dudak yeme alışkanlığı nasıl geçer / Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazgeçin!

Dudak Yeme Alışkanlığı Nasıl Geçer

dudak yeme alışkanlığı nasıl geçer

Dudak Yeme Alışkanlığı Neden Olur? Dudak, Dil ve Yanak İçi Isırma Hastalığı

Dudağınızı, dilinizi veya iç yanağınızı kazara ısırdıysanız bunda herhangi bir sorun yok ancak bu eylemi alışkanlık haline getirdiyseniz, ısırma dürtüsünün nedenleri ve çözümü hakkında bilgi edinmenizde fayda var. Nitekim, dudak ısırma alışkanlığı, günlük yaşamınızı etkileyebilecek ve yaşam kalitenizi düşürebilecek bir sorun haline gelebilir.

Bazı insanlar, dil, dudak veya iç yanak ısırma, tırnak yeme, tırnak çevresindeki derileri koparma ya da saç yolma gibi alışkanlıklara sahiptir. Çoğu zaman, bu davranışlar o kadar otomatik hale gelir ki, kişi eylemi gerçekleştirdiğinin farkında bile olmaz. Şiddeti kişiden kişiye değişebilen bu durumlar, vücut odaklı tekrarlayan davranışlar (BFRB) olarak tanımlanırlar. BFRB&#;lerin, obsesif-kompulsif bozukluk ile ortak semptomları olabilmesine rağmen, aynı değildirler. Ayrıca, kendini kesmek veya çizmek gibi bilinçli şekilde vücuda zarar verme ritüellerinden farklıdırlar.

Dudak Isırma Alışkanlığı Neden Olur?

Yanlışlıkla yanağınızın içini, dilinizi veya dudağınızı ısırabilirsiniz. Hepimiz bunun ne kadar acı verici olabileceğini biliyoruz. Genellikle kendiliğinden iyileşir ve herhangi bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelmez. Öte yandan, sürekli tekrar eden dudak yeme ritüellerinin nedenleri iki başlık altında incelenebilir. Bunlar, diş ve çene sorunları gibi fiziksel koşullar ve stres, kaygı, korku, endişe gibi psikolojik etkenlerdir. Şimdi bu iki olası nedeni sıralayalım ve ardından dudak yeme takıntısına karşı yapabileceklerinize göz atalım&#;

Diş ve çene sorunları: Dişleriniz düzgün hizalanmadığında iç yanağınızı, dudağınızı veya dilinizi ısırma ihtimaliniz artar. Tıp dilinde maloklüzyon olarak bilinen kapanış bozukluğu, dudak veya ağız içindeki yumuşak dokuları ısırmanın fiziksel nedenlerinden biridir. Ayrıca, çene ekleminde veya çiğneme kaslarında meydana gelen temporomandibular eklem bozukluğu nedeniyle tekrarlayan dudak ısırmaları yaşanabilir.

Diş veya çene sorunlarını nedeniyle dudağınızı ısırdığınızı düşünüyorsanız öncelikle bir diş doktoruna muayene olmanız gerekir. Doktorunuz, soruna neyin yol açtığına bağlı olarak, diş telleri, diş çekimi veya ameliyat gibi farklı tedavileri önerebilir.

Stres, kaygı ve endişe gibi psikolojik etkenler: Herhangi bir çene veya diş rahatsızlığınız olmamasına rağmen istemsizce dudaklarınızı ısırma bağımlılığınız varsa, bu durum &#;vücut odaklı tekrarlayan davranışın&#; bir örneğidir. Kısaca BFRB olarak adlandırılan bu sorun, tekrar eden bir şekilde cilde, saça veya tırnaklara zarar verme eylemidir. BFRB olan kişiler kendilerini duygusal olarak endişeli, stresli, panik halinde veya korkmuş hissettiklerinde, söz konusu olumsuz durumla başa çıkma mekanizması olarak vücutlarına istemsizce zarar verirler. Aslında, kişi bu eylemi vücuduna zarar vermek için kasti olarak yapmaz ve o esnada bunun (örneğin dudağını ısırdığının) farkında bile değildir.

BFRB, genellikle 11 ila 15 yaş arasında gelişmeye başlar. Ek olarak, erkeklere nazaran kadınlarda ve genetik olarak aile geçmişinde BFRB öyküsü olanlarda görülme olasılığı daha fazladır. Dudak yeme takıntınıza kendi başınıza engel olamıyorsanız bir psikologdan randevu almanız iyi bir fikirdir. Dudak yeme hastalığı için özel olarak üretilen herhangi bir ilaç olmasa da doktorunuz, kaygı ve endişeleriniz doğrultusunda bazı ilaçları reçeteleyebilir veya terapi önerebilir.

Dudak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Dudak, dil veya yanak ısırma, çoğu zaman kişinin farkında olmadan yaptığı bir eylem olduğundan bırakılması zor olabilir. Ancak yine de bu alışkanlıktan kurtulmak için deneyebileceğiniz bazı çözüm yolları var. Aşağıdaki birkaç öneri dudak yeme takıntınızın üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

İpucu: Çoğu durumda, dudağınızı ısırmanız endişeli hissettiğinizi gösteren birkaç fiziksel işaretten biridir. Diğer belirtiler arasında sığ nefes alma, daha hızlı kalp atışı, kızarma ve terleme sayılabilir. Söz konusu belirtileri gözlemlediğinizde, kendinizi ısırmaktan alıkoymaya hazır olun.

  • Isırma dürtüsü geldiğinde ağızdan nefes almak, konuşmak veya şarkı söylemek gibi ısırmayı imkansız kılan bir şey yapın.
  • Dudağınızı ısırmamanızı size hatırlatması için mentollü dudak balsamı sürün.
  • Şeker emmeyi veya sakız çiğnemeyi deneyin.
  • Tadı kötü olan bir ruj sürün.
  • Dürtüyü yakaladığınızda derin nefes alın-verin. Nefes egzersizleri, psikolojik olarak iyi hissetmediğiniz anlarda daha iyi hissetmenizi sağlayabilecek en pratik çözümlerden biridir.
  • Stresli bir hayat sürdürmekten kaçının.
  • Meditasyon ve sporu hayatınıza dahil edin.
  • Kurumuş ve kavlamış dudakları ısırmak daha cazip gelebilir. Dudaklarınıza peeling yapmayı, nemlendirici krem sürmeyi ve bol su içmeyi ihmal etmeyin.

Dudak Yemenin Zararları Nelerdir?

Dudak yeme alışkanlığının şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bu bağlamda, kişinin cildine verdiği zararın boyutu değişkenlik gösterir. Ancak yine de dudaklarını ısıran kişilerde görülen çoğu sorun ortaktır. Bunlardan bazıları:

  • Dudaklarda deri soyulması
  • Dudaklarda ağrılı yara oluşması
  • Kızarıklık
  • İltihaplanma veya şişlikler
  • Dudaklarda kötü bir görünüm

Dudak ısırma genellikle farkında olunmadan istemsizce yapılan bir alışkanlıktır. Bu nedenle, dudaklarda hasar olana kadar alışkanlığı fark edemeyebilir veya önemsemeyebilir.

Dudak yeme alışkanlığının altta yatan sebebini tespit etmek, uygun tedaviyi almak için önemlidir. Dudaklarınızı ısırma dürtünüze engel olamıyorsanız, sorunun kaynağının bulunması ve gerekli tedavi için bir psikologa görünün. BFRB hastalığında ve diğer tüm sağlık sorunlarınızda size yalnızca ve en iyi doktorunuzun yardımcı olabileceğini unutmayın.

Dudak Yeme Nasıl Bırakılır?Dudak Yeme SebebiYanak Isırma Alışkanlığı

Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazge&#;in!

Sağlık

 Son Güncelleme:

Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazge&#;in!

Bu tür alışkanlıklar bakın nelere yol açıyor?

Dudakları ısırma, yolma, yalama gibi alışkanlar; çatlamalara ve yaralara neden olur. Kronikleşen durumlar ise kanser gelişimine yol açabilir. İşte bu nedenle, bu tür kötü alışkanlarımızdan vazgeçmemiz gerektiğinin altını çizen KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, her türlü değişiklikte mutlaka muayene olmamız gerektiğini söyledi ve dudak kanseri hakkında merak edilenleri anlattı.

Güneş ışığı, soğuk hava ve rüzgar gibi dış etkenler, ciltte kurumaya neden olan birtakım ilaçlar, bazı kozmetik ürünler ve özellikle de sigara, dudaklarda çatlamalara sonrasında da çeşitli reaksiyonlara sebep olur. Dudaklarda oluşan kuruma ve çatlamalara “keilit” adı verilir. Bu durum oldukça ağrılı ve kanamalı olabilir. Özellikle dudakları aşırı kuruyan kişiler nemlendirmek amacıyla dudaklarını yalarlar ve bu durum dudaklardaki tahrişi, kurumayı daha da artırır. Bazı kişilerde ise dudakları ısırma ve yolma gibi alışkanlıklar, çatlamalara ve yaralara neden olmakta, bu durum kronikleşirse kanser gelişimine yol açabilir.


Dudak kanseri nedir?

Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazgeçin

%95 oranında alt dudakta görülen, uzun süreli yara ve tahriş zemininde gelişen, bir baş boyun bölgesi kanseridir. Baş boyun bölgesinde görülen gırtlak, yemek borusu, tükürük bezleri, kulak, dil kanserlerine oranla en sık görülen kanser çeşididir.


Kimler risk altında?

Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazgeçin

Güneş altında çalışan, tütün (sigara, pipo, puro) veya aşırı alkol kullanan, açık tenli, yaş arası erkekler risk grubunu oluşturur. Kadınlardan yaklaşık 30 kat daha fazla görülmesi, dudak kanserlerini neredeyse bir erkek hastalığı haline getirmiştir. Meslek gruplarındaki sıklığına bakacak olursak çiftçiler ve denizciler gibi açık alanda çalışan ve güneşe maruz kalan kişilerde bu kanser türüne daha sık rastlamaktayız.


Belirtileri nelerdir?

Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazgeçin

Dudağın bir bölgesinde kalıcı renk değişikliği olması, aylarca iyileşmeyen yara ve kabuklanma, dudakta beyaz ve sert alanlar, kanamalı yaralar belirtileri arasında sayılabilir.

Kanserin ilerleyen evrelerinde ise ağız, çene ve boyunda sert şişlikler, ele gelen lenf bezleri (beze) ve ağrı görülür.


Nasıl teşhis edilir?

Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazgeçin

Dudak kanserleri kolaylıkla teşhis edilir. Kanserin erken dönemlerinde beyaz bir zemin üzerinde çok sık kabuklanan ve soyul-duğunda kanayan, aylarca iyileşme¬yen yaralar görmekteyiz. kanser ilerlediğinde ise bu yaraların boyutları, sertlikleri ve derinlikleri artar. Bu şikayet¬leri olan hastalara dermatolojik muayenenin yanı sıra tam bir kulak burun bo¬ğaz muayenesi yapılmalıdır. Kesin tanı ise kanser şüphesi olan bölgeden alınan biyopsinin patolojik incelemesiyle konur.


Tedavisi nasıldır?

Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazgeçin

Dudak kanserleri erken teşhis edildiğinde kolay tedavi edilebilen ve tedaviye iyi yanıt veren kanserlerdir. Hastaların %90’ı, 5 yıldan uzun yaşar. 

Dudak kanserlerinin özellikle lenf yollarıyla yayıldığı akılda tutulmalıdır. Tanı sırasında boyundaki lenf bezlerinde yayılım olması, hastalığın gidişatındaki en önemli belirleyicidir. Bu nedenle yayılımın görüntüleme yöntemleri ile araştırılması gereklidir. Tedavide cerrahi tek başına yeterli olabildiği gibi ışın tedavisi ile birlikte de kullanılabilir.

Te¬davi edilmeden bırakılan kanserler ise ne yazık ki çevre dokulara ve uzak dokulara yayılım (metastaz) gösterir.


Korunmak için neler yapmalıyız?

Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazgeçin

Öncelikle güneşten kaçınmanız gerekir. Güneşe çok fazla maruz kalıyorsanız mutlaka güneş koruyucu özelliği olan dudak kremi kullanmalısınız. Dudaklarınızı yalamamanız, eğer kuruyorlarsa bunun yerine sık sık krem sürerek nemlendirmeniz gerekir. Dudak yaralarının ve kanserinin kadınlarda oldukça az görülmesinin en önemli nedeni dudak koruyucu krem kullanımıdır.


Kendimizi nasıl muayene edebiliriz?

Dudaklarınızı yolma alışkanlığınızdan vazgeçin

Alt ve üst dudaklarınızı baş ve işaret parmağınızla muayene edebilirsiniz. Dokusunda bir değişiklik olup olmadığına, içerisinde düzensizlik, sertlik, şişlik bulunup bulunmadığına bakabilirsiniz. Ayrıca renk değişikliği olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

False

Çığlıfunduszeue.info

Dünya üzerinde insanların sahip olduğu tonca alışkanlık bulunmaktadır. Bu alışkanlıklar belli bir süre içerisinde çeşitli faktörlerin de etkisiyle kişiyi bağımlı hale getirebilir. Bağımlılık ise önü kolayca kesilemeyen etkisinden kurtulabilmek için ekstra çaba gerektiren bir durumdur.  Bağımlılık dendiğinde akla yalnızca kötü alışkanlıklar gelse de bunun çokça çeşidi vardır.  İlgi bağımlılığından tutun da dudak yemeye kadar çokça garip isimler sayılabilir. Bugün Dudak içi/dışı yeme bağımlılığı üzerinde duracağız.

Dudak Yemek Ne Demek?

Kişinin dişleri ve zaman zaman ileri safhalarda elleriyle de destek alarak dudağının içindeki deriyi ve dışındaki kabuğu soyma işlemidir. Kişi bu deriyi kopardıkça zevk aldığını düşünür ve odağını başka bir noktaya çevirene kadar buna devam eder. Yemesi ise ona kalmış bir seçimdir. Genellikle koparılan deriler çok da düşünülmeden ağız içinde kaybolur ve bu tiksindirici gelmez.

Tetikleyici Sebepler

Sebepler iki ana kola ayırabilir. Bunlar fizyolojik ve psikolojik olarak incelenmelidir. Fiziksel olarak bedendeki bazı sorunlar dudak kuruluğuna bu da haliyle dudak derisini koparmaya sebep olabilir. Örneğin böbreklerin işlevinde sorun yaşayan hastalarda dudak yeme eğilimi görülmüştür. Buna benzer şekilde günlük yeteri kadar su tüketmeyen bireylerde de dudak kuruluğu ve sonucunda dudak yeme gibi durumlar görülmektedir.  Kullanılan ilaçların bedendeki yan etkilerinde yine dudak kuruma/yeme gibi tepkilere rastlanmıştır.

Dudağı her kuruyan birey dudaklarını yemekle meşgul olmadığı gibi dudak kuruması yaşamadığı halde dudaklarının içini, yani her daim nemli olan bölgeyi ısıran, kanamasına yol açan bireyler de mevcuttur. İşte burada daha çok psikolojik sebepler devreye girer.

Strese karşı bir nevi savunma!

Düşüncelerle meşgul olurken bazen kişinin içinden çıkamadığı durumlar olur. Özellikle fazla düşünen bireylerde kafanın içinde olup bitenler bedende zamanla bazı tepkilere yol açar. Bu düşünceler kişiyi alıkoymaya başlarken vücudun hareket etme isteğine karşın dudaklar yenmek için çok zevkli bir aktivite olarak bekler. Odak noktasını başka yöne çevirmedikçe de birey yanak ve dudak içlerindeki deriyi kimi zaman eliyle de destek alarak ısırmaya başlar.

Bu bir çeşit dikkat dağıtma yöntemidir aslında. Kolay ve zevkli görünür. Ta ki ısırılan deri acıyıp kanayana kadar…  Kimi buna aldırış etmeden devam eder çünkü bir süre sonra duyduğu o acıdan da zevk duymaya başlar. Daha sonra bu bir alışkanlık haline gelir. Bir şeyi düşünürken dişler otomatik olarak dudakları ısırmaya başlar. Düşünmekten tamamen alı koymasa da dikkatinizi dağıtan eğlenceli bir hal alır.  Fakat görüntüsü dışarıdan pek de cazibeli durmayacaktır. Eğer dudak içi kısmında bir yeme mevcutsa bu pek görünmez ama dışarıdan ise dudağınız derisi koparılmış, yer yer kızarık, kuru ve soluk bir görüntü kazanır.  

Durumu Tespit Edin

Dudak yeme, her insanın hayatında kısa ya da uzun süre yer almış bir durumdur. Stresli dönemlerde yer yer ortaya çıkabilmesi uzun sürmeden de unutulması normal bir durum olarak sayılabilir. Fakat bağımlı kişilerde bu artık fark edilmeden yapılan bir eylem haline dönüşür. Uzun bir süreç alır. Birey defalarca bırakmak istese de kendini dudağını ısırırken bulabilir. Üstelik bu eylemden sonra kendinde bir rahatlama hissetme durumu da söz konusudur.

Zaman ilerledikçe bir şeyler okurken, izlerken, dinlerken de bu durumun içinde bulur kendini.

Ne yapmalı?

Bu durum daha çok boşlukta kalınan anlarda yakalar kişiyi. Zihnin her hangi bir şeye odaklanmadığı, bedenin her hangi bir işle meşgul olmadığı zaman yaşanması yüksek ihtimaldir. Bunun için öncelikli olarak durumun farkına varmak şarttır. Dudağınızı yediğinizi fark ettiğiniz an bunu yapmamak adına o an durmanız, odağınızı başka bir alana çevirmeniz gerekir.  

Kendinize yememek adına telkinlerde bulunarak kararlı olduğunuzu gösterin. 

 Bir şeyler okumak, yazmak, örgü örmek, bir şeyler üzerinde bedenen yorulmak, dikkatinizi vermeniz gereken bir işle meşgul olup hareket halinde olmak sizi kısa süreliğine uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.

Dudak ısırma çoğu zaman endişelerin dışa vurumu olduğu için bu durumun önüne geçilemediğinde doktora başvurmak da iyi bir sonuç elde etmenize yardımcı olabilir. Çünkü dudak yolmanın, deri yolma hastalığı ile bunun da OKB ile arasında ince bir bağlantı bulunur.  

Dudağınıza tadı size hoş gelmeyen bir nemlendirici sürmeniz işi biraz daha hızlandıracaktır. Çünkü diliniz dudağınıza bu süre zarfında dokunmayacak ve dudağınız nemli kalmayı başaracaktır.  Bu durumda dudak içi yemek de daha az mümkün olacaktır.

Sakız veya şekerle ağzınızı oyalamayı deneyin. Beden ve zihni meşgul edebileceğimiz gibi ağız içini de meşgul edersek dişlerin dudaklara gitme ihtimalini en aza indirmiş oluruz.

Ve en önemlisi stresten uzak kalmak. Tabi mümkünse? 🙂

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor&#;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası