kişniş bitkisi faydaları / Kişniş Nedir ve Nasıl Kullanılır? Kişnişin Faydaları ile Zararları Neler?

Kişniş Bitkisi Faydaları

kişniş bitkisi faydaları

Kişnişin Faydaları Nelerdir? Kişiniş Neye İyi Gelir, Nasıl Tüketilmelidir?

 Kişnişin Faydaları Nelerdir?

 Kişnişin insan sağlığına yönelik olarak çok önemli faydalarının varlığı söz konusudur. Bunlar:

  •  - Cilt iltihabına iyi gelir,
  •  - Yüksek kolesterol düzeylerinin tedavisinde kullanılır.
  •  - İshal sorunun giderilmesine katkı sağlar,
  •  - Ağız ülserine karşı olumlu etkiye sahiptir.
  •  - Anemi ve hazımsızlık tedavisinde kullanılan bir bitkidir.
  •  - Menstrüel bozukluklara fayda sağlar,
  •  - Çiçek hastalığının tedavisinde etkili faydası vardır.
  •  - Kemik sağlığını geliştirir.
  •  - Konjonktivit sağlık probleminin giderilmesine katkı sağlar.
  •  - Cilt hastalıklarına ve kan şekeri hastalıklarına fayda sağlar.
  •  - Görme bakımından önemli bir fayda sağlar.
  •  - Kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
  •  - Kan basıncını düzenler.

 Kişniş Neye İyi Gelir?

 Kişniş otu, doğada insan sağlığına önemli faydalar sağlayan bitki türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda düzenli olarak tüketilmesi önemli olan bitkiler arasında kendisine yer bulmaktadır. Kişniş otu sahip olduğu bir hayli zengin içeriği sayesinde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen pek çok sağlık sorununa iyi gelmekte ve kişilerin hızlı bir şekilde sağlığına kavuşması yönünde önemli bir katkı sunmaktadır.

 İnsan sağlığına yönelik olarak pek çok faydası olduğu kanıtlanmış olan bitkiler arasında yer almaktadır. Kişniş otu özellikle de ilaç tedavisinin yanı sıra alternatif olarak bitkisel tedavi de kullanılan bir bitkidir. Bu bakımdan özellikle de son zamanlarda internet üzerinden kişniş otunun neye iyi geldiği bir hayli fazla araştırılmaktadır.

  •  - Kişniş otu cilt sorunlarına iyi gelir
  •  - İştah açıcı özelliği olması bakımından iştah kaybı olanlara iyi gelir.
  •  - Kadınlarda görülen adet düzensizliğine iyi gelir.
  •  - Eklem ağrılarına iyi gelir.

 Kişniş Nasıl Tüketilmelidir?

 Kişniş insan sağlığı açısından oldukça faydalı bitkilerden biri olması bakımından düzenli olarak tüketilmesi oldukça büyük önem taşır. Bu bakımdan pek çok insan kişniş nasıl tüketilmeli sorusunu sormakta ve bu sorusuna cevap bulmak adına internetten önemli ölçüde faydalanmaktadır.

 Kişniş nasıl tüketilmeli sorusunun birden fazla yanıtı bulunuyor. Çünkü kişniş otunu tüketmenin birbirinden farklı yöntemlerinin varlığı söz konusudur. Kişniş, yemeği yapılarak tüketilebilecek bitkiler arasında yerini almaktadır. Kişniş bitkisini haşlanarak yoğurtlanan tohumların yenebilmesinin yanı sıra yaprakları güveçte et yemeklerine katılarak tüketilebilir. Ayrıca soslarla makarnalara lezzet katacak şekilde rahatlıkla tüketilebilir.

 Ayrıca salatalara kişniş otu eklenerek son derece sağlıklı bir tüketim sağlanabilir. Kişniş bitkisinin gövdesi fasulye yemeğine konularak tüketilebilir. Bunun yanı sıra yoğurtlu çorbalarda vazgeçilmez lezzet unsuru olarak kullanılabilir. Turşularda, körili sosla birlikte tavuk tavalarda, hamur işlerinde kullanılarak tüketilebilir.

 Kişniş bitkisinin bal ile karıştırarak sabah kahvaltılarında tüketmek de mümkün olmaktadır. Tavuk yemeklerinde, patates yemeklerinde, sakatat lezzetlerinde kullanılabilir. Tüm bunların yanı sıra kişniş bitkisini çay içinde de rahatlıkla tüketmek mümkün olmaktadır. Ne şekilde tüketilirse tüketilsin yemeklere lezzet katan bitkinin sağladığı faydalardan en iyi şekilde yararlanmak mümkün olmaktadır.

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

kisnis.jpg

Diğer İsimleri : Aşotu, Kişnişotu, Kişniç, Corlandrum sativum, Coriander, Coriandre

Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. Kişniş 30-80 cm boyunda genellikle bir yıllık bir bitkidir. Bitkinin tamamı kendine has bir kokuya sahiptir. Kökleri iğ şeklindedir. Alt yaprakları uzun saplı üç parça, orta ve üstteki yapraklar gövdeye oturmuştur, en üsteki yapraklar iplik gibi incedir. Çiçeklerinden 10-20 tanesi topluca bir arada şemsiyecik oluşturur. Beyaz ya da pembemsi açık mor renkli küçük çiçekleri olgunlaşınca, 2-7 mm. çapında yuvarlak, açık kahverengi tohum kılıfını taşıyan kokulu, kuru meyvelere dönüşür. Meyveleri sarımsı, küre şeklindedir.

Yetiştirdiği Yerler : Anayurdu Akdeniz havzası olup günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetişmektedir. Özellikle Konya, Burdur, Isparta yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir. 

Bilinen Bileşimi : Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağında yüksek oranda coriandrol ile düşük oranda geraniol, borneol, pinen, phelladron ve asetik asit vardır.

Toplanması - Saklanması : Ağustostan Eylüle kadar bitki farklı dönemlerde olgunlaşmaktadır.Bunun için olgunlaştıkça toplanılır. Gölgeli ve havadar yerde kurumaya bırakılır. Sonra şemsiyeler  sallanır ve dökülen tohumlan toplanır.

Faydaları :

Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar.

Mideyi uyarır.  

İştahı açar.

Sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.

Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.

Kullanım Şekli : Çay : Kişniş tohumlarından 1 tatlı kaşığı  alınarak hafif ezilir. 1 bardak kaynar suya dökülür. 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay yemeklerden önce birer bardak olarak içilir. Aynı etkilerinden yararlanmak için, tohumları yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.

Güzellik İçin : Tarifi verilen çay yüze sürülürse akne ve yaraları geçirir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır