k vitamini fazlalığında ne olur / VİTAMİNİN FAZLASI ZARARLI OLABİLİR - Dr. Demet Erciyes

K Vitamini Fazlalığında Ne Olur

k vitamini fazlalığında ne olur

K Vitamini: Nedir, Nelerde Bulunur, Eksikliği Neye Yol Açar Ve Ne İşe Yarar?

K Vitamini Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

K vitamini yağda çözünen vitaminler içerisindedir ve özellikle kan pıhtılaşması işlevi için önem arz eder. Pıhtılaşma sürecinde görevli birçok protein ancak K vitamini varlığında üretilebilir. Dolayısıyla bu vitaminin eksikliği sonucunda kişiler kanamaya yatkın hale gelebilir. Pıhtılaşma fonksiyonu dışında K vitaminleri kalp sağlığı ve iskelet sistemi sağlığı açısından da önemlidir.

K vitamininin, kısaca K1 ve K2 olarak isimlendirilen iki temel biyolojik formu mevcuttur. Filokinon olarak da isimlendirilen K1 vitamini bu vitaminin bitkilerde üretilen tipidir. Bitkilerin besin ve oksijen üretmesi için gerçekleştirdiği fotosentez sürecinde rol alan K1 vitamini, özellikle ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde oldukça yoğun düzeylerde bulunur. K1 vitamini bu bitkileri yiyen hayvanların vücudunda da aktifliğini sürdürebilir ve bu canlıların kan pıhtılaşma yolaklarında görev alır. K1 vitamini insanlar tarafından tüketilen K vitaminlerinin yaklaşık olarak %’ını oluşturur.

K2 vitamini, K1 vitamininden farklı olarak fermente ürünler ve hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan vitamindir. Bu vitamini aynı zamanda insan sindirim kanalında yaşayan faydalı bakteriler tarafından da sentezlenebilir. K2 vitamini menakinonlar olarak ifade edilen ve biyokimyasal olarak içerdiği yan zincirlerinin uzunluğuna göre birbirinden ayrılan alt türlere sahiptir. İnsanlar için temel K2 vitamini kaynağı bağırsaklarda bulunan bakterilerdir.

K1 ve K2 vitaminleri dışında sentetik olarak üretilen K vitamini formu da mevcuttur. K3 (menadion) olarak isimlendirilen bu vitamin hayvanlarda toksik (zehirleyici) etki gösterebildiği için artık K vitamini eksikliği tedavi planlanmasından çıkarılmıştır.

K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

K vitamini temel olarak kanın pıhtılaşma sürecinde rol oynayan bir vitamindir. K vitamini eksikliği halinde pıhtılaşmada görev alan proteinlerin üretimi sekteye uğrayabilir ve dolayısıyla kişilerde aşırı kanamaya karşı bir yatkınlık oluşabilir.

K vitamini eksikliği özellikle yenidoğan dönemindeki bebeklerde daha sık rastlanılan bir durumdur. Birçok besinde bulunması ve sindirim kanalındaki bakteriler tarafından da üretilebilmesi nedeniyle yetişkinlerde K vitamini eksikliği nadir olarak görülen bir durumdur. Aynı zamanda yağda çözünebilir olması nedeniyle bu vitamin vücutta depolanabilir ve dolayısıyla gıdalar ile alımının azaldığı durumlarda bu yedek K vitamini eksiklik oluşmasını engelleyecek şekilde kullanılabilir. Tüm bu özelliklerine rağmen bazı sağlık problemleri varlığında veya çeşitli ilaçların kullanımı sonrasında bireylerde K vitamini eksikliği meydana gelebilir.

K vitamini eksikliğinin temel belirtisi kişilerde aşırı düzeyde kanama meydana gelmesidir. Bu kanama sadece yaralanma bölgelerinde olmayıp vücudun herhangi bir noktasında oluşabilir. Kanamaya karşı yatkınlığın arttığına işaret eden çeşitli belirti ve bulgular mevcuttur:

  • Kolay morluk oluşumu
  • Tırnakların altında küçük kan pıhtıların görülmesi
  • Vücut içerisinde yer alan mukozal membranlarda kanama tespit edilmesi
  • Dışkının içerisinde yer alan kana bağlı olarak koyu bir renk görünüm kazanması

K vitamini eksikliğinin yenidoğan dönemindeki çocuklarda meydana gelmesi halinde oluşabilecek belirtiler ise şu şekilde özetlenebilir:

  • Göbek bağının kesildiği noktada kanama meydana gelmesi
  • Cilt altı veya sindirim kanalı boyunca oluşmuş kanamaların tespit edilmesi
  • Doğumdan sonra sünnet olan bebeklerde peniste kanama gözlenmesi

Bu belirtiler dışında yenidoğan döneminde K vitamini eksikliği sonucu yaşamı tehdit edici bi durum olan intrakranial (beyin içi) kanama da meydana gelebileceği için dikkatli olunmalıdır.

K Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Yetişkinlerde K vitamini eksikliğine karşı yatkınlığı artırabilecek durumlar şu şekildedir:

  • Kan inceltici veya antikoagülan olarak isimlendirilen ve K vitaminini engelleyerek etki gösteren ilaçların kullanımı
  • Bağırsaklarda K vitamini sentezini ve emilimini engelleyecek düzeyde uzun süreli antibiyotik ilaç kullanımı
  • K vitamini içeren gıdalardan fakir beslenme
  • Aşırı yüksek dozda A veya E vitamini alınması

Bu durumlar dışında çeşitli sağlık sorunları varlığında da K vitamini eksikliği çıkabilir:

  • Çölyak hastalığı
  • Kistik fibrozis
  • Sindirim sistemi veya safra kanallarını etkileyen rahatsızlıklar
  • Çeşitli nedenlerle bağırsağın bir kısmının çıkarılmış olması

Yenidoğan dönemindeki çocuklarda K vitamini eksikliğine karşı yatkınlığın oluşmasında rol oynayabilecek durumlar ise şu şekilde özetlenebilir:

  • Anne sütünün K vitamini açısından fakir olması
  • Plasenta yoluyla anne karnındayken bebeğe K vitamini geçişinin tam olarak sağlanamaması
  • Bebeklerin karaciğerinin henüz K vitaminini etkili kullanabilecek şekilde gelişmemiş olması
  • Bebeklerin yaşamlarının ilk birkaç gününde henüz bağırsaklarında K2 vitaminin üretimi başlamamış olması

K Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıldır?

K vitamini eksikliği tespit edilen bireylerde temel tedavi yaklaşımı bu eksikliğin dışarıdan vitamin desteği verilerek telafi edilmesidir. Genel olarak uygulanan yöntem ise ağız yoluyla alınan K1 (fitonadion) ilaçlarının reçetelendirilmesidir. Sindirim sisteminden bu vitaminin emilimi konusunda sorun yaşayan bireylerde enjeksiyon şeklinde de K vitamini tedavisi uygulanabilir. Yetişkinler için tedavide kullanılabilecek K vitamini dozu miligram arasında değişkenlik gösterir. Anitkoagülan ilaç kullanan bireylerin bazılarında da K vitamini ihtiyacı mevcut olabilir. Bu kişilerde kullanılan ilaçlar ve K vitaminin etkileşmesini önlemek adına vitamin takviyesinin daha düşük dozlarda yapılması tercih edilir.

Ülkemizde yenidoğan döneminde tehlikeli bir seyir izleyebilen K vitamini eksikliğinin önlenmesi adına doğumu takiben profilaktik 1 miligram kas içine K vitamini iğnesi yapılmaktadır.

Yetişkinler için günlük önerilen K1 vitamini tüketim düzeyi erkekler için günde mikrogram, kadınlarda ise günlük 90 miligramdır. Bu miktar salataya sadece bir bardak ıspanak eklenmesi ile ya da akşam yemeğinin yanında yarım bardak brüksel lahanası ve brokoli gibi sebzelerin tüketilmesi ile ulaşabilir bir değerdir. gram çiğ ıspanak içerisinde yaklaşık olarak mikrogram K vitamini bulunur. Bu değer tek başına günlük önerilen düzeyin 4 katına kadar K vitaminini karşılayabilir. Ispanak dışında diğer K vitamini içeren sebzeler ve hayvansal kaynaklı gıdalar için gramında bulunan K vitamini değerleri şu şekildedir:

  • Brokoli: mikrogram K vitamini
  • Brüksel lahanası: mikrogram K vitamini
  • Karaciğer eti: mikrogram K vitamini
  • Tavuk eti: 60 mikrogram K vitamini

K vitamini eksikliği birçok gıda içerisinde bu vitaminin bulunması nedeniyle nadir görülen bir durumdur. Ancak çeşitli nedenlerle eksikliğin gelişmesi halinde aşırı kanama riskinin mevcut olması nedeniyle bilinçli olunması önerilir.

K Vitamini Nedir? Faydaları nelerdir? Eksikliği ve fazlası nasıl anlaşılır?

Kan pıhtılaşması ve damarlardaki kireçlenmenin yanında, kalp ve kemik sağlığı için en önemli vitamin olan K vitamini hakkında hazırladığımız yazıda, K Vitamini Nedir? Faydaları nelerdir? Eksikliği ve fazlası nasıl anlaşılır? K vitaminin görevleri, K vitamini zengin besinler ve nelerde bulunur? K Vitamini hangi besinlerde var hangi besinlerde bulunmaz? K Vitamini bebekler için ne önemi vardır? K Vitamini vücutta neler yapıyor? sorularına cevap vermeye çalışacağız.

K Vitamini Nedir? Faydaları nelerdir? Doktora danışamadan K Vitamini takviyesi, ilaç, hap yada tablet alınmamalı


K Vitamini Fazla alınırsa yada K Vitamini yüksekliğinde ne olur?

K Vitaminlerinden K1 bağırsaklarda ihtiyaca göre üretildiğinde fazlalığı görülmez. K2  formu ise yiyeceklerden fazla alınması kolay yoldan dışarı atılır. Fakat sentetik ve suda eriyen anolog (benzeri) menadion, konakion gibi K3 tipindeki sorunlara yol açabilir.

K vitamini menodion denilen sentetik bir formu içerir. K vitamini bu formu vücut tarafından bazen toksik olmayan formlara dönüştürülebilir, araştırma çalışmaları menodion alımı istenmeyen riski göstermiştir. Bu risk aşırı oksidatif stres ve hücre tipleri, böbrek ve karaciğer hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli zararları vardır. Bu bulgulara dayanarak ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), K vitamini, menodion şeklinde bir besin takviyesi olarak satılmasına izin vermez. (Menadiyon da yaygın Vitamin K3 olarak anılacaktır.)

Bu yüzden dolayı K Vitamini ilaçları, K Vitamini hapı ve K Vitamini tablet gibi K Vitamini takviyesini doktora danışmadan alınması çok yanlıştır.

K vitamini zehirlenmesi yada K Vitaminin yan etkileri sorularının karşılığı dengesizce K Vitaminini yapay olarak almaktan geçer.

K Vitaminin Zararları nelerdir?

Aynı zamanda alınan K vitaminin fazlalığı da aynı K vitaminin eksikliğinin tam tersi etki yapacaktır. K Vitaminin fazla alınması ile K Vitaminin Zararları oluşmaktadır. Dilerseniz fazla iken K vitaminin Zararlarını sıralayalım.

  • Aşırı pıhtılaşma ile oluşan durumlarda damarlarda tıkanmalar oluşur.
  • Karaciğer işlevlerinde bozulmalar oluşur.
  • Kandaki alyuvarların parçalanmalarına neden olur.
  • Kızarma, terleme ve göğüs sıkışması oluşur.
  • Bebeklerde ilk aylarda beyin ve omurilikte, safra pigmentlerinin birikmesinin ve sarılık oluşumunun sebebi olarak gösterilir.

K Vitamini Nedir? Faydaları nelerdir?

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığından Ortaya Çıkan Hastalıklar

Vitamin eksik ve fazla alınması sonucu hastalıklar oluşur. Vücut vitaminin fazla alınmasına karşı da hassastır. Sakın aşırı vitamin alarak sağlıklı olacağınızı düşünmeyin. Biliyoruz ki her şeyin fazlası zarardır. En iyisi dengeli bir şekilde vitamin alımına dikkat etmeliyiz. Sizler için bu içeriğimizde vitaminlerin fazla veya az alınması sonucu ortaya çıkan hastalıkları araştırdık ve derledik.

1. A Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

A vitamini en çok havuçta bulunur. A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, göz yaşının yeteri kadar salgılanamaması, gözaltı lekeleri, çocuklarda sağlıksız diş gelişimi, deride kalınlaşma, kabuklanma ve renk koyuluğu gibi hastalıklar görülebilir. Bu vitaminin eksikliğinde sindirim sorunları da oluşabilir.

A vitaminin fazlalığında ise deride bozulmalar, ve deri iyileşmelerinde gecikmeler, soyulmalar kaşıntılar meydana gelir.

2. D Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

Kalsiyumun emilimini, kemik ve dişlerin yapısını güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. D vitamini eksikliğinde kemik erimesi gerçekleşebilir. Yaşlılarda daha çok görülen bu sorun çocuklarda büyüme bozukluklarına neden olur. 

D vitamini fazla alındığında, kanda kalsiyum fazlalaşmasına ve böbrek taşlarına neden olur.

3. B1 Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

B1 vitamini eksiliğinde iştahsızlık belirgin bir şekilde görülebilmektedir. Aynı zamanda hafıza problemleri yaşlı bireylerde sık sık yaşanır. Yaşlı kişilerin takviye olarak B1 vitamini alması gerekir. Ruhsal sıkıntılara da neden olan B1 vitamini eksikliği son derece tehlikelidir.

4. B2 Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

B2 vitamini vücutta depolanmayan bir vitamin türüdür. B2 vitaminin eksikliği halinde ağızda ciddi yaralar oluşabilir. Aynı zamanda dil üzerinde kabarcıklar, dudaklarda patlamalar, yanaklarda yanmalar görülür. Fazlalığında ise katarakt riski artmaktadır.

5. B12 Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

Et, yumurta ve süt ürünlerinde bulunan B12 vitamini eksikliğinde el ayaklarda uyuşmaya, hafıza bozukluğuna, unutkanlık, yorgunluk gibi olumsuzluklara neden olur. Kansızlığa dahi neden olan bu vitamin dilde yanma hissi, ağız içerisinde yaralar, beklenmedik kilo kaybı ve ishal gibi sorunlar yaratabilir.

B12 vitamini fazlalığında ise deri döküntüsü meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda kusma, mide bulantısı yaşanabilir.

6. C Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

C vitamini eksikliği skorbüt hastalığı, diş eti kanaması, iştahsızlık ve halsizlik, enfeksiyonlara karşı direnç kaybına neden olur. Turunçgillerde C vitamini bol bulunur. Bu vitaminin fazlalığı ise karın ağrısı ve bulantıya neden olur.

7. E Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

E vitamini eksikliği adalelerin kolay yorulmasına ve kasların gevşemesine neden oluyor. Cilt yaşlanmasını hızlandırır, kısırlığa ve cinsel isteksizliğe yol açıyor. Bu vitaminin eksikliği, Kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin de artırıyor. Bu vitaminin içinde bulunan besinler: mısır, soya fasulyesi, buğday gibi besinlerde bulunur. Bu vitaminin fazlalığında ise, mide bulantısı, sürekli kusma ya da nadiren de olsa mide ağrıları görülüyor.

8. K Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

K vitaminin eksikliğinde kanın pıhtılaşması ve yaraların iyileşmesi gecikiyor. K vitaminin bulunduğu besinler brokoli taze soğan gibi yeşil sebzelerde bulunuyor. Fazlalığı ise damar tıkanıklığına neden oluyor.


Vitamin fazlalığında görülen hastalıklar nelerdir?

Vücutta K vitamini fazlalığı çok nadir görülür fakat oluşursa damar tıkanıklığı, kan pıhtılaşması, karaciğer fonksiyonlarında bozulmalar gibi durumlar yaşanabilir. E vitaminin fazlalığında ise cilt kırışıklıkları ortaya çıkar. B12 vitamini vücutta fazla olursa el ve ayak uyuşması görülür.

Vitamin eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

Vitamin eksikliğinde vücutta kansızlık, stres, uykusuzluk, cilt problemleri, sinir hastalıklar, anlam veremediğiniz ani değişimler, görme bozukluğu gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu tür hastalıklar vitamin eksikliğinden kaynaklanır.

Hangi vitamin fazlalığı zehirler?

D vitamini içeren besinler çok fazla tüketildiği taktirde zehirlenme görülebilmektedir. D vitamini fazlalığı olan bireylerin midesi bulanır, karın ağrısı yaşar, baş dönmesi görülür. Daha sonrasında da zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.

Hangi vitaminler fazla alınırsa vücutta zarara yol açar?

A vitamini fazlalığı karaciğer bozukluğuna, C vitamini fazlalığı böbrek taşı oluşumuna, D vitamini zehirlenmeye, C vitamini fazlalığı böbrek bozulmalarına neden olmaktadır. Yüksek dozda tüketildiğinde tehlikeli hale gelirler.

Vitamini fazlalığı nasıl anlaşılır?

Vitamin fazlalığını anlamak zordur. Kuru cilt, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, iştahsızlık, kemik şişmesi, başın ağrıması, karın ağrıları, bulanık görme, kemiklerde ağrı görüldüğü taktirde doktora başvurmak gerekir.

Hangi vitamin fazlalığı kas ağrısı yapar?

D vitamini fazlalığı durumunda vücutta kas krampları görülebilmektedir. Bunun yanına kalp ritim problemleri, kabızlık gibi sorunlarda eklenebilir. D vitamini fazlalığı kasların ağrımasına neden olmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.