motorlu araç trafik belgesi yenileme / Ruhsat Yenileme Nasıl Yapılır? | Hangikredi.com

Motorlu Araç Trafik Belgesi Yenileme

motorlu araç trafik belgesi yenileme

Araç Ruhsat Yenileme ve Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç kullanımı kadar aracın belgeleri de çok önemlidir. Trafiğe çıktığınızda trafik memuru sürücü belgesi yanında aracın ruhsatını da görmek ister. Bunun nedeni aracın sağlamlığını kontrol etmek içindir. Ruhsat bilgileriniz eksiksiz olduğunda sorgulama işleminin çoğunu geçmişsiniz demektir. Ruhsat nedir, araç ruhsat yenileme ve sorgulama, nasıl takip ederiz gibi konular hakkında bilgi sahibi olduğunuzda ve bunları eksiksiz bir şekilde tamamladığınızda trafiğe gönül rahatlığı ile çıkabilirsiniz.

Ruhsat Nedir?

Ruhsat, bireyin kullandığı aracın yasalar önünde kendine ait olduğunu gösteren resmi bir belgedir. Araçla her dışarı çıkıldığında ruhsat mutlaka yanınızda bulundurulmalıdır. Ruhsatı aracın nüfus cüzdanı gibi düşünebilirsiniz. Kimliklerinizi nasıl yanınızdan bir an bile olsun ayırmıyorsanız ruhsatı da ayırmamaya dikkat ediniz.

Ruhsatta aracın modeli, ilk tescil tarihi, motoru, ağırlığı, koltuk sayısı, cinsi, hacmi, motor gücü, araç sınıfı, kullanım amacı, noter hakkında bilgiler, şaşe no gibi teknik bilgiler bulunur. Trafiğe çıkan aracı trafik memuru durduğunda bu bilgilere bakarak aracı kontrol eder. Ruhsat olmadığı zaman ceza yazar. Bireyler bir araç sahibi olurken de ruhsata bakarken araç hakkında iyi veya kötü bilgi edinebilirler. Araç ruhsatı yenileme ve sorgulama işlemlerini takip etmeye özen gösteriniz.

Araba Ruhsatı Nasıl Alınır?

Bireyin aldığı araç sıfır ise ruhsat alma işlemlerini alacağı yer yapar. Eğer alınan araç ikinci el ise bireyin kendisi ruhsat alma işlemlerini bizzat üstlenir. Ruhsat alınırken adım adım izleyeceğiniz yol.

  • Ruhsatı almaya çalıştığınızın aracın vergi borcu olmamasına dikkat ediniz. Vergi borcu olduğu takdirde ruhsat işlemlerine başlamadan vergi borcunun kapatılması gerekir. Kapatılmadığı zaman aracın ruhsat devir işlemleri başlamadan sona erecektir. Vergi borcuna noterden bakabilirsiniz.
  • Araca kayıtlı trafik borcu olup olmadığını sorgulamaya dikkat ediniz.
  • Bireyin alacağı aracı muayeneden geçirmesi diğer önemli noktalardan biridir. Muayene olmadan da ruhsat alınabilir ancak daha sonrasında alan bireyin üzerinde maddi ve hukuki sorumluluklar yükleyebilir. Araç muayene kontrolü yapıldıktan sonra aracı devreden ve devir alan kişi notere giderek satış sözleşmesi için başvururlar ve sözleşme oluştururlar. Aracın satış işlemi noterde gerçekleştirilir. Belirli bir tutar ücret yatırıldığında satış işlemi gerçekleşmiş olur. Eğer plaka değiştirilmeyecekse başka işlem yapmaya gerek kalmaz. Aracı devir alan kişiye geçici belge verilir. Trafiğe çıktığında memurlara geçici bir süre bu belgeyi göstermek zorundadır.
  • Araç satış işlemlerinden sonra 10 gün içinde sonra aracı alan kişinin trafik sigortası yaptırması gereklidir.
  • Plaka değiştirileceği durumda aracı alan kişi trafik tescil şubeden bir plaka seçebilir.
  • Aracı alan kişi plaka değiştirdikten sonra araca ait bilgiler trafik şubede tekrar düzenlendikten sonra geçici bir süreliğine ruhsat yerine geçen belge verilir.
  • Alınan geçici belgenin ardından ruhsat 1 hafta içerisinde kargo ile adreste alıcıya teslim edilir.

Ruhsat Çıkartırken Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

  • Noterin onayladığı araç satış belgesi,
  • Araca ait tescil ve trafiğe çıkış belgeleri,
  • Trafik sigortası,
  • Araca ait vergi borcunun olup olmadığını gösteren belge.

Araç Ruhsat İşlemleri Hangi Durumlarda Yapılır?

Aracın ruhsatı yenileme işlemleri bazı durumlardan dolayı tekrarlanabilir. Bu durumlardan birkaçı ;

  • Araca ait ruhsat kaybolması durumundai
  • Kredi ile alınan aracın kredisi bitmesi durumunda,
  • Aracın üzerinde herhangi bir rehin işlemi kalktığında ruhsat yenileme işlemi yapılması gerekir.

Ruhsat Nasıl Yenilenir?

  • İlk olarak araç ruhsatı yenileme işlemi için trafik tescil birimine araç sahibi veya noter tarafından onaylı vekili olmak şartıyla başvuru yapılır.
  • Başvuru yapıldıktan sonra ruhsat yenileme işlemi için şoförlerden odasından alınan 2 adet Araç Trafik Tescil ve İşlem Formu alınıp, eksiksiz bir şekilde doldurulmasına dikkat edilmelidir.
  • Araç Trafik Tescil ve İşlem Formu yanında aracın eski ruhsatının da bulunması gerekir. Ruhsat kayboldu veya çalındıysa varsa eski ruhsatın fotokopisi, olmadığı durumda trafik tescil biriminden araca ait bilgiler içeren belge hazır bulundurulmalıdır.
  • Ruhsat kaybolduğu durumda araç muayene belgesi olmadığı için aracın muayenesi yaptırılarak belgeye eklenmesi gerekir.
  • Yenileme işlemi yapılırken eski ruhsat olmaması durumunda araç sahibi veya vekili tarafından bir dilekçe yazılarak trafik tescil birimine başvurulması gerekir.
  • Araç renk değişimi ruhsat işlemleri gibi her türlü teknik işlemden sonra araç tekrar muayene istasyonuna muayene ettirilip ruhsata işlenmelidir veya buna ait bir belgeyi başvuru yaparken hazır tutulur.
  • Belgeler tamamlandıktan sonra ruhsat yenileme işlemine ait harcın da yatırılması gözden kaçmamalıdır.
  • Yukarıdaki tüm işlemler adım adım yapıldığında ruhsat yenileme işlemi eksiksiz olarak tamamlanmış olacaktır.

Ruhsat Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Araca sahip olduğunuza dair sahiplik belgesi faturası,
  • Karayolu uygunluk belgesi,
  • Özel Tüketim Vergisi ödeme belgesi,
  • Zorunlu trafik sigortası.

Motorlu Araç Trafik Belgesi Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Yeni tescil işlemleri;

  • Şoförler odasından nakil dosyası ücreti 1,25 TL
  • Motorlu araç tescil belgesi ücreti 88,00 TL
  • Motorlu araç trafik belgesi ücreti 117,00

Araçların LPG’li sisteme veya LPG’li sistemli aracın benzin sistemine geçmesi durumunda ödenecek olan ücret;

  • Motorlu araç tescil belgesi ücreti 88,00 TL

Belgenin kayıp olması veya araç üzerinde her türlü teknik değişiklik nedeniyle yapılan işlemlerde;

  • Motorlu araç tescil belgesi 88,00 TL
  • Motorlu araç trafik belgesi 117,00 TL

Araç ruhsat yenileme ücretleri yukarıdaki gibidir. İlgili olan bölümleri toplayarak toplam ruhsat yenileme ücretinin toplam ücreti belirlenir.

Ruhsat Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Trafik tescil randevu işlemleri aracın ruhsatını yenileme, aracın rengini değiştirme, geçici ruhsat belgesi alma gibi durumlarda bulunduğunuz ilin trafik tescil şube müdürlüğü randevu sayfalarından kolaylıkla araç ruhsat yenileme için randevu alabilirsiniz.

Araç Ruhsat Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Günümüzde internet sayesinde birçok işlemi oturduğumuz yerden yapmak artık çok kolay. Araç ruhsat sorgulama işlemini e-Devlet sistemine giriş yaparak kolaylıkla yapabilirsiniz. Adım adım araç ruhsatı sorgulama;

  • E-Devlet şifreniz yok ise PTT biriminden 2 TL karşılığında bir e-Devlet şifresi alınız.
  • Aldığınız şifre ile aşağıda verdiğimiz linke tıklayınız ve Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklayınız.
  • Butona tıkladıktan sonra e-Devlet şifresi ve T.C. Kimlik numarası ile giriş yapınız.
  • Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra araç ruhsat sorgulama ekranı direkt olarak karşınıza gelecektir.

Araç Ruhsat Sorgulama İşlemi Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

Araç Ruhsat No Nedir?

Araçların ruhsatı aracın kimliği niteliğini taşır. Trafik memurları ruhsata bakarak araç hakkında bilgiye sahip olurlar. Bunun yanında araç sahibi hakkında da bilgi edinmiş olurlar. Her ruhsatın kendine özel bir seri numarası vardır. Bu numara araç ruhsatının kime ait olduğunu belirtir. Emniyet genel müdürlüğü bunları kayıt altına alır. Trafik kontrollerinde bu numara sisteme girildiğinde memurlar araç ve sahibi hakkında bilgi sahibi olur. Ruhsat numaralarını e-Devlet kapısından kontrol edebilirsiniz.

ETİKETLER:araç ruhsatı, araç ruhsatı alırken gerekli olan belgeler, araç ruhsatı nasıl yenilenir, araç ruhsatı ne zaman yenilenmeli, araç ruhsatı yenileme ücreti, motorlu araç tescil belgesi ücreti, ruhsat yenileme randevusu

Trafik Belgesi Yenileme Nasıl Yapılır?

Trafik belgesi yenileme nasıl yapılır? Trafik belgesi yenileme işlemleri oldukça kolay işlemlerdir. Ancak belge yenileme işlemi bilinenin aksine e-devlet veya diğer online internet siteleri üzerinden yapılmamaktadır. Belge yenilemek için gerekli evrakların hazırlanıp araç sahibinin bizzat kuruma gitmesi gerekmektedir.

Belge hazırlama işleminin ardından da yapılması gereken adım ise araç muayenesidir. Bunun için muayene istasyonlarından randevu alınması gerekmektedir. Muayene sonrasında görevliler tarafından araç sahibine muayene belgesi verilmektedir. Bu muayene belgesi ile birlikte en yakın trafik şube müdürlüğüne gidilmesi ve diğer istenen evrakların ile birlikte teslim edilmesi gerekmektedir.

Şahsen trafik belgesi yenileme işlemlerinin süresi ise ortalama 1 iş günü kadar sürmektedir. Yani başvuru yapılan gün araç sahipleri yeni trafik belgesini alabilmektedirler. Öte yandan trafik belgesinin yanında bu işlemler sonunda bir tescil belgesi verilmektedir. Özellikle trafik belgesi yenileme işleminin pratik bir şekilde yapılması için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekmektedir.

Trafik Belgesi Yenileme Neden Yapılır?

Günümüz itibariyle farklı nedenlere bağlı olarak trafik belgesi yenileme işleminin yapılması gerekmektedir. Esasında bu durum çoğu zaman yasal bir zorunluluktur. Trafik belgelerinin ve tescil belgelerinin en önemli yenilenme nedeni yıpranmadır. Ancak bu yıpranma bilinenin aksine belgenin kötü duruma gelmesini ifade etmemektedir.

Araçlar uzun süre güvenli bir şekilde trafikte kalabilmesi için mutlaka muayene olması gerekmektedir. Araçların muayenesi sırasında ruhsatta yer alan muayene alanının dolu olması durumuna genel olarak belge yıpranması adı verilmektedir. Bu durumda araç sahiplerinin kesinlikle yeni trafik belgelerine sahip olması istenmektedir. Ancak yıpranmış trafik belgesine sahip araç sahiplerine yine de muayene yapılmaktadır.

Yapılan bu muayene ise trafik belgesine işlenmemektedir. Ancak yeni çıkarılan trafik belgesine işlenmektedir. Bu nedenle trafik belgesinde yer olsun veya olmasında muayene ’den geri dönülmemelidir. Trafik belgesi yenileme işleminin eksiksiz bir şekilde yapılması için mutlaka talep edilen evrakların doğru ve eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Peki, trafik belgesi yenileme işlemi için gerekenler nelerdir?

Trafik Belgesi Yenileme İçin Gerekenler

Trafik belgesi yenilemek için trafik şube müdürlükleri araç sahiplerinden 5 farklı belge istemektedir. Bu belgelerden ilk olarak istenen belge dilekçedir. Dilekçeler bizzat trafik şube müdürlüklerinde doldurulmalı ve teslim edilmelidir. Yani araç sahiplerinin önceden hazırlamasına gerek bulunmamaktadır.

blank

Trafik Tescil Belgesi Yenileme

Öte yandan bir adet trafik belgesi tescil formunun da hazırlanması gerekmektedir. Bu formda yine trafik şubelerinde bulunmakta olup bizzat şubede doldurulmaktadır. Sonrasında araç sahiplerinin hazırlaması gereken en önemli evrak ise yıpranmış trafik belgesinin aslı ve fotokopisidir. Bu nedenle yıpranmış belgeye sahip olan araç sahipleri kesinlikle trafik belgelerini atmamaları gerekmektedir.

Yıpranmış belgeler trafik şubeleri tarafından teslim alınmaktadır. Öte yandan son olarak ise muayene yapılmamış olan araçların muayene yaptırması ve muayene belgesini yanlarında getirmesi gerekmektedir. Bu belgelerden herhangi birinin eksik olmasında haline belge yenileme işlemi yapılmamaktadır. Elbette ki trafik belgesinin yenilenmesi işleminin de belirli bir miktarda maliyeti bulunmaktadır. Peki, ruhsat yenileme ücreti ne kadardır? İşte detaylar!

Ruhsat Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Ruhsat yenileme ücretleri aslında iki kısma ayrılmaktadır. Bu kısımlar trafik belgesi ve tescil belgeleridir. Tescil belgesi çıkartma veya yenileme işlemlerinin ücretleri ise trafik belgesi yenileme işlemlerine göre daha ucuz olmaktadır. Eğer ruhsat belgelerinde tescil belgesine gerek bulunmuyorsa sadece trafik belgesinin ücreti ödenmelidir.

Ancak eski tip bir ruhsata sahip olan araç sahiplerinin her iki belgeyi de çıkartması gerekmektedir. Çünkü eski tip ruhsatlarda muayene yeri tamamen dolu olmaktadır. Bu durumda ise her iki belgenin ücretinin yatırılması gerekmektedir. Ücretler işlemlerin yapıldığı trafik şubelerine bizzat verilmektedir.

Bazı araç sahipleri işlem sonrasında noter aracılığı ile ücret yatırmaktadır. Ancak yeni sisteme göre artık ücret yatırmalarında notere müracaata gerek kalmamaktadır. Ücretler geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde 15 artmış durumda olduğu da unutulmamalıdır. Özellikle araba ruhsatınızı kaybettiğiniz zaman yeniden ruhsat çıkarmak için gerekli adımları atmalısınız. Peki, araba ruhsatınızı kaybettiyseniz, ne yapmalısınız? İşte detaylar!

Araba Ruhsatımı Kaybettim Ne Yapmam Lazım?

Araba ruhsatları bir arabanın kimin olduğunu gösteren belge olup arabaların en önemli evrakları olarak bilinmektedir. Kısaca araba ruhsatları bir arabanın kimliğidir. Genel olarak bir araba ruhsatında araç sahibinin adı ve soyadı, T.C. kimlik numarası, adres bilgileri, araç modeli, motor tipi, koltuk sayısı, renk gibi bilgiler yer almaktadır.

Araç sahipleri bazı durumlarda bu belgeleri kaybedebilmektedir. Araç ruhsatları tamamen araç sahibinin sorumluluğundadır. Bu nedenle kaybolması durumunda sorumluluğun araç sahibinin üzerinden kalması için mutlaka yetkili birimlere bildirilmesi gerekmektedir. Eğer araç ruhsatı çalındı veya kaybolduysa o zaman ilk olarak emniyete gidilmeli ve ruhsat tutanağı tutulmalıdır. Bu tutanak emniyet birimlerinde bulunmakta olup önceden hazırlanmasına gerek bulunmamaktadır.

Bu sayede araç ruhsatının kötü kullanımlara karşı önüne geçilmiş olunur. Öte yandan ruhsat kaybolması durumunda belediye ve yerel gazetelere ilan verilmesi gerekmektedir. Bu durumda ruhsatların kötü kullanımı sonucunda oluşacak hukuki sorumluluğu araç sahibinin üzerinden kaldırmaktadır. Bu işlemlerin ardından emniyet şubelerine gerekli evrakları vererek yeni ruhsatı çıkarma işlemlerini başlatabilirsiniz. Yeni ruhsat başvuruları için gereken evraklar ise şu şekildedir. Başvuru tutanağı, muayene belgesi, trafik sigortası, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır