ev satılınca kiracı / Kiracı, Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı? - funduszeue.info

Ev Satılınca Kiracı

ev satılınca kiracı

Kiracı Hakları Nelerdir? Ev Sahibi Kiracıyı Evden Çıkarabilir mi?

Evini kiraya veren ev sahibi olsanız da ev kiralayan kiracı olsanız da ev kiralama süreçlerinde haklarınızın neler olduğunu bilmeniz oldukça önemli. Bir kiracı olarak “hangi şartlarda evden çıkabilir, ne zaman ev sahibi sizi evden çıkarabilir” veya ev sahibi olarak kiracıyı evden çıkarabilir misiniz?” bunları bilmeniz gerekir. Aksi hâlde hiç hak etmediğiniz halde mağdur konuma düşebilirsiniz. 

Biz de bu yazıda kurtarıcı rolünü alarak kiracı hakları ve ev sahibi hakları konularında en çok merak edilen soruları cevaplandırdık. İyi okumalar!

Hatırlatmakta fayda var her sözleşme kendi içinde özeldir, farklı farklı şartlar ve maddeler belirlenmiş olabilir. Siz yazımızı okumakla beraber mutlaka kendi sözleşmenizin de üstünden geçmeyi unutmayın.

Evde Kalmak İçin Tekrar Sözleşme İmzalamak Gerekir mi?

Hayır. Kiracı ve ev sahibi arasında genellikle 1 yıl süreli sözleşme yapılır. Ancak bunun bir sınırlaması yoktur. Yani iki taraf anlaşmalı olarak bir süre belirleyebilir. Sözleşmede yazan süre bittiğinde tekrar yeni bir sözleşme yapmanıza gerek yok. Sözleşme her yıl aynı tarihte yenilenir. 

Evden çıkmak isteyen bir kiracıysanız yapmanız gereken, kira sözleşmesinde belirtilen süre bitmeden 15 gün önce ev sahibine yazılı olarak ihtar yollayarak sözleşmeyi sona erdirme talebinde bulunmak. Ancak bunu bildirmediğiniz takdirde sözleşmenizin aynı şartlarda uzayacağını belirtelim. 

Kiracı, Evden Nasıl Çıkarılır?

Kiracının Hakları Nelerdir

Evini kiraya veren mal sahibiyseniz kiracıyı evden çıkarmak için geçerli sebeplerinizin olması gerekir. Çünkü kiracı, “Ben çıkıyorum” demediği sürece normal şartlarda kiracıyı tahliye etmeniz pek mümkün değil. Sadece bazı durumlarda evinizde oturan kiracıya, tahliye davası açabilirsiniz. Bu durumlar şu şekilde olabilir:

  1. Ev Sahibinin Eve İhtiyacı Varsa Ev Sahibi Kiracıyı Tahliye Edebilir

Evinize; sizin, annenizin, babanızın, kardeşinizin veya çocuklarınızın ihtiyacı varsa ya da kendinize veya aile üyelerinize iş yeri açacaksanız, ev sahibi olarak kiracıya tahliye davası açabilirsiniz. Ancak burada hukuki iki şartı sağlamanız gerekir. Bu şartlar şu şekildedir: Kira sözleşmesinin süresi ne kadarsa onun bitmesini beklemeniz ve eve ihtiyacınız olduğunu kanıtlamanız. 

Şartları sağladıktan sonra, ihtiyaç talebiyle kiracıya tahliye davasını açabilirsiniz. Tahliye kararı çıktıktan sonra tahliye ettiğiniz evi kira sözleşmesinde belirtilen süre boyunca yasal olarak kiraya vermeniz maalesef mümkün değil. Aksi hâlde kiracı en az 12 aylık kira bedelini tazminat olarak sizden isteme hakkına sahip olur

  1. Kiracı, Kirayı Geciktirirse Ev Sahibi Kiracıyı Evden Çıkarabilir

Aynı yıl içinde kiracı kirayı ödemeyi 2 kere geciktirirse ve ev sahibi olarak 2 tane ihtar gönderdiyseniz kira süresinin bitiminden itibaren tahliye davası açabilirsiniz. Davayı kazanmanız durumunda kiracının tahliyesi gerçekleşebilir. 

  1. Kiracı Aynı Evde 10 Yıl Yaşadıysa Tahliye Söz Konusu Olabilir
Kiracı Hakları Nelerdir

10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini funduszeue.info böyle bir durumda ev sahibi, kiracının tutacağı yeni ev için emlakçı komisyon ücretini veya nakliye ücretini ödemek zorunda kalır. Alternatif olarak kiracının kira bedelinin farkını kiracıya ödeyebilir. 

Son olarak, kiracının veya eşinin aynı belediye içinde kendine ait bir evi varsa kiracıya tahliye davası açmak mümkün olur. Tahliye davası, kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içinde açılması gerektiğini de belirtelim. 

Kiracı, Sözleşmesi Bitmeden Önce Evden Çıkabilir mi?

Kiracı hiçbir sebep göstermeden evden çıkabilir. Ancak bunun için de kiracının yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunur. Bu şartları şöyle açıklayalım:

  1. Mal sahibine ihtar bildirmek: Kiracıysanız ihtar bildirgesinde şunu belirtebilirsiniz: “Benim sözleşmem mart ayında bitiyor ancak ben ocak ayında evden çıkış yapmak istiyorum.”. Tabii burada, geçmiş kira borcunun olmaması da önemli.
  2. Mal sahibini mağdur etmemek: Ev sahibi, ne kadar sürede o evi kiraya verebilecekse sizin de o kadar süre evde kalmanız gerekir. Burada mal sahibinin mağdur olmaması önemli. Alternatif olarak, evden hemen çıkmanız gerekiyorsa evin kiraya verileceği süre için ev sahibine kira bedelini ödeyebilirsiniz. 

Böyle bir ödemenin olmaması için de 2 yol var: Erkenden ihtar verebilirsiniz ya da evden çıkmadan hemen önce yerinize aynı şartları kabul edecek ve ev sahibinizin de kabul edeceği başka bir kiracı bulursunuz. 

Ev Sahibi Evi Satarsa Kiracıya Ne Olur?

Evin satılması durumunda yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini isteyebilir. Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekir. Yeni ev sahibinin ikamet edeceği başka evi yoksa kiracıya bir ay öncesinden tebligat verme şartıyla evin tahliyesini isteyebilir. 

Ancak ev satılmadan önce eski ev sahibi evi satacağı için kiracının evden çıkmasını talep etme hakkına sahip değildir. Bu talep sadece ev satıldıktan sonra yeni ev sahibi tarafından yapılabilir.

Ev Sahibi, İsteğine Göre Kirayı Artırabilir mi?

Ev Sahibi Hakları Nelerdir

Kira sözleşmesinde ne oran yazarsa yazsın kira artışı 12 aylık tüfe ortalamasını geçemez. Ancak 5 yıl süre dolduktan sonra mal sahibi bölgedeki kira oranlarına göre dava açabilir. Yani kiracının kaldığı ev 5 bin TL kiradaysa ama o bölgede evler ortalama 10 bin TL kiralanıyorsa ev sahibi dava açabilir. Hakimin kararına göre kira artış oranı belirlenir.

Kira Sözleşmesi Devredilebilir mi?

Hayır. Kira sözleşmesi ev sahibinin izni olmadan başkasına devredilemez. Çünkü ev sahibi, sözleşme imzaladığı kiracıya güvenip evini ona kiralar. Ancak anlaşmalı bir şekilde ev sahibi ve yeni kiracı, yeni bir kira sözleşmesi imzalayabilir. 

Genel hatlarıyla kiracı ve ev sahibi hakları bu şekilde olsa da ev veya iş yeri kiralarında en önemli konulardan biri kira sözleşmesidir. Kira sözleşmesi hazırlarken bazı konulara dikkat etmek ve sözleşmede yazan şartları bilmek önemli. Dilerseniz sitemizde bulunan “Hem Ev Sahipleri Hem Kiracılar İçin: Kira Sözleşmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler” başlıklı yazıyı okuyarak konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Ev Sahibi Evde Kiracı Varken Evi Satarsa Ne Olur?

Kirada oturduğu evin üçüncü bir kişilere satılması halinde, sürecin nasıl işleyeceği konusunda yeni ev sahibi ve kiracı arasında bazı anlaşmazlıklar doğabiliyor. Ev sahibi evde kiracı varken evi satılırsa ne olur? Kiracının hakları nelerdir? Yeni ev sahibinin hakları nelerdir? gibi soruların cevaplarını funduszeue.info olarak sizler için araştırdık.

Ev Sahibi Evde Kiracı Varken Evi Satarsa Kiracının Hakları

Kiracısı olduğum ev satıldı ne yapmalıyım? diye düşünüyorsanız, yasalarda kiracı haklarının korunduğu durumlar mevcut. Kiracının, ev satılmadan önce imzalamış olduğu sözleşme devam ederken ev sahibinin evi bir başkasına satması durumunda, önceden imzalanan sözleşme ve şartları aynı şekilde devam eder. Kira Hukukunda, böyle bir kiracılı evin satılması durumda kiracının mağdur edilmemesi esas alınmıştır. İmzalanan kira sözleşmesi korunur.

Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur. Yeni ev sahibinin onaylı yeni hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi bildirmesi yeterlidir. Kısacası kira hukukunu içine alan yasalara göre evin sahibinin kiracılı evi satılması durumunda, kiracının evi hemen boşaltma zorunluluğu yoktur.

Kiracılı Ev Satın Alındığında Ev Sahibinin Hakları

Öncelikle eski ev sahibinin haklarına bakarsak, kiracılı ev satılabilir mi? sorunun cevabı elbette satılabilir. Tapuda şerh yoksa, ev satılması gayet normaldir. Kiracılı evin satılmasından sonra, yasalara göre kiracının sözleşme süresince evde oturma hakkı bulunuyor. Fakat bazı durumlarda, Türk Borçlar Kanunu’na göre yeni malik evin boşaltılmasını kiracıdan isteyebilir. Kira sözleşmesinin feshedilebileceği bazı durumlar şunlardır:

-Kanuna göre yeni mülk sahibi, -tapuda şerh yoksa- tapu devrinden sonra bir ay içerisinde kiracıya evi boşaltmasına dair ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesi 6 aydan uzun süre sonra bitecek ise, kiracı 6 ayda evi boşaltmalıdır. Şayet kiracı evi belirtilen tarihlerde terk etmez ise dava yoluyla kiracı evden tahliye edilebilir.

-Eğer evi satın alan kişinin, yaşamını sürdürebileceği başka evi, iş yeri vs yoksa kiracıdan evi boşaltmasını isteyebilir. Bu tarz durumlarda en az bir ay önceden bir tebligat göndermesi gerekmektedir. Şayet kiracının evi terk etmesi için verilen süre bir aydan az ise, kiracının önceden imzaladığı sözleşme geçerli kalmaya devam eder.

-Kiracının evini terk etmesi için ev sahibinin yanında olan bir diğer madde; kiralanan gayrimenkulün yeniden inşası ya da imarı nedeniyle esaslı onarımı olarak karşımıza çıkıyor. Satın işlemi gerçekleştirilen evin tadilat, genişletilme veya değişim için gerekli diğer durumlar gerekli ise, tüm bu onarım süreçlerinde kiracının kullanımı mümkün olmayacaksa kira sözleşmesi tek taraflı olarak fesh edilebiliyor.

-Diğer bir ev sahibini haklı bulan durumu da, kiracının kira ve aidatlarını zamanında ödememesi ya da eksik ödemesidir. Eğer kiracının kirayı ödemediğine dair noter onaylı belgeler ile mahkemeye başvurulursa, kiracının yasal yollarla evi boşaltması sağlanabilir.

Kiracılı Evin Satılması Durumunda Depozito

Kira sözleşmesi devam eden evin satılması durumunda, depozitonun kimde kalacağı konusunda eski ve yeni malik arasında anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Sözleşmesi devam eden evin satılması halinde, yeni malik sözleşmenin güncel tarafı haline gelir. Bu durumda eski ev sahibi kendisinde bulunan depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle yükümlüdür. Çünkü olası kiracının evden çıkarılması durumunda, depozitosunun geri ödemesini yeni ev sahibi yapacaktır. Sonuç olarak kiracılı evin satılması durumunda depozito eski ev sahibinden yeni ev sahibine verilir.

kiracı olarak oturulan evin satılacak olması

  • "hiç derdim yok lan. negzel." diye düşündüğünüz günlerde ev sahibinizden ansızın gelen bir aramada duyacağınız tek cümle ile bütün düzeniniz bozulabilir, huzurunuz kaçabilir, enerjiniz çekilebilir.

    mahçup bir ses tonuyla der ki: "ben o evi satıcam."

    neyse bunu da tecrübe edelim bakalım nasıl oluyormuş

    edit: kiracı olarak oturulan evi satın almak diye bir olayla da sonuçlanması ihtimaller dahilinde olabilen durum.

  • satın alan yatırım amaçlı aldıysa sizi etkileyen pek bir şey olmaz.
    eğer oturmak amacıyla aldıysa, tapu devrini takiben 1 ay içerisinde bildirim yaparsa 6 ay içinde evi boşaltmak zorundasınız. eğer 1 aylık süre geçerse eski kontrat aynen geçerli olur ve kirayı yeni ev sahibine ödersiniz.

    bende tam tersi oldu, içinde kiracı olan evi aldım. oturduk, konuştuk. adamın taşınma masrafının bir kısmına ben sebep olduğum için bir orta yola vardık. nakliye parasını ben ödedim. depozitosunu eski ev sahibinden alıp yeni geçtiği yere verdi, emlakçı ücretini de bölüştük sanırım. öyle olunca 6 ay uğraştırmadı, kavga etmedik, ah almadım, herkesin işi görüldü.

    dediğim gibi, eğer oturmak için aldıysa 6 ay bekleyebilirsiniz, ya da "taşınma masraflarımın bir kısmını sen ver 6 ay bekleme" diyebilirsiniz.

    müzakere iyidir.

  • yakın zamanda hem komşumuzun ev sahibi hem de teyzemlerin oturduğu evin sahibi bu kötü haberi vermiştir. komşumuzla aramız iyi olmasa da kötü bir durum. tam hayat düzene oturunca olur bu tür şeyler de. allah sabırlar versin bu durumla karşılaşanlara.

  • 2 yıl önce başıma gelmiş olaydır.

    kiracısı olduğumuz ev satılmış, daha sözleşmenin de bitmesine 8 ay kadar vardır. yeni ev sahibi ya kiraya zam yapın ya da çıkın diyor. zor bela kiraya az bir zam yaparak anlaştık eski sözleşme tarihine kadar. bir de o emlakçı yok mu o emlakçı?!? bize meğer evi ilk kiralarken evi şu tarihte boşaltacağım yazan ama tarih yazmayan bir kağıt imzalatmış, farkında değiliz. bugünkü aklım olsa evi de kiralamam o kağıdı da imzalamam. yolunu blup emlakçıyı da şikayet ederim.

    dürüst iş yapmak önemli.

  • ev sahibimin evini kardeşine vererek bana benzerini yaşattığı durum. verilen süre bu haftasonu doluyor. neyseki parklarda yatmak için havalar henüz ideal. artık kar yağınca bakarız çaresine. gerçi o zamanda camiler var. yaşasın evsiz yaşamak.

  • kadere lanet ettiren hadiselerdendir.

  • hep kiracı taradından bakıldığından bunlar oluyor işte.

    problemli bir kiracımız var. adam yıllardır kiraya kafasına göre zam yapmıyor. çevresinde 'e oturulan yerde 'e oturuyor. bir kaç defa kirayı ve aidatı yatırmadığı için ve problemli bir şahıs olduğu için mahkemeye verdik. davanın sonucunda kiracı kazandı ki 2 sene boyunca dava sürdü. şimdi avukatımız aracılığıyla avukatını arayıp diyoruz evi satmak istiyoruz. avukatı benim telefonlarıma bile çıkmıyor ben de mahkemeye vereceğim benim ücretimi de ödemedi diyor. zaten babamın telefonunu açtığı yok. ben kendi numaramdan arayıp adama evi satmak istiyoruz diyorum. ben kimseye göstermem evi deyip suratıma kapatıyor telefonu. şimdi bu adama bir daha dava açmak istiyorum ama mahkemeyi kazandım diyelim evin ağzına sıçmadan çıkacağının garantisi mi var?

    biraz da bu yönünden bakın olaya.

  • bizim de başımıza gelen hadisedir.

    yavşak ev sahibi yine her zamanki gibi yavşak üslubuyla bunu bize söylediğinde biz anında alıyoruz demiştik. üstelik adam paraya aşırı sıkıştığından evi yok pahasına elden çıkartıyordu. şartları zorladık naptık ettik aldık. gerçi pezevengin işine gelmiştir de, tam thug life olmuştu amk. o gün bugündür otururuz o evde. home sweet home.

  • benim de başıma gelen hede. fakat ev sahibi fiyatı yüksek tuttuğu için kimse almıyor. alıcılar gelip bakıp geri gidiyorlar. emlakçı ile de ben uğraşıyorum sonra.

  • "kızım sen çıkana kadar satmayacağım." deyip beni apar topar evden atmaya kalkan eski ev sahibimi hatırlatan durum.

    üniversite okurken staj ve yaz okulu için okuduğum memlekette kalınca haliyle dönem sonunda evden çıkamadım. ev sahibine aylar önceden bir sakıncası olup olmadığını sordum, yok dedi. ben de bu sözde iyi niyetine karşılık eylülde evden çıkarken bir tane öğrenciyi eve yerleştirecek böylece ev sahibinin evini boş koymamış olacaktım.

    fakat o işler hiç öyle olmadı.
    bana; "aa sen benim kızımsın, sen çıkana kadar kimse giremez merak etme, için rahat olsun, okulun bitince çıkarsın, istediğin kadar kal" diyen adam meğersem evi satacağı insanlara benim çıkış tarihimi bir ay erken söylemiş. yeni ev sahipleri de bu tarihi kabul ederek almışlar evi çünkü kendileri oturacaklarmış ve hemen eve girmeleri gerekiyormuş. satış sürecinde biz hiç yeni ev sahibiyle oturup konuşamadık, haliyle benim çıkış tarihim de satış gerçekleştikten sonra ortaya çıktı. ben bir ay daha kalacaktım, onlar haftaya eve yerleşmeyi planlıyorlardı.

    hemen eve girmek isteyen yeni ev sahibi çeşitli acıtasyonlarla beni annesinin yanına yerleştirmeyi teklif etti, adam da mağdur olduğu için cazgırlık yapmadan reddettim, evden çıkamayacağımı ve okulumun bitmesi gerektiğini söyledim. eski ev sahibine de "gelir polisle çıkarırsınız beni, gerekirse zincirlerim kendimi buraya" diye gözdağı verip bir ay daha kaldım (ki gerçekten zincirlerdim, utanmazdım.) ama o süreç canımı çıkardı.

    yeni ev sahibi de mağdur olduğu için ben evdeyken tamirat yapmalarına izin verdim. evin her yerini kırdılar. habire dan dun o sesleri çektim, eve girenin çıkanın haddi hesabı yoktu. zaten evi kullanamıyordum bile. yaşadığım stres bir yandan, hiç tanımadığım insanlarla aynı mağduriyeti paylaşmak, gitmek isteyip gidememek öte yandan.

    bir de işin en güzel yanı, bunca çektiğim eziyete ve strese rağmen okulu bitirememiş olmamdı. sırf staj ve yaz okulundan sonra diploma alırım diye bunca şeye katlandım ama hem stajım red yedi hem de yaz okulundan bir ders kaldım. bu yaşa kadar şansa yaşamışım ben ya.

  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası