süt hormonu ilacı / Gebe Kalamayışınızın Sebebi Süt Hormonu Yükselmesi Olabilir Mi? - Medicana Sağlık Grubu

Süt Hormonu Ilacı

süt hormonu ilacı

Labmedya - Laboratuvar ve Sağlık Gazetesi

Prolaktin yüksekliği sadece hastalık nedeniyle olmaz. Gebelik, stres, vücudun keselenmesi, vücuda masaj uygulanması, iki gün içinde cinsel temas, aşırı proteinli beslenme, meme başının uyarılması ve egzersiz ile bazı ilaçlar (antidepresifler, bazı psikiyatrik ilaçlar, bazı antihipertansifler, östrojen preparatları ve doğum kontrol hapları vs.) prolaktin düzeyini artırabilir.

Makroprolaktin Nedir?

Makroprolaktin prolaktinin moleküler yapısındaki bir bozukluktur. (Prolaktin hormonu ile immunglobulinG kompleks bileşiği: big prolaktin) Yani bir hastalık değildir. Prolaktin düzeyi yüksek olan hastaların yaklaşık % 20’sinde makroprolaktin vardır.

Nedeni

Hipofiz bezinde tümör: Prolaktinoma,

Hipofizin travmaya uğraması,

Hipofiz bezindeki sarkoidoz veya tüberküloz gibi hastalıklar,

Hipofizin radyasyona (ışın tedavisine) maruz kalması,

Tiroid bezi yetmezliği varsa prolaktin yükselir,

Kronik böbrek yetmezliği ve siroz gibi bazı müzmin hastalıklarda da prolaktin yükselebilir,

Bazen polikistik over sendromunda da hafif prolaktin yüksekliği olabilir.

Klinik

Prolaktinomaların çoğu iyi huylu tümörlerdir ve ilaç tedavisine cevap verir. Prolaktinomalılarda prolaktin hormon yüksekliğine bağlı olarak kadın hastaların çoğunda (%80’lere kadar) memeden süt gelmesi (galaktore), adet azalması veya olmaması (amenore), çocuk sahibi olamama (infertilite), cinsel istekte azalma, vajinal kuruluk, sıcak basması, ağrılı cinsel ilişki, tüylenme, kemik erimesi (osteoporoz) ve kilo artışı görülür. Bu şikâyetlerin çoğu yüksek prolaktin nedeniyle yumurtalıktan östrojenin az salgılanmasına bağlıdır.

Erkek hastalarda ise testosteron azalması ve buna bağlı cinsel istekte azalma ve ereksiyon sıkıntısı (impotans), vücut kıllarında azalma, testislerde yumuşama, sperm sayısında azalma ve memelerde büyüme (jinekomasti), osteoporoz görülebilir. Bazı erkeklerde enerji azalması, kas kitlesinde ve kan hücrelerinde azalma olur.

Hipofizdeki tümörlerin %’nı prolaktinomadan oluşmaktadır ve kadınlarda daha sıktır. Hipofizdeki tümörün çapı 1 cm’den büyük ise makroadenom küçük ise mikroadenom denilir ve çoğu mikroadenomdur. Bu tümörler göz sinirine bası yapabildiği için önem taşırlar. Tanı konulduğunda genelde kadınların büyük çoğunluğu mikroadenom iken, erkekler makroadenom halindedir ve göz sinirine baskı yapabilir. Göz sinirine baskı yapmış olan prolaktinomalılarda baş ağrısı (%50), görme alanı kaybı ve sakarlıklarla sık olarak karşılaşılır. Yine makroadenomlularda diğer hipofiz hormonlarında oluşabilecek eksikliklere bağlı şikâyetler olabilir.

Tanı

Saydığımız şikayetlerden bir veya birkaçı bulunan kişilerde teşhis için serum prolaktin düzeyi ölçülür. Yaklaşık 15 dakikalık aralıklarla salgılandığından yarım saat ara ile ölçülmesi daha sağlıklı bir sonuç getirecektir. Beraberinde alışılagelen tetkiklerde planlanmalıdır. İlaç kullanımı özellikle araştırılmalıdır. Prolaktin düzeyinde yükseklik varsa bunun tiroid yetmezliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için tiroid hormonlarına bakılır. Kadınlarda gebelik testi unutulmamalıdır. Eğer prolaktin yüksek tespit edilmiş ise, hipofizde tümör olup olmadığını anlamak için hipofiz MR tetkiki, yoksa tomografi yapılabilir. Hipofizde tümör varsa hipofizin diğer hormonları incelenmelidir. Büyük tümör varsa görme alanı incelemesi şarttır.

Tedavi

Prolaktin yüksekliği olan hastalarda ilk tercih ilaç tedavisidir. Endokrin ve metabolizma hastalıkları uzmanının uygun göreceği ilaç (Türkiye’de kabergolin ve bromokriptin mevcuttur) verilecektir. Bu ilaçların en sık rastlanan yan etkileri; bulantı, tansiyon düşmesi, halsizlik, nadiren depresyon ve kabızlıktır. İlacın dozu yavaş yavaş artırılarak ve gece alınması tercih edilerek yan etkiler nispeten azaltılabilir. İlaç tedavisiyle hem serum prolaktin düzeyi normale gelir ve hem de tümör küçülmeye başlar.

En az iki yıllık tedaviyi takiben, tümör boyutlarında en az %50’lik küçülme sağlandığında mikroadenomu olan hastalarda cabergoline ya da bromokriptin dozu yavaşça azaltılarak hasta değerlendirilir. Tümör büyükse tedavi kesilmeksizin ilaca devam edilmelidir.

Gebelik isteyenlerde bromokriptin ilacı tercih edilmekte olup gebelik gerçekleşince emzirme bitimine kadar ilaç kesilmelidir. Gebelik sırasında mikroadenomun büyüme riski %1 civarındadır. Şikâyet olmadıkça bu hastalarda görme alanı ya da prolaktin düzeyi takibine gerek yoktur.

İlaç tedavisini tolere edemeyen, tedaviye dirençli ya da gittikçe büyüyen, hipofiz köküne ciddi bası yaptığı belirlenmesi gibi durumlarda makroadenomaya cerrahi tedavi düşünülmelidir.

Bu operasyon hipofiz konusunda deneyimli beyin cerrahisi uzmanı ile endokrinoloji uzmanının bir araya gelerek oluşturacakları fikir doğrultusunda planlanmalıdır.

Prolaktin Nedir?

Prolaktin hipofiz tarafından üretilen bir hormondur. Her ne kadar prolaktin büyümede ve meme gelişiminde rol oynasa da, başlıca fonksiyonu doğum sonrası süt üretimidir. Normal olarak kan dolaşımında küçük miktarlarda bulunmaktadır (erkeklerin kan dolaşımında da bulunur) ve prolaktin inhibe edici faktör (dopamin) adındaki bir diğer hormon tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Hamile kaldığınızda prolaktin seviyesi önemli bir şekilde yükselir. Doğumdan sonra oluşan yüksek prolaktin seviyesi ve östrojen ve progesterondaki ani düşüş, vücudunuzun süt üretmesini mümkün kılmaktadır.

Hiperprolaktinemi Nedir?Hiperprolaktinemi, hamile olmayan kadınların ve erkeklerin kanında çok fazla prolaktin bulunması durumudur. Bu, kadınlarda yumurtlama sonrası vücuttaki progesteron üretiminde düşüşle sonuçlanır. Bu da düzensiz yumurtlamayla ve seyrek adet periyotlarıyla sonuçlanabilmektedir. Adetlerin tamamen kesilmesine ve galaktore adı verilen memede süt üretimine neden olabilmektedir.

Erkeklerde de galaktore olabilmektedir. Erkekte yüksek prolaktin seviyesi iktidarsızlıkla, cinsel istekte azalmayla ve kısırlıkla sonuçlanabilmektedir.

Hiperprolaktinemi oldukça yaygındır. Adet periyotları durmuş ve düşük FSH seviyesine sahip üreme çağındaki kadınların üçte birinde hiperprolaktinemi görülmektedir. Kadınların % 90’ ında galaktore ve hiperprolaktinemi görülmektedir.

Hiperprolaktinemiye Ne Sebep Olmaktadır?

Prolaktin seviyesi şunların sonucunda yükselmektedir:

  • Belli ilaçlar (yaygın olarak reçete edilen antidepresanlar, anti-psikotik ve hipertansiyon ilaçları gibi)
  • Şifalı bitkiler (çemen, rezene tohumları ve kırmızı yonca)
  • Stres
  • Belli gıdalar
  • Egzersiz
  • Uyku (prolaktin geceleri en yüksek seviyededir)
  • Meme başı uyarılması
  • Hipotiroidizm veya düşük aktiviteli tiroit
  • Hipofizer tümörler. Bunlar genellikle çok küçüktürler fakat hiperprolaktinemi vakalarının yaklaşık % 30’ unun sebebi olarak gösterilmektedir.

Tüm hiperprolaktinemi vakalarının yaklaşık üçte birinde sebep bulunamamaktadır.

Hiperprolaktinemi Nasıl Teşhis Edilmektedir?

Adet görmüyorsanız veya adetleriniz düzensizse, memelerinizde süt üretimi varsa veya hamile kalmada problemleriniz varsa, doktorunuz kan prolaktin seviyesini ölçmek için kan testi isteyebilir. Eğer yüksek çıkarsa doktorunuz genellikle aç karnına ve stresli değilken ikinci bir test daha isteyecektir.

Eğer seviye hala yüksekse, doktorunuz tiroit ve böbrek problemlerini elemek için testler yapacaktır. Eğer tiroit ve böbrek fonksiyonları normalse, bu duruma neden olabilen hipofiz tümörlerini manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya kompüterize aksiyal tomografi (CT scan) teşhis edebilmektedir. Eğer MRI veya CT scan bir gelişim ortaya çıkarırsa, bu büyüklüğüne göre sınıflandırılacaktır. Eğer küçükse, mikroadenom olarak adlandırılır. Eğer büyükse (çapı 1 cm’ den büyük ise) makroadenom olarak adlandırılır.

Hiperprolaktinemi Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Tedavi hiperprolaktinemi nedenine bağlı olmaktadır. Eğer doktorunuz bir neden belirleyemezse veya hipofizde mikroadenom veya makroadenomunuz varsa başlıca tedavi ilaç tedavisidir. En yaygın kullanılan ilaçlar bromokriptin ve kabergolindir. Doktorunuz düşük dozla başlayıp prolaktin seviyeniz normale dönene kadar dozu azar azar artıracaktır. Tedavi siz gebe kalana kadar devam etmektedir. Hamile kaldığınızda ilaç tedavisinin kesilmesi durumunu hekiminizle konuşmalısınız.

Bromokriptinin en yaygın yan etkileri baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Diğer yan etkiler ise nazal tıkanıklık, baş dönmesi, kabızlık, karın ağrısı, halsizlik, kusma ve nadiren halüsinasyon gibi nörolojik semptomlardır. Dozu yavaşça arttırmak yan etkilerin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Kabergolin haftada iki kere alınabilmekte ve önemli bir şekilde daha az yan etkileri olmaktadır. Fakat bromokriptinden çok daha pahalıdır. Ek olarak yüksek doz kabergolinin kalp kapakçık problemlerini arttırdığına dair soru işaretleri mevcuttur.

Hiperprolaktinemisi olan tespit edilebilen bir nedeni olmayan veya küçük hipofiz tümörü olan kadınlara hiç tedavi uygulanmaması da kabul edilebilir bir seçenektir. Benzer olarak eğer düzensiz adet periyotları varsa veya gebelik önlenmek isteniyorsa, doğum kontrol haplarının kullanımında da herhangi bir risk var gibi görünmemektedir.

Ameliyat nadiren gerekmektedir (sadece ilaç tedavisiyle iyileşmeyen büyük hipofiz tümörleri için). Daha büyük hipofiz tümörlerinde ara sıra MRI veya CT scan yapılmalıdır.

Eğer hipotiroidizminiz varsa, doktorunuz bunu prolaktin seviyesini normale döndürmesi gereken tiroit replasman ilaçları ile tedavi edecektir. Eğer yüksek prolaktinden aldığınız ilaç veya ilaçlar sorumlu ise, doktorunuz size başka bir seçenek bulmak için çalışacaktır. Bazı durumlarda östrojen seviyesinin normale dönmesi için hormon tedavisi gerekebilmektedir.

Bilinmesi Gereken Terimler:

Galaktore: Erkelerde veya hamile olmayan kadınlarda memelerde süt salgılanması durumu.

Hiperprolaktinemi: Kan prolaktin seviyesinin çok yüksek olması durumu.

Hipotiroidizm: Aktivitesi düşük tiroit.

Makroadenom: Prolaktin salgılanmasına neden olan büyük hipofizer tümör (> 1cm).

Mikroadenom: Daha küçük hipofizer tümör.

Hipofiz: Beynin alt kısmında yer alan ceviz büyüklüğünde bir salgı bezidir ve üreme ve büyümeyle ilgili çeşitli hormonlar salgılamaktadır.

Prolaktin: Süt üretimini ve meme gelişimini kontrol eden, hipofiz tarafından üretilen bir hormon.

Prolaktin inhibe edici faktör (PIF): Prolaktin salgılanmasını engelleyen bir hormon (dopaminin PIF olduğuna inanılmaktadır).

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?

Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilenen, gebelik sürecinde anne vücudunun süt üretmesini sağlayan önemli bir hormondur. Bu temel görevinin yanında adet düzeninden de sorumludur. Prolaktin hormonu ya da kısaca PRL, kadın üreme organlarının gelişimi ve fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için önemlidir. Prolaktin hormonu beynin alt bölgesinde bulunan hipofiz bezindeki hücreler tarafından üretilir. Vücuttaki prolaktin seviyesi, dopamin adındaki bir diğer hormon tarafından kontrol altında tutulur.

Prolaktin hormonundaki düzensizlikler sağlık problemlerine yol açabildiği için şüpheli durumlarda test yaptırılması gerekmektedir. Prolaktin miktarını ölçmek için kan alma yoluyla test yapılır. Prolaktin testi, kandaki hormon seviyesinin yüksek ya da düşük olup olmadığını sunar. Tiroid bezindeki düzensizlikler, kötü ruh hali, düzensiz yumurtlama, gebelik, emzirememe, kemik erimesi, jinekomasti ve adet düzensizliği gibi sorunlar için prolaktin hormonu tetkiki istenebilir. Prolaktin hormonunun referans değeri kadınlarda yaklaşık olarak 10 ile 25 µg/L seviyeleri arasında, erkeklerde ise yaklaşık 5 ile 15 µg/L aralığındadır.

 

Yüksek Prolaktin Hormonu Nedir?

Kandaki, prolaktin değerinin 25 µg/L seviyesinden fazla çıkması, prolaktin yüksekliği yani hiperprolaktinemi olduğunu gösterir. Gebelik sırasında ve doğum sonrasında kandaki prolaktin seviyesinin yüksek çıkması normal olarak kabul edilse de, gebelik ve lohusalık söz konusu değilse, prolaktin hormonunun yükselmesi hormon düzensizliğine neden olur.

 

Hiperprolaktineminin nedenleri nelerdir?

  • Adet düzensizlikleri
  • Antidepresanlar
  • Anti-psikotik ve hipertansiyon ilaçları
  • Reflü ilaçları
  • Epilepsi ilaçları
  • Tiroid hormonundaki dengesizlikler
  • Hipofizer tümörler
  • Uyku bozuklukları
  • Egzersiz
  • Stres
  • Kronik Hastalıklar

 

Hiperprolaktineminin sonuçları nelerdir?

Prolaktin yani süt hormonu yüksekliği; kadınlarda vajinal kuruluk, gebelik dışında memelerden süt gelmesi, yumurta üretiminin kesilmesi, gebe kalamama, adet düzensizliği, adet kesilmesi, cinsel istekte azalma, ağrılı cinsel ilişki gibi şikâyetlere sebep olur.

Erkeklerde prolaktin yüksekliği ise cinsel isteksizlik, ereksiyon problemleri, infertilite, vücut tüylerinde azalma ve bazen de meme ucu akıntısına sebep olur. Ayrıca kemik erimesi, baş ağrısı ve görme sorunlarına yol açabilir.

 

Yüksek Prolaktin Hormonu Tedavisi Nasıldır?

Prolaktin yüksekliğine sebep olan problemin saptanması ile tedavi başlar. Bazı hastalarda stresten uzaklaşma, düzenli beslenme ve uyku düzeninin sağlanması, bol ve pamuklu iç çamaşırlarının tercih edilmesi prolaktin seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Çoğunlukla hiperprolaktinemiye sebep olan hastalığın tedavisi yapıldıktan sonra, hormon seviyesi normal değerlere iner. Eğer prolaktin yüksekliği belli bir seviyenin üzerinde ise MR yöntemi ile hipofiz bezi görüntülenerek lezyon olup olmadığı netleştirilmelidir. Hipofiz bezinde kitle tespit edilirse ilaç tedavisiyle kitlenin küçülmesi sağlanır. Ancak büyük bir kitleyse cerrahi müdahale gerekir.

Prolaktin hormonunun yüksek seviyelerde olması yumurtlamayı engellediği için gebe kalmak normal şartlara göre zorlaşabilir ancak gebeliğin önünde kesin bir engel değildir. Yüksek prolaktin hormonuna rağmen hamile kalabilen kadınlar görüldüğü gibi her durumda uygun önlemlerin alınması gerekmektedir. Ağızdan alınan prolaktin ilaçları ile yaklaşık iki üç aylık bir tedavi ile hormon seviyesinin normal seviyeye inmesi beklenir.

Prolaktin Hormonu Fazlalığı

Prolaktin Hormonu(süt hormonu) Nedir?

 

Prolaktin (prolactin) insanlarda beyinin arka kısmında hipofiz adı verilen bir bölgeden salgılanan bir hormondur. Başlıca fonksiyonu doğum sonrası süt üretimidir. Kandaki normal değer aralığı ng/ml'dir. Normal olarak kan dolaşımında küçük miktarlarda bulunmaktadır. (erkeklerin kan dolaşımında da bulunur) Prolaktin inhibe edici faktör (dopamin) adındaki bir diğer hormon tarafından kontrol altında tutulmaktadır.

 

Prolaktin hormonu salgısı arttığı zaman gereksiz süt salınımına (buna galaktore denmektedir) ve adet düzensizliğine sebep olur. Bazen klinik olarak şikayetler olsa bile kan testlerinde hormon düzeyleri normal çıkmaktadır, bunun nedeni laboratuvar yöntemleri ile ölçülemeyen prolaktin alt türlerinin olmasıdır ve bunların da laboratuvarda tespit edilememesidir. Prolaktin fazlalığı kadınların önemli bir kısmında adet gecikmeleri , adet düzensizliği ve memelerden süt gelmesi durumu görülür.

Süt Hormonu Yükselmesi (Hiperprolaktinemi) Prolaktin vücutta süt üretimini sağlayan hormondur. Kadın gebe kaldığında yükselen hormonlar prolaktini uyararak memelerden süt üretimini gerçekleştirirler. Bazı kadınlarda kolostrum adı verilen erken süt memelerden henüz gebelik döneminde doğum olmadan da salgılanabilir ve bunun normal olduğu düşünülmektedir. Prolaktin hormonu, gebelik olmadan da belirli düzeylerde kadın üreme organlarının gelişimi ve fonksiyonu için gereklidir. Bu hormon beynimizin alt kısmındaki hipofiz denilen organdaki bazı hücrelerce üretilir ve kana salınır. Yine beynimizin hipotalamus denilen kısmından salgılanan Dopamin adı verilen bir başka maddenin salınımıyla kontrol altında tutulur.

 

Hiperprolaktinemi, hamile olmayan kadınların ve erkeklerin kanında çok fazla prolaktin bulunması durumudur. Bu, kadınlarda yumurtlama sonrası vücuttaki progesteron üretiminde düşüşle sonuçlanır. Bu da düzensiz yumurtlamayla ve seyrek adet periyotlarıyla sonuçlanabilmektedir. Adetlerin tamamen kesilmesine ve galaktore adı verilen memede süt üretimine neden olabilmektedir.

Erkeklerde de galaktore olabilmektedir. Erkekte yüksek prolaktin seviyesi iktidarsızlıkla, cinsel istekte azalmayla ve kısırlıkla sonuçlanabilmektedir.

 

Hiperprolaktinemi oldukça yaygındır. Adet periyotları durmuş ve düşük FSH seviyesine sahip üreme çağındaki kadınların üçte birinde hiperprolaktinemi görülmektedir. Kadınların % 90’ ında galaktore ve hiperprolaktinemi görülmektedir.

 

Hiperprolaktinemiye (Süt hormonu) yüksekliğine yol açan durumlar nelerdir?

 

Adet düzensizlikleri (az adet olma, seyrek adet olma, adet olamama)

Meme ucu akıntısı (gebelik dışında süt gelmesi = galaktore)

Yumurtlamanın bozulmasına bağlı olarak gebe kalamama (kısırlık) görülebilir

Belli ilaçlar (yaygın olarak reçete edilen antidepresanlar, anti-psikotik ve hipertansiyon ilaçları gibi)

Şifalı bitkiler (çemen, rezene tohumları ve kırmızı yonca)

Hipofizer tümörler. Bunlar genellikle çok küçüktürler fakat hiperprolaktinemi vakalarının yaklaşık % 30’ unun sebebi olarak gösterilmektedir.

Tüm hiperprolaktinemi vakalarının yaklaşık üçte birinde sebep bulunamamaktadır.

Uyku (prolaktin geceleri en yüksek seviyededir)

Hipotiroidizm veya düşük aktiviteli tiroit

Belli gıdalar

Egzersiz

Stres

 

Hiperprolaktinemi Nasıl Teşhis Edilmektedir?

 

Adet görmüyorsanız veya adetleriniz düzensizse, memelerinizde süt üretimi varsa veya hamile kalmada problemleriniz varsa, doktorunuz kan prolaktin seviyesini ölçmek için kan testi isteyebilir. Eğer yüksek çıkarsa doktorunuz genellikle aç karnına ve stresli değilken ikinci bir test daha isteyecektir. Eğer seviye hala yüksekse, doktorunuz tiroit ve böbrek problemlerini elemek için testler yapacaktır. Eğer tiroit ve böbrek fonksiyonları normalse, bu duruma neden olabilen hipofiz tümörlerini manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya kompüterize aksiyal tomografi (CT scan) teşhis edebilmektedir. Eğer MRI veya CT scan bir gelişim ortaya çıkarırsa, bu büyüklüğüne göre sınıflandırılacaktır. Eğer küçükse, mikroadenom olarak adlandırılır. Eğer büyükse (çapı 1 cm’ den büyük ise) makroadenom olarak adlandırılır.

Prolaktin seviyesi ölçümü nasıl yapılmalıdır?

Prolaktin hormon testi sabah saat arasında yapılmalı,

Hormon testinden önce özellikle birkaç gün süreyle cinsel ilişkide bulunmamalı, (bir önceki 24 saat cinsel ilişki olmamalı)

Prolaktin testi st öncesi birkaç gün meme uyarımından ve özellikle meme ucu uyarımından kaçınılmalı, kan mutlaka sabah aç karna kan alınmalı,

Testin sabahı cinsel ilişkide bulunmamalı,

Uykusuz olunmamaya özen gösterilmelidir

Mümkünse aç olunmalı

Test öncesi birkaç gün meme uyarımından kaçınılmalı, (dar sütyen giyilmemeli,göğüsler yıkamak için dahi ovulmamalıdır),

 

Prolaktin hormonu yüksekliği tedavisi nasıl yapılır?

 

Hiperprolaktinemide şikayet ve bulgulara göre tedavi seçeneği vardır, eğer tek sorun galaktore ise genelde tedavi gerektirmez. Tedavi hiperprolaktinemi nedenine bağlı olmaktadır. Eğer doktorunuz bir neden belirleyemezse veya hipofizde mikroadenom veya makroadenomunuz varsa başlıca tedavi ilaç tedavisidir.

Prolaktin hormonu seviyesine göre tedavi planlanır (parlodel, dostinex gibi..) Eğer değer ng/ml'den yüksek bulunur ise hipofizde sorun olabileceğinden ileri tetkik funduszeue.info siz gebe kalana kadar devam etmektedir. Hamile kaldığınızda ilaç tedavisinin kesilmesi durumunu hekiminizle konuşmalısınız.

Ameliyat nadiren gerekmektedir (sadece ilaç tedavisiyle iyileşmeyen büyük hipofiz tümörleri için). Daha büyük hipofiz tümörlerinde ara sıra MRI veya CT scan yapılmalıdır. Eğer hipotiroidizminiz varsa, doktorunuz bunu prolaktin seviyesini normale döndürmesi gereken tiroit replasman ilaçları ile tedavi edecektir. Eğer yüksek prolaktinden aldığınız ilaç veya ilaçlar sorumlu ise, doktorunuz size başka bir seçenek bulmak için çalışacaktır. Bazı durumlarda östrojen seviyesinin normale dönmesi için hormon tedavisi gerekebilmektedir.

 

Bilinmesi Gereken Terimler:

Galaktore: Erkelerde veya hamile olmayan kadınlarda memelerde süt salgılanması durumu.

Hiperprolaktinemi: Kan prolaktin seviyesinin çok yüksek olması durumu.

Hipotiroidizm: Aktivitesi düşük tiroit.

Makroadenom: Prolaktin salgılanmasına neden olan büyük hipofizer tümör (1cm).

Mikroadenom: Daha küçük hipofizer tümör.

Hipofiz: Beynin alt kısmında yer alan ceviz büyüklüğünde bir salgı bezidir ve üreme ve büyümeyle ilgili çeşitli hormonlar salgılamaktadır.

Prolaktin: Süt üretimini ve meme gelişimini kontrol eden, hipofiz tarafından üretilen bir hormon.

Prolaktin inhibe edici faktör (PIF): Prolaktin salgılanmasını engelleyen bir hormon (dopaminin PIF olduğuna inanılmaktadır).

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası