harf inkılabı hangi tarihte yapılmıştır / Harf Devrimi ve Sağladığı Kolaylıklar | İşte Atatürk | Atatürk Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşey

Harf Inkılabı Hangi Tarihte Yapılmıştır

harf inkılabı hangi tarihte yapılmıştır

Latin Alfabesinin kabul tarihi, nedenleri, sonuçları ve özellikleri: Harf Devrimi ne zaman gerçeklemiştir?

Gerçekleşen bu çalışmaların ardından 1 Kasım 1928 tarihinde yeni yasama yılı açılışında Yeni Türk alfabesi oybirliğiyle kabul edilmiş ve 3 Kasım 1928 günü Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından ilgili kanun yürürlüğe girmiştir.

Harf Devriminin ardından Millet Mekteplerinin de açılmasıyla tüm halka yeni yazı büyük bir hızla öğretilmiştir. 1936 yılına kadar hizmet veren bu kurumlarda iki milyondan fazla insan yeni harfleri öğrenmiş ve diploma almaya hak kazanmıştır.

Harf Devriminin Amacı

1 Kasım 1928 tarihinde gerçekleşen Harf Devriminin amacı, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimden kısa bir süre önce yapmış olduğu şu açıklamada açıkça ifade edilmektedir:

‘’Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Bizim güzel, ahenkli, zengin dilimiz yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. Yüzyıllardan bu yana kafalarımızı demir çerçeve içinde bulundurarak anlaşılmayan ve anlayamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak, bu lüzumu anlamak mecburiyetindeyiz. Lisanımızı muhakkak bir surette anlamak istiyoruz. Bu yeni harflerle behemehâl pek çabuk bir zamanda mükemmel bir surette anlayacağız.’’

Latin Alfabesine Geçişin Nedenleri

  • Arap alfabesinin Türkçeye uygun olmaması.
  • Arap alfabesinin okuma ve yazılmasında görülen güçlükler.
  • Avrupa ile ilişkilerin kolaylaştırılmak ve geliştirilmek istenmesi.
  • Sovyet Rusya bünyesinde bulunan Türk devletlerinin Latin alfabesi kullanması ve Türkiye’nin de bu dünya ile yakınlaşmak istemesi.
  • Latin alfabesi dışında daha iyi bir alternatifin bulunmaması.
  • Arap alfabesinde yer alan harflerin Türkçe sesleri tam olarak ifade edememesi.

Harf Devrimi

Dil Devrimi ile karıştırılmamalıdır.

Ramiz Gökçe'nin 13 Ağustos 1928 tarihli Akbabadergisinde yayımlanan, devrim dönemine ait karikatürü.
Üst metni, "Halkın asırlardan beri okuyup yazmasına mani olan kargacık burgacık şeklindeki eski Arap harfleri yerine yeni, medeni Türk harfleri kaim oluyor." olarak verilen karikatürde Türk harfleri, Arap harflerine "Haydi, sen de saltanat harabesine!" diyor.
Bir grup çocuk, insanların yeni harfleri öğrenmesi için ağaca asılmış afişi inceliyor, 1930

Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun"un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi sürecine genel olarak verilen isimdir. Kanun, 3 Kasım 1928 günü Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yasanın kabulüyle o güne kadar kullanılan Arap harfleri esaslı Osmanlı alfabesinin resmiyeti son buldu ve Latin harflerini esas alan Türk alfabesi yürürlüğe kondu.

Türk alfabesinin içeriği, Latin harflerini yazı sistemlerinde kullanan diğer ülkelerin alfabeleriyle birebir aynı olmayıp Türk dilinin seslerini karşılamaları amacıyla türetilmiş harfleri bulundurmaktadır (Ç, Ş, Ğ, I, İ, Ö, Ü). Bunun yanı sıra Türk alfabesindeki harflerin okunuşları Batı dillerindeki harflerin okunuşlarından farklıdır. Örneğin C harfinin okunuşu Türk alfabesinde /d͡ʒ/ iken İngilizce alfabede /ˈsiː/'dir.[1]

Tarihçe[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.