yetişkin insanda 39 derece ateş / Ateş Nedir, Nasıl Düşürülür ve Yanlış Uygulamalar Nelerdir?

Yetişkin Insanda 39 Derece Ateş

yetişkin insanda 39 derece ateş

Normal vücut ısısı koltuk altında 37,4 C, ağız içinde 37,5 C, makattan 38 C, kulaktan 37,8 C’nin altındadır. Bu değerlerin üstü ateş olarak tanımlanır. Çocuklarının ateşlenmesi, aileler için çoğu zaman ciddi korku ve kaygı nedeni olmaktadır. Yapılan çalışmalarda, ailelerin büyük bir kısmının çocuklarının havale geçireceği, ateşin beyin hasarına yol açacağı ve çocuklarını sakat bırakacağı gibi kaygıları taşıdığı saptanmıştır. Bu duruma ‘ateş korkusu’ diyoruz. Ateşle ilgili kaygı ve korku hali, ailelerin normal vücut sıcaklıklarında bile ateş düşürücü vermek, sık aralıklarla ve uygun olmayan dozlarda kullanmak, uyuyan çocuğu uyandırarak vermek, soğuk su, alkol veya sirke uygulamak gibi hatalı uygulamalar yapmasına sebep olmaktadır.

Bilmeliyiz ki, ateş bir hastalık değil hastalığın bulgusudur. Özellikle 3 yaş altı çocuklarda önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Biz ilk yardım uygulamalarını yapıp, doktorumuzu arayarak yardım almalıyız. Çocuğumuzu önce serin bir odaya alalım ve üzerindeki fazla giysilerini çıkaralım. Ateşini koltuk altından ve dijital bir derece kullanarak ölçmenizi öneriyorum. 38,5 C ye kadar korkmayın ve ateş düşürücü bir ilaç kullanamayın, ılık su ile duş yaptırıp bir süre çıplak bırakmanız yeterlidir. Alkol, kolonya, sirke sürmeyin, soğuk su ve buz kullanmayın. En çok çocuğumuzun ateşli havale geçirmesinden korkuyoruz ama biliniz ki, yüz çocuktan beş tanesi 6 ay 6 yaş özellikle yaş döneminde ateşli havale geçirmektedir ve ateş düşürücüler havale geçirmeyi önlememektedir. Ateşli havaleler ailesel ve kişisel yatkınlıkla ilgilidir, siz tüm önlemleri alsanız dahi o çocuklar ateşli havaleyi geçirmektedirler. Basit ateşli havaleler kendiliğinden düzelen, gelişme geriliğine yol açmayan, beyinsel fonksiyonları etkilemeyen bir durumdur; kalıcı beyinsel hasar bırakmaz, ölüme yol açmaz.

Şimdi yine anlatmaya devam edelim, çocuğumuzun ateşi 38,5 C nin üzerinde ise ılık duştan sonra, ılıkça su ile ıslatılmış havluya saralım ve ateş düşürücü ilacımızı verelim. Biz ateş düşürücü ilaç olarak parasetamol ve ibuprofen kullanmaktayız. Doğru uygulama: Hangisi ile başlamış isek onunla 3 tam gün devam etmek sonra diğerine geçmek şeklindedir. Beraberce veya ardışık olarak kesinlikle kullanmayınız, kullanmanız size fazladan bir yarar sağlamayacağı gibi karaciğer yetmezliği veya mide kanaması ile karşı karşıya kalabilirsiniz Araştırmalar bu iki ilacın ardışık yani peş peşe kullanılmasının bilimsel bir yönü olmadığını, tıp fakültelerinde kıdemli doktorlardan öğrenilen kulaktan dolma bir bilgi olduğunu göstermektedir.

Parasetamol 15 mg/kg doz 4 saat aralarla günde 5 kez, ibuprofen ise 10 mg/kg doz 6 saat ara ile günde 4 kez verilebilir. Parasetamol 0- 2 aylık bebeklerde kullanılmamalı, ibuprofen ise ilk 6 ay ve 7 kg’dan az çocuklarda kullanılmamalıdır Ayrıca ibuprofen ishal ve kusmalı hastalıklarda, çocuk su da içmiyorsa kullanılmamalıdır, böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Parasetamol fitillerinin emilim düzeyleri çok değişken olduğu için doktorunuzun önerisi olmadan sizler kullanmayınız.

Aspirin yan etkilerinin çokluğundan dolayı 15 yaş altında ateş düşürücü olarak önerilmemektedir. Metamizol (novaljin) de çocuklarda ateş dürücü olarak kullanılmamalıdır.

Özet olarak, ateş hastalık değil bir bulgudur, enfeksiyonla mücadelede yardımcıdır, siz konuştuğumuz uygulamaları korkmadan, sabırla ve telaşlanmadan yapınız sonra durumu doktorunuza iletiniz, o zaten size yardımcı olacaktır.

İç ateş nedir, neden olur ve ne iyi gelir? Yetişkinlerde iç ateş basması tedavisi ve belirtileri

Sağlıklı bir inşada vücut ısısı 36 ila 37 derece arasında olmalıdır. Eğer kişilerin vücut ısısı 37 derecenin üzerinde seyreder ise bu yüksek ateş olarak değerlendirilir. Gün içinde değişebilen vücut ısısı bazı hastalıklar, enfeksiyonlar ve mikroplar ile gün içinde değişiklik de gösterir. Normal şartlarda vücut ısısının yükselmesi kişilerin dokunma teması ile fark edilir. Ancak iç ateş hastalığı normal ateş hastalığına göre daha zor fark edilebilir. Peki, iç ateş nedir ve nasıl anlaşılır?

İç Ateş Nedir?

Birçok sebepten dolayı vücudumuza virüs ve mikroplar girebilir. Bu virüs ve mikroplar, hipotalamus denilen yerde birikerek vücudu uyarır ve vücut ısısının yükselmesine sebep olur. Vücut ısısındaki bu değişikliğe iç ateş denir.

İç Ateş Neden Olur?

İç ateş çocuklarda da yetişkinlerde de meydana gelen bir hastalıktır. İç ateşin meydana gelmesinde farklı nedenler vardır. İşte iç ateşe yol açan nedenler:

  • Solunum yollarında gerçekleşen enfeksiyonlar
  • Bakteriler
  • Mantar enfeksiyonları oluşumu
  • Gıda zehirlenmeleri
  • Güneş yanığı ya da sıcak çarpması
  • Böcek ısırıkları
  • Tümörlü hastalıklar
  • Kullanılan farklı ilaçların tepkimeye yol açması da iç ateşin meydana gelmesine sebep olabilir.

İç Ateş Nasıl Geçer?

İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir. İç ateş hastalığı olan kişilerin farklı hastalıkları ve düzenli kullandıkları ilaç varsa kendi başlarına ilaç kullanmamaları çok önemlidir. Aksi halde kullanılan ateş düşürücü ilaçlar yan etki sağlayabilir. Burada doktor kontrolü ile ilaçlar kullanılmalıdır.

İç Ateşe Ne İyi Gelir?

İç ateş gerçekleşmesi durumunda kişilerin doktora görünmesi önerilir. Ancak bazı durumlarda kişilerin doktora gitme imkanı bulunmayabilir. Bu noktada evde iç ateşe iyi gelen doğal tedavi yöntemleri uygulanabilir.

  • Kuru yemiş tüketimi arttırılabilir.
  • Yeşil çay tüketilebilir.
  • Kırmızı kök bitkiler yenilebilir.
  • Yeşil sebze tüketimi tercih edilebilir.
  • Zencefil ve zerdeçal ile hazırlana kürler iç ateşe iyi gelir.
  • Mandalina, ahududu, kızılcık, pancar, kekik, kiraz, elma, lahana, çilek gibi antioksidan içeriği yüksek besinler de tüketilebilir.

Yetişkinlerde İç Ateş Nasıl Düşürülür?

Çocuklarda da yetişkinlerde de meydana gelen iç ateşi düşürmenin farklı yolları vardır. Ancak çocuklarda uygulanan iç ateş düşürme yöntemleri ile yetişkinlerde kullanılan yöntemler aynı değildir. Yetişkinlerde iç ateş düşürmek için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Ilık su ile duş alınmalıdır.
  • Doktor ya da sağlık çalışanının önerdiği ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalı.
  • Su tüketimi arttırılmalıdır. Koltuk altı bölgesine soğuk bez ile kompres uygulanmalıdır.
  • Bulunulan odanın sıcaklığı düşürülmelidir.
  • Temiz hava alınmasına özen gösterilmeli. Dinlenme için bulunulan odalar sık sık havalandırılmalıdır.
  • Kıyafet seçiminde rahat ve bol kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Sigara, alkol tüketiminden iç ateş olduğu sürece uzak durulmalıdır.
  • C vitamini ve antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Yetişkinlerde ateş kaç olmalı? Normal şartlarda vücut sıcaklı kaç derece?

İnsanlar, kendi vücut sıcaklığını dengeleyebilen canlılardır. Bu dengenin bozulması herhangi bir hastalığın habercisi olabilir. Ateş vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını sağlar. Fakat vücut sıcaklığı pek çok nedene bağlı olarak değişebilmektedir. Bunlardan biri yaş faktörüdür. Yetişkin vücut sıcaklığı ve bebeklerdeki vücut sıcaklığı birbirinden farklıdır. Yetişkinlerde ateş kaç olmalı, yüksek ateş nedir? Sorularının yanıtlarını hazırladık. Normal vücut sıcaklığı kaç derece olmalı? İşte yanıtları…

NORMAL VÜCUT SICAKLIĞI

İnsan vücudunun normal sıcaklığının 37⁰C olduğu bilinmektedir. Ancak her vücut ve bünyenin farklı olabileceği unutulmamalıdır. Yaşınız, hareket durumunuz ve beslenme şekliniz gibi etmenler de ateşi etkileyebilmektedir. Bu yüzden bir iki derecelik fark çok fazla önemsenmemelidir. Sağlıklı bir bireyin vücudunda gün içinde en fazla derecelik bir fark görülmektedir.

NORMAL VÜCUT ISISI

İnsan vücudunun normal ısısı 37 derece civarıdır. Bu değer biraz değişebilir. Ancak vücut ısısının normal değerlerin üstüne çıkması yüksek ateş olarak kabul edilmektedir.

NORMAL ATEŞ

İnsan vücudunun sıcaklığı 37 civarında bilinmektedir. Ancak 'ye kadar normal ateş kabul edilmektedir. 'nin üzeri ateş, ve üzeriyse ciddi yüksek ateş kabul edilir.

ATEŞ BELİRTİLERİ

Vücutta yüksek ateş görüldüğünde genellikle şu belirtilere rastlanılır:

  • Zayıflık
  • İştah kaybı
  • Kas ağrıları
  • Sinirlilik
  • Terleme
  • Titreme
  • Baş ağrısı
  • Susuzluk

YÜKSEK ATEŞ KAÇ DERECE?

Vücut sıcaklığı 36,1'den 37,2 dereceye kadar normal kabul edilir. Ciddi bir yüksek ateş diyebilmek için 39,4 derece ateş olmalıdır.

ATEŞ NASIL ÇIKAR?

Vücut ısımızı beyinde bulunan hipotalamus bölgesi ayarlamaktadır. Bu bölge vücut ısısını yükselttiğinde yüksek ateş meydana gelir. Bu durumda vücutta üşüme veya vücut ısısını yükseltebilmek için titreme meydana gelir. Bunun sonucunda vücut ısısı da yükselir.

YETİŞKİNLERDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Bilinen en iyi yöntemleri sizler için sıraladık. İşte yetişkinlerde ateş nasıl düşürülür? Sorusunun yanıtları:

  • Bulunduğunuz ortamı havalandırmak ya da temiz hava alabileceğiniz bir ortam tercih etmek.
  • Ateş düşürücü kullanmak.
  • Ilık suyla duş almak.
  • Soğuk ve ıslak bir bezle koltuk altlarına soğuk uygulaması yapmak.
  • Bol su tüketmek.
  • Sigara ve alkolden uzak durmak.
  • Üzerimize daha rahat, bol ve inci giysiler giymek.

İNSAN VÜCUT SICAKLIĞI

Genel olarak insan vücut sıcaklığı arasında kabul edilmektedir. Ancak zaman, açlık, tokluk durumu gibi pek çok faktörden etkilenen vücut sıcaklığı den ye kadar da normal kabul edilmektedir.

BEBEKLERDE ATEŞ

Bebek ve çocuklarda normal kabul edilen ateş derecedir. Yüksek ateş ise 38 derecenin üstüne denmektedir. 14 günden kısa süren ateşe akut, 14 günün üzerinde seyreden yüksek ateşeyse kronik ateş denir. Bebeklerde genellikle virüs kaynaklı solunum yolu, sindirim sistemi kaynaklı, orta kulak iltihabı, zatürre ve idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle görülmektedir. Bunlara ek olarak diş çıkarma döneminde çocuklarda ateş görülmektedir ancak bu durum 38'in üzerinde ateş yapmamaktadır.

Yüksek ateş bebeklerin bağışıklık sistemi yeterince gelişmediğinden ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Ateşe Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? En Etkili Doğal ve Bitkisel Ateş Düşürücüler ile İlaç Kullanmadan Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır