gerçek kişiler için e tebligat / E-Tebligat Başvuru İşlemleri

Gerçek Kişiler Için E Tebligat

gerçek kişiler için e tebligat

e-Tebligat Nedir? e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Tebligat (Elektronik Tebligat), tebliği gereken resmi belgelerin, fiziki ortam yerine elektronik ortamda oluşturularak, mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesine denir.

e-Tebligat, sayılı Vergi Usul Kanunu ve sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır. e-Tebligat, tebligatı yapan birimlerce düzenlenir ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) aracılığı ile alıcılarına gönderilmektedir.

e-Tebligat başvurusunu kimler yapabilir?

e-Tebligat başvurusunu, mükellefler bizzat kendileri yapabileceği gibi yasal temsilcileri aracılığıyla da yapabilirler. Ayrıca e-Tebligat ile ilgili işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekaletnameyle vekil aracılığı ile de yapılabilir.

e-TEBLİGAT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

1- Bireysel e-Tebligat başvurusu

Bireysel e-Tebligat başvuruları, online olarak internet üzerinden veya PTT şubelerinden gerçekleştirilebilir. Bireysel başvurular, ön başvuru ve esas başvuru şeklinde 2 aşamadan oluşmaktadır.

Ön başvuru:

Gerçek kişiler tarafından yapılan ön başvuru, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerindeki funduszeue.infoadresinde yer alan ön başvuru ekranından gerçekleştirilir. Ön başvuru ekranından alınan başvuru numarası ile başvuru sırasında kimlik bilgilerinin tespiti için geçerli olan bilgi ve belgelerle PTT merkezlerine müracaat edilerek başvuru gerçekleştirilir.

Online başvuru:

Sadece gerçek kişiler PTT merkezlerine gelmeden, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemindeki başvuru ekranından e-Devlet, elektronik imza veya mobil imza ile online olarak elektronik ortamda hesaplarını açabilirler.

PTT merkezleri aracılığı ile başvuru

Gerçek kişiler ve tebligatı dijital ortamda yapma mecburiyeti bulunmayan tüzel kişiler, e-Tebligat adresi almak için PTT merkezlerine başvuruda bulunabilir.

e-Tebligat için PTT tarafından istenen gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

  • Başvuru sahibinin TCKN ile TC kimlik kartı, pasaportu, kanuni olarak kimlik yerine geçebilen resmi bir belge veya e-İmzası
  • Başvuru sahibi T.C. vatandaşı değilse yabancı kimlik numarası, Mavi Kart numarası, pasaportu veya e-İmzası
  • Başvuru sahibi tüzel kişi ise bu tüzel kişinin tabi olduğu sistem bilgileri gereklidir. Tüzel kişiler, başvuru sırasında işlemler için yetkilendirdikleri kişilerin kimlik bilgilerini içeren belgelerde gereklidir.

2-Tüzel kişi ve kamu kurumları için e-Tebligat başvurusu

e-Tebligat oluşturma zorunluluğu olan kişi ve kurumlar için başvuru, bu zorunluluğun oluştuğu tarih itibarıyla 1 ay içerisinde gerekli kurumlarca PTT'ye yapılır. e-Tebligat başvuru işlemi esnasında talep edilen belgeler ise aşağıdaki gibidir;

  • Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi'ne (DETSİS) kaydı bulunmayanlar için tabi oldukları sisteme ait bilgiler, kamu kurum ve kuruluşları ile birlikler için ise DETSİS'de yer alan kuruma özel numara ve sistem bilgileri
  • Başvuruyu TC vatandaşı olan gerçek kişi yapıyorsa TCKN ve kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişi başvuru işlemini gerçekleştiriyorsa yabancı kimlik numarası ve diğer kimlik bilgileri
  • MERSİS'e kayıtlı tüzel kişilerin MERSİS numarası ile sisteme ait bilgileri, MERSİS kaydı bulunmayan tüzel kişilerin ise tabi oldukları sisteme ait bilgileri, PTT'nin talep etmeyi uygun gördüğü diğer bilgi ve belgeler.

e-TEBLİGAT BAŞVURU SÜRESİ

e-Tebligat başvuru işlemi esnasında, yeni mükellefiyet kazanan kurumlar vergisi mükelleflerinin işe başladıkları tarihi takip eden 15 gün içerisinde e-Tebligat talep bildirimini, bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekir. Bu işlemi yasal temsilcileri aracılığı ile gerçekleştirmek mümkündür.

Yeni mükellefiyet kazanarak e-Tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükelleflerin ise mükellefiyetin oluştuğu esnada, söz konusu olan bildirimi gerekli vergi dairesine verebilir ya da İnternet Vergi Dairesi vasıtasıyla Elektronik Tebligat Talep Bildirimi verebilirler.

e-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU

  • sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
  • sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.
  • Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
  • Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.
  • Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları. (Odalar, barolar, bunların üst kuruluşu olan birlikler, federasyonlar, konfederasyonlar, vb.)
  • Kanunla kurulanlar da dâhil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri. (Anonim şirketler,Limited şirketler,Kollektif şirketler, Komandit şirketler, Dernekler, Vakıflar, Kooperatifler.)
  • Noterler.
  • Baro levhasına yazılı avukatlar.
  • Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
  • İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim." olarak belirlenmiştir.

e-TEBLİGAT HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) nedir?

Elektronik tebligat göndermeye yetkili Tebligat kanunu ve tarih ve sayılı yönetmelik uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemlerini yürütmek amacıyla PTT tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemdir.

e-Tebligat adresi nedir?

PTT tarafından, gerçek kişiler için kimlik bilgileri, tüzel kişiler için ise tabi oldukları sistem bilgileri esas alınmak suretiyle tek ve benzersiz şekilde oluşturulan ve UETS'ye kaydedilen tebligat adresidir.

e-Tebligat yapıldığından nasıl haberdar olurum?

e-Tebligat başvurusu yapıldığı zaman veya e-Tebligat gönderildiği zaman, SMS ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır.

e-Tebligat görüntüleme nasıl yapılır?

e-Tebligat'ı e-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. e-Devlet şifreniz, mobil imzanız ve e-İmzanız ile sisteme giriş yaptıktan sonra GİB üzerinden e-Tebligat görüntüleme seçeneğini işaretleyerek e-Tebligatı görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca e-Tebligat sistemine e-İmza, e-Devlet şifresi veya şifre ile girişi sağlayarak e-Tebligatınızı görüntüleyebilirsiniz.

e-Tebligat Sistemi ile gönderilen belgeler ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?

e-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz.

e-Tebligat bildirimindeki bilgilerimi değiştirebilir miyim?

Mükellefler, funduszeue.info internet adresine giriş yaparak daha önce bildirim ile bildirdikleri elektronik ortamdaki mevcut bilgilerini güncelleyebilirler.

e-Tebligat Sisteminden çıkabilir miyim?

Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; ölüm, gaiplik veya tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesi gibi hallerdir.

e-Tebligat Sisteminin faydaları nelerdir?

  • Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar.
  • Hizmet kalitesini arttırır.
  • Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir.
  • Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir.
  • Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz.
  • Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken e-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar.
  • e-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.

e-Tebligat Sistemine dahil olmamanın cezası var mıdır?

e-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükellefler, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Bu mükelleflere re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek e-Tebligat gönderimi başlatılır.

sgk-tesvik

e-Tebligat

E-Tebligat Nedir?

Elektronik Tebligat (E-Tebligat), tebligatı yapan birim tarafından düzenlenen ve sayılı Kanun hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, ve Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer alan açıklamalar doğrultusunda E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.

E-Tebligat Uygulaması Ne Zaman Başladı?

E-Tebligat uygulamasına 1 Nisan  tarihinde başlanmıştır.

Bağlı vergi dairesi müdürlüklerinde (malmüdürlükleri) ise elektronik tebligat uygulamasına  1/1/ tarihi itibarıyla başlanılacaktır.

E-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükelleflerinin, E-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)” ile kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla yapmaları gerekmektedir.

Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükellefleri ise E-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)”’ni Başkanlığımız İnteraktif Vergi Dairesi (funduszeue.info)  sistemi üzerinden elektronik ortamda doldurarak yapabilecekleri gibi, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermek suretiyle de yapabileceklerdir.

E-Tebligat Yapıldığından Nasıl Haberdar Olurum?

Elektronik tebligat gönderimi yapıldığında bilgilendirme amacıyla, mükelleflerin E-Tebligat başvurusu sırasında ya da daha sonra beyan ettikleri cep telefon numaralarına SMS ya da e-posta adreslerine bildirim mesajları gönderilebilmektedir.

Bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapılamamış veya geç yapılmış olması, tebligatın geçerliliğini, ilgili mevzuat hükümlerine göre etkilememektedir. Bu nedenle elektronik tebligat adresinin mükellef tarafından takibi önemlidir.

E-Tebligat Sistemi ile Gönderilen Belgeler Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır?

E-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılmaktadır.

E-Tebligat Bildirimindeki İletişim Bilgilerimi Değiştirebilir miyim?

Mükelleflerimiz, İnteraktif Vergi Dairesi (funduszeue.info) sistemi üzerinden “ E-TEBLİGATLARIM” bölümünde bilgilendirme mesajlarının gönderileceği iletişim bilgilerini güncelleyebilmektedirler.

E-Tebligat Sisteminden Çıkabilir miyim?

Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerimizin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; gerçek kişiler için ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verilmesi, tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesidir.

E-Tebligat Sistemine Dahil Olmamanın Cezai Müeyyidesi Var mıdır?

Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre E-Tebligat sistemine dahil olması zorunlu olan mükelleflerimiz hakkında, süresinde bildirimde bulunulmaması durumunda sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer inci maddesinde cezai müeyyide uygulanması hükmü bulunmaktadır.

E-Tebligat Sisteminin Kanuni Dayanağı Nedir?

sayılı Vergi Usul Kanununun /A maddesi hükmüne istinaden, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili teknik altyapı oluşturularak yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik tebligat sistemi kurulmuştur.

Diğer kamu kurumları Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Kurmuş Olduğu E-Tebligat Sistemi Aracılığı ile Tebligat Gönderiminde Bulunabilirler mi?

sayılı Kabahatler Kanununun 26 ncı maddesine sayılı Kanunun 15 inci maddesi ile eklenen hüküm gereğince idari yaptırım kararları veren kurumlar, Başkanlığımızın kurmuş olduğu E-Tebligat Sistemi aracılığı ile idari yaptırım karar tutanaklarını gönderebilmektedir.

E-Tebligat Sistemi ile UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) Arasındaki Fark Nedir?

E-Tebligat sistemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yılında, UETS ise yılında PTT tarafından kurularak faaliyete geçirilmiştir.

E-Tebligat Sistemi kapsamına Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yanı sıra isteğe bağlı olarak da katılım sağlanmaktadır.

UETS ile ilgili olarak kapsama alınan muhataplar 6 Aralık tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nde belirtilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığının E-Tebligat Sistemi kullanımı ücretsizdir.

E-Tebligat Sisteminin Faydaları Nelerdir?

  • Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar.
  • Hizmet kalitesini arttırır.
  • Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir.
  • Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir.
  • Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığı, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğu gibi bilgiler elektronik ortamda güvenilir bir şekilde saklandığı ve istenildiğinde görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz. 
  • Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken E-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar.
  • E-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası