kefirin çocuğa faydaları / Çocuklarınıza kefir yedirmeniz için 10 neden - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Kefirin Çocuğa Faydaları

kefirin çocuğa faydaları

Annelerin yavruları için en çok istediği şeylerden biri yemek yemeleridir. Anne sütünden sonra ek gıdaya geçiş dönemine gelen bebeğiniz için heyecanlanır, ne yedirmeniz gerektiğini hemen araştırmaya başlarsınız. 

Vücuda iyi gelen ve ek gıdaya geçişte en iyi yardımcı olan yoğurt, kalsiyum ve çeşitli vitaminler bakımından çocuklar için oldukça uygundur. Bu nedenle ek gıdaya geçen bebeklere verilen ilk yiyeceklerden biri yoğurttur. 6. ay ve sonrasında yoğurt yiyebilen bebeğin, kefirde tüketebileceğini düşünen anneler: Bebeklere kefir verilir mi? Sorusu sorusunu sorar ve merak eder. Bu sorunun cevabı için okumaya devam edelim.

Bebeklere Kefir Verilir mi?

Dünyanın her yerine yayılmış olan kefir, faydaları saymakla bitmeyen bir fermente içecektir. Süt ile fermente haline gelen bu içecek, diyet yapan, bağırsak sorunu yaşayan ve sağlıklı kalmak isteyen insanlar tarafından tercih ediliyor.

Kefir içebilmenin belli bir yaşı yoktur. Süt ve süt ürünlerine geçiş yapmış olan, yoğurt yiyebilen her bebek kefir yiyebilir.

Peki, bebeklere kaçıncı ayda kefir verilir? Uzmanlara göre bebeklerin süt ürünlerine alerjisi yoksa ay arasında yoğurt ve süt ürünleri verilebilir. Yani bebeğiniz yoğurt yemeye başladığı zaman, kefir de içirebilirsiniz.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefir fermente bir ürün olduğu için, iyi bakteriler tarafından oldukça zengindir. Probiyotik kaynağı olarak tüketilen kefirin miniklerimize faydaları:

  • Probiyotikler bakımından zengindir

Bağırsak ve vücuttaki iyi mikroorganizmaları beslemede ve çoğaltmada oldukça başarılı olan kefir, bebeğinizin bağırsaklarına fayda sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu bakteriler çoğaldıkça bağırsak duvarları güçlenir, kalp ve karaciğeri korur.

  • Kemiklere ve dişlere iyi gelir

Özellikle tam yağlı süt kullanılarak yapılan kefirler yüksek oranda; Kalsiyum, D3, K2, Protein ve Magnezyum içerir. Bu kadar yüksek vitamin ve mineraller içerdiği için büyüme çağında olan bebeklerinizin kemik ve diş gelişimlerine fayda sağlar. Ayrıca yaşlı insanların kemik erimesi sorununun önüne geçilmesinde büyük bir rol oynar.

Sindirim sistemini kolaylaştırarak, bağırsakta zarar gören iyi bakterileri çoğaltır, bebekte oluşabilecek gaz sorununu engeller. İshal ve bağırsak iltihabı problemlerine de yardımcı olur.

  • Kanser oluşumunun önüne geçebilir

Fermente bir besin olan kefir, vücuda zarar veren kötü hücrelerin çoğalmasında kalkan görevi görür. Probiyotiklerin vücutta oluşan hücre büyümelerini sindirim sistemi yoluyla engellediği uzmanlar tarafından onaylanmıştır.

  • İltihap oluşumu ve alerjileri engeller

Süt ürününün alerjileri engelleyebilmesi kulağa garip gelse de yapılan araştırmalara göre kefir, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olduğu için alerjilerin oluşturacağı iltihaplanmaları engeller. Ayrıca vücutta bulunan iltihaplar ile savaşma yetkisine sahiptir.

Ayrıca kefir şu gibi problemlere de yardımcı olur:

  • Kas kasılmalarının giderilmesine yardımcı olur
  • Bebekte oluşabilecek zekâ geriliği problemlerinin önüne geçer
  • Hastalıklardan sonraki iyileşme sürecini kısaltır
  • Kansızlığın önlenmesinde rol oynar
  • Hastalıklara karşı koruma sağlar

Bebeklere Kefir Verilir mi? Kefirin Yararları Nelerdir?

Kefirin Bebeklere Zararı Var mıdır?

Uzmanlara göre kefir tüketmek hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir. Bebeklerinize de gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. Herhangi bir zararı olmamasıyla beraber; bebekte süt ve süt ürünlerine karşı bir alerji varsa, laktoza karşı çok duyarlı ve aşırı gaz sorunu var ise bebeğinize kefir vermeyebilirsiniz. Bir zararı olmayan kefir, gaz oranını arttırmaz, aksine gaz problemlerine iyi gelen bir besindir. Fakat çok gazlı bebeklere verildiğinde laktoz daha fazla şişkinlik yapabilir. Bunlar dışında gönül rahatlığı ile kefir tüketebilirsiniz.

Bebeklere Kefir Nasıl Verilir?

Keçi sütünde laktoz oranı, inek sütüne göre daha az olduğu için bebeğinize keçi sütünden yapılmış kefir içirmenizi öneriyoruz. Bunun nedeni laktozun bünyede zor emilmesi ve şişlik hissi yapmasıdır. Bebeklerde gaz problemi yapmasa bile, laktoz şişkinliğinin olmaması için keçi sütünden yapılmış kefirleri tercih edin.

Kefiri içecek halinde verirken, çilek, muz ve şeftali gibi yavrularımızın sevebileceği meyvelerden yardım alabilirsiniz. Blender yardımıyla hepsini çekerek, bebeğinize lezzetli bir kefir içeceği sunabilirsiniz. Ayrıca meyve pürelerinin üzerine dökerek kefire alışmalarını sağlayıp, yedirebilirsiniz. Bunu yaparken ek gıdaya yeni geçmiş bebeğinize verecekseniz, meyveleri iyice püre haline getirmeyi unutmayın. Sebze pürelerini de kefirle karıştırarak yedirebilirsiniz. Eğer bebeğiniz kefiri sevdiyse, sade bir şekilde de içirebilirsiniz.

Kefiri ne kadar vereceğiniz tamamen size bağlıdır. Bebeklerin midelerinin küçük olduğunu unutmayın. Bu yüzden yavrularınızın porsiyonlarını onların minik midelerine göre ayarlamanız çok daha iyi olacaktır. Kefiri meyvelerle karıştırıp, içecek şeklinde sunuyorsanız, bir çay bardağı kadar kefir verebilirsiniz. Dilerseniz yemeklerden sonra ara öğün olarak her gün azar azar içirebilirsiniz.

Bebekler Hazır Kefir İçebilir mi?

Kefirin bebeğe fayda verebilmesi için doğal ortamlarda üretilmesi oldukça önemlidir. Uzmanlara göre bebeğinize hazır kefir içirebilirsiniz. Fakat meyve içerikli kefirler yerine; sade keçi sütünden yapılmış kefirleri tercih etmelisiniz. Bebeğinizin sağlığı için el yapımı kefirler tüketmeniz çok daha faydalı olacaktır.

Kefir Nasıl Yapılır?

Bebeklere kefir verilir mi? Sorusuna gönül rahatlığı ile evet diyerek, bebeğinize kefir içirebileceğinizi söyledik. Ailecek sağlıklı bir içecek içmek ve bebeğinizi kefire alıştırmak istiyorsanız, kendi kefirinizi kendiniz yapabilirsiniz. 

  • Adım: Kefir mayasını elde etmeniz gerekiyor. Aktarlardan ya da kefir yapan yakınlarınızdan maya isteyebilirsiniz.
  • Adım: Mayayı elde ettikten sonra, 1 litrelik soğuk süte mayayı atalım. Mayalayacağınız sütün, cam kavanozda olması şart.
  • Adım: Kavanozun kapağını çok sıkmayacak şekilde kapatın.
  • Adım: Yoğurt mayalar gibi, dışını bir beze sararak kavanozu bir gün boyunca bekletin.
  • Adım: Bir gün sonra kefirinizi plastik süzgeç yardımıyla süzün. Metal kaşık ve süzgeç kesinlikle kullanmamanız gerekiyor. Çünkü bakteriler metalle temasa geçtiğinde ölebiliyor. 

Süzülen kefiri buzdolabında bir gün daha bekletirseniz çok daha lezzetli bir kefir elde edersiniz. Kalan kefir mayasını tekrar kullanabilmek için su ile yıkayarak, su dolu küçük kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın.

Kefir bağışıklığı güçlendirmede oldukça büyük rol oynar. Bu nedenle büyük küçük herkesin tüketmesi gereken besinler arasında yer alıyor. 

Bebeklere kefir verilir mi? Sorusunu sizler için cevapladık. 6. ay ve sonrasında ek gıdaya geçerek yoğurt tüketimine başlayan her bebek kefir içebilir. Markette bulunan kefirleri kullanabilirsiniz fakat doğal içerikli ve kendi ellerinizle yaptığınız kefir çok daha sağlıklı olacaktır. Eğer aklınızda soru işaretleri kaldıysa doktorunuza danışarak bebeğinize kefir verebilirsiniz.

Hurma Özlü Meyveli Kefir Tarifi ile ilgili detaylı bilgi yazımızda:  funduszeue.info

Dilerseniz tarifi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

 

 

Kefir Nedir?

Bazı yiyecek ve içecekler vücutta adeta bir gençlik iksiri görevi görerek sağlığa yarıyor. Kimileri bağışıklık sistemini güçlendirirken, kimileri mide ve sindirim sistemine iyi geliyor. Kimileri de çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyucu etki gösteriyor. Bunun gibi sağlığa birbirinden farklı pek çok yarar sağlayan içeceklerden birisi de kefir… 


Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir, Kafkasya’da yaygın olarak tüketilir ve halk arasında ‘gençlik iksiri’ olarak bilinir. Süte doğrudan kefir mayasının eklenmesi sonucu bazı yararlı bakterilerin fermantasyon faaliyeti sayesinde oluşan kefir, fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra en çok bilinen süt ürünlerinden birisi. Kefirin sıklıkla tüketildiği Kafkasya bölgesi, tüberküloz, kanser ve sindirim bozukluğu gibi hastalıklara fazla rastlanmaması ve ortalama insan ömrünün seneye ulaşmasıyla bilinir.
Kefir yapımı için

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 30 gr kefir tanesi (1 yemek kaşığı)
  • Cam kavanoz
  • Plastik süzgeç

Hazırlanışı:
1 litre sütü kaynatın. Üzerinde oluşan kaymağı alın. Metal olmayan bir kapta oda sıcaklığına getirilen süte (20 derece) kefir tanelerini ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üzerini temiz bir bez ile kapatın. derece kalacak şekilde karanlık bir yerde sütü bekletin. Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz.

Kefir Kaç Kalori?

Ferahlatıcı ve hafif ekşimsi tadı olan kefirin, akıcı kıvamda, homojen ve parlak bir görünümde olması gerekir. Kefir tanelerinin kalitesini, kullanılan süt, mayalama süresi ve soğuk ortamda muhafaza edilmesi faktörleri belirler. 1 su bardağı kefir yaklaşık kalori arasında enerji içerir. Ancak bu rakam yapıldığı süt ve yağ oranına bağlı olarak değişebilir.

Çocukların büyüme döneminde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve güçlü kemik oluşumuyla boy uzamasına fayda sağlayan kefirin bilinen bir zararı bulunmuyor. Ancak mikroorganizma içeriğinin yüksek olması nedeniyle 2 yaş öncesinde kullanılması önerilmiyor. Yetişkinlerde günlük 1 su bardağı, 2 yaş sonrası çocuklarda ise günlük 1 çay bardağı kefirle başlanıp yavaş yavaş artırılarak tüketilmesinde sakınca görülmüyor. 

İçeriğinde bulanan betakaroten bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücutta oluşan toksin maddelerin üremesini durdurarak, bağışıklık sistemini zayıflatan mikroorganizmaları yok ediyor.

Kefirin Faydaları

Kefirin düzenli olarak günde ml’ye eşdeğer olan 1 su bardağı oranında tüketiminden maksimum fayda sağlanır. Sütteki tüm besin maddelerini içerdiğinden dolayı beslenme değeri yüksek bir süt ürünü olan kefirin faydaları şöyle sıralanabilir:

  • B12 vitamini ve diğer B grubu vitaminler sayesinde kan yapımına destek olur.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özellik taşır.
  • Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar.
  • Vücutta fazla tuz tutumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de etkilidir.
  • İyi bir probiyotik kaynağı olarak sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.  Yapılan son çalışmalarda probiyotiklerin bağırsak florası sağlığına olumlu etki ettiği, sağlıklı bağırsak florasının da kilo kaybına destek olduğu ifade ediyor. 
  • Sinirleri yatıştırıcı ve depresyondan kurtulmada destektir. Tüketim sonrasında hafif bir gevşeme ve uyku hali verir. Kefirin depresyonu azaltıcı etkisi, triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlanır.
  • Kefir ayrıca, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, halsizliğe de iyi gelir.

Kefir Ülseri Önlüyor

Mide ülserine neden olan ‘helicobakter pilori’ isimli bakterinin öldürülmesine yardımcı oluyor. Mide ülserinin oluşmasının engellenmesinde ve tedavisinde destekleyici role sahip.

Sindirime Yardımcı

Yararlı mikroorganizmalar, bağırsaklarda zararlı mikroorganizmaların oluşmasının ve çoğalmasının önüne geçerek bağırsak florasını düzenliyor. Besinlerin sindirilmesine ve emilmesine katkıda bulunuyor. Bağırsaklarda bu mikroorganizma dengesi bozulduğunda ishal, kabızlık, emilim bozuklukları oluşabilirken, kefir içeriğindeki doğal mikroorganizmayla bu dengeyi sağlıyor.

Kemik Sağlığına İyi Geliyor

Yüksek oranda içerdiği kalsiyumla kemiklerin gelişmesini sağlayan kefir, büyüme dönemindeki çocukların ve yaşlıların artan kalsiyum ihtiyacını karşılamakta en etkili kaynaklardan. Vücut, ihtiyacı olan kalsiyumu besinlerle alamadığında gereksinmeyi kemiklerden sağladığından, kemik yumuşaması ve kırılmaları, diş dökülmeleri oluşabiliyor. Günlük tüketilen 2 su bardağı kefir günlük kalsiyum ihtiyacının ortalama yüzde 60’nı sağlıyor.

Kefirin Sinirleri Yatıştırıcı Etkisi Var

Triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan kefir, gevşeme ve uyku verici özelliğiyle de gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.

Hücreler Yenileniyor

E vitamini ve selenyumdan zengin olan kefir güçlü bir antioksidan. Bu özellikleriyle kefir, hücre yıkımına sebep olan toksin maddelerin oluşumunu ve çoğalmasını engelleyerek hücre yenilenmesine katkı sağlıyor.

Kefiri Meyvelerle Tatlandırın

Kefir, oluşan fermantasyon nedeni ile ekşi bir tada sahip. Kendine özgü bu ekşi tadı sevmeyen miniklere mevsim meyveleriyle blender yapılarak içirilebilir. Tadından rahatsız olan yetişkinler de elma, muz, kivi gibi meyvelerle aroma katarak tüketebilir.

Kan Şekerini Dengeleyici

Kefir gibi probiyotikler protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlıyor. Glisemik indeksi düşük olan kefir içerdiği proteinle birlikte midede uzun süre kalarak tokluk hissi veriyor ve kan şekerinin de daha yavaş yükselmesini sağlıyor. Böylelikle yaşanılan açlık krizlerinin önüne geçilerek fazla besin ve kalori alımı azaltılıyor.

Mide Gazını Azaltıyor

Laktik asit fermantasyonu sayesinde sindirimi kolaylaştırarak, midede oluşan gazı azaltan kefir, bu özelliğiyle de laktoz intoleransı olan kişilerde kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.

Şekersiz Kefirli Kek Tarifi

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kefir
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı ceviz
  • 4 adet kuru incir
  • 4 adet hurma
  • 1 buçuk su bardağı tam buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Hazırlanışı:

İncir ve hurmayı bir kaba koyup üzerine sıcak su ekleyin, dakika bekletin. Yumurtayı bir kaba kırın, üzerine kefir ve sıvı yağ ilave ederek iyice çırpın. İncir ve hurmanın suyunu süzüp küçük küçük doğradıktan sonra karışıma ilave edin. Tam buğday unu, karbonat ve tarçın ilave ederek un parçaları kaybolana kadar karıştırın. En son cevizleri de küçülterek karışıma ilave edin. Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine veya kek kalıbına dökerek önceden ısıtılmış fırında derecede dakika pişirin.
 
 

Yulaflı Muzlu Kefir

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kefir
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 küçük boy muz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı:

Kefir ve yulaf ezmesini bir kasede karıştırın. Minik minik doğranmış muzları da ekleyin, üzerine toz tarçın serpin. Tercihe göre adet çiğ badem de ilave edebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Çocuklarınıza kefir yedirmeniz için 10 neden

'Uzun yaşama iksiri' diye bilinen kefirin faydaları, çocuklarınıza sağlıklı büyümenin kapılarını açıyor

Yayınlanma: - 22 Ağustos Güncellenme:

Çocuklarınıza kefir yedirmeniz için 10 neden

Zeka, kemik ve kas gelişiminden bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar pek çok faydası bulunan kefir, hormon dengesi için de çok gerekli bir besin. Bu mucizevi besini çocuklara sevdirmenin yollarını Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları- Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, anlattı.

Kefir, yıllar boyu Kafkaslarda sıkça tüketilen ‘uzun yaşama iksiri' olarak adlandırılan, uzun zamandır hayatımızda olan, bağırsakta bulunan zararlı bakterileri yok etmeye ve yararlı bakterileri korumaya yönelik de faaliyet gösteren mucizevi bir besindir.

kefir

İnek, koyun ve keçi sütüne karnabahar benzeri canlı organizma içeren kefir granülleri eklenerek elde edilir. Eğer uygun koşullarda saklanırsa yıllarca aktivitelerini korurlar. Kefir, kefir taneleri ile elde edilen etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu bir süt içeceğidir. Kefir tanelerinin boyutları 0, cm arsasında değişir ve fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arası renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.

TAM BİR SAĞLIK DEPOSU

Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofan, rahatlatıcı ve sinir sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Ayrıca harika bir biyotin kaynağıdır. Biyotin, folik asit, pantothenic asit ve tüm B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir olup karaciğer, böbrekler ve sinir sisteminin düzenlenmesinde etkili rol oynar. Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olup sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisinin yanı sıra hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için vücutta karbonhidrat, yağ ve proteinlerin en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olur. İştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi durumlara da iyi gelir. Kefir; B12, B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda cilt, böbrek, karaciğer ve sinir sistemine sayısız fayda sağladığı bilinmektedir. Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir süt ürünü olduğu için çocuklar, bebekler, hamileler, iyileşme dönemindeki hastalar, kabızlık ve sindirim sistemi problemi çeken insanlar için ideal bir içecektir.

ÇOCUKLARA KEFİR YEDİRMENİN YOLLARI

Çocuklar için önerilen günlük kefir miktarı bir yaşından sonra bir çay bardağıdır. İki yaşından sonra çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi ne kadar yoğurt tüketiyorsa o kadar kefir tüketebilir. Kefiri tüketmeyen çocuklar için en iyi yöntem kefiri yemeklerin içine saklayıp vermektir. Kefirli sütlaç, çörek veya kek gibi.

KEFİRİN FAYDALARI

• Bebeklikten ergenliğe kadar; kemik, kas ve dişlerin gelişimi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
• İştah açar ve beslenmeye güçlü destek olur.
• İshale ve kabızlığa iyi gelir, kansızlığı önler.
• Görme yeteneğini güçlendirir.
• Yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
• Zeka gelişimine önemli katkı sağlar.
• Astım ve allarjiye karşı direnç oluşturur.
• Büyümeyi hızlandırır, boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur.
• Hormon dengesini sağlar, ergenlik dönemine pozitif etkinlik katar.

KEFİRLİ SÜTLAÇ TARİFİ

Sütü biraz azaltıp kefiri ekleyerek her türlü sütlü tatlıyı kefirle hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

ml süt
-2 su bardağı kefir
-1 su bardağı şeker
-Küçük bir limonun kabuğu
-1/2 su bardağı pirinç
-1/2 paket vanilya
-2 çorba kaşığı pirinç unu

Yapılışı:

Pirinçler yıkanır, suyunu süzdükten sonra kısık ateşte 1 su bardağı su ile haşlanır. Süt, şeker ve vanilya ekleyip kaynatılır. Pirinç ununu 2 çorba kaşığı soğuk su ile karıştırıp, tencereye akıtarak ekleyin. Süt miktarı azaltıldığı için daha koyu bir kıvamda olabilir. Ocağın altı kapatılarak, soğumaya bırakılır, oda sıcaklığına geldiğinde kefir eklenip iyice karıştırılır. Kaselere boşaltıp soğuduktan sonra afiyetle yedirilir.

beyazbuğdaycanlıÇayÇocukGaziosmanpaşakabızlıkKatarkefirKefirin faydalarıMısırşekersütyoğurt

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası