır. Alttaki su sıcaksa su molekülleri arasındaki bağ zayıf olacağından buharlaşma artar ve havadaki mutlak nem ve bağıl nemde artış görülür.

maksimum-nem

Yağış oluşabilmesi için,
• Havada yeterli miktarda nem olması
• Havanın soğuması
• Bağıl nemin %’ü aşması gerekmektedir.

Bağıl nem üç durumu gösterir. Bunlar;
• Havanın nem açığını
• Havanın doyma noktasına olan uzaklığını
• Havanın yağış bırakma olasılığıdır.

Eğer hava kütlesinin bağıl nemi %’e ulaşmışsa burada doyma noktasına ulaşmış demektir. Bağıl nemin aşılması ise yağışın ortaya çıkmasını sağlar. Yağışın oluşabilmesi için; havanın soğuyarak su tutma kapasitesinin azalması gereklidir. Bu halde yağış ortaya çıkar.

DÜNYADA BAĞIL NEM DAĞILIŞI

Bağıl nem özellikle Ekvator çevresinde çok yüksektir. Çünkü yıl boyunca sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu bu alanda, buharlaşma ve yağış oldukça fazladır. Her iki yarım kürenin dönenceler çevresinde bağıl nem, sıcaklık yüksek olmasına rağmen düşüktür. Buralarda bağıl nemin düşük olması alçalan havanın nem alma kapasitesinin artmasına rağmen, nem alabileceği kaynakların bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle dönenceler çevresinde geniş çöller bulunmaktadır. Kutuplara gidildikçe bağıl nemin artması ise sıcaklığın düşmesi ile ilişkilidir.

Nem Türleri ve Özellikleri

Nemlilik ve Yağış Ders Notu PDF İçin Tıklayın.

Nem ve Yağış

NEM

Atmosferdeki su buharının miktar ve oranına havanın nemiliği denir. Havadaki su buharının miktarı yere ve zamana göre değişir. Su buharının varlığı buharlaşmaya bağlıdır. Nem higrometre ile ölçülür.

Örnek:

Çözüm: Buharlaşmanın az olması için sıcaklığın az, bağıl nemin fazla olması gerekir. Grafikte, sıcaklıkları en az olanlar 1 ve 5 numaralı merkezlerdir. Ancak 1 numaralı merkezde bağıl nem daha fazla olduğu için, bu merkezde buharlaşma en azdır. Yanıt A

Örnek:

Çözüm: Merkezler arasında en fazla buharlaşmanın, sıcaklığın en yüksek olduğu K merkezinde gerçekleşmesi beklenir. Yanıt D

YAĞIŞ

Havadaki nemin doyma noktasını aşıp, su damlacıkları, buz kristalleri veya buz parçacıkları şeklinde yoğunlaşarak yeryüzüne düşmesine yağış denir. Plüviyometre ile ölçülür ve milimetre (mm) olarak ifade edilir.

Örnek:

Çözüm: Bulut ile yeryüzü arasındaki yağış, kar &#; yağmur &#; kar şeklinde sıralandığına göre sıcaklık değişim grafiği de °C&#;den daha sıcak değerler, 0°C ve +10°C arasında olan ancak 0°C&#;ye yakın + değerler ve °C&#;den daha sıcak değerler şeklinde olmak zorundadır. Yanıt B

Örnek:

Çözüm: Havanın yağış bırakması için yükselmesi ve soğuması gerekir. Alçalan hava kütleleri, ısındıkları için yağış bırakmazlar. Yanıt E

Örnek:

Yukarıdaki tabloda üç farklı hava kütlesinin aynı andaki mutlak nem, sıcaklık ve bağıl nem değerleri verilmiştir. Tablodaki bilgilerden yararlanılarak, verilen hava kütleleri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) III. hava kütlesinin bağıl nemliliği II. hava kütlesininkine oranla azdır.
B) III. hava kütlesinin nem açığı en fazladır.
C) I. hava kütlesinin nem açığı en azdır.
D) I. hava kütlesi doyma noktasına en yakındır.
E) II. hava kütlesinin yağış oluşturma olasılığı en fazladır.

Çözüm: Mutlak nemleri aynı olan hava kütlelerinin sıcaklığı düşük olanın bağıl nemi daha fazladır; yağışın oluşabilmesi için bağıl nemin en az % olması gerekir. II. hava kütlesinin bağıl nemi %45, halbuki I. hava kütlesinde bu oran %80&#;dir ve yağış olasılığı daha çoktur. Yanıt E

Örnek:
I. Bir dağ yamacı boyunca yükselen
II. Yenıüzünden ısınarak yükselen
III. Bir yamacı aşıp diğer yamaçtan aşağıya esen
IV. Yeryüzüne doğru alçalan
Yukarıdaki hava kütlelerinden hangileri yağış getirir?
A) I ve II   B) I ve III   C) II ve III
D) II ve IV  E) III ve IV

Çözüm: Bir hava kütlesinin yağış bırakabilmesi için, soğuması ve içindeki bağıl nemin doyma noktasına ulaşması gerekir. Soru öncülünde I ve II numaralı hava kütleleri yükseldikleri İçin, soğuyacak ve bağıl nemleri doyma noktasına ulaşacaktır. Ancak III ve IV numaralı hava kütleleri alçaldıklarından, ısınacak ve bağıl nemleri doyma noktasından uzaklaşacaktır. Yani yağış getirecek hava kütleleri I ve II numaralı olanlardır. Cevap A

Soru: Aşağıdakilerden hangisi kırağı, kar ve dolunun ortak özelliğidir?
A) Yalnızca dağ yamaçlarında oluşmaları
B) Gece oluşmaları
C) Sadece kutup ikliminde oluşmaları
D) 0°C nin altında yoğunlaşmış olmaları
E) Sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşma alanlarında oluşmaları

Soru: Yağışın başladığı bir bölge için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Havanın nem açığı ortadan kalkmıştır.
B) Hava kütlesinin sıcaklığı artmıştır.
C) Bulutluluk oranı azalmıştır.
D) Hava doyma noktasından uzaklaşmıştır.
E) Maksimum nem oranı artmıştır.

Soru: Aşağıdakilerden hangisi yoğunlaşma, bulut ve yağış oluşumunu engelleyen unsurlardan değildir?
A) Hava kütlesinin bir dağ yamacı boyunca föhn etkisi oluşturması
B) Hava kütlesinin alçalıcı özellik göstermesi
C) Hava kütlesinin sıcak zemine temas etmesi
D) Sıcak hava kütlesi ile soğuk hava kütlesinin karşılaşması
E) Hava kütlesinin karadan denize doğru esmesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası