kokulu akıntıya ne iyi gelir / Vajina Kokusu Nasıl Geçer? Vajina Kokusu Doğal ve Bitkisel Yöntemlerle Nasıl Giderilir?

Kokulu Akıntıya Ne Iyi Gelir

kokulu akıntıya ne iyi gelir

Genital Bölgede Koku

Vajinada bulunması gereken ‘laktobasil’ grubu bakteriler kandaki şekeri alır, parçalar ve laktik aside çevirir. Laktobasillerin yaptığı şeker parçalama işlemi nedeniyle ortaya çıkan laktik asidin kokusuna da genital koku denir. Bu asidin PH değerine, vajinal asidik değer denir ve normali 4 olarak kabul edilir. PH değeri, genital bölgedeki laktobasiller ile ilgilidir. Laktobasillerin eksik olması genital bölgede sorun olması anlamına gelir. Genital bölgedeki yararlı bakterilere flora veya biota denir. Bu bakteriler dezenfektan ve antiseptik rolü de üstlenir. 

Vajina doğası gereği, hava alması gereken, ortalama bir sıcaklık ve nemde bulunması gereken bir organdır. Bunu sağlayan vajinal florada, bir takım yararlı organizmaların baskın halde bulunması gerekir. Vücudumuzun dışarıya açık her ortamında olduğu gibi, ellerimiz,  burnumuz, kulağımız vs. vajina içinde de bir takım bakteriler, mikroorganizmalar olabilir. İşte bu dengenin bozulması vajinal akıntıya veya akıntısız vajinal kokuya neden olur.


Kötü Vajinal Koku Kanser Değil Enfeksiyon Belirtisi

Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen en önemli sorunlar arasında yer alan, daha çok da enfeksiyon kaynaklı olan akıntılar, "normal fizyolojik akıntılar" ve "enfeksiyona bağlı akıntılar" olarak ikiye ayrılır. Fizyolojik akıntılar; kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılardır. Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Muayenede bulgu yoksa, normal kabul edilir.

‘Kötü kokulu akıntı’ kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri de yine kokulu olmaz. Vajinal koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Elbette virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon gelirse genital koku oluşabilir. Dolayısıyla genital bölgede kötü koku deyince akla bakteriyel enfeksiyon gelmelidir. Tabii burada enfeksiyona yatkın olan kişileri de unutmamak lazım. Bölgenin temizliğine dikkat etmeyen, diyabetik, AIDS gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı durumu olanlar enfeksiyona yatkın olan kişilerdir.

Tuvaletten Mikrop Kapmak Zor Bir İhtimal

Türkiye’de pek çok kadın klozete oturmadan önce genellikle kapağın temiz olup olmadığını kontrol eder. Hatta öncesinde temizleyip, üzerini de klozet örtüsü veya peçeteyle kapatır. Islak bir akıntı damlasının üzerine oturulursa enfeksiyon riski doğabilir. Ancak kurulanmış ve üzeri örtülmüş bir klozetten mikrop kapılması son derece nadir bir durumdur. Bu durumda enfeksiyonun tuvaletten kapıldığı söylentisi pek doğru değildir. Doktora başvuran kişilerin bir kısmı da havuzdan mantar kaptığı şikayetiyle gelir. Yüzerken vajinanın içerisine suyun girme ihtimali pek yoktur. Dolayısıyla havuzdan veya küvetten mikrop kapma ihtimali düşüktür.

Cinsel İlişki Genital Kokuyu Tetikler mi?

Cinsel ilişki öncesi heyecanlanma ve sıvı artışı olur. Var olan doğal kokuyu artırır. Erkeğin boşalması sonucu gelen spermin kendine has bir kokusu vardır. Kadın buna alışık değildir. Spermle birlikte erkekten bir bakteri gelirse doğal olarak onun da bir kokusu vardır. Sonuç olarak bir kadın eşinden enfeksiyon almasa bile ilişki sonrası koku olması normaldir. Ama ilişki sonrası erkekten gelen koku, bozuk balık kokusuna benziyorsa tedavi edilmesi gerekir.

Genital Koku Hangi Rahatsızlıklardan Kaynaklanabilir?

Kötü koku kadının yaşamının her alanını etkileyebilir. Fizyolojik koku dışında kendisini hatta bazen çevresini rahatsız edecek kadar koku olabilir. Bu kokuların iki nedeni vardır: 

  • Kanama zamanındaki kanın içinden çıkan değişik kimyasal maddelere bağlı olan koku.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar olduğunda genellikle bozulmuş balık kokusu gibi tanımlanan ağır bir koku.

Bu nedenlerden ikincisi enfeksiyonu düşündürür. Teşhisi ve tedavisinin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Çünkü enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezlerse vajenle sınırlı kalmaz; rahim ağzına, rahim içine ve tüplere kadar giderek kısırlığa yol açan sorunlar çıkarabilir. Akıntı ve kokuyu her zaman normal kabul etmemek gerekir. Bu yüzden her kadının kendi vajinal kokusunu bilmesi bunun dışında doğal olmayan kokulardan şüphelendiğinde doktoruna başvurması uygun olur. Sigara içmek, birden fazla partner ile beraber olmak ve vücut ısısındaki değişiklik vajinal kokunun diğer nedenleri arasında yer alır.

Diyabet Vajinal Mantar Nedeni

Diyabet hastalığında da özellikle tedavilere dirençli genital mantar enfeksiyonları sık görülür. Bu nedenle sık tekrarlayan ya da tedavilere direnç gösteren durumlarda hijyen eğitimi ve gizli diyabet olup olmadığı kontrol edilir. Klamidya ve gonore (bel soğukluğu) enfeksiyonları, üst genital yollarda yapışıklığa yol açıp kısırlık nedeni olabilir. Aynı zamanda karın iç zarını da iltihaplandırıp "pelvik iltihabi hastalık" adı verilen, kasık ağrısı ve kısırlık şikayetlerine neden olan tekrarlayıcı nitelikteki hastalığın da en önemli nedenleri arasında kabul edilirler. Bu gibi durumlarda eş ile birlikte antibiyotik tedavi uygulanması gerekir. Çok sık antibiyotik kullanmak da vajinal florayı değiştirebilir ve koku ile akıntıya sebep olabilir.

Yeşil Vajinal Akıntı

Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların belirtileri arasında akıntının renkli, kokulu, rahatsız edici miktarda görülmesi ayırıcı tanı olur. Bakteri, mantar ya da parazit kökenli olabilen bu akıntılar, genelde gri, sarımsı gri ya da yeşil renkli olup, yanma ve kaşıntıya da neden olabilir. Klinik muayene yoluyla akıntının karakterinden etken hakkında bir ön fikir edinilebilse de mikroskop altındaki özel görünümlerine göre bu enfeksiyonların tiplendirilmesi en doğru yöntem olarak kabul edilir.

Genital Bölgenin Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Vajina kokusu yaşamamak ya da vajinal rahatsızlıklara yakalanmamak için kadınların genital temizlikte dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Normal şartlarda temizlenmesi önerilen ‘vulva’ denilen dış genital bölgedir. İç kısmın temizlenmesi ise önerilmez. O bölgeyi koruyan bakteriyel duvar olduğu için yıkanması sağlıklı değildir. Aksine zararlıdır. Ancak kadın ve erkeğin çok eşli yaşamı varsa vajinanın dezenfeksiyonunu sağlamak gerekebilir. Burada alınacak önlemlerden biri kondom kullanılmasıdır. Her şeye rağmen enfeksiyon kapıldıysa gecikmeden doktora başvurulmalıdır. Normal olmayan koku ve akıntıdan bahsedilip gereken teşhis ve tedavi uygulanmalıdır. Vajinal temizlik öneriliyorsa doktor tavsiyesiyle vajen kokusu ve enfeksiyonun olmaması için özel solüsyonlar kullanılabilir.

Vajinal Koku İçin Antibiyotik Kullanmak Doğru mu?

Genital bölgeden gelen akıntı berrak ve kötü kokuya yol açmıyorsa fizyolojiktir ve bir hastalığa işaret etmez. Kötü kokulu ve fazla akıntı varsa, idrar yaparken yanma ve kaşıntı söz konusuysa vajinada enfeksiyon vardır. En sık görülen şey akıntı ve kötü kokudur. Bakteriyel enfeksiyonlar rahim ağzı ve rahim tüplerini tuttuklarında ciddi sonuçlara da neden olabilir. Onun için basit bir enfeksiyon kadının organ kaybına kadar gidecek sonuçlar doğurabilir. Rahim ağzından biyopsi alınması, kürtaj veya rahim filmi gibi vajinal girişim geçirecek kişilerin de enfeksiyon kapma ihtimali olabilir. Böyle durumlarda önceden tedbir almak için gün içerisinde antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotik tedavisi doktor kontrolünde gerçekleşmelidir.

Regl Döneminde Vajinal Koku Normal mi?

Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O, kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanır. Sık sık ped ve iç çamaşırı değiştirmek dışında özel bir temizlik yapmak gerekmez. Tersi durumda nemli bir bölge olması ve PH dengesi bozulduğu için enfeksiyon riski doğabilir. Bir ped en fazla saat kalabilir. Aynı şey vajinal tampon için de geçerlidir. Duş alışkanlığı regl döneminde daha sık hale gelebilir. Genital bölgenin enfeksiyon kapma riskini azaltmak için pamuklu pedler tercih edilebilir. Aynı zamanda ped ve vajinal tampon arasında sıklıkla karşılaştırmalar yapılır. Ancak sık değiştirilmesi şartıyla ikisinin birbirine herhangi bir üstünlüğü yoktur.

Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinal akıntıya yol açan etken hangisi ise tedavi ona göre yapılır. Bu tedaviler, ağızdan alınan ilaçlar şeklinde sistemik, fitil ve kremler şeklinde uygulanabilir. Tüm bunların yanı sıra kadının hijyen eğitimi hakkında da bilgi edinmek gerekir. Çünkü yanlış hijyen uygulamak, bu tip enfeksiyonların tedaviye dirençli olmasına ve sık sık tekrarlamasına yol açar. Sıkça yapılan hatalardan biri de vajina bölgesinin sabunla yıkanmasıdır. Bu vajinanın pH dengesini değiştirir. Mantar ve bakteryel sorunlarla seyreden koku ve akıntıya neden olabilir. Vajinanın sadece ılık suyla temizlenmesi önerilir. Vajinal şampuan kullanacak kişilerin ise haftada iki defa bol su ile durulayarak kullanmalarını önerilir.

Genital Bölge Kokusu Nasıl Giderilir?

İç çamaşırıyla birlikte külotlu çorap, tayt ve streç kot pantolonlar bakterilerin üremesine neden olabilir. Çünkü vajinanın olduğu ‘perine’ denilen bölge zaten nemin ve ısının yüksek olduğu karanlık bir bölgedir. Nem, ısı ve karanlık mikroorganizma denilen bakterilerin çok sevdiği bir ortamdır. Basit önlemlerle enfeksiyonla gelen genital kokular önlenebilir. Bunlar önlemler şunlardır:

  • Sıkı çamaşır ve kıyafetler olabildiğince az giyilmelidir. Giyildiği zamanda eve gidince ilk fırsatta çıkarılmalıdır. 
  • Kilotlu çorapların da ilk fırsatta çıkarılması uygun olur. Hatta çok sık enfeksiyon geçiren kadınlara ortasındaki ağı kesmeleri önerilebilir.
  • Naylon sentetik iç çamaşırı nefes almaz. Dolayısıyla enfeksiyonlara daha yatkındır. Tercih edilen pamuklu iç çamaşırlarıdır. Yine modern dünyada sıklıkla giyilen tanga tipi ipli çamaşırlar, enfeksiyon geçiren kişiler için uygun bir tercih değildir. Kadınların klasik tipli iç çamaşırı giymesi önerilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Genital enfeksiyonlar, kötü koku, yanma, kaşıntı

Vajinal enfeksiyon bakteriler, mantarlar, parazitler ve virüsler gibi bazı mikroorganizmalar tarafından vajenin içinde ve etrafında (vulva) gelişen enfeksiyonlardır. Bu mikroorganizmalar lacatbasillus gibi normalde sağlıklı vajende olması gereken mikroorganizmalarla bereber çok az miktarda olabilir. Ancak vajinal duş, antibiyotik, tampon kullanımı ve gebelik gibi çeşitli etkiler nedeniyle yararlı mikroorganizmaların azalması ile enfeksiyon yapan şeyler çoğalabilir.  Böylece vajinal enfeksiyon ve sonucunda kötü koku, yanma, kaşıntı gibi şikayetler başlar. Bazen de yanma kaşıntı gibi şikayetler enfeksiyon nedeniyle olmayıp alerji ve tahriş nedeniyle de olabilir.

Diğer vajinal enfeksiyonlar cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olup korunmasız ve çoklu ilişkilerde sık rastlanır.

genital enfeksiyon

Genital bölgede oluşan enfeksiyonlarda şikayet ve bulgular

Enfeksiyonun cinsine göre oluşan şikayetler:

  • Vajinadan normalin dışında bir akıntı; kalın, beyaz, peynirimsi, ince, gri, yeşilimsi, sarı-yeşil, kötü kokulu, kokusuz
  • Vajen içinde veya vulvada kaşıntı ve rahatsızlık hissi
  • Ödem ve kızarıklık
  • İlişkide ağrı ve/veya yanma
  • İdrar yaparken ağrı ve/veya yanma
  • Kasık ağrısı
  • İlişki sonrası kanama
  • Vulva vajende siğiller, yaralar

Bu şikayetlerden biri ya da birkaçı aynı anda olabilir. Herhangi bir enfeksiyon olmadan da kaşıntı olabilir. Normal sağlıklı vajenden de salgı gelir. Bu salgı ovulasyon veya kanama öncesi gibi adet dönemi boyunca, gebelikte doğum kontrol hapı kullanma gibi farklı durumlarda farklılık gösterir. Ancak sebebi açıklanamayan anormal akıntı enfeksiyon belirtisi olarak kabul edilmelidir.

genital enfeksiyon

Genital bölgede kötü koku, kaşıntı, yanma gibi şikayet oluşturan enfeksiyonlarda tanı

Bazen enfeksiyonun tanısı şikayet ve bulguların iyi tarif edilmesi ile konulabilir. Genital muayene ve şikayetler ile kötü koku, kaşıntı ve yanma nedeni olan enfeksiyonun büyük ölçüde tanısı konur. Çok nadiren tetkik ve biyopsiye ihtiyaç duyulur.

Şikayetler dinlendikten sonra öncelikle vulva bölgesi muayene edilir. Bu bölgedeki, kızarıklık, akıntı, renk değişikliği, yara ve diğer anormallikler gözlendikten sonra spekulum ile vajen içi ve rahim ağzı incelenir. Tanıda şüphe varsa smear ve akıntıdan mikroskobik inceleme için örnek alınır.

Ayrıca gebelik şüphesi ve idrar ile ilgili şikayet varsa bunlarla ilgili testler de istenir.

Vajinal enfeksiyon tipleri

Sık görülen vajinal enfeksiyonlara bakacak olursak:

  • Bakteriyel vajinozis: Normalde vajen florasında olan bakterilerin çok fazla üremesi ile oluşan bir enfeksiyondur. En sık görülen vajinal enfeksiyondur. Çoğunlukla bulgu vermez ve şikayet oluşturmaz. Şikayet olanlarda ince gri beyaz, bozuk balık kokulu akıntı olur. Genellikle kaşıntı, ağrı ve rahatsızlık hissi vermez. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasada cinsel olarak aktif olanlarda daha fazla görülür. Sigara, vajinal deodarant kullanımı ve spiral enfeksiyon riskini arttırabilir.
  • Kandidiazis: Normalde vajen florasında bulunan kandidaların fazla miktarda çoğalmasıyla olan bir hastalık. Kalın beyaz krem şeklinde peynir kesiği gibi akıntı, kaşıntı ve kızarıklık yapabilir. İlişki ve idrar yaparken ağrı olabilir. Enfeksiyon nedeniyle antibiyotik kullanma, diyabet, gebelik, stres gibi vajendeki laktobasillerin miktarını azaltan durumlarda mantar enfeksiyonu artar.
  • Klamidya: Cinsel yolla bulaşan en sık enfeksiyondur. Bakteriyel bir enfeksiyon olup belirgin bir bulgusu yoktur. Normalden daha fazla akıntıya neden olabilir. Bazen ilişki sonrası kanama görülebilir.
  • Gonere: Cinsel yolla bulaşan başka bir hastalık. Klamidya ile birlikte sık görülür.
  • Trikomonoziasiz: Cinsel yolla bulaşan paraziter bir enfeksiyon. Enfeksiyon olanların yaklaşık yarısında herhangi bir semptom olmaz. Sarı beyaz, kötü kokulu, köpüklü akıntı olur. Vulvada hafif ağrı ve kızarıklık olabilir. Eş tedavisi gerekir.
  • Viral vajinitler: Uçuk (herpes), kondilom (HPV) çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Genital herpeste eğer bulgu olursa genital bölgede ağrılı, kızarık kabarcık lezyonlar şeklinde olur. Ayrıca başağrısı ve ateş de olabilir. Herpes enfeksiyonu bir kez olduktan sonra iyileşme olsa bile tamamen vücuttan atılmaz. Zaman zaman şikayetler tekrarlayabilir. Kondilom vulva, vajen, serviks, anüs ve ağızda görülebilir. Bazen kendiliğinden kaybolsada çoğu zaman krioterapi, koter, ameliyat ve ilaç tedavisi gerekebilir.
  • Enfeksiyon nedeniyle olmayan vajinitler: Enfeksiyon olmadan da vajinal sprey ve duş, spermisidler, antibiyotikler ve başka nedenlere bağlı alerjik reksiyon sonucunda vajinit olabilir.
  • Atrofik vajinit: Menopoz döneminde hormon seviyesinin azalmasına bağlı gelişen bir vajinittir. Hormon eksikliği atrofiye neden olur ve buna bağlı kaşıntı, vajinal kuruluk, kızarıklık, ilişkide ve idrar yapmada ağrı gibi şikayetler oluşur.

Vajinal enfeksiyon tanısı

Vajinitin tıbbi hikaye ve muayene ile çok büyük olasılıkla tanısı konur. Şüpheli durumlarda akıntının mikroskobik incelemesi ve nadiren de kan testi ve biyopsi kesin tanı konulmasında yardımcı olur.

Vajinal enfeksiyon tedavisi

Vajinitin tedavisinde başarılı olabilmek için doğru tanı koymak önemlidir. Farklı enfeksiyonlarda şikayet ve bulgular benzerlik gösterdiği için tanı koymak zor olabilir.

Tedavide bütün vajinitler yönelik değil kesin tanısı konan vajinite göre planlama yapılmalı. Eksik ve yanlış tedavi vajinitin kronik hale gelmesine ve sonrasında tedavinin zor olmasına neden olur.

Enfeksiyon nedeniyle olmayan vajinitler iyi değerlendirilip tedavisi yapılmalı. Hormonal değişiklik nedeniyle olan enfeksiyona antibiyotik vermek durumu daha da ağırlaştırır.

Vajinal enfeksiyondan korunma

Vajinal enfeksiyondan korunmak için öncelikli olarak yapılması gerekenleri sıralarsak:

  • Dar ve nemli tutan kıyafetler kullanmamak; nemli ortamlarda mantar enfeksiyonunda artış olur.
  • Islak kıyafetlerle uzun süre kalmamak
  • Laktobasillusların çoğalması için yoğurt yemek ve probiyotik kullanmak
  • Vajeni temizlemek için ağır kokulu sabun ve deodarant kullanmak
  • Vajinal duş vajen PH’ını arttırdığı için kesinlikle yapılmamalı
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için prezervatif kullanmak
  • Atrofik vajinit için hormon tedavisi almak
  • Düzenli muayene olarak hastalıklar kronik hal almadan erken dönemde tedavi olmak

Vajinal enfeksiyon ile ilgili sık sorulan sorular

Vajinal enfeksiyondan ne kadar sürede kurtulabilirim?

Tedavi süresi vajinitin nedenine bağlı. Yaklaşık olarak kandida 3 gün, trikomonas gibi antibiyotik tedavisi alınırsa 7 gün, genital herpes 21 gün, kondilom birkaç ay sürebilir.

Yoğurt vajinal enfeksiyon tedavisinde kullanılabilir mi?

Yoğurt ve prebiyotikler vajendeki yararlı mikroorganizma olan laktobasilusların çoğalmasına yardımcı olduğu için mantar enfeksiyonlarını azaltabilir. Ancak kesin çözüm değildir.

Vajinal duş yapmak sağlıklı mı?

Kesinlikle hayır. Vajinal duş vajen PH’ını arttırdığı için laktobasilusların azalmasına bunun sonucunda enfeksiyon artmasına neden olur.

Vajinal akıntı normal mi?

Adetin farklı dönemle farklılık göstererek bir miktar akıntının olması normal. Normal akıntı hafif bulanık, iritasyon yapmayan, çok az kokusu olan, sulu kıvamda bir akıntıdır. Ovulasyon zamanı ve adete yakın dönemde akıntıda değişiklikler olabilir.

Vajinit bulaşıcı mı?

Cinsel yolla bulaşan HPV, HSV, trikomonas bulaşıcıdır. Bakteriyel vajinozis, kandidiazis, atrofik vajinit ise bulaşıcı değildir.

Tedavi olmadan vajinit kaybolabilir mi?

Vajinit olduktan sonra kendiliğinden geçmesini beklemek çok yanlış. Uzun süre beklenirse tedavisi oldukça zorlaşır.

Vajinal kandida da risk faktörleri nelerdir?

  • Antibiyotik tedavisi
  • Kontrol edilemeyen diyabet
  • Gebelik
  • Yüksek doz estrojen içeren doğum kontrol hapları
  • İmmün sistemi etkileyen hastalıklar (HIV, organ nakli gibi)
  • Tiroid ve endokrin bozukluklar
  • Kortikosteroid kullanımı
  • Vajinal duş

Sağlıklı vajen için 8 kural

Bütün kadınların vajen sağlığına dikkat etmeleri gerekir. Vajinit tedavisi sağlıklı vajen elde etmekten daha zor ve zahmetlidir. Yaşa bağımlı olmakla beraber vajen asidik bir ortamdır.  İçinde barındırdığı yararlı mikroorganizmalar enfeksiyon yapan mikroorganizmaların çoğalmasına engel olur. Sağlıklı vajen için dikkat edilmesi gereken kurallar:

  1. Vajinal duş yapmayarak vajen PH’ını korumak: Normal vajen PH’ı 3,,5 arasıdır. Vajinal duş yapılırsa PH asidik olmaktan çıkıp 7 ve üzerine çıkarak bazik olabilir. PH yükselince laktabasiluslar azalır enfeksiyon ihtimali artar.
  2. Vajen sağlığı için sağlıklı beslenme: Dengeli beslenme, yeteri kadar sıvı tüketme vajen sağlığı için olumlu bir adımdır. Yoğurt kandida olmasını engelleyebilir.
  3. Güvenli seks:  Tek eşlilik, prezervatif kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıkların olmasını engelleyecektir.
  4. Düzenli genital muayene: Hiçbir şikayet olmasada senede bir genital muayene ve pap smear testi yapmak olabilecek sorunların erken tespiti ve tedavisi için önemli.
  5. Tedaviye erken başlamak: Kandida, bakteriyel vajinozis ve trikomonas en sık vajinitlerdir. Gecikmek ya da kendiliğinden geçmesini beklemek sorunun daha da kötüleşmesine sebep olur.  Tedavi olmayınca vajen florası daha kötü olacaktır. Böylece diğer enfeksiyonlar da daha hızlı gelişecektir.
  6. İlişkide ihtiyaç olursa yeterli kayganlaştırıcı kullanılmalı: Eğer ilişkide vajen ve vulva yeteri kadar ıslanamıyorsa mutlaka kayganlaştırıcı kullanımalı. Ancak bu kayganlaştırıcılar petrol ürünü değil doğal kayganlaştırıcılar olmalı.
  7. Kıyafet seçimi: Terleten fazla nem olmasını sağlayan kıyafetlerden uzak durulmalı. Pamuklu ve beyaz iç çamaşırlar tercih edilmeli.
  8. İyi hijyen koşulları: Sağlıklı vajen için temizliğe dikkat edilip iyi hijyen koşulları sağlanmalı. İç çamaşırları yüksek derecede yıkanıp ütülenmeli, deodorant kullanmamalı, tuvalet temizliğine dikkat edilmeli.

Etiketler:gebelik şüphesigenital enfeksiyonlarGenital siğillergonerehenital herpeshpvhpv virüsüidrar yolu enfeksiyonuklamidyamantarpelvik enfeksiyonsmear testi

Vajinal koku, kadınların genellikle merak ettiği ve üzerinde konuşmaktan çekindiği bir konudur. Her kadının vajinasında bir miktar doğal kokusu vardır. Ancak, bazı durumlarda bu koku daha belirgin hale gelebilir ve kadınları rahatsız edebilir.

Vajina kokusu, kadınların büyük bir kısmının hayatında karşılaştığı doğal bir durumdur. Ancak bu kokunun yoğunluğu ve türü kişiden kişiye değişebilir ve bazen utanç verici olabilir. Vajina kokusu hakkında yanlış bilinen birçok şey olduğu için bu makalede, doğru bilgiyi paylaşarak kadınların bu konuda daha rahat hissetmelerine yardımcı olacağız.

Bu koku, vajinal bölgedeki bakterilerin normal faaliyetlerinden kaynaklanır. Bu bakteriler, vajinanın pH dengesini korumak için doğal olarak bulunurlar ve birçok sağlık yararına sahiptirler. Bu nedenle temelde normal bir durum olarak kabul edilir.

Anormal bir kokunun oluşumu, vajinanın bakteri dengesinin bozulması veya enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu nedenle, anormal bir kokunun varlığı durumunda bir doktora danışmak önemlidir. Ancak genellikle sorunu, basit hijyen uygulamaları ve doğal yöntemlerle çözülebilir. Bu makalede, vajinal kokunun nedenlerini, tedavisi ve çözüm önerilerini ele alacağız.

Vajina Nasıl Kokar?

Normalde vajina hafif bir kokuya sahip olabilir. Vajinanın kokusu, kişiden kişiye değişebilir ve hormonal değişiklikler, terleme ve vajinal salgılar gibi faktörlerden etkilenebilir. Genellikle sağlıklı bir vajina hafif bir ekşi veya ekmeksi kokuya sahip olabilir. Bu kokunun rahatsız edici veya şiddetli olmaması önemlidir.

Vajina Kokusu Değişir Mi?

Evet, zaman zaman değişebilir. Vajina kokusu, hormonal değişiklikler, terleme, cinsel uyarılmaya bağlı salgılar gibi faktörlerden etkilenebilir. Adet dönemi, hamilelik, menopoz gibi hormonal değişiklikler etkileyebilir.

Ancak, ani ve belirgin bir değişiklik fark ederseniz veya rahatsız edici bir koku söz konusuysa, bir doktora başvurmanız önemlidir. Anormal koku, enfeksiyon veya diğer sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.

Vajinal Kokunun Nedenleri

Vajina kokusu bazı kadınlar için utanç verici olabilir, ancak bu, vajinanın normal faaliyetinden kaynaklanan doğal bir durumdur. Vajina içinde bulunan bakterilerin normal faaliyeti, birçok farklı kokunun oluşmasına neden olabilir. Bu kokuların yoğunluğu ve türü, kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlar bunu zararsız bir durum olarak görebilirken, diğerleri bunun kişisel hijyenleri ile ilgili bir sorun olduğunu düşünebilirler.

Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi, vajina bölgesinde de bulunan bakterilerin normal faaliyeti, ter, mukoza, idrar ve diğer bedensel sıvıların birleşmesiyle meydana gelen bir kokunun oluşmasına neden olabilir. Bu kokuların yoğunluğu ve türü, kişisel hijyen, yaşam tarzı ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Vajina kokusunda meydana gelen değişiklikler, bakterilerin normalden farklı bir şekilde faaliyet göstermesinden kaynaklanabilir. Bu durum birçok nedenden kaynaklanabilir. Bunların arasında hormonal değişiklikler, cinsel ilişki sırasında spermisid, prezervatif ya da doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı, vajinal enfeksiyonlar ya da bakteri dengesindeki değişiklikler yer alabilir.

Vajinal kokunun birden çok nedeni olabilir. İşte yaygın nedenlerinden bazıları:

  • Hormonal Değişiklikler : Kadınların hormon seviyeleri, adet döngüsü veya hamilelik gibi durumlar nedeniyle değişebilir. Hormonal değişiklikler, geçici bir artışa neden olabilir.
  • Hijyenik Olmayan Alışkanlıklar : Vajinanın doğal temizliği için düzenli bir hijyen rutini önemlidir. Ancak, aşırı temizlik veya parfümlü ürünlerin kullanımı, vajinal floranın dengesini bozabilir ve kötü kokuya neden olabilir.
  • Enfeksiyonlar : Vajina enfeksiyonları, özellikle maya enfeksiyonları veya bakteriyel enfeksiyonlar yol açabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle kaşıntı, yanma ve anormal akıntı gibi belirtilerle birlikte görülür.
  • Vajinal İltihaplanma : Vajina içindeki iltihaplanma, vajinal kokunun bir başka yaygın nedenidir. Bunun nedenleri arasında alerjik reaksiyonlar, irritasyon veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar yer alabilir.

Vajinal Kokunun Belirtileri

Vajinal kokuya ek olarak, aşağıdaki belirtiler de mevcut olabilir:

  • Şiddetli Kokular : Normalden farklı ve rahatsız edici bir koku, vajinal sorunların bir işareti olabilir. Özellikle balık benzeri veya kötü kokular, bir enfeksiyonun belirtisi olabilir.
  • Kaşıntı ve Yanma : Vajinal kaşıntı ve yanma, bir enfeksiyonun veya irritasyonun belirtileridir. Bu belirtiler genellikle birlikte ortaya çıkar.
  • Anormal Akıntı : Normalde vajinadan hafif bir akıntı gelebilir. Ancak, anormal renk veya kokuyla birlikte yoğun veya anormal bir akıntı, bir sorunun göstergesi olabilir.

Vajinal Kokunun Tedavisi

Vajinal kokunun altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi sağlamak için bir doktora danışmak önemlidir. Tedavi yöntemleri şunları içerebilir:

  • Doktor Tavsiyesi : Bir doktor, nedenini belirlemek için genellikle bir muayene yapar ve uygun tedaviyi önerir. Bunu takiben, reçeteli ilaçlar veya diğer tedavi yöntemleri uygulanabilir.
  • İlaç Tedavisi : Bakteriyel veya mantar enfeksiyonlarına bağlı kokular, doktor tarafından reçete edilebilecek ilaçlarla tedavi edilebilir.
  • Probiyotiklerin Kullanımı : Vajinal floranın dengesini korumak için doktorunuz probiyotik takviyelerini veya vajinal probiyotikleri önerir. Bu, sağlıklı bakteri üremesini teşvik ederek kötü kokuları azaltabilir.

Vajinal Kokunun Doğal Olarak Azaltılması

Vajinal kokuyu doğal olarak azaltmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Doğru Hijyen Alışkanlıkları : Vajinanın doğal florasını korumak için düzenli ve doğru hijyen alışkanlıklarını sürdürmek önemlidir. Bunun için parfümlü ürünler yerine pH dengesini koruyan nazik temizleyiciler kullanmalısınız.
  • Pamuklu İç Çamaşırı Kullanımı : Nefes alabilen pamuklu iç çamaşırları tercih etmek, vajinanın havalandırmasını sağlayarak kötü kokuların oluşumunu engelleyebilir.
  • Parfümsüz Ürünlerin Tercih Edilmesi : Vajinal bölgenin hassas yapısı için parfümsüz ürünler tercih etmek önemlidir. Parfümlü ürünler tahrişe neden olarak artırabilir.

Vajinal Kokuyu Önlemek İçin İpuçları

Vajinal kokuyu önlemek için aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz:

  • Düzenli Tuvalet Alışkanlıkları : Düzenli olarak vajinal bölgeyi temizlemek, vajinanın sağlığını korumak için önemlidir. Ancak, aşırı temizlikten kaçınmalısınız çünkü bu vajinal floranın dengesini bozabilir.
  • Korunmasız Cinsel İlişkiden Kaçınma : Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar yaygın nedenlerindendir. Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak, enfeksiyon riskini azaltır.
  • Antibiyotik Kullanımına Dikkat Etmek : Antibiyotikler vajinal floranın dengesini bozabilir ve enfeksiyonlara yol açabilir. Antibiyotik kullanımında doktorunuzun talimatlarını takip etmek önemlidir.

Vajinal Kokunun Ciddi Bir Sorun Olabileceği Durumlar

Vajinal kokunun bazı durumlarda ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabileceği unutulmamalıdır. İşte bazı durumlar:

  • Bakteriyel Vajinozis : Bakteriyel vajinozis, vajinanın dengesini bozan bir enfeksiyondur. Balık benzeri bir koku, anormal akıntı ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu durumda, doktorunuza danışmanız önemlidir.
  • Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar : Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, kokunun bir başka nedenidir. Bu enfeksiyonlar genellikle tedavi gerektirir ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Bir doktora danışarak uygun tedaviyi almanız önemlidir.
  • Rahim Ağzı Kanseri : Kokunun nadir bir nedeni rahim ağzı kanseridir. Bu durumda, kanama, ağrı ve diğer belirtiler de görülebilir. Bu gibi durumlarda bir jinekologla görüşmek önemlidir.

Vajina Kokusu Nasıl Geçer, Vajinal Kokuya Ne İyi Gelir?

Vajina kokusunu azaltmak için birçok yöntem mevcuttur. İlk olarak, doğal yöntemleri deneyebilirsiniz. Probiyotikler, vajina bölgesindeki sağlıklı bakteri seviyelerini artırarak kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, elma sirkesi vajina pH dengesini değiştirerek kokuyu azaltabilir.

Doğal YöntemlerYöntem Açıklaması
ProbiyotiklerVajina bölgesindeki sağlıklı bakteri seviyelerini artırarak kokuyu azaltmaya yardımcı olur.
Elma SirkesiVajina pH dengesini değiştirerek kokuyu azaltır.

Diğer bir yol, vajina hijyenine dikkat etmektir. Sık yıkama, vajinanın sağlıklı pH seviyelerini bozabilir ve kokuyu artırabilir. Bu nedenle, vajinanızı günlük olarak yıkayın ve iyi havalandırın.

  • Sık yıkama yapmayın
  • İyi havalandırma sağlayın

Son olarak, diğer seçenekleri de deneyebilirsiniz. Topikal ürünler, kremler ve spreylerdir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar ise altındaki temel nedenleri tedavi edebilir.

Doğal Yöntemler

Vajina kokusu, birçok kadın tarafından rahatsız edici bir sorun olarak kabul edilir. Ancak, vajinanın içindeki bakterilerin normal faaliyetleri nedeniyle oluşan bir durumdur. Şanslıyız ki, doğal yöntemlerle kokunun azaltılması mümkün olabilir.

Doğal yöntemlerin en popüler olanı, probiyotiklerin kullanımıdır. Probiyotikler, vajina bölgesindeki sağlıklı bakteri seviyelerini arttırır ve kokuyu azaltmaya yardımcı olur. Genellikle probiyotikler, süt ürünleri veya probiyotik destekleri gibi gıda takviyeleri şeklinde kullanılır.

Probiyotik kaynağıDozaj
YoğurtGünde porsiyon
KefirGünde bardak
Probiyotik takviyeleriGünde kapsül

 

Bir diğer doğal yöntem ise elma sirkesidir. Elma sirkesi, vajina bölgesindeki pH seviyesini düzenler ve kokuyu azaltabilir. Ancak, elma sirkesi kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü, sirke cildi tahriş edebilir ve ek olarak vajinayı kurutabilir. Elma sirkesi kullanmak için, bir litre sudan yaklaşık yarım çay bardağı elma sirkesi ekleyin. Bu solüsyonu, dış genital bölgenize uygulayarak vajina kokusunu azaltabilirsiniz.

Doğal yöntemler, güvenli ve kolay uygulanabilir çözümler sunar. Ancak, sorun devam ederse, bir doktora başvurmanız önerilir. Uzman bir doktor, altta yatan nedenleri belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilir.

Probiyotikler

Vajina bölgesindeki bakteri dengesi oldukça hassastır ve sağlıklı bir şekilde çalışması gerekmektedir. Ancak, bazen bu denge bozulabilir ve istenmeyen kokuların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sorunu çözmek için kullanabileceğiniz doğal yöntemlerden biri probiyotiklerdir.

Probiyotikler, vajinadaki sağlıklı bakteri seviyelerini artırarak kötü kokuların giderilmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden, doğal bir probiyotik kaynağı olan yoğurt gibi gıdaların tüketilmesi önerilir. Ayrıca, probiyotik takviyeleri de vajina sağlığı için faydalı olabilir.

Probiyotiklerin farklı formları da vardır. Bunlar arasında vajinal probiyotik supozituvarları, kremleri ve jel formları bulunmaktadır. Bu ürünler doğrudan vajinaya uygulanarak kullanılırlar. Ancak, bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Çünkü bazı ürünler vajinada tahrişe neden olabilir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, vajinal pH seviyesini değiştirerek kötü kokulara neden olan bakterilerin üremesini engelleyebilir. Elma sirkesi, doğru şekilde kullanıldığında, vajinanın doğal temizleyici özelliklerine yardımcı olabilir.

Bir çay kaşığı elma sirkesini bir bardak suya ekleyin. Bu çözeltiyi bir sprey şişesine koyun ve temiz bir pamukla vajina bölgesine uygulayın. Birkaç dakika bekleyin ve su ile durulayın.

Düzenli kullanım, vajinanın doğal pH dengesinin korunmasına yardımcı olarak kötü kokuların azalmasına yardımcı olabilir. Ancak, elma sirkesi asidik olduğu için çok sık kullanılmamalıdır. Günde bir kezden fazla kullanmak sakıncalı olabilir.

Elma sirkesi kullanırken, cildinize zarar vermemek için dikkatli olun. Hassas ciltler için, elma sirkesi kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Hijyen Tavsiyeleri

Vajina hijyeni, vajina sağlığı için önemli olduğu kadar kokunun da azaltılması için önemlidir. Vajina bölgesini temiz ve kuru tutarak kokuyu kontrol altında tutabilirsiniz. İşte vajina hijyeni ile ilgili bazı önemli tavsiyeler:

  • İyi bir duş alın: Her gün duş almak, vajina bölgesinin temiz kalmasına yardımcı olur. Ancak, sık duş almak da zararlıdır.
  • Parfümlü ürünlerden kaçının: Parfümlü pedler, sabunlar ve ovma ürünleri, vajina hijyenini bozabilir ve kokunun artmasına neden olabilir.
  • Pamuklu iç çamaşırı giyin: Nefes alan bir kumaş olan pamuklu iç çamaşırı giymek, vajina bölgesinin nemini azaltır ve kokuyu kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
  • Genital bölgeyi yumuşak bir bezle temizleyin: Sert bir bez kullanarak genital bölgeyi ovmanız, tahrişe ve enfeksiyona yol açabilir.
  • İyi havalandırma: Dar, sıkı iç çamaşırları ve vücut altında sıkışan giysiler de nem ve ısının birikmesine neden olabilir, bu da kokunun artmasına neden olabilir. Gevşek giysiler giymek ve vajina bölgesine hava aldırmak bu sorunu önlemeye yardımcı olabilir.

Doğru vajina hijyeni uygulamak kokuyu azaltmanın yanı sıra enfeksiyon riskini de azaltır.

Sık Yıkama Yapmayın

Sık yıkama, vajina kokusunu gidermek için doğru bir yöntem değildir. Çünkü normal vajina pH seviyelerini bozarak, zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu durum vajina enfeksiyonlarına yol açabilir ve kokunun yoğunluğunu artırabilir.

Doğru vajina hijyeni için, günde en fazla bir kez yıkanmak yeterlidir. Çok sık yıkamak vajinadaki doğal nemin kaybedilmesine neden olabilir. Ayrıca, yıkama esnasında sert sabunlar kullanmaktan kaçınmalısınız. Bunun yerine, vajina için özel olarak üretilen hafif sabunlar veya su kullanabilirsiniz.

Ayrıca tuvalet sonrası işlemlerden sonra doğru şekilde temizlenmek de, vajina hijyeni için önemlidir. Temizleme işlemini önden arkaya doğru yapmak, zararlı bakterilerin vajinaya ulaşmasını engelleyebilir.

Bu nedenle, sık yıkama yerine doğru bir vajina hijyeni uygulamak önemlidir. Günde en fazla bir kez yıkanarak, vajina sağlığı korunabilir ve kötü kokuların önüne geçilebilir.

İyi Havalandırma

Vajina hijyeni, kadın sağlığı için oldukça önemlidir ve vajina kokusuyla mücadele etmek için yapılması gerekenler arasında iyi havalandırma da yer almaktadır. İyi havalandırma, vajina bölgesindeki nemin azaltılmasına yardımcı olur ve kötü kokuların gelişmesini engeller.

Bu nedenle, sıkı kıyafetler yerine rahat ve pamuklu iç çamaşırları giymek, vajina bölgesindeki havalandırma sağlamak için oldukça önemlidir. Sentetik iç çamaşırları nem çeker ve vajina bölgesinde nem oranı arttıkça bakterilerin üremesi kolaylaşarak kötü kokulara neden olabilir. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında ve spor yaparken iç çamaşırlarına dikkat etmek gerekmektedir.

Ayrıca, enfeksiyon riskini azaltmak için tuvalet sonrası ortadan ikiye katlanarak kullanılan tuvalet kağıdı ile temizlik yapılmak, vajina bölgesini temiz ve kuru tutmak için önemlidir. Yüzme havuzlarında ve güneşlenirken de mümkün olduğunca havlu veya pareo gibi havalandırması yüksek kıyafetlerle dolaşmak vajina sağlığı için faydalı olacaktır.

Bunların yanı sıra, vajina bölgesini direkt olarak etkileyen diğer faktörler de iyi havalandırmanın sağlanması için dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Bu faktörler arasında cinsel ilişki sonrasında temizliğe özen göstermek, günlük ped kullanımında dikkatli olmak, hijyenik tuvalet kullanımına dikkat etmek yer almaktadır. Tüm bu öneriler, vajina kokusu ile mücadelede etkili bir yöntem olabilir.

  • Doğru iç çamaşırı seçimi yapın.
  • Vajina bölgesini temiz ve kuru tutun.
  • Yüzme havuzlarında ve güneşlenirken havlu veya pareo gibi havalandırması yüksek kıyafetler giyin.
  • Cinsel ilişki sonrasında hijyenik temizlik yapın.
  • Günlük kullanım pedleri yerine sık ped değiştirme pratikleri uygulayın.

Vajina Kokusunu Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Vajina kokusu, birçok kadın için utanç verici bir durum olabilir. Ancak bu, doğal bir durumdur ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir. Azaltmak için birçok yöntem vardır. Doğal yöntemler ve hijyen tavsiyeleri gibi seçeneklerin yanı sıra diğer seçenekler de bulunmaktadır.

Diğer seçenekler arasında kremler ve spreyler yer almaktadır. Bu ürünler, çoğu zaman doğal malzemeler içeren topikal ürünlerdir ve vajina bölgesine uygulanır. Bu ürünler, vajinanın sağlıklı pH seviyelerini korurken aynı zamanda kötü kokuları da engelleyebilir.

Bazı durumlarda, altında yatan nedenleri tedavi etmek için doktor tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, bakteri ve vajinal mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Böylece vajina kokusu doğrudan engellenir. Ancak bu seçeneği kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Kokuyu azaltmak için kullanabileceğiniz bir diğer seçenek de tamponu değiştirmektir. Tampon, vajina bölgesindeki kokuların birikmesine neden olabilir. Bu nedenle tamponunuzu sık sık değiştirmek ve hijyen kurallarına uymak önemlidir.

  • Vajinayı sık sık yıkamayın, günde en fazla bir kez yıkayın.
  • Tamponları düzenli olarak değiştirin.
  • Bol su içerek vücut sağlığınızı koruyun.
  • Pamuklu iç çamaşırı kullanın.
  • Vajina bölgesini parlak sabunlar veya şampuanlarla yıkamaktan kaçının, sadece su kullanın.
  • Yüksek stresli durumlardan uzak durun.

Unutmayın, vajina kokusu doğal bir durumdur ve utanç verici bir durum değildir. Ancak eğer kokunun şiddeti artarsa ve rahatsızlık veriyorsa, doktorunuzla görüşerek altta yatan nedenleri belirleyebilirsiniz. Ayrıca, vajina hijyenine dikkat etmek ve doğal yöntemler kullanmak, kokuyu azaltmak için faydalı olabilir.

Topikal Ürünler

Topikal ürünler, azaltmak için en sık kullanılan alternatiflerden biridir. Bu ürünler, kremler ve spreyler şeklinde gelebilir. Vajina bölgesine uygulandığında, kokuyu maskeleyerek veya gidererek çalışırlar. Ancak, bunların uzun vadede etkili olup olmadığına dair kapsamlı araştırmalar yapılmamıştır.

Bu ürünleri satın almadan önce, içeriklerini dikkatle okumanız gerekiyor. Bazı ürünler, vajina bölgesinde tahrişe neden olabilecek kimyasallar içerebilir. Diğerleri ise, vajinanın doğal pH dengesini bozarak enfeksiyonlara neden olabilir.

Bu nedenle, hangi ürünleri kullanacağınıza karar vermeden önce, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar

Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, altındaki temel nedenleri tedavi etmek için kullanılır. Enfeksiyonlar, hormonal değişiklikler veya başka sağlık sorunları nedeniyle oluşabilir ve doktor tarafından reçete edilen ilaçlar bu sorunları hedef alabilir.

Örneğin, vajinal enfeksiyonlar genellikle vajina kokusuna neden olabilir ve genellikle tedavisi için antibiyotik veya antifungal ilaçlar gereklidir. Bunlar genellikle kuşaklanmış bir tedavidir ve doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

İlaç TürüKullanım Amacı
AntibiyotiklerVajinal enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır.
Antifungal İlaçlarMantar enfeksiyonlarının neden olduğu vajinal kokuyu tedavi etmek için kullanılır.
Hormon TedavisiVajina kuruluğunun neden olduğu kokuyu tedavi etmek için kullanılır.

 

Doktor tarafından reçete edilen ilaçları kullanmadan önce doktorunuzla konuşun ve kullanım talimatlarını dikkatlice izleyin. İlaçların yan etkileri olabilir ve bazıları diğer ilaçlarla etkileşime girebilir.

Vajinanın Güzel Kokması İçin Ne Yapmalı?

Vajinanın güzel kokması için aşağıdaki adımları takip etmek önemlidir:

  1. Doğru hijyen alışkanlıklarını sürdürmek: Günde bir kez nazik bir temizleyiciyle vajina bölgesini temizlemek yeterlidir. Aşırı temizlikten kaçınmak önemlidir, çünkü bu vajinal floranın dengesini bozabilir.
  2. Parfümsüz ürünler kullanmak: Vajina bölgesini temizlemek için parfümsüz ve pH dengesini koruyan ürünler tercih edilmelidir. Parfümlü ürünler tahrişe neden olabilir ve doğal kokuyu maskeleyebilir.
  3. Pamuklu iç çamaşırı tercih etmek: Pamuklu iç çamaşırları vajinanın havalandırmasını sağlar ve terlemeyi azaltır. Sentetik iç çamaşırlarının kullanımından kaçınılmalıdır.
  4. Sağlıklı beslenmek: Dengeli ve sağlıklı bir beslenme, vücuttan gelen kokuların kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.
  5. Düzenli cinsel ilişki ve korunma: Düzenli cinsel ilişki, vajinanın doğal florasını dengelemeye yardımcı olabilir. Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak, enfeksiyon riskini azaltır.

Balık Kokulu Vajinal Akıntı Nasıl Geçer?

Balık kokulu vajinal akıntı genellikle bakteriyel vajinozis adı verilen bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu durumda bir doktora danışmanız önemlidir. Doktorunuz muayene yaparak doğru teşhisi koyacak ve uygun tedaviyi önerecektir. Genellikle antibiyotik tedavisi kullanılır ve semptomlar birkaç gün içinde azalır.

Kendiniz tedavi etmek için evde kullanılan yöntemlere başvurmak yerine bir uzmana danışmanız önemlidir.

Vajina Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Vajina temizliği için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Ellerinizi yıkayın: Vajina temizliğine başlamadan önce ellerinizi temiz su ve sabunla yıkayın.
  2. Nazik bir temizleyici kullanın: Parfümsüz ve pH dengesini koruyan bir temizleyiciyle vajina bölgesini nazikçe temizleyin. Aşırı ovma veya sert temizlikten kaçının.
  3. Durulayın: Temizlik ürününü iyice durulayarak vajina bölgesinden arındırın.
  4. Kurulayın: Temiz bir havluyla nazikçe kurulayın. Havluyu vajina bölgesine sürterek kurulamaktan kaçının.
  5. Parfümlü ürünlerden kaçının: Vajina bölgesini parfümlü ürünlerle temizlemekten kaçının. Bu ürünler tahrişe ve enfeksiyonlara neden olabilir.

Vajina temizliği için dikkat etmeniz gereken nokta, doğal floranın dengesini bozacak aşırı temizlikten kaçınmaktır. Vajina kendi kendini temizleyebilen bir organdır, bu nedenle fazla müdahaleye ihtiyaç duymaz.

Vajinada Sarı Akıntı ve Koku Neden Olur?

Vajinada sarı akıntı ve koku, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı olası nedenler şunlardır:

  1. Bakteriyel enfeksiyonlar: Bakteriyel vajinozis veya diğer bakteriyel enfeksiyonlar, sarı renkte akıntıya ve kötü kokuya neden olabilir.
  2. Mantar enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonları, genellikle kaşıntı, yanma ve sarımsı beyaz akıntıya neden olabilir.
  3. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar sarı akıntı ve kokuyla ilişkilendirilebilir.
  4. Rahim ağzı enfeksiyonları: Rahim ağzında enfeksiyonlar, sarı akıntıya ve kötü koku oluşumuna yol açabilir.

Bu belirtilerle karşılaşıyorsanız bir doktora danışmanız önemlidir. Doğru teşhis ve tedavi için doktorunuza başvurarak uygun tedavi yöntemlerini almanız önemlidir.

Vajina Kokusuna Hangi Yağ İyi Gelir?

Vajina kokusuyla ilgili doğal çözümler arasında bazı yağlar etkili olabilir. Ancak, vajina sağlığıyla ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız, bir doktora danışmanız önemlidir. İşte size yardımcı olabilecek bazı yağlar:

  1. Çay Ağacı Yağı: Antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahip olan çay ağacı yağı, vajina bölgesindeki mikroorganizmaların dengesini sağlamaya yardımcı olabilir. Ancak, direkt olarak kullanmadan önce bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi önemlidir.
  2. Lavanta Yağı: Lavanta yağı, rahatlatıcı özellikleriyle bilinir ve vajina bölgesindeki rahatsızlığı hafifletebilir. Lavanta yağı da seyreltilmiş formda kullanılmalıdır.
  3. Nane Yağı: Nane yağı, ferahlatıcı bir etkiye sahiptir ve kokuyu hafifletebilir. Ancak, nane yağı da seyreltilerek kullanılmalıdır.
  4. Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı, antimikrobiyal özellikleriyle bilinir ve vajina bölgesindeki enfeksiyon riskini azaltabilir. Ayrıca doğal nemlendirici olarak da kullanılabilir.

Bu yağlar, vajina kokusuyla ilgili semptomları hafifletebilir, ancak altta yatan sorunu tedavi etmeye yönelik bir çözüm değildir.

Vajina Kokusundan Kurtulmanın Yolları

Vajina kokusunu azaltmak ve sağlıklı bir vajinal ortamı korumak için aşağıdaki yöntemlere dikkat edebilirsiniz:

  1. Doğru hijyen alışkanlıkları: Vajina bölgesini düzenli olarak temizlemek önemlidir. Ancak aşırı temizlik veya parfümlü ürünler kullanmak, vajinal floranın dengesini bozabilir. Nazik bir temizleyici ve su ile vajina bölgesini temizlemeye özen gösterin.
  2. Pamuklu iç çamaşırı tercih etmek: Pamuklu iç çamaşırları, vajinanın havalandırmasını sağlar ve terlemeyi azaltır. Sentetik iç çamaşırlarından kaçının.
  3. Sık tuvalete gitmek: İdrar yapma ihtiyacını hemen gidermek, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltabilir.
  4. Sağlıklı beslenmek: Dengeli ve sağlıklı bir beslenme, vücudun doğal kokusunu etkileyebilir. Bol miktarda su içmek de önemlidir.
  5. Korunmalı cinsel ilişki: Korunmalı cinsel ilişki, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini azaltır. Partnerinizi düzenli olarak sağlık kontrollerine götürmek de önemlidir.
  6. Doktora danışmak: Eğer rahatsızlık verici bir seviyede ise veya diğer semptomlarla birlikte görülüyorsa, bir doktora başvurmanız önemlidir. Doktorunuz altta yatan sorunu teşhis ederek uygun tedaviyi önerecektir.

Vajina Kokusunu Güzelleştiren Besinler

Sağlıklı beslenme, vücudun doğal kokusunu etkileyebilir. Vajina kokusunu olumlu yönde etkileyebilecek bazı besinler şunlardır:

  1. Yoğurt: Probiyotik özellikleri sayesinde vajina florasını dengede tutabilir. Doğal ve probiyotik yoğurt tüketmek vajinal sağlığı destekleyebilir.
  2. Taze meyve ve sebzeler: Taze meyve ve sebzeler, vücudun genel sağlığını destekler ve doğal kokuyu olumlu yönde etkileyebilir.
  3. Su: Bol miktarda su içmek, vücuttan toksinleri uzaklaştırır ve doğal kokunun korunmasına yardımcı olur.
  4. Tarçın: Tarçın, antioksidan özellikleriyle bilinir. Vücudun genel sağlığını destekler ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olabilir.
  5. Ananas: Ananas suyunun etkisi hakkında bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Ananas, doğal olarak tatlı bir meyve olduğu için tüketildiğinde idrarın ve vücut sıvılarının kokusunu hafifletebilir. Ancak, doğrudan ilişkisi olduğunu söylemek için yeterli kanıt mevcut değildir.

Bu besinleri dengeli bir şekilde beslenme programınıza eklemek, vajinal sağlığı destekleyebilir.

Hamilelikte Vajina Kokusu

Hamilelik döneminde hormonal değişiklikler vücutta çeşitli etkiler yapabilir. Hamilelik sırasında artan östrojen seviyeleri, vajina salgılarının ve pH dengesinin değişmesine neden olabilir. Bu da bazı kadınların kokuda bir değişiklik fark etmelerine sebep olabilir.

Hamilelikte vajina kokusu normal olabilir, ancak rahatsızlık verici veya anormal bir koku fark ederseniz bir doktora danışmanız önemlidir.

Vajina Kokusu Erkekleri Rahatsız Eder Mi?

Vajina kokusu, her erkeği farklı şekilde etkileyebilir. Bazı erkekler için vajina kokusu doğal bir şey olarak kabul edilirken, diğerleri için rahatsız edici olabilir. Her bireyin koku tercihleri ve duyarlılıkları farklı olduğu için bu konuda genel bir yanıt vermek zordur.

İletişim, ilişkideki her iki taraf için önemlidir. Eğer endişeleriniz varsa veya partneriniz rahatsızlık duyuyorsa, açık ve dürüst bir şekilde konuşmanız önemlidir.

Vajina Kokusu İçin Fitil Kullanılır Mı?

Kullanılan fitil isimleri, doktor tarafından önerilen tedaviye bağlı olarak değişebilir. Doktorunuz,kokuyu hafifletmek veya tedavi etmek için uygun bir fitil veya ilaç önerebilir. Ancak, herhangi bir ilaç veya fitil kullanmadan önce bir doktora danışmanız önemlidir.

Vajinal Kokuya Sirke İyi Gelir Mi?

Sirke, bazı insanlar tarafından vajina kokusunu hafifletmek için doğal bir çözüm olarak düşünülebilir. Ancak sirkenin vajinal kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Sirke, asidik bir yapısı olduğu için vajina pH dengesini bozabilir ve irritasyona neden olabilir.

Vajina sağlığıyla ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız, sirke veya başka bir ev ilacı kullanmadan önce bir doktora danışmanız önemlidir. Doktorunuz, sizin durumunuza uygun tedaviyi önerecektir.

Vajinal Kokulu Akıntı İçin İlaç Şart Mıdır?

Vajinal kokulu akıntı için ilaçlar, doktor tarafından teşhis edilen altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Vajinal enfeksiyonlar, bakteriyel vaginozis veya diğer sağlık sorunları nedeniyle oluşan kokulu akıntılar için doktorunuz, uygun ilaçları reçete edecektir.

Herhangi bir ilaç kullanmadan önce bir doktora danışmanız önemlidir. Doktorunuz, sizin durumunuza en uygun tedaviyi önerecektir ve ilaçların doğru şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.

Vajinal kokuyla ilgili olarak kullanılan ilaçların isimleri, doktor tarafından belirlenen teşhis ve tedaviye bağlı olarak değişebilir. Vajinal enfeksiyonlar, bakteriyel vaginozis veya diğer sağlık sorunlarına bağlı olarak farklı ilaçlar kullanılabilir.

Vajinal Kokuyu Önlemek İçin Yapılacaklar

AdımAçıklama
1Günlük hijyen alışkanlıklarına dikkat etmek.
2Pamuklu iç çamaşırı tercih etmek ve sık sık değiştirmek.
3Parfümlü, kokulu ürünlerden kaçınmak.
4İyi bir vajina temizliği için sadece su veya pH dengesi koruyan ürünler kullanmak.
5Cinsel ilişki öncesi ve sonrası hijyen önlemlerini almak.
6Doğru beslenme ve yeterli su tüketimi sağlamak.
7Korunmalı cinsel ilişki yöntemlerini kullanmak.
8Vajina sağlığına dikkat etmek ve düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemek.
9Stresten uzak durmak ve uyku düzenine önem vermek.
10Antibiyotik kullanımında doktorun talimatlarına uygun hareket etmek.
11Vücut temizliğinde antibakteriyel sabun veya duş jelleri kullanmaktan kaçınmak.
12Nemli ortamlarda uzun süre kalınmamasına dikkat etmek.
13Sigara ve alkol tüketimini sınırlamak veya mümkünse bırakmak.
14Vajinal floranın dengesini korumak için probiyotik takviyeler kullanmak.
15Anormal vajinal kokuya dair belirtiler fark edildiğinde derhal doktora başvurmak.

 

Balık kokulu akıntı için ilaçBalık kokulu vajinal akıntı nasıl geçerHamilelikte vajinal kokuNormal vajina nasıl kokarVajina Kokusu Nasıl Geçervajinal koku giderici doğal yöntemlerVajinal koku için ilaç isimleriVajinal Koku NedenleriVajinal Koku tedavisivajinal kokuya evde çözümVajinal Kokuya Ne İyi GelirVajinanın güzel kokması için nasıl beslenmeliVajinanın güzel kokması için ne yapmalı

Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ne anlama gelir? Biraz da kadın sağlığına fokuslanalım!

VAJİNİT NEDİR?

Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ile kendini gösteren vajinanın iltihabi bir hastalığıdır. Her yaştaki kadınlarda gözlenebilir.

Kadının vajinasından az miktarda berrak veya bulanık beyaz sıvı akışı normaldir. Bu dokuyu ıslak ve sağlıklı tutar. Vajina normalde de bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmaları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir.

Bazı faktörler vajinanın bu normal dengesini bozabilir (antibiyotikler, hormonal dengedeki değişiklikler, gebelik, vajinal duşlar, menopoz gibi).

Kadınlarda en sık karşılaşılan akıntı sebebi " bakteriel vaginosis"dir. Bu enfeksiyon "Gardnerella vaginalis" denen mikrobik ajanın vagina içerisinde aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Bol miktarda beyaz-gri hafif sarımsı vajinal akıntı ile kendini gösterir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Kötü koku cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde belirginleşir.

Vajinada mantar enfeksiyonu belirgin kaşıntı ve tahriş yapan bir akıntı yapar. Sıklıkla vaginadaki bu enfeksiyona dış genital organlar da katılmaktadır. Mantar enfeksiyonu bazen "üretra" denilen idrar kanalını da etkileyerek idrar yaparken ağrıya da neden olabilir. Cinsel ilişkide yanma ve ağrı da genel olarak hissedilen diğer semptomlardır. Mantar enfeksiyonundaki vaginal akıntı beyaz süt kesiği şeklindedir ve vajina duvarına yapışır. En sık "Candida" adı verilen mikroskobik mantarın vajinada aşırı çoğalması sonucu oluşur. Candida enfeksiyonları antibiyotik kullanımı sonrasında, gebelikte ve şeker hastalarında daha sık görülmektedir. Ayrıca vücudun direncinin düştüğü durumlarda, kanser tedavisi (kemoterapi) görenlerde, AIDS'te daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Atrofik vajinit bir enfeksiyon tarafından oluşturulmaz, ancak akıntı ve vajinal tahriş yapabilir. Emzirme sırasında veya menopozdan sonra olduğu gibi kadın hormon düzeyleri düştüğü herhangi bir zamanda vajinada kurulukla oluşabilir. Belirtiler kuruluk ve yanmayı içerir.

NASIL KORUNACAKSINIZ?
Mantar nemli ortamda büyüdüğü için genital bölgenin kuru tutulması gerekir. Islak mayoyla oturulmamalı, pamuklu iç çamaşırı giymeli, giyinmeden evvel genital bölge iyice kurutulmalıdır. Tuvalet temizliğinde bağırsakta bulunan bakteri ve mantarların vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru silinmeli.
Alerjik vajinitten sakınmak için kokulu, parfümlü tuvalet kağıdı, kokulu ve renkli sabunlar, deodorantlar bu bölgede kullanılmamalı. Köpüklü banyo, hijyenik kadın spreyleri kullanılmamalıdır. Vajinal duş yani vajina içerisinin su ile yıkanması yapılmamalıdır.
VAJİNİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi vajinitin etkenine göre yapılır. Tedavi ağızdan alınan hap veya vajinaya uygulanan bir krem, tablet, ovül veya jel ile olabilir. Bazı durumlarda eşinize de tedavi verilebilir. Tedavi enfeksiyon etkeninin cinsine bağlıdır. Mantar enfeksiyonu antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Akıntı veya diğer belirtiler ilaçlarınızı bitirmeden ortadan kalksa bile, doktorunuzun talimatlarına aynen uymanız önemlidir. Belirtiler kaybolsa da, enfeksiyon hala mevcut olabilir. Tedaviyi erken bırakmak belirtilerin geri dönmesine neden olabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra belirtiler tekrarlarsa doktorunuzu görünüz. Farklı bir tedaviye gerek olabilir.


Vajinada akıntı (vajinit) nedenleri ve oluşmasını kolaylaştıran sebepler:

- Genital bölgenin sürekli nemli ve terli olması

- Antibiyotik kullanımı

- Diabet (şeker hastalığı)

- Şişmanlık

- Vajinayı yıkamak (vajinal duş)

- Gebelik

- Doğum kontrol hapları

- Steroid ilaç kullanımı

- AIDS gibi immun sistemi baskılayan hastalıklar

- Dar ve pamuklu olmayan tayt, pantolon, iç çamaşırı giymek

- Vajina bölgesine parfüm v.b kullanmak

- Duştan sonra vajina bölgesinin iyi kurulanmaması

- Tuvalet temizliğinin yanlış yapılması (Önden arkaya doğru yapılmalı)

- Tampon kullanırken sık değiştirmemek

Kaynak: Ekmek ve Gül arşivi / Op. Dr. Dinçer YILDIRIM

Fotoğraflar: Freepik

#vajinal akıntı #vajinit #kadın sağlığı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası