havale geciren cocuk nasil olur / Ateş nedeniyle oluşan havalede ilkyardım nasıl olmalı? - Acıbadem Hayat

Havale Geciren Cocuk Nasil Olur

havale geciren cocuk nasil olur

Havale ge&#;iren &#;ocuğa ilk yardım nasıl yapılır?

Havaleler iki gruba ayrılır:

  1. Ateşli (febril) havaleler
  2. Ateşsiz (afebril) havaleler

Çocukluk çağında sıklıkla ateşli havaleler görülür. Ateşli havaleler, bebeklerde ve küçük çocuklarda ateşlenme ile birlikte aniden ortaya çıkan nöbetlerdir. Nöbet sırasında çocukta genellikle şuur kaybı olur. Kol ve bacaklarında kasılmalar ya da tamamen gevşek bir hal olabilir. Gözler sabit bir noktaya bakar ve morarmalar görülebilir. Birçok ateşli nöbet bir iki dakika sürer ama birkaç saniye kadar kısa ya da 15 dakika kadar uzun sürenleri de vardır.

Çocuğunuzda ateşli havaleye yatkınlık var mı?

Ailede ateşli havale hikayesi bulunan, ilk havaleyi ,5 yaşından önce geçiren, sık ateşlenen çocuklarda bu olayın tekrarlama ihtimali daha fazladır. Yine ateş yeni başlarken veya fazla yüksek değilken nöbet geçirilmişse tekrarlama eğilimi gösterebilir.

Ateşli havaleler ne sıklıkta görülür?

Özellikle 6 ay-6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Yaklaşık her 25 çocuktan biri en az 1 kez ateşli havale geçirir. Bunlardan da yaklaşık 3/1’inde bu olay tekrarlar. Havale ne kadar küçük yasta başlamışsa tekrarlama ihtimali de o kadar fazladır. Erkek çocuklarda kız çocuklara göre daha sık görülür.

Ateşli havaleler kalıcı hasar bırakır mı?

Ebeveynler için çok endişe verici olsa da birçok ateşli havale zararsızdır. Ateşli havalelerin beyinde hasara yol açtığı görülmemiştir. Ateşli havale geçirenlerin büyük çoğunluğunda (%90) sara gelişmez. Bu çocukların pek azında ileride sara görülme ihtimali havale geçirmemiş çocuklara göre artmıştır.

Dikkat edilmesi gereken nokta, çocuk havale geçirirken düşerek yaralanabilir ya da ağzındaki tükürük, yiyecek gibi şeyleri aspire ederek solunum yollarına kaçırabilir ve bunlardan dolayı problemler oluşabilir.

Havale anında ağzına kaşık sokmaya çalışmayın!

Havale anında öncelikli olarak sakin olunmalı ve çocuk hemen yan çevrilmelidir. Düşüp yaralanmasını önlemek için yere yatırılabilir. Çocuğun kollarını ve bacaklarını tutmaya çalışmamalıdır. Ağzında bir cisim varsa yavaşça çıkarılmalıdır. Ağza kaşık vs. sokulmaya çalışmamalıdır. Nöbet on dakikayı geçerse en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Nöbet geçtikten sonra da ateş nedenini araştırmak üzere çocuk hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Eğer çocukta uykulu hali, baş ağrısı, veya şiddetli kusma varsa en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Ömer Saltan

False

Havale Geçiren Çocuğa İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Çocuğunuzun havale geçirmesi meydana geldiğinde veya belirtileri havaleye işaret ise anne ve babanın sakin olması gerekmektedir. Ve bir an önce ateşin düşürülmesi sağlanmaktadır.

Çocuklarda genellikle küçük yaşlarda havale geçirmesi görülmektedir. 3 ila 5 yaş arasında olan çocuklar buna dahil olmaktadır. Erken çocukluk döneminde beyinle ilişiği olmayan, enfeksiyon dışında meydana gelen ateşle birlikte görülen havaleler olarak kabul edilir. Çocuklarda ateşin yükselmesi çocuğun titremesi ya da üşümesi anne ve babaların yeterince bilgili olmadığından dolayı ateşli hastalıklar ile havale karıştırılabilir. Çok az sayıda çocuk ateşli hastalık sonucunda havale geçirebilir.

ÇOCUKLARDA BİLİNÇ KAYBI VE ANİ KASILMA

Hastalık başlar başlamaz çocukta ateş hızlı bir şekilde yükselir ve havale başlamıştır. Çocuğun aniden bilinci kapanır bedeninde ya kasılma meydana gelir ya da gevşeme kaslarında bir anda boşalma meydana gelir. Ağızdan salya akmasının yanı sıra gözler kayar ve çene bir anda kilitlenir. Bu süreç ortalama olarak birkaç dakika kadar da sürebilir. Bu süreç sonunda çocuk bir hayli yorgun ve bitkin düşmüş olacaktır. Yorgunluğun vermiş olduğu farklı bir rahatlama ile çocuğun uykusu gelir ve uyumaya başlar. Ateşli havale durumlarında çocuk genellikle üç ay ile altı yaşları arasındadır. Çocukların en fazla havale geçirdikleri yaş ortalama olarak da 6 ay ile 18 ayları arasında sıklıkla görülmesi dikkatleri çeker. Çocukların ateşi bu anlarda ise 38 C&#;nin üzerinde seyretmesi dikkatleri çekmektedir.

ÇOCUĞA İLK ÖNCE UYGULANMASI GEREKEN YÖNTEMLER

Bu anlarda yapılması gereken en doğrusu sakinliğimizi korumak ve çocuğu rahatsız etmeyecek şekilde fazla yumuşak olmayan yere yan yatırmak olmalıdır. Bunun arından dilinin boğazına kaçmasını ve ısırmamasını engellemek gerekir. Bunun için çocuğun ağzına zarar vermeyecek ve mikrop kaptırmayacak şekilde ağzına mendil veya yumuşak bir cisim koymalıyız. Kıyafetleri sıkı ise hemen bunları gevşetmemiz gerekir ki çocuk daha rahat etsin. Ateşli havale geçiren çocuğun ebeveynlerine düşen en büyük görev çocuklarının ateşinin daha çok yükselmesini önlemek olurken bir yandan da  düşürmeye çalışmak olmaktadır. Eğer düşüremiyorsa en azından aynı derecede tutmak önemli noktalardan bir tanesi olmaktadır.

ÇOCUĞUN ATEŞİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Ateşi yükselen çocuğun hemen üstü açılmalıdır. Çocuk çok üşüse dahi üstü kapatılmamalı ve bulunduğu ortamda çok sıcak olmamalıdır. Eğer bulunduğu ortam sıcak ise havalandırılmalı havalandırma yaparken de çocuğa dikkat etmeliyiz. Ateş düşmüyorsa çocuğun yaşına ve kilosuna orantılı şekilde şurup verilmelidir. Ilık su ile yumuşak çocuğa zarar vermeyecek bir havlu ile vücudu silinmeli; koltuk altı ,alın, göğüs ve kasıklarına pansuman yapılmalıdır. Çocuk gerekirse ılık su ile banyo yaptırılabilir. Tüm çabalara sonunda ateş düşmüyor yada düştükten sonra tekrar nüksediyorsa zaman kaybetmeden en kısa zamanda çocuk doktoruna götürmekte fayda da vardır. Çünkü bu tedavilerin çocuk doktoru tarafından yapılmasında fayda vardır. Evlerde kulaktan dolma bilgiler ile tedavi yöntemleri uygulanması belki de çocukların daha kötü olmasına bile neden olabilir. Bunlardan her şey gözler önünde tutularak yapılması gerekecektir.

KISA SÜREN ATEŞLENMELER BEYNE ZARAR VERMEZ

Havale vücudun bir kısmında görüldüğü gibi tamamında da  görülebilir. Başlangıçta açık olan bilinç kapanabilir. Havale geçirecek çocuk bunların farkına olabilir. Genellikle uyku halleri daha çok gözlenir,ara arada korku halleri ortaya çıkmaktadır. Havale esnasında çocuklarda kasılma veya gevşemeler meydana gelmektedir. Bazen de çocuklar gereksiz yerlere bakarak dalma meydana, tuhaf sesler duyma ve gülmeleri gözlenebilir. Havaleler genellikle kısa sürmektedir. Ortalama olarak birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar da bu yöntemler dikkatleri çekecektir. Havaleler 10 ile 15 dakika içinde kendiliğinden geçer ve çocukta rahatlama meydana gelmesi de söz konusu olacaktır. Bu süre içerisinde geçmez ve süre daha da çok uzarsa çocuğun beynine oksijen gitmez ve çocuğun beyninde kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Beyinde hasar meydana gelebilmektedir ve bu durum da bebeklerde ve çocuklarda hasar bırakmasına neden olabilir. Havale sırasında çocuğun ağzında yiyecek varsa çocuğun boğazına kaçabilir diye ağızların da kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca kusma meydana gelebilmektedir ve bu kusmada yine çocuğun nefes borusuna kaçma gibi ihtimalleri vardır. Eğer bu durum ile karşılaşılır ise çocuğun solunum yollarının tıkanması da söz konusu olur. Küçük çocuklar bazen ağlarken katılır, morarır, yüzde ya da ellerde görülen tikler, bayılmalarda havaleyle bilinmeden de olsa karışabilir. Çocuk havaleleri ile ilgili en net ve en güvenilir doğru olan bilgiyi almak ve çocuğumuzu değerlendirmek gerekir. Bunun için çocuk nöroloğu tarafından her şeyin eksiksiz olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Elektroansefalografi (EGG) beynin elektriksel dalgalarını ve burada oluşabilecek olan hasarları da gösterir. Tanının konmasında yardımcı ve daha etkili bir yol olur. EGG&#;yi çocuğun bulgularıyla birlikte değerlendirmek de oldukça önemli olmaktadır. Beyin görüntülemesi olarak bilinen durum epilepsinin yani halk arasında bilindiği gibi sara hastalığının saptamasında yardımcı olmaktadır.

SIK HAVALE (EPİLEPSİ) GEÇİRMEK

Çocukta epilepsi hastalığı kesinleştiği ve net olarak saptandığı an ilk önce ilaç tedavisi başlatılmalıdır. İlaç tedavisi ile doktorlar ve aileler tarafından kontrol altına alınmalıdır. Bu yöntem ile ilaçla kontrol altına alınamaz ise ilaç ve cerrahi tedavi başlayarak durumun çözümüne doğru gidilir. İlaç seçiminde havalenin ne tür olduğuna da bir hayli dikkat edilir ve bunun durumuna göre ilaç seçilir. İlaç seçiminde çocuğun yaşından kilosuna kadar birçok etmen dikkate alınarak miktarı ayarlanır. Tüm ilaçların mutlaka bir yan etkisi ya da zararı vardır. Ama mutlaka ilaç kullanılacak ve bu da şart olduysa  en az yan etkisi olan ilacın tercihi ve seçilmesi gereklidir. İlaçlar her gün düzenli ve hep aynı saatte alınması tam olarak sağlanmalıdır. Aksi takdirde hasta fazla bir etkisini tam olarak göremez ayrıca ilaç en az iki yıl süre ile de düzenli kullanılmalıdır. Bu zaman zarfında hastada en ufak bir iyileşme olursa ilaç birden pat diye kesilmez. Yavaş yavaş ve azaltılarak doktor kontrolünde kesilmesine dikkat edilmelidir. Çünkü aksi bir durum belirlenerek hastalık tekrar meydana gelebilir. Epilepsi olan çocukların yaşamları, havale kontrol altına alınmış ise diğer çocuklar gibi sosyal faaliyetlere katılması fazla bir zaman geçmeden kontrol altında da sağlanmalıdır. Çünkü epilepsiyi yenen bir çocuk artık diğer sağlıklı çocuklardan bir farkı kalmamıştır demek de oldukça doğru olacaktır. Yinede çocuğun ileride bir sıkıntı yaşamaması için okulda öğretmenine bilgi verilmesi en önemli noktalardan bir tanesi olmaktadır. Sağlığını tehdit edecek ya da öyle duran hareketlerden kaçındırılmalı ve basit sporlar yapmasına müsaade edilirken çocukların bu sporlara özendirilmesi de gerekir.

ÇOCUKTA 3 İLE 5 DAKİKADAN FAZLA SÜRERSE TIBBI DESTEK UYGULANMALI

Çocuğun bütün vücudu kasılıp, gevşeyip ya da titreme gibi durumlar ile karşılaşırken buna ek bilinci kapalı ise sakin olmanız ve uygun yöntemleri uygulamanız gerekmektedir. Eğer havale başlamış ise ve buna benzer belirtiler de yerini alıyorsa çocuk o havaleyi yaşayacaktır ve sizin o andan itibaren sadece sakin olmanız gerekmektedir. Aksi halde sakinlik korunmaz ve panik yaşanırsa çocukları kurtarmak için uygun yöntemler de uygulanamayabilir. Çünkü havaleyi durduramazsanız ve bu söz konusu dahi olmayacaktır. Havale kendi seyrini izleyecek ve her ne yapılır ise yapılsın durması asla söz konusu olmayacaktır. Sadece durması için kendi vaktinin gelmesi de gerekecektir. Burada kesinlikle yapılmaması gerekenlerin neler olduğu bilinmesi gerekirken bir yandan da suni solunum ve kalp mesajı yapmamaya dikkat edilmesi gerekir. Her ne kadar aileler bu durumları doğru olarak görseler bile tamamen yanlış olan etkenlerden olmaktadır.

Yapılmadı gereken noktalar arasında rahat edebileceği bir şekilde yan yatırmak, giysilerini gevşetmek ön planda gelmektedir. Bunun yanı sıra havale geçiren çocukların etrafında ona zarar verebilecek delici, kesici, sert eşyalar varsa onları uzaklaştırmak gerekir. Ve başının altına yumuşak bir şey koymak ön planda gelmektedir. Çocuğu yan çevirmek ilk olarak gereken etmenlerden olmaktadır. Çünkü yan çevirmezsek kusma anında kusmuk çocukların da o an boğazına kaçabilir. Yan çevirince kusmuğu ve salyası ağzından yere akacaktır ve böyle bir durum ile karşılaşılması da söz konusu olmayacaktır. Çocuğa epilepsi anında ağzına her ne olur ise olsun hiç bir şey koymayın. Havale uzun sürerse ve durman ne bilmez ise de mutlaka tıbbı destek almalıdır. Aksi halde çocuklarda bir anda bedensel ya da zihinsel hasarlar bırakmasına neden olabilir. Çocuk nörologunun verdiği ilacı aynı dozda kullanıp en yakın çocuk nörologuna götürmek en önemli noktalardan bir tanesi olmaktadır. Çocukta dalma şeklinde kısa süreli nöbetlerde bu hususlardan bir tanesi olmaktadır. Bilincin açık olduğu kısmi havalelerde müdahale etmeye asla gerek duyulmamaktadır. Panik ve heyecan yapmaya aslında hiç de gerek yoktur. Çocuklar uyurken de havale geçirebilirler uyurken havale geçiren çocuklar genellikle bu anlarda uyanırlar. Ancak çocuk havale geçirirken kusarsa ve kusmuğu nefes borusuna kaçarsa gibi durumlar olur ise de daha tehlikeli olabilir. Onun için çocukları böyle anlarda genellikle yatırırken hele birde bu şekilde rahatsızlığı olan çocukları yan yatırmaya daha çok özen göstermeliyiz. Yan yatırılırsa en azından kusmuğun boğazına kaçmasını da tam olarak önlemiş oluruz.

Böyle durumlarda her zaman bilinçli olmak ona göre de hareket etmek gerekir. Böylelik ile sorunların yaşanmasına ya da uzun süreli olmasına da engel olacaktır. Tabi ki de bu konuda en önemli görev çocukların ebeveynlerine düşmektedir.

 

 

 

Soğuk havale nedir? Soğuk havale belirtileri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, sinsi bir hastalık olan soğuk havale hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

SOĞUK HAVALE NEDİR?

Beyindeki elektrik boşalımları nedeniyle gelişen havale, vücudun el, kol, yüz gibi belirli bölgelerinin bilinçsizce kasılmasına ve gevşemesine neden olur. Soğuk havale ise ateş yükselmesi gibi tipik havale belirtilerinin olmadığı bir sağlık problemidir. Soğuk havalede ateşin olmaması fark edilmesini zora sokabilir ve erken müdahaleyi geciktirebilir. Bu durum ise kalıcı fiziksel ve zihinsel problemlere yol açabilir.

SOĞUK HAVALE NEDEN OLUR?

Soğuk havaleye sebep olan faktörler tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı nedenler soğuk havaleyi tetikleyebilir. Örneğin; halsizlik, beyaz ve açık açık ışığa doğrudan maruz kalmak veya çeşitli tümörler tetikleyici unsurlar arasında yer alır.

SOĞUK HAVALE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bilinç kaybı, Vücutta kasılma, Gevşeme, Ağızdan köpük gelmesi, Tuhaf hareketlerde bulunma, Garip sesler çıkarma, Dişleri sıkma, Çevredeki cisimlere çarpma, İstemsizce gülme, Havale sırasında dışkı ya da idrar kaçırma. Soğuk havalenin nöbet geçirme esnasında anlaşılması çok mümkün değildir. Genellikle nöbet sonrası görülen fiziksel değişiklikler soğBuk havaleyi ele verir. Önceden fark edilmesi güç olduğundan ailede ateşli havale geçiren kişi ya da kişiler varsa risk artması sebebiyle gerekli önlemler alınmalıdır.

SOĞUK HAVALEYE İLK MÜDAHALE NASIL OLMALI?

Bebeklerde soğuk havalede, ilk müdahalenin amacı, bebeğin nefes almasını sağlamaktır. Bunun için öncelikle nöbet geçiren bebeğin nefes yolunun tıkanmaması ve beynin oksijensiz kalmasının önlenmesi gerekir. Bunu sağlamak için nöbet sırasında bebeği yan çevirip ağzı açık tutulmaya çalışılmalıdır. Bu müdahale nefes borusunun tıkanmaması için dilin geri kaçmasını engeller. Bebeklerde soğuk havalenin tipik belirtilerinden biri de vücudun gösterdiği istemsiz davranışlardır. Bu durumda yapacağı hareketler, eller ve kollardaki istemsiz davranışlar bebeğin çevredeki eşyalara çarpıp yaralanmasına yol açabilir. Bunu önlemek için etrafındaki eşyaları kaldırmakta yarar vardır.

NE YAPILMAMALI?

Bebeklerde soğuk havale durumunda, dili geri kaçmasın diye zorla bebeğin dili öne doğru çekilmeye çalışılmamalıdır. Bu durum nefes almasını daha da zorlaştırabilir. Ayrıca dişlerini sıkan bebeğin ağzını açmak için ağza sert bir cisim sokmak daha ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bir de bebeğin kriz esnasında soğuk suyun altına tutulması büyük bir hatadır.

TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Bebeklerde soğuk havalede erken dönemde fark edilme ve doğru müdahale çök önemlidir. Çünkü oluşabilecek fiziksel ve zihinsel zararları önlemek için erken müdahale belirleyici bir rol oynamaktadır. Soğuk havale geçiren çocuğa EGG sonuçlarına göre bir müdahale yapılır. Gerekirse ilaç tedavisine başlanır.

Havale nedir, ateşli havale neden olur?

Normalin üzerindeki vücut ısısı olan ateş, çocuklar için zararlı değildir ve tek başına bir hastalık olarak tanımlanamaz. Çünkü ateş enfeksiyona karşı vücudun savunma mekanizmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir. Anne babalar için ateşli havale endişe verici bir sorundur ancak her zaman tehlikeli değildir. aylık bebeklerde yüksek ateşte mutlaka doktora görünülmesi gerekir.

Ateşe genellikle çocuğun geçirdiği viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar neden olur. Bademcik ve orta kulak iltihapları, bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, tüberküloz, menenjit, zatürre de ateşe yol açar. Ayrıca lösemi, lenfoma ve bağışıklık sistemi hastalıkları da ateşin sorgulanması gereken durumlardır.


Ateşli havale geçiren çocuğun tepkileri

Ateşli havalede ilkyardım nasıl olmalıdır?

Ateşli havale nöbetlerinde anne babaların hatırlaması gereken ilk ve en önemli şey havalenin birkaç dakika sonra kendiliğinden geçeceğidir. Bu arada çocuğa şu şekilde müdahale edilir:

Ateşli havale nasıl tedavi edilir?

Ateşli havalede önemli olan, ateşe yol açan nedeni bulmak ve hastalığın tedavi edilmesidir. Havale nöbetini durduracak ilaçlar da kullanılabilir.

Ateşli havale kalıcı sorunlara neden olur mu?

Korkulanın aksine ateşli havale kalıcı hasar yaratmaz. Tekrarlanabilir ve havale geçirme oranı yaş ilerledikçe düşer.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası