dönemsellik nedir / Sesli Sözlük - dönemsellik

Dönemsellik Nedir

dönemsellik nedir

Turkey: Dönemsellik mi tahakkuk mu!

ÖZET

Tahakkuk esas&#; ve dönemsellik ilkesi kurum kazanc&#;n&#;n tespitinde gözetilen iki temel ilkedir. Kesinle&#;en kazanc&#;n ilgili oldu&#;u dönemde beyan edilmesini hedef alan bu iki temel ilke, genellikle ayn&#; vergisel sonuçlara ula&#;t&#;rsa da çeli&#;ik sonuçlar da do&#;urabilmektedir. Bu gibi durumlarda vergi idaresi tahakkuk esas&#;na belirleyici i&#;levi yüklemektedir.

Anahtar Kelimeler: Tahakkuk Esas&#;, Dönemsellik &#;lkesi, Kurum Kazanc&#;.

G&#;R&#;&#;

Ticari kâr, bir i&#;letmenin (kurumun) bir dönem zarf&#;nda gerçekle&#;tirdi&#;i i&#;lemler dolay&#;s&#;yla ortaya ç&#;kan gelir unsurlar&#; ile gider ve maliyet unsurlar&#; aras&#;ndaki müspet fark olarak tan&#;mlanabilir. Bu farka gelir veya kurumlar vergisi kanunlar&#;n&#;n gider kabul etmedi&#;i ödemelerin eklenmesi ve Vergi Usul Kanunu'nun de&#;erleme hükümleri sonucu ortaya ç&#;kan de&#;erleme farklar&#;n&#;n ilavesi/ç&#;kar&#;lmas&#;yla gelir/kurumlar vergisi tarh&#;na esas al&#;nacak matraha ula&#;&#;lmaktad&#;r.

Bir has&#;lat/maliyet unsurunun gelir/gider olarak dikkate al&#;nmas&#; için onun tahakkuk etmi&#; olmas&#; &#;art&#; aranmaktad&#;r. Öte yandan, tahakkuk etmi&#; gelir/giderler de dönemsellik ilkesi gere&#;i ilgili olduklar&#; dönemlere payla&#;t&#;r&#;lmaktad&#;r.

Ço&#;u zaman vergilendirme aç&#;s&#;ndan birbiriyle uyumlu sonuçlar do&#;uran tahakkuk esas&#; ve dönemsellik ilkesi, zaman zaman çeli&#;ik sonuçlara da neden olabilmektedir. Makalemizin konusunu an&#;lan iki ba&#;at ilkenin farkl&#; sonuçlara vard&#;&#;&#; durumlarda hangi ilkenin uygulanmas&#;na öncelik verilece&#;i hususu te&#;kil etmektedir.

1. KURUM KAZANCININ TESP&#;T&#;NDE &#;LKELER

Kurum kazanc&#;, Gelir Vergisi Kanunu ("GVK")'nda belirlenmi&#; ticari kazanç esaslar&#;na göre tespit edilmektedir. Vergi Usul Kanunu ("VUK")'nun de&#;erleme hükümleri ise kazanc&#;n tespitinde uyulmas&#; zorunlu kurallar&#; te&#;kil etmektedir. De&#;erleme hükümlerini iki temel ilke tamamlamaktad&#;r ki, bunlar "tahakkuk esas&#;" ve "dönemsellik ilkesi"dir.

Tahakkuk Esas&#;

Tahakkuk esas&#;na göre, bir gelir veya gider unsurunun kurumlar vergisi matrah&#;n&#;n tespitinde dikkate al&#;nabilmesi için, gelir veya giderin miktar ve mahiyet itibariyle kesinle&#;mi&#; olmas&#;, yani geliri veya gideri do&#;uran i&#;lemin tekemmül etmesinin yan&#; s&#;ra, miktar&#;n&#;n ve i&#;lemden kaynaklanan alaca&#;&#;n veya borcun ödeme &#;artlar&#;n&#;n da belirlenmi&#; olmas&#; gereklidir. Bu esas dikkate al&#;nd&#;&#;&#;nda, özel bir düzenleme bulunmad&#;&#;&#; sürece, bir gelir veya gider unsurunun mahiyet ve tutar itibariyle kesinle&#;ti&#;i dönem kazanc&#;n&#;n tespitinde dikkate al&#;nmas&#; gerekmektedir.

Tahakkuk esas&#; finansal raporlamada da esas al&#;nan bir ilkedir. Kamu Gözetimi Muhasebe Standartlar&#; Denetim Kurumu'nca yay&#;mlanan "Finansal Raporlamaya &#;li&#;kin Kavramsal Çerçeve"ye göre; tahakkuk esasl&#; muhasebede, i&#;lemler ile di&#;er olaylar ve durumlar&#;n raporlayan i&#;letmenin ekonomik kaynaklar&#; ve talep haklar&#; üzerindeki etkileri, ilgili nakit giri&#;leri ve ödemeler farkl&#; bir dönemde gerçekle&#;mi&#; olsa bile, gerçekle&#;ti&#;i dönemde gösterilecektir. (para)

Tahakkuk esas&#; nedeniyledir ki, iktisadi bir k&#;ymet tedariki için verilen avanslar kurum kazanc&#;n&#;n tespitinde gider olarak yaz&#;lamamakta, temini için avans verilen iktisadi k&#;ymetin niteli&#;ine (stok, maddi duran varl&#;k maddi olmayan duran varl&#;k, özel tükenmeye tabi varl&#;k gibi) göre , , veya funduszeue.info defteri kebir hesaplar&#;nda aktifle&#;tirilmektedir.  Buna paralel olarak henüz teslim edilmemi&#; ticari emtia ve ifa edilmemi&#; hizmetlerle ilgili al&#;nan avanslar da gelir olarak kurum kazanc&#;na dahil edilmemekte, avans&#;n niteli&#;ine ve kar&#;&#;l&#;k olarak al&#;nd&#;&#;&#; yükümlülü&#;ün ifa müddetine göre , , ve funduszeue.info hesaplarda pasifle&#;tirilmek suretiyle izlenmektedir.

Yine tahakkuk ilkesi nedeniyledir ki, vadeli mevduat sözle&#;mesinden do&#;an alacaklar&#;n de&#;erleme gününe kadar hesaplanacak faizleri tahsil edilmedi&#;i halde gelir yaz&#;lmakta; kredi sözle&#;mesinden do&#;an borçlar&#;n de&#;erleme gününe kadar i&#;lemi&#; faizleri de ödenmedi&#;i halde gider olarak kaydedilmektedir.

Tahakkuk- Fatura Düzenleme &#;li&#;kisi

Kural olarak fatura düzenlenmesi tahakkuku takip eden yedi gün içerisinde gerçekle&#;ecek bir i&#;lem olmakla birlikte, faturan&#;n düzenlenmi&#; olmas&#; her zaman tahakkukun gerçekle&#;ti&#;ine karine te&#;kil etmemektedir. Örne&#;in, önceki y&#;l&#;n Aral&#;k ay&#;na ait olan elektrik, telefon, do&#;algaz ve su faturalar&#; içinde bulunulan y&#;l&#;n Ocak ay&#; içerisinde düzenlenmektedir. Ancak bir önceki y&#;l&#;n son ay&#;nda tüketilen elektrik, su, telefon, do&#;algaz vs. faturalar&#;nda yer alan bedeller, Aral&#;k ay&#; içerisinde tahakkuk etmi&#; oldu&#;undan, bu giderlere ili&#;kin faturalar izleyen takvim y&#;l&#;n&#;n Ocak ay&#;nda düzenlenmi&#; olsa dahi bir önceki y&#;la ili&#;kin olarak beyan edilecek ticari kazanc&#;n tespitinde gider olarak dikkate al&#;nmaktad&#;r1. Yani tahakkuk önceki y&#;lda gerçekle&#;ti&#;inden, faturan&#;n takip eden y&#;l düzenlenmesi, giderlere intikalin tahakkukun gerçekle&#;ti&#;i y&#;l yap&#;lmas&#;na engel te&#;kil etmemektedir.

Bu durumun tersi, yani tahakkuk gerçekle&#;meden önce fatura düzenlenmesi de mümkün olabilmektedir. Örne&#;in, Savunma Sanayi Müste&#;arl&#;&#;&#; ile düzenlenen sözle&#;meye istinaden proje maliyetleri olu&#;madan fatura düzenlemek suretiyle avans mahiyetinde tahsilatlar yapt&#;&#;&#;n&#; beyan ederek yap&#;lan bu tahsilatlar&#;n hangi dönem kurum kazanc&#; ile ili&#;kilendirilece&#;ini soran bir mükellefe vergi idaresince verilen muktezada2;

"&#;irketiniz ile Savunma Sanayi Müste&#;arl&#;&#;&#; aras&#;nda düzenlenen sözle&#;me kapsam&#;nda üstlenilen i&#;lere ili&#;kin olarakherhangi bir mal teslimi veya hizmet ifas&#; olmaks&#;z&#;n tahsil edilen avanslar&#;n, Vergi Usul Kanununun nci maddesi hükmü gere&#;incemukayyet de&#;erleri üzerinden pasifle&#;tirilmesisuretiyle de&#;erlenmesi vesözle&#;meye konu mal&#;n tesliminin veyahizmetin ifas&#;n&#;n gerçekle&#;ti&#;i dönemin kurum kazanc&#;n&#;n tespitinde dikkate al&#;nmas&#; gerekmektedir. Mal&#;n tesliminden ve hizmetin ifas&#;ndan önceavans olarak tahsil edilen tutarlara ili&#;kin olarak fatura düzenlenmi&#; olmas&#; kurum kazanc&#;n&#;n tespiti aç&#;s&#;ndan bu durumu etkilemeyecektir."

görü&#;ü payla&#;&#;lmak suretiyle avans tahsilat&#; için fatura düzenlenmi&#; olmas&#;n&#;n, faturadaki bedelin faturan&#;n düzenledi&#;i dönemin kazanc&#;na dahil edilmesini zorunlu k&#;lmad&#;&#;&#; vurgulanm&#;&#;t&#;r.

Tahakkuk Esas&#;ndan Sapmalar

Kurum kazanc&#;n&#;n tespitinde kural tahakkuk esas&#; olmakla birlikte istisnalar da yok de&#;ildir. A&#;a&#;&#;da say&#;lan hallerde kurum kazanc&#;n&#;n tespitinde gelir veya giderin hesaba kat&#;lmas&#;nda tahakkuk esas&#; cari de&#;ildir:

  • SGK primleri fiilen ödendi&#;i dönemde gider yaz&#;labilecektir, ( say&#;l&#; Kanun md. 88)
  • &#;&#;verenlerce sendikalara ödenen sendika aidatlar&#;n&#;n giderle&#;tirilmesi ödeme &#;art&#;na ba&#;l&#;d&#;r, (GVK md. 40/8)
  • &#;&#;le ilgili olmak &#;art&#;yla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar, ödendi&#;i dönemde gider yaz&#;lmaktad&#;r, (GVK md. 40/3)
  • &#;&#;verenler taraf&#;ndan ücretliler ad&#;na bireysel emeklilik sistemine yat&#;r&#;lacak katk&#; paylar&#;n&#;n gider yaz&#;lmas&#; ödeme ko&#;uluna ba&#;lanm&#;&#;t&#;r, (GVK md/9)
  • Kurumlar vergisi beyannamesi verme süresinden sonra ödenen temettü ikramiyeleri ilgili oldu&#;u dönemde de&#;il, ödendi&#;i dönemde gider yaz&#;lacakt&#;r. (1 Seri funduszeue.info Kurumlar Vergisi Genel Tebli&#;i'nin funduszeue.info bölümü)

2. Dönemsellik &#;lkesi

Dönemsellik ilkesi ise gelir ve kurumlar vergisi kanunlar&#;nda benimsenen "vergiye tabi kazanc&#;n y&#;ll&#;k olarak tespit edilmesi" kural&#;n&#;n bir gere&#;i olarak ortaya ç&#;km&#;&#;t&#;r. Defterlerin hesap dönemi itibariyle tutulaca&#;&#;, kay&#;tlar&#;n her hesap dönemi sonunda kapat&#;laca&#;&#; ve ertesi hesap dönemi ba&#;&#;nda yeniden aç&#;laca&#;&#; hükmünü içeren VUK'un maddesi de dönemsellik ilkesine kaynakl&#;k eden bir ba&#;ka düzenlemedir.

1 Seri funduszeue.info Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebli&#;i'nde dönemsellik ilkesi, "&#;&#;letmenin süreklili&#;i kavram&#; uyar&#;nca s&#;n&#;rs&#;z kabul edilen ömrünün, belirli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlar&#;n&#;n di&#;er dönemlerden ba&#;&#;ms&#;z olarak saptanmas&#;d&#;r. Gelir ve giderlerin tahakkuk esas&#;na göre muhasebele&#;tirilmesi, has&#;lat, gelir ve karlar&#;n ayn&#; döneme ait maliyet, gider ve zararlarla kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;lmas&#; bu kavram&#;n gere&#;idir." &#;eklinde tan&#;mlanm&#;&#;t&#;r.

Dönemsellik ilkesi VUK'ta kar&#;&#;l&#;&#;&#;n&#; Kanun'un "Aktif Geçici Hesap K&#;ymetleri" ba&#;l&#;kl&#; ve "Pasif Geçici Hesap K&#;ymetleri" ba&#;l&#;kl&#; maddelerinde bulmu&#;tur. Söz konusu madde hükümleri gere&#;i, gelecek hesap dönemleri ile ilgili olduklar&#; halde pe&#;in ödenen giderler veya pe&#;in tahsil olunan has&#;lat ödendi&#;i/tahsil edildi&#;i dönemin gideri olarak de&#;il, ilgili oldu&#;u dönemin gideri/geliri olarak dikkate al&#;nmaktad&#;r. Bunun temin edilebilmesi için pe&#;in yap&#;lan tahsilat veya ödemeler gelir tablosu hesaplar&#;nda de&#;il, bilanço hesaplar&#;nda izlenmektedir. Pe&#;in yap&#;lan tahsilat "Gelecek Aylara Ait Gelirler" ve "Gelecek Y&#;llara Ait Gelirler" hesaplar&#;na kaydedilmek suretiyle pasifle&#;tirilirken, pe&#;in yap&#;lan ödemeler "Gelecek Aylara Ait Giderler" ve "Gelecek Y&#;llara Ait Giderler" hesaplar&#;na kaydedilerek aktifle&#;tirilmektedir.

Buna paralel olarak cari hesap dönemine ait olup tahsilat&#; henüz yap&#;lmam&#;&#; olan has&#;lat unsurlar&#; ile cari hesap dönemine ait olup ödemesi henüz gerçekle&#;memi&#; olan gider unsurlar&#; da nakit hareketinin gerçekle&#;ece&#;i dönemin de&#;il, tahakkuk etti&#;i dönemin kazanc&#; ile ili&#;kilendirilmektedir. Bunun temini de tahsilat&#; ya da alacak kayd&#; henüz yap&#;lmam&#;&#; has&#;lat unsurlar&#;n&#;n "/ Gelir Tahakkuklar&#;" hesaplar&#; kullan&#;larak aktifle&#;tirilmesi ve ödemesi henüz gerçekle&#;memi&#; ve hizmet sunucusu ad&#;na borç kayd&#; henüz yap&#;lmam&#;&#; olan gider unsurlar&#;n&#;n "/ Gider Tahakkuklar&#;" hesaplar&#;nda pasifle&#;tirilmesi suretiyle gerçekle&#;mektedir.

Sigorta poliçesine göre iki takvim y&#;l&#;na sirayet eden bir sigortalama hizmetinde, sigorta giderlerinin ilk takvim y&#;l&#;nda tahakkuk etti&#;inin kabulüyle, tamam&#; ilk takvim y&#;l&#;nda ödenmi&#; olsa dahi iki takvim y&#;l&#;na yay&#;lan sigorta giderinin sigorta gün say&#;s&#;na göre iki takvim y&#;l&#;na bölünmesi dönemsellik ilkesinin bir sonucudur. Buna paralel olarak binek otomobillerde k&#;st amortisman uygulanmas&#; da dönemsellik ilkesinin saf haliyle uygulanmas&#;ndan ba&#;ka bir &#;ey de&#;ildir.

Öte yandan, dönemsellik ilkesi bir y&#;ll&#;k periyotta elde edilen kazanc&#;n vergilendirilmesini öngörmektedir. Bu bir y&#;ll&#;k periyot kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için farkl&#; olsa da genel itibariyle takvim y&#;l&#;na tekabül etmektedir. A&#;a&#;&#;daki durumlarda gelirin vergilendirilmesinde bir y&#;ll&#;k periyottan sapma söz konusu olmaktad&#;r:

  • Dönem içerisindeki i&#;e ba&#;lama ve i&#;i b&#;rakma hallerinde bir y&#;ldan k&#;sa olan bu süre faaliyet dönemi say&#;lmaktad&#;r. (VUK md. )
  • Y&#;llara sari in&#;aat-onar&#;m i&#;lerinde kazanç y&#;ll&#;k dönemler halinde de&#;il, i&#;in bitmesine kadar geçen süre tek faaliyet dönemi &#;eklinde dikkate al&#;narak belirlenir. (GVK md. )
  • Tasfiye haline giren kurumlar&#;n vergilendirilmesinde hesap dönemi yerine tasfiye dönemi geçerlidir. (Kurumlar Vergisi Kanunu md)
  • Ölüm ve memleketi terk halinde ölüm/terk tarihine kadar geçen dönem için vergileme yap&#;l&#;r. (GVK md)

2. TAHAKKUK ESASI MI DÖNEMSELL&#;K &#;LKES&#; M&#; ÖNCE GEL&#;R?

Tahakkuk esas&#; ve dönemsellik ilkesi, bir gelir veya gider unsurunun hangi dönemin geliri veya gideri olarak dikkate al&#;naca&#;&#; konusunda farkl&#; sonuçlar ortaya ç&#;karabilmektedir. Bu durumda hangi ilkenin öncelik ta&#;&#;yaca&#;&#; hususu vergi uygulamas&#;nda önem arz etmektedir. A&#;a&#;&#;da hangi ilkenin öncelik ta&#;&#;yaca&#;&#; hususunda Vergi &#;daresi'nce verilen muktezalar esas al&#;narak de&#;erlendirmeler yap&#;lm&#;&#;t&#;r:

  • Sigorta &#;irketinin y&#;l&#;nda lehine %10 prim komisyonu tahakkuk ettirmesi gerekirken sehven % 22,5 prim komisyonu tahakkuk ettirdi&#;i bir sigorta acentesinin, sigorta &#;irketiyle yapt&#;&#;&#; ek sözle&#;meye istinaden fazla ve yersiz tahsil etti&#;i komisyon primlerini iadesi etmesi durumunda geri ödenen sigorta komisyon bedellerini hangi y&#;l gider olarak dikkate alaca&#;&#; konusundaki mukteza talebi &#;stanbul Vergi Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan3;

"funduszeue.infon da anla&#;&#;laca&#;&#; üzere, tahakkuk esas&#;n&#;n gere&#;i ticari kazançta bir has&#;lat&#;n ya da giderin ilgili oldu&#;u dönemde ödenmi&#; olmas&#;n&#;n bir önemi bulunmamaktad&#;r. Ticari kazanç aç&#;s&#;ndan giderin ve gelirin tahakkuk etmi&#; olmas&#; yeterlidir. Ancak dönemsellik ilkesinin gere&#;i olarak bir gelir veya gider tahakkuk etmi&#; olsa bile ilgili oldu&#;u dönemle ili&#;kilendirilmesi gerekir.

Buna göre,dönemsellik ilkesinin i&#;lerlik kazanabilmesi ancak vergi uygulamas&#; bak&#;m&#;ndan tahakkuk etmi&#; say&#;lma vasf&#;n&#; ta&#;&#;yan bir gelir ve giderin var olmas&#;na ba&#;l&#;d&#;r.

Sonuç olaraktahakkuk ilkesi her zaman önde gelmekte ise de; tahakkuk esas&#; ile beraber dönemsellik ilkesi de belirleyici bir fonksiyon üstlenmektedir."

gerekçesi ile hesap dönemi kurum kazanc&#;n&#;n tespitinde gelir yaz&#;lan komisyonlardan  fazla ve yersiz tahsil edilen %10 oran&#;n&#;n üzerindeki k&#;sm&#;n, geri ödeme ko&#;ullar&#;n&#;n da belirlendi&#;i protokol gere&#;ince 31/03/ tarihinde mahiyet ve tutar itibar&#;yla kesinle&#;ti&#;i ve bu nedenle ödeme tarihleri dikkate al&#;nmaks&#;z&#;n tamam&#;n&#;n y&#;l&#; kurum kazanc&#;n&#;n tespitinde gider olarak indirim konusu yap&#;lmas&#; gerekti&#;i sonucuna var&#;lm&#;&#;t&#;r.  Dikkat edilece&#;i üzere, muktezada tahakkuk ilkesinin her zaman öncellikli oldu&#;u vurgulanm&#;&#; ve dönemsellik ilkesine göre dönemiyle ili&#;kilendirilmesi gereken maliyet unsurunun geri ödeme ko&#;ullar&#;n&#;n belirlendi&#;i (tahakkuk etti&#;i) hesap döneminde gider yaz&#;lmas&#; sal&#;k verilmi&#;tir.

  • dönemlerine ili&#;kin yurt d&#;&#;&#; teknik yard&#;m hizmeti al&#;m bedelleri üzerinden kurumlar vergisi stopaj tarhiyat&#; yap&#;lmas&#; ve tarh edilen vergilerin say&#;l&#; Kanun'un 4. maddesinden yararlan&#;larak y&#;l&#;nda ödenmesi durumunda ödenen kurumlar vergisi stopaj tutarlar&#;n&#;n hangi dönem kurum kazanc&#;ndan dü&#;ülece&#;inin sorulmas&#; üzerine, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#;'nca ("BMVDB") verilen özelgede4, tahakkuk esas&#; gere&#;i bir gelir veya gider unsurunun, özel bir düzenleme bulunmad&#;&#;&#; sürece, mahiyet ve tutar itibariyle kesinle&#;ti&#;i dönem kazanc&#;n&#;n tespitinde dikkate al&#;nmas&#; gerekti&#;i ifade edilerek, sorumlu s&#;fat&#;yla tarh edilen kurumlar vergisi tutarlar&#;n&#;n tarhiyat&#;n kesinle&#;ti&#;i hesap döneminde gider yaz&#;lmas&#; gerekti&#;i görü&#;ü verilmi&#;tir. Görüldü&#;ü üzere, dönemsellik ilkesine göre tarh edilen kurumlar vergisi stopaj&#;n&#;n dönemleri y&#;llar&#; oldu&#;u halde, Vergi &#;daresi tahakkuk ilkesini esas alm&#;&#; ve söz konusu maliyet unsurlar&#; hangi geçmi&#; dönemle ilgili olursa olsun tahakkuk etti&#;i dönemde gider yaz&#;lmalar&#;na müsaade etmi&#;tir.
  • &#;irketin büyük orta&#;&#;n&#;n sermaye art&#;r&#;m&#; s&#;ras&#;nda rüçhan haklar&#;n&#; kullanmamas&#; ve bu nedenle de bo&#;ta kalan hisselerin, &#;irketin ayn&#; zamanda yönetim kurulu üyesi olan di&#;er pay sahipleri taraf&#;ndan sat&#;n al&#;nmas&#; nedeniyle söz konusu paylar&#;n nominal bedeli ile cari de&#;erleri aras&#;ndaki fark kadar menfaat sa&#;land&#;&#;&#;, bu menfaatin ayni ücret ödemesi niteli&#;inde oldu&#;u ve gelir vergisi tarifesi uyar&#;nca bu ayni menfaatin brüt tutar&#; üzerinden stopaj yap&#;lmas&#; gerekti&#;i dü&#;üncesi ile haz&#;rlanan vergi inceleme raporuna dayal&#; olarak, / dönemleri için &#;irket aleyhine tarh edilen gelir vergisi stopaj&#; üzerinden Merkezi Uzla&#;ma Komisyonu'nda da tarihinde uzla&#;ma sa&#;land&#;&#;&#; belirtilerek, y&#;l&#;nda tahakkuk ettirilerek ödenen gelir vergisi stopaj&#;n&#;n hangi dönem beyannamesinde indirilece&#;i konusunda yap&#;lan mukteza talebi Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan5 tahakkuk esas&#; gerekçe gösterilerek; "funduszeue.infoinceleme raporuna istinaden tarh edilen ve tarihinde yap&#;lan  uzla&#;ma sonucuna göre kesinle&#;erek ayn&#; y&#;l ödenen gelir vergisi stopaj&#;n&#;n, y&#;l&#; kurum kazanc&#;n&#;n tespitinde gider olarak dikkate al&#;nmas&#; gerekmektedir." &#;eklinde cevaplanm&#;&#;t&#;r. Bu örnekte de, tarh edilen gelir vergisi stopaj&#;n&#;n dönemi oldu&#;u halde, vergi idaresi dönemsellik ilkesini göz ard&#; ederek söz konusu stopaj tutar&#;n&#;n, vergi inceleme raporuna istinaden yap&#;lan tarhiyat&#;n uzla&#;ma sonucuna göre kesinle&#;ti&#;i (tahakkukun gerçekle&#;ti&#;i) y&#;l&#;nda gider yaz&#;lmas&#; sonucuna varm&#;&#;t&#;r.
  • Kirac&#;s&#; bulundu&#;u i&#;yeri sahibi taraf&#;ndan aç&#;lan kira tespit davas&#; sonucunda, dönemleri için kira farklar&#;n&#; ve bu farklara ili&#;kin gelir vergisi tevkifatlar&#;n&#; y&#;l&#;nda ödedi&#;ini belirterek, bu kira farklar&#;n&#;n y&#;l&#;nda gider olarak dikkate al&#;n&#;p al&#;namayaca&#;&#;n&#; soran bir mükellefe verilen özelge6de; mahkeme karar&#;na istinaden yap&#;lm&#;&#; olan kira fark&#; ödemelerinin tevsike esas belgelerle belgelendirilmesi halinde ödemenin yap&#;ld&#;&#;&#; döneme ili&#;kin ticari kazanc&#;n tespitinde indirim konusu yap&#;lmas&#;n&#;n mümkün bulundu&#;u ifade edilmi&#;tir. Bu olayda da, ödeme konusu kira fark&#; önceki dönemlere ili&#;kin olmas&#;na ra&#;men tutarlar&#; mahkeme karar&#;n&#;n verilmesiyle netle&#;ti&#;inden, tahakkukun gerçekle&#;ti&#;i dönem giderlerine intikal ettirilmesi sal&#;k verilmi&#;tir.

SONUÇ

Tahakkuk esas&#; ve dönemsellik kavram&#; ticari kazanc&#;n ve onun gibi tespit edilen kurum kazanc&#;n&#;n belirlenmesinde esas al&#;nan iki temel ilkedir. Bu ilkelerin yan&#; s&#;ra VUK'un de&#;erleme hükümleri de kurum kazanc&#;n&#;n tespitinde uyulmas&#; zorunlu kurallar&#; belirlemektedir. Gelirin/giderin miktar ve mahiyet itibariyle kesinle&#;mesi olarak adland&#;r&#;lan tahakkuk esas&#; ile gelirin/giderin ilgili oldu&#;u dönem ile ili&#;kilendirilmesi olarak ifade edilen dönemsellik ilkesi, tahakkukun gelir/gider unsurunun ilgili oldu&#;u dönemde veya öncesinde gerçekle&#;ti&#;i genel durumda birbiriyle uyumlu sonuçlar do&#;urmaktad&#;r. Ancak gelir veya giderin tahakkukunun (kesinle&#;mesinin) söz konusu unsurlar&#;n ilgili olduklar&#; dönemden sonra gerçekle&#;ti&#;i istisnai durumlarda bu iki ilke birbiriyle çeli&#;en vergisel sonuçlara varmaktad&#;r. Bu gibi durumlarda Vergi &#;daresi tahakkuk ilkesine üstünlük tan&#;makta ve gelir veya gider unsurunun kurumlar vergisi için geçmi&#; dönemlere düzeltme beyannamesi verilerek ilgili döneme mal edilmesini de&#;il, tahakkukun gerçekle&#;ti&#;i dönem kazanc&#;n&#;n tespitinde dikkate al&#;nmas&#;n&#; tercih etmektedir. Biz de mükellef haklar&#; ve idari i&#;lemlerde basitlik aç&#;s&#;ndan bu yakla&#;&#;m&#;n do&#;ru oldu&#;unu de&#;erlendirmekteyiz.

Footnotes

1. Adana Vergi Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#;'n&#;n tarih ve BG&#;BKDV-7 say&#;l&#; özelgesi

2. Ankara Vergi Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#;'n&#;n tarih ve [/27] say&#;l&#; özelgesi

3. &#;stanbul Vergi Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#;'n&#;n 23/03/ tarih ve BG&#;B say&#;l&#; özelgesi

4. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#;'n&#;n tarih ve ()-2 say&#;l&#; özelgesi

5. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#;'n&#;n tarih ve BG&#;BKVK say&#;l&#; özelgesi

6. Bal&#;kesir Vergi Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#;'n&#;n tarih ve BG&#;BGVK say&#;l&#; özelgesi

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

AUTHOR(S)

POPULAR ARTICLES ON: Tax from Turkey

HMRC, Catch Me If You Can!

Katten Muchin Rosenman LLP

London partner Charlotte Sallabank and associate Christy Wilson, Transactional Tax Planning, authored an article for the International Tax Review about tax avoidance in the UK.

Jersey Funds And BEPS: Working Towards A More Certain Future

Jersey Finance Limited

The global tax environment has never seen such fundamental change at such a rapid pace. As a result, funds, their managers, investors and advisers may be uncertain of the impact on their current and future structures.

I – MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI :

Muhasebenin temel kavramları şunlardır :

1. Sosyal Sorumluluk Kavramı,

2. Kişilik Kavramı,

3. İşletmenin Sürekliliği Kavramı,

4. Dönemsellik Kavramı,

5. Parayla Ölçülme Kavramı,

6. Maliyet Esası Kavramı,

7. Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı,

8. Tutarlılık Kavramı,

9. Tam Açıklama Kavramı,

İhtiyatlılık Kavramı,

Önemlilik Kavramı,

Özün Önceliği Kavramı.

1. Sosyal Sorumluluk Kavramı :

Bu kavram, muhasebenin işlevini yerine getirme hususundaki sorumluluğunu belirtmekte ve muhasebenin kapsamını, anlamını, yerini ve amacını göstermektedir. Sosyal sorumluluk kavramı; muhasebenin organizasyonunda, muhasebe uygulamalarının yürütülmesinde ve mali tabloların düzenlenmesi ve sunulmasında; belli kişi veya grupların değil, tüm toplumun çıkarlarının gözetilmesi ve dolayısıyla bilgi üretiminde gerçeğe uygun, tarafsız ve dürüst davranılması gereğini ifade eder.

2. Kişilik Kavramı :

Bu kavram; işletmenin sahip veya sahiplerinden, yöneticilerinden, personelinden ve diğer ilgililerden ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu ve o işletmenin muhasebe işlemlerinin sadece bu kişilik adına yürütülmesi gerektiğini öngörür.

3. İşletmenin Sürekliliği Kavramı:

Bu kavram, işletmelerin faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın sürdüreceğini ifade eder. Bu nedenle işletme sahiplerinin ya da hissedarlarının yaşam süreleriyle bağlı değildir. İşletmenin sürekliliği kavramı maliyet esasının temelini oluşturur.

Bu kavramın, işletmeler açısından geçerliliğinin bulunmadığı veya ortadan kalktığı durumlarda ise, bu husus mali tabloların dipnotlarında açıklanır.

4. Dönemsellik Kavramı :

Dönemsellik kavramı; işletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi, hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir.

Bu kavramın, işletmeler açısından geçerliliğinin bulunmadığı veya ortadan kalktığı durumlarda ise, bu husus mali tabloların dipnotlarında açıklanır.

5. Parayla Ölçülme Kavramı :

Parayla ölçülme kavramı, parayla ölçülebilen iktisadi olay ve işlemlerin muhasebeye ortak bir ölçü olarak para birimiyle yansıtılmasını ifade eder.

Muhasebe işlemleri ulusal para birimine göre yapılır.

6. Maliyet Esası Kavramı :

Maliyet esası kavramı; para mevcudu, alacaklar ve maliyetinin belirlenmesi mümkün veya uygun olmayan diğer kalemler hariç, işletme tarafından edinilen varlık ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde, bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınması gereğini ifade eder.

7. Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı :

Bu kavram, muhasebe kayıtlarının gerçek durumu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve ön yargısız davranılması gereğini ifade eder.

8. Tutarlılık Kavramı :

Tutarlılık kavramı; muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının, birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden uygulanması gereğini ifade eder. İşletmelerin mali durumunun, faaliyet sonuçlarının ve bunlara ilişkin yorumların karşılaştırılabilir olması bu kavramın amacını oluşturur. Tutarlılık kavramı, benzer olay ve işlemlerde, kayıt düzenleri ile değerleme ölçülerinin değişmezliğini ve mali tablolarda biçim ve içerik yönünden tek düzeni öngörür. Geçerli nedenlerin bulunduğu durumlarda, işletmeler, uyguladıkları muhasebe politikalarını değiştirebilirler. Ancak bu değişikliklerin ve bunların parasal etkilerinin mali tabloların dipnotlarında açıklanması zorunludur.

9. Tam Açıklama Kavramı :

Tam açıklama kavramı; mali tabloların bu tablolardan yararlanacak kişi ve kuruluşların doğru karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde yeterli, açık ve anlaşılır olmasını ifade eder.

Mali tablolarda finansal bilgilerin tam olarak açıklanması yanında, mali tablo kalemleri kapsamında yer almayan ancak alınacak kararları etkileyebilecek, gerçekleşmesi muhtemel olaylara da yer verilmesi bu kavramın gereğidir.

İhtiyatlılık Kavramı

Bu kavram, muhasebe olaylarında temkinli davranılması ve işletmenin karşılaşabileceği risklerin gözönüne alınması gereğini ifade eder. Bu kavramın sonucu olarak, işletmeler, muhtemel giderleri ve zararları için karşılık ayırırlar, muhtemel gelir ve kârlar için ise gerçekleşme dönemlerine kadar herhangi bir muhasebe işlemi yapmazlar. Ancak bu kavram gizli yedekler veya gereğinden fazla karşılıklar ayrılmasına gerekçe oluşturamaz.

Önemlilik Kavramı :

Önemlilik kavramı, bir hesap kalemi veya mâli bir olayın nispî ağırlık ve değerinin mali tablolara dayanılarak yapılacak değerlemeleri veya alınacak kararları etkileyebilecek düzeyde olmasını ifade eder.

Önemli hesap kalemleri, finansal olaylar ve diğer hususların mali tablolarda yer alması zorunludur.

Özün Önceliği Kavramı :

Özün Önceliği kavramı, işlemlerin muhasebeye yansıtılmasında ve onlara ilişkin değerlendirmelerin yapılmasında biçimlerinden çok özlerinin esas alınması gereğini ifade eder.

Genel olarak işlemlerin biçimleri ile özleri paralel olmakla birlikte, bazı durumlarda farklılıklar ortaya çıkabilir. Bu takdirde, özün biçime önceliği esastır.

Muhasebenin genel olarak dört temel görevi bulunmaktadır. Bunlar; kayıt, sınıflandırma, raporlama ve analiz olarak kabul edilmektedir. Dönemsellik ilkesi, bir muhasebecinin işlem yaparken tam anlamıyla bağlı kalması gereken bir zorunluluktur. Muhasebe süreçlerinde dönemsellik kavramına uyulmaması, eksik veya yanlış olarak görülmektedir. Tahakkuk kavramı ise gelir tablosu ile doğrudan alakalıdır.

İçindekiler

Muhasebede Dönemsellik Kavramı Nedir?

Dönemsellik, işletmenin sürekliliği ile doğrudan bağlantılıdır. İşletmenin sürekliliği ise bir işletmenin belirli bir süre içerisinde kurulmaması ile ilgilenmektedir. Teoride tüm işletmeler sonsuza kadar varlığını devam ettirecektir. Burada, süreklilik ortaya çıkmaktadır. Sonsuza kadar devam edeceği varsayılan bir işletme için belirli dönemlerde vergi ve muhasebe açısından değerlendirilmesi gerekir. Bu işlemler için işletmenin varlığı belirli dönemlere ayrılmaktadır. Dönemler eşit uzunlukta ve en uzun dönem 12 ay olmalıdır. 12 aydan kısa süreler bazı durumlarda kabul görür. 1 Ocak ile 31 Aralık arası 12 aylık mali yıl adını almaktadır. Mali yıl ve takvimlerin farklı olmasına ise özel hesap dönemi denilmektedir. Bu dönemlerde Ticaret Odası’ndan durumun tescil edilmesi gerekmektedir. 

Özetleyecek olursak dönemsellik kavramı, bir işletme ömrünün sonsuz kabul edilerek belirli dönemlere ayrılması demektir. 

Tahakkuk İlkesi Nedir?

Tahakkuk etmek, gerçekleşmek anlamına gelmektedir. Tahakkuk ilkesinin muhasebedeki yeri ise, bir gelirin veya giderin gelir – gider tablosuna eklenmesi ile ilişkilidir. Yazımızın başında bahsettiğimiz “gelir – gider tablosu ile doğrudan ilişkilidir” ifadesi buradan kaynaklanmaktadır. Bir işletmenin, gelir veya gideri ait olduğu dönemin gelir tablosuna muhakkak dahil edilmelidir. Gelir veya giderin tahsis edilmemiş olması, faturasının kesilmemiş veya alınmamış olması, ödenmemiş olması tamamen önemsizdir. Tahakkuk, mutlaka doğru döneme denk getirilmelidir. Gelir tablosunun dip toplamı üzerinden gelir vergisi ödenir. İşletme, kritik raporları için yine dip toplamını kullanmaktadır. Bu nedenle oldukça önemlidir. 

Dönemsellik ve Tahakkuk İlkesinin Bilanço ile İlişkisi

Bilançonun 18 – 28 – 38 – 48 numaralı hesap gruplarında dönemsellik ve tahakkuk ilkesi yer almaktadır. Tüm hesap grupları, gelecek aylara ait giderler ve gelir tahakkukları olarak iki alt başlığa ayrılmaktadır. Gelecek aylara ait giderler, dönemsellik ilkesini temsil eder. Gelir tahakkukları, tahakkuk esasına dayanır. Ancak, 18 ve 28 nolu hesapta gelir tahakkukları söz konusudur. 38 ve 48 numaralı hesaplarda ise gider tahakkukları düzenlemesi mevcuttur.

Gelir ve Gider Tahakkukları Hesabı Nedir?

Muhasebede dönem sonlarında, o döneme ait hesaplanacak miktarlar bahsi geçen gelir hesapları karşılığında gelir tahakkukları hesabına borç olarak kaydedilmektedir. İleriki dönemde ise gelirin tahsil edilmesiyle beraber alacak kaydedilerek hesap kapatılmaktadır. Bu işlem, gelir tahakkukları hesabında gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra, gider tahakkukları hesabı; sonraki aylarda ödenecek ve belgeye dayalı olması zorunlu olan, tutarları net olarak bilinen giderlerin izlendiği bir hesaptır. Gider tahakkukları hesabı; giderin tahakkuk ettirilmesinde veya uzun vadeli gider tahakkukunun kısa vadeli olmasında alacaklanmaktadır.

Tahakkuk İlkesi mi Dönemsellik İlkesi mi Önde Gelmektedir?

Öncelik konusu özellikle vergi ödemeleri için büyük önem taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında, tahakkuk ilkesi her zaman önde gelmektedir. Dönemsellik ilkesinin uygulanabilirliği için tahakkuk etmiş sayılma vasfına sahip olan bir gelir veya gidere ihtiyaç duyulmaktadır.

Gelir ve Giderlerde Tahakkuk ve Dönemsellik Kuralı

Yunus Doğru
Yeminli Mali Müşavir
[email protected]



funduszeue.infoŞ

Ticari kazanç açısından gelir ve giderlerde tahakkuk ve dönemsellik kuralı ve bu paralelde muhasebeleştirme esasları makalemizin konusunu oluşturmaktadır.

funduszeue.infoUK KAVRAMI

Vergi mevzuatımız ticari kazanç açısından  gelir ve giderlerin tahakkukunu, bunların hukuki olarak doğduğu, yani taraflar arasında bir hak ve borç durumuna geldiği anda tahakkuk etmiş saymaktadır. Tahakkuk aşamasında gelirin kısmen yada tamamen tahsil edildiğinin yada giderin kısmen yada tamamen ödendiğinin bir önemi bulunmamaktadır. Keza Gelir Vergisi Kanunu’nun maddesinde; “Elde edilen hasılat, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları; giderler ise, tediye olunan ve borçlanılan meblağları ifade eder.” denilmektedir.  Bir gelir yada giderin vergi mevzuatı açısından tahakkuku, sayılı VUK’da sayılan belgelerden uygun olanına  (fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu v.d) dayanılarak yapılması yasal zorunluluktur. Ayrıca gelir yada giderin doğduğu andan itibaren (Ay içinde kalmak koşuluyla. KDV kanunu bir sonraki aya sarkmasını engellemektedir) 7 gün içinde belgesinin düzenlemesi gerekir.

(Mal teslimlerinde 7 günlük süreyi kullanmak, teslim anında sevk irsaliyesi düzenlenmesi halinde geçerlidir.)

Bir gelir veya giderin tahakkuk kaydı yapılırken dönemsellik ilkesi gereği söz konusu gelir ve giderlerin hangi döneme ait olduğunun ayrımını da dikkat etmek gerekir.

funduszeue.infoTTA DÜZENLENEN DÖNEMSELLİK İLKESİ KURALLARI

Mevzuatımızda düzenlenen dönemsellik kavramı özetle aşağıda verilmiştir.

1.      Vergi mevzuatında dönemsellik ilkesi.

2.      TDHP dönemsellik ilkesi

3.      TMS’ de dönemsellik ilkesi

4.      SPK mevzuatında dönemsellik ilkesi

  Vergi mevzuatında dönemsellik ilkesi

VUK/maddesinde; “Gelecek bir hesap dönemine ait olarak peşin ödenen giderler ile cari hesap dönemine ait olup da henüz tahsil edilmemiş olan hasılat, mukayyet değerleri üzerinden aktifleştirilmek suretiyle değerlenir…” 

VUK/ maddesinde ise;“Gelecek hesap dönemlerine ait olarak peşin tahsil olunan hasılat ile cari hesap dönemine ait olup henüz ödenmemiş olan giderler  mukayyet değerleri üzerinden pasifleştirilmek suretiyle değerlenir.” denilmektedir.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesi; “kurumlar vergisi birinci maddede yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır.” denilmekte olup,  yine Kurumlar Vergisi Kanunu’nun maddesinin birinci fıkrasında “ Beyanname ilgili bulunduğu hesap döneminin sonuçlarını içerir” denilmektedir. Ayrıca aynı Kanun’un maddesinde; “kurumlar vergisinde vergilendirme dönemi hesap dönemidir” denilmektedir.

  TDHP dönemsellik ilkesi

1 Seri funduszeue.info Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde Muhasebenin temel kavramlarından dönemsellik kavramı: ‘’ İşletmenin sınırsız olarak kabul edilen ömrü belli dönemlere ayrılır ve her dönemin faaliyetleri birbirinden bağımsız olarak sürdürülür. Muhasebede bu dönem genellikle bir yıldır. Her dönem birbirinden bağımsızdır. Her dönemin gelir  ve gideri birbiri ile karşılaştırılarak o döneme ait kar ya da zarar rakamı bulunur.’’ şeklinde tanımlanmıştır.

 TMS’ de dönemsellik ilkesi

Muhasebenin Tahakkuk Esası:  İşletme, nakit akış tablosu hariç, tüm finansal tablolarını muhasebenin tahakkuk esasına göre düzenler. (TMS.1 funduszeue.info Sunuluşu)

Mal satışı: Hasılat ancak işleme ilişkin ekonomik yararların işletme tarafından elde edilmesinin muhtemel olması durumunda finansal tablolara yansıtılır. Bazı durumlarda bu, tahsilat yapılana veya bir belirsizlik ortadan kaldırılana kadar mümkün olmayabilir. Örneğin yabancı bir ülkede yapılan satışta, yetkili otoritenin bedelin yurt dışına transferine izin vermesi konusunda belirsizlik olabilir. İzin verildiğinde belirsizlik ortadan kalkar ve hasılat finansal tablolara yansıtılır. Daha önce finansal tablolara yansıtılmış olan hasılat tutarının tahsil edilebilirliği konusunda bir belirsizliğin ortaya çıkması durumunda, tahsil edilemeyen veya tahsil edilebilme olasılığı muhtemel olmaktan çıkan tutar, başlangıçta muhasebeleştirilen hasılatın düzeltilmesi yerine, gider olarak finansal tablolara yansıtılır. (TMS 18 Hasılat)

Hizmet Satışı: Hizmet sunumuna ilişkin bir işlemin sonucunun güvenilir biçimde tahmin edilebildiği durumlarda, işlemle ilgili hasılat işlemin bilanço tarihi itibariyle tamamlanma düzeyi dikkate alınarak finansal tablolara yansıtılır. (TMS 18 Hasılat)

 SPK mevzuatında dönemsellik ilkesi

Sermaye Piyasası mevzuatında dönemsellik; ” İşletmenin sınırsız sayılan yaşam sürelerinin sınırlı uzunlukta belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden ayrı olarak saptanmasını ifade eder” şeklinde tanımlanmıştır.

funduszeue.info İLİŞKİN ÖRNEKLER

ÖRNEK 1: X şirketi Y şirketi ile bayilik sözleşmesi yapmış, söz konusu sözleşmede; X şirketinin dört yıl süreyle sadece Y şirketinin mallarını satması koşuluyla X şirketine her yıl ,00 TL olmak üzere ,00 TL karşılıksız finansman katkısında bulunacağını ve söz konusu bedeli  8 ayda 8 eşit taksitle ödeyeceğini belirtmiştir.

 X şirketi ,00 TL KDV hariç faturasını düzenleyerek Y firmasına göndermiştir.

-          Muhasebe kaydı (X şirketi açısından)

/

ALICILAR                                              ,00

Yurt İçi Alıcılar

Y şirketi

 

                                   GELECEK AYLARA AİT GELİRLER ,00

                                   Yılı Gelirleri

                                   Ocak-Mart/ Gelirleri

                                   Nisan-Haziran/ Gelirleri

                                   Temmuz-Eylül/ Gelirleri

                                   Ekim-Aralık/ Gelirleri

 

                                   GELECEK YILLARA AİT GELİRLER ,00

  Gelecek Yıllara Ait Gelirler

                                   Yılı Gelirleri

                                   Yılı Gelirleri

                                   Yılı Gelirleri

                                  

                                   HESAPLANAN KDV                                        ,00

                                   Hesaplanan KDV

                                   %18 KDV

/


Not: Her dönem sonunda takip edilen yıla ilişkin gelir hesaptan hesaba geçici vergi dönemlerine göre ayrıştırılarak virman edilmelidir.

-          Muhasebe kaydı (Y şirketi açısından)

 

 

/

 

GELECEK AYLARA AİT GİDERLER ,00

Yılı Giderleri

Ocak-Mart/ Giderleri

Nisan-Haziran/ Giderleri

Temmuz-Eylül/ Giderleri

Ekim-Aralık/ Giderleri

 

 

GELECEK YILLARA AİT GİDERLER            ,00

  Gelecek Yıllara Ait Giderler

Yılı Giderler

Yılı Giderler

Yılı Giderler                                   

 

İNDİRİLECEK KDV                                          ,00

İndirilecek KDV

%18 KDV

SATICILAR                                           ,00

Yurt İçi Satıcılar

X şirketi

/

Not: Her dönem sonunda takip edilen yıla ilişkin gider hesaptan hesaba geçici vergi dönemlerine göre ayrıştırılarak virman edilmelidir

funduszeue.infoÇ

Gelir ve giderlerin muhasebeleştirilmesinde tahakkuk esası ve dönemsellik ilkesi mevzuatta belirlenen esaslar çerçevesinde birlikte düşünülerek açık bir şekilde yapılmalıdır. Bu düzenlemelerin aksine kayıt, vergi matrahının olması gerekenden az yada fazla tespit olunmasına sebep olmaktadır.

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası