epidural normal doğum fiyatları / Özel Hastane Doğum Ücretleri (Normal, Sezaryen ve Suda Doğum) Haziran - Yardım Başvurusu

Epidural Normal Doğum Fiyatları

epidural normal doğum fiyatları

Ağrısız Normal Doğum Hakkında Merak Ettikleriniz (Epidural Anestezi)

AĞRISIZ NORMAL DOĞUM (EPİDURAL ANALJEZİ) (PRENSES DOĞUM)

 Doğum ağrısı, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrıdır ve genellikle çok şiddetlidir. Pek çok kadın için yaşadıkları en şiddetli ağrıdır. Doğum sancısı annenin gereksiz yere acı çekmesine , fizyolojik stres oluşturmasına ve annenin yorgun düşmesine  neden olur.

 Günümüzün anne adayları artık çok şanslı !

Çünkü epidural "ağrısız doğum", ‘’prenses doğum’’  adıyla bilinen yöntem; doğum eyleminde veya sezaryan operasyonunda ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi yöntemi haline gelmiştir. Genel anesteziden farkı anne adayının işlem esnasında uyanık olması ve etrafında olup bitenleri tümüyle algılamasıdır. Normal doğum için en çok tercih edilen, en etkili, en güvenli ve en sık kullanılan yöntem Epidural "ağrısız doğum" tekniğidir.

 

AĞRISIZ DOĞUM NASIL YAPILIR?

  • Epidural anestezi çok ince bir kateter yardımıyla belden epidural saha adı verilen bölgeye girilmesi ve buraya lokal anestezik maddeler verilmesi şeklinde uygulanır. Anne adayı baskıyı, dokunmayı hisseder, hatta kalkıp yürüyebilir ama ağrıyı hissetmez.  Hasta güvenliği için ameliyathane ortamında uygulanır. Önceklikle anestezi doktoru anne adayına yapacağı işlemi kısaca anlatır, varsa sorularını cevaplandırır.
  • Anestezi doktoru anne adayı yan yatar veya oturur pozisyondayken muayene neticesinde uygulanacak bölgeyi belirler. Belde iğnenin girileceği bölge antiseptik ("mikrop öldürücü") maddeyle silinir  ve steril örtüyle örtülür. Cilt ve cilt altı çok ince bir iğne ile uyuşturulur. Bu  epidural iğnesinin girilmesi esnasında oluşacak ağrı hissini azaltmayı hedefler. Epidural sahaya ucu künt bir iğne  yardımıyla kateter yerleştirilir ve ilaç verilir. Özellikle bu aşamada annenin birkaç dakika kıpırdamadan durması çok önemlidir. Kateter yumuşak bir maddeden yapılmış, incecik bir sondacıktır. Kateterin dışarıda kalan kısmı alerji yapmayan özel flasterle , hastanın sırtı boyunca sabitlenerek kayması engellenir. Buradan ihtiyaç duyuldukça  önceden programlanmış otomatik pompalarla sürekli belirli doz ilaç verilebilir. Bazı durumlarda anestezi doktoru bu ilaçları belli aralıklarla kendisi vermeyi tercih edebilir.
  • Normal doğumda, kateter yerleştirilip ilaç verildikten yaklaşık 15 dakika sonra anne adayı kasılmaları hissetmesine rağmen ağrı duymamaya başlar. Doğum uzadığında veya ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ise ek dozlar verilebilir. Sırta yerleştirilen bu katater hastanın istemine bağlı olarak ya doğumdan hemen sonra veya   24 – 48 saat  içinde çekilir. 
  • Anestezi amaçlı epidural kateter takılması işlemi hastalar açısından son derecede kolay acısız ve rahat bir uygulamadır.

 

 

AĞRISIZ DOĞUMUN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Epidural anestezi ağrısız normal doğum için mükemmel bir yöntemdir.
  • Etkin bir biçimde doğum ağrılarının giderilmesini sağlar, uygun dozda ve zamanda uygulandığında doğumu hızlandırır.
  • Uygulamadan sonra yürüyebilirsiniz.
  • Epidural analjezi sizi sersemletmez, hasta hissettirmez, ayrıca bağırsak hareketlerini durdurmaz, gaz çıkarımını engellemez.
  • Psikolojik rahatlama, kas spazmını çözmesiyle normal doğum şansınızı artırır.
  • Doğum sonrası yorgun, bitkin olmadığınız için bebeğinizi çok daha çabuk kucağınıza alır, hemen besleyebilirsiniz.
  • Tecrübeli uzmanların yaptığı epidural sonrası baş ağrısı çok nadirdir (% 1 civarı).
  • Doğum kesisi (epizyotomi) açılan durumlarda epizyotominin açılması ve tamiri esnasında duyulan ağrıyı gidermede oldukça etkilidir.
  • Sezeryan gerektiğinde takılan kataterden verilen ilaç dozu artırılarak genel anestezi verilmeden uyanık bir şekilde sezeryan yapılabilir.
  • Normal doğumda altın standart: Epidural Analjezidir.

 

AĞRISIZ DOĞUM KİMLERE UYGULANMAZ?

Bu anestezi şeklinin uygulanmasının sakıncalı olduğu durumlar çok azdır ve çoğu durumda başarıyla uygulanabilir.

  • Bu anestezi şekli aktif kanaması , sıvı kaybı , aşırı kanama ya da diğer nedenlere bağlı tansiyonu düşük olan, kullanılacak anestezi maddelerine allerjisi olan, iğnenin batırılacağı bölgede enfeksiyonu , yanığı , nörolojik hastalık şüphesi olan,Kafa içi basıncı artmış olan (Beyintümörü, kanaması vb) hastalıklarda, Pıhtılaşmayı önleyici tedavi alanlarda,Trombosit sayısı altında olan anne adaylarında Akli dengesi bozuk olan veya uygulamayı  reddeden anne adaylarında uygulanmaz.

 

AĞRISIZ DOĞUM NE ZAMAN UYGULANIR?

Rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra rahim ağzı yaklaşık % incelip, açıklığı 4 cm’e ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeğe başlayınca uygulanır. Daha önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirir. Geç kalındığında ise hem anne gereksiz ağrı çekmiş olur hem de ağrılar daha sık geleceğinden anne adayı işlem süresince hareketsiz kalamaz ve epidural uygulanması zorlaşabilir.

 

AĞRISIZ DOĞUM UYGULAMASINDAKİ RİSKLER NELERDİR?

Epidural anestezinin yan etki ve riskleri, tecrübeli bir uzman hekim tarafından uygulandığında, zannedilenin aksine son derece azdır.

  • En sık görülen yan etki tansiyon düşüklüğüdür. Bunu önlemek için işlem öncesi sıvı yüklenir ve yakından tansiyon takibi yapılır.
  • Özellikle hamilelikte çok aşırı kilo almış hastalarda ,yine beldeki çeşitli sorunlarda teknik olarak epidural anestezi uygulaması zorlaşabilir.
  • İşlem başarısız olabilir ve doğumda ağrı duyabilir.
  • Epidural iğnenin beyin omirilik sıvısına girmesi sonucu spinal anestezi dediğimiz durum oluşabilir, belden aşağısı tamamen uyuşur ve hareket edemez. Doğum sonrası başağrısı olabilir.
  • Baş ağrısı; genellikle işlem sırasında hareket edildiğinde daha sık görülür.  Çok sıvı ve kafein içeren içecekler alınarak, sırt üstü yatak istirahati ile geçer. Tedavi edilmese bile gün içinde kendiliğinden, iz bırakmadan geçer.
  • Doğumun ikinci evresinde uzama görülebilir.
  • Nadiren idrar yapmada zorluk görülebilir.
  • Nadiren kateter takılan yerde enfeksiyon gelişebilir.
  • Bazı hastalar da hafif allerjik reaksiyonlar görülebilir. Bölgesel, geçici kaşıntı kendiliğinden veya basit bir ilaç yardımıyla birkaç saatte geçer.
  • Ağrısız doğum uygulanan hanımlarda nörolojik komplikasyonlar (bacaklarda güçsüzlük veya idrar tutamama) çok çok nadirdir, de bir; enfeksiyonoranı de bir; kalıcı nörolojik zedelenme de bir bulunmuştur.

Ağrısız Doğum Amacıyla Anneye Verilen İlaçların Bebeğe Zararı Dokunur mu?

Bu ilaçlar özel bir bölgeye uygun dozda verildiğinde bebeğe zararı olmaz.

Kullanılan ilaçlar kana çok az geçtiklerinden ve geçseler de plasentadan geçip bebeğe ulaştıklarında kısa sürede parçalandıklarından bebek üzerinde olumsuz bir etki beklenmez. Anne düzgün nefes alıp vermeye başladığı zaman bebeğe giden oksijen miktarı da artar. Bebek doğduğunda daha canlı ve hareketli olur. Yine de epidural uygulandıktan sonra en az 30 dakika boyunca bebek dikkatlice izlenir.

Ağrısız Doğum Yaptırılan Annelerin ‘Sakat Kalabileceği’ İddiası Doğru mudur?

Ağrısız doğumda kullanılan kateterler omuriliği örten zarların dışına yerleştirilir. Yani annenin belinden ‘su’ alınmaz. Tekniğine uygun olarak yapıldığında ağrısız doğumun anneye hiçbir zararı yoktur. Aksine anne ağrı hissetmediği için doğum sırasında hırpalanmaz, yorgun düşmez. Bebek doğarken uterus kasılmalarıyla birlikte nefesini tutup ıkınarak bizzat kendiside doğuma yardımcı olur. Doğumdan sonra da en kısa zamanda bebeğine bakacak hale gelir.

Epidural analjezi bel fıtığı olanlar ve gebelik sırasında bel ağrıları çeken hastalara uygulanır mı? Ağrısız doğum bel ağrısına neden olur mu?

Epidural anestezi yapılsa da yapılmasa da doğum sonrası her 3 kadından birinde bel ağrıları olur; bu durumun hamileliğe bağlı vücudun ağırlık merkezinin zamanla öne kaymasıyla bel kaslarının bunu karşılamasının, doğum sonrası aniden değişmesine bağlı olduğu düşünülmektedir.  

Çoğunlukla bel bölgesinde bir problem yoksa epidural anestezi ağrı yapmaz. Epidural anesteziyle bel fıtığı ameliyatları bile yapılmaktadır. Bel fıtığı olanlara ve bel ağrısı çekenlere de uygulanabilir, sakıncası yoktur. Doğumdan sonra bel ağrıları devam edebilir, bunun nedeni epidural anestezi değildir.

Epidural anestezi hem vajinal hem de sezaryen ile doğumların son derece konforlu geçmesini sağlayan ve  modern tıpta yeri olan bir yaklaşımdır. Her anne adayı bu uygulamadan yararlanması için teşvik edilmelidir.

Anne ve bebeklerimize mutlu sağlıklı bir yaşam dileriz. 


İZMİR AĞRISIZ DOĞUM &#; NORMAL DOĞUM FİYATLARI &#; DOĞAL DOĞUM

İnsanda gebelik gün sürmektedir ancak tüm gebeliklerin sadece %5 kadarı beklenen günde sona erer.

Gebe kadınların büyük bir kısmı ise beklenen doğum tarihinden yaklaşık 1 hafta kadar önce doğum eylemine (travay) girer.

Düzenli rahim kasılmalarının ortaya çıkması ile başlayan sürece (anne adayı bunları sancı olarak algılar) EYLEM ya da TRAVAY adı verilir.

 

Bir gebeliğin normal yoldan sonlanabilmesi 3 ana faktöre bağlıdır. Bunlar rahime bağlı, bebeğe bağlı ve annenin kemik çatısına bağlı faktörler olarak sınıflandırılabilir. Bir başka deyiş ise güçler (rahim kasılmaları), yol (kemik yapı) ve yolcudur. (bebek).

 

Doğumun olabilmesi için rahim düzenli aralıklarla rahim ağzını açabilmek için kasılmalıdır. Bu kasılmaların karşısında rahim ağzının açılmasına engel bir durum olmamalıdır. Rahim açıldıktan sonra devam eden kasılmalar bebeği rahim dışına itecektir. Bu itmenin sağlanması için bebek uygun pozisyonda olmalı ve yine önünde bir engel bulunmamalıdır. Son olarak bebeğin geçeceği yol ile bebek arasında bir uyumsuzluk söz konusu olmamalıdır. Örneğin bebeğin yan ya da oblik durduğu durumlarda bu yoldan geçmesi mümkün değildir. Böyle bir durum varlığında normal doğum gerçekleşemeyecek, eğer zamanında fark edilip sezaryene karar verilmez ise anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkabilecektir.

Epidural Anestezi ile Ağrısız Doğum:

Epidural anestezinin gitgide daha sık uygulanması, doğum ağrısını tamamen ortadan kaldırmakla annenin bu harikulade olaya katılımını sağlar.

Epidural anestezinin başlıca amacı doğum ağrılarını tamamen ortadan kaldırmak veya en azından azaltmak. Diğer yandan annenin yorulmasını engelleyerek doğumun seyrini de kolaylaştırmak. Bir anestezi uzmanı tarafından gerçekleştirilen bu girişimin amacı rahim kasılmaları ve bebeğin doğum kanalında ilerlemesinden doğan ağrı duyusunu bloke etmek.

İşlem kabaca steril koşullarda epidural aralığa bir iğne yerleştirilerek yapılır. Öncelikle uygun belkemiği aralığı tespit edilmesi için hastaya oturur veya yan yatar pozisyonda öne doğru eğilmesi söylenir. Gerekli temizlikler ve küçük bir lokal anestezi yapıldıktan sonra iğne doktor tarafından uygun bölgeye yerleştirilir. Bu esnada hastanın hareketsiz kalması çok önemli. İğne epidural aralığa girdikten sonra bunun içinden çok ince kateter adı verilen plastik bir hortum geçirilir. Bu esnada çok hafif geçici bir elektirik akımı hissi duyulması normal. Daha sonra kateter yerinde bırakılarak iğne çekilir ve buradan anestezik madde verilir. Genel olarak 10 – 15 dakika içerisinde etki görülür ve ağrı duyusu ortadan kalkar.

Epidural anestezinin kullanımı annenin doğum esnasında aşırı yorulmasını engelleyerek doğum sonrasındaki iyileşme ve toparlanma süresini azaltır. Günümüzde hemen her doğumda kullanılması gereken bu işlem öncesinde işlemi gerçekleştirecek anestezi doktoru ile görüşüp muayene olmakta fayda var. Böylece epidural anesteziye engel olabilecek durumları önceden tespit etmek mümkün olabilir.
Özellikle hipertansiyon, kalp hastalığı, sara gibi durumlarda epidural anestezi doğum esnasındaki ağrıya bağlı tansiyon değişikliklerini veya krizleri engeller.
Doğumun sezaryana dönmesi durumundaysa bu operasyonu yapmak içinde kullanılabilir. Böylece acil şartlarda yapılacak bir genel anestezinin getireceği mahsurlardan sakınmak mümkün olur.

Epidural anestezinin doğumun hangi aşamasında yapılacağı değişmekle birlikte genel olarak rahim ağzı açılmaya başlayıp 4 cm kadar genişlediğinde uygulanır. Ancak doğumun başladığından emin olunduğu durumlarda epidural kateteri yerleştirip ilacın verilmesinin rahim ağzının durumuna göre daha sonra yapılması mümkün.

Her tıbbi girişimde olduğu gibi epidural anestezininde yan etkileri ve komplikasyonları var. Ancak bu olumsuz durumlar anestezi uzmanının tecrübesine bağlı olarak azalır.

&#; Öncelikle epidural anestezinin her zaman etkili olmadığını bilmek gerekir. Aynı dozda yapılan ilaç değişik kişilerde değişik sonuçlar verebilir.
&#; Bazı seyrek durumlarda epidural boşluk ince bir zarla ikiye ayrılmıştır. Bu durumda epidural anestezi vücudun tek bir yanını etkileyeceğinden ikinci bir enjeksiyon gerekebilir.
&#; İşlemin yapılacağı bel bölgesini ilgilendiren bir enfeksiyon, abse veya 38 dereceyi geçen ateş durumlarında epidural anestezi yapılamayabilir.
&#; Aynı şekilde kanama, pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde epidural anestezi yapılamaz.
&#; Bel kemiğine ait bozukluklar, eğrilikler veya bel fıtığı her zaman epidural anesteziye engel teşkil etmez. Bu gibi durumlarda anestezi uzmanı bilgilendirilmeli.
&#; Epidural anestezi bazı seyrek durumlarda bir kaç gün süren baş ağrılarına neden olabilir.
&#; Seyrek durumlarda uzun süreli bel ağrıları oluşabilir. Bu ağrıların süresi genellikle 48 saati geçmez. Doğum sonrasında oluşan bel ağrılarının oranının epidural anestezi uygulanan ve uygulanmayan kadınlarda aynı olduğu gözlendi.(*)
Bu konuda sıklıkla karşılaşılan sorular:
&#; Epidural anestezi bebeğimi etkiler mi?

&#; Kullanılan anestezi maddesinin dozu çok düşük olduğundan bu anestezik maddenin bir kısmı plasentadan geçse de bebek üzerinde bir etki yaratmaz.

&#; Bebeğime süt verebilir miyim?

&#; Aynı şekilde kullanılan anestezi ilaçlarının dozunun çok düşük olması nedeniyle bu ilaçların anne sütüne geçen kısmı bebeği etkilemeyecek dozdadır.

&#; Felç olma riskim var mı?

&#; Bu konuda en sık sorulan sorulardan birisi de felç olma riskiyle ilgili. Günümüzde kullanılan ilaçların bu tarz bir komplikasyon yaratma ihtimali sıfıra yakın.

&#; Epidural anestezi doğum süresini uzatır mı veya vakum ve forseps kullanma sıklığını artırır mı?

&#; Bu çok tartışmalı konulardan biri. Günümüzde kabul gören görüş epidural anestezinin doğum süresini 1 – 2 saat uzattığı yönünde. Vakum veya forseps kullanma veya sezaryan yapma sıklığında bir artış gözlenmedi.

&#; Ağrılı bir işlem midir?

&#; İşlem öncesinde lokal anestezi yapıldığından işlem acısız seyreder. Epidural anestezi işlem sonrasında 10 – 15 dakika içerisinde etkisini gösterir.

&#; Epidural anestezinin etkisi ne kadar sürer?

&#; Bir kateter epidural boşlukta bırakılıp buradan sürekli anestezik madde verildiğinden anestezi süresi istenildiği kadar sürdürülebilir. Doğumdan sonra 2 – 3 saat içinde epidural anestezinin tüm etkileri ortadan kalkar.

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Normal doğum üç evrede gerçekleşir. Bu evrelerde neler olduğunu teker teker inceleyelim.

Normal Doğumun 1. Evresi

Bu evrede rahim ağzı doğumun gerçekleşebilmesi için 10 santimetreye kadar açılır. Bu evre doğumun en uzun evresi olarak bilinir. Yaklaşık olarak 8 ya da 10 saat sürer. Bu dönemde kendi içinde pasif ve aktif dönem olmak üzere iki şekilde incelenir. Pasif dönemde ağrılarınız daha seyrek ve hafif olarak hissedilir. Bu dönemin süresi gebeden gebeye değişebilir. Aktif dönemde ise rahim ağzınız 3 santim kadar açıklığa ulaşmıştır. Bu aktif dönemde ağrılarınız yaklaşık olarak 5 dakikada bir gelmeye başlar. Bu evrenin sonunda rahim ağzınızın genişli artar yaklaşık olarak 8 veya 10 santim kadar olur. Bu evrede sancılarınız devam eder fakat doktorunuz size söylemediği takdirde bu evrede ıkınmamanız gerekir. Bu evrede ıkınmak yarar sağlayacağı yerde doğumunuzun uzamasına sebep olabilir.

Normal Doğumun 2. Evresi

Bu evre rahim ağzınızın bebeğin doğmasına yetecek kadar açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süreyi kapsar. Bu evre birinci evreye göre daha kısadır. Yaklaşık olarak yarım saat ile iki saat arasında değişiklik gösterir. Bu evrede anne adayı doğuma daha aktif olarak katılım gösterir. Bu evre ıkınmaya başladığınız evredir. Yalnız ıkınma tekniklerini iyi bilmeniz gerekir.

Doğru ıkınma tekniği sayesinde daha kolay doğum yapabilirsiniz. Aksi halde bu sizin daha fazla yorulmanızı sağlamaktan başka bir işe yaramaz.

Ikınma Tekniği; ağrılarınızın en kuvvetli olduğu anlarda derin bir nefes alarak bu havayı dışarı vermeden kuvvetle çenenizi göğsünüze dayayarak makatınıza doğru ıkınıp bebeği itmeniz gerekir. Bu işlemi kuvvetli bir şekilde yapmalısınız.  Ikınmayı ağrınız olduğu müddetçe devam ettirmeli ağrınız kesilince ara vermeli ve nefes alıp vermelisiniz. Bu şekilde bebeğinizin doğmasına daha fazla katkı sağlayacaksınız. Bu evrede bebeğinizin başı doğmuş olur ve doktor onun rahat nefes alabilmesi için ağzını siler. Daha sonra bebeğinizin omuzlarını doktor doğurmaya çalışır ve en son olarak da bebeğiniz tamamen doğmuş olur. Bebeğiniz doğar doğmaz nefes almaya ve ağlamaya başlar. Bebeğiniz doğduktan sonra göbek bağınız kesilmiş olur. Ve bebeğinizi emzirmek için size verirler. Ve böylece karnınızda dokuz ay boyunca taşıdığınız her türlü ağrıya sancıya katlandığınız bebeğinizi kucağınıza almış olursunuz. Anneler genelde bu anı tanımlayamazlar. Bu anın bu duygunun anlatılamayacağını söylerler. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren yaşadığınız ağrıları acıları unutuyorsunuz. Bebeğiniz doğduktan sonra size ve bebeğinize kimlik tespiti için kol bantları takılır. Ve bebeğinizin ayak izi alınır. Bu aşamadan sonra sizde titreme ve üşüme olabilir. Bu gayet normaldir. Bu daha sonra geçecektir.

 

Normal Doğumun 3. Evresi

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra ardında plasentanın da dışarıya atılması gerekir. Bu evrede bu olay gerçekleşir. Yaklaşık olarak yarım saat ile kırk beş dakika arasında bir zaman alır. Plasenta çıkarıldıktan sonra bu evrede mutluluk, rahatlık ve de yorgunluk hissedebilirsiniz. Daha sonra temizlik ve kontrolleriniz düzenli aralıklarla yapılır ve odanıza çıkarılırsınız. Bu evre bitince doğumunuz tamamlanmış olur ve bebeğinizi bundan sonra istediğiniz zaman ziyaret edebilir ve onu emzirebilirsiniz. Onu kucağınıza almanın tadını çıkartın. Onun sıcaklığını hissetmeye çalışın. Mümkün olduğunca onunla iletişim kurun. Sizin yanında olduğunuzu hissetmesini sağlayın. Normal doğum yapanlar bebeklerini hemen kucaklarına alabildikleri için daha şanslıdırlar.

Detaylı bilgi veya randevu talepleriniz için bize 0 () 0 numaralı telefonumuzdan ya da web sitemizde bulunan e-randevu sistemimizi kullanarak ulaşabilirsiniz.

Tüm Sorularınız için web sitemizde bulunan doktora sor sistemimizi kullanabilirsiniz

Epidural Doğum Nedir? Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?

Doğum öncesi kontroller tipik olarak birinci ve ikinci trimesterde ayda bir, üçüncü trimesterde daha sık olarak planlanır.

Bu randevular tipik olarak annenin kan basıncını, kilosunu ve idrar protein seviyelerini ölçmenin yanı sıra bebeğin kalp atışlarını kontrol etmeyi ve rahmin boyutunu ölçme gibi durumlar söz konusudur.

Epidural Doğum Nedir?

Epidural doğum, doğum sırasında ağrıyı gidermek için ilaç kullanımının söz konusu olduğu bir doğum türüdür. Epidural, bir anestezi uzmanı veya anestezi hemşiresi tarafından sırtın alt kısmındaki epidural boşluğa yerleştirilen küçük bir kateter aracılığıyla uygulanan bir bölgesel anestezi türüdür.

Epidural sayesinde annenin doğum sırasında uyanık ve uyanık kalmasını sağlanır ve ağrıyı önemli ölçüde azaltır. Epidural doğumlar, genel anestezi veya diğer daha invaziv ağrı yönetimi tekniklerine ihtiyaç duymadan ağrının giderilmesine izin verdiği için birçok kadın için popüler bir seçimdir.

Epidural Doğum Nasıl Yapılır?

Epidural doğum yapmak için hasta önce yan yatırılır veya sırtı kıvrık olacak şekilde yatağın kenarına oturtulur. Epiduralin uygulanacağı bel bölgesi daha sonra temizlenir ve lokal anestezik ile uyuşturulur. Daha sonra omurilik ile sırtın alt kısmındaki omurlar arasında bulunan epidural boşluğa küçük bir kateter yerleştirilir. Kateter yerleştirildikten sonra, ağrıyı azaltmak için bir lokal anestezi uygulaması yapılır.

Epidural doğum boyunca annenin tansiyonu, nabzı ve solunumu herhangi bir komplikasyon olmaması için yakından izlenir.

Epidural Doğum Kimler için Uygundur?

Epidural DoğumEpidural doğum ağrı kesici konusunda sorun yaşamayan kadınlar tarafından tercih edilebilir ve uygulanabilir. Bunun kümenin dışında kalan kişiler için epidural doğum yapılması söz konusu olamaz. Çünkü bazı kişilerin ağrı kesicilere alerjisi olabilir. Bu durum da annenin sağlığını ve dolayısıyla bebeğin hayatını riske edebilir.

Bazı kadınlar ilaç kullanmadan normal doğum yapmayı tercih edebilirler. Bu kişisel bir seçimdir ve kültürel veya dini inançlardan etkilenebilir.

Daha önce sırt ameliyatı veya spinal sorunları olan kadınlar epidural için uygun adaylar olmayabilir.

Epidural Doğum Avantajları

Epidural doğumun birçok avantajları bulunmaktadır. Öncelikle ağrıların giderilmesi söz konusudur. Doğum sırasında yaşanan ağrılar epidural ile ciddi oranda azaltılır.

Doğumla ilişkili ağrı, birçok kadın için önemli bir stres ve endişe kaynağı olabilir. Epiduraller bu stresi azaltmaya yardımcı olabilir ve kadınların bebeklerinin doğumuna daha fazla odaklanmalarını sağlayabilir.

Ağrı ve stresi azaltarak, epidurallar hem anne hem de bebek için genel doğum deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Epidural Doğum Riskleri

Epiduraller kan basıncında düşüşe neden olabilir, bu durum özellikle halihazırda düşük tansiyonu olan veya doğum sırasında kan kaybı yaşayan kadınlar için endişe verici olabilir. Epidural alan kadınların küçük bir yüzdesi omurilik sıvısının sızması nedeniyle baş ağrısı yaşayabilir. Epiduraller, annenin kasılmaları hissetme yeteneğini ve itme dürtüsünü azaltabilir. Bu durum da doğumun ciddi anlamda uzamasına neden olur.

Epidural Doğum Ne Kadar Sürer?

Epidural doğum süresi, normal doğum süresinden daha uzun sürmez. Epidural doğum, normal doğumun diğer aşamalarıyla aynı hızda ilerler. Genellikle epidural doğumun normal doğum süresine bir etkisi olmaz, ancak ağrıyı azaltarak doğum sürecini daha rahat hale getirebilir. Ancak her doğum öyküsü benzersiz olduğu için epidural doğumun süresi de değişebilir.

Epidural Normal Doğum

Epidural anestezi, omuriliğin altına yerleştirilen bir iğne aracılığıyla bel bölgesine verilen bir ağrı kesici ilaçtır. Bu ilaç, pelvik bölgedeki ağrıyı azaltır ve doğum sürecini daha rahat hale getirir.

Epidural normal doğum sırasında kullanılan bir seçenektir ancak her kadının tercihi farklı olabilir. Epidural ağrıyı hafifletir ve anne adayının doğum sürecinde daha rahat olmasını sağlar. Ancak, epiduralin bazı riskleri de vardır, örneğin kan basıncında düşüş, baş ağrısı, sıvı birikimi, kas güçsüzlüğü gibi yan etkileri olabilir.

Epidural normal doğum için genellikle doğumun ilerlediği bir aşamada verilir. Doğumun başlangıcında epidural verilmesi önerilmez çünkü bu, doğumun ilerleyişini yavaşlatabilir. Epiduralin etkisi birkaç saat sürer ve doğum sonrası iyileşme süreci de biraz daha uzun olabilir. Ancak, epidural normal doğum sırasında anne adayına rahatlık sağlayabilir ve doğum sürecini daha kolay hale getirebilir.

Epidural Sezaryen Doğum

Epidural anestezi, sezaryen doğumda da sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Epidural anestezi, bir iğne aracılığıyla bel bölgesindeki epidural boşluğa lokal anestezik bir ilaç verilerek uygulanır. Bu, belden aşağıdaki vücut bölgesinde ağrı hissini azaltır veya tamamen ortadan kaldırır. Epidural anestezi, genellikle sezaryen doğumda kullanılır, çünkü doğum sırasında anestezi sağlar ve anestezi sonrası iyileşme sürecinde ağrıyı azaltabilir. Epidural anestezinin etkisi genellikle saat sürer, ancak bazen daha uzun sürebilir.

Epidural Doğum Zararlı mı?

Her tıbbi prosedür gibi, epidural anestezinin de bazı riskleri ve potansiyel yan etkileri vardır. Ancak, epidural anestezinin ciddi bir komplikasyon riski düşüktür ve uzman anestezi sağlayıcıları tarafından güvenli bir şekilde uygulanabilir.

Epidural anestezinin yan etkileri arasında düşük kan basıncı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve kas güçsüzlüğü yer alabilir. Nadir durumlarda, spinal baş ağrısı, sinir hasarı veya enfeksiyon gibi daha ciddi komplikasyonlar da olabilir.

Epidural anestezinin zararlı olup olmadığına dair birçok tartışma olsa da, uzmanlar epidural anestezinin birçok avantajının yanı sıra risklerinin de olduğunu belirtmektedir. Epidural anestezinin yararları arasında ağrıyı hafifletme, doğum sürecini daha rahat hale getirme, doğum sonrası iyileşme sürecini azaltma ve bazı durumlarda doğum sırasındaki müdahalelerin kolaylaştırılması sayılabilir.

Ancak, epidural anestezinin kullanılması hakkında karar vermeden önce doktorla konuşulmalı ve riskler ve faydalar hakkında bilgi edinilmelidir. Her kadın için epidural anestezi uygun olmayabilir ve her durumda epidural anestezinin kullanımı özenli bir değerlendirme gerektirir.

Epidural Doğum İyileşme Süreci

Epidural doğum sonrası iyileşme süreci, doğal doğuma göre biraz daha uzun olabilir. Epidural anestezinin etkisi birkaç saat sürebilir ve anne adayının bacaklarını hissetmesini engelleyebilir. Bu nedenle, annenin ayağa kalkması ve yürümesi biraz daha zaman alabilir.

Epidural doğum sonrasında, anne adayının vücudu doğal doğumdan daha fazla ağrı kesiciye ihtiyaç duyabilir. Ayrıca, epidural anestezinin yan etkileri olabilir, örneğin baş ağrısı, sıvı birikimi, idrar retansiyonu veya enfeksiyon. Bu nedenle, epidural doğum öncesinde doktorla konuşmak ve doğum sonrası izlenecek adımları planlamak önemlidir.

Anne adaylarının epidural doğum sonrasında iyileşme sürecinde dikkat etmeleri gereken şeyler arasında yeterli beslenme, uyku ve dinlenme, yara bakımı ve fiziksel aktivitelerin kademeli olarak arttırılması yer alır. Ayrıca, bebeğin beslenmesi ve bakımı konusunda da destek almak gerekebilir. Doktorunuzun önerilerine uyarak ve doğum sonrası takip randevularına düzenli olarak katılarak, sağlıklı bir iyileşme süreci yaşayabilirsiniz.

Epidural Doğum Fiyatları

Epidural doğum fiyatları şehir ve hastaneye göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca sigorta şirketleri de epidural doğumun maliyetinin bir kısmını veya tamamını karşılayabilir. Bu nedenle, epidural doğum fiyatları hakkında net bir cevap vermek zordur. Ancak, birçok hastane ve doğum merkezi, epidural doğum hizmetlerinin fiyatlarını web sitelerinde veya doğrudan iletişim kurarak öğrenilebilecekleri müşteri hizmetleri birimleri aracılığıyla paylaşabilir. Epidural doğum fiyatları hakkında bilgi için kadın hastalıkları ve doğum servisimizden bilgi alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası