4 sezeryandan sonra normal doğum olur mu / Sezeryandan Sonra Normal Doğum Olur mu? - Ankara Jinekoloji Muayenehanesi

4 Sezeryandan Sonra Normal Doğum Olur Mu

4 sezeryandan sonra normal doğum olur mu

Sezeryandan sonra normal doğum, günümüzde yükselmiş olan sezeryan oranlarının azaltılması için oldukça önemlidir. SSVD olarak da adlandırılan sezeryan sonrası normal doğum ya da vajinal doğum belirli şartları sağlayan kadınlarda uygulanabilir. Riskleri olmakla birlikte dileyen gebelerde sezeryan ameliyatı sonrasında normal doğum denenebilir.

Sezeryan Sonrası Normal Doğum (SSVD) Nedir?

Sezaryen anne ve bebek sağlığı açısından gerektiğinde başvurulan, bebeğin ameliyatla karından çıkartıldığı bir yöntemdir. SSVD ise sezeryandan sonra normal doğum yapılması anlamına gelir. Sezaryen gerektiğinde anne ve bebek açısından oldukça hayat kurtarıcıdır. Ancak her ameliyatta olduğu gibi gerekli hallerde başvurulmalıdır.

Günümüzde ülkemizde ve tüm dünyada sezeryan oranları oldukça yükselmiştir. % olması gereken sezeryan oranlarının ülkemizde % arasında değiştiğini görüyoruz. Doğumevlerinde bu oranlar %20 civarında iken, özel hastanelerde %80’lere kadar çıkabilmektedir.

Sezeryan doğum yapanların çoğunluğu öncesinde sezeryan olmuş hastalardır. Bu nedenle sezeryan ameliyatı oranlarını düzeltmede, ilk hedef, daha önce sezeryan ameliyatı olan hastalar olmalıdır. Bu noktada en uygunu normal doğum riskleri konusunda hastalar bilgilendirilmeli ve bu riskler hasta tarafından kabul edilmelidir. Dikkatli yapılacak takipler ile bu riskler en aza indirgenirken hiçbir zaman sıfır riskten bahsetmek mümkün olmaz.

Normal Doğum mu Sezaryen mi?

Normal doğum risk yoksa elbette anne ve bebek açısından en doğal yöntemdir. Normal doğum uzun bir zaman gerektirmesine rağmen değişik yaklaşımlarla ya da epidural anestezi dediğimiz uygulamalarla doğum ağrıları oldukça azaltılabilmektedir. Doğum sonrası bu hastalarda yara iyileşmesi oldukça hızlı olup hasta çok kısa sürede sosyal yaşantısına dönebilmektedir. Bebeğiyle çok daha rahat ilgilenebilmektedir. Tabiiki normal doğum süreci daha uzun olması nedeniyle anne ve bebekle ilgili riskler sezaryen doğuma göre daha fazladır. Ancak dikkatli yapılan bir takiple riskler en aza indirilir.

Doğum paketleri adı altında sadece doğumu içeren paketler ya da gebeliğin başından itibaren gebelik takibi ve doğumun birlikte olduğu paketler sunulabilmektedir. Hastaların bu noktada doğum paketi yaptıracakları merkezle detaylı bir şekilde görüşmeleri daha sonra oluşabilecek rahatsızlıkları ortadan kaldıracaktır.

Sezaryen ise büyük bir ameliyat olup sadece anne ve bebek sağlığı ile ilgili bir risk olduğunda yapılmalıdır. Sezaryen doğum sonrası ağrılar hastanın sosyal yaşantısına dönmesini geciktirir. Bebeğiyle yeterince ilgilenemez. Sezeryan doğumdan sonra enfeksiyon gelişme ve kanama olma riski normal doğuma göre oldukça fazladır. Bunlara bir de anestezi riskleri eklenmektedir.

Normal doğum ya da sezeryan ameliyatı tercihi yapmayı düşünürken bütün bu faktörlerinde göz önünde bulundurulması önemlidir.

İki sezeryandan sonra normal doğum olur mu?

İlk sezeryandan sonra normal doğumun riskleri elbette iki sezeryan sonrası daha da artmaktadır. Elbette bir kısım kadın iki sezeryandan sonra da normal doğum yapabilir. Ancak önceki sezeryan yerinde yırtılma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle bu kadınlarda normal doğum önerilmez.

Sezaryen sonrası normal doğum hangi durumlarda yapılamaz?

  • Daha önce sezeryanda rahmin dikine kesildiği olgularda bir sonraki doğumun sezeryan olması önerilmez. Çünkü bunlarda rahmin normal doğumda yırtılma(rüptür) ihtimali oldukça yüksektir.
  • Sezeryan sırasında miyom ameliyatı yapılan olgularda ciddi doku defektleri oluşması ve kesinin düzensiz olması nedeniyle yara iyileşmesi yeteri kadar olmaz ve yine yırtılma riski artar.
  • Çatı darlığı nedeniyle sezeryan olanlarda,
  • Çoğul gebeliklerde,
  • Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olanlarda,
  • Rahimlerinde şekil bozukluğu olanlarda sezeryan sonrası normal doğum düşünülmez.
  • Önceki doğumundan 12 aydan az süre geçenlerde, gr üzeri bebeklerde, 40 yaş üstü gebelerde ve 40 haftayı geçen gebelerde SSVD rüptür riski bir miktar artar. Bu hastalarda iyi bir değerlendirmeden sonra karar vermek gereklidir.

Sezaryen sonrası normal doğumun riskleri nelerdir?

Sezeryan sonrası vajinal doğumun en önemli ve hayati öneme sahip olan riski rahim yırtılmasıdır. Yatay olarak yapılan kesi ile yapılan sezeryan ameliyatlarında rahmin yırtılma riski %1’ den daha azdır. Ancak rahimde oluşan bir yırtılma farkedilmeyecek olursa bebekle ya da anne ile ilgili sıkıntılar yaşanabilir. Çok ciddi oranda rahim yırtılması   olan kadınlarda rahmin alınması gerekebilir. Bazı hastalarda damar yaralanmaları, aşırı kanama olabilir ve hastalara kan verilmesi ihtiyacı doğabilir.

SSVD işleminde epidural anestezi rahim yırtılmasını maskeleyebileceğinden dolayı önerilmez. Sancısı kendiliğinden başlamayan hastalara suni sancı uygulanabilir. Doğum öncesi hasta ve yakınları tüm olası riskler hakkında bilgilendirilmeli ve onam formları doldurulmalıdır.

Sezaryen sonrası normal doğumda başarı oranları yüksek midir?

Sezeryan sonrası normal doğum yapanlarda ya da öncesinde normal doğum yapmış olanlarda SSVD başarı oranları oldukça yüksektir. Hiç normal doğumu olmayanlarda ise başarı oranları bir miktar düşer. Sezeryan sonrası vajina doğumun başarı oranları %70 civarındadır. Hastaların %30 unda genelde rahimde yırtılma şüphesi veya başka bir nedenle sezaryene dönülür. Bu durumda ameliyathaneye hasta acil koşullarda alınır.

SSVD yapılacak hastanede bir ameliyathanenin ve ameliyat ekibinin hazırda beklemesi, kan merkezinin olması, doğumhane ekibinin SSVD konusunda tecrübeli olması ve yoğun bakım takip sisteminin bulunması gereklidir.

SSVD Oranlarını arttırmak için neler yapılabilir?

Öncelikle bilinmelidir ki doğumu yapacak olan gebedir ve gebe kendi doğumunun sorumluluğunu almalıdır. Gebe SSVD için istekli olmalıdır. Gebelik sırasında normal doğuma yönelik çeşitli egzersizler sayesinde kadın normal doğuma hazırlanmalıdır. Doğum sırasında kadın doğum doktorunun kararlarına uymalı, hekiminin kararlarını sorgulamadan ve itirazda bulunmadan yerine getirilmelidir. Doktorun hem kendisi ve hem de bebeğinin iyiliği için uğraştığını hiçbir zaman unutmamalıdır. Hekimde elbette hastanın düşüncelerini ve hassasiyetlerini göz önünde bulundurmalı, doğumun her devresinde hastayı bilgilendirmelidir. İyi bir iletişim her şeyin anahtarıdır.

Bir diğer mesele adli vakalardır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı sezeryan sonrası normal doğum yaptıran doktorların arkasında olmalı, normal doğum sırasında ya da sonrasında oluşabilecek problemlerden kaynaklanacak sorumlulukları bakanlıkta birlikte paylaşmalıdır. Normal doğum sürecinin ne kadar zahmetli bir süreç olduğunu düşünecek olursak Sağlık Bakanlığı ya da SGK&#;nın da özel hastanelere doğum ya da sezeryan için yapılan geri ödemeler hususunda daha itidalli davranması gerektiği bir aşikardır.

Günümüzde “sezeryan doğum yapan normal doğum yapabilirmi” sorusu elbette geride kalmıştır. Gebeler “rüyada sezeryan doğum yaptığını görmek” yerine artık kendilerini “sezeryan sonrası normal doğum” açısından şartlandırmalı ve gerekli bilgilerle donatmalıdır. SSVD oranlarını daha fazla arttırarak gelecekte daha sağlıklı anneler ve bebekler elde etmek en önemli amacımız olmalıdır. Bu konuda hastalar, doktorlar ve bakanlık görevlileri birlikte çalışmalı ve riskler paylaşılmalıdır.

Sezeryan sonrası normal doğum fiyatları (ssvd fiyatları) nasıldır?

Sezeryan sonrası muayene ücretleri doktorunuzun akademik ünvanına, çalıştığı kuruma, bulunduğunuz şehire ve semte göre değişiklik gösterebilir. Ankara da ssvd ücretleri bu nedenle oldukça değişkendir. Ankara ssvd fiyatlarını öğrenmek için bizimle her zaman iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.

Iki sezeryandan sonra normal doğum olur murüyada sezeryan doğum görmeksezaryen doğum sonrasısezeryan doğum yapan normal doğum yapabilirmisezeryan doğumdan sonrasezeryan sonrası normal doğumsezeryan sonrası normal doğum yapanlarsezeryan sonrası normal doğum yaptıran doktorlarsezeryan sonrası vajinal doğumsezeryandan sonra normal doğumSSVDssvd fiyatları ankarassvd ücretlerissvd yapan doktorlar ankara

SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUM MÜMKÜN MÜ?- Çoker,H.

 Zuhal Karaba&#; Eyübo&#;lu'nun Bebe&#;im ve Biz Dergisi için Dr. Hakan Çoker ile yapt&#;&#;&#; röportajd&#;r.

Sezaryen sonras&#; normal do&#;um riski, abart&#;ld&#;&#;&#; gibi yüksek de&#;il

Ba&#;l&#;&#;&#;m&#;z&#; görünce gözlerinize inanamad&#;n&#;z de&#;il mi? Bize &#;imdiye kadar empoze edilen bilgilerden farkl&#; evet, ama do&#;ru! Bu haberde size vermek istedi&#;imiz mesaj &#;u: “E&#;er gerçekten kararl&#;ysan&#;z, sezaryen sonras&#;ndaki do&#;umunuzu normal yapabilirsiniz!”

 

Doktor Hakan Çoker’le &#;ubat ay&#;ndaki fuar&#;m&#;za kat&#;l&#;m&#;yla ilgili telefonda konu&#;urken, “Nas&#;ls&#;n&#;z?” sorumun kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda, “&#;yiyim, sa&#; olun siz nas&#;ls&#;n&#;z?” gibi s&#;radan bir cevap yerine, heyecanl&#; bir sesle “Bugün sezaryen sonras&#; normal do&#;um yapt&#;rd&#;m.” diye bir cevap al&#;nca, ben de hemen ampüller yand&#;. Arkas&#;ndan “Sizden bu konuda görü&#; alabilir miyim?” sorusunu patlat&#;verdim. Kar&#;&#;dan “E tabii ki!” cevab&#; gelince nas&#;l mutlu oldum anlatamam. Çünkü bu haber konusu beni çok heyecanland&#;rm&#;&#;t&#;. Doktorlar&#;n sezaryen sonras&#; normal do&#;um yapt&#;rmaktan çekindi&#;i ve normal do&#;um yapmak isteyen anne adaylar&#;n&#;n a&#;layarak sezaryene girdi&#;i bir dönemde, dergide bu uygulaman&#;n yap&#;labildi&#;iyle ilgili bir konuya yer verecektim. Ve tabii bu heyecan&#;m zaman a&#;&#;m&#;na u&#;ramadan Kad&#;n Sa&#;l&#;&#;&#; ve Hastal&#;klar&#; Uzman&#;, Lamaze ve HypnoBirthing Hamile E&#;itim Uzman&#; Dr. Hakan Çoker’le konuyu enine boyuna konu&#;tuk. Daha önce hiç duymad&#;&#;&#;m&#;z de&#;erli bilgiler ö&#;reneceksiniz kendisinden. Ama sezaryen sonras&#; normal do&#;umun nas&#;l bir &#;ey oldu&#;unu tam anlam&#;yla anlayabilmek için, elbette bu deneyimi ya&#;ayan annelerin ne dü&#;ündü&#;ü de çok önemliydi. Bu yüzden anne görü&#;lerine de yer vermeden olmazd&#;. &#;nan&#;n hepsinin hikayesi çok heyecanl&#;. Görü&#; veren annelere çok te&#;ekkür ediyorum, tüm engellere ra&#;men normal do&#;umu ya&#;ayabilmek için gösterdikleri çabaya &#;apka ç&#;kar&#;yorum.

 

 

Sezaryen sonras&#; normal do&#;um yap&#;labilir mi?

SSVD olarak k&#;saca özetleyebilece&#;imiz sezaryen sonras&#; vajinal do&#;um, yani normal do&#;um mümkündür. Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#; da yay&#;nlad&#;&#;&#; kad&#;n do&#;um ve perinatoloji derneklerinin i&#;birli&#;i ile haz&#;rlad&#;&#;&#; Do&#;um Eylemi Rehberi içinde SSVD’yi destekler. Bu rehberde SSVD ko&#;ullar&#; a&#;a&#;&#;daki gibi özetlenmi&#;tir.

• Sezaryenin alt segment transvers insizyonla yap&#;lm&#;&#; olmas&#;,

• Uterusta sezaryen d&#;&#;&#;nda ba&#;ka ameliyat ya da anormallik olmamas&#;,

• Pelvik darl&#;k olmamas&#;,

• Fetüsün gram&#;n alt&#;nda olmas&#;,

• Hamilenin tüm eylem süresince bir doktor taraf&#;ndan izlenebilmesi ve gerekti&#;inde acil sezaryen yap&#;labilme ko&#;ullar&#;n&#;n bulunmas&#;,

• 24 saat fetal monitorizasyonun gerçekle&#;ece&#;i ko&#;ullar&#;n bulunmas&#;,

• Acil bir durum için gereken anestezi ekibi ve ameliyathane ko&#;ullar&#;n&#;n bulunmas&#;,

• Acil bir durum halinde kan nakline olanak sa&#;layan ko&#;ullar&#;n bulunmas&#;.

Ülkemizdeki sezaryenlerin hemen hemen tamam&#;nda alt transvers kesi yap&#;ld&#;&#;&#; için birçok sezaryen olmu&#; anne aday&#; SSVD için gerekli ko&#;ullar&#; kapsar. Burada en önemli konu annenin “bilinçli talebi”dir. Bu bilinçli talep olu&#;mad&#;&#;&#; sürece size SSVD önerisi zaten gelmeyecektir.

 

Riskleri konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Ülkemizdeki en büyük sorun, hamileliklerin birço&#;unda oldu&#;u gibi “abart&#;lm&#;&#; riskler sonucu” annelerin kayg&#;ya sürüklenmesidir. Bu abart&#;lan risk kavramlar&#; miat a&#;&#;m&#;nda, biraz büyük bebeklerde, hafif yüksek ç&#;kan kan &#;ekeri de&#;erlerinde de kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar. Bizim anne üzerinde yaratt&#;&#;&#;m&#;z bu korkular, bazen riskin kendisinden çok daha fazla negatif etki yarat&#;r. Bu da hamile takibinde bence en çok kaç&#;n&#;lmas&#; gereken konudur. Çünkü annelerin ihtiyaç duyduklar&#; en önemli duygu, kendilerinin ve bebeklerinin güvende olduklar&#;n&#; hissetmeleridir.

SSVD konusunda annelerin önüne konulan en büyük risk, do&#;um s&#;ras&#;nda eski diki&#; yerindeki aç&#;lma sonucu meydana gelebilecek istenmeyen durumlard&#;r. Baz&#; doktorlar&#;m&#;z SSVD’nin çok riskli oldu&#;unu, bu do&#;um &#;ekli ile bebe&#;in hayat&#;n&#;n çok tehlikeye girebilece&#;ini söyleyerek toplumda büyük bir korku yarat&#;rlar. Bunu duydu&#;unuzda SSVD yapan kad&#;nlar&#;n birço&#;unda bu olay&#;n meydana geldi&#;ini sanabilirsiniz. Oysa biliyor musunuz ki, bu abart&#;lan riskin oran&#; sadece yüzde aras&#;ndad&#;r. Birçok durumda en ufak bir riskte bile sezaryen karar&#; al&#;naca&#;&#;n&#; da hesaplarsak bu oran daha da dü&#;ecektir. Do&#;um Eylemi Rehberi’nde bu riskler &#;öyle tan&#;mlanm&#;&#;t&#;r:

* Uterus rüptürü - yüzde (önceki sezaryende alt transvers kesi ise)

* Acil sezaryen gereksinimleri (yüzde 30)

* Fetal s&#;k&#;nt&#; ve bebek için yenido&#;an ünitesine ihtiyaç.

Do&#;uma ba&#;l&#; bebek kayb&#;, SSVD’de yakla&#;&#;k onbinde olarak saptanm&#;&#;t&#;r. &#;lk do&#;umunu yapan bir hamilede de ayn&#; risk oldu&#;u göz önüne al&#;nd&#;&#;&#;nda, SSVD’ye ba&#;l&#; risk art&#;&#;&#;n&#;n abart&#;ld&#;&#;&#; gibi yüksek olmad&#;&#;&#;n&#; görüyoruz.

 

Sizce SSVD yapmayan doktorlar, bunu hangi gerekçelerle kabul edip yapm&#;yor?

Ülkemizde y&#;llard&#;r “sezaryen sonras&#; mutlaka sezaryen” anlay&#;&#;&#; ile yeti&#;mi&#; bir doktor grubuna sahibiz. Bu birçok doktorda oldu&#;u gibi benim için de geçerlidir. Y&#;llard&#;r hep ald&#;&#;&#;m&#;z e&#;itim sonucunda planl&#; ikinci sezaryenler yapt&#;k. Bu yüzden bu doktorlar&#;n SSVD s&#;ras&#;ndaki takipte nelere dikkat edilece&#;i, ters giden olaylar&#;n nas&#;l saptanabilece&#;i konusundaki tecrübeleri az. Buna ba&#;l&#; olarak, sezaryen s&#;ras&#; ve sonras&#;ndaki ters giden olaylar&#;n hepsine rahatça hakim olan doktorlar&#;m&#;z SSVD s&#;ras&#; veya sonras&#;ndaki ters gidebilecek olaylar kar&#;&#;s&#;nda kendilerini güvende hissetmiyorlar.

Bir di&#;er konu Do&#;um Eylem Rehberi’nde de belirtilen ön ko&#;ullar&#;n birçok hastanemizde kar&#;&#;lanam&#;yor olmas&#;. Bu durum, doktorlara ek bir sorumluluk yüklüyor. Yani bu do&#;umda hep hamilenin ba&#;&#;nda olacaks&#;n&#;z. Sadece sizin olman&#;z yetmiyor, tüm anestezi ekibi de orada olacak.

Ama bence en önemli sorun, bugünlerde doktorlar&#;m&#;z&#;n en büyük s&#;k&#;nt&#;s&#; olan mesleki sorumluluk yasalar&#; ve devam eden &#;ikayet davalar&#;d&#;r. Günümüzde henüz sezaryen yapt&#;&#;&#; için dava edilen bir doktor yokken, normal do&#;um öncesi, s&#;ras&#; veya sonras&#;ndaki olaylarla ilgili aç&#;lan davalarla birçok doktorumuz meslekten so&#;uyacak boyuta gelmi&#;tir. Ülkemizde SSVD önündeki en büyük engelin bu oldu&#;unu dü&#;ünüyorum.

Siz SSVD yapt&#;ran bir doktor olarak, nas&#;l oluyor da birçok doktora riskli gelen bir &#;eyi yapabiliyorsunuz?

Yukar&#;da belirtti&#;im gibi asl&#;nda ald&#;&#;&#;m çok büyük bir risk yok. Risklerin birço&#;u zorlanm&#;&#; do&#;umlarda ortaya ç&#;k&#;yor. Bunu yapmazsan&#;z do&#;umda problem ç&#;kma oran&#; çok dü&#;üyor. Bir de ben SSVD isteyen tüm hamilelerime do&#;uma haz&#;rl&#;k kurslar&#;ma mutlaka kat&#;lma &#;art&#; koyuyorum. Böylece aile ile ayn&#; dili konu&#;ma f&#;rsat&#;m&#;z oluyor. Aile, do&#;umu ve do&#;umun getirdiklerini ö&#;reniyor. Kendi sorumluluklar&#;n&#; ve do&#;uma kadar yapmas&#; gerekenleri alg&#;l&#;yor. Bu sayede do&#;umda ters gidebilecek olaylarda bile, bunlar&#; mant&#;kl&#; olarak kar&#;&#;layabiliyor. Kurslar&#;ma kat&#;lan hamilelerimde ters gidebilecek olaylarda dava edilme korkusu ta&#;&#;mad&#;&#;&#;mdan çok daha güvenli ve huzurlu bir doktorluk hizmeti verebiliyorum.

 

SSVD’nin avantajlar&#; var m&#;? Kad&#;nlar neden bunu istiyorlar?

Bunu anlatabilmenin tek yolu, do&#;al do&#;umun anne ve bebe&#;ine katt&#;klar&#;n&#; anlatmaktan geçiyor. Bu konu&#;uldu&#;unda hemen di&#;er bir soru geliyor akl&#;m&#;za: Sezaryen karar&#; alarak (ister ilk olsun ister ikinci olsun) kendiniz ve bebe&#;iniz için hangi riskleri al&#;yorsunuz? Bunlar aras&#;nda anne için, artm&#;&#; kanama ve enfeksiyon oranlar&#;, büyük organ yaralanmalar&#;, bir sonraki do&#;umda d&#;&#; gebelik ve dü&#;ük oranlar&#;nda art&#;&#;, plasentan&#;n yanl&#;&#; yerle&#;me oranlar&#;nda art&#;&#; ve do&#;um sonras&#; depresyon oran&#;nda art&#;&#;lar say&#;labilir. Bebek içinse erken do&#;um riski, solunum problemleri ya&#;amas&#;nda artan riskler, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemindeki bozulmalara ba&#;l&#; ast&#;m ve alerji oranlar&#;nda art&#;&#;lar, ameliyatta cilt kesileri, emzirme ve ba&#;lanma sorunlar&#; say&#;labilir. &#;&#;te SSVD isteyen anneler, bu risklerin de fark&#;ndalar ve mümkün oldu&#;unca SSVD yaparak hem bu riskleri almaktan kaç&#;nmak hem de do&#;al do&#;umun getirdi&#;i tüm olumlu etkileri ya&#;amak istiyorlar. Bu sayd&#;&#;&#;m&#;z riskler, t&#;bbi olarak gerçekten sezaryenin gerekli oldu&#;u durumlarda göze alabilece&#;imiz dü&#;ük risklerdir. T&#;bbi sebeplerden dolay&#; sezaryen karar&#; al&#;nan annelerin korkmas&#; için bir sebep yoktur. Ancak t&#;bbi bir gereklilik yokken al&#;nan sezaryen kararlar&#;nda, bu risklerin tümü istemedi&#;imiz halde kar&#;&#;m&#;za ç&#;kacak gerçeklerdir. Ve sezaryen karar&#; al&#;n&#;rken kimse size bu riskleri anlatmaz. Ama san&#;r&#;m en önemli konu, annelerin içgüdüsel do&#;ar do&#;maz bebekleri ile bulu&#;ma istekleridir. Zaten do&#;umun tüm büyüsü bu bulu&#;ma an&#;nda gizlidir.

 

Sezaryen sonras&#; normal do&#;um yapt&#;r&#;rken kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#;n&#;z genel sorunlar neler?

Benim SSVD s&#;ras&#;nda kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#;m büyük bir sorun olmad&#;. Ancak en büyük sorunlar, öncesinde ya&#;an&#;yor. Beni en çok yoran konu, ailelerin SSVD isteklerini sadece duygusal olarak yapmalar&#;, ancak günlük hayatlar&#;nda bu konuda hiçbir ad&#;m atmamalar&#;d&#;r. Yani aileler SSVD için tüm görevin ve sorumlulu&#;un doktorda oldu&#;u gibi büyük bir yan&#;lsama içine giriyorlar. Zaten bu yüzden SSVD sorumlulu&#;unu alacak doktor bulmakta çok güçlük çekiyorlar. Bütün organizasyonu son aylara b&#;rak&#;yorlar. Huzur içinde geçmesi gereken günler, gerekli haz&#;rl&#;k olmad&#;&#;&#;ndan dolay&#; korku ve gerginlikle geçiyor. Hele bir de doktoru ile bu konular&#; tam konu&#;mam&#;&#;sa ve son aylarda doktoru SSVD için destek vermezse, doktor ve hastane aray&#;&#;lar&#; ba&#;l&#;yor ki bu da ayr&#; bir gerginlik yarat&#;yor. Hal öyle olunca do&#;umlar da olumsuz etkileniyor.

Do&#;uma haz&#;rl&#;k kurslar&#; da verdi&#;im için takip etti&#;im hamilelerin benim kurslara kat&#;lmalar&#;n&#; öneriyorum. Ancak aylar geçmesine ra&#;men bu konuda ad&#;m atmayan, beslenmesine ve bedensel haz&#;rl&#;&#;&#;na dikkat etmeyen, gerekli zihinsel ve nefes çal&#;&#;malar&#;n&#; yapmayan hamilelerimde do&#;um sonuna do&#;ru gerginlik ve korku ba&#;l&#;yor. Bir yandan geçmi&#; do&#;umlar&#;ndan kalan korkular yeniden canlan&#;rken, toplum taraf&#;ndan yap&#;lan bask&#; sonucunda bunlara yeni korkular ekleniyor. Bu tür hamilelerimin birço&#;unda SSVD ba&#;ar&#;s&#;zl&#;kla sonuçlan&#;yor.

Oysa yapabilecekleri çok basit haz&#;rl&#;klarla SSVD &#;anslar&#;n&#; artt&#;rmalar&#;n&#;n kendi ellerinde oldu&#;unu anlayabilirler. Öncelikle do&#;umu ö&#;renmeleri gerekiyor. Çünkü SSVD s&#;ras&#;nda en çok güvenmemiz gereken ki&#;i hamileler oluyor. Onlar&#;n ya&#;ad&#;klar&#; ve hissettikleri, doktorlar&#;n do&#;um s&#;ras&#;nda alacaklar&#; kararlara yön veriyor. Bilinçli bir bilgi sonras&#;nda korkular&#;n ço&#;u gidiyor. Ama yetmiyor. Gev&#;emeyi ve nefesi ö&#;renmeleri, bunu do&#;umda çok iyi kullanmalar&#; gerekiyor. Do&#;uma gergin ve korkan bir zihinle de&#;il, güvenen ve do&#;umun her türlü &#;ekline haz&#;r bir zihinle girmeleri gerekiyor.

&#;&#;te bu hamilelerimde SSVD’de ba&#;ar&#; oranlar&#; çok daha fazla oluyor.

 

Sezaryen ve normal do&#;umun aras&#;ndaki sürenin kaç y&#;l olmas&#; gerekir ki, sa&#;l&#;kl&#; bir do&#;um gerçekle&#;ebilsin

En az iki y&#;l geçmesi uygun olacakt&#;r.

 

Amerika veya Avrupa’da durum nedir?

Orada da 20 y&#;l önce bizim ya&#;ad&#;klar&#;m&#;za benzer bir geçi&#; dönemi ya&#;and&#;. Ancak Amerika’da do&#;umu destekleyen ki&#;ilerin kurdu&#;u sivil örgütlerin bilgilendirme kampanyalar&#; çok ses getirdi ve SSVD oranlar&#; h&#;zla artt&#;. &#;imdi genel oranlara bakt&#;&#;&#;m&#;zda sezaryen olmu&#; bir kad&#;n&#;n SSVD &#;ans&#;n&#;n ortalama yüzde 30 oldu&#;unu görüyoruz. Bu oranlar&#;n dü&#;ük olmas&#;ndaki en büyük etken, Amerikan Kad&#;n Do&#;um Uzmanlar&#; Birli&#;i’nin yukar&#;da sayd&#;&#;&#;m&#;z kriterleri devreye sokmas&#;d&#;r. Bu kriterleri sa&#;layacak hastane say&#;lar&#;n&#;n azl&#;&#;&#; SSVD oranlar&#;n&#; da dü&#;ürmü&#;tür. Ancak orada do&#;um seçenekleri hastanelerle s&#;n&#;rl&#; de&#;ildir. Amerika’da çok ünlü olan ebe Ina May Gaskin kendini do&#;al do&#;umlara adam&#;&#;t&#;r ve hala çal&#;&#;maktad&#;r. Kendi merkezlerinde SSVD oran&#;n&#; yüzde 98 olarak bildirmektedir. Bu durum do&#;umda ebe deste&#;inin ve do&#;al do&#;um felsefelerinin ne kadar önemli oldu&#;unu bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

Annelere SSVD yolunda haz&#;rl&#;k için neler öneririsiniz?

Az evvel do&#;uma haz&#;rl&#;k e&#;itiminin öneminden bahsettim. Bence bu olmazsa olmazlardan biri. Ama her hamilemizin bunlara ula&#;malar&#; zor. O zaman onlara bedensel haz&#;rl&#;k ve gev&#;eme egzersizlerini öneririm. Do&#;um e&#;itimi de alm&#;&#; uzman ki&#;ilerce verilen “yoga” ve “pilates” çal&#;&#;malar&#; bu konuda en büyük yard&#;mc&#;lar&#; olacakt&#;r.

Ülkemizde bir ilk olan yahoo’da bu konuda bir tart&#;&#;ma grubu var. SSVD isminde bu grupta çok büyük destek görebileceklerinden emin olabilirler.

Michel Odent’in Türkçeye çevrilen Sezaryen kitab&#; da bu konuda çok bilgi içeriyor.

Ama burada en önemli konu SSVD konusunda kendilerine destek bulabilecekleri doktor veya hastane bulmak. Bu ara&#;t&#;rmay&#; yaparken hamilelerimiz yine büyük bir yanl&#;&#;a dü&#;üyorlar. Güvenecekleri doktor ve hastane ar&#;yorlar. Evet, bu do&#;ru bir yakla&#;&#;m ancak eksik bir yakla&#;&#;m. Bu aray&#;&#;&#; yaparken &#;unu kendilerine sormal&#;lar: “Ben SSVD konusunda doktoruma nas&#;l güven verebilirim?”. Yani; bedensel ve zihinsel haz&#;rl&#;&#;&#;n&#; tamamlam&#;&#; bir hamile miyim, do&#;um s&#;ras&#;nda doktorum bana güvenebilir mi, do&#;um s&#;ras&#;nda ters gidebilecek olaylar&#; konu&#;abilecek kadar bilgi ve rahatl&#;&#;&#;m var m&#;, yoksa bu konu her aç&#;ld&#;&#;&#;nda geriliyor ve reddediyor muyum, do&#;umda ters gidebilecek olaylar olursa bu konuda doktoruma nas&#;l bir güvence verebilirim, yoksa do&#;rudan sorumlulu&#;u sadece ona m&#; b&#;rak&#;yorum?

Bu ve benzeri sorulara cevaplar&#;n&#;z yeterince sa&#;l&#;kl&#; ve olumlu de&#;ilse SSVD için özellikle ülkemiz gerçeklerinde uygun bir aday olma ihtimalinizin dü&#;ük oldu&#;unu üzülerek söylemek zorunday&#;m.

 

Sizin anne ve bebe&#;ine sayg&#;l&#; bir do&#;um kavram&#;n&#;z var. Bu felsefenin sezaryen s&#;ras&#;nda da uygulanmas&#; mümkün mü?

Anne ve bebe&#;ine sayg&#;l&#; do&#;um kavram&#; içinde, annelere sa&#;l&#;kl&#; ve güvenli bir ortam yarat&#;lmas&#;, mahremiyetin sa&#;lanmas&#;, bire bir duygusal ve fiziksel destek verebilecek bir ki&#;inin olmas&#;, do&#;um an&#;na sayg&#; gösterilmesi ve do&#;ar do&#;maz anne ve bebe&#;inin bulu&#;turulmas&#; var. Sezaryenin kaç&#;n&#;lmaz oldu&#;u durumlarda da bunu sa&#;lamak mümkün. Öncelikle do&#;umun kendi ba&#;lamas&#;na izin vererek anne ve bebekteki hormonlar&#;n aktif olarak salg&#;lanmas&#; sa&#;lanabilir. Ameliyatta annenin uyan&#;k olmas&#; için sezaryende epidural anestezi tercihimizdir. Ben ameliyatta bebe&#;in ç&#;k&#;&#;&#; s&#;ras&#;nda spotlar&#; kapat&#;yorum. Kordonu daha geç kesiyorum. Do&#;ar do&#;maz mümkün oldu&#;unca bebe&#;i en k&#;sa sürede anneyle bulu&#;turuyorum ve t&#;bbi bir problem yoksa ameliyat boyunca anne gö&#;sünde kalmas&#;na çabal&#;yorum. Birkaç küçük organizasyonla bunu sa&#;lamak mümkün. Bebe&#;in servise ç&#;kmas&#; gereken durumlarda baban&#;n aktif rol almas&#;n&#; ve bebe&#;i baban&#;n ta&#;&#;mas&#;n&#; istiyorum. Bu sayede bebek kendisi için en yak&#;n ikinci ki&#;i olan baban&#;n kuca&#;&#; ile tan&#;&#;&#;yor. Yeni geldi&#;i bu dünyada tan&#;d&#;k bir ses ve temas güven duygusu için çok önemli. Bu ve benzeri uygulamalar anne ve bebe&#;in, sezaryenin getirdi&#;i birçok negatif etkiyi mümkün oldu&#;unca çok daha az ya&#;amalar&#;n&#; sa&#;l&#;yor.

 

Sezaryen sonras&#; normal do&#;um yapt&#;rd&#;&#;&#;n&#;z annelerden nas&#;l geri dönü&#;ler al&#;yorsunuz? Neler hissettiklerini payla&#;&#;yorlar m&#; sizinle? Ve genel olarak neler hissediyorlar?

SSVD isteyen aileler zaten bilinçli oluyorlar ve ne istediklerini biliyorlar. Bu yüzden gerek do&#;um s&#;ras&#;nda gerekse do&#;umdan sonra çok güzel duygular ya&#;&#;yorlar. Bunun olumlu etkileri de elbette bana ve mesle&#;ime çok güzel yans&#;yor.

 

Bakanl&#;k da SSVD’yi onayl&#;yor!

Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#;’n&#;n Do&#;um Eylemi Yönetim Rehberi’nin sezaryen olas&#;l&#;&#;&#;n&#;n dü&#;ürülmesiyle ilgili önerileri aras&#;nda &#;u madde SSVD ile ilgili: “Uygun olan vakalarda sezaryen sonras&#; vajinal do&#;um önerilebilir. Uygulama öncesi giri&#;imin riskleri anne aday&#;na ayd&#;nlat&#;lm&#;&#; hasta onam formu ile aç&#;klanmal&#;d&#;r.”

Bakanl&#;&#;&#;m&#;z ayr&#;ca, do&#;um eylemi ve sonuçlar&#;n&#;n izlenmesi çal&#;&#;malar&#;na da ba&#;lad&#;. Bununla ilgili yönetmelikte geçen ifadeler &#;u &#;ekilde:

“Genel olarak sezaryen; vajinal do&#;umun güvenle tamamlanmas&#;n&#;n mümkün olmad&#;&#;&#; durumlar söz konusu ise veya vajinal do&#;um ile birlikte maternal ve/veya fetal morbidite ve mortalitede belirgin art&#;&#; riski varsa uygulan&#;r.

Türkiye’de Türkiye Nüfus ve Sa&#;l&#;k Ara&#;t&#;rmas&#;na (TNSA) göre yüzde olan sezaryen oran&#;n&#;n, son do&#;um say&#;lar&#;na bak&#;ld&#;&#;&#;nda yer yer yüzde 40’lara ula&#;t&#;&#;&#; görülmektedir. Bu mevcut oran&#;n; geli&#;mi&#; ülkelerin oranlar&#;n&#;n ve Dünya Sa&#;l&#;k Örgütü taraf&#;ndan konulan hedefin (yüzde ) üzerinde oldu&#;u bilinmektedir.

Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#; Ana Çocuk Sa&#;l&#;&#;&#; ve Aile Planlamas&#; Genel Müdürlü&#;ünce bunun nedenlerini ortaya koyacak geni&#; ölçekli retrospektif ve prospektif çal&#;&#;malar planlanm&#;&#; olmakla birlikte, bu oran&#; yükselten nedenler aras&#;nda isteme ba&#;l&#; ve mükerrer sezaryenlerin artmas&#;, endikasyonlar&#;n geni&#;letilmesi gibi faktörlerin rol oynad&#;&#;&#; dü&#;ünülmektedir. Günümüzde anestezi, kullan&#;lan ilaç ve malzemeler, cerrahi ve postoperatif bak&#;mdaki geli&#;meler sezaryenlere ba&#;l&#; mortalite ve morbiditeleri azaltm&#;&#; olmakla birlikte halen enfeksiyon, kanama, transfüzyon ihtiyac&#;, tromboembolik riskler, hastanede daha uzun kalma, iyile&#;menin daha geç olmas&#;, daha çok a&#;r&#; çekilmesi gibi riskler devam etmektedir. Amerikan Kad&#;n Do&#;umcular Birli&#;i (ACOG) 9 May&#;s ’da yapt&#;&#;&#; aç&#;klamada sezaryenlerin isteme ba&#;l&#; olarak de&#;il, t&#;bbi nedenlere ba&#;l&#; yap&#;lmas&#; gerekti&#;ini belirtmi&#;tir. Bakanl&#;&#;&#;m&#;zca anne sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korumak amac&#;yla ülke genelinde kamu ve özel sa&#;l&#;k kurulu&#;lar&#;nda do&#;um eylemi ve sonuçlar&#;n&#;n izlenmesi çal&#;&#;malar&#;na ba&#;lanm&#;&#;t&#;r. Bu çerçevede sezaryen endikasyonlar&#; ve sonuçlar&#;n&#;n izlenmesi de önem arz etmektedir. Modern do&#;um hekimli&#;ince önerilen t&#;bbi gerekçe ve endikasyonlara uyulmas&#;, hasta dosyalar&#;na kay&#;tlar&#;n belirli bir formda ve uygulama birli&#;i içinde, detayl&#; ve do&#;ru olarak yaz&#;lmas&#;, istatistiklerin düzgün tutulmas&#; ve etik kurallara uyulmas&#; bu hedefe ula&#;may&#; sa&#;layacak en önemli önlemlerdir.


Sezaryen Sonrası Normal Doğum ( SSVD )


Sezaryen olan bir kadının daha sonraki gebeliğinde normal doğum yapmasına "sezaryen sonrası vajinal doğum (VBAC, vaginal birth after cesarean)" veya "SSVD, sezaryen sonrası normal doğum" denir. Bu durum her zaman mümkün değildir fakat bazı şartlar sağlandığında mümkün olmaktadır ve ülkemizde olmasa da bazı ülkelerde sık uygulanmaktadır. Her zaman mümkün olmayan ve her zaman güvenli olmayan bir durum olduğu da gerçektir. Bu nedenle bir kere sezaryen geçiren kadınlar bundan sonraki gebeliklerinde de hemen her zaman sezaryen olacakları konusunda öneriler alırlar bu nedenle genellikle "bir kere sezaryen hep sezaryen" sözü geçerli olur.


Hangi durumlarda sezaryen sonrası normal doğum uygun değildir?

- Daha önce sezaryen olmanızı gerektiren durum hala devam ediyorsa mecburen yine sezaryen olmanız gerekecektir. Örneğin annenin herhangi bir hastalığı nedeniyle sezaryen gerekmişse ve bu hastalık halen devam ediyorsa..


- Daha önce geçirilen sezaryende rahim dikine (vertikal) kesilmişse daha sonra normal doğum yapılamaz çünkü bu durumda rahmin normal doğumda yırtılma (rüptür) riski çok yüksektir. Fakat sezaryenlerde rahim duvarına dikine kesi nadiren yapılır. Çoğunlukla yan (transvers) kesi yapılır. Bu kesiden kasıt cildinize yapılan kesi değil rahim duvarına yapılan kesidir. Cilt yan kesilse bile rahim duvarındaki kesi dik olabilir. Bunu sezaryeni yapan doktor bilebilir sadece.


- Daha önce sezaryen gerektiren durum anne doğum çatısının uygunsuzluğu ise bu durum değişmeyeceği için yine normal doğum olamayacaktır.


- Çoğul gebelik olanlar.


- Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olanlar.


- Daha önce sezaryen dışında rahimle ilgili ameliyatlar (myom ameliyatı gibi) geçirenler.


- Acil sezaryen ameliyatı yapılamayacak yerlerde sezaryen sonrası normal doğum denenmemelidir.



Sezaryen sonrası normal doğum kimler için daha uygundur:


Sezaryen Geçirenlerde Vajinal Doğum ( SSVD )

Sezaryen ile doğumun ve normal yolla doğumun bazı farklı avantajları ve riskleri olduğu gibi sezaryen sonrası normal doğumun da bazı avantajları ve riskleri vardır. Örneğin sezaryen sonrası normal doğum ile anne bir kere daha sezaryen olmaktan kurtulmuş olacak ve doğum sonrası ağrı, enfeksiyon, kanama gibi komplikasyonlar daha az olacaktır.


Fakat sezaryen sonrası normal doğumun getirdiği en büyük risk rahmin yırtılması ( uterin rüptür ) riskidir ve bu durum bazen yırtık alanın onarılması ile tamir olabilirken bazen rahmin tamamen alınmasını gerektirecek kadar ciddi olabilmektedir hatta fazla miktarda kanama ile anne hayatını tehlikeye sokabilmektedir. Yapılan çalışmalarda sezaryen sonrası vajinal doğum denemelerinin % oranında başarıyla sonuçlandığı gösterilse de önemli riskleri nedeniyle ülkemizde sıcak bakılmayan ve pek denenmeyen bir uygulamadır. Bazen sezaryenin üzerinden 5 veya 10 yıl geçerse artık normal doğumun risksiz olabileceği konusunda yanlış duyumlar olabilmektedir hastalar etrafında, bunun aslı yoktur ve sezaryenin üzerinden çok yıllar geçse bile bir şey değişmemektedir.



funduszeue.info AĞAR’ın bu konudaki görüşü şu şekildedir.

Sezaryen sonrası normal doğum ancak gerekli fiziki şartlar sağlandığında yapılabilir. Bu gerekli şartlar büyük şehirlerde üniversite ya da eğitim araştırma hastanelerinde mevcut olabilir. Sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen hastalar bu merkezlere başvurabilirler.





Benzer Aramalar




nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası