araba muayenesi gecikirse ne olur / Araç Muayenesi Gecikme Cezası Ne Kadar? Geciken Araç Muayeneleri İçin Ödenen Ücret

Araba Muayenesi Gecikirse Ne Olur

araba muayenesi gecikirse ne olur

Araç Muayenesinde Gecikme Cezaları Yeniden Yapılandırıldı

TÜVTÜRK, milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren ve ülkemizdeki trafik güvenliğine büyük katkısı olacak kanun düzenlemesiyle ilgili merak edilen noktaları kamuoyuyla paylaştı

TBMM Genel Kurulu’nda onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan sayılı kanun düzenlemesiyle araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahiplerinin gecikme cezaları için yeniden yapılandırma imkânı tanındı. Araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahipleri, geç kaldıkları her ay için muayene bedelinin yüzde 5’i oranında ceza ödemek durumundaydı. Gecikmelerle ilgili kanun düzenlemesine göre araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahipleri, yılsonuna kadar muayeneye geldikleri takdirde ceza bedeli, aylık yüzde 5 yerine, aylık enflasyon oranında belirlenecek. 

MTV, trafik ceza gecikmeleri için de yeniden yapılandırma imkânı geldi 

Yasalara göre araç muayene işleminin gerçekleştirilmesi için, araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik Cezası veya otoyol geçişleri borcu da bulunmaması gerekiyor. Kanun düzenlemesiyle, sadece araç muayene gecikme ücretlerine değil, bu diğer borçların gecikmelerine de önemli indirim imkanı getirildi. Böylece bu borçları nedeniyle uzun süre aracını muayeneye ettiremeyen araç sahipleri için önemli bir fırsat doğdu.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün rakamlarına göre, Türkiye’de 5 milyonu aşkın araç, yasalarla zorunlu olmasına rağmen muayeneye gelmiyor. Bu rakamın yarısının uzun süredir muayenesiz oldukları tahmin ediliyor. Geçerli muayenesi olmayan araçların, kanun düzenlemesinin getirdiği imkânla muayene sistemine dâhil edilmesinin trafik güvenliğine de önemli katkısı olması bekleniyor. 

Kemal Ören: “İkinci el satışlar için de kolaylık sağlayacak”

yılının başında yürürlüğe giren bir yönetmelikle artık muayenesi olmayan araçların ikinci el satışlarının yapılamadığını hatırlatan TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “Uzun süredir araçlarının muayenesini yaptırmamış araç sahipleri, araçlarını satmak istediklerinde, yüksek gecikme cezasıyla karşılaşabiliyordu. Bu düzenleme onlar için de büyük bir fırsat yaratıyor. Yılsonuna kadar muayenelerini yaptırırlarsa, araçlarını satarken mutlaka ödemek zorunda kalacakları cezaları indirimli olarak ödeyebilecekler” dedi. Düzenlemenin, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve diğer borçları da kapsamasıyla ilgili olarak da bilgi veren Ören “Araç muayenesinin gerçekleştirilebilmesi için aracın MTV, trafik cezası veya otoyol geçiş borcu olmaması gerekiyor. Yeni kanun ile yüksek tutarlı vergi borcu olan araç sahipleri, bu borçlarının gecikmelerini yeniden yapılandırabilecek. Böylece hem vergi ve diğer cezalarını indirimli olarak ödeyip, hem de araç muayene gecikme cezası indiriminden faydalanabilecekler” dedi.

“Traktör ve motosikletler de dahil tüm muayenesiz araç sahipleri yararlanabilecek” 

TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “Muayenesiz araçlar sadece sürücüleri veya yolcuları için değil, trafikteki herkes için de tehlike yaratıyor. Şu anda trafikteki her dört aracın biri muayenesiz… Bu oran, motosikletler ve traktörlerde çok daha yüksek. 6 yılda ülkemizdeki 1,5 milyon traktörden sadece bini muayeneye geldi. Trafikte 1 milyon traktör ve 1,7 milyon motosiklet muayenesiz olarak dolaşıyor. Bu araçlar, hepimiz için büyük bir risk oluşturuyor. Getirilen yeni indirim imkânından özellikle traktör ve motosiklet sahiplerinin yararlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Traktörler için Motorlu Taşıtlar Vergisi yükümlülüğü olmadığı için traktörler sadece araç muayene gecikme ve trafik cezası gecikmeleriyle ilgili olarak yapılandırma kapsamına dâhiller.

SAYILI KANUN DÜZENLEMESİ GECİKME İNDİRİMLERİ İLE İLGİLİ NELER GETİRİYOR? 

1. Araç Muayene gecikme cezası düzenlemesi her araç cinsi için geçerli mi?

Kanun düzenlemesi, kanunun yayımlandığı tarih itibari ile geçerli bir muayenesi olmayan, tüm araç cinslerini kapsıyor.  Bu durum MTV, Trafik idari para cezaları, köprü ve oto yollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezaların tamamı için de geçerli.

2- Düzenleme araç muayenede ne kadar bir ceza indirimi getiriyor? Araç sahiplerine ne kolaylık getiriyor?

Kanun düzenlemesi ile gecikilen her ay için muayene ücretinin yüzde 5’i olarak hesaplanan muayene gecikme ücreti; bunun yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE (Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi) aylık değişim oranları, kanununun yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar geçen her ay içinse aylık yüzde 1 oranı esas alınarak hesaplanacak. Gecikme ücretleri oluştuğu dönem ve uzunluğu itibariyle değişmekle birlikte yaklaşık olarak ortalamada eski tutarın YEDİDE BİRİ (1/7) olarak düşünülebilir.

Örneğin,

  • 1 yıl gecikmiş bir otomobil TL civarında bir gecikme yerine 18 TL ödeyecek yani 82 TL indirim var. Bu indirim rakamı otobüs için TL
  • 4 yıl gecikmiş bir minibüs TL yerine 50 TL, Kamyon TL yerine 68 TL, Traktör yerine sadece 25 TL ödeyecek.
  • 10 yıl gecikmiş bir minibüs TL yerine TL, otobüs/kamyon ise TL yerine TL ödeyecek.  Yani TL üzerinde bir indirim söz konusu
  • 10 yıldır muayene yaptırmamış bir traktör TL yerine 62 TL ödeyecek, TL civarında bir indirim

Araç muayeneleri ile gecikmeleri ile ilgili düzenleme yılında çıktığı için 10 yılın üzerinde geciken bir araç yok (Rakamlar yaklaşıktır, KDV dahildir, her araç için gecikme ayına göre farklı rakamlar oluşacaktır. )

3- Aracımın muayene süresi henüz gelmedi, bu nedenle gecikme ücreti yok, ancak bu yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik cezası borcum var. Bu kanun düzenlemesinin bana katkısı olacak mı?

Yasalara göre Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu veya trafik idari para cezası, köprü ve oto yollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalara dair borç olduğu durumlarda, araç muayene işlemi yapılamıyor. Kanun düzenlemesi bu borçların gecikmelerinin yeniden yapılanmasını da getiriyor.

4- Motorlu Taşıt Vergisi ve Trafik Cezaları için gelen indirim nasıl hesaplanıyor?

30 Nisan tarihi itibariyle kesinleşen motorlu taşıtlar vergisi ( yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti hariç) ve bu vergiye bağlı vergi cezalarının tamamı ödenecek. Gecikme faizi/gecikme zammı yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek.

Gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden ise vazgeçilecek.

Trafik idari para cezaları, köprü ve oto yollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezaların tamamı; bu cezalara uygulanan aylık yüzde 5 oranındaki faizler yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek. Aylık yüzde 5 oranında hesaplanan faizlerin tahsilinden ise vazgeçilecek.

Yasa kapsamında yapılandırılan motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezaları peşin ödenebileceği gibi 6, 12 ve 18 eşit taksitte de ödenebilecek.

Ayrıca, 31 Aralık tarihinden önce verilmiş olan ve tutarı liranın altında kalan trafik idari para cezalarının ilgililerine tebliğ edilmesinden, tebliğ edilmiş olanların ise tahsilinden vazgeçilecek.

5- Düzenleme ne kadar geçerli olacak? Yasa çıktıktan sonra gecikenlerin durumu ne olacak?

Düzenleme, yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihten, 31 Aralık günü mesai bitimine kadar geçerli olacak. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her geciktikleri ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecek.

6- “Aracımı Haziran ’te muayeneye götürmem gerekiyordu, ama götürmedim. Şimdi ne kadar ceza ödeyeceğim?”

Kanun düzenlemesine göre, yasanın yürürlüğe girdiği Eylül ayı içinde aracınızı muayeneye götürürseniz, araç muayene gecikme ücreti, geçmişte geciktiğiniz her ay için, o ayların aylık Yİ-ÜFE değişim oranı temel alınarak hesaplanacak.

Eğer aracınızı muayeneye yasanın çıktığı ayda değil de yılı içinde takip eden aylarda götürürseniz, gecikmeniz Eylül ayına kadar Yİ-ÜFE oranından, yasanın çıktığı tarihten sonra gecikmiş her ay içinse aylık yüzde 1 oranı ile hesaplanacak 

7- Aracımın muayene süresi Kasım ’te doluyor. Aralık veya Ocak ayında götürdüğümde ne kadar gecikme ücreti ödeyeceğim?

Kanun düzenlemesi, geçmişe dönük gecikme ücretlerinin indirimli olarak ödenmesini sağlıyor. Aracınızın muayenesi, düzenlemenin çıktığı tarihten sonra doluyorsa, geciktiğiniz her ay için yüzde 5’lik gecikme ücreti vermeye devam edeceksiniz.

8- Bu kanun hükmünden yararlanmak isteyen araç sahiplerinin ek olarak yapmaları gereken bir şey  var mı?

Araç muayenesi için öncelikle Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik cezası veya otoyol geçiş cezaları için borçlarını kanun kapsamında yapılandırmış olmaları veya borçlarının bulunmaması gerekiyor. Bu tür borçları olmayan araç sahiplerinin, belirledikleri gün ve saat için, funduszeue.info internet adresinden ve 0 88 88 numaralı çağrı merkezinden ücretsiz randevu alarak, muayene istasyonlarına gelmeleri yeterli olacak. Araç sahipleri, muayeneye gelmeden önce TÜVTÜRK randevu aşamasında veya öncesinde borç sorgulaması yapabilirler. Borcu olan araç sahipleri funduszeue.info sitesinden online olarak borçlarını ödeyerek muayeneye gelebilirler. Araç muayene gecikme ücretleri ise istasyonlarda tahsil edilmektedir. Daha fazla bilgi için T.C. Maliye Bakanlığı’nın Vergi İletişim Merkezi 0 funduszeue.info bilgilendirme hattı aranabilir.

9- Araç muayenesi ile ilgili düzenlemeden ne kadar araç yararlanabilir?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yılı verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 5,1 milyon muayenesiz araç bulunmaktadır. Hesaplamalara göre ülkemizde toplam araçların yüzde 28’i muayene süresi gelip de araç muayenesine gelmemektedir. Yani yaklaşık her 4 araçtan 1’i muayenesizdir.

Muayenesiz olan araçların cinslerine göre sıralaması aşağıdaki gibidir,

Binek
Kamyon
Minibüs
Otobüs
Motosiklet
Traktör
Özel Amaçlı
Toplam

Muayene oranlarının en düşük olduğu araç cinsleri traktör ve motosikletlerdir. Ülkemizdeki traktörlerin yüzde 70’i, motosikletlerin de yüzde 80’i muayeneye gelmemektedir. Kanun düzenlemesiyle, bu iki araç cinsinin muayeneye gelme oranının artacağına inanıyoruz.

Araçlar ne kadar süreyle muayeneye gelmeli?

Ülkemizde kanunlara göre

  • Hususi veya resmi binek otomobil, trafiğe çıktıkları ilk 3 yılın sonrasında iki yılda bir
  • Taksi, kamyon, otobüs, minibüs, TIR gibi ticari araçlar ilk yılın sonrası her yıl
  • Motosikletler, ilk 3 yılın sonunda iki yılda bir,
  • Traktörler, ilk üç yılın sorasında üç yılda bir,

periyodik araç muayenesine gelmek zorundadır.

Muayene ücreti ne kadar?

Yılı Fiyat Listesi (KDV Dahildir)
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker,02TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork,20TL
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet84,96TL

 

Ara&#; muayene gecikme bedelleri yeniden d&#;zenleniyor

Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle gecikilen her ay için araç muayene bedelinin yüzde 5'i olarak hesaplanan gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranında yeniden belirlenecek.

TÜVTÜRK'ten AA muhabirine yapılan açıklamaya göre, hesaplanan toplam gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranlarına ve aracın muayeneye geliş tarihine göre değişiklik gösterebilecek.

Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, ,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise ,71 TL yerine 74,68 TL olacak.

Muayene gecikme süreleri için bir sınır yok

31 Aralık 'e kadar geçerli yeni düzenlemenin tüm araç tipleri için geçerli olduğunu açıklayan TÜVTÜRK, gecikme süreleri için de bir sınır olmadığını duyurdu. Buna göre, düzenlemeden muayenesi 1 ay geciken araçlar gibi 5 veya 10 yıldır muayeneye gelmeyen araçlar da faydalanabiliyor.

Öte yandan, araç muayene işleminin gerçekleştirilmesi için araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), trafik para cezası veya otoyol geçiş borcu da bulunmaması gerekiyor.

Yeni düzenlemeyle sadece araç muayene gecikme ücretlerine değil, söz konusu diğer borçların gecikmelerine de önemli indirim imkanı getirildi. Böylece yapılandırmadan faydalanan ve bu borçları nedeniyle uzun süre aracını muayeneye ettiremeyen araç sahipleri için önemli bir imkan doğuyor.

Her bir taşıt için MTV, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek.

Araç muayene hizmeti randevularının "funduszeue.info" internet sitesinden, "0 88 88" numaralı çağrı merkezinden ve e-devlet üzerinden tüm araç sahiplerine ücretsiz olarak verildiği belirtildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Muayene Gecikme Cezası &#;creti Aylık Ne Kadar Ve Nereye &#;denir? (Araba, Motosiklet, Otob&#;s Ve Tır)

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Araç muayene ücreti, Ulaştırma Bakanlığı ve TÜVTÜRK tarafından belirlenerek açıklanır. Günümüzde her ilde bazı araç muayene istasyonları vardır. Aynı zamanda çoğu ilçede de araç muayene merkezleri vardır. Muayene gecikme cezası ücreti aylık ne kadar ve nereye ödenir?İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Aracın zorunlu muayenesini yaptırmak isteyen araç sahipleri de TÜVTÜRK resmi internet sitesinden randevu aldıktan sonra belirlenmiş olan gün ve saatte araçlarını da muayeneye götürebilirler.

Muayene Gecikme Cezası Ücreti Aylık Ne Kadar ve Nereye Ödenir?

Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmiş olan yeni düzenleme sayesinde gecikilen her ay için araç muayene bedelinin yaklaşık yüzde 5'i şeklinde hesaplanan gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranında da yeniden belirlenir. TÜVTÜRK'ten yapılan bir açıklamaya göre, hesaplanmış olan toplam gecikme bedeli ise, aracın muayeneye geliş tarihine ve aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranlarında göre değişiklik gösterebilir.

Haberin Devamı

Yeni gerçekleştirilen düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl kadar geciktirmiş olan bir otomobil sahibi, ,08 TL gecikme cezasının yerine yaklaşık olarak 14,36 lira öder. 5 yıl hiç muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödemesi gereken gecikme bedeli ise, ,71 lira yerine 74,68 lira olarak belirleniyor. 31 Aralık 'e kadar geçerli olan yeni düzenlemenin bütün araç tipleri için geçerli olduğunu söyleyen TÜVTÜRK, gecikme süreleri için de herhangi bir sınır olmadığını da duyurdu. Buna göre, yapılan düzenlemeden sonra muayenesi 1 ay kadar geciken araçlar gibi 5 ya da 10 yıldır hiç muayeneye gelmeyen araçlar da yararlanabiliyor.

Araç muayene ücretlerinde ise bu tarife, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranlarında artırılarak, KDV dahil lira ila liraya kadar yükseldi. Karayolu Trafik Kanunu ve Karayolu Taşıma Kanunu ile bu kapsamda bulunan yönetmeliklerde düzenlenen ceza, belge ve muayene ücretleri ise, yılı için yeniden belirleniyor. Bu ücretlerde ise, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği sayesinde yılı için belirlenmiş olan yüzde ’lik yeniden değerleme oranında bir artışa gidildi. Araç türlerine göre ’de uygulanacak olan KDV dahil olmak üzere araç muayene ücretleri ise TL bazında şu şekildedir:

Haberin Devamı

KDV dahil muayene ücretleri ise; kamyon, otobüs, çekici ve bazı tankerlerde ,86 liradan ,58 liraya, minibüs, otomobil, kamyonet, özel amaçlı taşıt, römork, arazi taşıtı ve yarı römorklarda ise; ,88 liradan ,40 liraya, motosiklet, traktör ve motorlu bisikletlerde de ,98 liradan ,42 liraya kadar yükseldi.

Geciken Muayene Bedelleri

Muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsil edilmesi gereken yaklaşık %5 gecikme bedeli yerine ise;

Kanunun yayımlanmış olduğu tarihten itibaren (yayımlandığı ay da dahil olmak üzere) araç muayenesinin yapılmış olduğu tarihe kadar; aylık %0,75 oranında esas alınır.

Kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmesi gereken gecikme bedelinde ise; Yİ-ÜFE aylık değişim oranları da uygulanır.

Haberin Devamı

Hesaplanan toplam gecikme bedeli ise, aracın muayeneye geliş tarihine ve aylık Yİ-ÜFE oranlarına göre değişiklik gösterir ve yeni yapılan düzenlemeye göre araç muayenesi;

3 ay gecikmiş olan bir otomobil 56 TL gecikme cezası yerine ise 7 TL,

6 ay gecikmiş olan bir traktör ise 57 TL gecikme cezası yerine 5 TL olarak belirleniyor.

Araç sahiplerinin yapılan bu düzenlemeden yararlanabilmesi için belirli bir gecikme süre sınırı bulunması gerekmez. Gerçekleştirilen düzenlemeden, muayenesi ise, 1 ay geciken araçlar da yararlanabildiği gibi, 5 ya da 10 yıldır muayeneye gelmeyen araçlar da faydalanabilir. Gecikme bedeli tutarları ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası