ciklet balıkları hakkında herşey / Ciklet Balığı Hakkında Merak Edilen Bilgiler - Güncel Oku

Ciklet Balıkları Hakkında Herşey

ciklet balıkları hakkında herşey

Yunus Ciklet

Bu yazımızda yunus ciklet özellikleri nelerdir, bakımı nasıl olur, ne ile beslenir, üretimi nasıl olur, akvaryumu nasıl olmalı, cinsiyet ayrımı nasıl yapılır gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Hazırsanız yunus ciklet hakkında bildiklerimizi anlatmaya başlayalım.

Yunus ciklet Afrika&#;daki Malawi Gölü&#;ne özgü bir türdür. Vücudunun geneli mavi renktedir ve başının üst kısmında yaşlandıkça büyüyen bir çıkıntı vardır. Aslında yunus olarak adlandırılmasının sebebi, şişe burunlu yunus balıklarına benzemesini sağlayan bu çıkıntıdır. Yaklaşık 25 santimetre boya ulaşabilir. Bu nedenle büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyar.

Barışçıl bir türdür, ancak erkek yunuslar üreme döneminde bölgeci olabilir. Çok eşli olduğundan akvaryumdaki her erkek için en azından 3 dişinin bulundurulması gerekir. Diğer cikletlerin aksine üreme döneminin haricinde bölge edinmez. Daha uysal Malawi cikletleri ile aynı akvaryumda bulundurulabilir. Ciklet karma akvaryumu kurulacaksa; imparator ciklet ve ondan daha büyük uysal haplochromis cikletler ile uyumlu olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Frontoza ve  synodontis kedi balığı ile de uyumludur. Ancak mbuna cikletlerinden sakınılmalıdır. Çünkü mbuna cikletleri bölgeci ve kavgacıdır. Yunus cikletlerin cüssesinden korkacakları için küçük balıkların da bulundurulmaması gerekir.

Diğer cikletlerde olduğu gibi, ağız dişlerinin haricinde boğazlarında da dişleri vardır. Anal, sırt, göğüs ve karın yüzgeçlerinin arka kısmı dikenlidir. Bu dikenlerin amacı yırtıcıları caydırmaktır. Diğer balıklarda iki çift burun deliği bulunurken cikletlerde iki adet burun deliği vardır.

Yeterli büyüklükteki bir akvaryum, doğru şekilde düzenlendiği ve suyu temiz tutulduğu sürece yunus cikletlerin bakımı zor değildir. Minimum 1,5 metre genişliğinde ve litre hacminde akvaryuma ihtiyaç vardır. Akvaryum aşırı doldurulmamalıdır. Aksi halde balıklar birbirine zarar verebilir ya da akvaryumdan dışarı sıçrayabilir. Taban malzemesi olarak kum edinilmeli ve akvaryumda balıkların saklanabileceği mağaralar bulundurulmalıdır. Yunusların rahatça yüzebilmesi için açık alanlar bırakılmalıdır. Yüzme alanını genişletmek için, dekorlar daha çok akvaryumun arka kısmına ve yan taraflarına yerleştirilmelidir.

Yunus Ciklet Özellikleri

Bilimsel ismi:Cyrtocara moorii

Doğal yaşam alanı: Mozambik, Malavi ve Tanzanya arasında kalan Malawi Gölü. Gölün kumluk bölgelerinde 3 ile 15 metre derinliğinde yaşar. Doğal yaşam alanında sürü oluşturur.

Bakım zorluğu: Bakımının kolay olduğu söylenemez. Ancak bakımı en kolay cikletlerden biridir. Kurulu akvaryuma çabuk adapte olur. Hazır ciklet yemi ile beslenebilir.

Boyu: En fazla 25 santimetre

Yunus ciklet karakteri: Uyumlu türlerle karma ciklet akvaryumunda beslenebilir.

pH: &#; arası

Sıcaklık: 23 &#; 28 santigrat derece arası

Su sertliği: 10 &#; 18 dGH arası

Akvaryum hacmi: En az litre

Ortalama ömrü: 10 sene

Yüzdüğü seviye: Akvaryumun tamamı

Uyumlu Balıklar

Ciklet karma akvaryumunda yaşayabilir. Boyu büyük olduğu için küçük türlerden sakınılmalıdır. Aksi halde küçük balıklar bu durumdan rahatsız olur. Mbuna türlerinden de sakınılmalıdır. Çünkü bu balıklar oldukça bölgeci ve kavgacıdır. Daha uysal Malawi cikletleri ile aynı akvaryumda yaşayabilir. Uysal haplochromine cikletler, imparator ciklet, frontoza ve synodontis kedi balığı ile beraber beslenebilir.

Cinsiyet Ayrımı

Erkek ve dişi yunus ciklet aynı renktedir ve başlarının üstünde çıkıntı vardır. Ancak erkeklerin cüssesi ve başındaki çıkıntı daha büyük olabilir. Erkekler bazen daha canlı renklere sahip olur. Ancak bu her zaman için ayırt edici bir özellik değildir. Asıl ayırt edici özellik erkeklerin vücudundaki dikine çizgilerdir. Erkek yunus cikletlerde sayısı 4 ile 7 arasında değişen dikine çizgi vardır. Dişilerde ise çizgi yerine siyah benekler bulunur. Ayrıca erkeklerin kafasındaki çıkıntı yaşlandıkça sarı renk alır.

Yunus Ciklet Bakımı

Su kalitesinin düşüklüğü tüm Malawi cikletlerini olumsuz etkiler, özellikle de gözlerini. Her hafta %10 ile %20 arasında su değişimi yapın. Akvaryumunuz kalabalıksa daha fazla su değiştirmeniz gerekebilir. Su değişimi yaparken dip çekimi yapmayı da unutmayın. Bu sayede akvaryumdaki artıkları da temizlemiş olursunuz.

Hastalıkları

En çok maruz kaldığı hastalık beyaz benektir. Beyaz benek tedavisi için su sıcaklığı 3 gün boyunca 30 santigrat derecede tutulup, günlük su değişimi yapılabilir. Bu yöntem tek başına çözüm olmazsa bakır tedavisi ile beraber uygulanabilir. Ancak sudaki bakır miktarının kontrol altında tutulması gerekir. Doğru seviyenin tespiti için üreticinin talimatlarına riayet edilmelidir.

Diğer çoğu balıkta olduğu gibi dış parazitlere maruz kalabilir. Bu parazitler bakteriler, mantarlar ya da kurtçuklar olabilir. Neyse ki parazitlerin tedavisi mümkündür, ancak tedavinin kolay olabilmesi için hastalığın erken aşamasında müdahale edilmesi gerekir.

Beslenmesi

Doğal ortamında küçük omurgasızlarla beslenen etçil bir canlıdır yunus ciklet. Tüm canlı, taze ve hazır yemleri yiyebilir. Protein ağırlıklı diyetten hoşlanır. Canlı ya da donmuş kan kurdu ve artemia ile beslenebilir. Daha büyük karidesler ve toprak solucanları da verilebilir, ancak parçalara bölünmesi gerekir. Dengeli beslenebilmesi için kaliteli balık yemi kullanılmalıdır. Tüm balıklar besinlerine eklenen vitaminlerden fayda görür. Yunus cikletlerinize de vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Bir de yunus cikletlerinizi büyük porsiyonlarla beslemektense günde defa azar azar beslemenizde fayda vardır.

Hastalık taşıma ihtimalleri olduğundan canlı yem balıklarından sakınmalısınız. Sığır ya da koyun etini tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu sıcak kanlı hayvanların sahip olduğu yağ ve protein, cikletlerin doğal besinleri arasında değildir. Yine de vermeyi düşünüyorsanız miktarını az tutun.

Yunus Ciklet Akvaryumu

Malawi Gölü&#;ne dökülen derelerdeki mineral miktarı oldukça yüksektir. Buharlaşmayla birlikte mineral oranı daha da artar ve gölün suyu daha da alkali olur. Yine de pH ve benzeri su değerlerinde pek değişim görülmez. Bu demek oluyor ki, akvaryum suyunun kontrol edilmesi ve su parametrelerinin sabit tutulması gerekmektedir.

Yunus ciklet diğer Malawi cikletleri gibi sert suya alışıktır. Ancak doğal ortamında acı suda yaşamaz. Yine de suyun karbonat sertliğini arttırabilmek için bazı akvaristlerin akvaryuma tuz karıştırdığını görebilirsiniz. Cikletler bir miktar tuza dayanabilir. Fakat suyun tamamen deniz suyu şartlarında olmasına tahammülleri yoktur. Normal tuzlu su akvaryumundaki tuzun sadece %10&#;una dayanabilirler. Özgül ağırlığın &#;den az olması gerekir. Tuz yerine mercan kırıkları ya da aragonit kumu da kullanabilirsiniz. Bunlar da suyun karbonat sertliğini arttıracaktır. Ayrıca tuzdan daha iyi çözünürler.

Yunus ciklet akvaryumunda pH seviyesini nötrün üzerinde tutabilmek çok önemlidir. Tabii yüksek pH seviyesinin bir dezavantajı vardır. Amonyağı daha ölümcül hale getirir. Bu nedenle düzenli su değişimlerinin ihmal edilmemesi gerekir. Akvaryum minimum litre hacminde ve metre genişliğinde olmalıdır. Güçlü ve etkili bir akvaryum filtresi ile akıntı oluşturulmalıdır. Taban malzemesi olarak kum kullanıldığında balıklar kendini daha rahat hisseder.

Akvaryumda balıklarınızın yüzeceği açık alanlar bırakmalısınız. Kayalarla saklanma noktaları oluşturun. Kayaları kumun üzerine koymak yerine içine gömün. Bitkileri bağlamayı unutmayın.

Yunus Ciklet Üretimi

Yunus cikletler doğada anaerkil aileler oluşturur. Erkekleri çok eşlidir. Akvaryumda üretilmeleri kolay değildir. Her erkek yunus ciklet için 3 ile 6 arasında dişi balık bulundurulmalıdır. Erkek dişi ayrımını yapmak kolay olmadığından 8 ile 10 arasında genç balık ile başlayın. Yaklaşık santimetre olduklarında balıklarınız üremeye hazır hale gelir. Erkek balık bir üreme bölgesi belirler. Bunun için düz bir taşı seçer ya da kumu kazar. Üremeye istekli dişi yumurtalarını buraya bırakır ve yumurtalar erkek tarafından döllenir.

Döllenen yumurtaları dişi balık ağzında kuluçkaya alır. 20 ile 90 arasında yavruyu ağzında tutabilir. Çatlayan yumurtaları yaklaşık 3 hafta daha ağzında tutar. Ancak aşırı kalabalık akvaryumda dişi balık yumurtaları erkenden ağzından çıkarabilir. Bu durumda yumurtaları toplamalı ve kuluçkaya yatırmalısınız.

Dişi kendi yavrularını yemez. Gece olduğunda ya da tehlike sezdiğinde birkaç hafta daha yavrularını ağzına toplayabilir. Yavrular çok yavaş büyür. Artemia ve ufalanmış pul yem ile beslenebilirler.

Yunus Ciklet yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Afrika Ciklet Balıkları Forumu‘nda merak ettiklerinizi sorabilir, Tropik Akvaryum grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Sık Sorulan Sorular

Yunus ciklet hangi balıklarla yaşar ?

Frontoza, ahli ve imparator ciklet gibi kendi boyundaki Afrika cikletleri ile beraber beslenebilir. Malawi Gölü&#;nün kayalık bölgelerinde yaşayan mbuna cikletleri agresif karakterli olmaları nedeniyle uyumlu değildir. Leopar vatoz gibi büyük vatoz türleri de düşünülebilir.

Yunus ciklet kaç derecede yaşar ?

Yunus ciklet sıcaklığı 23 ile 28 santigrat derece arasındaki akvaryum suyunda beslenebilir. Oda sıcaklığı bundan daha düşükse, akvaryum ısıtıcısı bulundurmak gerekir.

Yunus ciklet nasıl kafa yapar ?

yaşında gelen erkek ve dişi yunus ciklet balıkları baş çıkıntısına sahip olmaya başlar, yani kafa yapar. Akvaryumda baskın balıkların olması bu sürecin gecikmesine neden olabilir.

Yunus ciklet akvaryumu nasıl olmalı ?

Minimum litrelik akvaryuma ihtiyaç vardır yunus ciklet balığı beslemek için. Akvaryumda çok sayıda saklanma bölgesi oluşturulmalıdır. Aynı zamanda balıkların rahatça yüzebileceği açık alan bırakılmalıdır. Akvaryum suyu mineral bakımından zengin, yani sert olmalıdır.

Yunus ciklet ne yer ?

Akvaryum yunus balığı etçil bir canlıdır. Herhangi bir balık yemi yerine etçil ciklet yemi ile beslenmelidir. Artemia ve kan kurdu gibi canlı yemlerle besin çeşitliliği sağlamak fayda sağlayacaktır.

Yunus ciklet ne kadar büyür ?

Akvaryumda yetiştirilen yunus cikletler en fazla 25 santimetre boya erişir. Bunun için akvaryum suyunu temiz tutmak ve kaliteli balık yemi kullanmak gerekir.

Yunus ciklet ne zaman yavru verir ?

Boyu 12 santimetre civarında olan yunus cikletler üremeye hazır hale gelir. Her erkek balık için en azından üç dişinin olduğu harem kurulmalıdır.

Etiketler:ciklet balığımalawi

Ciklet balıkları akvaryum hobi dünyasın da en çok tercih edilen balık türleri arasındadır. Kendilerine has karekteristik özellikleri vardır. Su şartlarına dayanıklılığı ciklet balıklarını diğer akvaryum balıklarının bir tık önüne geçirmektedir.

Görsel olarak göz zevkine uygun anatomileri bulunan ciklet balıklarının farklı renklere ve desenlere ait yüzlerce çeşiti bulunmaktadır. Bu kadar çeşitliliğe rağmen ciklet balıklarının yaşama şartları neredeyse birbiri ile aynıdır.

Anavatanları Afrika ve Güney amerika kıtasıdır. Günümüzde yerli üretimcilerin gözdesi olan ciklet balıklarının bazı türleri ithal olarakta ülkemize gelmektedir. Canlı balık ithalatında dünya devi olan Thailand ciklet balığı ithalatında da yine ilk sıralardadır.

Tüm pet shoplarda bulabileceğiniz ciklet balıkları kendi türleri ile beraber uyumlu yaşar. Ciklet balıkları ile canlı doğuran türleri aynı akvaryumda bakılmaz. Ciklet balıkları daha sert bir yapıya sahip oldukları için canlı doğuran türleri yerler.

Erkek ciklet balıkları dişilere göre daha renklidirler. Bazı türlerinde hemen hemen aynı renklere sahip olabilirler. Akvaryum su koşullarının kalitesi ve çiftleşme dönemlerinde erkek ciklet balıkları dişileri etkileyebilmek için tüm ihtişamı ile renklerini gösterir.

Dişiler aylık olduklarında üremeye hazır olurlar. Erkekler üremek için daha erken hazırdırlar. Ağızda kuluçka yaparlar ve kuluçka süreleri türlere göre biraz farklılık gösterse de genelde 28 gün civarındadır. Yumurtadan çıkan ciklet balığı yavruları anne ağzında 3 gün geçirdikten sonra anneleri tarafından dışarı bırakılırlar.

Su şartları ciklet balıkları içinde çok önemlidir. Çok yüksek PH derecelerine ayak uydurabilseler de civarında bir PH seviyesi ciklet balıklarınız için yeterli olacaktır.

Ciklet balıkları doğal ortamlarında kayaların ve kumun hakim olduğu bir habitatta yaşarlar. Dekor olarak bitkilere pek uyumlu değildir. Bitki akvaryumlarında bitkileri yiyebilir yada sabitlenmiş bitkileri yerlerinden sökebilir.

Ciklet Balığı Türleri

Desenlerine ve renklerine göre ciklet balıkları kendi aralarında türlere ayrılır. Bu türler kendi aralarında barışçıl ve uyumlu yaşar. Ciklet balığı akvaryumlarında kavgaların ve ölümlerin önüne geçmek için balıklarınız boyları birbirine yakın olmalıdır. Büyüklü küçüklü olarak aynı akvaryumda bakılan cikletler aynı türe mensup olsalar bile akvaryum içinde küçük olanları ya rahat bırakmayacaklardır yada öldüreceklerdir.

Ciklet balığı tüleri şunlardır :

  • Malawi cikletleri
  • Tanganyika cikletleri
  • Madagaskar cikletleri

Malawi Cikletleri

İsimlerini geldikleri göl olan Malawi Gölü&#;nden almışlardır. Kendi aralarında renkleri ve desenlerine bağlı olarak tür farklılıkları gösterir. Malawi cikletleri kendi türleri arasında uyumlu olarak yaşadıkları gibi diğer ciklet balıkları ile de uyumlu yaşarlar. Akvaryum hobiciliğinde en popüler balık türüdür.

Malawi cikletlerini ülkemizde hemen hemen bütün pet shop marketlerinde bulabilirsiniz. Genel olarak en çok bilinen türleri şunlardır :

  1. Sarı prenses
  2. Yunus ciklet
  3. İmparator ciklet
  4. Yaşayan kaya Ciklet
  5. Ahli ciklet
  6. Paslı ciklet
  7. Demasoni ciklet

Sarı Prenses

Malawi ciklet türleri arasında kuşkusuz en popüler olan sarı prenseslerdir. Erkek sarı prensesler dişi sarı prenseslere göre daha iri boydadır. Dişiler 7 cm boyuna ulaşırken erkekler 10 cm boyuna ulaşabilir.

En barışçıl ve uyumlu ciklet balığı türleri arasındadır. Karma ciklet akvaryumların da gönül rahatlığı ile beslenebilir. Çiftleşme dönemlerinde agresifleşebilirler. Erkekler dişileri etkilemek için renklerini gösterir. Koloni olarak beslenmesi daha uygundur.

Sarı prensesler de erkek ve dişiler birbirine çok benzemektedir. Boyutlarından veya renklerinden cinsiyet ayırımı yapmak oldukça zordur. Genel olarak erkeklerin sırt yüzgeçlerinde siyahlık ve anal yüzgeçlerin şekli ile cinsiyet ayrımı yapılabilir.

Ciklet balıklarının genelinde olduğu gibi sarı prensesler de hem etçil hemde otçul olarak beslenir. Proteinsel ve bitkisel yemler dengeli olarak verilmelidir. Aksi durumda balığınızda aşırı proteine bağlı olarak hastalıklar meydana gelir.

Bu balık türü ile ilgili ayrıntılı bilgi için Sarı Prensesler yazımızı okuyabilirsiniz.

Yunus Ciklet

Anavatanı Malawi gölü olan bu ciklet türünün kendine has bir kafa yapısı vardır. Baş kısmının üstünde bir yağ bezesi vardır. Bu yağ bezesi ve ağzının yapısı ile şişe burunlu yunus balığına bezediği için bu ismi almıştır. Yaklaşık 25 cm boyunu ulaşabilirler. Bu nedenle akvaryum hacmi olarak büyük litreli tanklarda bakılmalıdır. Karma ciklet akvaryumlarında kendi boyutlarına yakın olacak şekilde diğer ciklet türleri ile beslenebilir.

Çok eşli ciklet türleri arasındadır. 1 erkek yunus ciklet balığına en az 3 dişi olacak şekilde beslenmesi uygundur. Koloni şeklinde beslenmesi üretimi amaçlayanlar için daha uygundur. Normalde bölgeci balıklar değildir. Sadece çiftleşme dönemlerinde bölgecilik yaparlar. Erkekler çiftleşme dönemlerinde oldukça agresif olurlar.

Yunus cikletlerde erkek ve dişi aynı renktedir. Her iki cinsinde kafasında çıkıntı olabilir. Bu nedenle cinsiyet ayırımı bu kriterlere göre her zaman olmaz. Erkekler dişilere göre daha iridir. Gövdelerinde yaklaşık adet çizgi bulunur. Dişiler erkelere göre daha küçüktür ve gövdelerinde siyah benekler bulunur.

Bu balık türü ile ilgili ayrıntılı bilgi için yunus ciklet balığı yazımıza göz atabilirsiniz.

İmparator Ciklet

İmparator cikletler malawi gölünün en güzel renklere sahip ciklet türlerindendir. Kırmızı mavi ve sarı renklerin adeta patlaması ile muhteşem formlara sahiptir. Doğal ortamlarında sürü halide yaşadıklarından akvaryumlarda da çok sayıda dişi ve bir kaç erkek şeklinde bakılmalıdır.

Diğer cikletlere göre daha uysal yapıları olmasına rağmen bölgeci bir ciklet türü olduğunu söylemek gerekir. Agresif ciklet türleri ile beraber bakılmamalıdır. Kendi türü içinde bir çok alt türü bulunmaktadır. Ülkemizde ve dünyada en çok talep gören cinsleri sarı imparator, mavi imparator ve kırmızı imparatordur.

Boyları 10cm ile 18 cm arasında değişiklik gösterebildiği için litre bakımından büyük litreli akvaryumlarda beslenmelidir. Minimum litrede bakılmalıdır. Sayı arttıkça yada karma bir ciklet akvaryumunda beslenmek istenirse litre civarında bir akvaryuma ihtiyaç vardır.

Doğal ortamlarında etçil olarak kabukçul canlılarla beslenen imparator cikletler akvaryumlarda da etçil olarak beslenmelidir. Akvaryumlarda bitkilere zarar vermeyeceği için bitkili tanklarda tercih edilebilir.

Bu balık türü ile ilgili ayrıntılı bilgi için imparator ciklet balığı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yaşayan Kaya Ciklet

Yaşayan kaya ciklet balığı oldukça büyük boyutlara ulaşabilen bir ciklet türüdür. Yaklaşık 25 cm boya erişebilir. Eğer iyi bakılırsa 10 sene hayatta kalabilir. Sarı, gümüş ve mavi renkli gövdesinin üstünde kahverengi veya siyah renkli benekleri vardır. Bu özelliği onu doğal yaşamında çok iyi kamufle etmektedir. Agresif ve avcı olmasına rağmen kendi türü ile barışçıl olarak yaşar. Çok eşli bir ciklet türü olan yaşayan kaya cikleti bir erkeğe en az dört dişi olacak şekilde beslenmeleri gerekir.

Küçük boylardayken litre bir akvaryumda bakılabilir. Ancak boyu büyüdüğünde en az litre bir akvaryumda bakılmalıdır. Su kalitesinde bazı eksiklikler olsa da yaşamaya devam edebilir.

Bazı zamanlar akvaryum tabanında yan yatarken görebilirsiniz. Ölü taklidi yaparak avının kendisine yakınlaşmasını bekler. Ağzına sığabilecek boyutta bir balık yaklaştığında seri bir hamle ile avını yakalar.

Bakılma zorluğu orta seviyedir. Hem etçil hem otçul ciklet türüdür. Küçük boyda canlı yem olacak balık türleri ile beslenebilir. Bload hastalığına yakalanmaması için bitkisel yemler ile de takviye yapılmalıdır.

Ahli Ciklet

Ahli cikletler agresif olamayan barışçıl geçinen bir ciklet türüdür. Doğal ortamlarında daha çok kumluk alanları mesken edinir. Küçük kaya parçalarının arasında saklanan küçük balıkları yakalar. Her ne kadar etçil olarak görülse de kayaların üzerindeki yosunları da yerler.

Bakımı diğer cikletler gibi kolay olduğu için akvaryum hobisine yeni başlayanlar için tercih edilebilecek bir ciklet türüdür. Karınları şişene kadar yem yiyebilirler. Bu nedenle çok yem verilebilir ancak balığın kapasitesini aşmayacak ve suyu kirletmeyecek seviye de olmalıdır. Protein ağırlıklı yemler tercih edilsede balığınızın sağlığı için bitkisel yemler takviye edilmelidir.

İdeal akvaryum litresi litredir. Balık popülasyonu yada büyüklüğüne göre litrelik akvaryumlarda tercih edilebilir.

Dişileri gümüş ya da solgun mavi renklidir. Vücutlarında dikey çizgiler vardır ve erkeklere göre daha küçüklerdir. Erkek ahli cikletler bir yaşına geldiğinde parlak mavi renge bürünür ve zamanla sırt kısımları parlak beyaz renk alır. En fazla 16 santimetre boyunda olurlar.

Paslı Ciklet

&#;li yılların sonunda akvaryum hobi dünyasına kazandırılmış bir ciklet türüdür. Üyesi olduğu Iodotropheus cinsinden akvaryum hobisine giren başka ciklet türü yoktur. Karma akvaryuma uyumlu balıklardır. Yanların da aşırı agresif balıklar ile bakılmamalıdır. Bölgeci balık türleri arasındadır. Bir akvaryumun içinde birden fazla erkek ahli ciklet bulundurmak erkekler arasında kavgaya neden olacaktır. Bu nedenle bir erkek ahli için dört dişi ahli bulundurmak akvaryumun huzuru açısından önemlidir.

Ahli cikletlerde cinsiyet ayırımı yapmak çok zordur. Hemen hemen erkek ve dişi ahliler aynı formlara sahiptir. Erkekler dişilere göre daha iri ve renkleri biraz daha belirgin olur. Dişilerden ziyade erkeklerde anal yüzgeçte yumurta beneği daha fazladır.

Akvaryumların orta ve alt kısımlarında yüzerler. Bload hastalığına yakalanma oranı en yüksek ciklet türüdür. Proteinsel yemler verilsede bitkisel ağırlıklı beslenmelidir. Haşlanmış sebzeler ve bitkisel ağırlıklı suprilina yemleri severek tüketirler.

Demasoni Ciklet

Ciklet dünyasının en nadir bulunan malawi gölü ciklet balığıdır. Gösterişli renkleri ve çok büyümeyen boyutları nedeni ile hobicilerin tercih ettiği balıktır. Akvaryum hobisinde biraz daha deneyim kazanmış kişilerin bakabileceği bir türdür. Koloni halinde yaşarlar. Dişi sayısı erkek sayısından her zaman fazla olmalıdır.

Doğal ortamlarında saklandıkları için akvaryum içinde de dekor olarak saklanabilecekleri yerler yapmanız demasoni balığınızın stresini azaltacaktır. Yaklaşık cm boyuna erişirler. Erkekler dişilere göre daha parlak renklere sahiptir. Erkek ve dişi ayrımı zordur.

Akvaryum litreniz en az litre olmalıdır. Besleyeceğiniz akvaryum boyutuna göre en az arası adetlerde beselenmelidir. Agresif balıklar olduğu için erkek demasoni balığının diğer balıklar üzerindeki stresini azaltacaktır.

Tanganyika Cikletleri

Tanganyika gölü Afrikanın en büyük gölüdür. Uzunluk bakımından dünyanın ilk 3 gölünden biridir. Su sıcaklığı ve ekosistemi hiç bir zaman değişmemektedir. Normal şartlarda &#; olan su sıcaklığı küresel ısınmayla beraber 24 dereceye kadar çıkmıştır.

Böylesine büyük ve yüzyıllar boyunca tüm su şartları hep aynı kalmış bir göl içerisinde binlerce tür balık ve ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. Diğer göllerden daha az ciklet türü barındırmasına rağmen genetik ve morfolojik olarak en çeşitli ciklet türüne sahiptir.

Tanganyika gölü içerisindeki balık türlerinin %80 i bu göl haricinde hiç bir gölde bulunmamaktadır. çeşit ciklet balığı çeşiti bulunmaktadır. Bünyesinde barındırdığı balıklar bu gölün şartlarına ayak uydurabilmiş ve göle özel olarak evrimleşmiştir.

Su PH ı diğer göllere göre çok yüksek olduğundan akvaryumlar içinde bakılması oldukça zor balıklara ev sahipliği yapmaktadır. Genellikle ülkemizde tanganyika cikletleri tercih edilmez.

Tanganyika cikletleri genelde kabukçul canlılardır. Göl diplerine yakın yerlerde bazen de kıyı kesimlerinin suları çok sığ bölgelerinde yaşarlar. Kumların içine gömülen balıkların neredeyse oksijensiz olarak yaşadıkları görülmüştür. Bunun nedeni henüz bilinmemektedir. Tanganyika gölünde en küçük boyutlara sahip ciklet türleri yaşamaktadır. Yetişkin boyutları cm civarındadır.

İlginizi çekebilir : Canlı doğuran balıklar

Madagaskar Cikletleri

Madagaskar cikletlerinin anavatanı Afrikadır. Çok değişken su koşullarına ayak uydururlar. 12 derece sularda yaşayabildikleri gibi 40 derecelik sularda da yaşayabilmektedirler.

Ülkemizde ve dünya çapında çokça tercih edilmez. Ömürleri 10 yıla kadar çıkabilir. Akvaryumlarda en minimum şartlarda dahi hayatta kalabilirler.

Beslenme türleri hem etçil hem otçuldur. Kendinden küçük balıkları avlarlar. Doğalarında daha çok etçil beslenseler de bitkisel ağırlıklı yemlerle akvaryum şartlarında hastalıklardan korunurlar.

Ülkemizde tercih edilen Madagaskar cikleti paratilapia polenidir. Oldukça agresif olan bu tür kendi türleri ile bile anlaşamayabilir. Başka hiç bir tür balıkla aynı akvaryumda bakılamamlıdır. Dişiler erkeklerinden daha agresif olabilir. Üreme dönemlerinde büyük çaplı strese girebilir ve eşler birbirini öldürüne kadar durmayabilir.

Ciklet Balığı Yemleri

Ciklet balıkları doğaları gereği hem etçil hemde otçul olarak beslenmektedirler. Akvaryum şartlarına ayak uydurmuş ciklet balıkları için doğal ortamlarına uygun olacak şekilde protein ve bitkisel katkılı yemler üretilmiştir.

Akvaryum ve pet shop piyasasında onlarca marka yem bulunmaktadır. Her balıkta olduğu gibi ciklet balıklarının sağlıkları ve formları açısından onlar için en uygun yemler tercih edilmelidir.

En İyi 5 Ciklet Yemi

Ciklet balıkları suyun orta ve alt kısmında yüzdükleri için alacağınız yemler suyun yüzeyinde kalmamalıdır. Balıklarınızın yeme rahat ulaşabilmeleri için yemlerinizi granül yemler tarzında almalısınız.

Balıklarınız iştahla yiyeceği yemler ve balığınızın huzuru yemlerin kalitesine göre değişir. Sizde balıklarınızın mutluluğunu istiyorsanız onlara uygun yemler ve gerekli besinlerle daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamalarını sağlayabilirsiniz.


1. Sera Granured Ciklet Yemi

Kullanma talimatı : Günde bir ya da iki kez, sadece balıklarınızın kısa sürede yiyebileceği kadar besleyin.

İçindekiler : balık unu (%26), mısır nişastası, buğday glüteni, buğday unu, buğday tohumu, krill (%2), balık yağı (oradan %49 omega yağı asitleri), gammarus, mannoz oligosakkaridler (%0,4), bira mayası, spirulina, yeşil kabuklu midye unu, Haematococcus yosunu, sarımsak.

 Analitik bileşenler : Ham protein %46,5, Ham yağ %8,2, Ham lif %3,3, Nem %5,0, Ham kül %5,3.


2. Sera Granugreen Bitkisel Ciklet Yemi


Kullanım talimatı :
Günde bir ya da iki kez, sadece balıklarınızın kısa sürede yiyebileceği kadar besleyin.

İçindekiler : Buğday unu, balık unu, buğday tanesi, buğday nişastası, spurilina, ıspanak, ısırgan, ringa yağı, balık yağı.

Analiz Değerleri : Protein 38,3 % &#; Yağ 6,1 % &#; Fiber 3,9 % &#; Kül 9,5 % (Kg. başına içerdiği veya eklenen vitaminler)  &#; Vitamin A I.E.  &#; Vitamin B1 30 mg  &#;  Vitamin B2 90 mg  &#; stabil Vitamin C

 


3. Tetra Cichlid Sticks Ciklet Yemi

Kullanım talimatı : Günde bir ya da iki kez, sadece balıklarınızın kısa sürede yiyebileceği kadar besleyin.

İçindekiler : Buğday unu, balık unu, buğday tanesi, buğday nişastası, suprilina, ıspanak, ısırgan, ringa yağı, balık yağı, Obsabüje suprilina yosunu içerir

Analiz Değerleri : Protein 38,3 % &#; Yağ 6,1 % &#; Fiber 3,9 % &#; Kül 9,5 % &#; Vitamin A I.E.  &#; Vitamin B1 30 mg  &#;  Vitamin B2 90 mg  &#; stabil Vitamin C

 


4. Tetra Pro Algea Crips Bitlisel Ciklet Yemi

Kullanım Talimatı : Günlük olarak 2 &#; 3 kez balığınızın kısa bir süre içerisinde tüketebileceği miktarlarda verilmesi tavsiye edilir.

İçindekiler : Balık ve balık ürünleri, bitkisel protein ekstraktı, tahıllar, maya, deniz yosunu (spirulina), yağlar, yumuşak ve kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker, bitkisel orjinli ürünler, lesitin, sitrik asit, karnitin, doğal renklendirici ve koruyucular.

Analiz  Değerleri : Protein %46, Yağ %12, Lif %3, Kül %11, Nem %9

 


5. Dajana Cichlid Sticks

Kullanım Talimatı : Günlük olarak 2 &#; 3 kez balığınızın kısa bir süre içerisinde tüketebileceği miktarlarda verilmesi tavsiye edilir.

İçindekiler : Balık ve balık ürünleri, tahıl, kuru maya, sebze protein konsantreleri (bitkisel protein), Kabuk, yosun, omega-3 yağ, lesitin.

Analiz Değerleri : Protein %40,8 Yağ %6

 

 


Ciklet Balığı Nasıl Çiftleşir

Ciklet balıklarının hepsi yumurtlama ile çoğalmaktadır. Su şartlarının kalitesi ve bulundukları ortamdaki stres durumu ciklet balıklarının yavrulama sürelerini etkiler. Erkekler her zaman üremeye hazır olaması nedeni ile akvaryumun huzuru için mutlaka dişi sayısı erkek sayısından fazla olmalıdır.

Ciklet balıkları iki türlü yavrulama yapar ;

  • Ağızda kuluçka ile yavrulama
  • Akvaryum içinde kuluçka ile yavrulama

Ağızda Kuluçka ile Yavrulama

Ciklet balık türlerinin çoğu bu yöntem ile yavrularlar. Dişi çiftleşme dönemine girdiği zaman yumurtaları olgunlaşır. Erkek dişiyi akvaryumdaki diğer balıklarlardan ayırıp sakin bir yere doğru çeker. Birbirlerine ters paralel olacak şekilde dönmeye başlarlar. Dişi yumurtaların bir kısmını bırakır ve döner , erkek yumurtayı döller ve döner, en son dişi yumurtaları ağzına alır ve bir miktar daha yumurta bırakır. Yumurtalar ve bu ilginç dans bittiği zaman çiftleşme sona ermiş olur.

Yavrular yaklaşık 28 gün sonra anne ağzının içinde yumurtalarından çıkarlar. Anne yavruları koruma iç güdüsü ile gün süre ile ağzından dışarı bırakmaz. Yavrular diğer akvaryum canlıları gibi keseli doğarlar ve keselerinden kurtulup serbest yüzüşe hazır olana kadar annelerinin ağzında yaşarlar.

Anne balık hem kuluçka döneminde hemde yavruların çıktığı ilk günler fazla yem yiyemez. Bu nedenle yavrulama yapmış anne balığı üreme sonunda ayrı bir akvaryumda özel besiye almak anne balığın sağlığı ve gelişimi için daha iyi olacaktır.

Ciklet Balığı Kusturma

Çiftleşmeyi tamamlamış ve ağızda kuluçka yapan ciklet balığının kuluçka süresi 28 gün civarıdır. Bu dönemde dişi normal zamana göre daha stresli olur. İlk defa yumurtlayan bir dişi stres sonucu yumurtaları ağzından dökebilir yada yiyebilir. Bu nedenle öncelikle dişinizin sağlığı ve yumurtanın verimi için ağzını yumurta doldurmuş balığınızı ayrı bir akvaryuma almalısınız.

Ağzında kuluçka dönemini bitirmiş ciklet balığınızın nefes alma aralıklarında ağzını açtığı zaman yavruları görmeniz mümkün olacaktır. Yavrular iki şekilde anne ağzından çıkabilir. Birincisi doğal yöntem olan annenin kendi isteği ile yavruları akvaryum içine bırakmasıdır. İkincisi ise balığınızı elinize alıp yavruları akvaryuma bıraktırma ( kusturma ) ile yavruların akvaryuma bırakılmasıdır.

Çoğu zaman yanıltan kuluçka süreleri kusturma yapılırken henüz yumurtadan çıkmamış yavruları anne ağzından dışarı çıkartma ile sonuçlanabilir. Böyle zamanlarda yumurtaları kuluçka makinasına almanız gerekmektedir.

Akvaryum İçinde Kuluçka ile Yavrulama

Ciklet balıklarının bir diğer yavrulama şekli akvaryumun içinde kuluçka ile yavrulamadır. Balığınızın akvaryum içine yumurtlayacağını kumları kazmasından, taşları oynatmasından yada belirli bir bölgeyi kendine yer edinmesinden anlayabilirsiniz.

Ciklet balıkları her ne kadar çok eşli olsalarda çiftleşmeyi aynı anda sadece bir dişi balık ile yaparlar. Önce dişi yumurtlama için uygun bir zemin bulur. Dekoratif taşlar, akvaryum taban yüzeyi yada sizin koyacağınız bir tabak olabilir. Uygun zemine dişi yumurtalarını dizer. Erkek ciklet balığı da belirli periyotlarla yumurtaları döller. Döllenen yumurtaların 1 hafta içinde yumurta formundan yavru balığa geçiş evresinde kuyruk ve baş kısımlarının çıktıklarını görebilirsiniz.

Ciklet Balığı Akvaryumu

Ciklet balıkları bulundukları göllerde kayacıl olarak bilinir. Kendine küçük balıklarla beslenmesinden ziyade dişli balıklar oldukları için kayaların üzerindeki yosunlarla ve diğer canlılarla beslenirler.

Ciklet balığı akvaryum kurulumunda dikkat etmeniz gerekenler ;

  • Akvaryumunuz en az litre olmalıdır. Daha büyük bir akvaryum tercih edilebilir ancak daha küçük bir akvaryum ciklet balıkları için uygun olmaz
  • Ciklet balıkları için akvaryumun içinde gizlenme alanları oluşturulmalıdır. Doğal yaşamlarında olduğu gibi kayalarla, doğal taşlarla ve dekorlarla bu alanlar oluşturulmalıdır. Suya salınım yapmayacak akvaryum dekorlarıda kullanılabilir.
  • Akvaryum dizaynı oluşturulduktan sonra çeme suyu ile dolduruyoruz ve litreye 1 yemek kaşığı olacak şekilde kaya tuzu yada iyotsuz tuz kullanıyoruz. Isıtıcımızı 27 dereceye ayarlayıp suyu ısıtıyoruz.
  • 5 gün boyunca filtreler aktif olacak şekilde akvaryumumuzu aktif hale getiriyoruz. Eğer bakteri kültürümüz var ise bakteri oluşumunu hızlandırmak için belirtilen ölçek ile ekleme yapıyoruz. Bakteri kültürümüz yok ise eklemek şart değil.
  • 5. günün sonunda balıklarımızı sıfır su olduğu için alıştırmadan direk ekleme yapabiliriz.

 

Puanla!

[Toplam: 3 Ortalama: 5]

umut boz

Ciklet Hakkında Herşey

Gönderim Zamanı: 05 May&#;s

Ciklet balığı, son yıllarda bakmak için en çok tercih edilen balıklardan bir tanesidir. Balıklar arasında, akvaryumda yaşamak için en uygun olan ve en dayanıklı balık olarak bilinir. Aslında bu isimde bir balık bulunmamaktadır ve bu balığın genel adı; Sihlid‘tir. Ciklet balığı ile ilgili genel bilgiler şunlardır:
1. Sihlid bir çeşit balık türüdür ve halk arasında ciklet balığı olarak anılan balık da bu türün bir üyesidir.
2. Ciklet balığı, levrek olarak bilinen balık türünden gelmektedir.
3. Ciklet balıklarının ana vatanları Güney Amerika ve Afrika Kıtası’dır.
4. Ciklet balıkları renkli görünümdedirler ve oldukça güzeldirler.
5. Ciklet balıklarının boyları 2,5 cm ile cm arasında olabilmektedir.
Ciklet Balığı Türleri Nelerdir?
Ciklet balıkları, kendi aralarında farklı türlere ayrılmaktadır. Bu türler ise şunlardır:

• Portakal Ciklet Balığı
• Zebra Ciklet Balığı
• Limon Ciklet Balığı
• Yunus (Mavi) Ciklet Balığı
• Sarı Prenses Ciklet Balığı
Ciklet Balığı Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Ciklet balıkları, hem et ile hem de ot ile beslenen balıklar arasındadır. Dolayısı ile ciklet balığının beslenmesi de hangi tür ciklet balığının tercih edildiğine göre değişmektedir. Örneğin; sarı prenses ve zebra ciklet balıkları otçuldurlar. Bu balıklar granürler, haftalık yemler ya da canlı yemler ile beslenebilmektedirler.
Ciklet Balığı Akvaryumları
Bir ciklet balığı yetiştirmeye ve bakmaya başlamadan önce ilk olarak akvaryum oldukça iyi seçilmelidir. Genel olarak, ciklet balığının alınmasından bir ay önce akvaryumun satın alınması ve kurulması tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise; akvaryum içindeki suda herhangi bir değişiklik yaşanıp yaşanmayacağını kontrol etmek ve akvaryumun işlevselliğinden emin olmaktır.

Aynı zamanda, akvaryum içerisindeki oksijen oranının da kontrol edilmesi ve ciklet balıkları için uygun koşulların sağlanıp sağlanmadığı da kontrol edilmelidir. Bu nedenle, balıkların yerleştirilmesinden önce akvaryumun test edilmesi oldukça önemlidir.

Ciklet balığı bakımı için, akvaryumun filtreleme işlemlerinin taşımalı sistem ile yapılması önerilmektedir ve özellikle 2 tonluk olan pompalar, Ciklet balıklarının ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Bakımı yapılacak olan balık sayısına göre akvaryumda dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:

• Oluşturulacak olan popülasyona göre; her bir çift için 15 litrelik alan oluşturulmalıdır.
• Yaklaşık 15 balık için 50 cm çapında akvaryum tercih edilmelidir.

Ciklet Balığı Özellikleri ve Bakımı
Ciklet balığı, son yıllarda bakmak için en çok tercih edilen balıklardan bir tanesidir. Balıklar arasında, akvaryumda yaşamak için en uygun olan ve en dayanıklı balık olarak bilinir. Aslında bu isimde bir balık bulunmamaktadır ve bu balığın genel adı; Sihlid‘tir. Ciklet balığı ile ilgili genel bilgiler şunlardır:



1. Sihlid bir çeşit balık türüdür ve halk arasında ciklet balığı olarak anılan balık da bu türün bir üyesidir.
2. Ciklet balığı, levrek olarak bilinen balık türünden gelmektedir.
3. Ciklet balıklarının ana vatanları Güney Amerika ve Afrika Kıtası’dır.
4. Ciklet balıkları renkli görünümdedirler ve oldukça güzeldirler.
5. Ciklet balıklarının boyları 2,5 cm ile cm arasında olabilmektedir.

İçindekiler göster
Ciklet Balığı Türleri Nelerdir?
Ciklet balıkları, kendi aralarında farklı türlere ayrılmaktadır. Bu türler ise şunlardır:

• Portakal Ciklet Balığı
• Zebra Ciklet Balığı
• Limon Ciklet Balığı
• Yunus (Mavi) Ciklet Balığı
• Sarı Prenses Ciklet Balığı




Ciklet Balığı Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Ciklet balıkları, hem et ile hem de ot ile beslenen balıklar arasındadır. Dolayısı ile ciklet balığının beslenmesi de hangi tür ciklet balığının tercih edildiğine göre değişmektedir. Örneğin; sarı prenses ve zebra ciklet balıkları otçuldurlar. Bu balıklar granürler, haftalık yemler ya da canlı yemler ile beslenebilmektedirler.



Ciklet Balığı Akvaryumları
Bir ciklet balığı yetiştirmeye ve bakmaya başlamadan önce ilk olarak akvaryum oldukça iyi seçilmelidir. Genel olarak, ciklet balığının alınmasından bir ay önce akvaryumun satın alınması ve kurulması tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise; akvaryum içindeki suda herhangi bir değişiklik yaşanıp yaşanmayacağını kontrol etmek ve akvaryumun işlevselliğinden emin olmaktır.

Aynı zamanda, akvaryum içerisindeki oksijen oranının da kontrol edilmesi ve ciklet balıkları için uygun koşulların sağlanıp sağlanmadığı da kontrol edilmelidir. Bu nedenle, balıkların yerleştirilmesinden önce akvaryumun test edilmesi oldukça önemlidir.

Ciklet balığı bakımı için, akvaryumun filtreleme işlemlerinin taşımalı sistem ile yapılması önerilmektedir ve özellikle 2 tonluk olan pompalar, Ciklet balıklarının ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Bakımı yapılacak olan balık sayısına göre akvaryumda dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:

• Oluşturulacak olan popülasyona göre; her bir çift için 15 litrelik alan oluşturulmalıdır.
• Yaklaşık 15 balık için 50 cm çapında akvaryum tercih edilmelidir.

Ciklet Balığı
Ciklet Balığı Özellikleri ve Bakımı
Akvaryum ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ciklet balığı bakımı yapılacak olan akvaryumun tabanının kumla kaplı olması gerekmektedir.
Akvaryum tabanının kum ile kaplı olması, ciklet balıklarının kendilerini doğal ortamlarında sanmasını sağlamaktadır.

Akvaryumun içerisine çeşitli süs eşyaları, süs bitkileri konulabilir ve özellikle ciklet balıklarının saklanabilecekleri kayalık aparatlarının olması gerekmektedir.

Akvaryum içerisine yerleştirilecek olan saklanmalık kayalıkların birden fazla olması gerekir. Çünkü bu aparatlar, ciklet balıklarının çiftleşmeleri için uygun ortamların yaratılmasını sağlar.

Ciklet balıklarının bulunduğu akvaryumun temizliği oldukça önemlidir ve bu nedenle filtreli akvaryumlar iki ayda bir olmak üzere temizlenmelidir. Aynı zamanda akvaryum ile birlikte filtrenin temizlenmesi de hayati önem taşımaktadır.
Ciklet Balıklarının Akvaryum Suları Nasıl Olmalıdır?
Ciklet balıklarının akvaryum sularının özenle hazırlanması, balıkların sağlıkla yaşayabilmesi açısından oldukça önemlidir. Ve ciklet balıkları ile ilgili olarak akvaryum suları şu şekilde olmalıdır:

Akvaryum suyunun sıcaklığı 25 ile 30 derece arasında olmalıdır.

Suyun pH oranı pH ile pH arasında olmalıdır.

Ciklet Balığı ve Üreme
Ciklet balığı, yumurtlayarak çoğalan balıklar arasında yer almaktadır. Fakat bu balıkların üreyebilmeleri için stresten uzak, sakin bir ortamın oluşması gerekmektedir. Aksi takdirde yumurtlama, yani üreme olmayacaktır. Ciklet balıklarının üreyebilmesi için; erkek ve dişi balıkların yalnız bırakılması gerekmektedir.
Ciklet Balıkları ve Yumurtlama Dönemi
Ciklet balıkları, yumurtlama dönemi ile birlikte daha korumacı olan bir balıktır. Bu balıkların kuluçka süreleri çevre sartlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir fakat genel olarak kuluçka süreleri 15 gündür.

Ciklet balıklarının erkekleri, sürekli olarak çiftleşme isteğindedirler ve bu nedenle, yumurtlama dönemi, erkek olan ciklet balığının dişi olan ciklet balığının yanından alınması gerekmektedir. Aksi takdirde, erkek ciklet balığı yumurtalara zarar verebilmektedir.

Yumurtlama zamanı geldiğinde, yavru balıklar, anne ciklet balığın ağzından tek tek çıkarlar. Fakat bazen bu gerçekleşmeyebilir ve bu durumda müdahale gerekmektedir. Müdahalenin gerçekleşmediği durumlarda, anne ciklet balığı yavrularını yutabilmektedir.

Ciklet balığı ve yumurtlama dönemi ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de; anne ciklet balığının yumurtlamayı gerçekleştirdikten sonra başka bir akvaryuma alınması gerektiğidir.

Ciklet Balıkları İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Ciklet balıkları, korumacı olarak bilinen balıklardır ve bu nedenle kendi özel bölgelerini, alanlarını oldukça fazla korurlar. Dolayısı ile Ciklet balıklarının bir akvaryum içerisinde yalnızca kendi türleri ile birlikte bakılması gerekmektedir.

Ciklet balıkları ile ilgili bilinmesi gerekenler arasında yer alan bir diğer konu da; akvaryum yaşamıdır. Ciklet balıkları, ister küçük bir akvaryumda olsun ister büyük bir akvaryumda olsun; akvaryum suları, akvaryum yemleri ve akvaryum ekipmanlarına dikkat etmek, özen göstermek gerekmektedir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖM

Ciklet Balığı (Cichlid) Nedir Ve &#;zellikleri Nelerdir? Ciklet Balığı Bakımı, Yemi Ve &#;remesi Hakkında Rehber

Evcil Hayvanlar

Ciklet Balığı (Cichlid) Nedir Ve &#;zellikleri Nelerdir? Ciklet Balığı Bakımı, Yemi Ve &#;remesi Hakkında Rehber

"Ciklet balığı en fazla bilinen balık türüdür. Aynı zamanda cichlid balığı olarak da bilinmektedir. Görünüş açısından çok fazla dikkat çekmektedir. Akvaryum balıkları arasından çok fazla tercih edilen bir balık türüdür. Kendilerine has karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Su şartlarına oldukça dayanıklıdır. Peki ya ciklet balığı nedir? Bu balığın özellikleri nelerdir? Ciklet balığının yemi, bakımı ve üremesi nasıl olmalıdır detayları ile derledik."

 Ciklet balığı akvaryum içerisinde en dayanıklı ve en uyumlu olan balık türüdür. 

Ciklet Balığı Nedir?

 Ciklet balığı hem görüntüsü ile hem de kolay bakımından dolayı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Aynı zamanda ciklet balıklarının birçok türü bulunmaktadır. Türkiye’de ciklet balığı olarak bilinmektedir. Cichlid familyasına ait bir türdür. 

 Ciklet balığının ana vatanı Afrika ve Amerika’dır. Tatlı su balığıdır. Birçok vücut şekilleri ve boyutları bulunmaktadır. Farklı desen ve farklı türleri mevcuttur. Aynı zamanda aktif bir balık türüdür. Ciklet balıklarının algıları oldukça yüksektir. Kendisine bakan kişiyi tanır. Aynı zamanda acıktıkları zamanda belli ederler. Bu özellikleri ile akvaryumun favori balığı olur. 

Ciklet Balığının Özellikleri Nelerdir?

 Ciklet balığı tatlı su balığıdır. Kalabalık olmayan ve büyük akvaryum içerisinde yaşamayı severler. Karanlık alandan aydınlık alana geçerken onlar için oldukça korkutucu olabilmektedir. Küçük akvaryum içerisinde yaşayan ciklet balıkları strese girebilmektedir. Yem çeşitliğinin çok olması ve aynı zamanda bu yemlerin renklerinin de fazla olması ciklet balıkları tarafından tercih edilmektedir. 

 Erkek ciklet balıkları dişilerine göre daha renklidir. Erkek ciklet balıkları çiftleşme döneminde dişi ciklet balığını etkileyebilmek için tüm renklerini gösterir. Su şartları ciklet balıkları için oldukça önemlidir. Yüksek PH derecelerine ayak uydurabilirler fakat değerinde PH seviyesi ciklet balığı için yeterli olacaktır. 

 Ciklet balıkları kayaların ve kumların hakim olduğu bir yerde yaşarlar. Dekor şeklinde kullanılan bitkiler ile uyumlu değillerdir. Akvaryum içerisinde olan bitkileri yiyebilir veya bitkileri yerlerinden sökebilir. 

 Türlerine göre 10 ile 20 cm uzunluğunda olabilir. 10 yıla kadar yaşayabilirler. Çok fazla saklanma yerinin olması gerekmektedir. Kendilerinden küçük olan balıkları yiyebilir. Bundan dolayı ciklet balıkları kendi türleri ile veya agresif olan tropikal balıklar ile yaşayabilir. 

Ciklet Balığı Ne Yer?

 Ciklet balıklarının türleri farklı şekillerde beslenmelidir. Bu türlerden olan Malawi ciklet balığı otçuldur. Tangayikan cikletleri ise etoburdur. Ciklet balıkları kurutulmuş veya dondurulmuş karides ile beslenebilmektedir. Aynı zamanda solucan ile de beslemek mümkündür. Ciklet balığını günde iki kez beslenmesi gerekmektedir. Fazla yem verilmemesi gerekmektedir. Düzenli bir şekilde yemlerin verilmesi lazımdır. Fazla yem verilmesi sonucunda balıklar hayatlarını kaybedebilir. 

Ciklet Balığı Ürer ve Üremesi Nasıldır?

 Ciklet balıkları yumurtlayarak çoğalmaktadır. Ciklet balıklarının yumurtlaması için stresten uzak olması gerekmektedir. Sakin bir ortam içerisinde dişi ve erkeğin yalnız kalması gerekmektedir. Yumurtlama döneminden sonra balıklar daha da korumacı bir hal alacaktır. 14 ile 15 gün arasında kuluçka süreleri vardır. Erkek daha sonra sürekli olarak çiftleşmek isteyeceğinden erkeğin dişiden ayrılması gerekmektedir. Uzaklaştırılmayan erkek yumurtalara zarar verebilmektedir. 

 Yumurtlama zamanında yavrular annenin ağzından teker teker çıkar. Eğer yavrular çıkmaz ise kişinin müdahale etmesi gerekmektedir. Yavrular dünyaya geldikten sonra anneyi farklı bir akvaryuma koyulması gerekmektedir. 

Ciklet Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?

 Ciklet balığı doğal ortamında yabani bitkiler ile beslenmektedir. Akvaryumda ise ciklit balığı yemi olan bitkiler ve aynı zamanda proteini yüksek olan kaliteli yemler ise beslenilmesi gerekmektedir. 

Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

 Ciklet balığının yaşayabilmesi için suyun sıcaklığının 25 ile 30 derece arasında olması gerekmektedir. sudaki PH değeri de ile arasında olmalıdır. 

Ciklet Balığı Türleri Nelerdir?

 Ciklet balığının birçok türleri bulunmaktadır. Bu türler şu şekildedir: 

Malawi ciklet balığı, 

Sarı imparator, 

Sarı prenses, 

Trewavas çikleti, 

Venüstüs çikleti, 

Yakop çikleti, 

Yunus ciklet, 

Zebra ciklet, 

Tangayika cikleti, 

Frontoza, 

Mücevher, 

Afrika cikleti, 

Blue acara, 

Amerikan cikleti, 

Borelli, 

Green terror, 

Astronot, 

Papağan, 

Midas, 

Zebra, 

Melek, 

Discus

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası