atatürk müzesi bursa / Bursa Atatürk Müzesi - Wikiwand

Atatürk Müzesi Bursa

atatürk müzesi bursa

Bursa - Atatürk Müzesi

Bursa - Atatürk Müzesi Çekirğe'de Çelik Palas bahçesindedir.

Atatürk, Bursa'ya çeşitli tarihlerde 13 kez gelmişti. Çoğu zaman dinlenmek üzere geldiği Bursa'da gen günlerini hesaplayacak olursak, tamamı 2 ay 20 gün 4 saat tutuyor. Bursa bu yönüyle şanslı şehirlerimizden biri. Atatürk, İstanbul (Yalova dahil), Ankara, İzmir, Sivas'tan sonra en çok Bursa'da kalıyor.

Atatürk'ün Bursa'ya ilk gelişleri, Büyük Zaferden hemen sonra 16 Ekim tarihine rastlar. O tarihte 12 gün kaldığı Bursa'da İsmet (İnönü), Fevzi (Çakmak), Kazım (Özalp) paşalarla birlikte Hünkar Köşkü'nde misafir edilmişlerdi. Daha sonra 20 Ocak günü ikinci defa Bursa'ya geldiğinde Çekirge'deki şimdi Atatürk Müzesi olan ve Atatürk Köşkü diye tanınan Köşk'te kaldı. Çekirge'deki Çelik Palas'ın bitişiğinde bulunan bu Köşkte o güne kadar Miralay Mehmet Bey oturuyordu. Atatürk'ün Bursa'ya geleceği günlerde Bursa Belediyesi bu Köşkü sahibinden satın olarak dayayıp döşemiş ve Atatürk'e hediye etmişti. Şimdi Atatürk'ün Bursa'da bir Köşkü vardı ve Atatürk kendi köşkünde kalıyordu.

Atatürk, Dumlupınar'da düzenlenen Büyük Zafer'in ikinci yıldönümü törenlerinden bir gün sonra 31 Ağustos 'te Bursa'ya tekrar geldi. Bu kere yanında eşi Latife Hanım da vardı. Doğruca kendi Köşküne gitti. Eşiyle birlikte yerleşti. Latife Hanım, Köşkü çok beğenmişti. Köşkte 12 gün dinlendiler.

Bundan sonra Atatürk, Bursa'ya 10 kez daha geldi. Uzun ve kısa süreler kaldı. Her gelişinde Çekirge'deki bu köşkünde kalıyor. Çoğu zaman toplantılarını Köşk'te yapıyordu. Son gelişi 1 Şubat tarihi idi, Yalova'daki Otel Termal'in açılışını yapmıştı. Yanında Başbakan Celal Bayar, içişleri Bakanı Şükrü Kaya, Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya, ekonomi Bakanı Şakir Kesebir, Orgeneral Fahrettin Altay ve Ali Fuat Cebesoy da vardı. O gün Bursalılar ilk defa Atatürk'ü neşesiz gördüler. Yüzü soluktu, rahatsız olduğu her halinden anlaşılıyordu. Atatürk, doğruca yapımı tamamlanmış ve işletmeye açılmış bulunan Çelik Palas'a gitti. Özel dairesine çekildi. Ertesi gün Sümerbank Merinos Fabrikası'nın açılış töreni vardı. Törende bulunduktan ve Fabrikayı işletmeye açtıktan sonra, Bursa Belediye Başkanı Neşet Kiper'e bir mektup verdi. Mektup'ta Atatürk Bursa'lıların kendisine karşı gösterdikleri sevgi bağlılığa teşekkür ediyor, Çelik Palas'taki hissesi ile Bursalı'ların kendisine hediye ettikleri Köşkü Belediye'ye bağışladığını yazıyordu. Belediye Başkanı bu mektubu o gün okudu. Salon alkıştan inliyordu.

Atatürk, artık bir daha Bursa'ya gelemedi.

Atatürk'ün ölümünden sonra Bursa Atatürk köşkü, Çelik Palas'ın ek bir binası olarak Emekli Sandığı'na geçti. Daha sonra (Atatürk Müzesi) olarak ziyarete açılmak üzere, yılında onarıma alındı. Onarımdan sonra, Milli Eğitim Bakanlığına devredildi. yılında da (Atatürk Müzesi) adıyla ziyarete açıldı.

Geniş bir bahçe içerisinde bulunan Bursa Atatürk Köşkü, çatısı ile birlikte 3 katlıdır. İlk kattaki salon ve odalar bugün Atatürk resimleri ve Atatürk'ün kullandığı eşyalarla sergilenmiştir. İkinci katta, Atatürk'ün yatak odası, çalışma salonu, banyosu vardır. Buradaki eşyalardan çoğu Atatürk'ün zamanına aittir. Üçüncü kat, misafirhane olarak kullanılmaktadır.

Bursa Atatürk Köşkü, aynı zamanda son devir Köşk mimarisinin seçkin bir örneği olarak da Bursa'yı süslemektedir.

Kaynak: A A M, Atatürk Evleri Atatürk Müzeleri, Mehmet Önder, Türk Tarih Kurumu Basımevi ISBN: Sayfa

kaynağı değiştir]

yüzyıl Fransız mimarı stilinden etkilenerek yapılan bu binada ince ahşap işçilikler bulunmaktadır. Bursa'daki nadir sivil mimari örneklerden biridir. Geniş bir bahçede bulunan Atatürk Köşkü, üç kattan oluşmakta ve köşkün manzarası Bursa Ovası'na bakmaktadır.

Önemi[değiştir

Odalarında geçmişi saklayan, saygıyı en çok hak eden Bursa köşkü… Ahşabın etrafı sımsıcak sardığı, hasret kokan odalarında adım atarken; tarihi duyumsar Bursalılar. Türk ulusuna “yeniden” yaşam enerjisi sağlamış liderlerini, daha yakından tanır. Onun zarafetli bakış açısını eşyalarındaki küçük ipuçlarından anlar. Bursa’daki köşklerin “ata”sı; en ihtişamlı, en süslü ve en “beyaz” haliyle, Atatürk ve Bursa’nın ilişkisini ayaklarınızın altına serer.

Geçmişi belgeseller, söylenceler, efsaneler, filmler ya da müzik taşıyabilir zihnimize. Çoğu zaman ise tozlu kitaplar… Geçmişin izleri her daim yaşamaya devam eder.  Çağın insanları, yitip giderken onlardan geriye başka izler de kalır. Eşyaların dili olmasa da çok şey anlatır. Yaşananları hissetmek için; onları görmek, dokunmak ve geçmişe doğru küçük bir zihinsel yolculuk yeter de artar…

Çekirge Caddesi üzerindeki Atatürk Köşkü Müzesi (Engin Çakır)

Geçmişte yaşayan insanların cesaretlerini, kararlı olup olmadıklarını, ne denli büyük düşüncelere sahip olduklarını, kim bilir belki de tutkularını… Yaşadıkları mekânın gizleri onları ele verebilir. Onlara dair birçok ipucu yaşantılarını geçirdikleri yaşam alanlarına serpilmiş olabilir. Tıpkı Türk milletine kazandığı askeri zaferlerle yaşam şansı, sivilde yaptığı devrimlerle de derin ufuklar sağlayan Atatürk’ün Çekirge’deki köşkündeki gibi. Her köşesi Atatürk kokan bu köşk, tarihin bir kopyası gibi yanı başımızda duruyor.

Çekirge Caddesi üzerindeki Atatürk Köşkü Müzesi (Engin Çakır)

Atatürk Evi Müzesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

Bursa&#;daki müzeleri görmek için tıklayın.

Bursa Atatürk Müzesi

Bursa, Çekirge Caddesi üzerinde bulunan Bursa Atatürk Müzesi’nin yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Bodrum ve çatı katı dışında iki katlı olan yapı, Atatürk’ün Ocak tarihleri arasında Bursa’yı ikinci ziyaret edişinde, Bursa Belediyesi bu binayı Miralay Mehmet Bey’den satın alarak kendisine hediye etmiş. Atatürk’ün tüm Bursa ziyaretlerinde kaldığı bu ev, 29 Ekim ’de, Cumhuriyet’in yılında müzeye dönüştürüldü ve ziyarete açıldı. Müzenin birinci katında, girişin sağında kabul salonu, solda yemek salonu ve buraya açılan dinlenme odası bulunuyor. İkinci katında ise, sağ tarafta yatak odası, solda çalışma odası ve limonluk bölümü yer alıyor. Müzenin bodrum katı mutfak ve hizmet için kullanılıyor. Bursa Atatürk Müzesi içerisinde bulunan eşyaların tamamına yakını Atatürk’ün kullandığı orijinal eşyalar. Eğer yolunuz Bursa’ya düşerse, Bursa Atatürk Müzesi’ni de mutlaka ziyaret edin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir