yenisey yazıtları özellikleri / Yazılı Edebiyat Dönemi - Türk Dili ve Edebiyatı

Yenisey Yazıtları Özellikleri

yenisey yazıtları özellikleri

Yenisey yazıtları ve özellikleri: Yenisey yazıtları nedir, kime aittir?

Türk Dil tarihi açısından büyük önem taşıyan Yenisey Yazıtları ve özellikleri hakkında bilgiler merak ediliyor. Genellikle derslerde eğitim olarak verilen yazıtların o döneme ait birçok bilgi içerdiği biliniyor. Toplam 158 adet Türkçe yazıt kurgan (mezar) ve kaya taşlarından oluşan Yenisey yazıtları Orhun Alfabesi diye bildiğimiz Türkçe Damgalar ile yazılmıştır. Bu yazıtların Kırgızlara ait olduğu kaynaklar arasında bulunuyor. Peki Yenisey yazıtları ve özellikleri: Yenisey yazıtları kime ait?

YENİSEY YAZITLARI VE ÖZELLİKLERİ

Türkçenin ilk yazılı belgeleri olma özelliği taşıyan yenisey yazıtları Kırgızlara aittir. Gelişmiş bir dille yazılan yazıtlar toplam 158 adet Türkçe yazıt kurgan (mezar) ve kaya taşlarından oluşmaktadır. Yalın ve abartısız bir dille yazılan yazıtlar türk tarihi ve dili hakkında birçok bilgi verir.

Kaynaklara göre Yenisey yazıtları Orhun Yazıtları'ndaki yüksek heyecan ve lirizmden uzaktır. Kullanılan yazı Orhun Yazıtları'ndaki kadar gelişmemiştir. Mezarların dikiliş tarihleri belli değildir.

Göktürk yazıtları ve özellikleri hakkında bilgiler - Göktürk yazıtları nerede, hangi çağda kimin adına dikilmiştir?

YENİSEY YAZITLARI KİME AİT?

Yenisey yazıtları Kırgızlara aittir. Yenisey Yazıtları, Rusya'da Hakasya, Tuva ve Altay özerk cumhuriyeteleri içinden geçen Yenisey Nehri boyunca bulunmuş olan toplam 158 adet Türkçe yazıt kurgan (mezar) ve kaya taşlarından oluşmaktadır. Yazıtlar Orhun Alfabesi diye bildiğimiz Türkçe Damgalar ile yazılmıştır. Türk tarihi açısından birçok bilginin bulunduğu yazıtların dili sadedir.

YENİSEY YAZITLARI ÖZELLİKLERİ

Rusya'da Hakasya, Tuva ve Altay özerk cumhuriyetleri içinden geçen Yenisey Irmağı boyunca bulunmuş olan toplam 158 adet Türkçe yazıt kurgan (mezar) ve kaya taşlarından oluşmaktadır.

Yazıtlar Orhun Alfabesi diye bildiğimiz Türkçe Damgalar ile yazılmıştır.

Türk dili tarihinin ilk somut verilerini oluşturur.

Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Marmara Üniversitesi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü - Türk Dili ve Edebiyatı

Müfredat AdıDers KoduDers AdıDers TürüDönemAKTSTeorikUygulama
Türk Dili-Tezli Yüksek Lisans-2014TRD7029Yenisey Yazıtları ve Dil ÖzellikleriZorunlu17,0030

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Türk dil tarihi içerisinde Yenisey yazıtlarının içeriği ve meydana getirildiği coğrafya hakkında bilgi sahibi olmak, yazıtlarla ilgili envanter çalışmalarını incelemek, yazıtları ses, şekil ve anlam bilgisi açısından çözümlemek.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Yenisey yazıtları üzerinde transliterasyon ve transkripsiyon çalışması yapılması, yazıtların dil özellikleri ve söz varlığı açısından incelenmesi.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım / sunum, soru-cevap, tartışma, proje, ödev.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Aksan, Doğan, En Eski Türkçenin İzlerinde, Orhun ve Yenisey Yazıtları Üzerinde Sözcükbilim, Anlambilim ve Biçimbilim İncelemelerinin Aydınlattığı Gerçekler, Bilgi Yayınevi, Ankara 2014. Aydın, Erhan, Yenisey Yazıtları, Kömen Yayınları, Konya 2015. Berta, Arpad, Sözlerimi İyi Dinleyin... Türk ve Uygur Runik Yazıtlarının Karşılaştırmalı Yayını, (Çev. Emine Yılmaz), Türk Dil Kurumu yayınları, Ankara 2010. Clauson, S. Gerard, An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century, ClarendonPress, Oxford 1972. Donner, Otto, Fin Atlası Orhun Yazıtlarının 1980 Yılındaki İlk Çözümü, çev. Metin Sirman-Yaşar Sabit Dalbaşar, Töre Yayın Grubu, İstanbul 2005. Ercilasun, Ahmet Bican, Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dil Tarihi, Akçay Yayınları, Ankara 2004. Erdal, Marcel, A Grammar of Old Turkic, Brill,Leiden 2004. Erdal, Marcel, Old Turkic Word Formation: A Functional Approach to the Lexicon I– II, Otto Harrassowitz (Turcologica, Band 7) Wiesbaden 1991. Esin, Emel, İslamiyet’ten Önceki Türk Kültür Tarihi ve İslam’a Giriş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yayınları, İstanbul 1978. Gabain, Annemarie von, Eski Türkçenin Grameri çev. Mehmet Akalın, Türk Dil Kurumu yayınları, Ankara 2000. Kormuşin, İ.V., Tyurkskiye Yeniseyskiye Epitafii, Tekstı i issledovaniya, Moskova 1997. Kormuşin, İ.V., Yenisey Eski Türk Mezar Yazıtları-Metin ve İncelemeler, çev. Rysbek Alimov, Türk Dil Kurumu yayınları, Ankara 2017. Malov, S.Ye,, Yeniseyskaya Pis’mennosti Tyurkov, tekstı i perevodı Moskova-Leningrad 1952. Orkun, Hüseyin Namık, Eski Türk Yazıtları III, Türk Dil Kurumu yayınları, İstanbul 1940. Orkun, Hüseyin Namık, Eski Türk Yazıtları, Birleştirilmiş 3. Baskı, Türk Dil Kurumu yayınları, Ankara 2011. Radloff, Wilhelm, Versuch eines Wörterbuches der Türk-Dialecte (Opıt slovarya tyurkskix nareçiy), 4 cilt,Sank-peterburg, 1893-1911. Radloff, Wilhelm, .Die alttürkischen Inschriften der Mongolei, St.-Petersburg, 1895.. Rasony, Laszlo, Tarihte Türklük, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü yayınları, Ankara, 1971. Räsänen, Martti, Versuch Eines Etymologischen Wörterbuchs der Türksprachen, Lexica Societatis Fenno-Ugricae XVII, Helsinki 1969. Tekin, Talat, Orhon Türkçesi Grameri, Türk Dilleri Araştırmaları Dizisi: 9, İstanbul 2003. Tekin, Talat, Orhon Yazıtları, Simurg Yayınları, İstanbul 1995. Yıldırım, Fikret, “Kâğıda Yazılı Runik Harfli Eski Türkçe Metinler”, Yenisey-Kırgızistan Yazıtları ve Irk Bitig (Hzl.: Erhan Aydın ve Rysbek Alimov ve Fikret Yıldırım), BilgeSu yayınları, Ankara 2013, s. 339–494.

Dersin Web Sayfası

-

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri GÜLDEN SAĞOL YÜKSEKKAYA
Ofis/Oda No
Telefon
E - Posta
Web
Öğrenci Görüşme Saatleri

Öğrenme Çıktıları

  • Öğrenci, Türk dili ve edebiyatının zaman ve mekân içindeki farklı görünüşlerinden haberdar olurlar, onlar hakkında yorum yapabilir, tahlil edebilir.
  • Öğrenci, Türk dilinin tarihi ve çağdaş çeşitli evrelerini ve bunların ayırt edici dil özelliklerini sıralayabilir.
  • Öğrenci, Türk Dili araştırmalarının problemlerini tanımlayabilir ve anlatabilir.
  • Öğrenci, bu disiplini/disiplin kısmını profesyonel olarak eğitim-öğretim kuruluşlarında öğretebilir
  • Öğrenci, alana ilişkin temel ve genel bilgi sahibi olur.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

HaftaTeorik
1Türk yazı dillerinin ve lehçelerinin tasnifi üzerine görüşler.
2Yenisey yazıtlarının keşfi ve genel içeriği.
3Yenisey yazıtları üzerinde yapılmış envanter çalışmaları.
4Yenisey yazıtlarında kullanılan yazı sistemi ve imla.
5Elegest yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
6Altın Köl yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
7Hemçik Çırgakı yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
8Ara Sınav Haftası
9Abakan yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
10Abakan yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
11Begre yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
12Kızıl Çıraa yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
13Açura yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
14Uybat yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
15Uybat yazıtı üzerinde çalışma. Yazıtın söz varlığının yapı ve anlam açısından tarihi ve çağdaş dönem ile mukayese edilmesi.
16Ders Çalışma Haftası
17Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

DeğerlendirmeDeğer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriDeğer
Final Sınavı100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma17351
Proje ve Hazırlığı000
Ödev ve Hazırlığı13030
Laboratuvar ve Hazırlığı000
Atölye ve Hazırlığı000
Sunum ve Hazırlığı13030
Seminer ve Hazırlığı000
Demo ve Hazırlığı000
Araştırma ve Hazırlığı000
Rapor ve Hazırlığı000
Arasınav ve Hazırlığı13030
Kısa Sınav ve Hazırlığı000
Final ve Hazırlığı13030
Teorik Ders Saati000
Uygulama Ders Saati000

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5

Yazılı Edebiyat Dönemi ve Özellikleri

İslamiyetin kabulünden önceki dönemde Türkler iki yazı (alfabe) kullandılar: Göktürk yazısı, Uygur yazısı. Bilinen en eski yazılı metinler Göktürk yazısıyla yazılmıştır. Bunlar, VI. yüzyıldan kalan “Yenisey Yazıtları” ve VIII. yüzyıldan kalan “Göktürk Yazıtları (Orhun Yazıtları)”dır.

Uyarı: “Yazıt” ya da “kitabe”, bir kimse ya da bir olayın anısını yaşatmak için çoğunlukla taşlar üzerine kazınarak yazılan yazı demektir.

Uyarı: Türk edebiyatının edebi değer taşıyan ilk yazılı örnekleri Göktürk (Orhun) Yazıtlarıdır.

ORHUN YAZITLARI

Dikili taşlar üzerine yazılmış olan bu yazıtlar Göktürklerin tarihinden söz etmektedir. Yazıtlar Orhun (Orhon) Irmağının eski yatağına dikilmiş olduğundan bunlara “Orhun Yazıtları”, “Orhun Kitabeleri” de denmektedir. İrili ufaklı birkaç dikili taştan oluşan bu yazıtların en önemlileri şunlardır:

  • Tonyukuk anıtı: Göktürklerin dört kağanına vezirlik etmiş bulunan Bilge Tonyukuk tarafından 720 yılında yazdırılıp diktirilmiştir.
  • Kültigin anıtı: Doğu Göktürklerini elli yıl süren Çin tutsaklığından kurtaran Kutluğ Kağan’ın küçük oğlu ve Bilge Kağan’ın kardeşi Kültigin adına 732’de diktirilmiştir.
  • Bilge Kağan anıtı: Kutluğ Kağan’ın büyük oğlu Bilge Kağan adına 735’te diktirilmiştir. Kültigin ve Bilge Kağan yazıtlarının metni hükümdar ailesinden Yulug Tigin tarafından yazılmıştır. Yulug Tigin, edebiyatımızın, bilinen ilk yazarıdır diyebiliriz.
  • Göktürk Yazıtları, XVIII. yüzyıl ortalarında bulunmuş, ancak XIX. yüzyıl sonlarında Danimarkalı doğubilimci Vilhelm THOMSEN tarafından okunmuştur (1893).
  • Bu yazıtlardaki gelişmiş yazı dili, bunların ilk olmayabileceğini, bu aşamaya gelinceye dek pek çok yazılı ürün verilmiş olabileceği ihtimalini düşündürmektedir.
  • Not: Uygur yazı dilinin de çok eski ve çağına göre oldukça gelişmiş örnekleri olduğu biliniyor. Örneğin, Aprınçur Tigin’in iki şiiri Turfan kazısında bulunmuş ve okunup yayımlanmıştır.

Orhun Abideleri (Göktürk veya Orhun Yazıtları) Özellikleri

  • Günümüze ulaşan en eski Türk alfabesi Göktürklere aittir.
  • Göktürkler, kendi icatları olan 38 harflik bir alfabe kullanmışlardır.
  • Göktürk Yazıtları, Türk dilinin en eski yazılı kaynağıdır.
  • Türk dilinin ilk tarih, hitabet ve anı türü örneği olarak kabul edilir.
  • Abidelerde Türk milleti, kültürel kimliğine sahip çıkmaya çağrılır.
  • Tarihten örnekler verilerek, Çinlilerin Türkler üstünde oynadıkları oyunlar anlatılır.
  • Birlik ve beraberlik çağrısı yapılır.
  • Bu devirden kalma eserler 250 civarındadır.
  • Bu eserlerin önemlileri, kaplumbağa kaidelerinin üzerine oturtulan ve sonsuzluğu simgelediğine inanılan Bengü Taşlar’ın üzerine yazılmıştır.
  • En ünlüleri, Orhun Abideleri olarak anılan, Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtlarıdır.
  • Bu yazıtlar, Danimarkalı bilim adamı Wilhelm THOMSEN tarafından 1893’te çözülmüştür.
  • Dil ve anlatımındaki güzellik, yazılı dönemin çok daha öncelere dayandığı kanısını güçlendirmektedir.

Göktürk Yazıtları şunlardır:

Tonyukuk Yazıtı

  • Göktürk Kağanlığı’nın büyük devlet ve siyaset adamı Bilge Tonyukuk adına kendi sağlığında yazdırıp diktirmiş olduğu aynı boyda iki taştır.
  • 725 yılında yazıldığı tahmin edilmektedir.
  • Her iki taşın dört yüzü de yazıtlarla kaplıdır.

Kül Tigin Yazıtı

  • Bilge Kağan tarafından, kardeşi Göktürk prensi ve komutanı Kül Tigin anısına 732 yılında dikilmiştir.
  • Bilge Kağan’ın ağzından yazılan ve dört yüzünde de yazıt olan tek parça büyük bir taştır.
  • Batı yüzündeki yazı Çincedir.

Bilge Kağan Yazıtı

  • Ünlü Göktürk hakanı Bilge Kağan adına, oğlu Tengri Kağan tarafından 735 yılında dikilmiştir.
  • Anıt, Yolluğ Tigin tarafından ve Bilge Kağan’ın ağzından yazılmıştır.
  • Doğu yüzünde 41 satır, kuzey ve güney yüzlerinde 15 satır Türkçe yazıt vardır.

Uygur Metinleri

  • 9. yüzyılda Türk dünyasına Uygurlar egemen olmuştur.
  • Uygurlar, kendilerine ait 14 harflik bir alfabe geliştirip onu kullandılar.
  • Bu alfabe uzun bir dönem Türk dünyasının ortak alfabesi olmuştur.
  • Uygurların dinleri de farklıdır.
  • Uygurlar arasında en fazla yayılan ve kültürel hayatı en çok etkileyen din Budizm’dir.

Uygur Dönemine ait en önemli eserler şunlardır:

Sekiz Yükmek (Sekiz Yığın)

  • Çinceden çevrilmiştir. Budizm’in inanç ve felsefesini anlatır.
  • O dönem Uygurlar arasında çok önemsenmiş ve yayılmıştır.

Altun Yaruk (Altın Işık)

  • Çinceden çevrilmiştir.
  • Budizm’in mukaddes kitabıdır.
  • Burkancılığın (Budizm’in) inanç ve felsefesini ve Buda’nın menkıbelerini anlatır.

Kalyanamkara ve Papamkara (İyi Düşünceli Şehzadeyle Kötü Düşünceli Şehzade)

  • Burkancılığa ait bir hikâyedir.
  • İyi düşünceli şehzadenin bütün canlılara yardım etmek ve canlıların birbirini öldürmesini engellemek üzere yaptığı maceralı yolculuğu anlatır.

Irk Bitig (Fal Kitabı)

  • Bir fal kitabıdır.
  • İçinde 65 fal vardır ve her bir fal bir paragraftır.
  • Kitap Uygur dönemine ait olmasına rağmen Göktürk yazısıyla yazılmıştır.

Tags:yazılı edebiyat, Yazılı Edebiyat Dönemi, Yazılı Edebiyat Dönemi ve Özellikleri, Yazılı Edebiyat Köktürk Yazıtları Uygur Metinleri, yazılı edebiyat nedir, Yazılı Edebiyat Özellikleri, yazılı edebiyatın özellikleri, Yazılı Edebiyatın Ürünleri

Yazar Hakkında

Ata Tekin

Edebiyat bir ihtiyaçtır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır