hamilelikte kivi yemek kadınlar kulübü / Hamilelikte Meyve Tüketimi - Şebnem Kandıralı Yıldırım

Hamilelikte Kivi Yemek Kadınlar Kulübü

hamilelikte kivi yemek kadınlar kulübü

Bug&#;n yemekte toprak ve sabun var!

Hamilelikte Sağlık

 Son Güncelleme:

Bug&#;n yemekte toprak ve sabun var!

Hamile birinin kış ayında çilek yaz ayında kivi yemek istediğine şahit olmuş olabilirsiniz. Hamileliğin en keyifli hallerinden biri olan aş erme, kimi zaman zorlasa da bazı durumlarda çaresiz bırakabiliyor. Özellikle de karşınızdaki kişi, çamur veya sigara külü yemek istiyorsa…

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nurcan Dalan hamilelikte pika sendromuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.

BUGÜN NE AŞERİYORSUNUZ?

Hamilik döneminde yaşanan hormonal değişimler, beynin iştah merkezinde değişikliklere yol açar ve aş erme denilen iştah durumu ortaya çıkar. Bazı gıdalara aşırı istek duyma, her ne kadar hamilelik döneminde normal kabul edilse de bazı maddeler var ki, duyanları ve görenleri hayrete düşürüyor. Özellikle de hamilelik döneminde tat alma duyusunun gelişmesi bazı maddeleri çekici hale getirebilir. Çamur, tebeşir tozu, bulaşık süngeri ve toprak gibi…

HAMİLELİKTE PİKA SENDROMU NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Hamilelik sürecinde mevsimi olmayan meyve ve sebzeleri aşeren kadınlara rastlamak olağan bir durum olsa da çamur, toprak, kireç gibi besin dışı maddelerin aş erilmesi şaşırtıyor. Daha çok demir, kalsiyum, bakır, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini gibi eksikler sebebiyle ortaya çıktığı düşünülen hamilelikte pika sendromu, yabancı maddelere hissedilen karşı konulamaz dürtü olarak tanımlanıyor.

EĞER CANINIZI BUNLARI YEMEK İSTİYORSA…

  • Kömür,
  • Tebeşir tozu,
  • Sabun,
  • Un,
  • Kil,
  • Çamur,
  • Sigara külü,
  • Diş macunu,
  • Kibrit,
  • Lastik,
  • Naftalin,
  • Karbonat,
  • Mısır nişastası,
  • Pişmemiş patates.

Tüm bu maddeler, hamilelikte meydana gelen pika sendromunun işaretidir. Bu durumun ortaya çıkmasındaki en önemli neden ise vücuttaki eksik olan maddeleri yerine koyma gayretidir. Bu noktada vücut, bebeğin gelişimini tamamlamak için daha fazla yemek isteyebilir.

Bugün yemekte toprak ve sabun var

3. AYDAN SONRA GEÇMİYORSA DİKKAT!

Hamilelikte aş erme genellikle gebelik sürecinin ilk 3 ayında daha fazladır. Zamanla aşırı yeme ihtiyacı ortadan kalkarak daha düzenli bir beslenme rutinine döner. Ancak yukarıda bahsedildiği gibi normal olmayan aş erme durumları yani PİKA SENDROMU, 3 ayın sonunda hala devam ediyorsa mutlaka psikolojik nedenler araştırılmalıdır. Çünkü bu konuda yapılan araştırmalar, hamilelik döneminde 3. aydan sonra devam eden pika sendromunun psikolojik tedavi görülmeden aşılamayacağını gösteriyor.

PİKA SENDROMU BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Yenilen maddeler, gıda dışı olduğundan içinde birçok zararlı bileşen olabilir. Özellikle de zehir ya da parazit içerme riski bulanan, metal, toprak, plastik gibi maddeler hem anne adayına hem de bebeğe zarar verir.

PİKA SENDROMU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Pika sendromunun ortaya çıkmasındaki en önemli etken demir eksikliği olarak kabul edilir. Hamile biri de vücudundaki mineral ve demir eksikliğini gidermek için bu maddelere yönelir. Bu noktada uygulanacak demir eksikliği tedavisi bu maddelere olan yeme dürtüsünü büyük oranda durduracaktır.

Bunun dışında hamileler de vitamin, mineral takviyesi alarak bu ihtiyaçlarını kontrol altına almaya çalışabilir. Yemek krizleri geldiği zaman alternatif olarak su içebilir veya sakız çiğneyebilir. Aş erdiği normal olmayan besinleri çevresinden uzak tutarak bu dürtüyü engelleyebilir.

False

Hamilelikte kivi yemek yararlı mı, zararlı mı? Hamilelikte kivi çayı içilir mi?

Tropikal bir meyve olan kivi, sağlık açısından çok önemli bir meyvedir. Dünya üzerinde var oluşu çok uzun yıllara dayansa da ülkemizde daha yakın tarihlerde tanınmaya başlanmıştır. Kivinin dünyaya yayılmaya başladığı ilk yer Çin’de bulunan Yang site isimli vadidir. Sadece buraya özgü olan kivi ağaçları, sonraki yıllarda pek çok Avrupa ülkesi tarafından yetiştirilen bir meyve olmuştur.

Kivinin keşfedilme tarihine bakıldığında henüz ’lü yılların başlangıcında olması, diğer meyvelere göre insan yaşamına yeni girmiş sayılır meyveler arasındadır. Kivinin bu denli önemli olması ve ticareti yapılacak kadar değerli görülmesindeki en temel etken, kivinin içeriğinde bulunan vitaminlerdir. Bu noktada kivinin A vitamini, E vitamini ve C vitamini bakımından oldukça zengin olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Hamilelik Sırasında Kivinin Faydaları Nelerdir?

Kivi Vücuttaki Toksinleri Atarak Kanı Temizliyor: Hamilelik sürecinde düzenli olarak tüketilen kivi vücut içerisinde yer alan toksinlerin atılmasına yardımcı olarak temiz bir kana sahip olmanızı sağlamaktadır. Aynı zamanda karaciğerinizin düzenli olarak çalışmasına da yardımcı olur. Hamilelikte kivinin faydaları arasında en çok göze çarpan ve önemli olan faydası da budur.

Hamileyken Vücudunuzun Direncini Kiviyle Arttırın: Hamilelik döneminde tüketilen kivi zayıf olan bağışıklık sistemini güçlendirerek sizi hastalıklara karşı koruyor. Kivinin içindeki antioksidan etkisi bu dönemde vücudunuzun kansere karşı dirençli olmasına yardımcı olmaktadır. Bu dönemde daha çok göğüs kanserine karşı tedbirli davranmak için kivi tüketmelisiniz.
Hamile Bayanlar En Çok Hazımsızlıktan Şikâyet Ediyor: Hamile bayanların yaşadığı problemlerden biri de hazımsızlık yani kabızlık problemidir. Bu süreçte dışkınızı yumuşatmak ve hazımsızlık yaşamamak için gün içerisinde en az bir kivi tüketmelisiniz.

Kivi Doğal Anti Stres Etkisi Yapıyor: Kadınların en çok duygusal ve alıngan oldukları süreç hamilelik dönemidir. Beyin aktivitelerinde sakinleştirici etkisi olan kivi, geceleri rahat uyumanıza ve gün içerisinde daha az stres yaşamanıza yardımcı olmaktadır. Kivi yerken, kivinin sulu ve tatlı olmasına dikkat ederseniz kiviyi tüketirken daha çok keyif alarak sakinleşirsiniz.

Bu dönemde C Vitaminine İhtiyacınız Var: Hamileliğiniz özellikle kış ayına denk geldiyse portakal, limon, mandalina gibi turunçgilleri tüketemiyorsanız mutlaka C vitaminini almak için kivi tüketmelisiniz.

Kivi, içeriğinde barındırdığı magnezyum ile kemik sağlığınızı korumaktadır.

Kivi yiyerek hamilelik döneminde kilo alımını yavaşlatabilirsiniz. Bu sayede hem dengeli beslenmiş olursunuz hem de kilo almazsınız.

Zayıf olan direnciniz yüzünden kapabileceğiniz bulaşıcı hastalıklara karşı kivi sizi koruyacaktır.

Diğer meyvelerde olduğu gibi hamilelikte kivinin faydalarını vücudunuzda hissedeceksiniz.

Folik asitin artması için günde 1 tane kivi tüketilmelidir.

Hamilelikte bebeğin akciğer gelişimini destekleyen inisitol içerir.

Kivi hamilelik döneminde cildinizin bozulmasını engelleyerek güzelleşmesine yardımcı olur.

Hamilelikte Meyve Tüketimi

Meyveler her zaman sağlıklı ve besleyicidir, birçok esansiyel vitamin ve besin öğesi yanı sıra iyi birer lif kaynağıdırlar.

Yapılan bazı çalışmalara göre; meyveler çevreye zarar veren maddelerden kaynaklanan cenin hücre yaralanmalarını azaltmaya yardımcı olan antioksidanlara sahiptir. Yüksek oranda elma tüketimi ile düşük bebeklik hırıltısı ilişkilendirilmiştir. Hamilelikte narenciye grubu meyve yemeye bağlı olarak ta çocukluk çağında egzema olasılığının düşük olduğu saptanmıştır.

Ancak hamilelik sırasında rahim üzerinde olumsuz etkiye neden olduklarından, tüketilmemesi gereken bazı meyveler vardır.

1. Ananas: Ananas süper sağlıklı bir meyve olmasına rağmen, hamile kadınlardan uzak tutulmalıdır. Serviksin yumuşamasına neden olarak erken doğumu uyarabilecek zengin miktarda bromelain enzimi içerir. Tabi bu reaksiyon için bir seferde adet ananas yemek gerekmektedir. Ayrıca, çok fazla ananas yemek, asit içeriğinden ötürü reflüye, mide yanmasına ve ishale neden olduğundan da dehidrasyona yol açar.

2. Üzüm: Bazı uzmanlar yemenin güvenli olduğunu, bazıları ise kaçınmak gerektiğini savunmaktadır. En iyisi ilk 3 ay uzak durmaktır. Üzümler hem anne hem de bebeği etkileyebilecek ısı üretme özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda, bu dönemde hormonal dengesizliği arttırdığı bilinen resveratrol adlı bileşiği içerir. Beraberinde üzümlere genellikle kolayca temizlenemeyen ilaç kalıntıları püskürtülür. Bu kalıntılar fetüste sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.

3. Papaya: Papaya, yasaklanan en yaygın meyvelerden biridir. Papaya'nın içeriğindeki yüksek oranda papain enziminin erken doğumu tetiklediği ve en kötü durumda düşüğe neden olduğu saptanmıştır. Genellikle olgunlaşmamış ve yarı olgun olan papayaların lateks (alerjen) açısından zengin olduğu ve bunun da rahim kasılmalarını tetiklediği bilinmektedir.

4. Acı ağaç kavunu: Acı kavunun rahim içini tahriş edici olduğu ve erken doğum veya düşüklere neden olabileceği söylenmektedir. Kinin, saponik glikozitler ve morodikin gibi yüksek derecede toksik bileşenler içerir. Vücutta emildiğinde mide bulantısı, döküntü, ishal ve karın ağrısına neden olabilir. Normal kavunların kabuğunda ise listeria adlı bakteri bulunmaktadır. Yenilecekse kavun kabuğu iyice temizlenmeli ve kesildiği an tüketilmelidir.

Hatırlanması Gereken Notlar

Asla uygun şekilde yıkanmamış meyveleri tüketmemelisiniz. Önceden kesilmiş ve beklemiş (özellikle kavun) meyveleri yemeyin, keser kesmez tüketin. Pestisitlerin, çamurun veya herhangi bir kalıntının varlığı, anneyi ve cenini etkileyen enfeksiyonlara yol açabilir. Akan su altında, özellikle de kesilmesi veya soyulması gereken meyveleri iyice yıkadığınızdan emin olun. Meyvelerdeki mor veya hasarlı bölgeleri, lekeleri, çürük alanları kesin. Bu bölgelerde anne ve bebeği enfeksiyonlara duyarlı hale getiren bakteriler ürer. Ek bir önlem olarak, meyvelerin yüzeylerindeki kiri çıkarmak için bir sebze fırçası kullanın. Meyvelerinizi temizlemek için deterjan, sabun veya çamaşır suyu çözeltisi kullanmadığınızdan emin olun.

Hamilelikte Yemeniz Gereken Meyveler

Çilek, Kiraz, Kayısı, Limon, Muz, Armut, Kivi, Mango, Karpuz, Portakal, Elma, Avokado, Nar, Guava

Hamilelik döneminde günde porsiyon arası meyve önerilmektedir. Orta boy bir meyve (yaklaşık bir tenis topu büyüklüğünde) veya 1 bardak kesilmiş/doğranmış meyve 1 porsiyondur. Bazı meyvelerin yüksek şeker içerikleri, meyve suları ve kuru meyvelerin tüketim sıklığına dikkat edilmelidir. Diyet planınızı sağlıklı ve mutlu bir bebeğin doğumunu sağlamak için jinekoloğunuza ve beslenme uzmanınıza danışın.

Uzman Diyetisyen

Şebnem Kandıralı Yıldırım

funduszeue.info

Şebnem Kandıralı Yıldırım

Şebnem Kandıralı Yıldırım
[email protected]

Hamilelikte Kivi Yenir mi? Faydaları - Zararları Nelerdir?

Hamilelikte anne adayları yiyip içtikleri konusunda her zamankinden daha dikkatli davranmaya özen gösterir. Ne de olsa karınlarında özenle bakmaları gereken bir bebek taşımaktadırlar.

hamilelikte_kivi_funduszeue.info

Kivi, vitamin ve minerallerle dolu bir meyvedir. İçerisinde C, A, E ve K vitaminleri ile folatın yanı sıra potasyum, demir, bakır, magnezyum, fosfor ve kolin bulunmaktadır. Bütün bu vitaminlerin ve mineraller bakımından zengin olmanın yanı sıra üstelik kivi, az miktarda şeker ve yağ içermektedir. Üstelik lif bakımından da zengin olduğu söylenebilir.

Kivi tatlı olduğu için tatlı şeyler yemeye ihtiyaç duyduğunuzda da kivi tüketerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Hamilelikte tatlı aşerme çoğu kadında görülebildiği için daha hafif olacağı için tatlı olarak meyve tercih etmek önemlidir.

Hamilelikte Kivi Yemek Faydalı mı?&#;


Hamilelikte kivi yiyebilirsiniz. Hatta kivi yemek hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı açısından çeşitli faydalar sağlayacaktır.

hamilelikte_kivi_yemenin_funduszeue.info

Kivi yememenizi gerektiren tek durum kivi alerjisi olabilir. Latekse alerjisi olan kişilerde kivi alerjisi de görülebilmektedir. Bu nedenle kivi yerken deri döküntüsü ve ağız çevresinde şişkinlikler görürseniz dikkatli olun. Ancak alerjik bir durumunuz yoksa hamileliğiniz boyunca kivi yemeye devam edebilirsiniz.


Hamilelikte Kivi Yemenin Faydaları

Hamilelikte kivinin farklı trimester’larda sağladığı faydaları aşağıda okuyabilirsiniz.

İlk trimester

Hamileliğin ilk dönemlerinde folat, bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir. Bir adet kivide yaklaşık 17 mcg dolat bulunmaktadır. Bu nedenle beslenme düzeninize folat eklemenin en iyi yollarından biri, kivi yemek olacaktır.

Folatın, bebekte nöral tüp defektleri görülmesi açısından neden önemli olduğu henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da önemli bir vitamindir. Hatta hamile kalmayı denememeye başlamadan önce anne adaylarına birkaç ay folat kullanmaları önerilmektedir.

Günlük önerilen mcg folat normalde takviyelerle alınsa da günde birkaç tane kivi yemeniz faydalı olacaktır.

Kivide folatın yanı sıra önemli miktarda C vitamini bulunmaktadır. Bir adet kivi ile 64 mcg C vitamini alabilirsiniz. C vitamini, demir emilimini kolaylaştırdığı için anne sağlığı açısından çok önemlidir.

Demir emilimi, hem hamilelik sırasında hem de doğum sonrası kansızlığın önlenmesi için gereklidir. Demir seviyelerinin yeterli olması, beyin fonksiyonlarının iyi olması bakımından büyük bir öneme sahiptir.

Kivide kalsiyum da bulunmaktadır. Kalsiyum yalnızca kemik ve dişler için değil, aynı zamanda bebeğin kas ve kalp gelişimi için de önemlidir. Bir adet kivide ortalama 23,5 mg kalsiyum bulunmaktadır. Özellikle süt ürünü tüketmeyen kişilerin kivi ile kalsiyum ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaları önemlidir.

İkinci trimester
hamilelikte_kivi_yenir_funduszeue.info
İkinci trimester’da, yani hamileliğin ikinci üç aylık döneminde kabızlık ve ishal gibi bağırsak sorunları yaşanabilmektedir. Bu durum genel olarak hamilelikte hormon seviyelerinin değişmesinden kaynaklanmaktadır. Bir adet kivide 2,07 gram lif bulunmaktadır. Kivinin lif içeriği, bağırsak faaliyetlerinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Kivide bulunan A vitamini ve çinko, ikinci trimester için önemli besinlerdir. Çünkü bu trimester’da annenin bu besinlere olan ihtiyacı artmaktadır. Bir adet kivide yaklaşık 2,76 mcg A vitamini ve 0, mg çinko bulunmaktadır.

Üçüncü trimester

Üçüncü trimester’a gelindiğinde gebelik diyabeti riski ortaya çıkabilir. Kivinin glisemik endeksi diğer meyvelerle karşılaştırıldığında düşüktür. gram kivide yaklaşık 1 çay kaşığı glikoz bulunmaktadır. Bu sayede kivi yediğinizde kan şekeriniz aniden yükselmeyecektir.

Kivide bulunan bir diğer önemli besin K vitaminidir. Bu vitamin, iyileşmeyi destekler ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Doğumda kanamanın durması önemli olduğu için doğuma doğru K vitamini seviyelerinizin yeterli miktarda olduğundan emin olun.

Hamilelikte Kivi Yemenin Zararları&#;

hamilelikte_kivi_yemenin_funduszeue.info
Hamilelikte kivi yemenin normalde bir zararı olmasa da alerjisi olan kişilerde istenmeyen bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtileri görürseniz, kivi yememelisiniz:

Sonuç Olarak

Kivi, sağlık açısından pek çok faydası bulunan bir meyvedir. İçerisinde C vitamini, K vitamini, folat ve potasyum gibi pek çok besinler barındırmaktadır. Hamilelik sırasında annenin vitamin ve mineral ihtiyacını karşılaşamaya yardımcı olan kiviyi alerjiniz olmadığı sürece tüketebilirsiniz.

Hamilelikte kiviyi doğrudan soyup keserek doğrudan tüketebileceğiniz gibi farklı tarifler içerisinde kullanarak da yiyebilirsiniz. Örneğin, kestiğiniz kiviyi salatalara ve yoğurda ekleyebilir, başka meyve ve sebzelerle smoothie yaparken kullanabilir ya da ızgara tavuk ve balık gibi yiyeceklerin yanında püre olarak yiyebilirsiniz.

Kivi tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta meyveyi iyice yıkamanız ve sonrasında soymanız olacaktır. Kivi, besin açısından zengin olduğu için hamile beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu besleyici meyveyi günde en fazla kaç adet tüketebileceğinizi doktorunuzla konuşmayı unutmayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası