yeşil kil maskesi zararları / KIRAZ: AĞAÇ MI, ÇALI MI? BOTANIK TANIMI VE ÖZELLIKLERI, NE TÜR TÜRLERI, FOTOĞRAF - BAHÇE - 2023

Yeşil Kil Maskesi Zararları

yeşil kil maskesi zararları

Domates çeşitleri arasında, kuzey bölgelerinde açık toprağa yetişebilenler özellikle popülerdir. Sovyet yetiştiricileri tarafından 1976'da geri alınan Moskoviç, tam da böyle ifade eder. Ekimi özellikleri ve bu derlemede çeşitliliğin avantajları hakkında bilgi edinin.

Sınıf açıklaması

Domates "Moskoviç", Arkhangelsk bölgesi, Komi ve Karelia dahil olmak üzere kuzey bölgelerinde yetişebilir. Sebze yetiştiriciliği, riskli tarım bölgesinde yaşayanlar için özel olarak tasarlanmıştır. Bu çeşitlilik sadece hava koşullarını iyi tolere etmekle kalmaz, aynı zamanda iyi bir hasat verir. Bu domatesin bir diğer eşsiz özelliği, düşük yüksekliği (40 cm) nedeniyle bir apartman dairesinde bile yetiştirilebilmesi.

Moskvich çeşidinin temel özellikleri:

  • bir balkonda veya pencere pervazında bile büyümeye uygun, 0.45 m'den yüksek olmayan bir determinant çeşidi;
  • tip - evrensel;
  • 90-110. günde ilk meyvelerin olgunlaşması ile birlikte erken olgun çeşitlilik;
  • açık toprağın filizlenme yoluyla yetiştirilmesi amaçlanmıştır;
  • standart, kompakt, orta yapraklı bir çalı oluşturur, bu nedenle bağlanamaz ve üvey oğlu olmaz;
  • kök sistemi yüzeye yakın durur;
  • gövde kalın, sağlam;
  • oluklu yapraklar, koyu yeşil;
  • 1 sapta 3-4 meyveden 3-4 fırça oluşturulur;
  • 1 burcun verimi yaklaşık 1 kg'dır;
  • verimlilik - 1 metrekare alan başına 6-7 kg;
  • meyveler - yuvarlak, pürüzsüz, parlak kırmızı renkte yoğun bir cilde sahip;
  • fetal ağırlık - 60-80 g;
  • tadı tatlısıdır;
  • küspe - sulu, etli;
  • Çeşitlilik olumsuz hava koşullarını tolere eder, toprağa kolayca uyum sağlar;
  • meyveler çatlamaya karşı dirençlidir;
  • solanöz hastalıklara duyarlı değildir: fusarium, çürük, geç yanıklık, alternariosis, verticillin solgunluğu.

Fotoğraf galerisi

"Moskvich" fide yönteminin yetiştirilmesi önerilir. Olgunlaşma zamanı Temmuz. Damga çeşitleri bağlanamaz, ancak çok fazla meyve olması durumunda, toprağa yakın olacak ve çürüme ile enfekte olabilirler. Ayrıca, domates üvey oğlu olamaz, ancak olgunlaşma süresini 90 ila 110 gün arasında iter.

Biliyor musunDünyada 10 binden fazla domates çeşidi büyüyor: yaklaşık 5 mm çapında minik bir “dut” dan 1.5 kg ağırlığındaki meyvelere.

Avantajlar ve dezavantajlar

  • Moskvich çeşidinin ana avantajları arasında şunlar yer almaktadır:
  • güçlendirilmiş jartiyer gerektirmeyen düşük güçlü gövde;
  • kuzey toprakları için uygun olan üst topraktan besinleri emmek için uyarlanmış bir kök sistemi;
  • 1 kare başına artan çalı sayısı. m bölgesi - 7-8 adede kadar;
  • sadece bahçede değil, hatta dairede yetiştirilebilir;
  • oluklu yapraklar fotosentez yapma kabiliyetinin gelişmiş olması ile karakterize edilir, böylece domates fazla miktarda ek besleyici maddeye ihtiyaç duymaz;
  • çeşitlilik düşük sıcaklıklara, zararlılara ve hastalıklara karşı dirençlidir;
  • zeminde iyi kabul görmüş;
  • fideleri esnetmez;
  • erken gelişmiş;
  • güçlü meyveler 1 aydan fazla bir süre boyunca yırtık bir biçimde saklanabilir.
  • Dezavantajları veya daha doğrusu kuzey türlerinin özellikleri arasında şunlar bulunmaktadır:
  • çok yüksek verimlilik değil - çalı başına 1 kg'a kadar;
  • eğer birçok meyve oluşursa, çalı toprağa yayılmaya çalışır.

Kendi kendine büyüyen fideler

Fidan yetiştirmek için hazırlamanız gerekir:

  • tohumlar;
  • toprak karışımı;
  • yetiştirme kapları.

Biliyor musunDomatesin bilimsel isimlerinden biri de “kurt şeftali” anlamına gelen “Solanum lycopersicum”.Adı, çoğu gece gölgesinin yapraklarının ve gövdesinin toksik olmasıdır.

Optimum iç ortam hava sıcaklığı 18–20 ° С, nem -% 60 - 70 olmalıdır. Toprak karışımı dükkandan satın alınabilir veya bahçeden toprağa stoklanabilir. Her türlü toprak ilk önce dekontamine edilmelidir. Alandaki toprağın da gübrelerle beslenmesi gerekir, ancak depodaki toprak karışımının buna ihtiyacı yoktur. Ayrıca domateslerin iç mekan çiçeklerine uygun olmadığına dikkat edin - besinsel özellikleri yeşil kütlenin arttırılmasını hedeflemektedir. Sebzeler için toprağın farklı bir mineral bileşimine sahip olması gerekir.

Ekimden önce tohumların hastalık ve zararlılara karşı tedavi edilmesi gerekir. Büyüme uyarıcılarını kullanarak biyolojik süreçleri hızlandırın.

Ekim için optimum zamanlama

Çeşit "Moskovich" erken olgunlaşmıştır. İlk fidelerin ortaya çıkmasından ilk hasada kadar geçen süre 90-100 gündür. Burçlar sıkışmadan büyütülürse, mahsulün olgunlaşma süresi 2 hafta artar.

Fide tohumlarını Mart ayının üçüncü on yılında veya Nisan ayının ilk on yılında ekebilirsiniz. Toprağa ekim sırasında fidanın yaşı 50–55 gün olmalıdır.

kir

Domatesler tınlı ve kumlu tınlı toprakları tercih eder, ancak kilden başka herhangi bir toprakta yetişir. Sitenizdeki toprak kil ise, yapısını kum, talaş, turba ve diğer katkı maddeleri ile iyileştirebilirsiniz. Görevleri, toprağın yoğunluğunu azaltmak, havalandırma ve köklere oksijen erişimini artırmak. Ek olarak, toprağı gevşettiğinizde, kökler daha iyi gelişir. Toprağın daima hafif nemli olması ancak yağmur sonrası su birikmemesi de önemlidir.

Domatesler nötr veya neredeyse nötr topraklarda en iyi şekilde büyür.Bölgenizdeki toprak asitliği seviyesinin ne olduğunu anlamak için ölçün. Çok basit bir yol, bir kaşık dolusu toprağı ve bir kaşık dolusu sirkeyi kremsi bir kıvamda karıştırmaktır. Karışım köpürürse, o zaman bu domates için uygun olan bir alkalin reaksiyonudur. Ve değilse, toprak tebeşir veya dolomit unu ile deokside edilir. Aynı amaçla, amonyum sülfat içeren gübreler kullanılır.

Önemli!Domates kök sisteminin tipi ekim yöntemine bağlıdır.Fidelerde, tohumlardan bir güçlü merkezi kök ve birçok filiform yanal kök elde edilir.

Domatesler orta derecede verimli topraklarda çok fazla organik madde içeren iyi yetişir. Verimliliği artırmak için kompost, fide veya potasyum ve fosfor içeren gübrelerin nakledilmesinden 1-2 hafta önce eklenir. Azot içeren gübrelerden kaçının - çalıların yaprak kütlesini yükselterek verimi azaltır.

Ülkede çoğu zararlı kış. Gelecekteki mahsulü korumak için toprak dezenfeksiyonu yapılır. Toprağı, hem tohum ekerken hem de fideleri kalıcı bir yere nakletmeden önce% 3'lük bir potasyum permanganat çözeltisi (potasyum permanganat) ile tedavi edebilirsiniz.

Video: Fide toprağının hazırlanması

Büyüme kapasitesi

Kuzey bölgelerinde, açık alanda domates yetiştiriciliği, sadece fide ile mümkündür. Fide yetiştiriciliği için kaplara ihtiyaç vardır. Olabilir:

  • plastik veya tahta kutular;
  • yoğurt ve diğer süt ürünlerinden paketleme;
  • çiçekçiden özel kaplar;
  • turba bardakları;
  • turba tabletleri.
Büyüme için konteyner seçimi tercihinize bağlıdır. Ana şey, dalış ve toprağa domates ekerken kök sistemine zarar vermemektir.

Tohum hazırlama

Moskvich melez değil bir çeşittir, bu yüzden tohumlar her zaman bir önceki yılda toplanabilir. Çimlenme sağlıklı sarı tohumlar gerektirir. Olası mantar hastalıklarından ılık suyla (55-60 ° C) 15-20 dakika süreyle antifungal ajanlarla dezenfekte edilirler. En yaygın yol, tohumları% 3'lük bir potasyum permanganat çözeltisi ile muamele etmektir. Ek olarak, mağazada çeşitli etkili sentetik ürünler satın alabilirsiniz: Fitosporin, Bactofit, vb.

Tohumlar bir yıldan fazla bir süredir yalan söylüyorsa veya satın alınan tohumların kalitesinden emin değilseniz, onlara bir büyüme uyarıcısı uygulayın. Kolay çimlenme sağlar, çimlenmeyi arttırır, hastalıklara karşı direnci arttırır, büyümesini arttırır. Hazırlıklar uzmanlık kazanabilir ve evrensel hale getirilebilir, yani tüm özelliklere aynı anda sahip olabilir. En sık kullanılanlar Ecogel, Zircon, Novosil'dir. Uyarıcılar, ilacın talimatlarına tam olarak uygun şekilde kullanılır.

Önemli!Tohumları oda sıcaklığındasaklayın(14–18 ° C).Düşük sıcaklıklarda mevsimsel depolama, tohum çimlenme oranını 2 kat azaltır.

Ekim tohumları

Fidan dikimi için kapları deterjanla yıkayın. Onları bir önceki sezonda fide yetiştirmek için kullandıysanız, aynı zamanda sterilize edilmeleri gerekir. Kapları 2/3 toprak karışımı ile doldurun, toprağı ıslatın. Toprak ıslak olmamalıdır, aksi halde tohumlar çürür.

Bardaklar ekim için kullanılıyorsa, her birine birkaç tohum yerleştirilir (1-2). Bunlardan biri filizlenmezse, o zaman stokta ikinci olan bir fide olacaktır. Tohumlara parmağınızla bastırın ve üstüne ince bir toprak tabakası uygulayın. Kutuları kullanırken, bir bant iniş şeması kullanılır. Tohumlar arasındaki mesafe en az 2-3 cm olmalıdır.

Çimlenme işlemini hızlandırmak için kapları plastik ambalaj ile sıkın. Sera etkisi toprağı ısıtır ve geceleri bile büyümeyi destekler. Sürgünler 7-10. Günde görünecektir. Tohumlar filizlendikten sonra, film çıkarılabilir. Fidelerin gerilmesini önlemek için, floresan lambalar kullanarak iyi hava sirkülasyonu ve 14-18 saat gün ışığı sağlayın.

Biliyor musun1984'ten bu yana, NASA projesinin bir parçası olarak Challenger Shuttle Mission'da milyonlarca domates tohumu yerleşti.Daha sonra, uzayın büyüme koşulları ve domateslerin tadı üzerindeki etkilerini incelemek için Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki okullarda yetiştirildiler.

Fide Bakımı

Fide bakımı, doğru iklim koşullarının sağlanması, düzenli sulama, gübreleme, sertleşme ve hastalıkların önlenmesinden oluşur.

Fidelerde 2-3 gerçek yaprak belirdiğinde, dalmaları gerekir. Kutulara ekilen bitkiler için dalış gereklidir. Bu yöntem ismini Fransızca - "piquet" olarak ince sivri bir mandaldan aldı. Fişin yanındaki toprağa bir dübel sokulur ve dikkatlice kaldırılır. Bu, kökün küçük alt kısmını kaldırır. Fide ayrı bir kaba aktarılır. Bu prosedür sayesinde, toprağın derinliklerinde bir çekirdek kökü değil, çalının beslenmesini bir bütün olarak iyileştiren gelişmiş bir mikro kök sistemi oluşturur. Sadece sağlıklı ve canlı görünen fideler nakledilmelidir.

Aynı zamanda ilk fide beslemesini yapmanız gerekir. Bu, bitkilere yeni koşullara alışmaları için gerekli ek besinleri verecektir. Karmaşık gübre ile daldıktan sonra fideleri beslemek en uygundur. "Agricola" ilacı% 15 azot, % 25 potasyum ve% 21 fosfordan oluşur. Bunlar domateslerin ihtiyaç duyduğu 3 temel mikro besindir. Talimatlara göre ilacı kullanın. Aynı iz elementleri veya organik gübreleri içerecek başka bir araç kullanabilirsiniz - mullein veya kuş dışkıları. Beslenme için, kuş dışkıları 1:12 oranında su ile seyreltilir, ve mullein - 1: 7.

İkinci besleme, fide gelişimini arttırmak için ilkinden 2 hafta sonra gerçekleştirilir. Fideleri önce kullanılanla aynı ilaçla beslemeniz gerekir. Gübreyi toprağa uygulamadan önce, onu sulamalısınız, çünkü bitkinin nemli topraktan yiyecek alması daha kolaydır.

Odadaki hava sıcaklığı 18 - 20 ° C, nem -% 60 - 65 arasında tutulmalıdır. Fideler bir ışık kaynağına ulaşma eğilimindedir, bu nedenle gövdeyi orantısız bir şekilde uzatmaktadır. Bundan kaçınmak için fidelerin üzerinde flüoresan lambalar kullanın, bunlar düzgün ışıklandırmaya yardımcı olacaktır. Fidelerin gündüz saatlerinde en az 14 saat olması gerekir.

Fide sertleştirme

Fidelerin iç mekanlarda büyüdüğü koşullar, sert dış mekan ikliminden farklıdır. Bu nedenle, toprağa ekimden 2 hafta önce, fidan sertleşmeye başlar. Toprağa sıcaklık, nem veya transplantasyon anındaki fark - tüm bunlar domatesler için stresli faktörlerdir. Sertleşme, bu faktörlerin bitkiler üzerindeki etki derecesini azaltmak ve onları iklim koşullarını değiştirmek için hazırlamak üzere tasarlanmıştır.

Biliyor musunEğer elinizle domateslerin tepelerine günlük harcıyorsanız, bu onların büyüme hormonunu aktive eder- bu da bitkinin büyümesini ve gelişmesini hızlandıran etilendir.

Domatesli tanklar gündüz vakti 1-2 gün boyunca yağsız ve 15 ° C'nin üzerindeki sıcaklıkta taze havaya çıkarılır. Sertleşme süresi her gün 10-20 dakika artar.

Fide kalıcı bir yerde dikim

Büyüyen domatesler için en uygun alan güneşli olmalı ve nemi korumamalıdır. Toprağı kazmak. Gerekirse, bileşimini daha besleyici hale getirmek için gübre uygulayın. Ve kışı zararlılarını dezenfekte etmeyi unutmayın. Toprağa ekmeden önce domateslerin sulanması gerekir.

Her burcun altına bir delik kazın. Büyüklüğü, nakledilen domatesin kök sisteminin hacminden daha büyük olmalıdır. Bu, toprağın yoğunluğunu zayıflatmak ve kök gelişimini arttırmak için gereklidir. Deliği sulayın, bir çalı yerleştirin ve köklerin etrafındaki zemine bastırın. Bitki uzatılırsa, gövdenin bir bölümünü toprağa kazın - bu kökün büyümesini azaltır ve daha güçlü bir kök sisteminin oluşumu için koşullar yaratacaktır. Çalı etrafındaki toprağı malçla örtün. Erken günlerde, bitki güneşten ve rüzgardan korunmaya ihtiyaç duyar.

Fidelerin 50-55. Günde ekilmesi gerekir. 1 kare için. m. Yaklaşık 7 standart çalılık domates ekebilirsin. Ayrı burçlar arasındaki mesafe 0, 3-0, 4 m'dir.

Sağlıklı bir çalı aşağıdaki belirtilere sahiptir:

  • yükseklik - yaklaşık 25-30 cm;
  • domates 8 gerçek yaprak oluşturmalıdır;
  • kök sistemi iyi gelişmiştir;
  • kök kalındır.
Sökme sırasındaki hava sıcaklığı 15-20 ° C olmalıdır. Domates fideleri donlara ve çok ıslak havalara tolerans gösteremez, bu nedenle bitkileri ılık, kuru havalarda ve sabah toprak donunun yokluğunda toprağa dikmeniz gerekir.

Erken bir hasat yapmak istiyorsanız, filmin altındaki domatesleri mini bir seraya koyun.

Açık bakım özellikleri

Açık alanda domateslerin bakımı, fide için yapılanlarla aynı işlemleri içerir:

  • haftalık sulama;
  • gübre uygulaması;
  • bitki bakımı;
  • hastalık ve zararlıların önlenmesi.

sulama

Domates sulama sanatının ustalaşması çok kolaydır. Temel teknikler:

  • spreyin yaprakların üzerine düşmediğinden emin olun - bu domateslerin bakteriyel enfeksiyonuna katkıda bulunur;
  • Kök bölümünü doyurarak su, burcun etrafına çok yavaş dökülmelidir;
  • Sıvı çamurun ayağınızın altına çarpacağı şekilde su dökmeyin - besinleri toprağın derinliklerine yıkayacaksınız, oradan bitkinin köklerini çıkaramazsınız;
  • nem toprağı 12 cm'den daha derinde doygun hale getirmelidir;
  • akıntıyı gövdeye doğru yönlendirmeyin, mikro kökleri tahrip etmeyin;
  • gece bitkileri sulamayın - nem ve düşük sıcaklıklar hastalık olasılığını arttırır;
  • malç yataklarında nem düzenleyici olarak kullanın.

Açık alanda ve bir serada domateslerin nasıl sulanacağı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Domates için normal sulama yerine, damla sulama kullanılıyorsa güzel olurdu. Damla sulamada kök bölgeye bir damlalıklı dispenser ile su verilir. Bu, su tasarrufu yapmanıza ve bitkiler için en konforlu sulamayı sağlamanıza izin verir. Böyle bir sistemin benzersiz bir özelliği, gübrelerin toprağa benzer bir şekilde uygulanabilmesidir - bunun için onları sistemi dolduran depoya dökmek yeterlidir. Ek bir artı: sulamadan sonra, toprak sürekli bir topaklanmada kalmaz ve köklere oksijen verilir.

Toprak kurudukça sulama yapılır, ancak haftada en az 1 kez.

Üst pansuman

Moskvich domatesi besin açısından fakir topraklarda yetişebilir. Bu nedenle, gübre yapmayı unutursanız, çeşitlilik onu tolere eder. Toprak asitliği 6.0 ila 6.5 pH arasında olmalıdır. Domates zayıf büyürse ve yabani otlar iyi gelirse, o zaman bu asitli topraktır. Deoksidize etmek için kireçtaşı, dolomit unu, tebeşir yapın. Bu, asitlik seviyesini 7.5 ila 7.0 arasında kabul edilebilir bir seviyeye düşürür. Bu tür olaylar, toprağa domates ekmeden önce gerçekleştirilmelidir. Gerekirse, kireçtaşını doğrudan kök bölgeye getirebilir ve sulamaya eşlik edebilirsiniz.

İyot ve borik asitle domates beslemenin özellikleri hakkında bilgi edinin.

Granül gübreler, kademeli olarak aktif madde salınımına sahip ajanlardır. Bu gübreyi kök altına 1 kez ekleyin ve 2 ay boyunca yeteri kadar yiyin - bu sıvı çözeltilerle 4 üst pansumanın yerini alacak. Azot açısından, fosfor ve potasyumlu gübreler, her gübrenin eşit oranlarında dengelenebilir. İz elementlerin fazlalığı, domatesleri ve eksikliklerini de olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, bazı maddelerin yeterli olmadığından eminseniz - sadece pakette belirtilen dozun yarısını toprağa uygulayın.

Eğer domatesler yumurtalıkları doğru bir şekilde oluşturduysa ve döllenmişse, daha sonra gübrelerin uygulanması zaten pratik değildir.Toplam standart üst pansuman sayısı 3'tür. Bu gübre uygulamasıdır:
  • Toprağa ekimden 10 gün sonra;
  • tomurcuklanma aşamasında (bir öncekinden yaklaşık 10-15 gün sonra);
  • aktif çiçeklenme ve meyve oluşumu aşamasında (öncekinden 2 hafta sonra).

Önemli!Domateslerin 3 temel gübreyle beslenmesi gerekir: azot, fosfor ve potasyum.Azot yaprak gelişimi için esastır, fosforçiçek gelişimiiçin esastırve potasyumbitki sağlığıiçin esastır.

Çalıların dikilmesi ve bağlanması

Çeşit "Moskoviç" kısma gerektirmez. Ancak bahçıvanlar eğer yanal sürgünleri çıkarmazsanız, ilk meyvelerin olgunlaşmasının 1-2 hafta sonra gerçekleştiğini unutmayın. Pasynkovka, 0, 5 cm yükseklikte yan sürgünlerin çıkarılmasından ibarettir.

Çeşitliliğin de bağlanması gerekmez. Bununla birlikte, büyük bir meyve kütlesi ile, toprağa doğru eğilmeye başlar, bu da geç yanıklık ve diğer hastalıklarla enfeksiyon riskini arttırır. Dikey bir şekli korumak için, burcu bir dübel bağlanır. Kilo bakımı için destek görevi görür ve aynı zamanda bitkilerdeki hava sirkülasyonunun iyileştirilmesine yardımcı olur. Подвязывание можно провести дважды на высоте 20–22 и 30–35 см.

Материал для подвязки — ленточки из мягкой ткани. Они не травмируют ствол и хорошо выполняют свои задачи. В магазинах также продаются специальные клипсы из мягкого пластика для подвязывания кустов. Эти клипсы можно применять как для горизонтальной, так и для вертикальной поддержки ствола и ветвей.

Toprak bakımı

К основным видам почвенных работ относят:

  • yabani otlar ayıklamak;
  • аэрацию (рыхление);
  • malç;
  • hilling.
На небольших плантациях удаление сорняков происходит вручную с помощью садовой мотыги или косилки для травы. Легче всего удалять траву на второй день после полива, совмещая это с рыхлением почвы. Молодые сорняки не только легче удалять, помимо этого они не истощают почву и не создают больших куч органики, в которых могут поселяться вредители.

Мульчирование — ещё один способ борьбы с сорняками. Мульча — это органический или синтетический материал, уложенный на землю, чтобы улучшить состояние почвы и обеспечить здоровье растений. Древесная щепа, листья, обрезки травы, древесная стружка и компост — органические разновидности мульчи. Спанбонд, агроволокно и другие материалы относятся к синтетическим разновидностям.
  • Преимущества мульчирования:
  • предотвращает уплотнение и эрозию почвы;
  • подавляет рост сорняков;
  • захватывает и удерживает влагу в почве;
  • защищает корни от жары;
  • оберегает корни от почвенных заморозков;
  • защищает растения от вредителей;
  • улучшает питательность почвы.

Покрывать мульчей рекомендуют всё пространство между кустами. Чтобы предотвратить рост сорняков, слой мульчи должен быть не менее 7 см.

Biliyor musunНа урожайность влияет свет, который томат получает от солнца, а также отражающийся от поверхности. Мульча красноватого оттенка отражает длину волн, увеличивающих урожайность на 15–20 %.

Окучивание относится к мероприятиям, которые имеют как сторонников, так и противников. Окучиванием называют формирование своеобразного холмика из грунта вокруг растения. Это утепляет корневую зону и способствует росту корней. Хорошо развитая корневая система способна получить из почвы больше питательных веществ, а значит и сформировать более сильное растение с хорошим урожаем.

Противники окучивания считают, что процесс целесообразен для картофеля, так как повышает урожайность. Первое окучивание проводят через 2 недели после высадки томатов в грунт, второе — во время цветения.

hasat

Созревание первых томатов происходит на 90-й день после появления всходов. Плоды созревают постепенно в течение всего июля. Урожай с одного куста составляет около 1 кг томатов. С плантации в 1 кв. м собирают около 7 кг, в зависимости от того, сколько растений там высажено.

Узнайте подробнее о том, как правильно хранить помидоры в домашних условиях.

В собранном виде плоды «Москвича» могут лежать и не портиться до 1 месяца. Если вы собираетесь хранить плоды, то в процессе сбора удаляйте плодоножки. Уложите урожай в ящики и храните в сухом, проветриваемом помещении при температуре выше 5–10 °С.

Уход за томатами «Москвич» чрезвычайно прост. Это растение не только может расти в условиях крайнего севера, но и самостоятельно обеспечивать себя питательными веществами. Уход за этими помидорами вполне возможен даже для новичков.

Tatlı ve ekşi sulu vişnelerin tadı çocukluğundan beri herkese tanıdık geliyor. Kiraz ağaçları dünyadaki bahçelerde yetişir. Makale, bu meyve ağacı hakkında bilgi verir: botanik özellikler, nereden geldiği ve nasıl düzgün bir şekilde yetiştirileceği.

Vişnenin adı ve kökeni tarihi

"Kiraz" adının kökeninin birkaç dilli sürümü vardır:

  • Latince "viscum" ("kuş tutkalı") kelimesiyle ortak bir kökü vardır; bu, "kiraz" kelimesinin "yapışkan ağaç" olarak çevrildiği anlamına gelir;
  • "kızıl" anlamına gelen Yunanca "vissiviya" dan geliyor;
  • Eski Slavlar Vyshen adını taşıyan Hindu tanrısı Vishnu adına, yani “En Yüksek”, yani kiraz, Tanrı'nın bir ağacıdır.

Biliyor musunJapon sakura da kiraz, fakat meyveleri yenmez.Buna rağmen, Japonlar bu ağacı çok seviyorlar, çünkü büyüleyici pembe çiçekleri onlar için iyi bir pirinç mahsulünün işareti.

Bu versiyonlardan hangisi doğrudur, hikaye sessizdir, ancak antik çağlardan beri kiraz ağaçlarının yetiştirildiğine dair çok fazla kanıt vardır. Danimarka ve İsviçre topraklarında, arkeologlar kazık binalarının eski sakinlerinin bu taş meyvelerin tadını çıkardıklarına dair kanıt buldular.

VIII yüzyılda. MÖ. e. kiraz bahçeleri, Kral II. Sargon mahkemesinde büyüdü. 5. yüzyılda antik Yunan tarihçi Herodot MÖ. e. Zamanında kirazlardan karaciğer yemekleri için içecekler ve soslar hazırlandığını ve ağaçların kış için yalıtıldığını belirtti.

Roma İmparatorluğu'nda, 1. yüzyılda kiraz düştü. MÖ. e. Küçük Asya Kerasunt şehri Komutan Lucullus tarafından getirildi. Romalılar yeni meyveler Kerasunto meyvelerini (lat. Cerasi) çağırmaya başladı. Bu nedenle "kiraz" adı.

Cherry, Bizans krallığından Kiev Rus'a geldi. Moskova'da kiraz bahçelerinin XII. Yüzyılda ekilmeye başladığı düşünülmektedir. Yuri Dolgoruky liderliğinde. Ancak XV yüzyıla kadar. kiraz bahçeleri de dahil olmak üzere meyve bahçeleri, manastırlardaki rahipler tarafından yetiştirildi. Zamanla, her yerde kiraz yetiştirilmeye başlandı.

Botanik Tanım ve Karakterizasyon

Ayrıca öğrenin

Kirazları kirazlardan nasıl ayırt edebilirim? Kiraz bitkisi, Rosaceae, Rosaceae familyası, Plum cinsi Plum, subgenus Cherry cinsi olan Dicotyledons sınıfına aittir.

Tüm türler arasında en yaygın olanı Tatlı Kiraz ve Ortak Kiraz'tır. Daha eski bir kültür tatlı kirazdır.

Bu makale, endüstriyel ve özel bahçelerde yetiştirilen sıradan vişne adamıştır.

Doğal doğada oluşmaz. Bir ağaç 5 metre yüksekliğe ulaşabilir ve 2 veya 3 yıl boyunca meyve verebilir.

Kök sistemi

Kiraz ağacı, köksapın iskeletini oluşturan yatay ve dikey köklerden ve ayrıca daha küçük işlemlerden oluşan kök tipinde kök sistemini oluşturur. Bitkinin yeraltı kısmı çok güçlüdür: dikey çubuklar 1, 5-2, 5 m derinliğe ulaşır ve yatay köklerin çapı tepenin çapından 1, 5 kat daha fazladır.

Kök boynundan gelen yatay dallar 10-30 cm derinlikte başlar, bu nedenle, köksapı yaralamamak için toprağı kök daire içinde çok dikkatli bir şekilde yetiştirmek gerekir.

Levha türü

Yaprak Özelliği:

  • petioles üzerinde dönüşümlü olarak büyür;
  • geniş, uzun ve sivri bir elipsin şekli;
  • renk ön tarafta koyu yeşil ve arkada hafif açıktır;
  • parlak yüzey;
  • uzunluk - 5-8 cm.

Meyvelerin çeşitleri ve çeşitleri

Kiraz meyveleri sertleşir.

Aşağıdaki özelliklerle karakterize edilirler:

  • şekil - yuvarlak ve oval;
  • ağırlık - 3-10 g;
  • renk - kırmızı, bordo, koyu kırmızı, siyah;
  • cilt ince ve pürüzsüzdür;
  • hamuru çok sulu;
  • kemik 0, 5-1, 5 cm çapında yuvarlaktır;
  • tadı ekşi, tatlı ve tatlı ve ekşidir.

Çiçeklenme dönemi

Bir ağaç çiçek açtığında, gür beyaz veya pembemsi bir çiçek ile kaplanır. Kiraz ilkbaharda çiçek açar, ancak dönem bölgeye ve çeşitliliğe bağlıdır: erken dönem için, bu Mart ayı sonu, sezon ortasında - Nisan ayı sonlarında - Mayıs sonu için.

Olgunlaşma zaman

Olgunlaşma süresi, bölgedeki çeşitlilik ve hava durumuna da karşılık gelir. Güneyde mayıs ayının sonunda serinletici sulu meyveleri tadabilirsiniz. Ayrıca orta bölgelerde daha sonraki çeşitlerin meyvelerinin tadını sadece Ağustos ayının son haftasında çıkarabilirsiniz.

Meyvelerin faydalı özellikleri

Cherry, zengin besin içeriği nedeniyle haklı olarak “ev eczane” sayılabilir.

Bileşiminde, varlığı:

  • vitaminler: A, E, C, P ve B grubu;
  • makrobesinler: potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve sodyum;
  • eser elementler: demir, çinko, bakır, manganez, flor, molibden, iyot, kobalt.

Önemli!Tohumları ile meyveleri yiyemezsiniz - ikincisi amigdalin'in toksik maddesini içerir.

  • Böylesine zengin bir kimyasal elementler kümesi kirazın tüm bileşenlerini (meyveler, yapraklar ve odun) aşağıdaki özellikleri verir:
  • bakterisit etki;
  • kan durumunu iyileştirir: pıhtılaşma süresini azaltır, hemoglobini arttırır;
  • kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu bir etki: kan basıncını düşürür, kan damarlarını güçlendirir, kalp krizi riskini azaltır;
  • sindirim sisteminin işleyişinin normalleşmesi: kabızlığın varlığında iştah artışı, hafif müshil etkisi;
  • kanser önleme;
  • balgam söktürücü ve ateş düşürücü etki.

İyileştirme özellikleri sadece meyvelerde değil aynı zamanda saplarda, yapraklarda ve tahtalarda da bulunur . Dekoksiyon ve infüzyon hazırlamak için kullanılırlar. Kirazlar diyabet, mide ülseri ve gastrit yanı sıra alerjisi olanlar için kontrendikedir.

Bu konuyla ilgili makaleleri de okuyun:

Kiraz ağacı uygulamasının özellikleri Kirazın farklı kısımlarının faydaları

Tiroid bezi için kiraz kabuğu uygulamasının özellikleri Kirazın farklı kısımlarının yararları

Hemoroitlerin kirazlı kemik ile tedavi edilmesinin özellikleri

Kiraz dallarının uygulama özellikleri Kirazın farklı kısımlarının yararları

Vişne dallarından çayın kullanımı nedir? Farklı kiraz parçalarının faydaları

Özellikle kiraz yapraklarının kullanımının yararları ve zararları Kirazın farklı bölümlerinin yararları Tüm makaleler

verimlilik

Ürünün büyüklüğü çeşitlilik, bölge ve hava şartlarına bağlıdır. Ortalama olarak her mevsimde bir ağaç 10-40 kg çilek üretebilir. Ancak, sadece iyi bakım koşullarında: ağaçlar yoğun bir şekilde dikilmez, doğru ve zamanında kesilir ve düzenli olarak beslenir.

Don direnci

Kiraz soğuğa dayanıklı ürünlerdir ve çok düşük sıcaklıklara dayanabilirler. –35 ... –40 ° C de olsa, sistemde ciddi hasar olmaz. Dallar ve ağaç kabuğu hızla geri yüklenir.

Kış mevsimi ve ilkbahar donları –2 ° C'ye kadar tehlikelidir. Isınma sırasında, tomurcuklar canlanır ve çiçek üretebilirler. Bunları dondurmak, mahsulde bir azalmaya veya onun tamamen kaybına neden olacaktır.

En iyi çeşitleri

İyi bir çeşidin yüksek verim, kuraklığa ve dona karşı direnci, hastalığı ve tadı olmalıdır. Aşağıda farklı olgunlaşma tarihlerinin en iyi kiraz çeşitlerinin bir değerlendirmesi verilmiştir.

Erken olgun çeşitler:

  • Shokoladnitsa - dona, kuraklığa ve hastalığa dirençli, koyu siyah, neredeyse siyah renkli, tatlı ve ekşi meyveleri olan bodur bir ağaç;
  • Shpanka - meyvelerin maroon olduğu, asitliği ile tatlı olan kirazların ve vişnelerin bir melezi (dük), çeşidi kısmen kendi kendine tozlaşmış, kokcomikoza dirençli;
  • Enikiev'in anısına - hoş bir tatlı tadı olan oval ya da kalp şeklinde meyveleri olan kendi kendine yapılan bir çeşittir;
  • Mucize kiraz - çok büyük tatlı meyvelerle (10 gr'a kadar) dük, 3. yıldan itibaren meyve verir;
  • Assol, orta-koyu koyu kırmızı meyveler, meyveli tatlı lezzet, kısmi kendi kendine doğurganlığı olan gür bir çeşittir.

Sezon ortasında çeşitleri:

  • Volochaevka - 3, 5 m yüksekliğe kadar bir ağaç, orta büyüklükte koyu kırmızı meyveler, tatlı ve sulu, kendi kendine yeten çeşitlilik, hastalığa karşı dayanıklı;
  • Eski bir çeşittir Vladimirskaya, yüksek verimlilik (25 kg'a kadar) ile karakterize ağlayan bir çalılık şeklindedir, meyveleri koyu kırmızı, tatlı ve ekşidir, kullanımda çok yönlüdür, meyveler 3. yılda oluşur.
  • Zhukovskaya orta büyüklükte bir ağaçtır, taç bir top gibi görünür, orta büyüklükte koyu kırmızı kalp şeklinde meyveler, eti sulu, tatlı ve ekşidir;
  • Kharitonovskaya kısmi öz doğurganlığa sahip ağaç benzeri bir çeşittir, meyveleri portakal tatlısı ve ekşi eti ile parlak kırmızıdır;
  • Gençler - gür kendi kendine döllenen çeşitlilik, bordo meyveleri, büyük (6.5 g'ye kadar), sulu, tatlı ve ekşi, evrensel kullanım.

Geç olgunlaşma çeşitleri:

  • Lyubskaya - 2.5 m ye kadar çalı, kendi kendine yeten, oldukça verimli (26-60 kg), kırmızı meyveler, sulu, asitli, teknik kullanım, zayıf dona dayanım, 3. yıldan itibaren meyve;
  • Cömert - gür formu, mükemmel bir tada ve ticari özelliklere sahip, çok verimli, orta boy meyveler, çatlamaz, dona dayanıklıdır, fakat hastalanır;
  • Robin, bir ağaçta yetişen, tatlı ve ekşi etli, ağaç gibi çeşitli, yüksek verimli, küçük meyvelerdir;
  • Tamaris kısmi öz doğurganlığa, orta boy meyvelere, parlak kırmızı renkte, tatlı bir meyveye, evrensel kullanıma sahip, bodur bir ağaçtır.

Yukarıda tarif edilen çeşitler orta şeritte bölgelere ayrılmıştır, ancak diğer bölgelerde başarıyla yetiştirilmektedir.

Kiraz: Çalı mı, ağaç mı?

Hem ağaç hem de çalı benzeri kiraz çeşitleri doğada yetişir (örneğin, bozkır ve kum kirazları). Bahçe bitkileri olarak sadece 2 tür yetişir: tatlı kirazlar ve genel kirazlar. Güçlü ağaçlar oluşturan kiraz çeşitlerinin aksine, kiraz çeşitleri arasında ağaçlar ve çalılar bulunur.

Biliyor musunKiraz melatonin içerir ve uyku haplarının yerini alabilir.Yatmadan önce bir avuç çilek veya 100 g vişne suyu sakinleşip uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.

Ağaç ve çalı çeşitleri arasındaki farklar:

  • ağacın yüksekliği 3-6 m ulaşır ve çalı - maksimum 2.5 m;
  • ağaçlar üzerinde, meyveler buketlenmiş ve bir yaşında dallarda, çalılar üzerinde - geçen yılki sürgünlerde;
  • çalılar böyle derin köklere sahip değillerdir, yatay olarak büyürler;
  • çalıların yaşam beklentisi - 15 yıl, ağaç - 20–35 yıl;
  • Bir ağaç benzeri çeşidin meyvesi ekimden 3-5 yıl sonra başlar ve çalı benzeri - 2-3 yıl sonra;
  • çalılar dona ve hastalıklara karşı daha dirençlidir.

Ek olarak, düşük çalılar biçiminde budama yardımı ile genç ağaç benzeri fideler oluşturulabilir.

Anlam ve Kullanım

Kiraz, çilek ve bitkinin diğer kısımları yaygın olarak kullanılır:

  • yemeklerde - meyveler meyve suları, kompostolar, alkollü içecekler, reçeller ve çocuklar ve yetişkinler için tatlılar, yapraklar - muhafaza ve marineler için kullanılır;
  • halk tıbbında - meyveler, taze ve kurutulmuş ve meyve suyuna ek olarak, her şey şifalı çay, kaynatma, infüzyon ve tentür (yaprak, çiçek, dal, sap, kabuk ve hatta odun reçinesi);
  • kozmetikte - yüz ve saç maskeleri taze meyvelerden yapılır;
  • ahşabın güzel bir kırmızı tonu vardır, bu nedenle mobilya ve aksesuarlar, parke, duvar ve tavan kaplamaları ondan yapılır.

Açık vişne dikimi

Vişne fidanlarının dikilmesi, diğer ağaçların dikilmesinden özellikle farklı değildir. Kiraz iddiasız bir bitkidir. Ancak, hızlı ve bol miktarda hasat, ancak doğru tarımsal teknolojinin gözlenmesi halinde elde edilebilir.

Ne zaman ekmeye?

Bitki yetiştirmek için en iyi zaman ilkbahar ortasıdır. Nisan ayında, dünya zaten oldukça sıcak, ancak tomurcukların henüz çiçeklenme zamanı olmadı. İlkbaharda ekilen bir fide kolayca yeni bir yere adapte olabilir, kök salınabilir ve büyümeye başlayabilir. Sonbahar kiraz ağaçlarının dikilmesi için uygun değildir.

Bitkiler kök almak için zamana girmeden don oluşabilir. Ancak deneyimli bahçıvanlar sonbaharda aynı fideleri hazırlamak için aynı alımları tavsiye eder. Ağaç, gövdenin üçüncü kısmı ile birlikte kazılır ve yalıtılır ve kışın kar kalınlığındadır.

Bu pozisyonda köklenme meydana gelmez, ancak fide iyi depolanır ve ilkbaharda kalıcı bir yerde ekime hazırdır.

Optimal koşullar

Gösterişsiz kiraz her ortamda yetişebilir. Ancak, yalnızca uygun koşullarda, çiçek açacak ve mümkün olduğunca meyve verecektir.

Dikkat et

Cüce kirazların ilk 5 çeşit çeşitleri ve tanımları

Kiraz ağacı için bahçede bir yer şu durumlarda uygundur:

  • Güneş tarafından iyi parlatılır, ancak cereyandan kapalıdır (evin duvarına veya çitlere karşı mümkün);
  • toprak bereketli ve hafiftir (loamy, loamy kumu, süzülmüş);
  • toprak asitliği nötrdür;
  • yeraltı suyunun yakın bir oluşumu yoktur;
  • yağmur ve kar eridikten sonra su durgunlaşmaz.
Asitli toprak, kazmadan önce kireç veya dolomit unu serpilerek önceden nötralize edilmelidir.

Ağır killi toprak, kum, turba ve humus ilavesiyle gevşetilir.

İniş teknolojisi

Ağaç dikmek için toprak hazırlanmalı ve tercihen sonbaharda: seçilen alanı organik madde (humus veya kompost) ile gübreleyin ve daha sonra derin bir şekilde kazın (kürek süngeri üzerinde).

Son zamanlarda satın alınan fidelerin de hazırlanması gerekir. Hasar görmüş tüm kök işlemlerinin odun külü bölümleri serpilerek keskin bir bıçakla kesilmesi gerekir. Ve ekime başlamadan önce, rizomun nemi doldurması için 3-4 saat suya batırılması gerekir.

İniş kalıbı:

  • çalı türlerinin fideleri arasındaki mesafe 2, 5–3 m, ağaç benzeri - 3, 5–4 m;
  • çukurun derinliği 40-45 cm; ve çapı 60 cm'dir (köklerin boyutuna bağlı olarak boyutlar arttırılabilir).

Biliyor musunEn yaşlı kiraz ağacı İngiltere'de yetişir.Bu 13 metrelik bitki zaten 150 yaşında ve bol miktarda hasat yapmaya devam ediyor .

İniş işlemi:

  1. Uygun boyutta bir delik kazın.
  2. Kazılmış toprağı fosfor-potasyum gübre ve organik madde ile karıştırın (sonbaharda uygulanmadıysa), odun külü de ekleyebilirsiniz. Kil toprağı kumla gevşetilir.
  3. Çukurun dibine bir drenaj tabakası dökün, bu özellikle ağır topraklar için önemlidir.
  4. Kazılmış ve döllenmiş toprak tabakası üstüne (yaklaşık 10 cm) dökülür.
  5. Sonra aynı besin toprağından bir höyük koyun ve üzerine ağacın kök sistemini düzeltin.
  6. Çukuru toprak karışımının 2 / 3'üne doldurup hafifçe sıkıştırın. Bu durumda, fideyi, kök boynu ve aşılama bölgesinin zemin seviyesinden 2-3 cm yukarıda kalacak şekilde tutması gerekir.
  7. Su dökün (1 kova).
  8. Çukuru kalan dünya ile doldurun.
  9. Gövde dairesini 50 cm çapında, toprak kenarlı olarak koruyun.
  10. Tekrar bir kova su dökün.
  11. Nem absorbe edildiğinde, yakın gövdeli daire talaş, turba veya humustan malçla kaplanmalıdır.

Kiraz bakımının özellikleri

Bir kiraz ekimine özen göstermek, diğer bahçe ürünlerinden daha karmaşık bir işlem değildir. Zorunlu tarımsal faaliyetler sulama, üst giyinme, budama, zemin kısmının önleyici muamelesi ve kışın ısınmayı içerir.

Kiraz işleme

Hastalıkların ve böcek hasarının gelişmesini önlemek için, gövde ve dallara profilaktik ajanlarla tedavi edilmesi önemlidir.

Bunun için uygun:

  • tomurcukları azotla doldurmaya ve bir ağacın kabuğundaki zararlıları öldürmeye açık olana kadar üre çözeltisi (% 7) püskürtülmesi;
  • bir vitriol (% 3) çözeltisi veya Bordeaux sıvısı ile değiştirilebilir;
  • koloidal kükürt kenelerin ve küllüğün yok edilmesine yardımcı olur, ilkbaharda en az + 18 ° C sıcaklıkta uygulanır;
  • bakır oksiklorür - meyvelerin büyüme döneminde;
  • üre çözeltisi (% 4) - yaprakların düşmesinden sonra sonbaharda;
  • kireç çözeltisi - büyüme mevsimi boyunca gövde ve alt iskelet dallarının yeniden yıkanması güneş yanığına karşı korur, mantar sporlarını ve haşerelerin yumurtalarını öldürür.

Kendi kendine yeten kiraz çeşitlerinin tanımını ve özelliklerini bilmenizi tavsiye ederiz.

sulama

Kiraz kuraklığa dayanıklı ve su basması gibi değil. Sulama rejimi ağacın yaşına, büyüme mevsimi ve hava şartlarına bağlıdır. Henüz meyve vermeyen genç ağaçlar, genellikle 2 haftada bir, yaz sıcağında (her hafta) daha sık sulanır.

Zemin 45 cm derinliğinde ıslanmalıdır. Bunun için 1-2 kova yeterli olabilir. Şiddetle doldurmak gerekli değildir. Olgun ağaçlar gerektiğinde daha az sulanır. Aynı zamanda bölgeye ve yaz havasına da bağlı.

Ağacın özellikle neme ihtiyacı var:

  • kaybolduktan sonra ve gübrelemeden önce;
  • meyveler olgunlaştığında;
  • sonbaharda, yaprakların düşmesinden sonra, bol miktarda toprağı kış donlarına hazırlamak için 80 cm derinliğe batırın.

Vişne üstleri

Dikim sırasında verimli ve iyi gübrelenmiş topraklarda, gübrelemeye sadece 2 yıl sonra ihtiyaç duyulacaktır. Ekimden sonra fakir araziler gelecek yıldan itibaren gübrelenmelidir. Organik gübreler (humus, kompost) 3 yıllık aralıklarla uygulanır. Azot gübrelemesi ekimden önce toprağı gübreleyemez. Sadece çiçeklenmeden sonra tanıtılırlar. Gübre sulama ile üretilir.

Daha fazla oku

Kiraz besleme özellikleri ve yöntemleri

Kiraz ağacının ayrıca ihtiyacı:

  • yeşillik ve genç sürgünlerin büyümesini uyarmak için azot gübreleri (üre, amonyum nitrat);
  • meyvenin kalitesini ve tadını geliştirmek için fosfor katkıları (süperfosfat, fosforik un);
  • Potasyumun üst tabakasını (potasyum tuzu) bitkinin bağışıklığını güçlendirmek ve hücrelerinde tutmak için.

En iyi giyinme modu:

  • çiçeklenme sonrası ilkbaharda - azotlu gübreler;
  • Yaz sıcağında (güney bölgeleri için geçerlidir) - potasyum tuzu;
  • sonbahar kazma - organik ile birlikte fosfor-potasyum takviyeleri.

budama

Kiraz ağacının güçlü bir şekilde büyümesi ve bol miktarda meyve vermesi için, düzenli olarak budaması gerekir. Budama sıhhi amaçlar için, bir taç oluşturmak ve tüm bitkiyi gençleştirmek için yapılır. Sıhhi budama ilkbahar, yaz (gerekirse) ve sonbaharda yapılır. Kuru, hasta, zarar görmüş dalların ve dikey olarak büyüyen ve tacı kalınlaştıranların çıkarılmasından oluşur.

Biçimlendirici budama, ekimden sonraki ilk yıldan itibaren gerçekleştirilir. İlk 4-5 yıl boyunca, ağaç aktif bir şekilde büyür ve bir taç oluşturması gerekir. 9-10 iskelet dalı bırakın (ilk kademenin 4-5 şubesi ve ikinci seviyenin aynı sayısı) ve yan olanlar kesilir.

Alt iskelet dalının altındaki sapta büyüyen tüm sürgünler de çıkarılır. Merkezi iletken ayrıca yavaş büyümeye kısalır. Gür çeşitlerinde 10-12 ana sürgünden oluşan bir taç oluşur. Her zaman erken ilkbaharda böbreklerin şişmesinden önce gerçekleştirilir.

Омолаживающая обрезка необходима взрослым деревьям, у которых в возрасте примерно 10 лет снижается урожайность, много оголённых веток. Все ветви укорачивают наполовину или на треть. Полускелетные и скелетные ветки обрезают до уровня спящих почек. Но делать это нужно не в один год, чтобы не сильно травмировать растение. Омолаживать деревья тоже нужно весной.

Önemli!После обрезки все срезы необходимо обработать садовым варом, масляными красками или другим антисептическим средством.

Зимовка вишни

Подготовка к морозам молодых и взрослых вишен идентична. Она включает осеннюю побелку ствола и нижних ветвей раствором извести с добавлением медного купороса. Корни нуждаются в утеплении. Для этого приствольный круг накрывают толстым слоем мульчи, а зимой — слоем снега.

Взрослым деревьям не нужно больше никакой защиты от морозов. Молодые деревца в первые годы могут подмёрзнуть, поэтому стволы с ветвями укутывают тёплым сосновым лапником или другими подручными материалами.

Hastalıklar ve Zararlılar

Даже сорта, устойчивые к болезням, при плохом уходе подвержены грибковым заболеваниям и нападению вредителей.

hastalıklar:

  1. Monilyoz . Плодовые ветки, листья, цветки и плоды покрываются пятнами гнили и засыхают. Лечится опрыскиванием 3–4% бордоской жидкостью. Профилактика включает прореживающую обрезку, уборку опавших листьев, уничтожение поражённых ветвей и обработку бордоской жидкостью.

  2. Коккомикоз . Ягоды и листья покрываются маленькими красноватыми пятнами. Лечение — опрыскивание 1% бордоской жидкостью, профилактика — сжигание опавших листьев.

  3. Дымчатая пятнистость . Язвы на ветвях, появление камеди, порча мякоти ягод. Поражённые побеги обрезают осенью перед опадением листьев, деревья опрыскивают 1% медным купоросом.

  4. Красная пятнистость . Листья покрываются жёлтыми и красно-жёлтыми пятнами и опадают. Для профилактики опавшую листву собирают и сжигают, а дерево опрыскивают бордоской жидкостью.

  5. Toz halinde Küf Мелкие белые паутинки покрывают листья с черешками и цветки, из которых уже не образуются ягоды. Больные ветки следует обрезать, а деревья обработать 2% коллоидной серой 3 раза промежутками в 2 недели.

Böcek zararlılar:

  1. Вишнёвая тля . Высасывает сок из листьев, они сохнут, чернеют, скручиваются. Методы борьбы — обработка мыльным раствором (400 г на ведро воды), раствором нитрофена (30 г на 1 л воды) или карбофоса (30 г на ведро воды).

  2. Вишнёвый долгоносик . Жёлто-зелёный жук, который питается почками, цветками, мякотью ягод и оставляет внутри плодов яйца. Для уничтожения опрыскивают раствором карбофоса (30 г на ведро воды) сразу после окончания цветения с повтором через 10 дней, а также расставляют ловушки.

Mevsimlik bakımın özellikleri

Важно помнить, что мероприятия по уходу за вишнёвой культурой могут повторяться в течение всего вегетационного периода. Но они могут и отличаться в зависимости от времени года.

Уход за вишней весной

Весна — ответственное время для садовода. От его своевременных действий зависит здоровье и урожайность деревьев.

Весенний уход за вишней включает:

  • формирующую и санитарную обрезку;
  • подкормку азотным удобрением;
  • полив после окончания цветения;
  • ayıklama ve gevşetme;
  • профилактическую обработку наземной части деревьев.

Узнайте также об особенностях посадки и ухода за крупноплодной вишней.

Уход за вишней летом

Летний уход зависит от обстоятельств, региона и погодных условий.

Bunlar şunları içerir:

  • санитарная обрезка;
  • подкормка калийным удобрением (в южных областях);
  • полив по необходимости;
  • прополка и рыхление.

Уход за вишней осенью

Цель осеннего ухода — подготовить дерево к зимовке.

Yapmanız gerekenler:

  • подкормку фосфорно-калийным удобрением;
  • обеспечить обильный подзимний полив;
  • санитарную обрезку;
  • профилактическое опрыскивание;
  • обработку известью ствола;
  • утеплить мульчей приствольный круг и ствол с ветвями (у молодых растений).

Видео: Уход и посадка вишни

Hasat ve depolama

Время сбора урожая зависит от сорта и региона. Ранние вишни созревают во второй половине июня, а поздние — в начале августа. В отличие от других фруктов, например груш, вишни не могут дозреть в сорванном виде, поэтому их нужно срывать точно в срок, когда они полностью созреют.

В то же время, если ягоды перезреют, они будут осыпаться во время сбора и будут непригодны для перевозки. Чтобы перевозить ягоды, а затем хранить, их срывают за 2–3 дня до срока.

Способы хранения ягод:

  • в свежем виде собранные слегка недозревшими вишни хранятся в погребе при температуре +6°С всего 10 дней, а в холодильнике — 20 дней;
  • в замороженном виде хранятся долго, сохраняя вкус и полезные свойства;
  • в консервированном виде ягоды могут храниться несколько лет.

Вишня, такая популярная и любимая всеми, совсем неприхотлива в уходе. Придерживаясь простых правил агротехники, можно ежегодно получать обильный урожай сочных и вкусных ягод.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası