yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi olunur mu / S.S.S – Akademisyenlik

Yüksek Lisans Yaparken Araştırma Görevlisi Olunur Mu

yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi olunur mu

S.S.S &#; Akademisyenlik


  • Akademisyenlik İçin Yüksek Lisans Şart mı?
  • Tezsiz Yüksek Lisans İle Araştırma Görevlisi Olunur mu?
  • Tezsiz Yüksek Lisans Sonrası Doktoraya Devam Edebilir miyim?
  • Akademisyenlik İçin İngilizce Şart mı?
  • Akademisyen Olmak İçin Tezli Yüksek Lisans mı Gerekiyor?
  • Tezsiz Yüksek Lisans İle Akademisyen Olabilir miyim?
  • Tezli Yüksek Lisans Yapınca Akademisyen Olabilir miyim?

<< Sık Sorulan Sorular Sayfasına Geri Dön


Akademisyenlik İçin Yüksek Lisans Şart mı?

Akademik kariyer için yüksek lisans eğitimi şart değildir. Lisans eğitiminizi bitirdikten sonra not ortalamanız 4 üzerinden en az 3 ve ALES puanınız en az 80 ise lisans mezunu olarak doktoraya başvurabilirsiniz.

Eğer bu şartları sağlamıyorsanız ve akademik kariyer hedefliyorsanız tezli yüksek lisans programı şarttır.

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

 

Tezsiz Yüksek Lisans İle Araştırma Görevlisi Olunur mu?

Araştırma görevliliği için yüksek lisans zorunluluğu yoktur. Tezli yüksek lisans mezunlarının araştırma görevliliği başvurularında şansı daha yüksek olabilir. Bunun sebebi tez çalışması yapan bir kişinin bilimsel araştırma tecrübesinin daha fazla olmasındandır. Ancak bu durum tamamen başvuru yaptığınız okul ve bölümle alakalı olarak değişmektedir. Sonuç olarak tezsiz yüksek lisans mezunu veya öğrencisi olarak da araştırma görevlisi olabilirsiniz.

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

 

Tezsiz Yüksek Lisans Sonrası Doktoraya Devam Edebilir miyim?

06/02/ tarihine kadar mezun olup tezsiz yüksek lisans diplomanızı aldıysanız tezli yüksek lisans mezunları gibi doğrudan doktora başvurusunda bulunabilirsiniz. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre bu tarihten sonra alınan tezsiz yüksek lisans diplomaları ile doktora başvurusu yapılamamaktadır.

 

Akademisyenlik İçin İngilizce Şart mı?

Akademik kariyer için yabancı dil gerekliliği konusunda yönetmelik maddesi şöyle der:

MADDE 6 &#; (1) Bu yönetmelik kapsamındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda genel olarak;

  1. b) Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada ALES&#;den en az 70, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) en az 50 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,

şartı aranır.

Bkz: Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

 

Akademisyen Olmak İçin Tezli Yüksek Lisans mı Gerekiyor?

Doktora başvuruları için iki seçeneğiniz var:

  • Lisans mezunu olarak başvurabilirsiniz. Bunun için koşullar: lisans not ortalamanızın 4 üzerinden en az 3 olması ve ALES puanınızın en az 80 olmasıdır.
  • Diğer bir seçenek ise tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmanızdır.

Sonuç olarak akademisyenlik için tezli yüksek lisans diplomanız ile veya gerekli şartları sağlıyorsanız lisans diplomanız ile de kabul edilebilirsiniz.

Tezsiz yüksek lisans eğitiminin doktora başvurularında bir geçerliliği bulunmamaktadır. ( öncesi mezunlar hariçtir)

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

 

Tezsiz Yüksek Lisans İle Akademisyen Olabilir miyim?

Tezsiz yüksek lisans mezunu olarak yapılan doktora başvuruları, yönetmelikte yapılan değişiklik sonrası kaldırılmıştır. Akademisyen olmak istiyorsanız tezli yüksek lisans mezunu olmanız gerekir. (Lisans not ortalaması ve ALES şartını sağlıyorsanız doktoraya lisans mezunu olarak da başvurabilirsiniz.)

Bkz: Akademik Kariyer İçin Yüksek Lisans

 

Tezli Yüksek Lisans Yapınca Akademisyen Olabilir miyim?

Tezli yüksek lisans mezunu herkes akademisyen olamaz. Bunun çeşitli sebepleri olabilir; Örneğin tezli yüksek lisans mezunu olsanız dahi bir üniversiteden doktora kabulü alamayabilirsiniz. Veya doktora eğitiminizi bitirseniz dahi bir yükseköğretim kurumunda öğretim görevlisi olarak görev alamayabilirsiniz. (kadro yetersizliği vb nedenlerden dolayı)

Akademik kariyer imkânları, sizin başarınız kadar alanınızdaki öğretim görevlisi ihtiyacına da bağlıdır.

Araştırma görevlisi nasıl olunur? Üniversitede, yurtdışında veya araştırma görevlisi iken

En az dört y&#;ll&#;k bir lisans bölümü mezuniyetinden sonra ara&#;t&#;rma görevlili&#;i, tercih edilen mesleklerden bir tanesidir. Üniversitede akademisyen olmak isteyenlerin ö&#;retim üyesi olma yolunun ba&#;lang&#;c&#; buradan geçer. Akademisyenlik yoluna ad&#;m atmak için ise baz&#; kriterler yerine getirilmelidir. Peki, ara&#;t&#;rma görevlisi nas&#;l olunur?

Üniversitede Ara&#;t&#;rma Görevlisi Nas&#;l Olunur?

Lisans Not Ortalamas&#;

Öncelikle bu göreve ba&#;vurabilmeniz için lisans mezunu olman&#;z ve not ortalaman&#;z&#; biraz yüksek tutman&#;z gerekir. Ortalaman&#;z&#; ne kadar yüksek tutarsan&#;z üniversitede akademisyen olmaya bir ad&#;m daha yakla&#;m&#;&#; olursunuz! Genelde istenilen en dü&#;ük not ortalamas&#; olmak ile birlikte kendinizi garantiye alman&#;z aç&#;s&#;nda mutlaka not ortalaman&#;z&#; üzerinde tutman&#;z önem ta&#;&#;r. Yüksek lisans puan&#; sizi akademisyenli&#;e daha fazla yak&#;nla&#;t&#;racakt&#;r.

ALES Puan&#;

Üniversite ilanlar&#;nda olmazsa olmaz kriterlerden birisi de Akademik Personel ve Lisansüstü E&#;itimi Giri&#; S&#;nav&#; (ALES) puan&#;d&#;r. Her y&#;l, y&#;lda üç defa olmak üzere gerçekle&#;tirilen daha çok genel kültür ve yetenek seviyesini ölçen bir s&#;navd&#;r. S&#;nav tarihleri ÖSYM taraf&#;ndan ilan edilir ve adaylar buna göre s&#;navlara girer.

Genelde üniversiteler ALES &#;art&#;n&#; en az 70 puan olarak belirlerler. Bu yine üniversitelere göre de&#;i&#;ir. Akademisyen olmak istiyorsan&#;z en az 70 s&#;n&#;r&#;n&#; bilerek s&#;nava çal&#;&#;t&#;&#;&#;n&#;zda, hayallerinize daha da yakla&#;aca&#;&#;n&#;z&#; göreceksiniz. Üniversiteler ALES puan&#;n&#;n yüzdesini alarak hesaplama yapacaklar&#; için buradan da ne kadar yüksek puan al&#;rsan&#;z sizin için daha iyi olacakt&#;r.

Yabanc&#; Dil Puan&#;

&#;ngilizce bilmeden akademisyen olunmaz! Bunun için üniversiteler ÖSYM taraf&#;ndan yap&#;lan Yabanc&#; Dil Bilgisi Seviye Tespit S&#;nav&#; (YDS) veya YDS’den daha kolay oldu&#;u dü&#;ünülen Yüksekö&#;retim Kurumlar&#; Yabanc&#; Dil S&#;nav&#;’ndan (YÖKD&#;L) al&#;nan puan&#; da kadro al&#;m&#; esnas&#;nda de&#;erlendirmeye al&#;r. Bu iki s&#;navdan birine girmeniz yeterli olacakt&#;r. Genelde istenilen puan baraj&#; 65 oldu&#;u için en az bu puan&#; almaya çal&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z. Üniversiteden üniversiteye istenilen dil puan&#; de&#;i&#;ir. Bu yüzden üniversite sayfalar&#;ndan takip etmeniz gerekir. E&#;er yeterli &#;ngilizce e&#;itimi almad&#;ysan&#;z mutlaka bir kursa yaz&#;lman&#;zda fayda var. Dil puan&#; da di&#;er adaylar&#; eleme aç&#;s&#;ndan size art&#; puan kazand&#;racakt&#;r.

Yaz&#;l&#; ve Sözlü S&#;nav

Üniversiteler her y&#;l gerekli gördükleri kadrolar için ilana ç&#;kar. Bu ilanlarda gereken özellikler ve yap&#;lacak s&#;navlar&#;n tarihlerine ili&#;kin bilgiler sizlere sunulur. Üniversiteler kadro al&#;mlar&#;nda adaylar&#; yaz&#;l&#; ve sözlü s&#;nava tabi tutar. Akademisyen olmak için üniversiteler taraf&#;ndan yap&#;lan yaz&#;l&#; ve sözlü s&#;navlardan yeterli puanlar&#; alman&#;z gerekir. Bu s&#;navlardan ne kadar yüksek puan al&#;rsan&#;z asil olarak s&#;ralamada yer alma &#;ans&#;n&#;z artacakt&#;r. Bütün al&#;nan puanlar ve s&#;navlar&#;n sonuçlar&#;na göre üniversitelerin enstitüleri taraf&#;ndan asil ve yedekler aç&#;klanarak belli bir s&#;ralama dahilinde ara&#;t&#;rma görevlisi al&#;m&#; gerçekle&#;tirilir.

Yüksek Lisans Yaparken Ara&#;t&#;rma Görevlisi Nas&#;l Olunur?

Yüksek lisans yaparken üniversitelerin belirledi&#;i kriterlere uygunsan&#;z belirtilen kadro ilanlar&#;na ba&#;vuru yapman&#;z yeterlidir. Kadro al&#;m süreçleri yine ayn&#; &#;ekilde yüksek lisans ö&#;rencisi için de geçerlidir. Yüksek lisans yapt&#;&#;&#;n&#;z bölümün ara&#;t&#;rma görevlisi aç&#;&#;&#; varsa bu alana ba&#;vuru yapman&#;z daha avantajl&#;d&#;r. Hocalar ile uyumunuz ne kadar iyiyse kadroya al&#;m süreciniz sizin için daha rahat olur.

Yurt D&#;&#;&#;nda Ara&#;t&#;rma Görevlisi Nas&#;l Olunur?

Yurt d&#;&#;&#;nda çal&#;&#;maya karar verdiyseniz süreç biraz daha zorla&#;&#;yor. Öncelikle çal&#;&#;mak istedi&#;iniz ülke ve üniversiteyi belirlemeniz gerekir. Bundan sonraki a&#;amalarda dil engeli önünüze ç&#;kabilir. Çünkü gidece&#;iniz ülkede yabanc&#; dil olarak &#;ngilizcenin yan&#;nda kendi konu&#;tuklar&#; dili bilmenizi de isteyebilirler.

Ayr&#;ca bizde geçerlili&#;i olan YDS ve YÖKD&#;L s&#;navlar&#;n&#;n maalesef yurt d&#;&#;&#;nda geçerlili&#;i yoktur. Bu yüzden sizden Test of English as a Foreign Language (TOEFL) gibi &#;ngilizce yetkinli&#;inizi ölçecek s&#;navlara girmenizi zorunlu tutabilirler. Bu tür s&#;navlar&#;n uluslararas&#; geçerlili&#;i bulunmaktad&#;r.

S&#;nav ücreti pahal&#; oldu&#;u için alaca&#;&#;n&#;z puan&#; garantileme aç&#;s&#;ndan bir kursa yaz&#;l&#;p o &#;ekilde s&#;nava girmeniz daha mant&#;kl&#; olur. Ayr&#;ca Türkiye’den al&#;nan lisans diplomas&#;n&#;n yurt d&#;&#;&#;nda geçerli olup olmamas&#; sorun olabilir.

Yurt d&#;&#;&#;nda akademisyen olma a&#;amas&#;n&#; daha sa&#;l&#;kl&#; sürdürebilmeniz için tercih etti&#;iniz üniversite ile ileti&#;ime geçip kriterler hakk&#;nda bilgi edinmeniz gerekir. Görü&#;tü&#;ünüz üniversiteden olumlu yan&#;t ald&#;&#;&#;n&#;z takdirde hem kariyeriniz hem de öz geçmi&#;iniz için önemli katk&#;lar&#; olacak imkanlara sahip olabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Öğretim görevlisi atamalarına 'tezli yüksek lisans' şartı getirildi

Yükseköğretim Kurulu'nca (YÖK) öğretim görevlisi olarak atanabilmek için tezli yüksek lisans mezunu olmayı zorunlu kılan koşul, yeniden yönetmelikteki yerini aldı.

Danıştay Sekizinci Dairesi'nin 17 Mayıs tarihli kararında, öğretim üyesi dışında öğretim elemanlı kadrolara yapılacak atamalardaki usul ve esasları belirleyen, ilgili mevzuattaki öğretim görevlisi olmak için "en az tezli yüksek lisansa" sahip olma koşulunun yürütmesi durdurulmuştu.

Yükseköğretim Kurulu, bu karar üzerine zorunlu olarak tezsiz yüksek lisans mezunlarının da öğretim görevlisi olabilmesinin önünü açan yönetmelik değişikliğini 3 Ekim 'da yapmıştı.

YÖK, öğretim görevliliğine atanmada "kalite" çıtasını yükseltme politikasının gereği olarak söz konusu mahkeme kararına itirazda bulundu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, YÖK'ün itirazı haklı bulundu ve "en az tezli" ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin karar kaldırıldı.

ATANMAYA HAK KAZANANLARIN HAKKI KORUNDU

YÖK'ün bu mahkeme kararı üzerine değişiklik yaptığı "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Düzenlemeyle, bugün itibarıyla meslek yüksekokullarının uzmanlık alanlarındaki öğretim görevlisi kadroları haricindeki üniversitelerin tüm yükseköğretim birimlerinde, öğretim görevlisi kadrolarına başvurabilmek için, en az tezli yüksek lisans mezunu olmak şartı tekrar yönetmelikteki yerini aldı.

Söz konusu düzenlemede, yönetmelik değişikliği öncesi tezsiz yüksek lisans mezunu olarak öğretim görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazananların hakları korundu.

35 YAŞ İÇİN DE ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Öte yandan YÖK'ün, Danıştay'ın araştırma görevliliğine atanmak için "35 yaş sınırının kaldırılmasına" ilişkin kararıyla da ilgili çalışma başlattığı ve akademik açıdan yaşındaki kişilerin araştırma görevlisi olmasının uygun olmaması düşüncesinden hareketle yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Üniversitelerin herhangi bir bölümü ile ilgili tezli yüksek lisans veya doktora yapan ki&#;iler, ALES ve YDS s&#;navlar&#;ndan yeterli puan&#; ald&#;klar&#; takdirde ara&#;t&#;rma görevlisi olarak çal&#;&#;abilir. Yüksek lisans yapmak için ise önce bir lisans bölümünü bitirmek gerekir. Ara&#;t&#;rma görevlisi üniversitelere ba&#;l&#; olarak görev yapar, üzerinde çal&#;&#;t&#;&#;&#; alanla ilgili ara&#;t&#;rma yapar, bilimsel toplant&#;lara kat&#;l&#;r ve akademik yay&#;n yapar. 

Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olmak için Ko&#;ullar Nelerdir?

Ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için gerekenler &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Tezli yüksek lisans veya doktora mezunu olmak
  • ALES’ten (Akademik Personel ve Lisansüstü E&#;itimi Giri&#; S&#;nav&#;) en az 70 puan almak
  • YDS’den (Yabanc&#; Dil Bilgisi Seviye Tespit S&#;nav&#;) en az 50 puan almak
  • Yaz&#;l&#; s&#;navlar&#; geçmek
  • Sözlü mülakatlardan geçer puan almak

Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olmak için Gerekli E&#;itimler Nelerdir?

&#;yi bir ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için tezli yüksek lisans veya doktora e&#;itimi al&#;nmal&#;, ileri seviyede &#;ngilizce ö&#;renilmelidir. Ayr&#;ca halihaz&#;rda yüksek lisans yapmaya devam eden ki&#;iler de ara&#;t&#;rma görevlisi olabilir. Bunun için ilgili kadroya ba&#;vurmalar&#; ve YDS ile ALES’ten geçerli puan&#; alm&#;&#; olmalar&#; gerekir.

Ara&#;t&#;rma Görevlisi Kaç Y&#;l Okur?

Ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için 6 y&#;l e&#;itim al&#;nmal&#;d&#;r.

Bu süre, lisans ve yüksek lisans e&#;itimine ayr&#;lan zaman&#; içerir. E&#;itimlerini tamamlayan ki&#;ilerin ALES ve YDS puanlar&#;n&#;n da ba&#;vurmak istedikleri üniversitenin taban puan&#;n&#; kar&#;&#;lamas&#; gerekir. Bunun için yabanc&#; dil ve ALES kursuna gitmek önemlidir. 

Kimler Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olabilir?

Ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için ki&#;inin sahip olmas&#; gereken özellikler &#;unlard&#;r:

  • Okumay&#; sevmek
  • Ara&#;t&#;rma yapmay&#; sevmek
  • Ö&#;renmeye aç&#;k olmak
  • Detayc&#; olmak
  • Disiplinli olmak
  • Sorumluluk bilincine sahip olmak

Kimler Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olamaz?

&#;u ki&#;iler ara&#;t&#;rma görevlisi olamaz:

  • Tezli yüksek lisans ya da doktora mezunu olmayanlar
  • YDS’den (Yabanc&#; Dil Bilgisi Seviye Tespit S&#;nav&#;) en az 50 puan almayanlar
  • ALES’ten (Akademik Personel ve Lisansüstü E&#;itimi Giri&#; S&#;nav&#;) en az 70 puan almayanlar
  • Yaz&#;l&#; s&#;navlar&#; geçemeyenler
  • Sözlü mülakatlardan geçer not alamayanlar

Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için ALES’ten (Akademik Personel ve Lisansüstü E&#;itimi Giri&#; S&#;nav&#;) en az 70, YDS’den (Yabanc&#; Dil Bilgisi Seviye Tespit S&#;nav&#;) en az 50 puan almak gerekir.

Ara&#;t&#;rma Görevlisi Maa&#;lar&#; Ne Kadar?

Ara&#;t&#;rma görevlisinin maa&#;&#; TL ile TL aral&#;&#;&#;ndad&#;r.

Ara&#;t&#;rma görevlisi maa&#; aral&#;&#;&#;, birçok faktöre ba&#;l&#; olarak de&#;i&#;ir. Mesela çal&#;&#;&#;lan sektör ve ki&#;inin deneyimi maa&#; üzerinde etkilidir. Örne&#;in devlette TL civar&#;nda maa&#; al&#;n&#;rken bu miktar özel üniversitelerde TL’ye kadar dü&#;er.

Ara&#;t&#;rma Görevlisi Mesle&#;inin Zorluklar&#; Nelerdir?

Ara&#;t&#;rma görevlisi olman&#;n dezavantaj&#; &#;u &#;ekilde aç&#;klanabilir:

  • Ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için pek çok a&#;amadan geçilir.
  • Sürekli ara&#;t&#;rmay&#; gerektirdi&#;i için yorucudur.
  • Kamuda kadro özel üniversitelere göre daha azd&#;r.
  • Baz&#; özel üniversitelerde maa&#;lar dü&#;üktür.

Ara&#;t&#;rma Görevlisi Nerelerde Çal&#;&#;abilir?

Ara&#;t&#;rma görevlisi çal&#;&#;ma alanlar&#; &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Özel üniversiteler
  • Devlet üniversiteleri

Ara&#;t&#;rma Görevlisinin Emeklilik &#;artlar&#; Nelerdir?

Özel sektörde ara&#;t&#;rma görevlisi olarak çal&#;&#;anlar 8 Eylül 'dan sonra i&#;e ba&#;lad&#;klar&#; takdirde sigortal&#;l&#;k süresi önemli olmaks&#;z&#;n gün prim ödeme &#;art&#;n&#; sa&#;lad&#;klar&#;nda erkeklerde 60, kad&#;nlarda 58 ya&#;a gelindi&#;inde emekli olurlar. 1 May&#;s tarihi itibar&#;yla çal&#;&#;maya ba&#;layanlar&#;n ise gün prim ödemesi gerekir. Bu &#;art&#; sa&#;layan erkekler için emeklilik ya&#;&#; 60 ya&#;&#;ndan 65’e kadar devam eder. Kad&#;nlar ise prim süresi &#;art&#;n&#; sa&#;lad&#;klar&#;nda 58 ya&#;&#;nda emekli olur.

Kamuda ara&#;t&#;rma görevlisi olarak çal&#;&#;anlar 8 Eylül itibar&#;yla i&#;e ba&#;lad&#;klar&#; takdirde gereken y&#;l kadar prim öderlerse istedikleri zaman emekli olurlar. Bu süre erkekler için 25 y&#;l, kad&#;nlar için 20 y&#;ld&#;r. Kamuda 1 May&#;s itibar&#;yla i&#;e ba&#;layan ara&#;t&#;rma görevlisi ise gün prim ödedi&#;i sürece erkeklerde 60, kad&#;nlarda 58 ya&#;&#;nda emekli olur.

Devlette Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olmak için Gerekenler Nedir?

Devlette ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için &#;u kriterleri sa&#;lamak gerekir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatanda&#;&#; olmak
  • Yüz k&#;zart&#;c&#; suç i&#;lememek
  • Kasten i&#;lenmi&#; suçlardan ötürü 1 y&#;l veya üzerinde ceza almam&#;&#; olmak
  • Tezli yüksek lisans veya doktora mezunu olmak
  • ALES’ten (Akademik Personel ve Lisansüstü E&#;itimi Giri&#; S&#;nav&#;) en az 70 puan almak
  • YDS’den (Yabanc&#; Dil Bilgisi Seviye Tespit S&#;nav&#;) en az 50 puan almak
  • Yaz&#;l&#; s&#;navlar&#; geçmek
  • Sözlü mülakatlardan geçer puan almak

Devlette Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Devlette ara&#;t&#;rma görevlisi olman&#;n avantajlar&#; &#;u &#;ekilde aç&#;klanabilir:

  • Maa&#; ödemeleri her ay düzenli olarak yap&#;l&#;r.
  • Mesai saatleri düzenlidir.
  • Devlette al&#;nan maa&#;, özel üniversitelerden daha fazlad&#;r.

Özelde Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olmak için Gerekenler Nedir?

Özelde ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için gerekli &#;artlar &#;unlard&#;r:

  • Tezli yüksek lisans veya doktora mezunu olmak
  • ALES’ten (Akademik Personel ve Lisansüstü E&#;itimi Giri&#; S&#;nav&#;) en az 70 puan almak
  • YDS’den (Yabanc&#; Dil Bilgisi Seviye Tespit S&#;nav&#;) en az 50 puan almak
  • Yaz&#;l&#; s&#;navlar&#; geçmek
  • Sözlü mülakatlardan geçer puan almak

Özelde Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Özelde ara&#;t&#;rma görevlisi olman&#;n avantajlar&#; &#;u &#;ekilde aç&#;klanabilir:

  • Ki&#;inin bilgi düzeyini yükseltmesi için özel üniversitelerde daha fazla f&#;rsat&#; vard&#;r.
  • Kütüphane ve ara&#;t&#;rma imkanlar&#; özelde daha fazlad&#;r.
  • Yurt d&#;&#;&#; ve yurt içi kongre seyahatlerini gerçekle&#;tirmek özelde daha kolayd&#;r.

Uluslararas&#; Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olmak için Gerekenler Nedir?

Uluslararas&#; ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için gerekenler &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Uluslararas&#; ba&#;lant&#;lar&#; olan bir üniversitede görev almak
  • Akademik &#;ngilizce bilgisine sahip olmak
  • Uluslararas&#; düzeyde akademik yay&#;n yapmak
  • Uluslararas&#; seviyede geçerli sertifika almak

Uluslararas&#; Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Uluslararas&#; ara&#;t&#;rma görevlisi olman&#;n avantajlar&#; &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Ki&#;inin vizyonunu geli&#;tirmesini sa&#;lar.
  • Uluslararas&#; düzeyde network olu&#;turmas&#;na olanak verir.
  • Yeni ara&#;t&#;rma alanlar&#;n&#; ke&#;fetmesine ve kariyerinde fark yaratmas&#;na imkan tan&#;r.

Yurt D&#;&#;&#;nda Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olmak için Gerekenler Nedir?

Yurt d&#;&#;&#;nda ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için gerekli kriterler &#;unlard&#;r:

  • Yurt d&#;&#;&#;nda çal&#;&#;mak için gerekli i&#;lemleri tamamlamak
  • Yurt d&#;&#;&#;nda çal&#;&#;ma izni almak
  • Gidilecek ülkenin dilini ileri seviyede bilmek
  • &#;leri düzeyde akademik &#;ngilizce bilgisine sahip olmak
  • Yurt d&#;&#;&#;nda geçerli diploma almak
  • TOEFL’dan (Test of English as a Foreign Language) geçer not almak

Yurt D&#;&#;&#;nda Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Yurt d&#;&#;&#;nda ara&#;t&#;rma görevlisi olman&#;n avantajlar&#; &#;unlard&#;r:

  • Ki&#;inin vizyonunu geli&#;tirmesine yard&#;mc&#; olur.
  • Yerelde daha iyi i&#;lerde çal&#;&#;maya katk&#;da bulunur.
  • Bilgi birikimini artt&#;rmak için yurt d&#;&#;&#;nda ara&#;t&#;rma görevlisi olmak önemlidir.

Yüksek Lisans Yaparken Ara&#;t&#;rma Görevlisi Olmak Mümkün mü?

Yüksek lisans yaparken ara&#;t&#;rma görevlisi olmak mümkündür. Yüksek lisans e&#;itimi gören ki&#;iler üniversiteler taraf&#;ndan yay&#;mlanan ara&#;t&#;rma görevlisi ilanlar&#;na ba&#;vurarak gereken kriterleri kar&#;&#;lad&#;klar&#; takdirde ara&#;t&#;rma görevlisi olabilir. Ara&#;t&#;rma görevlisi olmak için yüksek lisans e&#;itimini tamamlama &#;art&#; bulunmamaktad&#;r. Ara&#;t&#;rma görevlisi ilanlar&#;na ba&#;vuru için gerekli olan temel &#;artlar lisans diplomas&#;na sahip olmak ve 35 ya&#;&#;n&#; doldurmam&#;&#; olmakt&#;r. Temel &#;artlar haricinde belirlenen tüm kriterler ilgili üniversite taraf&#;ndan haz&#;rlanmaktad&#;r.

Ara&#;t&#;rma Görevlisi Nas&#;l Giyinir?

Ara&#;t&#;rma görevlisi ve stajyer k&#;yafet tüzü&#;ü kad&#;nlar&#;n gömlek, bluz, pantolon, etek ve erkeklerin gömlek, pantolon giymesi gerekti&#;ini ifade eder.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir