balatta ne yapılır / Balat'ta Gezilecek Yerler (Detaylı Liste)

Balatta Ne Yapılır

balatta ne yapılır

Siz de farkındasınız biz de, bu aralar Balat & Fener civarında bir şeyler oluyor. Hani şu zamanında annelerimizin gitme öyle yerlere sakın evladım dediği Karaköy’ün şu anda en çok uğradığımız yerlerden birine dönüşmesi durumu var ya, o tatta bir şeylerden bahsediyoruz. Sabah Instagram’a giriyorsunuz birileri Balat’ta kahvaltı yapıyor, gazeteyi açıyorsunuz “Balat’ın En İyi Kafeleri” listesine bilmemkaç sayfa ayırmışlar, sosyal medya fenomenlerine bakıyorsunuz hepsi Balat’ta cirit atıyor. Hayırdır Balat, ne ayaksın?

Balat
Biz size neler olduğunu hemen açıklayalım; adı her daim bir arada anılan Balat & Fener bölgesi acayip bir dönüşüm geçiriyor. Zaten hali hazırda her şey Balat’ı sevilesi kılmak için ortam hazırlamış gibi. Zamanında buraya yerleşen Yahudiler ve Rumlar sağ olsun zaten evlere bakmaya doyamıyorsunuz. Kiliseler, sinagoglar, camiler hepsi bir arada, insanı “hepimiz kardeşiiiiz” diye dolaştıracak bir ortam var. Tepenizde Fener Rum Lisesi gibi inanılmaz güzellikte bir yapı yükseliyor, fotoğrafçıysanız ve sokakta oynayan çocuk, ne bileyim renkli evlerin arasında yürüyen karakteristik suratlı yaşlı amca fotoğrafı falan çekmek istiyorsanız zaten tam yerindesiniz, yaşadınız. E deniz deseniz hemen yanı, şöyle ara sokaklardan kafanızı uzattınız mı her yol İstanbulluların Ankaralıları deli eden en büyük övünç kaynağı denize çıkıyor, nasıl güzel olmayabilir? Hepimiz Fener ve Balat’ın bir gün bu noktaya gelmeye başlayacağını içten içe hissediyorduk da dile getirmiyorduk sanki… Sonuç olarak şu anda bu tablonun üzerine 3. dalga kahveciler, yeni restoranlar, dükkanlar eklenmeye başlıyor. Artık arkadaşınızla Balat’ta buluşmak normalleşmeye başladı. Artık Fener Balat sokaklarında kaybolurken yanınızdan tur ekibiyle birlikte Saffet Emre Tonguç geçerse şaşırmıyor, civarda yoğunlaşmaya başlayan sokak sanatı çalışmalarının önünde fotoğraf çektiren beyaz Superstar giymiş hipsterlar görünce yadırgamıyorsunuz. Yeni ve güzel bir şeyler oluyor ve galiba hepimiz buna çok hazırız, yakında hem Feneri’i hem Balat’ı çok sevecek, bağrımıza basacağız!

Madem hal böyle, gelin biz size biraz Balat & Fener Turu detaylarımızdan, hem Fener’de hem Balat’ta gezilecek yerlerden, Fener ve Balat’ın en iyi mekanlarından, keşfedilecek yerlerden bahsedelim. Zaten muhtemelen bu yazıya 15 sene sonra bakma fırsatımız olursa kendimizi tarihi eser gibi hissedecek, “Bak o zamanlar Balat daha yeni yeni gelişiyormuş” diyeceğiz, bari bir nevi tarihe tanıklık etmenin tadını çıkaralım.

*Başlamadan gelen not: Eğer daha detaylı bir İstanbul turuna çıkmak niyetindeyseniz ya da İstanbul&#;a turist arkadaşınız geldiyse ve kendisini nasıl gezdireceğinizi bilmediğiniz için İstanbul kişiye özel tur rehberi arayışındaysanız size funduszeue.info&#;i önerelim. Bunu bir reklam sanmamanız için sevgili Serhat&#;ı kişisel olarak tanıdığımızı ve kesinlikle güvendiğimizi de eklemek isteriz. Kendisi muhabbetine doyum olmayan, alanında son derece başarılı, tam bir &#;tanısanız çok seversiniz&#; insanıdır, aklınızda bulunsun.

Balat Fener Turu
Balat & Fener Turu Başlasın!

İşte geldik buradayız, kendi şehrimizde turist olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Peki Balat’ı gezmeye nereden başlanır? Aslına bakarsanız tamamen nasıl bir gezi planladığınıza bağlı. Şayet tarihi bir tur yapmak niyetindeyseniz klasik başlangıç noktası Cibali Kapısı. Eski Tütün Fabrikası’nın (şu anki Kadir Has Üniversitesi) hemen yanında bulunan kapının adının neden Cibali olduğuyla ilgili birçok rivayet var. Ancak çoğu “adı bilmemneymiş, sonra zamana cibülü cibele hebele höbölö diye diye Cibali’ye dönüşmüş” gibi klasik ismin kaynağını bulamayınca ortaya atılan dönüşüm hikayelerinden ibaret olduğu için doğru bilgiye sahip değiliz, dolayısıyla o konulara hiç girmeyelim. Cibali Kapısı’nı gördükten sonra ise Kadir Has Üniversitesi’ni gerinizde bırakacak şekilde Eyüp yönüne doğru yürümeye başlarsanız, aslında Balat keşfinize oldukça iyi bir noktadan başlamış olursunuz. Bu noktadan sonra ise gezi planınız tamamen size kalmış, çünkü yukarıda da söz ettiğimiz gibi bölgede birçok kilise, camii ve tarihi yapı var. Biz aşağıda gezip görme fırsatımızın olduğu ve büyük ihtimalle en turistik/en popüler olanlarından biraz söz edeceğiz. Daha kapsamlı ve detaylı bir gezi için Fener & Balat civarına kesinlikle daha ciddi bir vakit ayırmak ve çok daha kapsamlı bir araştırmada bulunup gitmek gerektiğini düşünüyoruz, o yüzden o başka bir yazının işi.

Balat Fener Turu
Fikret Amca Bize Ne Öğretti?

Yakından görmezlerse ölecekler hastalığına yakalandığımız için kafamıza koyduğumuz Fener Rum Lisesi&#;ne doğru yol almadan önce biraz evlerin arasında kaybolma kararı aldık. Bu sırada bölgenin en güzel sokaklarından biri olan Merdivenli Yokuşu&#;na denk gelmiş ortalıkta hunharca dolanıyorduk ki, şans eseri Fikret Amca ile karşılaştık. Fikret Amca büyük ihtimalle Balat&#;ın en sempatik ve sıcakkanlı insanı unvanına sahip. Görüp de sevmeyecek, tanıyıp da bir daha görmek istemeyecek insan olamaz. Kendisi ortalıkta aylak aylak dolanıp fotoğraf çektiğimizi görünce yanımıza geldi ve sohbet etmeye başladık. Mimarlık öğrenci olduğumuzu düşündü blogger&#;ız demek gibi bizi büyük bir karmaşanın içine sürükleyebilecek bir cümle kurmak yerine, bir yerlerde yazıyoruz dedik, hoşuna gitti. Gelin ben size buraları biraz anlatayım o zaman dedi. Başladık Merdivenli Yokuşu&#;nun hikayesini dinlemeye.

Balat Evleri
Fikret Amca doğma büyüme Balatlı olduğu için her yerden, her şeyden haberi var, gerçek bir Balat Master. Sohbete başladığımız gibi bize &#;Eskiden buraya gelmeye korkarlardı, şimdi geleni gideni bol, ama herkes bol keseden sallıyor&#; diyor ve Balat&#;ın güvenlik açısından sıkıntılı bir bölge olmadığını vurgulamak istercesine orada avukatların, öğretmenlerin, &#;aydın insanların&#; yaşadığından bahsediyor. İlgilendiğimiz için hoşuna gitmiş olacak, anlatmaya devam ediyor, &#;Ben çocukken burada yaramazlık yapınca Yahudi komşularımızın evine kaçardım, akşam 5 oldu mu Rum komşularımızın çay saati olurdu, ona giderdik, şimdi pek öyle değil tabii.&#; Evet, artık öyle olmaması üzücü, ama yine de gözlemlediğimiz kadarıyla Balat&#;ta mahalle kültürü tam gaz devam ediyor, inanılmaz sıcak bir ortam var hakikaten. O sırada düşüncelerimizi doğrularcasına Fikret Amca mahalleden geçen birkaç kişiyle selamlaşıyor ve &#;gelin size evin içini gezdireyim, çok eskidir burası&#; diyor. Başımıza daha güzel bir şey gelebilir miydi? O aşırı güzel evlerden birinin içine gireceğiz, yaşasın! Ev 3 katlı olmasına rağmen bayağı küçük. &#;Buradaki bütün evler böyledir, herkes bizi köşkte yaşıyor sanıyor&#; diyor Fikret Amca ve heyecanla bizi bir yere çağırıyor. Duvardaki aynayı kaldırdığı gibi aynanın arkasından işlemeli oyma bir duvar ve musluk çıkıyor. Bölgedeki birçok evin içinden böyle eski şeyler çıkıyormuş, Fikret Amca bayağı gözü gibi bakmış oraya, hala sapasağlam duruyor. Akabinde evin geri kalanını geziyoruz, her yer ahşap, anneanne evi sıcaklığında, yer yer duvarlar dökülmüş ama bir güzel görünüyor ki sormayın! Bir anda yabancı bir hayata dahil olmak ne keyifliymiş.

Sonuç olarak Fikret Amca ile vedalaşıyoruz, yine gideceğimizin sözünü (gideceğiz) ve &#;siz de o diğerleri gibi yazmayın&#; öğüdünü dinleyeceğimizin de sözünü vererek yüzümüzde bir gülümseme ile uzaklaşıyoruz. Evet genellemek ne kadar doğrudur bilemeyiz, ama bir şekilde Fikret Amca kafamızda Balat insanı ile özdeşleşiyor ve burayı çok sevmeye bir adım daha yaklaşıyoruz. Şimdi turistik yerleri keşfetmeye devam.

Fener Rum Lisesi
Fener Rum Lisesi

Halk olarak komple karıştırdığımız bir meseleye açıklık getirmek isteriz, toplanın! Efenim o karşıdan gördüğünüz ve her seferinde güzelliğine vurulduğunuz, İstanbul’a tepeden bakan kırmızı renkli bina Fener Rum Patrikhanesi ya da Kırmızı Kilise değil, Fener Rum Lisesi. yılında inşa edilmiş bu bina, yakından da uzaktan göründüğü gibi inanılmaz heybetli ve ihtişamlı, dolayısıyla yalnızca uzaktan bakmakla kalmayıp yakınına kadar gitmekte fayda var. Maalesef okulun bahçesine girebilme imkanınız olmuyor, kapalı. Sebebi ise muhteşem gelişmiş beyinler ve “fazla” çalışan bazı kafaların burayı “gavur okulu” olarak nitelendirmesi ve yer yer okula zarar verecek eylemlerde bulunması. Camlarına taş atmak falan gibi canice şeylerden bahsediyoruz. Her neyse, buradan çemkirmeyelim, maalesef dışından incelemekle ve fotoğraflamakla kalıyorsunuz, yine de kesinlikle görmeye değer.

-Eğer Instagram’da görüp durduğunuz son dönemlerden klasik Balat fotoğrafını çekmek isterseniz Sancaktar Yokuşu’ndan tepeye çıkarak liseye doğru ilerledikten sonra arkanıza bakmanız yeterli. Hani şu tam iki sokağın ortasında yer alan pembe binanın bulunduğu, iki yanından deniz manzarası görülen görüntüden bahsediyoruz.

&#;Moğolların Meryemi Kilisesi ya da diğer adıyla Kanlı Kilise, Fener Rum Lisesi’nin çok yakınında yer alıyor, gitmişken oraya da bir göz atabilirsiniz.

Fener Rum Patrikhanesi
Fener Rum Patrikhanesi
Fener Rum Patrikhanesi

Kırmızı bina sorunsalına çözüm getirdiğimize göre şimdi gerçek Fener Rum Patrikhanesi’nden bahsedebiliriz. Liseye kıyasla daha gösterişsiz, sade ve küçük bir bina görünce hayal kırıklığına uğramamanız için şimdiden söyleyelim, duyduğumuza göre Osmanlı döneminde diğer dini yapıların camilerden daha büyük olması yasak olduğu için patrikhane bu günkü görüntüsünde. Lakin tabii ki bu yine de çok güzel bir yapı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca içi de gerçekten inanılmaz güzel, girip gezebilme imkanınız var, mutlaka zaman ayırın. Bir tek fotoğraf çekip çekmeme konusunda pek emin değiliz, çünkü biz içerde onlarca fotoğraf çektikten sonra birisi yanımıza gelip “Fotoğraf çekin ama, öyle çok açılı, eğilip kalkıp falan çekmeyin, az profesyonel olsun” dedi. Bunu hiç itici ve kaba bir biçimde değil gayet kibar bir şekilde söyledi ama neyi kast ediyordu biz de tam bilemiyoruz. Yine de tüm cümleler fotoğraf çekmekle ilgili sıkıntı olabildiğini işaret ediyordu, artık o kararı da size bırakıyoruz.

Balat Evleri
Balat Evleri

Evleri ve mimarisi ile namı alıp yürümüş Balat – Fener bölgesini keşfe çıktığınızda zaten isteseniz de istemeseniz de kendinizi o evlerin arasında bulacaksınız. Çünkü burası başka yerlerde olduğu gibi tek bir sokak güzel evlerden oluşuyor diye popüler hale gelmiş değil, hakikaten bölge genelinde böyle aşık olunası bir mimari söz konusu. Yani siz peşinden koşmasanız bile o çamaşırlar o binaların arasından sarkıyor olacak, o eskici sokaktan geçecek, o hurdacı bir köşede duruyor olacak ve o küçük çocuklar mahallede, rengarenk bağımsız evler arasında oynuyor olacaklar. Ancak yok kardeşim bana illa ki bir öneri vermeniz gerekiyor diyorsanız Yıldırım Caddesi ve Vodina Caddesi civarından başlayabilirsiniz, oralar size tam olarak istediğinizi verecektir. Yetmez ama evet derseniz de bu civarda sokaklara dalıp biraz kaybolarak (çok yukarı çıkıp tarikata karışmayın da) çok daha güzel keşiflerde de bulunabilirsiniz.

-Civarda dolanırken arada bir içerilere kafa uzatmayı unutmayın. Mesela biz bir müzayedeye denk geldik ve ilk kez gözlemleme şansımız oldu, oldukça da keyifliydi. Öyle elitist müzayede de değil hani, bildiğimiz oturduk &#;abla çay verelim mi&#; falan dediler, müzayede izlerken çay içtik, o tip enteresan bir deneyim.

Balat Fener
Balat’tan Gezilecek Yerlerden Kısa Kısa..

-Bulgar Kilisesi ( itibarıyla tadilatta olduğunu ekleyelim)

-Aya Nikola Kilisesi

-Rezan Has Müzesi (Kadir Has Üniversitesi içinde yer alıyor)

-Gül Camii (Eski bir kilise, sonradan camiye çevrilmiş)

-Ahrida Sinagogu (Biz giremedik, gezilebiliyor mu bilemiyoruz)

-Ferruh Kethüda Camii (Mimar Sinan tarafından yılında yapılmış tarihi bir cami)

-Dimitri Kantemir&#;in Evi ve Müzesi

Balat’tan Bir Takım Mekan Önerileri

Coffee Department Balat
Coffee Department:
Coffee Department kendini “dünyadaki en kaliteli kahve çekirdeklerini bulmayı ve size en güzel deneyimini yaşatmayı amaçlayan bir kahve laboratuvarı” olarak tanımlıyor. Şayet evinizde de kaliteli kahve içmek istiyorsanız sitelerine girerek üye olabilirsiniz. Ancak ben yerinde deneyimlemek istiyorum diyorsanız Kürkçü Çeşmesi Sokak üzerinde, tam bir mahalle havasındaki ortamda, gayet minimal ve sevimli bir dükkanları da var. Şahsen bizi en çok sevindiren şey Berlin’de en sevdiğimiz kahvecilerden biri olan the Barn’ın kahvelerini orada da görmek oldu. Genel olarak kahve işine bayağı özen gösterdikleri için deneyeceğiniz her türlü lezzete kefil olduğumuzu söyleyebiliriz. Mutlaka uğrayın!

Cafe Naftalin
Cafe Naftalin:
Yıldırım Caddesi üzerinde yer alan ve aşırı sevimliliği nedeniyle zaten gördüğünüz gibi dikkatinizi çekecek olan Cafe Naftalin tam bir ev sıcaklığında. Bir kere çalışanlar inanılmaz güler yüzlü, kalkarken sarılasımız geldi desek yeridir. Ayrıca karnınız aç bir halde buraya oturup “ulan menüde amma az yiyecek şey varmış” endişesine kapılırsanız da hemen elinizdekini yere bırakın ve sakinleşin. Çünkü rahibe köfte ve Hatay usulü dolma tabağı bayağı doyurucu ve lezzetli, başka seçenek arayacağınızı sanmıyoruz. Kafenin hemen karşısında Naftalin Eski Dükkanı’nın yer aldığını da ekleyelim, oraya da göz atabilirsiniz.

Cooklife Balat
Cooklife Balat:
Balat’ın en popüler caddelerinden Vodina Caddesi üzerinde en güzel noktalardan birini kapıp yerleşmiş Cooklife. Hemen karşısında bir sokak sanatı, önünüzde misket oynayan çocuklar (tabii ki oyun havası olan değil arkadaşlar saçmalamayın) ama kaotik değil, sadece tatlı bir mahalle karmaşası. Aslında Cooklife Mag’i duyduysanız kendilerini zaten tanıyorsunuz ve bu sebeple daha ilk etapta +1 puanla başlıyor. Sonra kahvaltılarını (özellikle pancake’lerini) deneyince ve kahvelerini tadınca biraz daha sevesiniz geliyor. Tamam diyorsunuz, ben müdavim olmaya hazırım. Gidiniz, tanısanız seversiniz efenim.

Maison Balat
Maison Balat:
Maison Balat’ı görüp de ilginizi çekmeme ihtimalini söylüyoruz: 0. Daha gördüğünüz ilk saniyeden itibaren Paris sokaklarından fırlamış görüntüsü ile gözünüzde kalpler oluşmasına neden oluyor. Burası hem bir antika dükkanı, hem de küçük bir kahveci. İçeriyi dolaştıktan ve belki birkaç orijinal parça kaptıktan sonra hemen dışında yer alan masalardan birine oturarak Balat’ın tadını çıkarabilirsiniz. Bir nebze daha sakin bir noktada yer aldığı için ekstra keyifli oluyor.

Tin Cafe: Tin Cafe Balat’ın yenilerinden. Çok yüksek ihtimalle yakında her yeri yeni dükkanlarla ve kafelerle dolacak olan bölgede erkenden yer kapmış sayılırlar desek yeridir. Rendeci Sokak üzerinde yer alan kafede bi’ kahve molası verebilir ya da bir şeyler atıştırabilirsiniz.

Balat
Forno Balat
: Size 40 yılda bir gerçekleşen nadir bir olaydan bahsetmek istiyoruz: Pide ve lahmacun yapan şık mekan! Pideci dediğin salaş olur, lahmacundu dediğin çirkin olur di mi? Ama yoo, Forno’dan sonra işler değişiyor. Forno’nun görüntüsü Nişantaşı/Karaköy kafesi, içeriği lahmacun, pide. Bu yargıyı sonlandırdıkları ve acayip lezzetli yemekler sundukları için kendilerine teşekkürü bir borç biliriz efenim. Kireçhane Sokak’ya yer alıyor, itinayla gömülünüz.

Rag&#;n Roll Second Hand and Vintage: Eğer ikinci el ve vintage ürünleri seviyorsanız civardaki en tatlı dükkanlardan biri burası. İçeride takı, kıyafet, gözlük ne ararsanız var, tam kurcalamalık. Yıldırım Caddesi üzerinde yer alıyor, kendisini önündeki ünlü bisikletinden de tanıyabilirsiniz.

BALAT&#;TA KAÇIRILMAMASI GEREKEN 12 ŞEY

İşte Balat&#;ın son senelerdeki yükselişinin özeti: Tarihi kabuğun içindeki süper tatlı ve özgün mekanlar!

Bu yazımızda Balat&#;ı son senelerde parlatıp, bir cazibe merkezine çeviren mekanları bulacaksınız. Balat&#;ın tarihi ve gezilecek yerleri ile ilgili bilgi almak için Balat Gezilecek Yerler yazımıza bekliyoruz.

Sahi, Balat nasıl bu kadar &#;tuttu&#;?

Üç büyük dine (Müslümanlık, Hristiyanlık ve Yahudilik) mensup camaatin burada yüzyıllarca birbirine komşu yaşadığını, şu an eski İstanbul diye tabir ettiğimiz bölgede şehir suları içinde kaldığını ve UNESCO Dünya Kültür Mirası kapsamında korunduğunu anlatırdım ama eğri oturalım doğru konulaşım, Balat zaten hep böyleydi ama pek de ilgi görmüyordu. Ne zaman Beyoğlu bitti, Balat&#;a (keza Bomonti & Moda&#;ya) bir nevi beyin göçü yaşandı, hipster mekanlar, tasarım dükkanalar, artizanal cafelerle bir soylulaştırma süreci başladı, o zaman Balat kıymet gördü. Balat anca o zaman &#;Ben de varım&#; demeye başladı.

Bu bölgede sürdürülen kentsel dönüşüm projelerinin beraberinde getirdiği soylulaştırma ile özellikle Fener ve Balat, bir Karaköy gibi çekim merkezi oldu. Ama faturası gittikçe artan kiraları ödemekte zorlanan küçük esnafa çıktı. 🙁 Yerlerini butik cafeler ve vintage mağazalara bırakmaya, yıllardır buraya gelmemiş olanların ağzını açık bıraktıracak şekilde, birbiri ardına açılmış cafelerle, tasarım dükkanlarıyla, gastropublarla ve modern antikacılarla dolu bir yer haline geldi.

Yine de büyük ölçüde Balat&#;ın eski sahipleri hala buradalar ve yeni komşuları ile yüz yıllarca olduğu gibi harmoni içinde yaşıyor ve çok kendine münhasır bir semt.

Sizce  bu değişim iyi mi oldu, kötü mü yorumlara bekliyoruz.

1. &#;dan Beri Her Rakı Severin Mabedi Agora Meyhanesi


Agora Meyhanesi yaşan efsane. Neredeyse yıldır her rakı sevenin muhakkak geldiği, kemikleşmiş müdavimleri olan, meyhane gibi meyhane. Balat&#;ın sönük günlerinde bile semtin parlayan mekanıydı.

Bizim de İstanbul&#;daki favori meyhanelerimiz arasında yer alan Agora Meyhanasi ve semtin diğer meyhanelerini buraya sıkıştırmadık, Balat Meyhaneleri yazımızda anlattık.

2. Antkacılar Ve Mezat Evlerinde Define Avı


Antikacılar = Yetişkinler için define avı! 😀 Bayılmayan var mı antikacılara?
Peki hiç açık arttırma heyecanı yaşadınız mı?

Balat&#;ın en karakteristik özelliklerinden biri, burada kümelenmiş olan antikacı, mezatçı ve ikinci el eşyalar satan eskicileri. Kimisi eski kimisi yeni, kimisi son zamanlarda moda olan açık arttırma satışlar düzenliyor, kimisi insanı çocukluğuna ışınlayan oyuncaklar ve elektronik eşyalar gibi belli başlı alanlarda uzmanlaşıyor. Hepsinin tek bir ortak noktası var o da insana damardan nostalji vermesi.
Bu heyecana dahil olmak isteyenleri buraya alalım: Balat Antikacıları

3. Balat&#;ı Parlatan Konsept Kafeleri


Balat hep güzeldi. Bilen bilir, yine gelinirdi ama gençlerin çoğunlukla radarının dışında kalırdı. Balat durdu, durdu, açılan konsept mekanlarla birlikte eski Cihangir ve Galata müdavimlerinin yeni adresi olmaya başladı. Haftasonu arkadaşlarla Balat&#;a kahvaltı akımı, sadece bir kahve içmek için ta Sarıyer&#;den buraya kalkıp gelmeler başladı. Balat’ta artık her köşebaşi, her cumbalı renkli Balat evi, samimi ve ilgili işletmecilerin işlettiği, şirin konsept cafeler, kahvaltıcılar, 3. dalga kahveciler, modern antikacılar, vintage dükkanları ile dolu.

Artık o kadar çok konsept yer var ki buraya sığdıradamayıp, ayrı bir liste oluşturduk: Balat Kafeler

4. Balat Semt Turları


İstanbul&#;dan uzaklaşmadan bir kaçamak yapmak isteyenlerin favori aktivitelerinden biri semt turları oldu. Belki de bir Beyoğlu, Galata ya da Kadıköy gibi insanların sıkça yolunun düştüğü yerlerden biri olmayıp gizemini koruduğundan, belki de gerçekten İstanbul&#;un en içerikli semtlerinden biri olduğundan Balat turları çok sevildi. Kendi başınıza tüm semti kolaylıkla gezebilmenizi sağlayan rota ve haritalı Balat turu için tıklayın.

5. Hafta Sonu Kahvaltılarının Adresi Balat Mekanları

Hafta sonu kahvaltısı deyince Boğaz hattı, Karaköy vs gibi alışılmış mekanlardan sıkılmış, yeni yerler arayan İstanbullular üşenmeyip dakika yol tepip bir bir açılan Balat kahvaltıcılarına gelmeye başladılar. Gerçekten de önce buranın butik kahvaltıcılarında bir şampiyon kahvaltısı yapmalı, üzerine de Balat&#;ı dolaşmalı programa rakip haftasonu programı azdır. Favori Balat Kahvaltı mekanlarımız için tıklayın. Burada da tüm İstanbul&#;dan önerdiğimiz semt semt kahvaltı mekanlarını bulabilirsiniz: İstanbul Kahvaltı Mekanları

6. Hipsterların Cenneti Vintage ve Tasarım Dükkanları

Kulis Vintage

Vintage kıyafetler ve aksesuarlar satan bir dükkan. Özellikle harika broşlar ve nostaljik klipsli küpeler bulabilirsiniz. Adres: Vodina caddesi 91/A, Fatih. Konum için tıklayın.

7. Sanatçı Ruhluların Balat&#;a Taşınması İle Açılan Birbirinden Tatlı Atölyeler

Klasik Tabela Atölyesi Balat

İşletmenize eski usul, klasik bir tabela tasarlamak, markanızın brandingini veya logonuzun grafik tasarımında vintage dokunuşlarla değişiklik yapmak isterseniz doğru adrestesiniz. Başta Balat&#;taki çoğu cafe ve antikacının tabelaları Grafik tasarımcı Bürkan Özkan&#;ın Balat&#;ta açtığı bu dükkandan çıkma. Adres: Balat Mahallesi, Vodina Cd. No, Fatih. Tel: 70 49 Konum için tıklayın.

Atölye Kafası

Hem bir ahşap tasarım atölyesi, hem üretilenlerin satıldığı bir dükkan, hem pazar kahvaltılarınıza alternatif bir mekan, hem Balat turunuzda mola verebileceğiniz bir cafe hem de akustik konserlerin, sinema gösterimlerinin olduğu, workshopların düzenlendiği, yoga seanslarının olduğu bir etkinlik alanı. Kapısının önünden geçerken, sandalyeden masaya, sephadan peynir kesme tahtasına adeta dışarı taşan ahşap tasarımlar o kadar albenili ki kendinizi bir anda içeride buluyorsunuz. Arkaya doğru uzayan devasa bir yer. Siz de bir tahtası eksiklerdenseniz burayı çok seveceksiniz. Kadir Has Üniversitesi&#;ni biraz geçince hemen yol üstünde. Kahvaltı ve organizasyonlar için rezervasyon gerekiyor. Haftaiçi  &#; , haftasonları  – saatleri arasında açık. Adres: Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Kadir Has Kavşağı 75/D, Fatih. WebsitesiTel: 0 () 26 08 Konum için tıklayın.

Derece Cam Atölyesi

Derece Cam Atölyesi, hem açık alevde işler yapabileceğiniz, camın öyküsünü dinleyip cam yapım teknikleri hakkında bilgi edinebileceğiniz günübirlik atölyelerin gerçekleştiği bir cam atölyesi hem de kahve molası verebileceğiniz bir cafe. Burada gerçekleşen tüm atölyelerin programına buradan ulaşabilirsiniz. Adres: Balat, Vodina Cd. No, Fatih Tel: 12 00 Konum için tıklayın.

Balart Sanat Evi

El emeği, seramik objelerin yapıldığı, Balat&#;daki ilk atölyelerden. Atölyenin sahibi Beyhan Hanım, katılımcılara kurs da veriyor. Duvara asılabilen versiyonlardan mıknatıslara, genellikle klasik Balat evlerini bire bir model alıyorlar. Adres: Balat Mahallesi, Hızır Çavuş Köprübaşı Sk. No, Fatih. WebsitesiTel: 62 99 Konum için tıklayın.

Balat Monologlar Müzesi

Eskiden Yuvakimyon Kız Lisesi&#;nde olan fakat sonrasında Mürselpaşa Caddesi&#;ndeki yeni yerine taşınan Monologlar Müzesi, son yıllarda, İstanbul tiyatro ve performans sanatı sahnesine yeni bir soluk getiren harika bir iş. İsmi sizi kandırmasın, burası bir müze değil. Üç katlı eski ve cumbalı bir Balat evinin yeniden restore edilmesiyle oluşturulmuş bir tiyatro. Her katında, her odasında 15 dakikalık ayrı bir monolog performe ediliyor. Toplam 7 oyun var ve hepsi de dört kez baştan başlıyor. Siz de elinizde oyun ve oyunculara dair bir rehberle odalardan odalara gezinerek, yere oturarak veya duvara yaslanarak monologları izliyorsunuz. İster bir odada monologun başından sonuna kadar kalın ister 7 monologun hepsine azar azar girin çıkın. Yalnız bunun için toplam 1 saat kadar bir süreniz var. Yani 7 monologun 7 sini de baştan sona izlemek için yeterli vaktiniz yok. Aralarından 4 ünü belirlemeniz gerek. Her monolog farklı konularda ve farklı tiyatrocular tarafından sahneleniyor. Fakat hepsinin ortak nokatası Balat. Balat&#;ın geçmişi, multi etnik ve multi kültürel yapısı, göç ve kimlik gibi temalar monologlara konu oluyor. Monologlar Müzesi&#;nin bazı seansları ise gece mum ışığında gerçekleştiriliyor. Bizce o versiyon kaçmaz. Instagram hesaplarından oyunları ve programı takip edebilirsiniz. Monologlar Müzesi’ne bilet almak için tıklayın.Rezervasyon: Adres: Ayvansaray, Mürselpaşa Cd. a,  Konum için tıklayın.

Popstel Balat

Cooklife Balat&#;ın yıllarca evi olan köşenin yeni sakini Popstel, hem bir hostel, suit ve atölye hem de bütün tarihi yarımadayı ayağınızın altına seren keyifli terasa sahip bir cafe. Popstelde her cumartesi saat ’de yoga dersleri olduğunu ve her şekilde gitmeden önce rezervasyon yapmanız gerektiğini de not düşelim. Adres: Balat, Akçin Sk., Fatih Tel: + Konum için tıklayın.

Olmadık Projeler Atölyesi

Klasik ve sıkıcı ofislere, ruhsuz plaza hayatına alternatif olarak açılan ortak çalışma alanlarından bir tane de Balat&#;ta var. İsmi Olmadık Projeler Atölyesi. Yaratıcı iletişim üzerine, düşünen ve üreten insanların bir araya gelip beraber üretip beraber düşündükleri bir yaratıcı hub. Pazartesileri kapalı. Bulut ofis olarak kullanma olanağı da var. Böylelikle hukuki olarak bu çalışma alanını resmi ofis adresiniz olarak gösterebiliyorsunuz. Adres: Balat Mahallesi, Hızır Çavuş Mescidi Sk. 40/A, Fatih. WebsitesiTel: () 70 60 Konum için tıklayın.

8. İçinde Kaybolmalık Tasarım Dükkanlar

Mah-Roc

Türkiye&#;nin ve dünyanın dört bir yanından atık kumaşları toplayarak sürdürülebilir üretim yapan butik bir çanta atölyesi. Özellikle rengarenk mini boy çantalarını biz de severek kullanıyoruz. İnternet sitesinden de alışveriş yapabiliyorsunuz. WebsitesiAdres: Balat, Şair Niyazi Sk., Fatih/İstanbul Konum için tıklayın.

Bazen Açık Dükkan

Bez çantalardan, anime karakterlerinin rozetlerine, el yapımı defter ve kartpostallardan, takılara tasarım ürünler bulabileceğiniz bir dükkan. Adres: Ayvansaray Mahallesi, Hızır Çavuş Köprübaşı Sk. No, Fatih. Tel:   Konum için tıklayın.

Rawcrafts

El yapımı, dizayn ev objeleri, doğal ve organik yağlar, vücut ve güzellik ürünleri, vintage takılar ve antika hediyelik eşyalar bulabileceğiniz bir dükkan. Adres: Balat Mahallesi, Vodina Cd. A, Fatih. Tel: 50 25 Konum için tıklayın.

ManuMundi

ManuMundi, ismi gibi el işi ürünler satan bir el-işi dünyası. Geleneksel sanatlardan ilham alan objeler, gündelik hayatta kullanılabilecek peştemal, seramik kap-kacak, bardak altlığı ve seramik takı gibi işler yapıyorlar. Adres: Balat Mahallesi, Yıldırım Cd. No, Fatih. Websitesi Tel:  23 24 Konum için tıklayın.

9. Instagram&#;ı Sallayan Meşhur Renkli Evler


Evet, kapak fotoğrafımızdaki renkli evlerden bahsediyoruz. Aslında Balat bozulmamış mahelle dokusuyla her anı, her köşesi fotograf karesi olan bir yer ama insanlar özellikle bu renkli evleri fotoğraflamak istiyor. Peki bu renkli evler nerede? Konum için tıklayın.

Semtin Fotojenik İkonlarından Merdivenli Yokuş


&#;Hah, evet o!&#; dediğinizi duyar gibiyim. Balat&#;ın bir bayrağı olsa üzerine ya Mervidenli Yokuş, ya renkli evler olurdu diyebileceğimiz kadar semtin simgesi ve en merak ediken yerlerinden birisi olan Mervidenli Yokuş&#;un konumu için tıklayın.

Instagram Harikası Meşhur Yuvarlak Evli Sancaktar Yokuşu


Balat son zamanlarda en az bir Karaköy bir Moda kadar, İstanbulluların pazar kahvaltılarını yaptıkları, sokaklarını karış karış gezip fotoğrafladığı, yeni mekan keşifleri yaptıkları yerlerden biri oldu. Bunda elbette, üç dini ve üç kültürü bir arada elinde tutan çehresi ve otantikliğini koruyan tarihi sokaklarının payı büyük ama bloggerların ve Instagramerların Balat’tan yaptığı paylaşımların da hakkı yenecek gibi değil.

Balat Gezilecek Yerler yazımızda buranın ve yukarıdaki bu 3 popüler fotoğraf noktasının haritalı yerini göreceksiniz.

Ve Son Instagram Noktası Renkli Merdivenler

Ve geldik son iki Instagram noktasına. Biri, İncir Ağacı Kahvesi&#;nin de bulunduğu, Kırmızı Mektep&#;e çıkan renkli merdivenler diğeri de hemen onun yanındaki, renkli şemsiyelerle süslü Dimitrie Cantemir Parkı. İkisi zaten yanyana. Konum için tıklayın.

Youtube&#;a Da Bekleriz!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası